Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΣΤΑ!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

563: Τελούνται μεγαλοπρεπώς από τον Πατριάρχη Ευτύχιο τα εγκαίνια του αναστηλωθέντος ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάρρευση του τρούλου από σεισμό το 557.
962: Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας.
1909: Στην εφημερίδα Εργάτης του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες τοΚομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου.
1924: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.
1933: Στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζεται ο ολλανδός αναρχοκομμουνιστήςΜαρίνους Βαν Ντε Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή).
1975: Ξεκινά τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

Γεννήσεις

1777: Αλέξανδρος Α’, τσάρος της Ρωσίας. Νίκησε τον Ναπολέοντα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας. Υπουργός του των Εξωτερικών ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και υπασπιστής του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. (Θαν. 19/11/1824)
1916: Ντίνο Ρίζι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο εποναμαζόμενος και πατέρας της ιταλικής κωμωδίας. (Θαν. 7/6/2008)
1945: Γιώργος Απέργης, πρωτοποριακός συνθέτης με καριέρα στη Γαλλία.

Θάνατοι

1834: Τόμας Μάλθους, άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, που θεωρείται ο «πατέρας» της δημογραφίας. Διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του. (Γεν. 13/2/1766)
1939: Άντον Χέρμαν Φόκερ, ολλανδός αεροναυπηγός και επιχειρηματίας, από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας και ιδρυτής της Fokker Aircraft Corporation. (Γεν. 6/4/1890)
1953: Λαβρέντι Μπέρια, ηγετικός στέλεχος του ΚΚΣΕ και αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας NKVD, προδρόμου της KGB, που έδρασε κατά τη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. (Γεν. 29/3/1899)

ΕΓΚΡΙΣΗ Α΄ ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΝΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Χίου

Θέμα: Γνωμοδότηση για την έγκριση του Α΄ Σταδίου της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Αμανής»
Α. Ιστορικό
Η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε το 2008 με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των πρώην Δήμων Ομηρούπολης και Αμανής για τη δημοπράτηση και επίβλεψή της και την ένταξή της στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου 2000-2006 (Α.Π. 6203/03.08.2008 απόφαση του Γ.Γ. της Περιφ. Β. Αιγαίου). Ο ανοικτός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 29/12/2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42Α). Η μελέτη ανατέθηκε στη σύμπραξη γραφείων μελετών: «Άννα Μπιτσακάκη, Σπυρίδων Τσαγκαράτος, Νικόλαος Γροζόπουλος, Λουκάς Καντάρης, Μιχαήλ Λιονής» και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εγκρίθηκε με την 44/2010 Απόφαση Δ.Σ. Αμανής. Με την ΑΠ 4521/09.09.2010 απόφαση του Γ.Γ. Β. Αιγαίου, η χρηματοδότηση της μελέτης εντάχθηκε στο «Ε.Π. Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» (MIS 296628) με προϋπολογισμό 451.382,92 €. Η σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα ύψους 411.733,89 € υπεγράφη στις 13/10/2010.
Δεδομένου ότι η μελέτη προκηρύχθηκε και ανατέθηκε, πριν την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης του προγράμματος «Καλλικράτης», η εφαρμογή της εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή της δημοτικής ενότητας Αμανής, του νέου Δήμου. Μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, η επίβλεψη της μελέτης ασκείται από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου.
Το ανάδοχο σχήμα ολοκλήρωσε και υπέβαλε εμπρόθεσμα το Α΄ Στάδιο της μελέτης (Ανάλυση – Διάγνωση – Προοπτικές). Με το Α.Π. 14/09/2011 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ζητήθηκε η συμπλήρωση του παραδοτέου με συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρτιότητά του σύμφωνα με τις συμβατικές απαιτήσεις. Ο ανάδοχος προέβη στις ανωτέρω προσθήκες και τις υπέβαλε στις 16/12/2011. Το παραδοτέο της Α΄ Φάσης περιλαμβάνει το τεύχος Πολεοδομικών/Χωροταξικών δεδομένων, συνοδευόμενο από δύο προσαρτήματα (συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική πρόταση) και 14 χάρτες και το τεύχος Προκαταρκτικής Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας συνοδευόμενο από δύο χάρτες.
Β. Στόχοι και περιεχόμενο μελετών ΣΧΟΟΑΠ
Το ΣΧΟΟΑΠ στοχεύει στη ρύθμιση των οικισμών του Δήμου καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου. Είναι ένα θεσμικό εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη ρύθμιση του χώρου εντός και εκτός των οικισμών, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας στον εξωαστικό χώρο.
Σύμφωνα με τις αρχές σχεδιασμού που αποτυπώνονται στον Νόμο 2508/97, κάθε οικισμός εντάσσεται σε ένα πλέγμα οικισμών που σχηματικά ονομάζεται «ανοικτή πόλη», έτσι ώστε η οικιστική οργάνωση να εναρμονίζεται με τους γενικότερους στόχους του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επειδή τελικά το ΣΧΟΟΑΠ παρέχει το πλαίσιο για τη χωρική και οικιστική οργάνωση του Δήμου, σύμφωνα και με την απόφαση των προδιαγραφών (9572/1845/2000) είναι ένα τοπικό χωροταξικό σχέδιο. Το ΓΠΣ εκπονείται στα πλαίσια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Πλαισίου του Βορείου Αιγαίου, εναρμονίζεται με τις επιλογές του, υιοθετεί τις κατευθύνσεις του και τις εξειδικεύει στο επίπεδο του Δήμου. Συγκεκριμένα:
• προσδιορίζει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης του Δήμου,
• καθορίζει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση του δήμου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις τοπικές ανάγκες και καταλληλότητες καθώς και τις κατευθύνσεις που προκύπτουν από υπερκείμενα σχέδια, ιδίως δε σε ότι αφορά στο ρόλο του αστικού κέντρου, ή της «ανοιχτής πόλης» στο οικιστικό δίκτυο,
• προσδιορίζει τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) οι οποίες δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν,
• υποδεικνύει ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες των παραγωγικών τομέων και τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις,
• δίνει κατευθύνσεις πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων,
• προσδιορίζει τις περιοχές των οικισμών που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων.
Γ. Προκαταρκτική πρόταση
Τα εναλλακτικά σενάρια οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΤΑ και της οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή μελέτης, που εξετάστηκαν από τους μελετητές στο Α΄ Στάδιο της μελέτης διακρίνονται σε:
Γ1. Σενάριο ήπιας παρέμβασης.
Γ2. Δυναμικό σενάριο.
Τα σενάρια αυτά αναλύονται συνοπτικά πιο κάτω:


