Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς – Ποιους αφορά & πόσα παιδιά θα τοποθετηθούν


Το νέο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την κάλυψη θέσεων από τις επιλαχούσες του ΕΣΠΑ από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Αυτή η φάση τοποθέτησης παιδιών ωφελούμενων οικογενειών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία), αφορά αποκλειστικά τους επιλαχόντες γονείς του προγράμματος και θα χρηματοδοτηθεί με τα 23 εκατ. ευρώ των εθνικών πόρων που έμειναν αδιάθετα από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για το αρχικό κοινωνικό πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματατος είναι δυνατή η φιλοξενία περίπου 10.000 παιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά για τις προσφερόμενες θέσεις δεν ισχύουν τα όρια του 70% της συνολικής δυναμικότητας της Δομής, αλλά θα πρέπει να τηρούνται τα όρια της συνολικής δυναμικότητας της κάθε δομής και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνώνται.
Oι ενδιαφερόμενες δομές θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το σύνολο των θέσεων δυναμικότητάς τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ: 
«Τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, θα χρηματοδοτήσουν Πρόγραμμα μόνον από Εθνικούς Πόρους κατά την φετινή σχολική χρονιά 2014-2015, που θα αφορά στους ανωτέρω Φορείς/Δομές και συγκεκριμένα Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Παιδικούς Σταθμούς, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, για την εξυπηρέτηση παιδιών των επιλαχουσών μητέρων και των επιλαχουσών πατέρων ή των επιλαχόντων πατέρων (χήρων ή που έχουν την δικαστική επιμέλεια των παιδιών τους).
Η χρηματοδότηση θα είναι συνολικού ύψους 23 εκατ € και θα αφορά σε παιδιά, που θα εισαχθούν σε Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Παιδικούς Σταθμούς, με τους ίδιους όρους που ισχύουν στην Πρόσκληση 1551/2.7.2014 της Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Η διάρκεια του συγκεκριμένου Προγράμματος θα είναι συνολικά για 10 μήνες (1.10.2014 – 31.7.2015) και θα υλοποιηθεί βάσει ιδιαίτερης σύμβασης μεταξύ της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και των Φορέων / Δομών.
Τα αναφερόμενα στην Πρόσκληση ποσά ανά ωφελούμενη/ο καλύπτουν το συνολικό κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών μειούμενα κατά 1/11, όπως αυτές προβλέπονται στην ανωτέρω Πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Για την χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί ο κατάλογος της Ε.Ε.Τ.Α.Α., που αφορά στις επιλαχούσες/επιλαχόντες του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2014-2015 και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες παρακολούθησης, που προβλέπονται στο ως άνω Πρόγραμμα. Όλες οι πληρωμές θα γίνονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. σε τέσσερις δόσεις, ενώ το φυσικό αντικείμενο προσδιορίζεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ως άνω Προγράμματος και θα διενεργούνται έλεγχοι, όπως και στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα.
Στο εν λόγω Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι Φορείς/Δομές όλων των Περιφερειών στους οποίους υπάρχουν θέσεις για τις επιλαχούσες/επιλαχόντες, που δεν τοποθετήθηκαν. Η τελική επιλογή των Φορέων/Δομών, που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς Πόρους θα αναρτηθεί στο site της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr).
Σημειώνουμε ότι για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και για τις προσφερόμενες θέσεις δεν ισχύουν τα όρια του 70% της συνολικής δυναμικότητας της Δομής, αλλά θα πρέπει να τηρούνται τα όρια της συνολικής δυναμικότητας της κάθε δομής και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνώνται.
Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ
Όλους τους ανωτέρω Φορείς/Δομές, εφόσον ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σκέλος του Προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους, να δηλώσουν τις κενές θέσεις, που μπορούν να διαθέσουν στο Πρόγραμμα, συμπληρώνοντας το επισυναπτόμενο έντυπο και να το αποστείλουν στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.μόνο μέσω e-mailforeis2@eetaa.grέως και την Τετάρτη 24/9/2014 και ώρα 14.00»


aftodioikisi.gr

Κανένας έλεγχος για υποθέσεις διαφθοράς σε Δημόσιο, ΟΤΑ – Γιατί «κλάταρε» το Σώμα Επιθεωρητών


