Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΧΙΟ



Φαίνεται ο Εγκέλαδος δεν μας ξεχνά . Και δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα στις 9.40 στη Χιο, με μικρότερη ομως ενταση και διαρκεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ



Στη φωτο ο υποψήφιος βουλευτής Χίου  με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ   Μάρκος Κουντουρούδας , με τον κ. Χαρη Καστανίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της κατά την  πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στη Χίο ,


ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Υποψήφιου Βουλευτή Χίου, Μάρκου Κουντουρούδα με την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ως προς τα θέματα που τέθηκαν σε ανοικτή επιστολή από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών :


Επί των θεμάτων που τέθηκαν από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, απαντώ ότι ως προς το θέμα με αριθμό :

1) Η Εκκλησία της Ελλάδος πράγματι ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, που πρέπει να συνεχισθεί. Η Εκκλησία έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε και που έρχονται, ως ο κύριος εκφραστής της Διδασκαλίας του Ιησού, που κινείται γύρω από τη λέξη 'Αλληλεγγύη". Το Κράτος πρέπει να εντάξει το έργο της Εκκλησίας στις κοινωνικές δράσεις του για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επιτέλεση του έργου Αυτής.

2) Το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των κληρικών κάθε βαθμού ιεραρχίας εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα ασφαλιστικής κάλυψης κια παροχών υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που ταλαιπωρεί κάθε Έλληνα εργαζόμενο και πολίτη. Άλλωστε και οι κληρικοί είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Η "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" έχει προνοήσει για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, καθώς και Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους Πολίτες (ακόμα και όταν δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, καθώς η δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό). Περαιτέρω με εξορθολογισμό δαπανών και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχή ανατιμολόγηση φαρμάκων και υπηρεσιών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού (ώστε να μειωθεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία), επιδιώκει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ακριβά τα φάρμακα.

3) Η πλήρωση επαρκών θέσεων κληρικών είναι μέριμνα της Πολιτείας που οφείλει να στέρξει με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, καθώς η διατήρηση και συνέχιση του έργου της Ελληνικής Εκκλησίας είναι απόλυτα σημαντική για την επιβίωση του Ελληνορθόδοξου κλήρου, καθώς έτσι προστατεύεται και το δικαίωμα των Πολιτών στην ανεξιθρησκεία. Τυχόν συνεχούμενη μείωση του αριθμού των κληρικών θα οδηγήσει σε μαρασμό το πλήρωμα της Εκκλησίας και ουσιαστικά σε υπαρξιακή κρίση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Επιδίωξή μου θα είναι η άμεση συνάντηση με την ιεραρχία της Μητροπόλεως Χίου προκειμένου να απαριθμηθούν και κωδικοποιηθούν τα προβλήματα και ειδικότερα αναληφθεί δράση για την πρόβλεψη των πρώτων απαραίτητων και αναγκαίων θέσεων, που θα πρέπει να πληρωθούν (όπως κενές θέσεις σε εκκλησίες μεγάλων ενοριών ή ενοριών με σημαντικά προβλήματα).

4) Το Ελληνικό Κράτος στα πλαίσια των μέτρων και δράσεων που πρέπει να λαμβάνει προς υπεράσπιση της ανεξιθρησκείας, οφείλει να τηρεί κανόνες για την ακώλυτη δράση (και πάντα στα νόμιμα πλαίσια) κάθε αναγνωρισμένης θρησκείας. Στα πλαίσια αυτά η συνέχιση της μισθοδοσίας των κληρικών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας από το Κράτος (οι οποίοι μάλιστα είναι και φορολογούμενοι πολίτες, για να μην το ξεχνάμε) κρίνεται αναγκαία.

5) Ομοίως με την υπό αριθμό 4 απάντηση, η επαναλειτουργία του Διονύσιειου Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου συνιστά απαραίτητη συνθήκη για τη διατήρηση της συνέχειας της Ελληνικής Εκκλησίας στη Χίο και της συνέχισης προσφοράς του Έργου της, οπότε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης οφείλει να λάβει σχετική απόφαση.

6) Δεν τίθεται αμφιβολία ότι η διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι αναγκαία, όχι μόνο για τη σωστή ανάπτυξη των Χριστιανών της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και την κοινωνία τους με τους Ιερούς Κανόνες και την Ιστορία της. Σαφέστατα, όμοια προστασία οφείλει το Ελληνικό Κράτος να τηρήσει και για κάθε αναγνωρισμένη στην Επικράτειά του θρησκεία με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά ελεγμένου από επίσημους και αναγνωρισμένους θρησκευτικούς φορείς κάθε γνωστής και αναγνωρισμένης θρησκείας.

