Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:Θεώνη.Γεγονότα

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και αναλαμβάνει την ηγεσία της Επανάστασης στην Εύβοια. 1825: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους αντιπάλους του, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης. 1837: Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.1895: Ο γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, μετά από μία δίκη που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες. Ως Υπόθεση Ντρέιφους χαρακτηρίζονται έως τις μέρες μας οι δικαστικές πλάνες. 1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας. 1940: Δημιουργείται στην Ελλάδα η «Ελληνοτουρκική Ένωσις», με σκοπό την προσέγγιση των δύο λαών.1972: Ο Βασίλειος Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας τον θάνατον αυτής, της μητέρας της και των δύο παιδιών του ηλικίας δυόμιση και ενός έτους. Θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα εκτελεσθεί.
Γεννήσεις

469 π.Χ: Σωκράτης, αθηναίος φιλόσοφος. (Θαν. 5/3/399 π.Χ.)  [Αποφθέγματα]1863: Κοσταντίν Στανισλάβσκι, ρώσος σκηνοθέτης, που έμεινε στην ιστορία για την ομώνυμη μέθοδο υποκριτικής. (Θαν. 7/8/1938)1932: Ουμπέρτο Έκο, ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός.
Θάνατοι

1858: Γιόζεφ Ραντέτσκι, τσεχικής καταγωγής στρατάρχης της Αυστροουγγαρίας. Τον απαθανάτισε ο Γιόχαν Στράους στο εμβατήριό του Radetzky Marsh. (Γεν. 2/11/1766)1979: Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός σολίστας του μπάσου, από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών. (Γεν. 22/4/1922)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Μαθήματα ισπανικής γλώσσας  δωρεάν για αρχάριους κάθε Δευτέρα 7.30- 8.30μμ, θα διεξάγονται, στα γραφεία του Συλλόγου του Φρουρίου Χίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»που στεγάζονται  στο  κτίριο ΑΠΟΛΛΩΝ στην πλατεία του Κάστρου.
Οι εγγραφές ξεκινούν από 9 Ιανουαρίου (ώρα 7.30-8.30μμ)

ΧΙΩΤΙΚΟ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