Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγει την «ψαλίδα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά 7,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Διαφορά 7,5 μονάδων διαμορφώνεται στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίο Μακεδονίας.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 27,5% έναντι 20% της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.
Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι και ακολουθεί η Χρυσή  Αυγή με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 4%. Εκτός Βουλής Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5% και ΔΗΜΑΡ με το ισχνό 0,5%.
Ακολουθούν αναλυτικά μετά από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:
– Το Ποτάμι με 7,5%,
– Χρυσή Αυγή με 6,5%,
– ΚΚΕ με 5,5%,
– ΠΑΣΟΚ/Ελιά με 4%,
– ΑΝΕΛ με 2,5%,
– ΛΑΟΣ με 1,5%
– ΔΗΜΑΡ με 0,5%.

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους – Σε ποιους απευθύνονται – Ποια είναι τα οφέλη & η επιδότηση


Στην υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης που αποσκοπούν στην απόκτηση νέων καινοτομικών δεξιοτήτων από το ανθρώπινο δυναμικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται το Έργο «Κατάρτιση εργαζομένων στην Καινοτομία & την Επιχειρηματικότητα».
Απευθύνεται σε 4.200 στελέχη και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όλων των κλάδων της οικονομίας – προβλέπεται η υλοποίηση 170 περίπου προγραμμάτων κατάρτισης και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Η διάρκεια των προγραμμάτων αγγίζει τις 80 ώρες. Πιο συγκεκριμένα, θα έχει 60 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 20 ώρες πρακτική άσκηση, η οποία θα υλοποιηθεί με τη μορφή των μελετών περίπτωσης – case studies, και θα έχει ως παραδοτέα «Πλάνα Καινοτομίας», τα οποία οι καταρτιζόμενοι θα προτείνουν στις επιχειρήσεις που εργάζονται.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του Έργου Ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων εκτιμώνται στα εξής:
-Διατήρηση θέσεων εργασίας
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων
-Ενίσχυση της καινοτομίας
Η Επιδότηση ανέρχεται στα 5,00 € μικτά ανά ώρα κατάρτισης. Για την επιλογή των καταρτιζομένων θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας – σε επίπεδο Περιφέρειας – βάσει του χρόνου κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής από τους υποψήφιους καταρτιζόμενους. Να σημειωθει ότι από κάθε επιχείρηση – σε επίπεδο Περιφέρειας – μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 5 εργαζόμενοι.
Μπορείτε να δείτε τις σχετικές αιτήσεις ΕΔΩ. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου

aftodioikisi.gr

Έρχεται φοροκαταιγίδα: Οι 6 φόροι των 15 δισ. ευρώ που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε 3 μήνες


Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισµού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων θεωρείται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί θα πρέπει να εισρέουν στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και το σηµαντικότερο επιχείρηµα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.
Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες νέες «ανάσες» και φοροαπαλλαγές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης µετά την αντίδραση των αγορών και το κραχ στο Χρηµατιστήριο και να περάσει το µήνυµα πως τα δύσκολα έχουν περάσει.
Εγχείρηµα όµως το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν µάλιστα οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιµαστούν µέχρι το τέλος του έτους. Κάθε µήνα οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωµα τον Δεκέµβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως µέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:
1. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές. Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστηµα η πληρωµή µε κάρτα εµφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Μέσα στο τελευταίο δίµηνο το υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθεί αντιµέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναµένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεµβρίου. Η προθεσµία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεµβρίου αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον µέχρι το τέλος του έτους.
2. Τον φόρο εισοδήµατος
Στο τέλος Νοεµβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία διµηνιαία δόση του φόρου που προέκυψε µε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
3. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης
Από την περασµένη Τετάρτη ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρµανσης µε τον µειωµένο κατά 30% ΕΦΚ. Εφόσον η ζήτηση είναι σηµαντικά υψηλότερη σε σχέση µε πέρυσι θα επαληθευτεί και το επιχείρηµα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη µείωση του φόρου.
4. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015
Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατοµµύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος.
5. Τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας
Πρόκειται για τον φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δηµόσιο ταµείο και οι εισπρακτικές του επιδόσεις αποτελούν µια σαφή ένδειξη για το αν η οικονοµική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ή παραµένει στάσιµη ή κινείται προς τα κάτω. Τα στοιχεία του οκταµήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραµένουν εντός στόχων, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Αύγουστο έχει µειωθεί ο συντελεστής στην εστίαση από το 23% στο 13%.
6. Τα έσοδα από τη νέα ρύθµιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία
Σε αυτήν ποντάρει πολλά το οικονοµικό επιτελείο. Η ρύθµιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόµη και σε 100 µηνιαίες δόσεις για οφειλές µέχρι 15.000 ευρώ προσδοκάται ότι µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ. Κρίσιµη θα είναι η συµµετοχή των οφειλετών µέσα στο επόµενο δίµηνο που θα «τρέξουν» οι προθεσµίες της ρύθµισης.
Το δεύτερο πακέτο φορο-ελαφρύνσεων
Μετά τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη µείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και τη διατήρηση του µειωµένου 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων που αφορά:
Τη µείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων, µε στόχο ο ανώτατος συντελεστής να µειωθεί σταδιακά από το 42% στο 33%.
Τη µείωση συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηµατικών κερδών, µε στόχο ο συντελεστής να υποχωρήσει σταδιακά από το 26% στο 15%.
Τη σταδιακή µείωση του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη µείωση των εσόδων του φόρου από 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ αρχής γενοµένης από το 2015.
Τη µείωση συντελεστών ΦΠΑ σε στοχευµένους κλάδους της οικονοµίας (π.χ. οικοδοµή).
Πηγή: Ημερησία