Με Τιμή,

Μάρκος Κ. Κουντουρούδας
Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"

ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


Νέοι Πολιτικοί Ορίζοντες

Το αποτέλεσμα των εκλογων της 6ης Μαίου 2012 έχει πλέον διαμορφωθεί. Οι Έλλήνες στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στα τρισάθλια δύο κόμματα της μοναδικής καταστροφής και  διαφθοράς των τελευταίων 5 ετών: Μέχρις εδώ ήταν. Τέλος!
Θα υποχρεωθούν τα δύο κόμματα και οι γελοίες ηγεσίες των (ελέω και του φασιστικού εκλογικού νόμου των +50 εδρών), να σχηματίσουν βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας με ισχνή πλειοψηφία εδρών. Το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα αναλάβει πρωθυπουργός ένας εκ των δύο... αρχηγών!!
Το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες: Την ηγεσία της ευρωπαικής ενώσεως (ΕΕ), τους υπερατλαντικούς συνεταίρους(!), κυρίως όμως τα εγχώρια «συμφέροντα» και τις εν εφεδρεία ευρισκόμενες ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!
Η Ελλάς επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ, οι έλληνες έχουν κατανοήσει τις λάθος επιλογές των του παρελθόντος. Επιθυμούμε να ζήσουμε ελεύθεροι και ασφαλείς σε μια έντιμη και καλώς λειτουργούσα Δημοκρατία.
Θα εργασθούμε, θα βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, θα διαβιώσουμε με σύνεση τα επόμενα χρόνια, και θα απαιτήσουμε από την Νέα Πολιτική Ηγεσία που θα διαμορφωθεί, εντιμότητα, ικανότητα, εργατικότητα και φροντίδα για τους αδυνάτους, τους συνταξιούχους, τα νέα παιδιά.
Είναι σε όλους μας εμφανής η αναγκαιότητα δημιουργίας Νέου Πολιτικού Σχηματισμού. Από «μόνο» του σχεδόν, αυτό το κενό θα καλυφθεί, όπως πάντοτε η φύση καλύπτει τα δημιουργούμενα κενά.
Στην πανελλαδικη αυτή προσπάθεια, που θα λάβει την μορφή κοινωνικού ξεσηκωμού, ας λάβουμε θέση οι περισσότεροι από μας. Κι ας γίνουν μπροστάρηδες, αυτοί που μπορούν, αυτοί που γνωρίζουν, αυτοί που τολμούν. Οι έντιμοι και οι ικανοί!!

Νέοι Πολιτικοί Ορίζοντες ανατέλλουν!!

Χίος 1η Μαίου 2012
Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας

το google earth για τον σεισμο

Ν. Μηταράκης - Αποδοχή Υποψηφιότητας Α΄ Αθηνών Ν.Δ.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ



ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΓΙΝΕ ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 40 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝΣΤΙΣ  17.46
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙA - ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ανοιχτή Διάλεξη-Κρατώντας την εταιρεία στην οικογένεια- 09.05.2012 Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αιγαίου 
Στο πλαίσιο των Ανοιχτών Διαλέξεων πραγματοποιείται η Ανοιχτή Διάλεξη: Κρατώντας την εταιρεία στην οικογένεια . ... με ομιλητή τον Λέκτορα κ. Λουκά Γλύπτη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ






ΑΠΑΝΤΗΣΗ

          Σεβαστοί Πατέρες του Συνδέσμου Κληρικών Χίου,

Κατ' αρχάς συγχαρητήρια  για την πρωτοβουλία σας να μας απευθύνετε ανοιχτή επιστολή με τις θέσεις, τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας.  

Όλα τα παραπάνω που διατυπώνετε με ευγενή και  σαφή  τρόπο όχι μόνο τα συμμερίζομαι σε όλο τους το εύρος, αλλά αποτελούν και δικές μου θέσεις, απόψεις  και ανησυχίες. 

Είναι υποχρέωσή όσων ασχολούνται με τα κοινά να έχουν ξεκάθαρες θέσεις και να τοποθετούνται δημόσια σε σημαντικά και κρίσιμα θέματα όπως αυτά. 

Ο Ιερός Κλήρος  κράτησε το έθνος των Ελλήνων όρθιο στο πέρασμα των αιώνων. 