Γ1. Σενάριο ήπιας Παρέμβασης
Στο σενάριο ήπιας παρέμβασης υιοθετούνται και ενεργοποιούνται οι προτάσεις του ΓΠΣ της ΕΠΑ 82-84 για τη Βολισσό καθώς και τα όσα ορίζονται από τη Ζ.Ο.Ε. (ΦΕΚ 52Δ/2003) για τον εξωαστικό/εξωοικιστικό χώρο.
Χωροθέτηση παραγωγικών χρήσεων
Στον πρωτογενή τομέα, προτείνεται η οργάνωση της γεωργικής γης, στη ζώνη Η1 της ΖΟΕ, με αύξηση της παραγωγικότητας, την αξιοποίηση του υδάτινου ορίζοντα, την εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας, την προστασία από την οικοπεδοποίηση και τις πυρκαγιές και γενικότερα τη σωστή οργάνωση του συστήματος διαχείρισης και διάθεσης των προϊόντων. Προτείνεται επίσης η διερεύνηση του καθεστώτος των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων που ανήκουν στην Η2 της ΖΟΕ και τον σαφή προσδιορισμό των ορίων.
Σε ό,τι αφορά τον δευτερογενή τομέα, δεν προτείνεται η χωροθέτηση υποδοχέα εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων (βιοτεχνία, βιομηχανία, επαγγελματικά εργαστήρια μέσης και υψηλής όχλησης). Οι υπάρχουσες θεσμοθετημένες ζώνες της ΖΟΕ, κρίνεται ότι επαρκούν για να υποδεχθούν συναφείς με την πρωτογενή παραγωγή δραστηριότητες και χρήσεις.
Προτείνεται επίσης η αναβάθμιση του τουρισμού, με την τόνωση των δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα στις περιοχές Λήμνο, Λιμιά, Χωρή και Αγιάσματα και διερεύνηση της δημιουργίας περιοχών παραθερισμού. Ως Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής – Παραθερισμού υιοθετείται η υποπεριοχή Η3 της ΖΟΕ ΦΕΚ 52/Δ/2003 («περιοχές τουρισμού – αναψυχής ήπιας μορφής»). Ωστόσο οι εν λόγω περιοχές εξειδικεύονται καθώς θα πρέπει να υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς πολεοδόμησης (ΦΕΚ 166/Δ/87, άρθρο 8 «περιεχόμενο τουρισμού - αναψυχής»). Προτείνεται επιπλέον η δημιουργία μιας ευρύτερης ζώνης παραθερισμού και τουριστικής ανάπτυξης η οποία θα περιλαμβάνει, πέραν της θεσμοθετημένης ΖΟΕ (υποπεριοχή Η3/1) το μεγαλύτερο τμήμα του δυτικού άκρου της Αμανής. Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης νέων υποδομών και σημειακών παρεμβάσεων (π.χ. δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, πεζοδρομήσεις, ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών μονάδων υπερτοπικής εμβέλειας κλπ.) που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να προσελκύσουν επισκέπτες ειδικών μορφών τουρισμού για 12 μήνες το χρόνο.
Έτσι, ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζεται ως η βασικότερη συνιστώσα της επιθυμητής αναπτυξιακής πορείας όσον αφορά κυρίως στις παράλιες περιοχές στο δυτικό και βόρειο άκρο του.
Πολιτιστικό/φυσικό περιβάλλον
Ως προς τη Ζώνη Αποκλειστικής Προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων, προτείνεται η υιοθέτηση της υφιστάμενης Η4 περιοχής της ΖΟΕ ΦΕΚ 52/Δ/2003 («περιοχές προστασίας ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος»). Προτείνεται επίσης η προστασία όλων των μνημείων και περιοχών που δεν προστατεύονται αλλά έχει αναδειχθεί η πολιτισμική τους αξία και η ένταξη των περιοχών ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας και ειδικότερα του πλήθους των βυζαντινών – μεταβυζαντινών εκκλησιών σε μια ευρύτερη «πολιτιστική διαδρομή» της Βόρειας Χίου.
Προτείνεται η απόλυτη προστασία των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και των βιοτόπων από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μέχρι την σε βάθος περιβαλλοντική διερεύνηση της περιοχής και τη σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης προστασίας που θα ορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή. Αναγράφονται επίσης επιμέρους αναπτυξιακές κατευθύνσεις στις οποίες έχουν ληφθεί υπόψη σε γενικές γραμμές οι προτάσεις του ΓΠΣ Βολισσού της ΕΠΑ 82-84.
Οργάνωση οικιστικού χώρου
Αναφορικά με την οργάνωση των οικισμών στην παρούσα προκαταρκτική φάση και προκειμένου να υλοποιηθεί το ζητούμενο της δημιουργίας «ανοιχτής πόλης» για την Αμανή προτείνεται η οργάνωση της έχοντας ως κέντρο τη Βολισσό και πέριξ αυτής 5 χωρικές υποενότητες:
• Η δυτική ημιορεινή και ορεινή που περιλαμβάνει τους οικισμούς: Μελανιός, Τρύπες, Παρπαριά, Πιραμά
• Η νότια και δυτική που περιλαμβάνει τους οικισμούς/περιοχές: Κοσκινά, Λήμνο, Λιμιά, Μάναγρο, Αγ. Μαρκέλλα, Σκαριώτη, Χωρή
• Η βόρεια που περιλαμβάνει τους οικισμούς: Αγιάσματα, Εγρήγορος, Αφροδίσια, Κουρούνια, Νενητούρια, Λεπτόποδα και Αγ. Γάλας
• Η ανατολική που περιλαμβάνει τους οικισμούς: Κατάβαση, Διευχά, Φυτά, Κηπουριές
• Η κεντρική και ανατολική που περιλαμβάνει την Ν. Ποταμιά και την Πισπιλούντα
Οι παραπάνω υποενότητες αναμένεται να λειτουργήσουν «συσπειρωτικά» ως επιμέρους κέντρα.
Ως προς τη Βολισσό, προτείνεται η οριοθέτησή της και η προκαταρκτική πρόταση της περιοχής που θα πολεοδομηθεί. Η ΠΜΕ (Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης) θα συμπεριλάβει και τον υφιστάμενο μη οριοθετημένο οικισμό, καθώς και την προταθείσα περιοχή επέκτασης της ΕΠΑ 82-84 (Ν.1337/83).
Ως προς τις βασικές χρήσεις γης της Βολισσού πέραν της κατοικίας προτείνεται:
• η ενίσχυση ενός πόλου αναψυχής – πολιτισμού στη συνοικία του Πύργου με ταυτόχρονη βελτίωση της οδικής και μεταφορικής υποδομής και ανάδειξη της ιστορικής αξίας της συγκεκριμένης υποενότητας,
• η ενίσχυση του παραδοσιακού εμπορίου καθημερινής χρήσης στην περιοχή Πλ. Πεσόντων Βολισσιανών.
Επιπλέον κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση του παραδοσιακού ιστορικού κέντρου της μέσω μιας σειράς αναπλάσεων αλλά και μέσω παράλληλης διερεύνησης και καταγραφής των κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας ώστε να αναδειχθούν και να δικτυωθούν με πεζοδρόμους.
Για τους υπόλοιπους οικισμούς, σε γενικές γραμμές προτείνονται:
• Η θεσμική ρύθμιση χρήσεων γης και ρυμοτομική οργάνωση ώστε να περιφρουρηθεί το περιβάλλον των εγκεκριμένων οικισμών.
• Ο καθορισμός κανονισμού κτιριοδομίας για την αναβάθμιση (αισθητική) των υποδομών τουρισμού (δωμάτια, ξενώνες, κλπ.) στις παραθαλάσσιες περιοχές.
• Ο ορισμός ελάχιστων αποστάσεων τοποθέτησης των κτισμάτων, που εξυπηρετούν υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, από τη γραμμή αιγιαλού.
• Το πρόγραμμα παρεμβάσεων στο δημόσιο – ελεύθερο χώρο με σκοπό την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση.
• Η δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, καθώς και η εκπόνηση αισθητικών αναπλάσεων όπου απαιτείται. Επιπλέον προτείνεται η υιοθέτηση ζωνών και πυρήνων δεντροφύτευσης περιμετρικά ορισμένων οικισμών αλλά και παράκτια για τους παραθαλάσσιους.
• Προτείνεται, επίσης η ανάπλαση στην περιοχή της παραλίας στα διάφορα σημεία που έχουν προσδιοριστεί από την επιτόπια απογραφή ως προβληματικά (παραλία Μανάγρου, Λήμνος, Μαγεμένα) και η ελεγχόμενη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων. Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται στα πλαίσια πάντα της προστασίας των εν λόγω περιοχών.
• Η ενίσχυση της ενδοχώρας για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Άγιο Γάλας, στη Βολισσό, στην Κέραμο, στα Αγιάσματα και σύνδεση σε πολιτιστικό δίκτυο με τους υπόλοιπους παραδοσιακούς οικισμούς της γύρω περιοχής.
Χωροθέτηση οικιστικών υποδοχέων
Οι δημογραφικές τάσεις στην Αμανή, οι οποίες επιδεικνύουν σχετική οριακή αύξηση του πληθυσμού, αλλά και οι πραγματοποιηθείσες πυκνότητες εντός των υφιστάμενων ορίων των οικισμών δεν καθιστούν άμεση την ανάγκη για επεκτάσεις. Αντίθετα προτείνεται η ενεργοποίηση της υλοποίησης των όσων προβλέπονται από τις εγκεκριμένες Πολεοδομικές Μελέτες για τους οικισμούς Λήμνο, Λιμιά και Χωρή αλλά και των όσων προσδιορίζει – προτείνει η μελέτη της ΕΠΑ για τη Βολισσό. Συνολικά κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίησή τους.