aftodioikisi.gr

Το ΠΑΣΟΚ βάζει «πάγο» στο νέο μισθολόγιο & επιτίθεται στον Μητσοτάκη: «Δεν έχει γίνει αποδεκτό-Ας αφήσει τις διαρροές»


«Πάγο» στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, διέρρευσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει το συγκυβερνών κόμμα. Με μία σκληρή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ», προσθέτει «καρφώνοντας» τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι και η «πράσινη» υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον προϊστάμενό της υπουργό.
Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν ότι δεν έγινε καμία διαρροή από τον υπουργό.
Η διαρροή για τους νέους μισθούς του Δημοσίου
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σενάριο που διέρρευσε, κατά το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή του Γυμνασίου) μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή των αποφοίτων Λυκείου) στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν «φρένο» στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα).
Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του Δημοσίου και να υπάρξει και γι” αυτούς ειδικό μισθολόγιο.
Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη «διόρθωση» του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%.
Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:
– 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
– 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ.
– 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ.
Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.


aftodioikisi.gr

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ΟΤΑ για τον ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπεται για τα ακίνητα των νομικών προσώπων – Πότε λήγει η προθεσμία της διόρθωσης στοιχείων


Διευκρινίσεις για την  φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παρείχε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, με ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δεν εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ διευκρινίζει ότι όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει σωστά τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου, μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος».
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ακινήτων που απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.4223/2013, είναι αυτά που ανήκουν σε ΟΤΑ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και σε Ο.Τ.Α. και ιδιοχρησιμοποιούνται ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο. Οι ανώνυμες εταιρείες της Γενικής Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη της προηγούμενης περίπτωσης, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Βασική προϋπόθεση όπως διευκρινίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι παραπάνω φορείς να έχουν συμπληρώσει τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαριστεί ο φόρος.
«Επομένως,  σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου» καταλήγει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικά η  ανακοίνωσή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.
Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.
Γ) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.
Δ) Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.


aftodioikisi.gr

Ο ρόλος της δομημένης συνέντευξης στην επιλογή προϊσταμένων – Πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία – Πώς προκύπτει η τελική βαθμολογία


Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμμετοχή της συνέντευξης στην τελική βαθμολογία που θα λαμβάνουν όσοι συμμετάσουν στη διαδικασία επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συνεκτιμώνται τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο βιογραφικό τους σημείωμα, την αίτηση υποψηφιότητας και τη δήλωση ενδιαφέροντος.
Αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, βασικοί και μεταπτυχιακοί, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή και διοικητική εμπειρία, η διάρκεια και το είδος αυτής, οι ηθικές αμοιβές, η πιστοποιημένη επιμόρφωση, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, καθώς και οι λοιπές δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενο τη θέσης και της δημόσιας διοίκησης.
Κατά τη δομημένη συνέντευξη, όλοι οι υποψήφιοι απαντούν σε όμοιες ή παρεμφερείς ερωτήσεις που σχετίζονται με την περιγραφή και το αντικείμενο της θέσης εργασίας, καθώς και με τις αντίστοιχες απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες ή δεξιότητες και αξιολογούνται στις ακόλουθες ενότητες:
α) Ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητας του υποψηφίου με βάση το περιεχόμενο του βιογραφικού σημειώματος και την αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος/ υποψηφιότητας, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της επαγγελματικής και της διοικητικής εμπειρίας κ.λπ.
β) Γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της γνώσης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο φορέας, την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της δημόσιας διοίκησης, τη δυνατότητα προσαρμογής της γνώσης και της εμπειρίας σε νέα ή/και διευρυμένα καθήκοντα.
γ) Διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις, (στρατηγικός τρόπος σκέψης, διαχείριση ανθρώπων και πόρων, προσαρμοστικότητα και ευελιξία κ.ο.κ.).
Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης βαθμολογείται από κάθε μέλος του Συμβουλίου Συνέντευξης, ξεχωριστά, με ακέραιο ή με προσέγγιση δεκάτου βαθμού. Το ανώτατο όριο βαθμολογίας ανά ενότητα, ανάλογα με το επίπεδο θέσης ευθύνης, καθορίζεται ως εξής:
1) Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 20- 30-50 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
2) Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 20- 40- 40 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
3) Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 20- 50- 30 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
Κάθε μέλος του Συμβουλίου αξιολογεί το επίπεδο του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα με βαθμολογούμενη κλίμακα από 1 έως 5 μονάδες, ως εξής:
α) με 1- 1,9 μονάδες αξιολογείται το ανεπαρκές επίπεδο, β) με 2- 2,9 μονάδες το οριακά αποδεκτό επίπεδο, γ) με 3- 3,7 μονάδες το ικανοποιητικό επίπεδο, δ) με 3,8- 4,4 μονάδες το πολύ καλό επίπεδο και ε) με 4,5- 5 το εξαιρετικό επίπεδο.
Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος του Συμβουλίου για κάθε θεματική ενότητα προκύπτει από το γινόμενο των ως άνω μονάδων επί αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται, ανά επίπεδο θέσης ευθύνης, ως εξής:
Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 4- 6- 10, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 4- 8- 8, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 4- 10- 6, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.
Η τελική βαθμολογία για κάθε υποψήφιο προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των μελών του Συμβουλίου, με ανώτατο όριο τις εκατό μονάδες.
aftodioikisi.gr

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ




Γενναίο άνοιγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνει η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από τους Αν. Έλληνες) Ραχήλ Μακρή, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξαιρετική αντιπολίτευση τα 2 τελευταία χρόνια.

Η ανεξάρτητη βουλευτής κατηγορεί τους Αν. Έλληνες ότι δεν έχουν σταθερή γραμμή, και "πάνε, όπου φυσάει ο άνεμος", ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει μία καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, για να εκδιωχθούν ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ. Ενώ διαψεύδει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την φημολογούμενη ένταξη της στην κοινοβουλευτική του ομάδα.


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/10/blog-post_994.html#ixzz3Gefpevj4

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Β' ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ :ΕΚΛΟΓΕΣ Π.Υ.Σ.Δ.Ε. - Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. – Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014



Συναδέλφισσες, -οι

Oι δύσκολες ώρες που περνάει η δημόσια εκπαίδευση, μιας και βάλλεται από παντού, απαιτούν οι αιρετοί του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια:
·        να αγωνίζονται για την διαφάνεια, τη νομιμότητα και την ενημέρωση.
·        να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις της διοίκησης και όχι να συνδιοικούν.
·        να συμμετέχουν στα συμβούλια με γνώμονα το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων μας παραμερίζοντας το προσωπικό ή το παραταξιακό τους συμφέρον.
·        να μεριμνούν για τον κλάδο βάζοντας στο περιθώριο λογικές και αντιλήψεις μικροπαραταξιακές και μυωπικές, που μας διχάζουν και μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.
·        να πασχίζουν καθημερινά για την έκδοση από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των οποίων θα είναι μέλη, αποφάσεων που θα καλλιεργούν την ενότητα, που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος τις δύσκολές τούτες ώρες που περνάει.
·        να σκέφτονται και να αγωνίζονται για τους συναδέλφους τους και όχι για το ποια θέση θα πάρουν στο μέλλον στη διοίκηση χρησιμοποιώντας την εκλογή τους.
·        να αντιμετωπίζουν ισόρροπα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, ΕΠΑ.Λ.), τον εργαζόμενο συνάδελφο και όλα τα σχολεία επαρχιακά ή κεντρικά εξ ίσου.  Και πάντα
·        να αγωνίζονται για την ενότητα του κλάδου.