Αδυναμία λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) σχετικά με τις καταγγελίες που δέχεται καθημερινά από πολίτες ή αιρετούς διαπιστώνουν οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες. Όπως τονίζουν στην aftodioikisi.gr, μετά την εμπλοκή του ΣΕΕΔ με υποθέσεις όπως ο έλεγχος των πιστοποιητικών των δημοτικών αστυνομικών και, κυρίως, ο έλεγχος των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσω των ΠΔ Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου, το Σώμα στην ουσία δεν μπορεί να ασκήσει τα τρέχοντα καθήκοντά του. Κι αυτό γιατί δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ ο σχεδιασμός για μεταφορά σε αυτό γενικών διευθυντών που θα απορριφθούν με βάση το νέο νόμο, μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.
Αποτέλεσμα, αυτής της κατάστασης είναι το ότι υποθέσεις με άρωμα διαφθοράς στο Δημόσιο και σε δήμους να μένουν χωρίς έλεγχο εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη του ΣΕΕΔ που δέχονται καθημερινά τα έντονα παράπονα των πολιτών οι υποθέσεις των οποίων δεν προχωρούν, αλλά ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Παρασκευάς Νομικός, καθότι θέλει να τα έχει καλά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία του ΣΕΕΔ στα μέσα Ιουλίου ο κ. Νομικός δεν είπε ούτε κουβέντα για την αδυναμία λειτουργίας του οργανισμού που προΐσταται.


aftodioikisi.gr

Έμμεσες αυξήσεις μέσω φοροελαφρύνσεων – Πόσο μειώνονται οι κρατήσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους (αναλυτικοί πίνακες)


Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 833 ευρώ το μήνα, θα δουν, από τον Ιανουάριο του 2015, τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος να μειώνονται κατά 8 έως και 85 ευρώ  το μήνα, λόγω των μειώσεων των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και της αύξησης του αφορολογήτου ορίου από τα 9.550 στα 11.500 ευρώ, που προβλέπονται στο πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο σχεδιάζει να εντάξει η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ειδικά δε όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν κάθε μήνα πάνω από 1.000 ευρώ (πάνω από 12.000 ευρώ, ετησίως) θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, καθώς από τον Ιανουάριο θα μειωθούν και οι κρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλονται επί των αποδοχών τους.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου». Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι θα υπάρξουν πρόσθετα κέρδη για μισθούς και συντάξεις από τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2015.
Διαβάστε αναλυτικότερα ολόκληρο το δημοσίευμα:


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Παρέμβαση Βενιζέλου στο Βατικανό και πιέσεις Σαμαρά σε καναλάρχες κατά του Τσίπρα: Ο βρόμικος πόλεμος της συγκυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης


Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι προσπάθειες του Μαξίμου να ανακόψει τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ με κινήσεις στο παρασκήνιο, σύμφωνα με αποκαλύψεις που της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία επιπλέον κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «κρυφτεί» από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις άμεσες και αγαστές σχέσης καθοδήγησης μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη στην γωνία και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους, αλλά και να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ με «βρόμικα», παρασκηνιακά μέσα.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της, αφήνονται έκθετοι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών από τη νέα παρέμβασή τους στο Βατικανό, ενώ κορυφαίοι υπουργοί συνεχίζουν να σπέρνουν «σενάρια καταστροφής» για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την Αριστερά.
Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει:
Αναστατωμένοι από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα, Σαμαράς και Βενιζέλος επιδόθηκαν σε έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον του και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για να τη ματαιώσουν.
Η προσπάθεια για ματαίωση της συνάντησης του Τσίπρα με τον Πάπα είναι άλλο ένα δείγμα του κυβερνητικού πανικού, μετά τις παρεμβάσεις του Μαξίμου στα κανάλια και την ακατάσχετη κινδυνολογία για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Άπραγος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε ξανά στον Αντώνη Σαμαρά επεξεργαζόμενος πώς θα «απαντήσει» η δικομματική στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνομιλία του με τον πρωθυπουργό είχε αποτέλεσμα: «Θα πάρω τηλέφωνο εγώ τον Λοβέρδο να δούμε αν έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τις μη ορθόδοξες Εκκλησίες. Ηταν να το φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ (21/9/2014) ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



