Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Kύριοι της ενημέρωσης η Δημοκρατική Συμμαχία,με μια ολιγόλογη αλλά ουσιαστική δήλωση,
μέσω του εκπροσώπου τύπου του κόμματος αφενός συστήνει στην ΠΝΟ να επανεξετάσει την
θέση της για την εξαγγελθείσα Απεργία εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, εξηγώντας τους λόγους
για τους οποίους πλήττονται οι οικονομίες των Νησιών αλλά και της υπόλοιπης Χώρας.
Παράλληλα όμως προκαλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα των
συνταξιούχων Ναυτικών.
Για αυτό λοιπόν δηλώνουμε στους Χιώτες Ναυτικούς Συνταξιούχους και εν ενεργεία, αλλά και σε
όλη την κοινωνία της Χίου, η οποία επιβιώνει για Χρόνια τώρα και θα συνεχίσει να ζει από την
Ναυτιλία και τους Ναυτικούς, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πάντα για τα δίκαια και
σωστά αιτήματα όλων παραγωγικών τάξεων.

Ευχαριστώ,

Ζαννίκος Μάρκος
Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν.
Χίος

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΝ ΧΙΟΥ

φωτογραφιες απο την χθεσινη κινητοποΊηση των ναυτικων και των σπουδαστων ΑΕΝ Χιου, στον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ και στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

Arcadiaportal.gr - Γυαλιά καρφιά το Περιφερειακό στην Τρίπολη

"ΩΣΕΙ ΦΑΓΙΟΥΜ"

Την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 , στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Φρουρίου "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνεια της έκθεσης του Μπάμπη Κοιλιάρη "Ωσεί Φαγιούμ"

ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΝΟ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝΠάντως και μεταξύ τους οι ναυτεργάτες διαφωνούν για τη 48ωρη απεργία της Μ. Εβδομάδας.Σε αδιέξοδο όπως δείχνουν όλα οδηγείται το θέμα της απεργίας των ναυτεργατών, καθώς η κρίσιμη σύσκεψη ολοκληρώθηκε και φαίνεται πως οι  ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω στα αιτήματά τους. Ωστόσο, η εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι. 
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να αποσύρει τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα που θέτουν οι ναυτεργάτες, ο κ. Χαλάς δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι τέτοια η θέση της κυβέρνησης, που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργαζομένων ναυτικών.
newsit.gr

ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟΕκτός καταλόγου επιδοτήσεων, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευ-
ρώ, άφησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη φυλή του
χιακού προβάτου, στερώντας από τους τοπικούς κτηνοτρό-
φους την κινητροδότηση στροφής τους στην αναπαραγωγή
του. Με το πρόγραμμα επιδότηση μπορούν να λάβουν κτηνο-
τρόφοι για τη διατήρηση ή και την αύξηση 31 φυλών ζώων
που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για 6 φυλές βοοει-
δών (ελληνικός βούβαλος, Τήνου κ.λπ.), 17 φυλές προβάτων
(Σαρακατσάνικο, Ζακύνθου, Καλαρρύτικο, Ικαρίας), μία αιγών
(Σκοπέλου), μία χοίρων (εγχώριος ελληνικός χοίρος) και 6 ίπ-
πων (Θεσσαλίας, Σκύρου, Μεσαράς, Πηνείας, Πίνδου και
Ηλείας).
Οι ενισχύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με τη διατήρηση
ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής και χωρίς
τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαρα-
γωγής.
Για τα πρόβατα η ενίσχυση ορίστηκε μεταξύ 221 και 198 ευρώ
ανά ζώο. Η δράση «3.1» με τον τίτλο «Διατήρηση απειλούμε-
νων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» «τρέχει» μέχρι
και τις 4 Μαΐου. Στόχος της είναι η οικονομική στήριξη των
αγροτών, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον
αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτοχθόνων φυ-
λών ζώων μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφαλείας.
Επιπλέον, εξυπηρετείται και ο σκοπός της διατήρησης των πα-
ραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.
Στο καθεστώς ενίσχυσης μπορούν να ενταχθούν επιλέξιμες
φυλές στους τομείς αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, χοιρο-
τροφίας και ιπποτροφίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει
βοσκότοπος, στον οποίο τηρείται η προβλεπόμενη πυκνότητα
βόσκησης και ο οποίος έχει δηλωθεί μαζί με τα ζώα στην τε-
λευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
Από τις επιλέξιμες φυλές σε κάθε είδος ενισχύονται τα αναπα-
ραγωγά ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές προέλευσης και
φυσικής κατανομής τους.
Το ερώτημα
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο από τις
σπάνιες ράτσες υπό επιδότηση απουσιάζει η φυλή του χιακού
προβάτου. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι δεν είναι τόσο σπάνιο,
υπό την έννοια ότι θρέφεται σε άλλες περιοχές της χώρας ή
του κόσμου, στη Χίο έχει αρχίσει να σπανίζει και επομένως να
χάνει το χαρακτηριστικό του «αυτόχθονου». Άραγε σηκώνει
πολιτική παρέμβαση για την ένταξη του στο παρά πέντε και την
παρακίνηση των κτηνοτρόφων του νομού να ενταχθούν στο
πρόγραμμα; 
πηγή: εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Συνεχίζεται το έργο της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στα Αγροτικά Ιατρεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χίου.
 Ήδη έχουν πρόσβαση στο internet τα Αγροτικά Ιατρεία των Αρμολίων και των Ολύμπων ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συνδεθούν όλα τα Δ.Δ. (εκτός ίσως της Βόρειας Χίου λόγω έλλειψης υπηρεσιών DSL).
Όλο το έργο εκτελείται από το Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στο Δημοτικό προϋπολογισμό.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΓΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ρουκετοπόλεμο, θα λειτουργήσει έκθεση  αντικειμένων και φωτογραφιών, ενώ παράλληλα θα γίνονται και προβολές με θέμα το έθιμο και την πορεία του στον χρόνο, στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Νέα Τετάρτη.
Την Παρασκευή στις 11.00 στο Βροντάδο (πρώην Δημαρχείο) θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη παρουσίαση όλης αυτής της δράσης στα τοπικά ΜΜΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΧΙΟΥ
Ανατροπή της πολιτικής τους ή εκφασισμός της κοινωνίας;

