Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σε τρεις δόσεις η αναδρομική παρακράτηση στις συντάξεις


Η αναδρομική παρακράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για την αυξημένη εισφορά των συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα είναι σε τρεις ισόποσες δόσεις, από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας έχει την απόφαση που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο (4334/2015) για αύξηση του ποσοστού εισϕοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασϕαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6%, ισχύει κανονικά από την 1η Ιουλίου 2015. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 6% στις επικουρικές.
Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι η αυξημένη εισϕορά υπολογίζεται «επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμϕωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23.04.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασϕάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνεχίζει να ισχύει».
Ειδικά για την επικουρική ασϕάλιση τονίζεται ότι από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2015, θεσπίζεται εισϕορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται όμως από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις




aftodioikisi.gr

Επιδόματα τέλος! Ποιο είναι το σχέδιο των δανειστών και τι περιλαμβάνει το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»


Το σχέδιο των δανειστών για την κατάργηση και την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού κοινωνικών και προνοιακών παροχών σε ένα ενιαίο επίδομα που θα ονομάζεται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εντάσσεται πλέον και επισήμως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των θεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα νέο Μνημόνιο και σε μια νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η επαναφορά του σχεδίου των δανειστών για την καταβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σε πάμφτωχους πολίτες και την ταυτόχρονη κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, θα συζητηθεί σήμερα στις 15:30 μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των συναρμοδίων υπουργείων.
Ουσιαστικά, η αναβίωση του σχεδίου για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αποσκοπεί στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και τα κοινωνικά επιδόματα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξοικονομούνται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για κοινωνικές παροχές.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε εγκαταλείψει το σχέδιο για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» το οποίο είχε δρομολογήσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα μοντέλο στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υποκαθιστώντας άλλα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα με ένα κατώτατο ποσό εγγυημένου εισοδήματος. Στη θέση του σχεδίου αυτού είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης», με δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση σίτισης και επίδομα ενοικίου σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγές από την πλευρά των δανειστών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανασταλεί και στη θέση του να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν την κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε εκατομμύρια πολίτες, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ ακόμη και σε οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 και μέχρι 45.000 ευρώ, τα φοιτητικά επιδόματα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ κ.λπ.




aftodioikisi.gr

Ποιοι γλιτώνουν από το “ψαλίδι” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – Οι διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου


Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελειώσει δικαίωμα πρόωρης  συνταξιοδότησης έως το τέλος του Ιουνίου. Αυτό διαβεβαιώνει ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα δικαιώματα δεν πρόκειται να θιγούν.
Παράλληλα από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι ναι μεν θα υπάρξει περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μια μέρα στην άλλη. «Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές προσπαθούν να επιβάλουν τον ίδιο αλγόριθμο αύξησης των ορίων ηλικίας που είχαν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το 2010, ώστε από την 1/1/2022, το όριο ηλικίας στη σύνταξη να καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.




aftodioikisi.gr

Στους θεσμούς το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τι προβλέπει και πώς ανοίγει η μισθολογική «ψαλίδα»