REAL NEWS



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Κοntra News



ΤΟ ΧΩΝΙ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ




ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



H MAKEΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ





zougla.gr

Μεταγραφή Γαλανόπουλου Και Πρέκα Στο ΝΟΧ


Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου ανακοινώνει την απόκτηση των υδατοσφαιριστών Στέφανου Γαλανόπουλου και Μανώλη Πρέκα για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Οι δύο νεαροί παίκτες του Ολυμπιακού συμφώνησαν να αγωνιστούν στην ομάδα μας ως δανεικοί για ένα έτος. Ο Στέφανος Γαλανόπουλος θα αγωνιστεί για 2η συνεχόμενη χρονιά με το σκουφάκι του ΝΟΧ. Ο Μανώλης Πρέκας είναι 18 ετών και είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας Πόλο Νέων Ανδρών. Αγωνίζεται στη θέση του περιφερειακού.
Στέφανος ΓαλανόπουλοςΜανώλης Πρέκας
Στέφανος Γαλανόπουλος
Μανώλης Πρέκας


noxiou.gr

Αντικαταστάσεις Διαιτητώv


  Λόγω εκτάκτου κωλύμματος του διαιτητή και του 'α βοηθού στον αγώνα ΑΕ Καλαμωτής-ΑΠΟ Χίου 2014 για το κύπελλο, Πέτρου Τσούχλη και Αθανάσιου Τσιάντου αντικαθίστανται από τον Παντελή Τζαμουτζαντώνη και Nίκολαο Πιτταούλη αντίστοιχα

H Αγγελική Φράγκου στις 25 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου για το 2014


aggeliki_fragkou_
Μια ιδιαίτερη τιμή επιφύλασσε η λίστα που κατάρτισε το φημισμένο περιοδικό Forbes στην ελληνίδα πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, καθώς την συμπεριέλαβε στις 25 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου για το 2014.
Το περιοδικό Fortune δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες της Αμερικής για το 2014. Επίσης για πρώτη φορά το περιοδικό δημοσιεύει και ακόμα λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Ανάμεσα στις 25 ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις της δεύτερης λίστας, βρίσκεται και η Αγγελική Φράγκου, η Ελληνίδα μεγιστάνας της ναυτιλίας από την Χίο.
Η Αγγελική Φράγκου ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Φράγκου που ασχολείται με την ναυτιλία. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc. από τις 25 Αυγούστου 2005. Επιπλέον, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Navios Partners, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από τον Αύγουστο του 2007 καθώς και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Navios Maritime Acquisition Corporation, επίσης θυγατρικής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης πρόεδρος του ΔΣ της Navios South American Logistics από την ίδρυσή της το Δεκέμβριο του 2007.
Προηγουμένως, ήταν πρόεδρος του ΔΣ, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας International Shipping Enterprises, που εξαγόρασε τη Navios Holdings. Από το 1990 μέχρι τον Αύγουστο του 2005 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Maritime Enterprises Management S.A., και της προκατόχου εταιρείας, που ήταν ειδικευμένη στη διαχείριση φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου.

aftodioikisi.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Παρατείνονται έως το τέλος του έτους οι συμβάσεις των 5.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι επανεξετάζεται το καθεστώς παροχής υπηρεσιών προς τον Οργανισμό από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, εξετάζεται το άνοιγμα των συμβάσεων προς όλους τους γιατρούς, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων που έχει ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή.
Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει σε εξόφληση των οφειλόμενων προς τους συμβεβλημένους γιατρούς και λοιπούς παρόχους. Η εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός τηρείται, παρά τη μειωμένη συμμετοχή των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, και είναι ενδεικτικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν μειωθεί κατά 800 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Απευθυνόμενος στη διοίκηση του Οργανισμού, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους προς τους παρόχους, ενώ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση σε προσωπικό και σε μέσα, του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ.