Χωροθέτηση υποδοχέων ειδικών χρήσεων – δίκτυα υποδομής
Προτείνεται να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό μέτρα και περιορισμοί για τα κοιμητήρια και ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης ο εκσυγχρονισμός των τοπικών και υπερτοπικών δικτύων και η πρόβλεψη χώρων στάθμευσης.
Γ2. Δυναμικό σενάριο
Στο δυναμικό σενάριο, που αποτελεί και το πιο έντονα παρεμβατικό για την Αμανή, δίνονται μια σειρά κατευθύνσεις προς την αναπτυξιακή της πορεία στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, προκύπτει ως σημαντικότερη προτεραιότητα η αύξηση της τουριστικής υποδομής με παράλληλη προβολή – προώθηση του «τουριστικού προϊόντος» της Αμανής (μεσαιωνικοί οικισμοί, βυζαντινά μνημεία, κάστρο Βολισσού, σπήλαιο Αγ. Γάλακτος κ.ά.). Επιπλέον, και στα ίδια πλαίσια ενίσχυσης του ρόλου της Αμανής ως τουριστικού προορισμού, προτείνεται η δημιουργία ενιαίας ζώνης τουριστικής ανάπτυξης των παράκτιων οικισμών δυτικά της Βολισσού, με τη διατήρηση των χρήσεων παραθεριστικής κατοικίας και ενίσχυση τους, τοπικά, με δραστηριότητες αναψυχής και καθημερινών εξυπηρετήσεων.
Έτσι, και προς αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση, προτείνεται η τροποποίηση της υφιστάμενης ΖΟΕ αναφορικά με:
• Τον χωρικό επαναπροσδιορισμό των υποπεριοχών Η1 («γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας») και Η3 («περιοχές τουρισμού και αναψυχής ήπιας μορφής»). Η συγκεκριμένη τροποποίηση προτείνεται δεδομένης της ανάγκης να επεκταθεί η ζώνη τουριστικής ανάπτυξης που σήμερα βρίσκεται αρκετά περιορισμένη εκτατικά ανάμεσα σε γη υψηλής παραγωγικότητας και ζώνες προστασίας ακτών και φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε η υιοθέτηση παρόμοιας ζώνης (αρκετά πιο μεγάλης σε μήκος και πλάτος από αυτή που η ομάδα μελέτης σήμερα προτείνει) προτείνεται και από την Ειδική Χωροταξική Μελέτη που εκπονήθηκε για τη Χίο το 1991.
• Την επανεξέταση και ιεράρχηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας που σήμερα, με βάση τη υφιστάμενη θεσμοθέτηση, μπορεί να εμπεριέχεται και σε περιοχές αγροτικής γης. Ουσιαστικά προτείνεται η «υποχώρηση» των αγροτικών περιοχών (όπου δεν εντοπίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις) που σήμερα έχουν χαρακτηρισμό «υψηλή παραγωγικότητα» και άρα χρήζουν επαναπροσδιορισμού. Αντίστοιχη επανεξέταση προτείνεται να υπάρξει για τις χαρακτηρισμένες υψηλές παραγωγικότητες του παράκτιου μετώπου δυτικά της Βολισσού.
• Για τη Βολισσό αλλά και για μια σειρά συνεκτικών τμημάτων οικισμών (πχ Αγ. Γάλα, Παρπαριά, Διευχά κλπ) προτείνονται εκτεταμένα προγράμματα αναπλάσεων με άμεσο στόχο την αναβάθμιση και προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος αλλά και του αξιόλογου κτιριακού αποθέματος. Αναφορικά με την πολεοδομική οργάνωση της Βολισσού κρίνεται αναγκαία η δημιουργία τοπικού κέντρου στη χωρική υποενότητα του Πύργου η οποία σήμερα υποεξυπηρετείται τόσο λειτουργικά όσο και πολεοδομικά.
Τέλος, ως προς τα υπόλοιπα πεδία παρεμβάσεων όπως οι υποδομές, οι οικιστικοί υποδοχείς, η οικιστική οργάνωση, η προστασία του περιβάλλοντος και οι αντίστοιχες ζώνες ισχύουν οι προτάσεις του πρώτου ήπια παρεμβατικού σεναρίου.
Δ. Επόμενα στάδια μελέτης
Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές η μελέτη εκπονείται σε δύο στάδια:
• Α΄ Στάδιο – Ανάλυση – Διάγνωση – Προοπτικές και
• Β΄ Στάδιο – Πρόταση
Το παρόν Α΄ στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής μελέτης, την καταγραφή και διάγνωση των προβλημάτων, τον εντοπισμό των τάσεων και προοπτικών του Δήμου και την διατύπωση των καταρχήν προτάσεων οργάνωσης και ρύθμισης της περιοχής.
Το Β΄ Στάδιο περιλαμβάνει την εκπόνηση της τελικής πρότασης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και υποδιαιρείται σε δύο υποστάδια:
• Το Β1 Στάδιο περιλαμβάνει τις τελικές προτάσεις των μελετητών.
• Το Β2 Στάδιο περιλαμβάνει την οριστική πρόταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από συμμετοχικές διαδικασίες.
Η Διευθύνουσα Υπηρεσία, συνεπώς, σε αυτήν τη φάση, πρέπει να επεξεργαστεί τις υποβληθείσες προτάσεις και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων και φορέων και να διατυπώσει τις οριστικές κατευθύνσεις για το Β1 Σταδίου προς τους μελετητές. Η έγκριση του Α΄ σταδίου της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι απαιτητή από τη νομοθεσία, εκτιμούμε όμως ότι καλό είναι να γίνει, δεδομένης της βαρύτητας του θέματος. Επισημαίνεται ότι οι προκαταρκτικές προτάσεις που διατυπώνονται στο Α΄ στάδιο δεν είναι δεσμευτικές για τη συνέχεια της μελέτης, αλλά θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης με τους ανάδοχους μελετητές και τους τοπικούς φορείς για τις κατευθύνσεις που θα κινηθεί το Β1 Στάδιο.
Στη συνέχεια, το Β1 Στάδιο της μελέτης θα παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση στα αρμόδια όργανα του Δήμου και τους εμπλεκόμενους Φορείς, οι οποίοι θα κληθούν, εντός προθεσμίας, να γνωμοδοτήσουν επί των προτάσεων. Τα πρακτικά της διαβούλευσης θα διαμορφώσουν το Β2 Στάδιο, το οποίο θα συνταχθεί και θα αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για θεσμοθέτηση.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α), η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελεί πλέον αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο για τη χωροταξία και πολεοδομία και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα καθορισμού χρήσεων γης και εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Ε. Συμπεράσματα
Με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε, παρακαλούμε για τη γνωμοδότησή σας σχετικά με την έγκριση του Α΄ Σταδίου της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Αμανής», που αφορά στη δημοτική ενότητα Αμανής και εκπονήθηκε από τη σύμπραξη γραφείων μελετών «Άννα Μπιτσακάκη, Σπυρίδων Τσαγκαράτος, Νικόλαος Γροζόπουλος, Λουκάς Καντάρης, Μιχαήλ Λιονής». Η ανωτέρω γνωμοδότηση θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου, όπου θα συζητηθεί η έγκριση και παραλαβή του Α’ Σταδίου.
Χίος, 19/12/2011
Οι εισηγητές
Ο επιβλέπων




Μιχαήλ Πικούνης
Πολ. Μηχανικός με βαθμό Ε΄ Ο Δ/ντης της Τ.Υ. Δήμου Χίου
κ.α.α.



Παντελής Τσαγρής
Πολ. Μηχανικός με βαθμό Δ΄

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ.ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ ΤΟΥ 12ΗΜΕΡΟΥ

Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος, κατ’ἐφαρμογήν τοῦ ὑπ’ Ἀριθμ. Πρωτ. 6675/2954/16-11-2011 Ἐγκυκλίου Σημειώματος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου πρός τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, διά τοῦ ὁποίου συνιστᾷ καί προτείνει τήν ἀποφυγήν ἀποστολῆς ἑορτίων εὐχῶν (μέσῳ ταχυδρομείων), λόγῳ τῆς συνεχῶς ἐπιδεινουμένης οἰκονομικῆς κρίσεως, πού πλήττει τόν λαόν μας, δέν θά ἀποστείλει γραπτῶς Εὐχάς, ἐπ’εὐκαιρίᾳ τῶν ἑορτῶν τοῦ Ἱεροῦ Δωδεκαημέρου, εὔχεται, ὅμως, πρός ἅπαντας τούς ἀγαπητούς ἀδελφούς Κληρικούς καί Λαϊκούς, μέ τό ἐπισυναπτόμενο κείμενο.

Ἡ ἐνανθρώπηση τοῦ Κυρίου μας συνιστᾷ τήν «μητρόπολη τῶν ἑορτῶν» κατά τόν ἱερό Χρυσόστομο, τό θεμελιῶδες μυστήριο τῆς Θείας Οἰκονομίας, ἀπό ὅπου πηγάζουν ὅλα τά ἅγια ὁρόσημα τῆς ἔνσαρκης παρουσίας Του. Εἶναι ἡ «γενέθλιος ἡμέρα τῆς ἀνθρωπότητος» γιά τόν Μέγα Βασίλειο καί ἑορτή «τῆς ἀναπλάσεως» γιά τόν Γρηγόριο τόν Θεολόγο, γιατί ὁ Χριστός παρεμβάλλεται στήν Ἱστορία καταλύοντας «τό μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ», πού διαχωρίζει τόν Θεό ἀπό τούς ἀνθρώπους καί τήν δημιουργία Του. Στό Πρόσωπό Του ἡ ταπεινή ὕλη τοῦ κόσμου ἑνώνεται μέ τήν θεία φύση καί γίνεται σάρκα τοῦ Θεοῦ Λόγου, ὡς Σῶμα καί Αἷμα τοῦ Χριστοῦ μας. «Σωματοῦται ὁ ἀσώματος» καί «ὁ ἄκτιστος κτίζεται», «πτωχεύει ὁ πλούσιος καί «νηπιάζει ὁ ὕψιστος», «κρατεῖται ὁ ἀνέπαφος καί βαστάζεται ὁ βαστάζων τά σύμπαντα»1[1], ὥστε νά ἔχουμε ὅλοι μας τή δυνατότητα νά πλουτίσουμε κατά τήν θεία Χάρη Του καί νά ἐνδυθεῖ τό φθαρτό ἀφθαρσία. Μέ τόν Λόγο ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἔκτισε τά πάντα, καί μέ τόν ἔνσαρκο Λόγο τά ἀνακαινίζει καί τά ἀναδημιουργεῖ.

Τό πολυτιμότερο στοιχεῖο στόν ἄνθρωπο, τό ὁποῖο ἀποτελεῖ συγχρόνως τήν ἀνακεφαλαίωση καί τό νόημα ὅλης τῆς κτίσεως, εἶναι ἡ σχέση του πρός τόν ἐνσαρκωμένο Χριστό καί Λόγο τοῦ παντός. Ὅσοι ἀπό μᾶς θέλουν νά βρίσκονται ἐγγύτερα στή Βηθλεέμ παρά στά ἀνάκτορα τοῦ Ἡρώδη, ἄς ὁδεύσουμε μαζί μέ τόν ἀστέρα, φωτισμένοι ὅπως οἱ ταπεινοί Μάγοι. Ἄς προσφέρουμε στόν Χριστό τήν προσωπική ψυχική φάτνη μας, ὥστε Ἐκεῖνος νά τήν ἐνοικήσει καί νά τήν μετατρέψει σέ σῶμα τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α΄& Β΄ ΒΑΘΜΟΥ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι από σήμερα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την επιχορήγηση επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση σε θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης 5.000 ανέργων που έχουν απολυθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας λόγω της ηλικίας τους. Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες), ηλικίας 55 έως και 64 ετών, καθώς και άνεργοι πρώην εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης καταγγέλθηκε από τις 15 Ιουλίου του 2010 και μετά αλλά και όσων η σύμβαση καταγγελθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος, επίσης ηλικίας 55 έως και 64 ετών.