Χωρίς τους αγώνες, τις θυσίες και την όλη προσφορά του ίσως και να μην υπήρχε η Ελλάδα και ο Ελληνισμός.

Εξάλλου σάς είναι γνωστή η προσωπική ειλικρινής εκτίμησή μου στο έργο της Εκκλησίας μας και ο έμπρακτος σεβασμός  στις παραδόσεις μας και στον πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας.

Επομένως σε όποια θέση βρεθώ, με την βοήθεια του Θεού και την αγάπη των συνανθρώπων μου, θα αγωνιστώ για  την επίλυση των θεμάτων στα οποία αναφέρεστε, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο δίκαιο αίτημά σας, και πάντα με την ευλογία της κεφαλής της τοπικής μας Εκκλησίας.

Με βαθύτατο σεβασμό  
και τις ευχές σας 
 
Σταμάτης Κάρμαντζης 
Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ 
ΧΙΟΥ: Χίος - Ψαρά - Οινούσσες

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ






Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, 

Υποψήφιοι βουλευτές Χίου στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, 

Ως λειτουργοί της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας δεν αναμειγνυόμεθα στον προεκλογικό αγώνα, αφού ο καθένας από εμάς στην ενορία του είναι ο πνευματικός πατέρας όλων ανεξαιρέτως των ενοριτών. 

Ως πολίτες και εμείς και τα μέλη των οικογενειών μας, αλλά και οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι, να διαμορφώνουμε γνώμη και να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, με το δικαίωμα της ψήφου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος. 

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον εφημεριακό κλήρο και να ζητήσουμε τις θέσεις τις δικές σας και των κομμάτων στα οποία ανήκετε και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ενημερωθούμε άμεσα, έχοντας συγκεκριμένες απαντήσεις – θέσεις για το κάθε ζήτημα – πρόβλημα, και έτσι ο καθένας μας ως ψηφοφόρος θα κρίνει, θα επιλέξει ή θα απορρίψει, θα εκφραστεί με τη ψήφο του, που είναι μυστική, αλλά έχει ορατά αποτελέσματα, αφού «Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υπέρ αυτoύ και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα.» 

Ζητούμε, λοιπόν, την τοποθέτησή σας στα ακόλουθα θέματα: 

1) Η Εκκλησία μας ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις. Επίσης, με την μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, προσφέρονται καθημερινά περισσότερες από 50.000 μερίδες φαγητού, σε συνανθρώπους μας που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας. 

Κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελεί τέτοιο και τόσο μεγάλο έργο, όπως η Εκκλησία, που θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας Της στο Κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ αυτό ακίνητά Της. Γι’ αυτό μόνο στο χώρο Της υπάρχει ένας τεράστιος «στρατός» εθελοντών που συνδράμει το πολύπλευρο έργο Της. 

Θα έπρεπε λοιπόν το ζητούμενο να είναι, όχι πολεμική κατά της Εκκλησίας, αλλά συμπαράσταση και ενίσχυση των έργων Αγάπης στα οποία προΐσταται σε πανελλήνιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. 


2) Από όλους τους αδελφούς επισημάνθηκε το πρόβλημα που ανέκυψε στην υγειονομική περίθαλψη των ιερέων και των οικογενειών τους λόγω της μη εντάξεως των περισσοτέρων ιατρών στο νέο οργανισμό υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι άμεσα ασφαλισμένοι κληρικοί και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, πρέπει να πηγαίνουν στους αγροτικούς ιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, ή στο Νοσοκομείο και στο Ι.Κ.Α. Για να συνεχίσει κανείς να επισκέπτεται τον εξειδικευμένο ιατρό (ανάλογα με την πάθηση), ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς (χρόνιες παθήσεις) και έχει παράσχει την θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει προς το παρόν τουλάχιστον να πληρώνει την επίσκεψη και τα φάρμακα, αφού οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης. Το ίδιο ισχύει για παιδιάτρους, διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους, καρδιολόγους, αιματολόγους κ.λ.π. Αλλά και με το νέο σύστημα ο συμβεβλημένος ιατρός έχει δυνατότητα 10 επί πιστώσει επισκέψεων την ημέρα, 50 την εβδομάδα και 200 το μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος δεν προλάβει θα πληρώνει κανονικά την επίσκεψη. Και όλα αυτά όταν συνεχίζονται κανονικά οι μηνιαίες κρατήσεις-εισφορές από τους μισθούς των κληρικών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών και των προστατευομένων μελών των οικογενειών τους. 