ethnos.gr

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

- 4% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις της ALCO και της MRB
- Πολύ κοντά τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για Α. Σαμαρά καιΑ. Τσίπρα
- Και στις 2 δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα
- ''Κονταροχτυπιούνται'' ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – Εκτός Βουλής η ΔΗΜΑΡ – Διαβάστε όλες τις απαντήσεις
Σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%, έναντι 22,2% της ΝΔ, ενώ σε δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει η «REAL NEWS», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,6%, έναντι 19,9% της ΝΔ.
Σύμφωνα με την ALCO, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4,3%, οι ΑΝΕΛ 3,1%, η ΧΑ 6,2%, η ΔΗΜΑΡ 1,7%, το ΚΚΕ 4,4 , το Ποτάμι 4,3%, ο ΛΑΟΣ 1,1 και οι Οικολόγοι 1%.
Σύμφωνα με την MRB, η ΕΛΙΑ συγκεντρώνει το 4,2%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, η ΧΑ 6,7%, η ΔΗΜΑΡ 1%, το ΚΚΕ 5,1% και το Ποτάμι 5,6%.
Στη δημοσκόπηση της ALCO, 33,5% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά πιο αξιόπιστο, ενώ 32,5% τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σύμφωνα με την MRB το 26,6% διατηρεί ευνοϊκή γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι 26,2% για τον Αλέξη Τσίπρα.


newsit.gr

ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ


Η βία, ο πόλεμος, η κρίση ξεσπιτώνουν 50.000.000 ανθρώπους 
Οι 700 πρόσφυγες που πνίγηκαν το τελευταίο 5ήμερο έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 18.500 άτομα που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους. 50.000.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - τα μισά παιδιά, συχνά χωρίς γονείς - προσπαθούν να ξεφύγουν από περιοχές πολέμου, εθνικών εκκαθαρίσεων, τρομοκρατίας, εμφυλίων, βομβαρδισμών, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, βασανιστηρίων, εξωδικαστικών εκτελέσεων. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές ή χώρες, συγκριτικά ελάχιστοι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφυγες από την Συρία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 130.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και παιδιά. Περίπου 3.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία (613.259), στην Τουρκία (832.508), στο Ιράκ (215.369) και στον Λίβανο (1.175.504), ενώ περίπου 6.500.000 – τα μισά παιδιά - έχουν μετεγκατασταθεί μέσα στη Συρία [1]. Μόνο μερικές χιλιάδες έχουν περάσει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.  
Η Μαρία – Πίνιου Καλλή συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσε με αφορμή:
«Η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες (Συρία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αφρική, Ουκρανία, Λιβύη κα), δεν έχει αυξήσει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των κυβερνήσεων, αντιθέτως έχει αυξήσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ενίσχυση ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Αντί για ρεαλιστικές λύσεις για τους ανθρώπους που υποφέρουν [2], μερικοί προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο και στην Ευρώπη. Κι όμως ρεαλιστικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν προς όφελος όλων».
Ο Χρίστος Θεοδωρόπουλος, υπεύθυνος στους «ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για θέματα προσφύγων και κοινωνικής ένταξης δήλωσε: «Ευτυχώς υπάρχουν απλοί πολίτες και οργανώσεις που κάνουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν ανθρώπους που έχουν βασανιστεί, έχουν ξεφύγει από την κόλαση, έχουν δει το χάρο με τα μάτια τους. Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να τους αφήνουμε μόνους στην προσπάθειά τους. Όπως δεν πρέπει να αφήνουμε εγκλωβισμένους στο δρόμο, στο λιμάνι, σε πλατείες ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από την κόλαση της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Γάζας κα. Η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις, οι τοπικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Ο Νίκος Χρυσόγελος συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσε σχετικά:
«Ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει προταθεί για Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, αν και προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι σε θέση να οργανώσει σωστά μερικά κέντρα υποδοχής, να λειτουργεί τις υπηρεσίες ασύλου, να αξιοποιεί σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοπρεπή διαβίωση όσων έχουν - από το διεθνές δίκαιο - δικαίωμα στην προστασία, να ολοκληρώνει σε εύλογο χρόνο τις διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες να έχουν δικαίωμα να εργάζονται, να είναι ασφαλισμένοι, να επανασυνδέονται με την οικογένεια, να μπορούν να ταξιδεύουν. Αν το ευρωκοινοβούλιο τον ψηφίσει και αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα, ο Δημ. Αβραμόπουλος, πρέπει να έχει υπόψη του ότι θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις, αφενός να πιέσει ώστε η Ελλάδα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και αφετέρου να προωθήσει μια αναβαθμισμένη, ανθρωπιστική, ρεαλιστική, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο».
            
Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για τους πρόσφυγες και την κρίση στα νησιά
Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» οργανώσαμε πρόσφατα συνάντηση ανθρωπιστικών οργανώσεων με την Γενική Γραμματέα των Πράσινων, Βούλα Τσέτση, ώστε να μεταφέρει στο ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν την απαίτηση για ουσιαστική δράση προς όφελος των προσφύγων αλλά και των νησιωτών. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, όσο και πράσινοι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και έχουν πολλές φορές επισκεφθεί νησιά όσο και κέντρα κράτησης με στόχο την προώθηση μιας συνεκτικής, ανθρωπιστικής και ρεαλιστικής πολιτικής μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που μεγαλώνει.
Η Ευρώπη δεν έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική μπροστά σε αυτή την αυξανόμενη κρίση, παρά τις πιέσεις και την κινητοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και πολιτικών κομμάτων, όπως οι Πράσινοι. Η επιχείρηση «FrontexPlus» και η ιταλική «MareNostrum» [3]  που περιλαμβάνει και διάσωση στη θάλασσα δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσουν να πνίγονται μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική εστιασμένη στα βασικά αίτια της φτώχειας, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας το ρόλο και το μερίδιο ευθύνης της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή και ενισχύοντας τον ανθρωπιστικό της ρόλο. 
Η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση και οι φορείς στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν. Προτιμούν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια ή να υπάρχουν κέντρα υποδοχής, με συμμετοχή εκπροσώπων κι άλλων Κρατών Μελών (το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πόροι υπάρχουν), γνωρίζοντας έτσι ποιος μπαίνει στην χώρα και στην Ευρώπη αλλά και ποιος δικαιούται προστασίας και που μπορεί να πάει; Αποδέχονται την βάρβαρη αντιμετώπιση ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους ή επιδιώκουν να οργανώσουν, αξιοποιώντας διαθέσιμα μέσα, την ανθρωπιστική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στήριξη, προστασία και κοινωνική ένταξη των συνανθρώπων μας, που σήμερα είναι κατατρεγμένοι, χθες όμως μπορεί να είχαν έρθει στη χώρα ως τουρίστες και να είχαν γίνει δεκτοί με χαρά;
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε όλους και όλες να εκφράσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους όχι μόνο προς τους πρόσφυγες και καταδιωκόμενους αλλά και προς τους νησιώτες στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Τήλο που αγωνίζονται με κάθε τρόπο να βοηθήσουν μπροστά στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» θεωρούμε ότι πρέπει:
-  να βελτιωθούν και να γίνουν πραγματικά κέντρα υποδοχής τα κέντρα (κράτησης;) που υπάρχουν σήμερα στα νησιά Σάμος, Χίος, Λέσβος, και είναι υπερπλήρη και να δημιουργηθούν σε άλλα νησιά, κέντρα υποδοχής με την συμμετοχή εκπροσώπων κι άλλων κρατών – μελών, ώστε να αναλαμβάνουν από κοινού το μερίδιο της ευθύνης που τους αντιστοιχεί. Στα Δωδεκάνησα για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένα κέντρο υποδοχής και screeningcenter.
-  να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να μην στοιβάζονται υπερβολικά πολλοί άνθρωποι για πολλές εβδομάδες στα κέντρα αυτά καθώς
Με δεδομένο ότι Ευρωπαϊκοί πόροι και το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχουν, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία.
-  Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην παραβίαση από τις δημόσιες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις διαδικασίες εισόδου και συνοριακών ελέγχων. Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη κι εξειδικευμένη μεταναστευτική αρχή που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές και τους αιτούντες άσυλο αλλά και με την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι νόμιμοι δρόμοι εισόδου, ειδικά για άτομα που πιθανά δικαιούνται καθεστώς προστασίας, καθώς και ουσιαστικές παρεμβάσεις και ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής και εργασιακής ένταξης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών θα επέλυσε προβλήματα παράνομων κυκλωμάτων,  γκετοποίησης περιοχών και πληθυσμών, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