Οι ωφελούμενοι που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον ΟΑΕΔ και στο διαδίκτυο: www.oaed.gr, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή στο δήμο Χίου κ. Μαμούνα Σταματία τηλ. 22713-50871

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΧΙΟΥ Ο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»- «ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου Χίου «Ο Άγιος Γεώργιος» ως εξής:
Πρόεδρος : Κυριάκος Βερβέρης
Αντιπρόεδρος: Θράσος Βουδούρης
Γενικός Γραμματέας : Ευάγγελος Αναγνώστου
Ταμίας : Νικόλαος Στείρος
Έφορος Υλικού, Περιουσίας και Δημοσίων Σχέσεων Κυριάκος Κλήμης




Το νέο Συμβούλιο θα προσπαθήσει να συνεχίσει την επιτυχή μέχρι τώρα πορεία του Συλλόγου, με Κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της πιο παραμελημένης γειτονιάς της πόλης και την βελτίωση, της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και ταυτόχρονα την ανάδειξη και προβολή της πλέον ιστορικής περιοχής της πόλης και του νησιού ολόκληρου.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυριάκος Βερβέρης , έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί ένας νέος κύκλος επαφών με τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, στις οποίες ο Σύλλογος υποβάλλει εποικοδομητικά , συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων του Κάστρου, ταυτόχρονα δε ενημερώνεται από αυτές για την εξέλιξη των προγραμματισμένων έργων.

Ο κ. Πρόεδρος δηλώνει ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα συναντήσει και ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία και με άλλους φορείς για κοινές δράσεις/ Παράλληλα θα συνεχιστεί με διάφορους τρόπους η κοινωνική προσφορά του Συλλόγου προς τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες

επιμέλεια ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ"

ΦΕΚ B 2824 - 14.12.2011
Ημερομηνία κυκλοφορίας 20.12.2011 Σελίδες 8 (41651 - 41658)


Σύσταση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία


«ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ».


Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ


ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Έχουσα υπόψει:


1. Τας διατάξεις των άρθρων 29 παραγρ.2 και 59 παραγρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος».



2. Τας υποχρεώσεις της Ποιμαινούσης Εκκλησίας, οι οποίες απορρέουν από τις Ευαγγελικές Επιταγες, τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους του Κράτους προς το Χριστεπώνυμον της Εκκλησίας πλήρωμα.


3. Τας υφιστάμενες κοινωνικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.


4. Την από 30/11/2011 Πράξιν και την υπ’ αριθμ. 668/19/30.11.2011 Πρότασιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, αποφασίζει:


Συνιστά εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Εκκλησιαστικόν Ίδρυμα, υπό την επωνυμίαν:


«ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ», το οποίον αποτελεί ως εξηρτημένη Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως, θα εδρεύη εις την πόλιν της Χίου και θα λειτουργή κατά τας διατάξεις του επομένου Κανονισμού:


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ


Λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμίαν:


«ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ (Γ.Φ.Τ.) ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ»


ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄


ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ


Άρθρον 1


Συνιστάται εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Κοινωφελές Εκκλησιαστικόν Ίδρυμα, υπό την επωνυμίαν: «ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ», το οποίον θα λειτουργεί ως εξηρτημένη Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αυτοτελούς διαχειρίσεως και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος, υπό την εποπτείαν και τον έλεγχον αυτής.


Άρθρον 2


Σκοπός του Ιδρύματος είναι η αντίληψις, προστασία και ανακούφισις των ενδεών και αναξιοπαθούντων συνανθρώπων, ιδίως κατοίκων της Ιεράς Μητροπόλεως, δια της παροχής παντοειδούς υλικής ή οικονομικής βοηθείας.


Ειδικώτερον


α) Η οικονομική συνδρομή και η περίθαλψις ενδεών και απόρων οικογενειών και ατόμων.


β) Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψις ασθενών, παρεχομένη τόσον εις το εσωτερικόν, όσον και εις εξωτερικόν, και εις δημόσια Νοσοκομεία ή Κλινικάς.


γ) Η οικονομική ενίσχυσις απόρων, αλλά και αριστούχων μαθητών και σπουδαστών και παιδιών πολυτέκνων.


δ) Η ενίσχυσις Φιλανθρωπικών και ευαγών Ιδρυμάτων, τα οποία, ήδη, υφίστανται ή πρόκειται να συσταθούν εις το μέλλον.


ε) Η ενίσχυσις Συλλόγων και ατόμων, τα οποία πάσχουν ή έχουν ανάγκην ανθρωπιστικής συνδρομής (ενδεικτικώς: Σύλλογοι ατόμων με κινητικά προβλήματα, καρκινοπαθών, καρδιοαγγειοπαθών, νεφροπαθών, κωφών κ.τ.λ.).


στ) Η παροχή «Γευμάτων Αγάπης» εις αναξιοπαθούντας.


ζ) Η καταβολή εξόδων δια την αποφυλάκισιν ατόμων ευρισκομένων εν ταις φυλακαίς, ως και η οικονομική ενίσχυσις αποφυλακιζομένων δι’ ένδυσιν και διά μετάβασιν αυτών εις τον τόπον κατοικίας των.


η) Η παντοειδής συνδρομή πληγέντων εξ εκτάκτων φυσικών φαινομένων (πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, κ.α.).


θ) Η έκδοσις εντύπων και περιοδικού, θρησκευτικού περιεχομένου, προς διανομήν εις τους Χριστιανούς.


ι) Η μισθοδοσία των απαραιτήτων συνεργατών, οι οποίοι εργάζονται διά την υλοποίησιν των σκοπών.


Άρθρον 3


Έδρα του Ιδρύματος είναι η Χίος και συγκεκριμένως τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Παραρτήματα του Ιδρύματος τούτου δύνανται να ιδρύωνται και να λειτουργούν εις εκάστην Ενορίαν της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, εδρεύοντα και στεγαζόμενα εις τους οικείους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.


Άρθρον 4


1. Το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον (εφεξής Γ.Φ.Τ.) διοικείται υπό εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), αποτελουμένου: α) Εκ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ως Προέδρου, β) Του Γραμματέως − Λογιστού και γ) ετέρων επτά (7) προσώπων Κληρικών και λαϊκών, οριζομένων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, μετά των αναπληρωτών αυτών.


2. Το Συμβούλιον του Ιδρύματος διορίζεται επί τριετεί θητεία. Παραιτούμενα ή εκλείποντα δι’ οιονδήποτε λόγον μέλη του Δ.Σ., ως και μέλη τα οποία απουσιάζουν αδικαιολογήτως επί τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή παραβαίνουν το καθήκον εχεμυθείας και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων των ευρισκομένων εις ένδειαν, νόσον ή πενίαν κ.α., αντικαθίστανται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.


3. Εισηγήσει του Προέδρου και εγκρίσει του Δ.Σ., δύναται να αντικαθίσταται μέλος αυτού και προ της λήξεως της θητείας του, εφόσον συντρέχουν λόγοι σοβαροί ως ανωτέρω. Ωσαύτως, τα μέλη του Δ.Σ. δύνανται να επαναδιορισθούν.


Άρθρον 5


1. Καθήκοντα Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει Κληρικός εκ των Μελών του Δ.Σ. ο οριζόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου και καθήκοντα Γραμματέως – Λογιστού ο οριζόμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως.


2. Το Δ.Σ. συνεδριάζει προσκλήσει του Προέδρου ή αιτήσει τριών (3) τουλάχιστον μελών αυτού, αναγραφόντων εν τη αιτήσει των το θέμα συγκλήσεως.


3. Αι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται κατά πλειονοψηφίαν και εν περιπτώσει ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.


Άρθρον 6


Το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφασίζει περί παντός θέματος αφορώντος εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν αυτού και των παραρτημάτων του. Ειδικώτερον:


α) Ασκεί δια του Προέδρου αυτού την εποπτείαν επί της καθόλου λειτουργίας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των κατά Ενορίας παραρτημάτων αυτού.


β) Αναθέτει τον έλεγχον των παραρτημάτων εις επί τούτω οριζόμενα πρόσωπα.


γ) Μελετά και αποφασίζει περί των ληπτέων μέτρων δια την υλικήν ενίσχυσιν και ευόδωσιν των σκοπών του Ιδρύματος.


δ) Καταρτίζει και ψηφίζει τον ετήσιον προϋπολογισμόν και απολογισμόν του Γ.Φ.Τ. και των παραρτημάτων αυτού, τους οποίους υποβάλλει προς έγκρισιν εις το Μητροπολιτικόν Συμβούλιον.


Άρθρον 7


1. Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος, έχει την ανωτάτην κανονικήν και διοικητικήν εποπτείαν του Ιδρύματος. Είναι δε αρμόδιος να αποφασίζει περί πάσης υποθέσεως αφορώσης εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν του Γενικού και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, πλήν των περιπτώσεων περί των οποίων ορίζει άλλως ο νόμος ή ο παρών Κανονισμός.


2. Ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής αυτού εκπροσωπεί το Ίδρυμα και τα παραρτήματα αυτού ενώπιον πάσης δικαστικής, διοικητικής ή εκκλησιαστικής Αρχής, και συμβάλλεται εξ ονόματος αυτών.