Ο αυταρχικός κατήφορος της συγκυβέρνησης δεν έχει τέλος. Η ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι βήματα για τη θωράκιση της κυρίαρχης τάξης (με το παρακράτος και τους φασίστες πάντα διαθέσιμους όπως βλέπουμε τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά), σε συνθήκες κρίσης και πανικού μπροστά στη ογκούμενη λαϊκή και εργατική αντίσταση.
Εξαπολύουν  επίσης μια βρωμερή προπαγάνδα εμφυλιακού τύπου απέναντι στην αριστερά  και μετατρέπουν σε “φασαριόζικες” δήθεν μειοψηφίες τον εχθρό λαό που μαζικότατα τα τελευταία αρκετά χρόνια σχεδόν σε καθημερινή βάση απεργεί, διαδηλώνει, καταλαμβάνει δημόσια κτίρια και υπουργεία, αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Η βαθιά αντιδραστική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τις πλάτες της ακροδεξιάς παίζει και το χαρτί του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να αποπροσανατολίσει  την οργή του κόσμου από την άθλια αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων και της επίθεσης του κεφαλαίου. Κόβει με το μαχαίρι τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά ενισχύει την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες.
Πρόκειται για  στρατηγική πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποκρουστική Ευρώπη – φρούριο δύναται να χρηματοδοτήσει και τα Στρατόπεδα, εάν θεωρηθούν «επιλέξιμα». Η προσπάθεια τους να ντύσουν με αναπτυξιακό μανδύα αυτή την άθλια ρατσιστική επιλογή, ότι τάχα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεν πείθει πλέον κανένα. Σε περιοχές ρημαγμένες από τη κρίση, όπου κλείνουν εργοστάσια, ακόμη και νοσοκομεία και σχολεία  με τις συγχωνεύσεις , σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν φυλακές μεταναστών! 
Αυτές οι πολιτικές της καταστολής και του ρατσισμού είναι βούτυρο στο ψωμί των κάθε είδους ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων όπως της Χρυσής Αυγής, που μέσα σε ένα παραλήρημα τρομοϋστερίας, προσπαθούν  να ενεργοποιήσουν επικίνδυνα και ρατσιστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία, συνδέοντας συχνά το κοινό έγκλημα με το ζήτημα των μεταναστών.
Για άνοδο της εγκληματικότητας ακούμε συνέχεια τον τελευταίο καιρό σε όλη την Ελλάδα, για έξαρση της εγκληματικότητας και στη Χίο. Τυχαίο που όλο αυτό συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής -και όχι μόνο- κρίσης του καπιταλισμού και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις – εκπρόσωποι του κεφαλαίου, πάνω στον εργαζόμενο λαό; Τυχαίο που συμβαίνει σε περίοδο όπου σημειώνεται τρομερή αύξηση της ανεργίας (κοντά στο 1500000), κουρέματα μισθών και συντάξεων, σκληρών χαρατσωμάτων και φορομπηξίας στον κόσμο της εργασίας και με το σχεδόν ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας; Μα βέβαια για κάποιους με πολιτική μυωπία έως και τύφλωση (προσβλέποντας και στο επίδομα εκλογικής αναπηρίας προφανώς), καθώς έτσι τους συμφέρει να μη βλέπουν τις αιτίες που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές τους, έρχονται να μας εμφανίσουν αυτά τα φαινόμενα της εγκληματικότητας σαν ουρανοκατέβατα, που εμφανίστηκαν από το πουθενά και χρήζουν “αντιμετώπισης”.
