Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ :| ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΛΑ|




Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αλβανική πλευρά θεωρείται η σημερινή αιφνιδιαστική ενεργοποίηση με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής 5/14», του τμήματος της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως του Βορείου Τομέως, με αντικειμενικό σκοπό στην ακριτική Σαγιάδα της Θεσπρωτίας.
Για το σκοπό αυτό, και μία μόνο ημέρα μετά την επίσης αιφνιδιαστική χθεσινή ενεργοποίηση του συστήματος της Ελληνικής Αεραμύνης, σήμερα δόθηκε αιφνιδιαστικά η εντολή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε τμήμα της Β’ Μοίρας Καταδρομών να επιβιβαστεί σε ελικόπτερα UH-1H του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και με τη συνοδεία ζεύγους επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, να σπεύσουν στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν «επεισόδιο».
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικότατα, αφού μετά την υπαναχώρηση της Αλβανίας και τη μη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έχουμε πρόσφατα, και στο πλαίσιο σχεδιάσεως του αντίστοιχου αλβανικού «Καλλικράτη», η προσπάθεια αναδιανομής των ελληνοφώνων περιοχών της Νοτίου Αλβανίας (Βορείου Ηπείρου) με ένταξη σε αυτές και διπλανών αμιγώς αλβανοφώνων περιοχών για αλλοίωση του ελληνικού στοιχείου στις περιοχές αυτές κ.λπ., γεγονός που έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των Αθηνών, τόσο με διαβήματα προς τα Τίρανα, όσο και με κατ’ιδίαν επαφές του Έλληνος ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του και άλλους Αλβανούς επισήμους.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΣΤΙΧΑΣ




Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης τοπικών διατροφικών και πολιτιστικών προϊόντων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, το αυριανό πρόγραμμα  της Πέμπτης 31 Ιουλίου 2014 περιλαμβάνει:
  • 20.30 Ομιλία του Προέδρου του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Βιβλιοθήκη «Ο ΦΑΡΟΣ» κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, διδάκτορα Ιστορίας της Ιατρικής, με θέμα: «Η ενσωμάτωση του προσφυγικού στοιχείου στο δυναμικό των εργατών γης. Η περίπτωση της απασχόλησης στη μαστιχοκαλλιέργεια στα Νοτιόχωρα της Χίου».

  • 21.00 Πανόραμα χορών από τα Μικρασιατικά Παράλια της Ερυθραίας, από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Βιβλιοθήκη «Ο ΦΑΡΟΣ». Συνοδεύει η Ορχήστρα Πιπίδη – Βούκουνα. Με τη συνεργασία του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Βιβλιοθήκη «Ο ΦΑΡΟΣ».

  • 22.00 Θεατρική παράσταση «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου. Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη. Παίζουν: Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αρκαδία Ψάλτη. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Όλγα Λεοντιάδου. Βίντεο – Φωτισμοί: Έλενα Μαργαριτίδη. Μουσική Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή. Χώρος: Δημοτικός Κήπος Χίου

Επίσης, συνεχίζονται και αύριο οι ενδιαφέρουσες δράσεις στο χώρο της Έκθεσης τοπικών διατροφικών και πολιτιστικών προϊόντων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας. Αυτές περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλες:
  • Παρασκευή φρέσκιας τσίκλας από τα Mastiha Shop, περίπτερο 2

  • Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας από τη Chios Farm, περίπτερο 22

  • Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά από το ΑΡΤΙΟΝ στο χώρο του Εργαστηρίου
Υπενθυμίζεται ότι οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι 19.00 – 22.00.
Παράλληλα, συνεχίζεται η δράση προώθησης του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας και ειδικότερα της Έκθεσης τοπικών διατροφικών και πολιτιστικών προϊόντων στο Τελωνείο Χίου κατά τις ώρες αφίξεων επισκεπτών από Τσεσμέ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει τοποθετηθεί banner στο χώρο του Τελωνείου Χίου, γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και υπάρχει κέρασμα με προϊόντα μαστίχας για τους επισκέπτες.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ …… ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν και βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, καθημερινά βγαίνει και ένα θέμα που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική των νησιών. Θέματα όπως οι τροποποιήσεις του νόμου για τη δρομολόγηση πλοίων στις άγονες γραμμές και η πρόθεση κατάργησης των 12ετών συμβάσεων, η θεσμοθέτηση της «μικρής» ΔΕΗ χωρίς πρόβλεψη για τα νησιά, η αναμενόμενη κατάθεση της πρότασης για την  νέα αγροτική πολιτική χωρίς καμία διαφοροποίηση για τον νησιωτικό χώρο, το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την εκποίηση και πολλά άλλα, θεσμοθετούνται κάτω από τη πίεση για «δημοσιονομικό πλεόνασμα».
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια συζήτησης για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού θα είχε ετοιμαστεί ο κορμός της νησιωτικής πολιτικής, αντίθετα παρατηρούμε:
-          Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να εισάγει εσπευσμένα τροπολογίες για την ακτοπλοϊα, τις οποίες στη συνέχεια να αποσύρει μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι παράλογο δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή των πολυετών συμβάσεων στις άγονες γραμμές να μην έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση της ρύθμισης που έγινε για την αναβάθμιση τους στο πλαίσιο της συνολικής ακτοπλοϊκής πολιτικής και να προταθούν συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων της ακτοπλοϊας στον Πειραιά αντί στη ΓΓΑΙΝΠ (με το δεδομένο ότι η ακτοπλοϊα είναι αναπόσπαστο τμήμα της νησιωτικής πολιτικής) δεν αποτελεί καλό σημάδι για τους νησιώτες. Οι πιέσεις των εφοπλιστών και του Υπουργείου Οικονομικών θα επικρατήσουν του δημοσίου συμφέροντος.
-          Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθεί το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της αγροτικής πολιτικής χωρίς να λάβει υπόψη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και να χωρίσει τη χώρα σε 3 ζώνες (την πεδινή, την ορεινή και την νησιωτική Ελλάδα) εκπονώντας ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχο τη παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων. Ειδικά τη στιγμή που γίνεται εκτεταμένη συζήτηση (και προφανώς εκεί θα μείνει) για σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, η σχεδιαζόμενη πολιτική ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι μειούμενες επιδοτήσεις στις παραδοσιακές εκλογικές πελατείες ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Δηλαδή μία από τα ίδια.
-          Τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ που προωθώντας τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ δεν έλαβε υπόψη του ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ενέργειας στα νησιά με το ίδιο τιμολόγιο με την υπόλοιπη χώρα. Ποιος θα αναλάβει το επιπλέον κόστος; Το χρεωκοπημένο κράτος, ο ιδιώτης ή οι νησιώτες; Προφανώς οι τελευταίοι.