3. Ούτος ή σεπτή εντολή αυτού, ο Αντιπρόεδρος ή ο Γραμματεύς του Δ.Σ. καθορίζει τας εργασίας του Δ.Σ. του Ιδρύματος, καταρτίζει την Ημερησίαν Διάταξιν των θεμάτων και υπογράφει την εν γένει αλληλογραφίαν αυτού.


4. Τον Πρόεδρον, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, εξουσιοδοτούμενος εγγράφως εκάστοτε επί τούτω.


Άρθρον 8


1. Τον Ταμίαν και τον Γραμματέα – Λογιστήν του Ιδρύματος, ορίζει δι’ Αποφάσεως αυτού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Τα καθήκοντα ταύτα ανατίθενται εις Υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεως (επί αποζημιώσει καθοριζομένη υπό του Σεβασμιωτάτου Προέδρου).


2. Ο Ταμίας εισπράττει τα πάσης φύσεως έσοδα του Ιδρύματος και ενεργεί ομοίως τας πληρωμάς, συμφώνως προς τας αποφάσεις του Δ.Σ. και κατόπιν εντολής του Σεβ. Προέδρου ή του αναπληρωτού αυτού. Καταθέτει εις Τραπεζικόν λογαριασμόν, ανελλιπώς, τας ενεργουμένας εισπράξεις, κρατών εις χείρας αυτού μέχρι του ποσού των 1.000,00 € δια την κάλυψιν των τρεχουσών αναγκών του Ιδρύματος.


3. Ο Λογιστής εκδίδει, εντολή του Σεβασμιωτάτου Προέδρου, τα Γραμμάτια Εισπράξεως και τα Εντάλματα πληρωμών, καταχωρών ταύτα εις το οικείον Βιβλίον Ταμείου. Τα έσοδα και έξοδα προσδιορίζονται εκ του καταρτισθέντος ετησίου Προϋπολογισμού και Απολογισμού και υποβάλλονται προς έλεγχον εις το Διοικητικόν Συμβούλιον.


Άρθρον 9


1. Καθήκοντα Γραμματέως του Ιδρύματος ανατίθενται εις τον Γραμματέα − Λογιστήν, όστις τηρεί τα Πρακτικά των Συνεδριάσεων αυτού. Διεξάγει την αλληλογραφίαν και φυλάσσει το Αρχείον και την σφραγίδα του Ιδρύματος.


2. Ο Γραμματεύς τηρεί το Αρχείον του Ιδρύματος, το οποίον αποτελείται από τα ως κάτωθι βιβλία:


α) Βιβλίον Πράξεων Διοικητικού Συμβουλίου.


β) Βιβλίον Πρωτοκόλλου Εισερχομένων και Εξερχομένων Εγγράφων.


γ) Βιβλίον Ταμείου και Γενικού Καθολικού.


δ) Βιβλίον κινητής και ακινήτου περιουσίας.


ε) Γραμμάτια Εισπράξεων και Εντάλματα πληρωμών.


3. Η σφραγίς του Ιδρύματος είναι στρογγύλη φέρουσα εις το μέσον αυτής το μονόγραμμα Χ Ρ εις σύμπλεγμα και πέριξ αυτού κυκλικώς θα αναγράφεται ο τίτλος του Ιδρύματος ως εξής. Εις μεν τον εξωτερικόν κύκλον: «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ & ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ», εις δε τον εσωτερικόν κύκλον: «ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ», αι δε διαστάσεις αυτής θα είναι 4 x 4 εκατοστά.


Άρθρον 10


1. Πόροι του Ιδρύματος είναι:


α) Η ετησία αναγραφή, εις τους προϋπολογισμούς των Ενοριακών Ι. Ναών, των Ι. Προσκυνημάτων και των Ι. Μονών, εισφοράς, υπέρ του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.


β) Ποσοστόν δέκα επί τοίς εκατό (10%) εκ των μηνιαίων εισπράξεων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, παραρτημάτων του Ιδρύματος.


γ) Ποσοστόν 40% εκ των εισπράξεων του Ετησίου Εράνου της Αγάπης.


δ) Προαιρετικαί προσφοραί, δωρεαί και τυχόν κληροδοσίαι Φυσικών και Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, ως και των Υπουργείων, των Δήμων και της Περιφερείας.


ε) Το προϊόν εκ περιφοράς Δίσκου εις τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, δυνάμει Εγκυκλίου αυτής.


στ) Οι τυχόν τόκοι εκ καταθέσεων, ως και πάσα πρόσοδος αποβλέπουσα εις τον σκοπόν του Ιδρύματος, μη κατονομαζομένη ρητώς εις τον παρόντα Κανονισμόν, αλλά συνάδουσα τω εκκλησιαστικω ήθει.


2. Οι πόροι του Ιδρύματος διατίθενται αποκλειστικώς προς εκπλήρωσιν του δια του παρόντος τασσομένου σκοπού του Ιδρύματος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄


ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ


Άρθρον 11


Προς καλυτέραν εκπλήρωσιν των σκοπών του Ιδρύματος, συνιστάται παρ’ εκάστη Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου παράρτημα του Γ.Φ.Τ. υπό την επωνυμίαν: «ΕΝΟΡΙΑΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ (Ε.Φ.Τ.)».


Άρθρον 12


α) Τα Ε.Φ.Τ. υπάγονται εις το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον (Γ.Φ.Τ.). Έκαστον Ε.Φ.Τ. διοικείται υπό επταμελούς Διοικούσης Επιτροπής (Δ.Ε.), διοριζομένης ανά τριετίαν και αποτελουμένης εξ ενός Εφημερίου, ως Προέδρου, ενός (1) μέλους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ιερού Ναού, ως συνδέσμου, και πέντε (5) κυριών κατοίκων της Ενορίας.


β) Τον Εφημέριον − Πρόεδρον του Ε.Φ.Τ. και τα λοιπά μέλη της Δ.Ε., διορίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης (με την ιδιότητα του Προέδρου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου), μετά των αναπληρωτών αυτών, τον δε Εκκλησιαστικόν Σύμβουλον μετά του αναπληρωτού αυτού προτείνει ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εκάστης Ενορίας και διορίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.


γ) Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ε.Φ.Τ. δύνανται να αντικατασταθούν και προ της λήξεως της θητείας των, εφ’ όσον συντρέχουν αποχρώντες προς τούτο λόγοι. Μέλη της Δ.Ε. του Ε.Φ.Τ., τα οποία μετοικούν ή απουσιάζουν αδικαιολογήτως εκ των εργασιών αυτού επί δίμηνον, θεωρούνται αυτοδικαίως παραιτηθέντα.


Άρθρον 13


1. Η Δ.Ε. του Ε.Φ.Τ. συνεδριάζει προσκλήσει του Εφημερίου − Προέδρου ή προτάσει δύο (2) τουλάχιστον εκ των μελών αυτής και ευρίσκεται εν απαρτία εφ’ όσον παρίστανται ο Πρόεδρος και τρία (3) μέλη αυτής.


2. Η Δ.Ε. του Ε.Φ.Τ. κατά την πρώτην συνεδρίαν αυτής εκλέγει Ταμίαν και Γραμματέα.


Άρθρον 14


1. Πόροι των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων (Ε.Φ.Τ.) είναι οι κάτωθι:


α) Αι εισπράξεις εξ ειδικού κυτίου, τοποθετουμένου εις έκαστον Ενοριακόν Ι. Ναόν, με σχετικήν επιγραφήν, ως και αι τοιαύται εκ περιφοράς εκτάκτων ή τακτικών δισκοφοριών κατά τας εορτάς και άλλας ευκαιρίας, τη εγκρίσει του Σεβ. Μητροπολίτου εις εκάστην περίπτωσιν.


β) Αι προαιρετικαί προσφοραί, δωρεαί και τυχόν κληροδοσίαι των πιστών.


γ) Αι εισπράξεις εκ ποσοστού 60% εκ του Εράνου Αγάπης.


δ) Αι επιχορηγήσεις του Δημοσίου, Δήμων ή Οργανισμών, ή Συλλόγων και πάσα ετέρα προσφορά αποβλέπουσα εις τον σκοπόν των, μη κατονομαζομένη εις τον παρόντα Κανονισμόν, αλλά συνάδουσα τω εκκλησιαστικώ ήθει.


ε) Τόκοι εκ καταθέσεων.


2. Οι πόροι των Ε.Φ.Τ. διατίθενται προς ανακούφισιν των ενδεών και αναξιοπαθούντων Ενοριτών εκάστου τούτων και δη:


α) Ως τακτικόν ή έκτακτον οικονομικόν βοήθημα εις χρήμα ή εις είδη ρουχισμού και ιματισμού.


β) Δι’ ιατρικήν, φαρμακευτικήν ή νοσοκομειακήν περίθαλψιν και δι’ εισαγωγήν εις διάφορα Ιδρύματα.


γ) Δι’ ενίσχυσιν των Φιλανθρωπικών σκοπών της Ιεράς Μητροπόλεως.


δ) Δι’ υποτροφίας και σπουδαστικά επιδόματα, και


ε) Δια πάντα έτερον φιλανθρωπικόν σκοπόν, μη κατονομαζόμενον εν τω παρόντι.