Για κάποιους λοιπόν δεν υπάρχει παρά μόνο ο δρόμος της καταστολής και της ψευτοδιαχείρισης των αποτελεσμάτων, μιας και είναι ο μόνος δρόμος για την παράταση της πολιτικής και κοινωνικής επιβίωσης τους, της επιβίωσης ενός ανθρωποκτόνου κοινωνικού τέρατος που ψυχορραγεί. Υπάρχει λοιπόν για αυτούς η λύση της έντασης της αστυνομοκρατίας που θα λειτουργήσει βεβαίως και σαν πίσω πόρτα για την ακόμα μεγαλύτερη καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων.
Ας μας πει λοιπόν κι ο κύριος αντιπεριφερειάρχης μας Γανιάρης, το πρόσφατο αίτημά του για ένταση της αστυνομοκρατίας και στο νησί μας, αποτελεί τοπική εμπέδωση της πολιτικής που προαναφέραμε, την οποία οφείλει να εφαρμόσει σαν συνεπής τοπικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ή μήπως ανησύχησε από την μαζικότητα της “παρέλασης” του εργαζόμενου λαού της 25ης Μαρτίου ;
Δεν είναι δουλειά των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών αρχών να νομιμοποιούν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Και μιας και είμαστε σε ναυτικό νησί, να τον βοηθήσουμε θυμίζοντάς του τη λαϊκή σοφία που λέει “ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”.
Μόνος δρόμος για τον εργαζόμενο λαό η ανατροπή της πολιτικής που γεννά την πείνα, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο δρόμος του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση και σπάσιμο των δεσμών της εκμετάλλευσης.
Να πούμε ένα μεγάλο όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιχειρήσεις “σκούπα”(sic) της ΕΛ.ΑΣ. Να βάλουμε φρένο στην προεκλογική εκστρατεία φόβου και ρατσισμού και στην προσπάθεια τους να οδηγήσουν σε εκφασισμό της κοινωνίας, προκειμένου να διασώσουν ένα σάπιο σύστημα που καταρρέει!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ - ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ- Ένα 24ωρο μετά την πρόσκληση της κυβέρνησης απάντησαν οι ναυτεργάτες
- Διαφωνούν και μεταξύ τους για τη 48ωρη απεργία της Μ. Εβδομάδας
- Αμέσως μετά τη συνάντηση θα συνεδριάσουν ξανά για το αν θα γίνει η απεργία
- Με κομμένη την ανάσα περιμένουν εκδρομείς, ξενοδόχοι και παραγωγοί
Μια μέρα μετά την επιστολή της υπουργού Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία των ναυτεργατών αποφάσισε να απαντήσει και να αποδεχτεί την πρόσκληση σε διάλογο, για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να μη γίνει η απεργία των ναυτεργατών στις 10 και 11 Απριλίου.
Το κρίσιμο ραντεβού της Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΠΝΟ είναι 'ήδη σε εξέλιξη αι αφού τελειώσει, θα συνεδριάσει η εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.  Παρών στην κρίσιμη σύσκεψη είναι και ο υπουργός Απασχόλης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Η απόφαση να δοθεί θετική απάντηση στην πρόσκληση της κυβέρνησης πάρθηκε το πρωί της Πέμπτης όταν συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο της ΠΝΟ. Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της 48ωρης απεργίας τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ήταν πολλοί εκείνοι που δε συμφωνούσαν με απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και οι ξενοδόχοι περιμένουν να πάρουν οικονομική ανάσα.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να αποσύρει τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα που θέτουν οι ναυτεργάτες, ο κ. Χαλάς δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι τέτοια η θέση της κυβέρνησης, που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργαζομένων ναυτικών.
newsit.gr