-          Τον Υπουργό Οικονομικών να προωθεί  την «αξιοποίηση» των παράκτιων περιοχών με βραχυπρόθεσμα εισπρακτικά κριτήρια και όχι τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αγνοώντας και αυτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές για «Γαλάζια Ανάπτυξη», για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κλπ. Η παράδοση του εθνικού κεφαλαίου που είναι η παράκτια ζώνη (ειδικά στα νησιά) στο real estate (και μέσω ΤΑΙΠΕΔ), εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι πολλαπλά καταστροφική. Η αξιοποίηση του φυσικού και του πολιτιστικού πλούτου των νησιών, του μοναδικού στον κόσμο Αρχιπελάγους του Αιγαίου ούτε που τους περνά από το μυαλό.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει διαγράψει από την ατζέντα του την νησιωτική πολιτική σε αντίθεση με όσα διαβεβαίωνε τη Βουλή ο κ. Βαρβιτσιώτης τον περασμένο Γενάρη απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, αλλά και τους υπαλλήλους της ΓΓΑΙΝΠ πρόσφατα. Ετσι θέματα όπως η ρήτρα νησιωτικότητας, η ειδική αναπτυξιακή πολιτική για τον νησιωτικό χώρο στο νέο ΕΣΠΑ, η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και η σύσταση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για τα νησιά. Ειδικά όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι χαίρεται που για κάθε Ελληνα αντιστοιχούν δύο τουρίστες που ξοδεύουν 542€ κατά τη παραμονή τους, φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική τους θα εντείνει τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των νησιωτών. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι τα όσα βαρύγδουπα ανακοινώνονται για ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία που ενσωματώνει γνώση και καινοτομία είναι παραμύθια για εύπιστους ψηφοφόρους. 
Η στάση της κυβέρνησης (και των κομμάτων που την συναποτελούν) δεν προκαλεί εντύπωση, γιατί ποτέ δεν ήθελε να εφαρμόσει τέτοια πολιτική και οι όποιες αναφορές ήταν ρητορικές και προς άγρα ψήφων καλόπιστων πολιτών. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι  μεν κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών ψηφίζουν αδιαμαρτύρητα ότι έρθει στη Βουλή, ενώ οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης (απερχόμενοι και νέοι) που στηρίχθηκαν διαχρονικά στις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα νησιά μας, περί άλλα τυρβάζουν. Μετά από τις γενικόλογες προεκλογικές τους υποσχέσεις για επίλυση όλων των προβλημάτων, γύρισαν πίσω στη γνώριμη και βολική σιωπή και στις επαφές με το Γραφείο του Πρωθυπουργού που θα «λύσει» τα προβλήματα. Το βλέπουμε στη πράξη.
Σε ότι αφορά στην προοδευτική αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους της στα νησιά, όταν δεν υπάρχει αμήχανη σιωπή, υπάρχουν μαξιμαλιστικές ρητορείες και όχι εναλλακτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις πολιτικής. Είναι απαραίτητο, για έναν πολιτικό χώρο που προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία και να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, να υπάρξει άμεσα συνεργασία των συγγενών πολιτικών δυνάμεων για την εκπόνηση της ώστε από την αρχή της λειτουργίας των νέων Περιφερειακών Συμβουλίων να κατατεθούν προτάσεις τόσο για την αναπτυξιακή στρατηγική των νησιών όσο και την νησιωτική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο διαφοροποιώντας χωρικά τις εθνικές κλαδικές πολιτικές.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει καταθέσει προτάσεις για μια σειρά θεμάτων κατά τη προεκλογική περίοδο. Τις βάζει και πάλι στο τραπέζι ως πρόσκληση-πρόσκληση για ευρύτερες συγκλίσεις που θα βγάλουν τα νησιά από το αδιέξοδο.