Στην HSW η γραμμή του Βορείου Αιγαίου


nisos_mukonos_aktoploia_
Στη μία το μεσημέρι εχθές εξέπνευσε η διορία που είχαν μπροστά τους οι Ναυτιλιακές Εταιρείες για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το οποίο αφορά τα δρομολόγια της άγονης γραμμής για το 2ο σενάριο, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί μετά την συνεδρίαση του ΣΑΣ την προηγούμενη Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το 2ο σενάριο περιλαμβάνει δύο δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Βαθύ Σάμου- Χίος- Μυτιλήνη- Λήμνος- Καβάλα και επιστροφή με επιδοτούμενο το κομμάτι από Βαθύ Σάμου μέχρι Καβάλα.
Όπως ήταν αναμενόμενο το τελευταίο διάστημα, τη γραμμή «χτύπησε» η HSW με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αλλά και η ΝΕΛ.
Οι πρώτες πληροφορίες μετά την λήξη της προθεσμίας αναφέρουν ότι από το φάκελο της εταιρίας λείπει ένα συμπληρωματικό έγγραφο το οποίο όμως αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες.
Όπως όλα δείχνουν το δρομολόγιο του Βορείου Αιγαίου θα κατακυρωθεί στη HSW, αφού το Υπουργείο θεωρεί εκ των προτέρων άκυρη την πρόταση που κατέθεσε η ΝΕΛ, καθώς μετά την έκπτωση της από τις γραμμές του Αιγαίου, το Υπουργείο της αφαίρεσε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για ένα χρόνο.
Έτσι, και με μετά την κατακύρωση της γραμμής του Βορείου Αιγαίου, στην η HSW, η εταιρία προγραμματίζει την επέκταση του δρομολογίου Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη ως τη Λήμνο, δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού να δουν και να περιηγηθούν σε ένα από τα πλοία του στόλου της.
Ο λόγος για το πλοίο «Αριάδνη», το οποίο αναμένεται να έρθει στη Λήμνο, προερχόμενο από τη Λέσβο, το πρωί του Σαββάτου, μεταφέροντας και τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους 13ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Κωπηλασίας. Το «Αριάδνη», θα προσεγγίσει την παλιά προβλήτα και θα μείνει στο λιμάνι σχεδόν για 24 ώρες, αφήνοντας τις πόρτες του ανοιχτές για το κοινό που επιθυμεί να γνωρίσει τους χώρους του.
Η αναχώρηση του πλοίου προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Κυριακής, μεταφέροντας όλους όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Μυτιλήνη και Χίο.