Άρθρον 15


Αι πάσης φύσεως εισπράξεις εισάγονται εις το Ταμείον του Ε.Φ.Τ. δια της εκδόσεως Γραμματίου Εισπράξεως, υπογραφομμένου πάντοτε υπό του προσφέροντος, του Προέδρου της Δ.Ε. και του Ταμίου του Ε.Φ.Τ. και θεωρουμένου υπό της Ι. Μητρόπολεως. Τούτο γίνεται και προκειμένου περί των εισπράξεων εκ δίσκων, κυτίων κ.λπ., αίτινες καταμετρούνται επί παρουσία του Προέδρου και τουλάχιστον τριών (3) εκ των μελών της Δ.Ε., άπαντα δε καταχωρούνται εις το βιβλίον Ταμείου. Πέραν του Βιβλίου Ταμείου, δέον να υπάρχουν και τα κάτωθι απαραίτητα διαχειριστικά βιβλία: Βιβλίον Πράξεων Δ.Ε. και Πρωτόκολλον Αλληλογραφίας. Τόσον τα Γραμμάτια εισπράξεων, όσον και τα Εντάλματα Πληρωμών και τα διαχειριστικά βιβλία δέον όπως έχουν την θεώρησιν και σφράγισιν της Ι. Μητροπόλεως.


Άρθρον 16


Μερίμνη εκάστου Ε.Φ.Τ. συντάσσεται κατάλογος των απόρων της Ενορίας, προστατευομένων των προσωπικών δεδομένων εκάστου.


Άρθρον 17


Αι πάσης φύσεως δαπάναι των Ε.Φ.Τ. ενεργούνται κατόπιν αποφάσεως της οικείας Διοικούσης Επιτροπής και δι’ εκδόσεως Εντάλματος πληρωμής. Εις χείρας του Ταμίου δεν επιτρέπεται να υπάρχη ποσόν πέραν των 300,00 € δια τας τρεχούσας ανάγκας.


Άρθρον 18


Εκάστη Διοικούσα Επιτροπή των Ε.Φ.Τ. συντάσσει καθ’ έκαστον έτος τον ετήσιον προϋπολογισμόν και απολογισμόν αυτού. Υποβάλλει δε τούτους, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους, εις το Δ.Σ. του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου προς έγκρισιν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄


ΤΕΛΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρον 19


1. Κατά μήνα Μάρτιον εκάστου ημερολογιακού έτους καi εις τόπον εκάστοτε καθοριζόμενον συγκαλείται η Γενική Συνέλευσις του Ιδρύματος, εις την οποίαν μετέχουν το Διοικητικόν Συμβούλιον του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και οι Πρόεδροι μετά των μελών των Διοικουσών Επιτροπών των Ε.Φ.Τ.


2. Απαρτία της Γενικής Συνελεύσεως λογίζεται όταν παρίσταται το ήμισυ πλέον ενός των μελών. Εις περίπτωσιν μη υπάρξεως απαρτίας η Γενική Συνέλευσις επαναλαμβάνεται μετά τρεις (3) ημέρας εις τον αυτόν τόπον, άνευ ετέρας προσκλήσεως, θεωρουμένης απαρτίας οσωνδήποτε παρόντων μελών.


3. Την Ημερησίαν Διάταξιν των θεμάτων της Γενικής Συνελεύσεως καταρτίζει ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος και εις την οποίαν συμπεριλαμβάνεται έκθεσις των πεπραγμένων του Δ.Σ. του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, περί του συνόλου φιλανθρωπικού έργου του τε Γενικού και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων.


Άρθρον 20


1. Το Ίδρυμα καταργείται δι’ Εγκρίσεως και Αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., επί σχετικής προτάσεως − αποφάσεως του οικείου Μητροπολίτου. Τυχόν απόφασις του Δ.Σ. διά κατάργησιν του Ιδρύματος δύναται να υποκαταστήση την πρότασιν − απόφασιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, εφόσον λαμβάνεται προεδρεύοντος του Μητροπολίτου, και με θετικήν υπέρ της διαλύσεως ψήφον αυτού. Η απόφασις της Δ.Ι.Σ. δημοσιεύεται δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και δια του Δελτίου «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».


2. Εις περίπτωσιν καταργήσεως του Ιδρύματος άπασα η κινητή καi ακίνητος περιουσία αυτού περιέρχεται αυτοδικαίως εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.


Άρθρον 21


Ο Κανονισμός λειτουργίας του Ιδρύματος τροποποιείται δι’ αποφάσεως της Δ.Ι.Σ. επί της σχετικής προτάσεως − αποφάσεως του οικείου Μητροπολίτου. Τυχόν απόφασις του Δ.Σ. του Ιδρύματος δύναται να υποκαταστήσει την πρότασιν − απόφασιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου εφόσον λαμβάνεται προεδρεύοντος του Μητροπολίτου, και με θετικήν υπέρ της τροποποιήσεως ψήφον αυτού. Η απόφασις της Δ.Ι.Σ. δημοσιεύεται διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και διά του Δελτίου «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».


Άρθρον 22


Παν θέμα ανακύπτον κατά την εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού και μη ρητώς προβλεπομένου υπ’ αυτού, ρυθμίζεται δι’ αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Προέδρου.


Άρθρον 23


Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».


Άρθρον 24


Εκ των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού δέν προκαλείται δαπάνη, εις βάρος του προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2011


Ο Πρόεδρος


† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

EYXEΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ. ΜΑΡΚΟΥ, ΔΙ ΕΟΡΤΑΣ ΙΕΡΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος, κατ’ἐφαρμογήν τοῦ ὑπ’ Ἀριθμ. Πρωτ. 6675/2954/16-11-2011 Ἐγκυκλίου Σημειώματος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου πρός τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, διά τοῦ ὁποίου συνιστᾷ καί προτείνει τήν ἀποφυγήν ἀποστολῆς ἑορτίων εὐχῶν (μέσῳ ταχυδρομείων), λόγῳ τῆς συνεχῶς ἐπιδεινουμένης οἰκονομικῆς κρίσεως, πού πλήττει τόν λαόν μας, δέν θά ἀποστείλει γραπτῶς Εὐχάς, ἐπ’εὐκαιρίᾳ τῶν ἑορτῶν τοῦ Ἱεροῦ Δωδεκαημέρου, εὔχεται, ὅμως, πρός ἅπαντας τούς ἀγαπητούς ἀδελφούς Κληρικούς καί Λαϊκούς, μέ τό ἐπισυναπτόμενο κείμενο.
Ἡ ἐνανθρώπηση τοῦ Κυρίου μας συνιστᾷ τήν «μητρόπολη τῶν ἑορτῶν» κατά τόν ἱερό Χρυσόστομο, τό θεμελιῶδες μυστήριο τῆς Θείας Οἰκονομίας, ἀπό ὅπου πηγάζουν ὅλα τά ἅγια ὁρόσημα τῆς ἔνσαρκης παρουσίας Του. Εἶναι ἡ «γενέθλιος ἡμέρα τῆς ἀνθρωπότητος» γιά τόν Μέγα Βασίλειο καί ἑορτή «τῆς ἀναπλάσεως» γιά τόν Γρηγόριο τόν Θεολόγο, γιατί ὁ Χριστός παρεμβάλλεται στήν Ἱστορία καταλύοντας «τό μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ», πού διαχωρίζει τόν Θεό ἀπό τούς ἀνθρώπους καί τήν δημιουργία Του. Στό Πρόσωπό Του ἡ ταπεινή ὕλη τοῦ κόσμου ἑνώνεται μέ τήν θεία φύση καί γίνεται σάρκα τοῦ Θεοῦ Λόγου, ὡς Σῶμα καί Αἷμα τοῦ Χριστοῦ μας. «Σωματοῦται ὁ ἀσώματος» καί «ὁ ἄκτιστος κτίζεται», «πτωχεύει ὁ πλούσιος καί «νηπιάζει ὁ ὕψιστος», «κρατεῖται ὁ ἀνέπαφος καί βαστάζεται ὁ βαστάζων τά σύμπαντα»1[1], ὥστε νά ἔχουμε ὅλοι μας τή δυνατότητα νά πλουτίσουμε κατά τήν θεία Χάρη Του καί νά ἐνδυθεῖ τό φθαρτό ἀφθαρσία. Μέ τόν Λόγο ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἔκτισε τά πάντα, καί μέ τόν ἔνσαρκο Λόγο τά ἀνακαινίζει καί τά ἀναδημιουργεῖ.
Τό πολυτιμότερο στοιχεῖο στόν ἄνθρωπο, τό ὁποῖο ἀποτελεῖ συγχρόνως τήν ἀνακεφαλαίωση καί τό νόημα ὅλης τῆς κτίσεως, εἶναι ἡ σχέση του πρός τόν ἐνσαρκωμένο Χριστό καί Λόγο τοῦ παντός. Ὅσοι ἀπό μᾶς θέλουν νά βρίσκονται ἐγγύτερα στή Βηθλεέμ παρά στά ἀνάκτορα τοῦ Ἡρώδη, ἄς ὁδεύσουμε μαζί μέ τόν ἀστέρα, φωτισμένοι ὅπως οἱ ταπεινοί Μάγοι. Ἄς προσφέρουμε στόν Χριστό τήν προσωπική ψυχική φάτνη μας, ὥστε Ἐκεῖνος νά τήν ἐνοικήσει καί νά τήν μετατρέψει σέ σῶμα τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ.