Πανέτοιμο είναι το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο θέμα αυτό ένα βήμα μπροστά από τους θεσμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, έχουν ήδη συντάξει το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με τις παρεμβάσεις να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και απόλυτα συμβατές με όσα κατά καιρούς είχε ζητήσει η τρόικα.
Την ελληνική πρόταση για το ενιαίο μισθολόγιο -που αποτελεί μετεξέλιξη του προσχεδίου σχεδίου «Μητσοτάκη – Σταικούρα» το οποίο είχε συνταχθεί το Νοέμβριο 2014- κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς ο Παναγιώτης Παυλόπουλος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα.
Σημειώνεται πως η τρόικα ήδη από τον Απρίλιο του 2014 είχε ζητήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1/1/2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει η εφαρμογή του να έχει ως ορίζοντα τον Ιούλιο του 2015. Πλέον όλα δείχνουν πως το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοσθεί από την 1ηΙανουαρίου 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι απολύτως συμβατό με την απαίτηση των θεσμών για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο στα 14,8 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο μισθολόγιο περιορίζει τις μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση και τερματίζει «αδικίες» δεκαετιών, επιβάλλοντας στο σύνολο της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης τα προβλεπόμενα επίπεδα αποδοχών.
Τι προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο προβλέπεται άνοιγμα της ψαλίδας στη μισθοδοσία μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων κρατικών υπαλλήλων. Αλλάζουν όλα, με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση τα όσα διαρρέονται πλέον θα αποδεσμεύεται ο βαθμός από την αύξηση του μισθού και έτσι οι όποιες αυξήσεις θα έρχονται με βάση την μισθολογική ωρίμανση.
Εδώ ωστόσο έρχονται σημαντικές αλλαγές με τη δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων. Το κουαρτέτο των δανειστών προωθεί αλλαγές στη μισθολογική ωρίμανση. Από τη μια μεριά απαιτεί να παγώσουν όλες οι μισθολογικές ωριμάνσεις ως και το 2022 ή τουλάχιστον ως το 2020 ενώ ταυτόχρονα απαιτεί το πτυχίο να παίζει ρόλο στη διάρκεια της μισθολογικής ωρίμανσης.
Έτσι το νέο σχέδιο προβλέπει αυξήσεις μισθών ανά 2 έτη για τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ για τους υπαλλήλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η μισθολογική ωρίμανση θα έρχεται ανά 3 έτη. Ωστόσο οι δανειστές πιέζουν ώστε να αυξηθεί το χρονικό όριο για τους πτυχιούχους στα 3 έτη και για τους μη πτυχιούχους ως και στα 5 έτη, γεγονός που θα σημάνει έμμεσο πάγωμα των αυξήσεων και μικρότερη μισθολογική ανέλιξη.



aftodioikisi.gr

Αλλάζουν όλα στο εργασιακό: Καταργούνται τριετίες, απελευθερώνονται οι απολύσεις και έρχεται το «λοκ άουτ» – Τι ζητάνε οι θεσμοί


Κατάργηση τριετιών, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και του υπουργείου Εργασίας, με τους δανειστές να απαιτούν συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει τον προσδιορισμό και τη νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο έως το τέλος του χρόνου.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, σε τεχνικό επίπεδο, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά και συμφωνήθηκε η διαβούλευση να ξεκινήσει άμεσα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, τονίζεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, τέθηκε το πλαίσιο της διαβούλευσης και οι δανειστές επέμειναν πως το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής που κυρώθηκε και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρο: θα προχωρήσει η αυστηρή επανεξέταση και ο εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, επεσήμαναν πως στο κείμενο της συμφωνίας αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, αφήνοντας εκτός πλάνου το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Στην πράξη, άνοιξε εκ νέου η βεντάλια των γνωστών απαιτήσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών για κατάργηση των τριετιών στους μισθούς, που θα παραμείνουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι δανειστές αντιδρούν έντονα στον νόμο με τον οποίο δόθηκε παράταση στη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, καθώς αφενός το θεωρούν μονομερή ενέργεια, αφετέρου εκτιμούν ότι η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων, όπως προβλεπόταν, οδηγεί σε περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, μέσω της προώθησης ατομικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτής της ευελιξίας μάλιστα, χωρούν και διάφορες «βέλτιστες πρακτικές» χωρών της Ε.Ε. όπως ο θεσμός της λεγόμενης «μικροεργασίας» (mini job) στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» (zero hours contracts) που αντιστοιχούν σε δουλειά όσο, όταν κι όποτε θέλει ο εργοδότης, και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως «συμβόλαια λίγων ωρών» (low hour contracts) ή «συμβόλαια… με το τηλέφωνο» (on call contracts) κ.ά.
Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μπαίνουν δύσκολα θέματα όπως:
• Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.
• Κατάργηση των τριετιών.
• Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και κυρίως της προκήρυξης απεργιών. Οι δανειστές ζητούν η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50% + 1 του συνόλου των μελών του συνδικάτου.
• Θεσμοθέτηση της δυνατότητας του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ).
• Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Οσον αφορά την εμπλοκή διεθνών οργανισμών, η ελληνική πλευρά προτείνει τη συμμετοχή του ILO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ οι δανειστές προτείνουν τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.