3) Καταθέτουμε επίσης τον έντονο προβληματισμό μας για την στάση της Πολιτείας έναντι των χειροτονιών νέων κληρικών και την επιβληθείσα αναλογία 10 προς 1, που αν ισχύσει επί μακρόν, θα οδηγήσει στην δραματική συρρίκνωση του αριθμού των κληρικών. Ο ορθόδοξος ιερέας-εφημέριος αποτελεί ιδιαίτερα για την ακριτική νησιωτική πατρίδα μας στήριγμα και παρηγοριά για τους κατοίκους-ενορίτες των μεγάλων αλλά και των μικρότερων ενοριών, των μικρών χωριών. Σε πολλά χωριά της υπαίθρου Χίου έμεινε μόνον ο ιερέας να λειτουργεί, να αγιάζει και να ευλογεί, τους εναπομείναντες κατοίκους. Αναμφίβολα το έργο του ιερέως είναι πολύπλευρο και φθάνει μέχρι την κοινωνική προσφορά, αλλά και τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων. Δεν είναι τυχαία η προσφώνηση «δάσκαλε» που απευθύνεται στους ιερείς μας. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πολίτες-ενορίτες και ψηφοφόροι της αγιοτόκου και μυροβόλου Χίου μας θέλουν «τον παπά τους» (= τον πατέρα τους). Για το 2011 δόθηκε μόλις μία θέση για τη Χίο, ενώ για το 2012 καμιά προς το παρόν. Επισημαίνουμε ότι στη μητροπολιτική μας περιφέρεια υπάρχουν περίπου 30 κενές εφημεριακές θέσεις, με συνταξιούχους ιερείς να εξυπηρετούν τις ανάγκες πολλών ενοριών, ενώ εφημέριοι εν ενεργεία ή και συνταξιούχοι εξυπηρετούν πολλές ενορίες παράλληλα και ενώ υπάρχουν αρκετοί νέοι που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του ιερού κλήρου, η Ελληνική Πολιτεία ακολουθώντας τα ανωτέρω οδηγεί στον απορφανισμό των ενοριών από τους ποιμένες τους. 

4) Ακούγονται κατά καιρούς φωνές ή κυκλοφορούν φήμες, για την μερική ή ολική διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου. 

Η μισθοδοσία την κληρικών, αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς την εκκλησία, την οποία αποδέχτηκε και υπέγραψε με δική του πρωτοβουλία το ίδιο το κράτος το 1952, επειδή ακριβώς αδυνατούσε να καταβάλλει το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί 20 χρόνια νωρίτερα και που είχε διογκωθεί πολλαπλάσια και είχε ήδη καταστεί δυσβάσταχτο χρέος ακόμη και για το κράτος. Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. 





5) Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κατάλληλη μόρφωση και κατάρτιση των μελλοντικών λειτουργών της Εκκλησίας μας, που πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα γνωστικά και πνευματικά εφόδια για το ιερό και πολύπλευρο του κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Η συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, όπως η Χίος μας, μόνο «πρόοδος» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτή η πρακτική οδήγησε στη συγχώνευση του ΔΙΟΝΥΣΙΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ (που ιδρύθηκε το 1996). 

Η επαναλειτουργία του παραμένει πάγιο αίτημα, των κληρικών και λαϊκών αποφοίτων του, που ευεργετήθηκαν από την ίδρυση και λειτουργία του στο νησί μας, των καθηγητών που υπηρέτησαν σε αυτό, αλλά και του χιακού κλήρου και του χριστεπωνύμου πληρώματος της χιακής εκκλησίας. 

6) Για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι γνωστή η πάγια θέση του Συνδέσμου μας, η οποία εκφράστηκε στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων και αποτυπώθηκε στις δύο επιστολές προς τους Υπουργούς Παιδείας, α) κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη 28/12-9-2008 (http://syndesmosklchi.blogspot.com/2008/09/blog-post.html) και β) κ. Άννα Διαμαντοπούλου αριθ. 29/13-11-2010 (http://syndesmosklchi.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

Στις επιστολές αυτές ανάμεσα στα άλλα επισημάνθηκε: 

«Ο Σύνδεσμος συμμερίζεται τις απόψεις επί του θέματος αυτού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, των Θεολογικών Σχολών, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. Θέση μας είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.» 

