Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Ο ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ




Το έθιμο στον Βροντάδο με τον "πόλεμο" των δύο εκκλησιών, προβάλλεται και στο εξωτερικό.

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στις δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής είναι σκληρός κάθε χρόνο. Φέτος κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα απο τις εικόνες που μεταδίδει το Russia Today.

Κάποιοι λένε οτι ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια , από τα παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες και στη συνέχεια άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν απο τα κανονάκια.

Τα χρόνια πέρασαν και τα κανονάκια έγιναν ρουκέτες που ρίχνει η μία εκκλησία στην άλλη κάθε χρόνο την Ανάσταση..


Δείτε τις εικόνες που μεταδίδει το Russia Today


Βρόντηξε και πάλι... «Πασχαλιά» στο Βροντάδο


Αναβίωσε και φέτος ο παραδοσιακός «ρουκετοπόλεμος» στο χωριό της Χίου Αναβίωσε και φέτος ο παραδοσιακός «ρουκετοπόλεμος» στο χωριό της Χίου
Τον υπόλοιπο χρόνο είναι γνωστή ως «μυροβόλος», αλλά το βράδυ της Ανάστασης, η Χίος μετονομάζεται σε... «ρουκετοβόλο». 
Αιτία το περίφημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει στο Βροντάδο. Χιλιάδες ρουκέτες εκσφενδονίστηκαν από τις δύο ενορίες του χωριού, σε έναν πανέμορφο και – ευτυχώς - αναίμακτο… «πόλεμο».
 
Ο ρουκετοπόλεμος είναι έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και εκτυλίσσεται μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στο Βροντάδο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου.
 
 
24h NewsRoom