aftodioikisi.gr

ΕΞΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ

Το ισχυρότερο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση... Τα παρακάτω συμπτώματα είναι αυτά που έχουν συνδεθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα με τον καρκίνο, αφορούν κυρίως τους άνδρες και καλό είναι να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι εντελώς αθώα, μπορεί όμως να σας χτυπάνε το καμπανάκι για κάτι πολύ σοβαρότερο. Δυσκολία στην κατάποση Η επίμονη δυσκολία στην κατάποση πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Η ανάγκη αυτή γίνεται επείγουσα αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή εμετούς. Πρόβλημα στην ούρηση Πολλοί άντρες, κυρίως μεγαλώνοντας, έχουν προβλήματα στην ούρηση όπως συχνοουρία ειδικά τη νύχτα, απώλεια ούρων, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης ή αδύναμη ροή. Συνήθως για αυτά τα προβλήματα φταίει ο προστάτης και είναι συνηθισμένα μετά τα 50. Η επίσκεψη στο γιατρό και μια αιματολογική εξέταση (εξέταση PSA) θα δείξει αν πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο. Αλλαγές στους όρχεις Σε οποιαδήποτε ηλικία, κάθε αλλαγή στην υφή, την αίσθηση ή την εμφάνιση των όρχεων θα πρέπει να εκτιμηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό σας. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη ο οποίος έχει γενικά αργή εξέλιξη, ο καρκίνος των όρχεων είναι επιθετικός και δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας. 
  Καούρες Οι καούρες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Αν δεν υποχωρούν με αλλαγές στη διατροφή σας και αν συνοδεύονται από δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους ή εμετούς, ζητήστε χωρίς καθυστέρηση τη συμβουλή του γιατρού σας. Αλλαγές στους μαστούς Το 1% όλων των καρκίνων του μαστού αφορά άντρες και η εξέλιξη συνήθως είναι δύσκολη αφού πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που δεν έχουν μάθει οι άντρες να προσέχουν. Επειδή όμως συμβαίνει, ελέγχετε τακτικά τους μαστούς σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή κάποιο ογκίδιο και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό. Κόπωση Πολλές μορφές καρκίνου προκαλούν μια έντονη αίσθηση κόπωσης που δεν βελτιώνεται όσο κι αν ξεκουράζεστε. Ειδικά αν κοιμάστε ικανοποιητικά και εν τούτοις ξυπνάτε κουρασμένοι, συζητήστε το με το γιατρό σας. - See more at: http://www.newsone.gr/paraxena/160960-xi-semadia-karkinoy-poy-oi-perissoteroi-agnooyn?ref=yfp#sthash.ShWg0UXQ.dpuf

Tην Παρασκευή καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα σε 230.000 δικαιούχους


Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ τριμήνου 2015 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 26-6-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αφορά 235.463 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 64.921.421,42€.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης διευκρινίζει ότι, όσοι από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 έως τις 26-6-2015 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr), στην ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ. Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους, οι οποίοι πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ δικαιολογητικά, θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα).
Επίσης, επισημαίνεται ότι μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).



aftodioikisi.gr

Έρχεται νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις – Τι ζητά η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς


Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς ξεκινάει άμεσα.
Να σημειωθεί για τα εργασιακά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνάντηση των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων με αυτά των θεσμών.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.



aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ


Το Εργατικό Κέντρο Χίου στα πλαίσια της κοινωνικής του δράσης, σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Φλαμουράκης Γεώργιος προσφέρει στα μέλη του και στις οικογένειές τους καθώς και στους άνεργους συμπολίτες μας έκπτωση σε διάφορα είδη διαγνωστικών εξετάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 08:00-14:00& 18:00-20:00 και Τετάρτη 08:00-14:45.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ " ΒΓΕΡΟΥ ΓΛΥΚΑ ΦΑΝΟΥ "


Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2013 στη μία τριάντα μετά το μεσημέρι, θα είναι χαρά και τιμή μας η παρουσία σας για την προώθηση της Θεατρικής παραγωγής "ΒΓΕΡΟΥ ΓΛΥΚΑ ΦΑΝΟΥ" του Γιώργου Χατζόπουλου, που θα παραστήσει στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" την 7η/8η & 9η Αυγούστου 2013. 
Στη συνέντευξη τύπου, θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη γνωριμία με το έργο και τους συντελεστές.
Θα μιλήσουν ο Συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος, η σκηνοθέτης Κορίνα Βασιλειάδου και η ηθοποιοί Ελευθερία Τέτουλα & Μελίνα Αποστολίδου.
(Υπό την Αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου)


Στην παράσταση παρακολουθούμε μια σύγχρονη ελληνίδα γυναίκα, η Αγγελική, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της Βγερούς, που επέζησε της Σφαγής στη Χίο και της δουλείας στη Σμύρνη, να προσπαθεί να συναρμολογήσει την κατακερματισμένη ταυτότητα της.
Δύο διαφορετικές εποχές, δύο διαφορετικές γυναίκες, δύο αφηγήσεις συναντιούνται. Η μία κραυγή επιβίωσης και αυτογνωσίας. Η άλλη, μαρτυρία και ταυτόχρονα καταγγελία. Και οι δύο συναρμολογούν μία κοινή μνήμη, μία ελπίδα του μέλλοντος, μία ιστορία. Αν την ακούσετε δεν την ξεχνάτε! Γίνεστε μέρος της!

Τη δραματουργική επεξεργασία της νουβέλας του Γιώργου Χατζόπουλου, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, και τη σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Κορίνα Βασιλειάδου, την μουσική έγραψε ο Κώστας Βόμβολος, το τραγούδι του τέλους ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός, τα σκηνικά και τα κοστούμια και των σχεδιασμό των φωτισμών η Κέλλυ Εφραιμίδου και την επιμέλεια της κίνησης είχε ο Κωνσταντίνος Κατσαμάκης.
Το ρόλο της Βγερούς ερμηνεύει η Ελευθερία Τέτουλα και της Αγγελικής η Μελίνα Αποστολίδου. Στο ρόλο της Ανθής ακούγεται η φωνή της Ειρήνης Κυριακού.

Γιατί η Βγερού περιοδεύει;
Το Θέατρο του Θερμαϊκού θέλησε να ανακαλέσει τη "μνήμη" της Σφαγής της Χίου του 1822 και να την θέσει σ' ένα διάλογο με το σήμερα.
Τα μέλη του θιάσου και της παράστασης ερεύνησαν μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν, προσπάθησαν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι μάρτυρας και τι μπορεί η μαρτυρία να σημαίνει σήμερα, για τους Χιώτες, αλλά και για όλους τους ανθρώπους, Έλληνες και μη.
Μέσα από αυτήν την αγωνία και αυτόν τον αγώνα γεννήθηκε η ιστορία της Βγερούς, της Χιώτισσας, που σώθηκε από τη Σφαγή και σ' έναν ονειρικό χρόνο συνομιλεί με την τρισσέγγονή της, την Αγγελική.
Η ιστορία της Βγερού, εκδόθηκε σε βιβλίο, ("Βγερού γλυκά φανού" του Γιώργου Χατζόπουλου, εκδόσεις ΑΙΩΡΑ) και παρουσιάστηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία της Κορίνας Βασιλειάδου (ήδη έχει παιχθεί με μεγάλη επιτυχία σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ηγουμενίτσα) σε μία παράσταση που βρίσκεται υπό την Αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου, και θα παρουσιαστεί και στις 7,8,9 Αυγούστου στη Χίο στο Θέατρο Καστρομηνάς.
Ελάτε να δείτε πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα “μνημείο” με λέξεις, με εικόνες, πως η σκέψη και τα συναισθήματα που γεννά το θέατρο είναι τα καλύτερα οχήματα για για να διατηρήσεις μία μνήμη ζωντανή και να στοχαστείς για το σήμερα και το αύριο.

