Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Κοινωφελή εργασία σε ΟΤΑ αντί για φυλακή


Η ζωή μακριά από τη φυλακή ήταν το κίνητρο. Μία ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2012 έγινε το μέσο: Εκατοντάδες άνθρωποι στη χώρα «εξαργυρώνουν» τις δικαστικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί, παρέχοντας κοινωφελή εργασία, για να αποφύγουν τον εγκλεισμό.
Άνδρες και γυναίκες που αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους, οι περισσότεροι θύματα της οικονομικής κρίσης, καταδικασμένοι για οικονομικά αδικήματα, εργάζονται δίπλα μας, κυρίως σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να κερδίσουν την ελευθερία τους.
Μόνο στο δήμο Πειραιά, από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα, έχουν ωφεληθεί από τη δυνατότητα αυτή 50 εν δυνάμει κρατούμενοι που απασχολήθηκαν στην καθαριότητα και στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ εκκρεμούν 26 αιτήσεις καταδικασθέντων.
Στο δήμο Αθηναίων, οκτώ άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, εξαγοράζουν αυτή τη στιγμή την ποινή τους, διανέμοντας φαγητό στα συσσίτια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης της πόλης.
Στο δήμο Παλλήνης, έναν από τους πρώτους δήμους της Αττικής που υιοθέτησαν το μέτρο, από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί 16 αιτήσεις. Είναι μία από τις περιπτώσεις που αποδεικνύει ότι και οι μικρότερες κοινωνίες υπερβαίνουν σιγά σιγά τα ταμπού. «Αυτή τη στιγμή, δέκα πολίτες εκτίουν την ποινή τους με τη μορφή της κοινωνικής εργασίας στο δήμο», λέει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.
«Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά επί τέσσερις ώρες στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Οι περισσότεροι έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οικονομικά αδικήματα ή άλλα πλημμελήματα. Με τον τρόπο αυτό, η έκτιση της ποινής αποκτά, πέραν από τον τιμωρητικό χαρακτήρα και κοινωνική χρησιμότητα. Φυσικά, μία τέτοια δραστηριότητα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και οι δημοτικές υπηρεσίες ελέγχουν με αυστηρότητα όλη τη διαδικασία».
Πηγή: Έθνος του Σαββάτου

aftodioikisi.gr