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΑΓΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


To Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, θα λειτουργήσει  και φέτος το Πάσχα περίπτερο στην πλατεία, όπου θα πωλούνται πασχαλινές λαμπάδες και άλλες χειροποίητες κατασκευές και όχι μόνο, που με μεράκι και αγάπη  φιλοτέχνησαν τα παιδιά του εργαστηρίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, αγοράζοντας κάποιο από τα εκθέματα του περιπτέρου, εκτός από τη μεγάλη χαρά που παίρνουν τα παιδιά, ενισχύετε με τον τρόπο σας την προσπάθεια του εργαστηρίου για απασχόληση παι διών με αναπηρία.
Το περίπτερο θα λειτουργεί καθημερινά, το πρωί από 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. και το απόγευμα από 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ. μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτές του εργαστηρίου και ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ ευχαριστούν θερμά την Εριφύλη Φαρμάκα για τη δωρεάν παραχώρηση του περιπτέρου.

ΒΟΡΙΔΗΣ : ΣΤΟΧΟΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Bορίδης: Στόχος οι ασφαλέστερες πτήσεις και η ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων 
Ως προτεραιότητα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής έθεσε την αεροπορική πολιτική, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και ΔικτύωνΜάκης Βορίδης στον χαιρετισμό του στο 7ο ετήσιο συνέδριο «Αερομεταφορές- παρόν και μέλλον». 

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο τομέας αυτός συμβάλει στην ανάπτυξη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός.

Ο κ. Βορίδης παρέθεσε τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου, προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων και της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Για την ασφάλεια στις πτήσεις, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου Pallas, που θα οδηγήσει σε συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την αποδοτικότητα στη διαχείριση του εναέριου χώρου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες της ασφάλειας.

Για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη μια τέτοια κίνηση να είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο, τις διασφαλίσεις και τις προϋποθέσεις. Παράλληλα υπογράμμισε ότι απαιτείται μια σωστή τακτική, από την πλευρά της πολιτείας, καθώς το αεροδρόμιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Κατά την εκτίμηση του κ. Βορίδη, χωρίς μια συνολικότερη πολιτική δεν θα πετύχει και η απόπειρα της ιδιωτικοποίησης.

 Ο κ. Βορίδης δεν θέλησε να πει περισσότερα σχετικά με την πολιτική και τις προθέσεις του υπουργείου του στον τομέα αυτόν, λόγω της προεκλογικής περιόδου.
newpost.gr

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΙΙ " ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΑ Ν.ΛΕΣΒΟΥ


Στάση εργασίας για τον “Καλλικράτη ΙΙ”

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λέσβου προκηρύσσει ωριαία στάση εργασίας για την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του Νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, από ώρα 11.00 έως 12.00, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του  Δίκτυου Κοινοτήτων Λέσβου, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του Δήμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται την ίδια ώρα έξω από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης.

ΣΤΙΣ 16.30 μ.μ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- Ένα 24ωρο μετά την πρόσκληση της κυβέρνησης απάντησαν οι ναυτεργάτες
- Διαφωνούν και μεταξύ τους για τη 48ωρη απεργία της Μ. Εβδομάδας
- Αμέσως μετά τη συνάντηση θα συνεδριάσουν ξανά για το αν θα γίνει η απεργία
- Με κομμένη την ανάσα περιμένουν εκδρομείς, ξενοδόχοι και παραγωγοί
Μια μέρα μετά την επιστολή της υπουργού Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία των ναυτεργατών αποφάσισε να απαντήσει και να αποδεχτεί την πρόσκληση σε διάλογο, για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να μη γίνει η απεργία των ναυτεργατών στις 10 και 11 Απριλίου.
Το κρίσιμο ραντεβού της Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΠΝΟ ορίστηκε στις 16:30 και αφού τελειώσει, θα συνεδριάσει η εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.
Η απόφαση να δοθεί θετική απάντηση στην πρόσκληση της κυβέρνησης πάρθηκε το πρωί της Πέμπτης όταν συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο της ΠΝΟ. Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της 48ωρης απεργίας τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ήταν πολλοί εκείνοι που δε συμφωνούσαν με απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και οι ξενοδόχοι περιμένουν να πάρουν οικονομική ανάσα.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να αποσύρει τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα που θέτουν οι ναυτεργάτες, ο κ. Χαλάς δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι τέτοια η θέση της κυβέρνησης, που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργαζομένων ναυτικών.
newsit.gr

