Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες οικογένειες – Αλλάζουν τα κριτήρια, έρχονται δίδακτρα


Εκτός παιδικών σταθμών αναμένεται να μείνουν χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών σκοπεύουν να μειώσουν το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 25.000 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθεί και το ποσό που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από 2.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.300 ευρώ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να κληθούν οι ίδιοι οι γονείς να καλύψουν της διαφορά μέσω διδάκτρων, κάτι που ζητάει η ΕΕ ακόμη και για τους άνεργους (σ.σ. 30 έως 50 ευρώ το μήνα).
Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 182 εκ. ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών, ενώ φέτος τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι μόλις 130 εκατ. και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες) απαιτούνται τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σε προ ημερών συνάντησή της με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη  Κεγκέρογλου η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να δοθεί ένα μέρος από τα αδιάθετα 200 εκατ που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα για να μην μπει «λουκέτο» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ.
Υπενθυμίζεται ότι από το νέο έτος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.


aftodioikisi.gr

Ταχύτατα εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός στην Πελοπόννησο


Σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαπλωθεί η νόσος του καταροϊκού πυρετού, από τον οποίο έχουν μολυνθεί δεκάδες κοπάδια μέχρι στιγμής. Για την αντιμετώπιση του προβήματος, συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου σήμερα, παρουσία κτηνοτρόφων από όλη την Περιφέρεια, με το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές να γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
H διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ανέφερε ότι το πρόβλημα ξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και σημείωσε ότι ήδη έχουν προσβληθεί ογδόντα οκτώ κοπάδια σε όλη την Περιφέρεια. Επιπλέον, έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε τριάντα κοπάδια στην Αρκαδία, σε σαράντα πέντε στη Λακωνία, σε έντεκα στη Μεσσηνία και από ένα σε Αργολίδα και Κορινθία, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αφού υπάρχουν πολλά περιστατικά προς διερεύνηση. Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόσθεσε ότι τα μολυσμένα κοπάδια στη Λακωνία σήμερα κιόλας έφτασαν τα εξήντα, από σαράντα πέντε που ήταν χθες.
Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα, και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων, και οι ίδιοι δεν αντέχουν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα παρά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.
Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με καθηγητές κτηνιατρικής, και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς το πρόβλημα.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για αδράνεια και αδιαφορία την περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως η Περιφέρεια είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού από τον χειμώνα, όμως δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα.
Στο τέλος της συνεδρίασης, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή εταιρεία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., ύψους 498.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με την παραπάνω σύμβαση θα δοθεί η δυνατότητα να χαρτογραφηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, να οριοθετηθούν οι περιοχές που είναι για ψεκασμό και να ξεκινήσουν εντατικά, ακόμη και από αύριο το πρωί, οι ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

aftodioikisi.gr