1[1] Ἁγ. Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, Λόγος εἰς τὸν Εὐαγγελισμὸν τῆς ὑπεραγίας Δε¬σποί¬νης ἡμῶν Θεοτόκου, PG 96, στ. 653

ΒΕΝΙΑΜΗΣ : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης της πολιτικής διοίκησης της ναυτιλίας. Είναι σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης, τόσο επί Γ. Παπανδρέου όσο και επί Λ. Παπαδήμου να δημιουργηθεί ανεξάρτητο και αυτόνομο πολιτικό υπουργείο Ναυτιλίας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη.



«Το υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει νέες υπηρεσίες, που θα έχουν για κάποιο διάστημα 5-6 ετών τη στήριξη του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή υποστηρίζει την ελληνική ναυτιλία», είπε.

Από την πλευρά του ο Θ. Βενιάμης τόνισε ότι υπάρχει διαφορά απόψεων για το θέμα της επανασύστασης του ΥΕΝ:«Η σημερινή μορφή δεν είναι λειτουργική. Δεν είναι λειτουργικό το σύστημα. Θα έρθει η ώρα που θα συζητηθεί το θέμα. Πρωτοβουλίες πολιτικές, ως ΕΕΕ, δεν παίρνουμε, ούτε θα κρίνουμε την κυβέρνηση». Ανέφερε δε ότι υπήρξε μία παρεξήγηση η οποία λύθηκε, αφού έως το καλοκαίρι υπήρχε το υπουργείο θαλασσίων υποθέσεων και με αυτό συνομιλούσαν.

Για το θέμα του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της πειρατείας, ο Χρ. Παπουτσής επεσήμανε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα που ως στόχο έχουν τις προσπάθειες για υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας: «Οι επισημάνσεις της ΕΕΕ είχαν σωστές πολιτικές και νομικές βάσεις, οι οποίες θα εξετασθούν. Στόχος μας είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο να έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αφού προηγουμένως συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι δύσκολο νομοσχέδιο από πολλές πλευρές, ενώ χρειάζονται ερμηνείες. Στο μέλλον θα γίνει πρότυπο και για άλλες χώρες».

Από την πλευρά του ο Θ. Βενιάμης επεσήμανε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και ότι έχει καθυστερήσει: «Θέλουμε να διατηρήσουμε την ελληνική σημαία και να προστατεύσουμε τους ναυτικούς μας. Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να παραμείνει ισχυρή", τόνισε.







newpost.gr

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου εγκληματική ομάδα αλλοδαπών διαρρηκτών. Όπως έγινε γνωστό, συνελήφθησαν τα τρία μέλη της, υπήκοοι Γεωργίας, 30, 32 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις οικιών.

Σε έρευνα στην οικία τους στο Φαληράκι βρέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων από διαρρήξεις, που είχαν διαπράξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως ρολόγια, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, γυαλιά ηλίου κλπ. Μεγάλο μέρος των κατασχεθέντων αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται προκειμένου να τακτοποιηθούν με περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή άλλων δυο ομοεθνών τους. Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην οικία 37χρονης Γεωργιανής, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα διέμενε ο 30χρονος φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, βρέθηκαν αντικείμενα από άλλη διάρρηξη, που είχε γίνει την 9-12-2011 σε οικία στη Ρόδο.

Όπως προέκυψε τα κλοπιμαία αυτά είχε παραδώσει στην 37χρονη άλλος 37χρονος Γεωργιανός, στο σπίτι του οποίου πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα, όπου βρέθηκαν τα υπόλοιπα κλοπιμαία της συγκεκριμένης διάρρηξης καθώς και ένα αρχαίο νόμισμα.

Ο 37χρονος συνελήφθη για κλοπή και κατοχή αρχαίου αντικειμένου, ενώ σε βάρος της 37χρονης, η οποία διέμενε παράνομα στην Χώρα, σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κρατείται για διοικητική απέλαση.





newpost.gr

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ανακοινώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία «επέχει θέση οικοδομικής άδειας και η ισχύς της αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης», για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο.
Εν τω μεταξύ έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε." και της αναδόχου εταιρίας με την επωνυμία «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ» και δ.τ. «ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ» για το έργο «ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΙΟΥ» με σύνολο δαπάνης 7.402.973,00€ και μέση έκπτωση 40,61% επί του προϋπολογισμού της μελέτης/Υπηρεσίας και προθεσμία εκτέλεσης του έργου επτακόσιες είκοσι (720) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της ανωτέρω σύμβασης. Το Δικαστικό Μέγαρο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 5.657,00 τ.μ. που παραχωρήθηκε για τον ανωτέρω σκοπό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Χίου και έχει πρόσωπο στην Επαρχιακή Περιφερειακή οδό Δήμου Χίου.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες : Μεταβατικό Εφετείο, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Μεταβατικό Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Δικαστήριο Ανηλίκων, Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΧΙΟΥ


Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή μας, αυτούς που για διάφορους λόγους δεν ήταν δυνατό να παραβρεθούν παρά την επιθυμία τους και όλους όσοι με τις ακούραστες προσπάθειές τους προσέφεραν ανεκτίμητη βοήθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές...
Στο Γιώργο Παυλάκο που επεξεργάστηκε τα τραγούδια και έπαιξε πιάνο,στους Αλέκο και Γιάννη Τέττερη που χάρισαν υπέροχες μουσικές στιγμές με το σαξόφωνο και την κιθάρα τους,στο διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη των κρουστών Αλέκο Χρηστίδη που μάγεψε, στην υπέροχη και υπομονετική μαέστρο μας Ελευθερία Λυκοπάντη που έδεσε αρμονικά το μουσικό σύνολο διευθύνοντας άψογα τη Χορωδία και στους εξαιρετικούς συναδέλφους χορωδούς που επί μήνες τώρα δούλεψαν με απαράμιλλη προσήλωση και πολύ μεράκι για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα...Και φυσικά τον αφανή εργάτη, μεγάλο φίλο της Χορωδίας και...κατά καιρούς συνάδελφο χορωδό Αντώνη Νικολάου που επιμελήθηκε τα καταπληκτικά videos της συναυλίας και ανέλαβε παράλληλα και την προβολή τους.Πολλά ευχαριστώ και στους χορηγούς της εκδήλωσης που χωρίς τη δική τους βοήθεια όλα θα ήταν πιό δύσκολα....
Τα videos της εκδήλωσης θα επεξεργαστούν και θα είναι έτοιμα για να τα χαρούμε όλοι σε 20 περίπου μέρες...
Χρόνια πολλά,καλές γιορτές με υγεία σε όλους τους φίλους και τις οικογένειές σας με την ελπίδα το νέο χρόνο ν' ανθίσει και πάλι το χαμόγελο που μας κλέβουν οι ανάλγητοι διαχειριστές της εξουσίας του τόπου μας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


H εισήγηση του Δημάρχου Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη για την τουριστική προβολή της Χίου, που θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Σύμβούλιο


Ο βασικός στόχος του Δήμου Χίου θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του πλούτου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει και προσαρμογή της προβολής στις ανάγκες και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά. Τόσο ο τρόπος, όσο και ο βαθμό αυτής της προσαρμογής θα διασφαλίσει οι καλύτερες δυνατές συνθήκες μετάβασης και διαμονής των επισκεπτών στο νησί με στόχο τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία.
Η υλοποίηση των παραπάνω προτεραιοτήτων θα στηρίζεται στους παρακάτω άξονες::
 Προγράμματα τουριστικής προβολής
 Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
 Εκπόνηση και διάθεση ηλεκτρονικού, διαφημιστικού και προωθητικού υλικού
 Εκπόνηση και διάθεση έντυπου, διαφημιστικού και προωθητικού υλικού

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτών των αξόνων παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.






ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ -

Προγράμματα τουριστικής προβολής Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού
Διεθνείς Εκθέσεις πχ Λονδνου, Κύπρου, Τουρκίας κλπ
Συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού τουρισμού Έκθεσεις πχ FILOXENIA

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Δημόσιες Σχέσεις/Αποστολές διαμορφωτών γνώμης Συναντήσεις με tour operators
Προσκλήσεις Ελλήνων και ξένων tour operators, δημοσιογράφων και διαμορφωτών γνώμης
Υποστήριξη Διεθνών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων Διεθνούς εμβέλεια Προώθηση τοπικών προιόντων
Εκπόνηση και διάθεση ηλεκτρονικού, διαφημιστικού και προωθητικού υλικού Διαφημιστική Καμπάνια στο εξωτερικό Διαφημιστικά μηνυματα μικρής διάρκειας στο διαδίκτυο
Δημιουργία πολύγλωσσων ηλεκτρονικών εκδόσεων τουριστικού / πολιτιστικού οδηγού
Διαφημιστική Καμπάνια στο εσωτερικό Διαφημιστικά μηνυματα μικρής διάρκειας στη τηλεόραση, ραδιόφωνο (ανάδειξη λιμένα Μεστών)
Δημιουργία ηλεκτρονικώντουριστικών οδηγών
Εκπόνηση και διάθεση έντυπου, διαφημιστικού και προωθητικού υλικού Έντυπη διαφήμιση στο εξωτερικο Δημιουργία πολυγλωσων θεματικών εντύπων
Έντυπη διαφήμιση στο εσωτερικο Διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες πειοδικά
Δημιουργία θεματικών εντύπων
Δημιουργία έντυπων τουριστικών οδηγών

EOΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εύχονται η γέννηση του Θεανθρώπου να γεμίσει τις καρδιές των ανθρώπων με αγάπη, ελπίδα και πίστη. Το 2012 να είναι για όλους μας έτος δημιουργικό , παραγωγικό, με υγεία, δύναμη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, ειδικότερα για την πατρίδα μας, ευχή όλων μας είναι να γίνει το 2012 αφετηρία μιας νέας δημιουργικής εποχής.
Σαν ελάχιστη συμβολή δεν θα αποσταλούν ευχετήριες κάρτες γι’ αυτό και μέσα από αυτό το μήνυμα μεταφέρω τις πιο θερμές μου ευχές σ΄όλους τους συμπολίτες μας στο νέο διευρυμένο Δήμο Χίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην αυγή του νέου έτους θα πρέπει να αναζητήσουμε την ελπίδα και την θετική σκέψη σαν αντίδραση, σε ότι μας δυσκολεύει.
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πάμε μπροστά.
Να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα.
Ο Δήμος Χίου με το δυναμικό του στην υπηρεσία του δημότη θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, αντλώντας δύναμη και θετική σκέψη από αυτό το μήνυμα, που συνοδεύει τις Άγιες αυτές μέρες.
Με ενέργειες του, συνδράμει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη και προς αυτή την κατεύθυνση προτρέπει και τους δημότες του, να βοηθήσουν.
Καλά Χριστούγεννα , Ευτυχισμένη και δημιουργική η νέα χρονιά 2012.