ΒΡΗΚΑΝ 50 ΤΥΦΛΟΥΣ-"ΜΑΪΜΟΥ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ !!!Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για άλλες 50 περιπτώσεις «μαϊμού- ανάπηρους», αυτή τη φορά στη Χίο. Αυτό δήλωσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «πραγματικοί δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων», ο διευθυντής της Επιτροπής Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βασίλης Πατεράκης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.Η έρευνα, όπως είπε ο κ. Πατεράκης, ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έγινε από ταχυδρομικό διανομέα της περιοχής ότι 50 άτομα παίρνουν επίδομα τυφλότητας χωρίς να δικαιούνται, καθώς δεν έχουν πρόβλημα όρασης.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζακύνθου, ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων μετείχαν στο κύκλωμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων, ενώ ανέφερε ότι οι επανέλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι τέλη Μαϊου σε όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, κατήγγειλε ότι από πέρσι τον Ιούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για "ανάπηρους μαϊμού" και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους.
Ο κ. Βαρδακαστάνης κατήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 έχει κοπεί η σύνταξη σε 40.000 άτομα με αναπηρία, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη ο επανέλεγχος.
Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ζακύνθου με τα δεκάδες περιστατικά «μαϊμού αναπήρων», ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία, από το 2003 είχε παρατηρήσει ότι υπήρχε αύξηση των τυφλών που έπαιρναν το σχετικό επίδομα χωρίς να δικαιούνται, ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να κάνει έλεγχο, αλλά ποτέ, όπως είπε, δεν εισακούστηκε.
Επικριτικός εμφανίστηκε και για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, τονίζοντας ότι οδηγείται σε αποτυχία και λόγω κακής διαχείρισης και γιατί το σύστημα δεν είναι σοβαρό και διαφανές.
«Η πυρομανία και η παιδοφιλία είναι ασθένειες. Δεν είναι αναπηρία. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο. Το αίτημά μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ανατραπεί το σημερινό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, αδιάβλητο αντικειμενικό» επισήμανε ο κ.Βαρδακαστάνης και κατέληξε:
«Δική σας ευθύνη είναι ως πολιτικοί να την τελειώσετε, να την εκκαθαρίσετε την κατάσταση. Εμείς απαιτούμε πλήρη εκκαθάριση και ταυτόχρονα δέσμευση του πολιτικού συστήματος ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα με ανθρώπινο, επιστημονικό αντικειμενικό διαφανή τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο».
newsit.gr

ΠΑΓΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


            Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αποτελεί μια καλή αφορμή να   γραφτούν δυο λόγια για κάποιους από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στο χώρο της υγείας, εμάς τους νοσηλευτές.
            Οι νοσηλευτές αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά των Συστημάτων Υγείας. Είμαστε αυτοί που είναι παρόντες παρέχοντας φροντίδα και σημαντική βοήθεια στη θεραπεία των ασθενών, είτε σε περιόδους  κρίσης  μιας κοινότητας (όπως φυσικές καταστροφές, πολέμους, κ.ά.) είτε με την  καθημερινή μας προσφορά σε νοσοκομεία, κλινικές, υγειονομικές ή κινητές μονάδες και αλλού. Είμαστε  αυτοί που καθημερινά, ανεξαρτήτως ωραρίου, προσφέρουμε όχι μόνο την εξειδικευμένη φροντίδα της νοσηλείας αλλά και ένα  κομμάτι κατάθεσης ψυχής,  με κύριο στόχο να κρατηθεί ο άνθρωπος στη ζωή  αλλά και  για να αντιμετωπισθεί η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
            Η μοναδικότητα της δράσης του νοσηλευτή συνίσταται στην ενίσχυση του αρρώστου ώστε να ολοκληρωθούν  δραστηριότητες ή και διεργασίες σε ψυχικό επίπεδο που διαφορετικά θα τις έκανε χωρίς βοήθεια. Σήμερα η Νοσηλευτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικοδομήματος που ονομάζεται Σύστημα Υγείας και ο νοσηλευτής έχει πρωταρχικό ρόλο στην υποστήριξη των αναγκών του ασθενούς. 
            Ωστόσο πολύ συχνά στις μέρες μας νιώθουμε απογοήτευση επειδή δεν καταφέρνουμε  να πετύχουμε  το στόχο μας για ποιοτική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό  υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά είναι προφανές ότι  αυτή η προσπάθεια μας δεν αρκεί επειδή υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού. Λόγο των δυσκολιών που περνά  το κράτος μας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται  συνεχώς, ο αριθμός των νοσηλευτών έχει αρχίσει να μειώνεται .
            Γυρίζοντας στην Ψυχική Υγεία που εργάζομαι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι στις Ευρωπαϊκές  χώρες  οι Δομές Ψυχικής Υγείας  στελεχώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από ψυχιατρικούς νοσηλευτές. Σε συνεργασία με τον Ψυχίατρο κρατούν την σταθερή παρακολούθηση των ψυχωσικών ασθενών, ενισχύουν την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και φροντίζουν για τη διατήρηση της σωματικής τους υγείας .   
            Ίσως το σημαντικότερο και λιγότερο αναγνωρισμένο γεγονός παραμένει ότι παρά τις δυσκολίες οι νοσηλευτές είμαστε πάντα εκεί, και η φροντίδα μας αποτελεί σταθερή παροχή- προσφορά για όλους τους ασθενείς.