Με αυτές τις βασικές αξίες είμαστε έτοιμη να αγωνιστούμε. Γι’ αυτό:


            
Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου σε καλούμε να ψηφίσεις τους υποψηφίους της Δ.Α.Κ.Ε.


Οι υποψήφιοι της ΔΑΚΕ διαθέτουν:

·        Εντιμότητα, όρεξη και γνώσεις στη διοίκηση, ως βασικό τους γνώμονα έχουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της παιδείας.
·        Ευελιξία απόψεων, ώστε να στηρίζονται με αξιοπρέπεια τα δίκαια συμφέροντα του κλάδου με θέσεις και πράξεις, χωρίς να επιδίδονται σε ακρότητες και να υπακούουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
·        Τόλμη για να συγκρουστούν με επιχειρήματα με όποιον και όποτε θα θίγονται τα δικαιώματα του κλάδου ή η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού (βλ. επιστράτευση, αύξηση διδακτικού ωραρίου, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, διαθεσιμότητες, απολύσεις και αξιολόγηση με ποσοστώσεις, η οποία έχει ως στόχο τη μισθολογική μας καθήλωση, απολύσεις κ. ά.)
·        Θέσεις, ώστε να καταλάβει η κοινωνία πού έχει δίκιο ο εκπαιδευτικός, ώστε να πάρει μέσα σ’ αυτήν τη θέση που του αρμόζει.

Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ψηφίζουμε εκείνους που θεωρούμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν επάξια στα θεσμοθετημένα  Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ψηφίζουμε Δ. Α. Κ. Ε.


Οι υποψήφιοι της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Χίου

Για το Π.Υ.Σ.Δ.Ε.  Χίου

1. Αγγουλές Εµµανουήλ του Ιωάννη, ΠΕ03, Γυµνάσιο Καλαμωτής
2. Αγραφιώτης Νικόλαος του Ιωάννη, ΠΕ11, 3ο Γυµνάσιο Χίου
3. Βούκουνας Κωνσταντίνος του Σταματίου, ΠΕ17.02, 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου
4. Καρατζάς Κων/νος του Γεωργίου, ΠΕ01, Γυµνάσιο Καρδαμύλων
5. Μιχαλιός Μάριος του Ιωάννη, ΠΕ17.01, ΕΠΑ.Λ.  Βροντάδου
6. Ρόκος Ιωάννης – Ευάγγελος του Επαμεινώνδα, ΠΕ04.01, 2ο Γυμνάσιο Χίου
7. Φούντας Λεωνίδας του Μιχαήλ, ΠΕ20, Γυμνάσιο Ψαρών Λ/Τ

Για το ΑΠΥΣΔΕ Βορείου Αιγαίου

1. Αγγουλές Εµµανουήλ του Ιωάννη, ΠΕ03, Γυµνάσιο Καλαμωτής
2. Καρατζάς Κωνσταντίνος του Γεωργίου, ΠΕ01, Γυµνάσιο Καρδαμύλων

Για το ΚΥΣΔΕ


1. Ευαγγελινός Αιμιλιάνος του Κων/νου, ΠΕ 19.01, Γυμνάσιο Καλαμωτής

Ο ΝΟΜΟΣ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Tο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση που δίνει την ευκαιρία εξόφλησης οφειλών με ευνοϊκούς όρους σε πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης -που θα είναι ενιαία για οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία- θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος είναι η λύση που δίνεται να είναι ρεαλιστική και να συμβάλλει στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ethnos.gr

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ Oxfam: ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ

Αυξάνεται η οργή για την «ανεπαρκή» αντίδραση στην επιδημία του φονικού ιού Έμπολα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δέχεται χρεώνεται με ανικανότητα και τις κυβερνήσεις με αποτυχία. Την ίδια ώρα οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συγκαταλέγονται στους επικριτές, δηλώνουν ότι η μάχη με τον ιό χάνεται...
Το Σάββατο η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση για αποστολή στρατού στη δυτική Αφρικής σε συνδυασμό με χρήματα και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ξέσπασμα του Έμπολα από το να γίνει «η ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας».
Η οργάνωση τόνισε ότι έχει τα περιθώρια στενεύουν τα χρονικά περθιώρια, κάνοντας λόγο για λιγότερο από δύο μήνες για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, αλλά υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίκι Χόκινς, δήλωσε ότι τα εθνικά και τα παγκόσμια συστήματα υγείας απέτυχαν. «Είμαστε εξοργισμένοι γιατί η παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία του ιού ήταν αργή και ανεπαρκής», σημείωσε.
Το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους από τα 8.914 περιστατικά από την αρχή του έτους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος, ενώ τα ορφανά από τον Έμπολα φτάνουν τα 3.700.
Έγγραφο «καίει» τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποστηρίξει ότι το χειρότερο σενάριο είναι ο ρυθμός της μόλυνσης από τον ιό να φτάσει τους 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο ο οργανισμός είναι στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων, μετά τη διαρροή ενός εγγράφου που μαρτυρά την ολιγωρία του στο να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού.
Οπως ανέφερε το έγγραφο που έφερε στο φως το Associated Press ο ΠΟΥ έχασε ευκαιρίες για να εμποδίσει την εξάπλωση του Έμπολα, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά κρούσμα την περασμένη Άνοιξη λόγω ανίκανου προσωπικού, έλλειψη ενημέρωσης και γραφειοκρατεία.
«Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι απέτυχαν να δουν κάτι πολύ εμφανές», σημειώνει το έγγραφο, για το οποίο ο ΠΟΥ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει τους εταίρους του να διπλασιάσουν τη βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα. Η Βρετανία έχει προσφέρει 125 εκατ. λίρες και στέλνει 750 στρατεύματα
Πανικός και υστερία με τον Έμπολα στις ΗΠΑ
Ψυχωτικοί με τον ιό του Έμπολα τείνουν να γίνουν οι Αμερικανοί, καθώς η παραμικρή αδιαθεσία θέτει πολίτες σε καραντίνα ή υποχρεωτική αργία, ενώ κλείνουν σταθμοί τρένων και λεωφορείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο ενός σταθμού του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών του Ντάλας στο Τέξας το Σάββατο, έπειτα από την πληροφορία ότι μία γυναίκα ασθένησε σε χώρο του σταθμού, ωστόσο εκπρόσωπος του οργανισμού διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεσή της στον ιό Εμπολα.
Η γυναίκα βγήκε από τρένο στον σταθμό Γουάιτ Ροκ στο βορειο-ανατολικό Ντάλας και έκανε εμετό, γεγονός που οδήγησε τον οργανισμό να κλείσει τον σταθμό και να καλέσει ομάδα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών.
Ο οργανισμός διαβεβαίωσε ότι το τρένο και η πλατφόρμα θα επιθεωρηθούν και θα καθαρισθούν όπως απαιτεί το πρωτόκολλο ασφαλείας.
Ψύχωση αρχίζει να καταλαμβάνει πολλές περιοχές των ΗΠΑ για τον κίνδυνο από τον ιό Εμπολα, καθώς αρχίζουν να αναφέρονται περιστατικά εκδήλωσης πανικού και επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά μεμονωμένων προσώπων.
Δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Μέιν ετέθη σε υποχρεωτική αργία για τρεις εβδομάδες αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο Ντάλας. Οι αρχές της πολιτείας του Μέιν εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι η δασκάλα ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε εκτεθεί στον ιό, αλλά το μέτρο ελήφθη «ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των γονέων».
Η ψύχωση στις ΗΠΑ στέρησε από έναν φωτορεπόρτερ της Washington Post τη συμμετοχή του σε διάσκεψη, όπου είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σίρακιουζ.
Ο τρις βραβευμένος με Πούλιτζερ Μισέλ ντε Σιλ βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στη Λιβερία για να καλύψει την κρίση του Εμπολα και επέστρεψε στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερες από 21 ημέρες. «Αποφάσισαν να παραδοθούν στην συλλογική υστερία», δήλωσε οργισμένος ο δημοσιογράφος.
Στο Χέιζλχερστ του Μισισίπι, γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους επειδή ο διευθυντής του σχολείου είχε επισκεφθεί τη Ζάμπια για να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του.
Συναγερμός σήμανε χθες και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, που έκλεισε προληπτικά έναν χώρο στάθμευσης, καθώς μία γυναίκα, που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Αφρική, έκανε εμετό.
Η γυναίκα διακομίστηκε σε ένα νοσοκομείο της Βιρτζίνια και εξετάζεται προληπτικά.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς «να μην παραδοθούν στην υστερία και τον φόβο» απέναντι στην επιδημία του Εμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα γεγονότα.
Επιστρέφουν και... κρουαζιερόπλοια
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει το κρουαζιερόπλοιο Carnival Magic που εκτελούσε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική καθώς ένας από τους επιβάτες του είναι εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας όπου διαγνώστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας η περίπτωση είναι χαμηλού κινδύνου εντούτοις το Carnival Magic, που ανήκει στην Carnival Cruise Lines, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι του Γκάλβεστον στο Τέξας την Κυριακή.
Ο εργαζόμενος στον υγειονομικό τομέα του Ντάλας ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα της θανατηφόρου νόσου και σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα που έχει θέσει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται στο τέλος των 21 ημερών που είναι το ανώτερο περιθώριο για την επώαση του ιού Έμπολα, έχει οικειοθελώς μπει σε απομόνωση σε καμπίνα του πλοίου μαζί με ένα ακόμη άτομο που τον συνόδευε στην κρουαζιέρα.
Το Carnival Magic σύμφωνα με το πρόγραμμά του έπρεπε να δέσει σε λιμάνια του Μεξικού και του Μπελίζ αλλά οι δυο αυτές χώρες αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου εξ αιτίας των ανησυχιών για τον ιό Έμπολα.
Ο εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας επιβιβάστηκε στο πλοίο από το λιμάνι του Γκάλβεστον στις 12 Οκτωβρίου για μια επταήμερη κρουαζιέρα και όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν τον ασθενή από τη Λιβερία που τελικά κατέληξε από τον ιό.
Πηγές: Guardian, ΑΜΠΕ