Με θερμές ευχές


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
Δήμαρχος Χίου

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

Αγαπητές συμπατριώτισσες
Αγαπητοί συμπατριώτες

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πλησιάζουν απευθύνω σε όλους και όλες τις θερμές και ειλικρινείς ευχές μου για υγεία, ευτυχία, εκπλήρωση προσωπικών και συλλογικών στόχων.
Διανύουμε μια περίοδο δύσκολη, κατά την οποία οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνονται εμφανείς στην κοινωνία μας. Είναι εποχή να ανακαλύψουμε εκ νέου τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας. Να βρεθούμε δίπλα στο συμπολίτη μας που έχει ανάγκη με όποιον τρόπο μπορούμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με θετική σκέψη και ανθρωπιά.
Ας είναι οι γιορτές που πλησιάζουν μια ευκαιρία για απολογισμό και περισυλλογή, αλλά και δράση για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!



Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΜΕ 35 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 27/12/2011.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 55148/2011 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)


Αρ. θέματος Θέμα
Εισηγητής
1 Έγκριση της Α φάσης της μελέτης Σχέδιο Xωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δ. Αμανής.
Τεχνική Υπηρεσία
2 Έγκριση σύμβασης συνεργασίας για την εκχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση της ανακύκλωσης.
κ. Δήμαρχος & κ. Σουρέλας
3 Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2012 του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δ. Χίου.
κ. Μάντικας,
Πρόεδρος του ΟΠΚΔΧ
4 Καθορισμός εξόδων παράστασης του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δ. Χίου.
κ. Δήμαρχος
5 Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» στο πλαίσιο αριθ. οικ. 2985 ανοιχτής πρόσκλησης της ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του έργου με τίτλο «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Δήμου Χίου»
κ. Δήμαρχος
6 Αποδοχή ποσού από το «Μαρίνειο ίδρυμα» για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή ράμπας και διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του πολυδύναμου ιατρείου Βολισσού για την πρόσβαση του ασθενοφόρου στο ιατρείο».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
7 Τροποποίηση του προϋπολογισμού για την εξόφληση του έργου <<Βελτίωση υδρευτικής κατάστασης Δ. Αμανής Ν. Χίου-Καλλιέργεια πηγών, ανόρυξη γεωτρήσεων, κατασκευή δικτύων στα δημοτικά διαμερίσματα Βολισσού, Μελανιούς, Νενητουρίων και Φυτών Δήμου Αμανής.>>

κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
8 Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Ποταμιάς-Πισπιλούντας-Χαλάνδρων-Κεράμου-Λεπτοπόδων-Αγιασμάτων-Κουρουνίων-Νενητουρίων-Διευχών-Κατάβασης-Κηπουριών-Φυτών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
9 Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Βολισσού-Πιραμάς-Παρπαριάς-Τρυπών-Μελανιούς-Αγ. Γάλακτος.»
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
10 Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Εσωτερική οδοποιία Καλαμωτής».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
11 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Θυμιανών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
12 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στην περιοχή Αγ. Νικόλαος Θυμιανών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
13 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαπλάτυνση αγροτικών δρόμων Παρπαριάς».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
14 Έγκριση 1ου ΑΠΕ Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Βολισσού, Πιραμάς, Παρπαριάς, Τρυπών, Μελανιούς, Αγ. Γάλακτος.
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
15 Παράταση της χρονικής διάρκειας της Π.Σ. Δ. Χίου-ΔΕΥΑΧ-ΣΥ.ΔΗ.ΝΟ.Χ. με τίτλο «Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού».
κ. Φυτούσης,
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
16 Παράταση της χρονικής διάρκειας της Π.Σ. Δ. Χίου-ΔΕΥΑΧ-ΣΥΔΗΝΟΧ με τίτλο «Κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών ανασχετικών φραγμάτων».
κ. Φυτούσης,
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
17 Έγκριση όρων για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου της ανακοίνωσης ΣΜΕ 1/2011 του Δήμου Χίου.
κ. Δήμαρχος
18 Τροποποίηση απόφασης για την συγκρότηση επιτροπής κρίσεως αυθαιρέτων.
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
19 Απογραφή και παράδοση αρχείων, κινητών περιουσιακών στοιχείων της Ν.Ε.Λ.Ε. Χίου-Συγκρότηση επιτροπής.
κ. Κλεισσάς, Πρόεδρος του Δ.Σ.
20 Συγκρότηση επιτροπών προμηθειών του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
21 Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής εργασιών, υπηρεσιών και μεταφορών του Π.Δ. 28/80 για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
22 Ορισμός μελών στην επιτροπή παραλαβής των έργων άνω των 5.896,41 ευρώ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
23 Ορισμός μελών στην επιτροπή παραλαβής των έργων κάτω των 5.896,41 ευρώ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
24 Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Χίου στη νέα διαχειριστική επιτροπή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης.
κ. Νύκτας,
Πρόεδρος Δ.Ε.Π.
25 Ορισμός ορκωτών ελεγκτών για τον οικονομικό έλεγχο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Χίου έτους 2011.
κ. Κοντούδης,
Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Χ.
26 Ορισμός ορκωτών ελεγκτών για τον οικονομικό έλεγχο της Αναπτυξιακής Ακινήτων Δήμου Χίου Α.Ε. έτους 2010.
κ. Δαμαλάς,
Αναπλ. Πρόεδρος Α.Ακ. Α.Ε.
27 Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Προμηθευτικής Ομηρούπολης Α.Ε.
κ. Δήμαρχος
28 Συμμετοχή του Δήμου Χίου στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της κατηγορίας παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

κ. Δήμαρχος
29 Καθορισμός ανταποδοτικών τελών έτους 2012.
κ. Δήμαρχος
30 Τροποποιήσεις προϋπολογισμού.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
31 Έγκριση απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου για τροποποίηση του προϋπολογισμού.
κ. Γιαννάρας,
Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.
32 Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
33 Διαγραφές οφειλών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
34 Τροποποίηση της αριθ. 36/2011 απόφασης του Δ.Σ. περί ορισμού ειδικού εκπροσώπου e-banking των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
35 Μετακινήσεις.
κ. Δήμαρχος




ΠΥΡΓΙ!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

1894: Αρχίζει η Δίκη Ντρέιφους. Ο γαλλοεβραίος αξιωματικός του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους κατηγορείται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- για προδοσία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο Κατηγορώ ο Εμίλ Ζολά.
1900: Το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι υιοί του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πάουλ και Άντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes. Το τριάκτινο αστέρι, που έχει εμπνευστεί ο ιδρυτής της και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, θα υιοθετηθεί το 1909.
1917: Αρχίζουν συνομιλίες για την έξοδο της Ρωσίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).
1939: Η 17χρονη Γκλόρια Τζέικομπς γίνεται η πρώτη γυναίκα που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο πιστόλι, όταν κερδίζει 299 από τους 300 πιθανούς πόντους.
1953: Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση του τελευταίου ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον».
1994: Κατάληψη της κεντρικής πύλης του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι πραγματοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την επαναλειτουργία της μονάδας.

 

 

 

Γεννήσεις

1639: Ζαν Μπατίστ Ρασέν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ρακίνας, γάλλος θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 21/4/1699)  [Αποφθέγματα]
1858: Τζιάκομο Πουτσίνι, ιταλός συνθέτης. (Τόσκα) (Θαν. 29/11/1924)  [Αποφθέγματα]
1915: Νίκος Μπελογιάννης, κομμουνιστής ηγέτης. (Θαν. 30/3/1952)

Θάνατοι

1646: Πέτρος Μογίλας, μητροπολίτης Κιέβου και σημαντικός θεολόγος της Ορθοδοξίας.(Γεν. 21/12/1596)
1923: Γκέοργκ Λούγκερ, αυστριακός σχεδιαστής όπλων. (Γεν. 6/3/1849)
2002: Τζο Στράμερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζον Γκρέιαμ Μέλορ, άγγλος ρόκερ, ιδρυτής των Clash και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του βρετανικού πανκ. (Γεν. 21/8/1952)