Ρημική Μάρια

Νοσηλεύτρια Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΝΥΤΙΛΗΝΗ : ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Σοκ στην Μυτιλήνη: Ναρκωτικά και αλκοόλ σε σχολεία του νησιού! 
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νησί της Μυτιλήνης, η χρήση ναρκωτικών, η πορνεία και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από μαθητέςγυμνασίου και λυκείου. 


Ολα άρχισαν όταν λίγο πριν ξεκινήσουν για ολοήμερη εκδρομή, πέντε μαθητές Λυκείου στο Μόλυβο Μυτιλήνης, συνελήφθησαν εφοδιασμένοι με χασίς. Και μπορεί κατά τα φαινόμενα να προκάλεσε έκπληξη στην τοπική κοινωνία, όμως σύμφωνα με το lesvosnews.net οι περισσότεροι μαθητές στο άκουσμα της είδησης, σχολίασαν «σιγά το νέο», αφού όπως προέκυψε οι πέντε μαθητές που πιάστηκαν με τα τσιγαριλίκια χασίς δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου του ανάμεσα σε όσα ακόμα συμβαίνουν τη νύχτα στη Μυτιλήνη, με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά λυκείου, ακόμα και γυμνασίου. 

Σύμφωνα με το ντόπιους, το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις κυριολεκτικά μαζικής εξόντωσης της νεολαίας του νησιού. 

Σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης, ακόμα και μέσα σε αυλή σχολείου μέρα μεσημέρι, μαθητές κάνουν χρήση ουσιών χωρίς να νιώθουν τον παραμικρό φόβο. Αντίθετα μάλιστα, «ανεβάζουν» τις φωτογραφίες τους στο FACEBOOK, δηλώνοντας τις πράξεις τους. 

«Κοινό μυστικό» των μαθητών είναι και τα φαινόμενα πορνείας από μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι εκδίδονται με αντάλλαγμα ένα τσιγαριλίκι χασίς, ή δόση κοκαΐνης. 

Οι αστυνομικές αρχές γνωρίζουν το φαινόμενο, αλλά είτε αγνοούν τα περιστατικά, είτε αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν. 

Ακόμα και από τα 12, πριν καν τελειώσουν το Δημοτικό, πολλοί μαθητές στη Μυτιλήνη καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αγνοώντας τις επιπτώσεις στο οργανισμό τους. 

Φωτογραφίες από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει μπαρ σε παράδρομο της μυτιληνιάς προκυμαίας, με πελάτες 
μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και ενηλίκους, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Στις φωτογραφίες, που είναι «ελεύθερες», δηλαδή προσβάσιμες από όλους και φυσικά από τα στελέχη των διωκτικών αρχών, μαθήτριες λικνίζονται κλεισμένες μέσα σε κλουβί που κρέμεται από το ταβάνι. Γύρω – γύρω παιδιά, μαθητές στην πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αλκοόλ και χορεύουν, ενήλικοι δε... απολαμβάνουν το θέαμα. 

Πολλοί δε από τους μαθητές έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο, έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.


Πηγή: lesvosnews.net