Γιάννης Σπιλάνης

46 διατάξεις που οδηγούν ταχύτερα στη σύνταξη 250.000 εργαζομένους στο Δημόσιο [λίστα]


Μεγάλη ευκαιρία να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έχουν 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Πρόκειται για 46 συνολικά διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξόδου σε όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Μάλιστα συγκεκριμένες διατάξεις έχουν βρεθεί και στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, καθώς επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση από τα 50 έως και τα 60 (και ενώ πλέον το όριο για πλήρη σύνταξη είναι στα 67 και για μειωμένη στα 62). Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα να «κατοχυρωθεί» δικαίωμα μόνο με τα χρόνια ασφάλισης. Ειδικά για τις μητέρες απαιτείται ταυτόχρονα με τα έτη ασφάλισης να υπάρχει και ανηλικότητα του τέκνου.
Τη χρονιά που οι ασφαλισμένοι «πιάνουν» τα έτη ασφάλισης κλειδώνουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Οποτε φτάσουν αυτό το όριο μπορούν να αποχωρήσουν, ανεξαρτήτως της ηλικίας συνταξιοδότησης τη συγκεκριμένη χρονιά. Αναλυτικά οι διατάξεις για κατοχύρωση μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είναι οι εξής:
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2010. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 55 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 60 με πλήρη. Η μείωση είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από το 60ο.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 61 με πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 61ο.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2012. Σε ηλικία 58 ετών καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη και στα 63 πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 63ο.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2010. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2011. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας τους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2012. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 57ου έτους.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης μέχρι το 2010. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 58ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει με 36 έτη και συμπληρωμένο το 58ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης το 2012. Αποχωρούν με 37 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 59ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ με 25 έτη ασφάλισης (21,5 έτη για το ΤΣΑΥ και 25 για ΤΣΜΕΔΕ και Τ. Νομικών) το 2010. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 58.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2011. Καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 58 ετών με 10.800 ένσημα.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2012. Η σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 59 ετών με 11.100 ένσημα.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010. Μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη στα 57. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πριν την αίτηση 5ετία.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2011. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών πλήρη με συνολικά 10.400 ένσημα. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη με 10.800 ένσημα. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2010. Εχουν «κλειδώσει» δικαίωμα για πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2011. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 58ο με συνολικά 36 έτη ασφάλισης.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2012. Δίνεται σύνταξη σε ηλικία 59 ετών με συνολικά 37 έτη ασφάλισης.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010 για 35ετία. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 58.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011 για 35ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με 36 χρόνια ασφάλισης.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2012 για 35ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37 χρόνια ασφάλισης.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010. Μπορούν να λάβουν σύνταξη με 10.500 ένσημα σε ηλικία 58 ετών.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 58 ετών με συνολικά 10.800 ένσημα τη στιγμή της αίτησης.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 59 ετών με 11.100 ένσημα.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2010. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2011. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2012. Αποχωρούν σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη ή σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη και στο 61ο με πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 61ο.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012. Στα 58 καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη και στα 63 πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 63ο.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010 για 35ετία. Σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 58 ετών.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011 για 35ετία. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών με 36ετία.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012 για 35ετία. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37ετία.
Ρυθμίσεις για μητέρες σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ειδικά Ταμεία
• Μητέρες στο ΙΚΑ που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 50.
Προσοχή, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 200 ημέρες από επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθένειας εφόσον έχουν διανυθεί εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρόνοι κύησης και λοχείας.
Σημείωση: τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες στο ΙΚΑ το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 57 και μειωμένη στα 52. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011 ως 1.200 ημέρες.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες στο ΙΚΑ που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 60 με πλήρη σύνταξη ή στα 55 με μειωμένη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011 ως 1.500 ημέρες. Σημείωση: τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν στα ειδικά ταμεία πριν το 1983. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 17,5 ως 24,5 έτη ασφάλισης ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 50ο έτος.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 25ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25 έτη ασφάλισης. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 50 ετών με μειωμένη σύνταξη και 52 ετών με πλήρη σύνταξη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 4 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25ετία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 5 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.
Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και 55 ετών με πλήρη σύνταξη.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και από 18,5 μέχρι 21,5 έτη. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 44 μέχρι και τα 50 ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 22 έτη ασφάλισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 4 πλασματικά χρόνια από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που το 2012 είχαν ανήλικο και 22,5 έτη ασφάλισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 5 πλασματικά χρόνια από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011. Μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 58.
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25ετία. Σύνταξη δίνεται στα 50.Προσοχή, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ο πλασματικός των παιδιών, εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 25 έτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέσσερα πλασματικά χρόνια (π.χ. σπουδές) και εξτρά τα πλασματικά για τα παιδιά. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 52 ετών . Αυτό ισχύει και για τους πατέρες ανηλίκων.
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 25 έτη. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέντε πλασματικά χρόνια (π.χ. σπουδές) και εξτρά τα πλασματικά για τα παιδιά. Αυτό ισχύει και για τους πατέρες ανηλίκων.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

