Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ : ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ : ΣΑΠΙΑ , ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



            Μετά το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα, ήταν η σειρά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων να παραλάβουν σάπια αχλάδια και πορτοκάλια, μέσα σε πολυτελείς κασετίνες με το σήμα της EE, και παρόμοια περιστατικά πληθαίνουν καθημερινά. Ο λόγος για το περιβόητο πρόγραμμα Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν δράση ενάντια στον υποσιτισμό και στο πλαίσιο του οποίου, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μοιράστηκαν σάπια φρούτα και στην περιοχή.
            Πρόκειται για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των μαθητών αφού το πρόγραμμα δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Ο τραγέλαφος συνεχίζεται αφού το πρόγραμμα των 3.000.000 ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης και της EE για τη διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται... παρά τις προηγούμενες έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα.  Πρόκειται για πρόγραμμα "εκπαιδευτικό,στα πλαίσια της "ευέλικτης ζώνης", με διαγωνισμούς αφίσας και κειμένου που εφαρμόζεται και σε σχολεία της Χίου.
            Σκοπός τους είναι με λίγα λόγια να μάθουν στα παιδιά ότι η κυβέρνηση και η EE φροντίζουν δήθεν για τη σωστή διατροφή τους και ότι η υγιεινή διατροφή είναι θέμα "εκπαίδευσης και κουλτούρας" άσχετα με την οικονομική κρίση και την αντικειμενική οικονομική δυνατότητα των γονιών τους .
            Τα σάπια ισπανικά φρούτα περσινής εσοδείας "πρέπει" να μοιραστούν στα σχολεία και αυτή τη φορά οι "υποχρεωμένοι" εκπαιδευτικοί καλούνται να ελέγχουν και να πετούν τα σάπια και να μοιράζουν τα υπόλοιπα. Προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και τους καθιστούν συνυπεύθυνους με τον εκφοβισμό της υποχρεωτικότητας τήρησης καθήκοντος να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων μαθητών. Τι βιταμίνες έχουν τα κατεψυγμένα περσινά εισαγόμενα φρούτα; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για επερχόμενες τροφικές δηλητηριάσεις; Καλούμε τους συναδέλφους να ορθώσουν ανάστημα και να αντιδράσουν μαζί με τους γονείς, γιατί το θέμα γενικότερα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών του λαού πάει ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση.
            Αποδεικνύεται περίτρανα η αλήθεια όλων αυτών που το ΠΑΜΕ βροντοφωνάζει χρόνια τώρα. Ότι δηλαδή θέλουν να μας καταστήσουν διαφημιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων «ενδιαφερομένων» που εμπλέκονται σε τέτοια προγράμματα «υγιεινής διατροφής» και όχι μόνο ( θυμίζουμε την πολυεθνική DOLE, τη MAC’ DONALDS και τη GOODIES ...) όπου οι εκπαιδευτικοί παρατούν την σπουδαιότατη δουλειά του Παιδαγωγού και γίνονται πλασιέ των εταιρειών.
            Αυτός εξάλλου φαίνεται να είναι ο σκοπός τέτοιων προγραμμάτων, δηλαδή να προωθήσουν το λεγόμενο «νέο σχολείο» όπου «αφεντικά» θα ναι οι εταιρείες -χορηγοί και οι δάσκαλοι πλασιέ αυτών και συνεχώς υπόλογοι στο «μπαμπούλα» αξιολόγηση. Είναι τυχαίο ότι αυτήν την εγκύκλιο την έστειλαν την ώρα που προωθείται η αξιολόγηση και μας εκφοβίζουν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά;
            Τονίζουμε γι άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τώρα, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό των μαθητών, με απόφαση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω των Δήμων.
            Οι Δήμοι, ως μέρος της κρατικής δομής, έχουν χρέος να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες αυτές, διεκδικώντας άμεσα από το Κράτος και επιπλέον παροχές, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επείγουσες αυτές συνθήκες!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
            Την παροχή σε καθημερινή βάση ενός δωρεάν απλού γεύματος (γάλα ,χυμό σάντουιτς, φρούτο) για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) μέσα από κρατικές δομές, χωρίς την εμπλοκή εταιρειών ή ΜΚΟ. Είναι ρεαλιστικό και άμεση ανάγκη.