Κάλεσμα στους ναυτικούς να αντιδράσουν


apergia-naytergates
Κάλεσμα των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και η Επιτροπή άνεργων ναυτεργατών, προς όλους τους ναυτικούς να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, υλοποιεί και προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Αυτή η πολιτική της ανταγωνιστικότητας έχει δημιουργήσει πάνω από 1.500.000 ανέργους, υποβαθμίζει διαρκώς την κοινωνική ασφάλιση, κατακρεουργεί μισθούς και συντάξεις, συντρίβει τις ΣΣΕ με πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, χαράτσια – φοροεπιδρομή για τα λαϊκά εισοδήματα.
Αυτή την πολιτική στηρίζουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, υπερασπιστές της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, που παράτις επί μέρους διαφοροποιήσεις,υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, με φοροαπαλλαγές και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.
Οι ταξικές δυνάμεις της ΝΣΚ,τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, η Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών, συντονίζοντας τη δράση τους με το ΠAΜΕ, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εν ενεργεία και συνταξιούχων να συνεχίσουμε τον αγώνα με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στη διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.
Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις που είχαμε στις 11 Σεπτέμβρη, ενάντια στην υπονόμευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που υποβαθμίζεται μετά και την συγχώνευση των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτη (Ο.Ν) και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο νέο σχήμα Ο.Ν.Ν.Ε (Οίκος Ναύτη Ναυτική Εργασία).
Η πλειοψηφία των ανέργων χωρίς κανένα επίδομα και κοινωνικοασφαλιστική προστασία, για τους ελάχιστους το ξεροκόμματο της επιδότησης των 235 ευρώ (άγαμοι) και 293 ευρώ (έγγαμοι), να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με την οποία τους ενημερώνει ότι μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, καταργώντας τις ΣΣΕ, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, που όπως προκλητικά είπε ο υπουργός Ναυτιλίας «θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το ΝΑΤ»!!!
Με δεδομένες τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δριμύτερος από κάθε προηγούμενο.Μετά την θερινή περίοδο με τους ναυτεργάτες να λιώνουν στα πλωτά χυτήρια παραγωγής του κέρδους των εφοπλιστών, η ακινητοποίηση των πλοίων και οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, θα επιδεινώσουν την ανεργία, οδηγούν στην εγκατάλειψη το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο και τους κατοίκους των νησιών στην απομόνωση.
Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή!
Η επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του πρέπει να αναχαιτιστεί τώρα!
Ούτε η ηττοπάθεια, ούτε η αναμονή, ούτε οι αυταπάτες για κυβερνητικές εναλλαγές, προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης!
Ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα! Να αποβάλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους, του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτούς που καλλιεργούν την μοιρολατρία και την απογοήτευση.
Το δίκιο κρίνεται στους ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι ότι όλες οι κατακτήσεις έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Υποχρεώθηκαν από την ταξική πάλη.
Αναπτύσσουμε πολύμορφους αγώνες για την ανεργία – κοινωνική ασφάλιση – ΣΣΕ – λαϊκό εισόδημα, να αποτελέσει το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη εφαλτήριο δυναμικών ταξικών αγώνων.
Συμμετέχουμε στο Παναττικό Συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών οργανώσεων, την Πέμπτη 2 Οκτώβρη στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 10:30 το πρωί στην Αθήνα.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια Σάββατο4 Οκτώβρη, στο Πειραιά στις 11 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε :
· Μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες τους.
·Για την κοινωνική ασφάλιση ενάντια στις περικοπές των συντάξεων και την υπονόμευση της ιατροφαρμακευτικής προστασίας.
·Για ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αγώνα να μην εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις, ενάντια στην «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.
· Όχι στον ΕΝΦΥΑ και την φοροληστεία.
·Για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών ενάντια στην απλήρωτη εργασία που οργιάζει στην επιβατηγό ναυτιλία.
·Για οργανικές συνθέσεις των πλοίων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας ναυτεργατών – επιβαινόντων.
·Για την σύγκλιση του Έκτακτου Καταστατικού Συνεδρίου που αποφάσισε το Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και αρνείται μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.
· Ενάντιαστην υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και στα σχέδια ιδιωτικοποίηση της.
·Σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στην Ν/Ζ, τους λιμενεργάτες, τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση.
· Ενάντιαστην υπονόμευση του ακτοπλοϊκού δικτύου που έχει οδηγήσει στην απομόνωση των κατοίκων των νησιών. Να συνεχιστεί η από κοινού δράση με Εργατικά Κέντρα και Λαϊκές Επιτροπές, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε.»


aftodioikisi.gr