aftodioikisi.gr

116.000 θέσεις απασχόλησης για ανέργους από τον Σεπτέμβριο


Tουλάχιστον 116.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων «ανοίγει» στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Eργασίας μετά την εξασφάλιση «προκαταβολής» 600 εκατ. ευρώ από το νέο EΣΠA για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που οριστικοποίησαν ο υπουργός Γιάννης Bρούτσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Πλακιωτάκης και η γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων A. Δαλλαπόρτα σε συνεννόηση με την E.E. για την «εμπροσθοβαρή» (πριν δηλαδή από την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων) χρήση των σχετικών κονδυλίων, η πρώτη προκήρυξη-πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής ανέργων θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες και θα αφορά τη χορήγηση, εντός του Σεπτεμβρίου, 38.000 «επιταγών» εισόδου στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για επανάληψη αντίστοιχου προγράμματος που είχε εφαρμοστεί για νέους ηλικίας έως 29 ετών και προβλέπει θεωρητική (μέσω KEK) και πρακτική άσκηση (σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) για 15.000 απόφοιτους AEI-TEI και 23.000 νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα + ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν:
-Πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης διάρκειας έξι μηνών με επιδότηση του OAEΔ για 16.000 ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες που θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας (τουρισμός, ναυτιλία, αγροτική παραγωγή κ.α.).
-12.000 θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης για άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών στο πλαίσιο του προγράμματος «εγγύηση για τη νεολαία» που θα διευρυνθεί έως το τέλος του 2014 και εντός του 2015, καθώς προβλέπεται, συνολικά, να δοθούν στη διετία ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης σε 240.000 νέους ηλικίας έως 24ετών.
-50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας (στα πρότυπα του περσινού) σε δήμους και υπηρεσίες του Δημοσίου, παρέχοντας απασχόληση για διάστημα πέντε μηνών με αμοιβές 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.
Mε την εκκίνηση των παραπάνω προγραμμάτων θα αρχίσει, ουσιαστικά, να υλοποιείται μετά τη θερινή περίοδο το σχέδιο δράσης για την απασχόληση που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και προβλέπει τη διάθεση 1,5 δισ. ευρώ για την εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης συνολικά για 443.474 άνεργους.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γ.ΓΑΤΟΣ)

aftodioikisi.gr

Δρακόντειο πόθεν έσχες στο Δημόσιο


Εκτεταμένο πόθεν έσχες χωρίς εξαιρέσεις για όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε δυνητική επαφή με δημόσιο χρήμα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο αυστηροποιούνται και οι ποινές φτάνοντας σε δεκαετή κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τις νέες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης συγκροτείται και ειδική Επιτροπή Ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, η οποία θα ελέγχει τις δηλώσεις όλων των πολιτικών προσώπων, από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων μέχρι τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών και παροχής κρατικών υπηρεσιών.
Η Επιτροπή Ελέγχου θα αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, που όπως επισημαίνεται θα ενεργούν υπό τον θεσμικό τους ρόλο και όχι ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η λειτουργία της θα είναι ανεξάρτητη.
Ειδικότερα: Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Εάν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε ωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τις 300.000 ευρώ, τότε τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 20.000 – 1 εκατ. ευρώ.
Εάν διαπιστωθεί ότι η παράλειψη υποβολής δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης οφείλεται σε αμέλεια επιβάλλεται χρηματική ποινή, ενώ το δικαστήριο εκτιμώντας τις περιστάσεις μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή προβλέπεται και για τρίτο πρόσωπο, το οποίο εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
Οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής και θα υπόκεινται σε ηλεκτρονική επεξεργασία από ειδική βάση δεδομένων, που θα προβαίνει σε μέθοδο ανάλυσης επικινδυνότητας.


aftodioikisi.gr

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 8 " ΓΑΛΑΖΙΟΙ " ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ... " ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ "

Στην αντεπίθεση 8 γαλάζιοι Δήμαρχοι κατά των... ανεξάρτητων
Χαμός στην ΚΕΔΕ, με 8 "γαλάζιους" Δημάρχους να απαντούν στην «Πρόσκληση για μια Νέα Αυτοδιοίκηση», που απηύθυναν την προηγούμενη εβδομάδα Δήμαρχοι, οι οποίοι εξελέγησαν, είτε ως ανεξάρτητοι, είτε με τη στήριξη Κομμάτων.
«Ο ανεξάρτητος Μπουτάρης δήλωνε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λίγο πριν την τελική ευθεία για τις Δημοτικές Εκλογές, ότι είναι πιο "Πασόκος" από τους "Πασόκους"», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, με την οποία «βάλλουν» και κατά του Δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, διερωτώμενοι «με ποια κομματικά επιτελεία και πόσες φορές συναντήθηκε, τι διαπραγματεύθηκε μαζί τους και εάν αληθεύει, ότι ζήτησε να μοιραστούν ψηφοδέλτιά του από τοπικές επιτροπές συγκεκριμένων Κομμάτων»...
«Η ανεξαρτησία προϋποθέτει την ειλικρίνεια», αναφέρουν οι "γαλάζιοι", απαντώντας στο κείμενο με το οποίο Δήμαρχοι, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζουν πως «στις πρόσφατες Εκλογές αποδοκιμάστηκαν όλες οι αποχρώσεις κομματικών ψηφοδελτίων και κομματικής χειραγώγησης των πολιτών και τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θριάμβευσαν, από τη μια άκρη της Χώρας έως την άλλη, ανατρέποντας κατεστημένα πολλών ετών».
«Τα αποτελέσματα των Εκλογών απέδειξαν, ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια. Το αίτημα για "διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την Κρατική χειραγώγηση" είναι σωστό και κοινώς αποδεκτό» τονίζουν οι οκτώ Δήμαρχοι, που συνεχίζουν, ότι οι δύο συγκεκριμένοι Δήμαρχοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά εκφράζουν Κεντροαριστερές θέσεις και έχουν σχέσεις με συγκεκριμένα κομματικά επιτελεία...
Και καταλήγουν πως «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, αυτό που απαιτείται δεν είναι γενικόλογα πολιτικά κείμενα, που προσπαθούν να λειτουργήσουν ως "κολυμπήθρα του Σιλωάμ", αλλά σοβαρές, στοχευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση».
Την ανακοίνωση - απάντηση υπογράφουν οι Δήμαρχοι Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, Άργους - Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, Πύλου - Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Παρίσης, Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης και Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. 

epoli.gr

Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού στο Taxisnet – Η διαδικασία βήμα βήμα


Άνοιξε η εφαρμογή του TAXISnet προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν έναν ακατάσχετο από την εφορία λογαριασμό για ποσό μέχρι 1.500 ευρώ. Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ μας πληροφορεί για τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι.
Αρχικά, θα πρέπει να μπουν στην αρχική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στη συνέχεια να επιλέξουν την ένδειξη «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού».
Αφού συμπληρώνουν την αίτηση -κάνοντας προηγουμένως χρήση των ειδικών κωδικών πρόσβασής τους στο σύστημα- πρέπει να τυπώσουν το αποδεικτικό και να το υποβάλουν στην τράπεζα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις θα αρκούσε η υποβολή της δήλωσης μέσω TAXIS net.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
· Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στην ιστοσελίδα gsis.gr
· Να αναγράψουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στην ειδική εφαρμογή
· Να δηλώσουν στην τράπεζα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό
· Στην περίπτωση που κλείσει ο λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί άμεσα ο καινούργιος.
Τα βήματα για τη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού στο Taxisnet
· Όταν ο ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί σε πελάτη τράπεζας θα σταματά η διαδικασία και θα γίνεται επανέλεγχος. Το ίδιο θα γίνεται αν δικαιούχος του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) είναι άλλο πρόσωπο, ο λογαριασμός είναι κλειστός ή όταν δηλώνεται άλλος λογαριασμός από αυτόν της μισθοδοσίας ή της σύνταξης.
· Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη φορολογική διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα αίτηση / υπεύθυνη δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος – ήδη δηλωμένος – κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.
· Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet


aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: Απλοποίηση των διαδικασιών για τη μεταφορά μαθητών


Σε απλοποίηση των διαδικασιών μεταφοράς των μαθητών, το σχολικό έτος 2014- 2015, προχωρά ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, με διευκρινιστική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη του σχολικού έτους, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση της εκτέλεσης των δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των συμβάσεων, το αργότερο έως τις 28/02/2015.
Εάν δεν έχουν αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες, η εκτέλεση των δρομολογίων μπορεί να ανατεθεί κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού. Το συμβατικό κόστος των δρομολογίων δεν μπορεί να υπερβαίνει την οριζόμενη στην 24001/11.06.2013 ΚΥΑ (Β» 149) μέγιστη αποζημίωση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των παραπάνω είναι οι περιφέρειες να έχουν δημοσιεύσει τις προκηρύξεις των διαγωνισμών μεταφοράς των μαθητών.


aftodioikisi.gr

Ολόκληρο το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή – Δείτε τι περιλαμβάνει


Kατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ. Το κείμενο που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυήμερης επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο, με την εμπλοκή άλλων έξι υπουργείων, περιλαμβάνει 200 διατάξεις για τα φορολογικά, το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και τη χάραξη του αιγιαλού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μέρος Γ΄ του νομοσχεδίου που περιλαμβάνονται διατάξεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , με τις οποίες μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας με άμεσα αποτελέσματα και για τους πολίτες αλλά και για τους κλάδους της οικονομίας.
Επίσης:
• Καταργείται η υποχρέωση υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για όσους έχουν χρέη στην εφορία ή εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.
• Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι με την προσθήκη 400 οργανικών θέσεων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
• Αλλάζει το πλαίσιο για το «πόθεν έσχες». Συγκροτείται Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
• Θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» μέσω ίντερνετ.
• Μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να γίνει χάραξη του αιγιαλού στο σύνολο της χώρας. Αποσύρονται όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τρόπου αξιοποίησης του αιγιαλού.
• Ενοποιούνται επικουρικά ταμεία
• Αλλάζει το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

aftodioikisi.gr

ΕΡΓΑΣΙΑ: Σε ποιες ΔΕΚΟ θα γίνουν προσλήψεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ανοίγουν χιλιάδες  προσλήψεις σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και μέσω συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος θα γίνουν 540 προσλήψεις μέσω σύμβασης αορίστου χρόνου στον ΔΕΔΔΗΕ, άλλες 600 επίσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, 70 στην ΥΠΑ και 450 στις ΟΣΥ και αυτές με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Παράλληλα 645 άτομα θα προσληφθούν ως διανομείς και οδηγοί στα ΕΛΤΑ και 155 καταμετρητές, οδηγούς και εργάτες στην ΕΥΔΑΠ που θα προσληφθούν μέσω 8μηνων και τετράμηνων συμβάσεων.

aftodioikisi.gr

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ORIGINAL, ΕΣΕΙΣ ΟΧΙ!!!



Απόσπασμα από την Ομιλία του Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής για το γήπεδο της ΑΕΚ κα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (Τρίτη, 29 Ιουλίου)

«Αυτοί είναι ORIGINAL, εσείς όχι!»

«Σχετικά με το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια, με κύριο φορέα την ΑΕΚ, ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία καθαρή άποψη από την αρχή, με την οποία κέρδισε τις εκλογές στη Νέα Φιλαδέλφεια και επομένως γίνεται ένας διάλογος και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εντάξει από την αρχή».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή είχε πει ότι θα φέρει βελτιώσεις και τροπολογίες. Από την αρχή είχε πει ότι δεν είναι αρνητικός επί της αρχής, αλλά πρέπει να γίνει με έναν διαφορετικό τρόπο. Και γεννάται το ερώτημα: «Πού είναι οι τροπολογίες;» Ο Υπουργός είπε πριν  ότι περίμενε τις τροπολογίες από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Και ξαναρωτάω: Πού είναι οι τροπολογίες; Πού είναι οι βελτιώσεις; Ποιο είναι το σχέδιό σας για να έχει η ΑΕΚ ένα γήπεδο; Πού είναι αυτές οι προτάσεις;

Δεν υπάρχουν προτάσεις ούτε για το γήπεδο της ΑΕΚ. Δεν λέω ότι οι ΑΕΚτζήδες πρέπει να λειτουργήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το τι θα κάνει ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να το κρίνει με βάση τη στάση ενός πολιτικού κόμματος σε σχέση με την ομάδα του. Πρέπει να το κρίνει με βάση τη στάση του κάθε κόμματος σε σχέση με το πού θέλει να πάει η ελληνική κοινωνία και πώς θα πάει εκεί, δηλαδή με το πώς επιτελεί το καθήκον του, το κάθε πολιτικό κόμμα, σε σχέση με την πρόοδο και την έξοδο από την κρίση. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να αποφασίζουν και οι φίλαθλοι και όχι με το ποιος είναι καλύτερος για το γήπεδο ή για το ένα ή για το άλλο ζήτημα της κάθε ομάδας.