ethnos.gr

Aναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ΝΕL προς την Πειραιώς


theofilos_nel_
Εχθές Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατά της Τράπεζας.
Η υπόθεση όμως πήρε νέα αναβολή, την τρίτη κατά σειρά.
Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση της ΝΕΛ υποστηρίζει πως η Τράπεζα Πειραιώς δεν εφαρμόζει τη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η ΝΕΛ να οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό καθώς δε διαθέτει κεφάλαια κίνησης.
Η εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τής ΝΕΛ επρόκειτο να συζητηθεί αρχικά στις 4 Ιουλίου, ωστόσο αναβλήθηκε δύο φορές.
Παράλληλα όμως το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε εκδώσει προσωρινές διαταγές που υποχρέωναν την Τράπεζα να ανανεώσει τις εγγυητικές επιστολές που είχε χορηγήσει στη ΝΕΛ και να της παράσχει πίστωση 1.000.000 ευρώ χωρίς να λάβει διασφαλίσεις.
Επίσης η ΝΕΛ κατηγορεί την Τράπεζα πως παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που έχει αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, επειδή δεν προχωρά σε μεταβίβαση των μετοχών τής ΝΕΛ που ανήκουν στις off-shore εταιρείες Ercolana Holdings Ltd και ISFI Square Fund Ltd. Η αύξηση κεφαλαίου τής ΝΕΛ, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ανέλθει στα 19,16 εκατ. ευρώ.
Έως σήμερα, μόνο η Altana Navigation Limited έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει ορίσει ως διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΛ τον κ. Αβραντίνη.
Η ΝΕΛ διεκδικεί 300 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από την Τράπεζα για τη θετική και αποθετική ζημία που υφίσταται.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για τα όσα τής καταλογίζει η ΝΕΛ, ωστόσο στον οικονομικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο από τη διοίκηση της ΝΕΛ, με αποτέλεσμα η διοίκηση της Τράπεζας να θεωρεί πως η Ναυτιλιακή δε θα είναι βιώσιμη ακόμη κι αν εφαρμοστεί η συμφωνία εξυγίανσης.
Η αναβολή πάρθηκε μετά από αίτημα και των δύο πλευρών με την εκδίκαση να μεταφέρεται για τις 28 Νοεμβρίου.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αρχικά επρόκειτο να εκδικαστεί στις 4 Ιουλίου, στην συνέχεια είχε προσδιοριστεί για τις 31 Ιουλίου με πιο πρόσφατη ημερομηνία τη χθεσινή.

e-nautilia.gr