«Είναι αδήριτη η ανάγκη λοιπόν να μην εκχωρηθεί ή να αναθεωρηθεί από τη δημόσια εκπαίδευση η θρησκευτική αγωγή στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίση ταυτότητας, όπου τα οράματα για δημιουργία ακυρώνονται ή ταλανίζονται από τα παγκόσμια και τοπικά προβλήματα της οικονομικής αγοράς, το σχολείο οφείλει να οπλίσει τον αυριανό πολίτη με βαθύτατη προσωπική καλλιέργεια, με αντιστάσεις στην αλλοτρίωση και τη διαφθορά, με ουσιαστικά εφόδια για τη δια βίου αναζήτηση νοήματος και προκοπής. 

Πολύ περισσότερο, που η θρησκευτική αγωγή αποτελεί ρητή υποχρέωση του ελληνικού Σχολείου σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (άρθρο 16, παρ.2), τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και την καταξιωμένη πρακτική στα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Φιλανδία, Σουηδία κ.α.).» 

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες υποψήφιοι βουλευτές Χίου, αναμένοντας με ενδιαφέρον τις απαντήσεις – θέσεις σας στα ανωτέρω ζητήματα, διατελούμε μετά τιμής. 

Για το Δ. Σ. 

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας 

Πρωτοπρεσβύτερος              Πρωτοπρεσβύτερος 

Γεώργιος Κωνσταντίνου             Δημήτριος Πύρρος

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ





Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες πριν από λίγο από την Ασφάλεια Μυτιλήνης συνελήφθει ο δράστης της διπλής δολοφονίας στα Κεραμειά.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συλλογή στοιχείων (κινητά τηλέφωνο , γεννετικο υλικό) οι αστυνομικές αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του δράστη  της διπλής δολοφονίας που είχε συγκλονίσει τη κοινωνία της Λέσβου.
——————-
up date ώρα 12:45
Εξιχνιάσθηκε η διπλή ανθρωποκτονία, πριν από δέκα ημέρες περίπου, στα Κεραμειά Λέσβου.
Συνελήφθη, για την υπόθεση, ένας 39χρονος ημεδαπός, ενώ βρέθηκε και το όπλο (περίστροφο) που είχε χρησιμοποιήσει.
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, επιπλέον ένα πιστόλι και πάνω από -2- κιλά ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία της περιοχής.
Εξιχνιάστηκε, η υπόθεση της ανθρωποκτονίας ενός 30χρονου ημεδαπού και ενός 39χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, οι οποίοι είχαν βρεθεί νεκροί το απόγευμα της Παρασκευής 20.04.2012, μέσα σε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο, σε αγροτική περιοχή στα Κεραμειά Λέσβου (Σχετικό το από 21-04-2012 Δελτίο Τύπου).
Συνελήφθη σήμερα (01.05.2012) τις πρώτες πρωινές ώρες, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 39χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης και παράνομη οπλοκατοχή-οπλοχρησία.
Αναλυτικότερα, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, αξιολόγηση πληροφοριών αλλά και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 39χρονος το βράδυ της 18.04.2012, σε ερημικό αγροτικό δρόμο κοντά στη διασταύρωση Λάρσου-Κεραμειών, πυροβόλησε με όπλο (45άρι περίστροφο) και τραυμάτισε θανάσιμα τους δύο άντρες, μετά από διαπληκτισμό που είχε μαζί τους.
Στη συνέχεια, αφού μετέφερε τα δύο θύματα με το Ι.Χ.Φ. του 30χρονου θύματος, στην αγροτική περιοχή «Άγιος Ιωάννης» στα Κεραμειά Λέσβου, περιέλουσε εσωτερικά και εξωτερικά το όχημα με εύφλεκτο υγρό, έβαλε φωτιά και τράπηκε σε φυγή.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε θαμνώδη ερημική τοποθεσία στα Κεραμειά Λέσβου, τα παρακάτω:
  • Δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), συνολικού βάρους 2.052 γραμμαρίων.
  • Ένα (1) 45άρι περίστροφο, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης για την ανθρωποκτονία
  • Ένα (1) 9άρι πιστόλι κρότου
  • Ένα (1) φυσίγγιο αγνώστου διαμετρήματος και τρείς (3) κάλυκες.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

πηγη lesvosnews.net

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΟΥ ΣΤΟ XIOS_VITRINE


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ! ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΓΑΝΑ

Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της «Δράσης»;
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ: Γιατί η Δράση του Στέφανου Μάνου και των εξαιρετικών συνεργατών του είναι δυστυχώς, και το εννοώ το δυστυχώς, το μόνο κόμμα που προέβλεψε με ανησυχητικά μαθηματική ακρίβεια όλα όσα ζούμε σήμερα, αλλά και όλα όσα θα βρούμε μπροστά μας εάν δεν αλλάξουμε άμεσαβασικές δομές της οικονομίας μας — και όχι μόνοτης οικονομίας.Σκεφτείτε μόνο το γεγονός ότι, εάν οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το πρόγραμμα της Δράσης, απλούστατα δε θα είχαμε χρεοκοπήσει. Μα δεν εισακουστήκαμε… Γιατί η Δράση επενδύει στην ατομική ευθύνη, στην ευθύνη του καθενός μας. Γιατί πιστεύει στην ελευθερία του ατόμου, στη δυνατότητά μας να αναπτυσσόμαστε και στην ανάγκη να μη μένουμε στάσιμοι, περιμένοντας τα πάντα από το κράτος, από τον «πατερούλη». Γιατί είναι κατά των πελατειακών σχέσεων κράτους-πολιτών — και μην ξεχνάτε ότι ακριβώς οι πελατειακές αυτές σχέσεις μάς βούλιαξαν. Γιατί το παρελθόν του Στέφανου Μάνου, που έχει συνδέσει το όνομά του με ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων, δράσεων και τομών που άλλαξαν προς το πολύ καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και το ακατάβλητο πείσμα τουκαι το μίσος του προς το «πολιτικό κόστος», με εμπνέουν και με γοητεύουν. Γιατί αγαπώ την Ελλάδα της Ευρώπης — και τρέμω στην ιδέα μιας Ελλάδας αποξενωμένης και μόνης. Γιατί θέλω κι εγώ να βοηθήσω σ’ αυτό, και θα το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Θα το κάνουμε όλοι μαζί. Θα μπούμε στη Βουλή, η Δράση με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία θα μπουν στη Βουλή — και θα τα καταφέρουμε.

Ποια είναι η πολιτική πρόταση της «Δράσης» για έξοδό μας από την κρίση;
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ: Οι βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι πέντε, και θα προσπαθήσω να τους κωδικοποιήσω. Όμως πρώτα επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχουν συνταχθεί από οικονομολόγους ολκής, διεθνούς κύρους, και όχι μέσα σε ένα πολιτικό γραφείο. Αλλά και τούτο: λειτουργούν στην πράξη, όχι στη θεωρία. Η Δράση αγαπά και επενδύει μόνο στην πράξη. Δε γράφουμε μανιφέστα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Άξονας πρώτος: Δραστική συρρίκνωση του κράτους και κάθε περιττής κρατικής δαπάνης. Αυτό είναι το μεγάλο και, αν θέλετε, μοναδικό ουσιαστικό διακύβευμα σήμερα: το κούρεμα, όχι των μισθών μας, αλλά του κράτους, του μεγάλου και αχόρταγου άρπαγα που επιβάλλει φορολογία για να υπάρχει και για να ταΐζει τους αυλικούς του.
Άξονας δεύτερος: Επιβολή ενιαίας επίπεδης φορολογίας της τάξεως τού 20% για όλα τα εισοδήματα μέχρι τις 100.000 ευρώ το χρόνο (25% από τις 100.000 και πάνω, 30% από τις 300.000 και πάνω), με αφορολόγητο όριο τις 5.000 ευρώ.
Άξονας τρίτος: Άμεση καθιέρωση Βασικής Εθνικής Σύνταξης 700 ευρώ το μήνα, για κάθε πολίτη 67 ετών και πάνω, χωρίς καμία απολύτως προϋπόθεση, δηλαδή με μηδενικές κρατήσεις τόσο από τον εργαζόμενο όσο και από τους εργοδότες(χωρίς φυσικά να θίγονται οι ήδη μεγαλύτερες συντάξεις)Όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη σύνταξη συμβάλλεται ελεύθερα με όποιο ταμείοσυνταξιοδότησης επιλέξει. Η Βασική Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται από το κράτος. Εργαζόμενοι και εργοδότες, επαναλαμβάνω, απαλλάσσονται άμεσα από τις κρατήσεις, βελτιώνοντας μέσα σε μία ημέρα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ενθαρρύνοντας τις προσλήψεις. Σκεφτείτε έναν επιχειρηματία που βρίσκεται με ένα τεράστιοχρηματικόπλεόνασμα στα χέρια: πιστεύετε ότι θα περικόψει τους μισθούς; πιστεύετε ότι δε θα προχωρήσει την ίδια κιόλας ημέρα σε νέες προσλήψεις;
Άξονας τέταρτος: Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση των νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις,δραστικόςπεριορισμός των παράλογων προνομίων των συνδικαλιστών και των ληστρικών επιδομάτων που πληρώνω εγώ κι εσείς (σκεφτείτε ότι, παίρνοντας χρήματα από τον νεοδιοριζόμενο υπάλληλο, στην ουσία κλέβοντάς τον, δίνονται, μεταξύ εκατοντάδων άλλων,επιδόματα… έγκαιρης προσέλευσης στη δουλειά σε πάρα πλλές χιλιάδες ανθρώπους!), απελευθέρωση αγορών και προϊόντων.
Άξονας πέμπτος: Άμεση κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Θέσπιση ενιαίου ανταποδοτικού τέλους αποκλειστικά για τηχρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εάν εφαρμοστούν αυτά, πολύ απλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε μερικούς μήνες.


Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει ο λαός στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, μετά από τα ετσιθελικά μέτρα που έχουν παρθεί και συνεχίζονται να παίρνονται εις βάρος του;
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ: Παίρνονται «ετσιθελικά» μέτρα ενάντια και εις βάρος του λαού επειδή δεν εφαρμόζεται καμία από τις προτάσεις της Δράσης.Αντί για μείωση του κράτους, των επιδομάτων καιτων δεκάδων άχρηστων ΔΕΚΟ που απομυζούν τα λίγα που μας έμειναν, αντί για απελευθέρωση της τριτοκοσμικής μας αγοράς, οι τελευταίες κυβερνήσεις και τα δύο κόμματα εξουσίας που συνέτριψαν και κατέστρεψαν και αφάνισαν την Ελλάδα επιβάλλουν φόρους, νέους φόρους, ολοένα νέους φόρους, και μειώνουν τους μισθούς! Είναι εντελώς παράλογο και 100% αυτοκτονικό. Δε μειώνεις ελλείμματα με τη φορολόγηση — δεν έχει γίνει σε καμιά χώρα του κόσμου, ποτέ. Ούτε θα γίνει. Τα ελλείμματα τα μειώνεις κόβοντας από τις δαπάνες σου. Αν παράγω 10 και ξοδεύω 11, έχω έλλειμμα 1. Πρέπει λοιπόν να ξοδεύω κάτω από 10. Γιατί αλλιώς θα πρέπει να βρω αυτό το 1 που μου λείπει φορολογώντας. Μα πόσο πια να φορολογήσω; Πόσο; Ο κόσμος έχει έρθει σε απόγνωση. Τον έχουν απομυζήσει. Υποφέρει. Και θα υποφέρει κι άλλο, γιατί (επαναλαμβάνω: είναι παράλογο αλλά αληθινό) θα του φέρουν κι άλλα μέτρα, κι άλλους φόρους, και έξτρα μειώσεις μισθών. Θα τον γονατίσουν κι άλλο. Γι’ αυτό και, ό,τι και να ψηφίσει, δικαιολογείται — δεν μπορώ να πω τίποτε επ’ αυτού. Εάνπάντως ο λαός ψηφίσει ορθολογικά και με το βλέμμα του στο αύριο, θα μας υπερψηφίσει. Και πιστεύω (είμαι σίγουρη) ότι θα το κάνει. Το πιστεύω ακλόνητα.
o
Μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, σταθεροποιητικά προγράμματα κλπ.: Πιστεύετε ότι βρίσκονται προς τησωστή πορεία, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση;
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ: Τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι ΕΝΑ απλό κείμενο. Είναι μία σαφής και λεπτομερειακή δέσμη προτεινομένων μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και (διότι γι’ αυτό μιλάμε, μα όλο το ξεχνάμετου λαού. Τα μέτρα είναι πολλά, εξειδικευμένα και εν πολλοίς αδιαπραγμάτευτα — κι ας λέγονται χιλιάδες ψέματα καθημερινά και ανερυθρίαστα από τα δύο κόμματα εξουσίας περί αναδιαπραγμάτευσης. Και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και από τα αριστερά και δεξιά κόμματα, που λαϊκίζουν ασύστολα και επικίνδυνα, τρελαίνοντας και αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για δύο λόγους: ο πρώτος είναι πως, όσα από αυτάαφορούν τη μείωση του κράτους και την απελευθέρωση της αγοράς, είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν από χτες, όχι από σήμερα — ο δεύτερος, πως μας επιβάλλονται. Ξέρετε, δεν υπήρξαμε το καλό παιδί που ζούσε ανέμελα και ωραία, και ξαφνικά ήρθαν οι κακοί ξένοι και μας έβαλαν τις αλυσίδες