Περίμενα όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταθέτοντας εδώ προτάσεις, τροπολογίες και βελτιώσεις, να σεβαστείτε την ιστορία αυτού του Αθλητικού Συλλόγου. Το περίμενα αυτό από υποχρέωση σε έναν κόσμο πονεμένο, σε μια περιοχή η οποία δεν είναι η ελίτ και δεν έχει τους πλουσιότερους των Ελλήνων. Είναι μια περιοχή, η οποία με κόπο, μόχθο και ιδρώτα βάζει το ένα λιθαράκι πάνω στο άλλο και αναπτύσσεται. Περίμενα, λοιπόν, να έρθετε εδώ με σεβασμό στην ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού της Νέας Φιλαδέλφειας και να πείτε «Η πρότασή μας είναι αυτή». Δεν το πράξατε αυτό.

Και αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει σεβασμός σε αυτό τον κόσμο, σε αυτή την περιοχή, σε αυτό τον Σύλλογο, θα περίμενα, τουλάχιστον, να μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει σεβασμός σε ένα κομμάτι των οπαδών της ΑΕΚ, τους «ORIGINAL».

Σημειώνω, για όσους δεν το ξέρουν, ότι πέρα από τις όποιες μελανές σελίδες υπάρχουν για διάφορους συλλόγους φιλάθλων -ή και γι’ αυτούς- η «ORIGINAL» είναι ο μοναδικός Σύλλογος - και το λέει ένα Ολυμπιακός αυτό - που συμμετείχε σε όλα τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης διεθνώς.

Περίμενα, λοιπόν, να σεβαστείτε τους «ORIGINAL». Δεν το πράξατε. Γιατί; Θα σας απαντήσω εγώ: «Γιατί αυτοί είναι original, εσείς όχι».


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΤΣΑΡΔΑΚΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.ΤΣΑΚΟΣ




Το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος"-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και
Παράδοσης,οι εκδόσεις Anima Libri και το Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, σας
προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου του Τηλέμαχου
Τσαρδάκα:ΣΟΝΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ.

Η εν λόγω παρουσίαση θα λάβει χώρα στο αίθριο του Ιδρύματος την Τρίτη
5 Αυγούστου στις 21:30.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ





Τροπολογία κατέθεσε χθες 29.07.2014 ο Βουλευτής Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική  Πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών- Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας». Η τροπολογία αφορά στο άρθρο 35 παράγραφο 3 του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου και έχει ως θέμα την προσθήκη της απαραίτητης γνωμάτευσης της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων προκειμένου για τις διαδικασίες λήψης απόφασης για άρση αναδάσωσης. Στόχος της τροπολογίας αυτής είναι να διασφαλιστεί η προστασία ευαίσθητων δασικών εκτάσεων, που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στο παρελθόν, ειδικά στις ακριτικές περιοχές της χώρας όπως η Χίος.



f

Τόσο πρέπει να πληρώνετε τα προϊόντα που πωλούνται σε παραλίες (λίστα)


Την επιβολή πλαφόν στα μικρά μπουκάλια εμφιαλωμένων νερών, στα τοστ, τα σάντουιτς, τους καφέδες και το τσάι που πωλούνται σε οργανωμένες πλαζ με εισιτήριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Η σχετική απόφαση έχει πάρει τον δρόμο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η ισχύς της αναμένεται τις προσεχείς μέρες. Το μέτρο των ανώτατων τιμών πώλησης, να σημειωθεί, ότι ισχύει και σε άλλους χώρους, όπως στα πλοία, στους σταθμούς των λεωφορείων, των τρένων, στα κυλικεία των κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών, ιδρυμάτων, ΑΕΙ, ΤΕΙ.
Η λίστα με τα προϊόντα σε διατίμηση
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία 500ml 0,35€
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία 700ml 0,50€
Τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,35€
Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί 1,35€
Τοστ με τυρί 1,15€
Σάντουιτς με τυρί 1,15€
Καφές ελληνικός μονός 1,20€
Καφές γαλλικός φίλτρου μονός 1,20€
Καφές εσπρέσο μονός (ζεστός ή κρύο) 1,35€
Καφές στιγμιαίος (νες καφέ ή φραπέ) μονός 1,20€
Τσάι (ζεστό ή κρύο) 1,20€

aftodioikisi.gr