θέλοντας να μας πιουν το αίμα. Το αντίθετο συμβαίνει: ξοδεύαμε επί δεκαετίες παράλογα περισσότερο από όσο παράγαμε. Ανεπίτρεπτα περισσότερο. Αυτοκτονικά περισσότερο. Και τα ξοδεύαμε στο βρόντο, όχι σε επενδ΄σεις: στα μπουζούκια και στα δεύτερα και τρίτα αυτοκίνητα — και στα… διακοποδάνεια. Οι αριθμοί είναι σαφείς και δεν ψεύδονται. Λυπάμαι. Γι’ αυτό καταστραφήκαμε: γιατί μία τέτοια αμεριμνησία είναι πάντοτε καταστροφική. Πρέπει να ξοδεύεις λιγότερο από όσο παράγεις: να ξοδεύεις λελογισμένα. Αλλιώς θα δανειστείς, και θα ξαναδανειστείς, και θα πληρώσεις μεγαλύτερα επιτόκια, και μετά ακόμη μεγαλύτερα, και ούτω καθεξής, μέχρι που θα γίνεις τόσο ανεπίληπτος που θα σε πετάξουν από τις αγορές και δε θα σε ξαναδανείσουν ποτέ πια. Αυτό συνέβη: και τώρα οι δανειστές μας ζητούν κάποια από τα λεφτά τους πίσω (γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αναγκάστηκαν να μας το χαρίσουν, να το «κουρέψουν»). Μα το θέμα δεν είναι απλώς να βρεθούν τα λεφτά για να τα πληρώσουμε. Πρέπει να πάψουμε να χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να αναπτυχθούμε. Το ξέρετε πως είμαστε υπανάπτυκτοι; Είμαστε. Δυστυχώς είμαστε: οι δείκτες το λένε — και οι δείκτες δε λένε ποτέ ψέματα. Κι ενώ έχουμε πάμπολλα πεδία που αν τα εκμεταλλευτούμε η οικονομία μας θα εκτοξευτεί (και δε μιλώ για τις ανοησίες περί… κοιτασμάτων πετρελαίου και ορυχείων διαμαντιών!), εμείς καθόμαστε και κοιτάμε τη θάλασσα πίνοντας ούζο και βρίζοντας τους κακούς Γερμανούς και τους κακούς… εξωγήινους. Γιατί κάποιοι θέλουν να εξακολουθήσουν να κλέβουν τον πολύ κόσμο. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα.
o
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος;
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ: Στην ερώτηση αυτή μπορώ να λαϊκίσω εύκολα και άκοπα. Επιτρέψτε μου να μην το κάνω. Δεν έχουμε Δημοτικές Εκλογές, αλλά Εθνικές. Και μάλιστα τις πιο κρίσιμες των τελευταίων εκατό ετών. Δε μιλάμε για τη Χίο εδώ, ή για τη Θεσσαλονίκη, ή για την Αθήνα: μιλάμε για το αν θα υπάρχει Ελλάδα αύριο, για το αν θα φύγουν όλοι οι νέοι από τη χώρα τρέχοντας και με κάθε μέσον. Μιλάμε για το αν θα μείνουμε στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση — στην Ευρώπη την ίδια. Μιλάμε για το αν θα καταντήσουμε κάτι σαν την Κούβα του Κάστρο ή την Αλβανία του Χότζα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και πρέπει για μια φορά ναφερθούμε πολιτισμένα και υπεύθυνα. Πολιτεύομαι στην πατρίδα μου, στο νησί μου, γιατί είμαι Χιώτισσα και αγαπώ τη Χίο πιο πολύ κι από μένα κι από καθετί. Αλλά εάν καταστραφεί κι άλλο η Ελλάδα (και σχεδόν όλα τα κόμματα κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό), η Χίος θα αδειάσει από τον κόσμο της: θα σβήσει. Γι’ αυτό ζητώ από τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν με το μυαλό τους: με λογική. Με λογική και ευαισθησία. Να ψηφίσουν Δράση