Γιατί η Βγερού είναι επίκαιρη;

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την προσωπική του ζωή, την προσωπική του ιστορία και περιπέτεια, αλλά συγχρόνως κουβαλά μέσα του και μια άλλη ιστορία που δεν είναι μόνο δική του, είναι μια ιστορία και μια περιπέτεια που αφορά έναν ολόκληρο λαό.
Η ιστορία της «Βγερούς» συγκροτεί ένα ορίζοντα επικαιρότητας καθώς η ανάμνηση, η διάγνωση και η πρόγνωση συνυπάρχουν και τη συγκροτούν.

Η Βγερού και η διαπραγμάτευση

Σίγουρα οι νέες πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες υποβάλλουν και νέες πρακτικές, όμως κάποιες αξίες, όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια και κάποιες ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η μνήμη, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ διαπραγματεύσιμες.


Ποια είναι η Βγερού;

Βγερού" φωνάζουνε τη "Βέρα" στη Χίο. Στα λατινικά "Βέρα" σημαίνει "αληθινή" και στα ρώσικα ("Вера") πιστή.

Τι ζητάει η Βγερού;

«Δεν ξέρω αν είναι ρωμιά, τουρκάλα ή φράγκισσα, -άσε που δεν ξέρω και πού αρχίζει το ένα και πού τελειώνει το άλλο,- όμως είναι αυτή που είδε σάρκες και ρούχα να γίνονται ένα, το αίμα να τρέχει ποτάμι ανάμεσα στα πόδια των κοριτσιών, είναι αυτή που είδε στήθη γυναικών κομμένα φέτες, μυαλά χυμένα στους ώμους σαν από μια παραγεμισμένη κούπα, βρέφη κομματιασμένα να κείτονται πεταμένα στα βράχια. Είναι αυτή που είδε τη Μεγάλη Σφαγή, αυτή που έζησε το γιουρούσι, το πελέκι, που μεγάλωσε με κλάματα, με θρήνους και με μοιρολόγια. Είναι αυτή που άκουσε το σμίξιμο των σπαθιών με τη σάρκα, τις φωνές των μανάδων που βλέπανε τις κόρες τους να βιάζονται, το τρίξιμο των δοντιών και τις τουφεκιές να σφυροκοπάνε στον αγέρα. Είναι αυτή που κανένας ήχος της φύσης πλέον δεν της φαίνεται γλυκός, κανένα κελάηδημα αηδονιού το ξημέρωμα δεν την χαροποιεί, γιατί στα αυτιά της ηχούν ακόμα οι κραυγές και τα ουρλιαχτά. Αν και βρήκε τη δύναμη ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να κάμει πέντε παιδιά, να τα μεγαλώσει και να τα θεριέψει, πάντοτε ο ύπνος της σαν το θάνατο ήταν πικρός και τα όνειρά της πάντα θα τα στοιχειώνουν οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες νεκροί που χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες και μαζί τους χάθηκαν τα ονόματά τους και οι μνήμες τους, χάθηκαν κι οι απόγονοί τους που θα τους μνημόνευαν. Χιλιάδες κρανία σαπίζουν στα δάση και στα χωράφια, ανάμεσά τους των γονιών της και των αδερφών της, των συγγενών και των φίλων της, των συγχωριανών της, ανθρώπων που γνώρισε κι έζησε μαζί τους και χάθηκαν. Ωστόσο, ποτέ δεν είπε: «Καταραμένη η φυλή που έκανε τις σφαγές. Καταραμένη η γενιά που τους αφάνισε!» Όμως λέει ασυγχώρητοι όσοι βάδισαν στο μονοπάτι της παλιανθρωπιάς. Κι ας είναι Γιουρούκοι, Ζεϊμπέκοι, Αρναούτηδες, Τούρκοι ή Έλληνες, Οβραίοι ή Φράγκοι. Ασυγχώρητοι όσοι στο όνομα του Θεού ή του χρήματος, της απληστίας ή της εκδίκησης, βρωμίζουν τη ζωή με τις πράξεις τους. Κάτω από τα δάκρυά της μίσος δε θα βρείτε. Δεν ζητάει εκδίκηση. Μνήμη ζητάει! Μνήμη πικρή σαν πικραμύγδαλο. Να την εβάζεις κάθε πρωί στο στόμα, για να θυμάσαι πόσο γλυκιά κι όμορφη είναι η ζωή. Όχι μόνο για μας τους Χιώτες, για όλη την ανθρωπότη! Και με τούτη τη μνήμη να τη ξαναφτιάξεις από την αρχή. Αυτή είναι!»
Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου

Ποια είναι η Αγγελική;

«Χρόνια μετά, λίγο πριν μπούμε στη νέα χιλιετία, λίγο πριν το τέλος του εικοστού αιώνα, εμείς που πάντα ξεχειλίζαμε από ζωντάνια, που ο θάνατος δεν ήταν παρά ένα κακόγουστο αστείο, που πάντα αφορούσε τους άλλους και ποτέ εμάς, που η απογοήτευση, ο θυμός και το μίσος ποτέ δεν μας είχαν κυριεύσει, αρχίσαμε να νιώθουμε απελπισμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι... Σιγά σιγά, όλα όσα μέχρι τότε νοηματοδοτούσαν τη ζωή μας σκόρπισαν, όπως ο άνεμος τις στάχτες μιας φωτιάς που σιγοσβήνει. Ζούσαμε σ’ έναν κόσμο που τίποτα δεν είχε σημασία κι ούτε θα ξαναποκτούσε. Ό,τι κι αν συνέβαινε γύρω μας, ήταν σαν κάτι που ήδη είχε συμβεί, σαν κάτι που έμοιαζε με ανάμνηση κι εμείς απλά το παρακολουθούσαμε σαν σε όνειρο, δίχως να μας αγγίζει, δίχως να μας αφορά.»
Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου

Τι ζητάει η Αγγελική;
«Πόσο θα ’θελα να ήταν καλοκαίρι, Αύγουστος, να ’μασταν ξαπλωμένοι για ώρες πάνω στην άμμο, καταμεσήμερο στα Μαγεμένα, με το μελτέμι να ρυτιδώνει τη θάλασσα, να μη μιλάμε, λίγες κουβέντες, τις απαραίτητες, ώσπου η σκέψη ν’ απαλλαγεί από τη γλώσσα. Κι ύστερα, αφού ο ήλιος πυρώσει τα σώματά μας, να βουτήξουμε για να δροσιστούμε, κι από κύμα σε κύμα, κι από ρεύμα σε ρεύμα να μας παρασύρει ως εκεί που το ακρογιάλι τελειώνει, και λίγο πριν τα βράχια να βγούμε έξω στην αμμουδιά και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Δύσκολα τα βήματα, η άμμος χοντρή και παχιά. Ο ένας μπροστά κι ο άλλος πίσω, ο ένας πάνω στην περπατησιά του άλλου. Κι ύστερα, αφού ρίξουμε κανένα ρούχο επάνω μας κι αγκαλιαστούμε για να ζεσταθούμε, θα κάτσουμε αντίκρυ στον ήλιο που θα ’χει πάρει πορεία για τα Ψαρά, θ’ ακούσουμε το βοριαδάκι να δυναμώνει και να μας ψιθυρίζει και πάλι τα μυστικά του, αυτά που δίνουν νόημα στη ζωή. «Αιωνιότητα θα πει…» «Θάρρος να βρεις…» «Έχε το νου σου…» «Μην κάθεσαι κάτω από…» «Μην ξαναγυρίσεις στον εαυτό σου…» «Κράτα τον όρκο…» «Να θυμάσαι τη...» Κι ύστερα, αφού ο άνεμος κοπάσει και το σκοτάδι της νύχτας απλωθεί παντού, τότε θ’ ανάψουμε φωτιές με ξεραμένες καλαμιές και κούτσουρα που τα ξερνάει η θάλασσα. Και θ’ αρχινίσουμε το τραγούδι. Ένας, ένας, μια, μια… Κι όλοι μαζί... Ώσπου η φύση και πάλι να μας δεχτεί...»
Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου

Το τραγούδι «ΒΓΕΡΟΥ ΓΛΥΚΑ ΦΑΝΟΥ» τραγουδισμένο από τον Παντελή Θαλασσινό
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος ερμηνευτής αυτού του τραγουδιού, που είναι γεμάτο αναφορές σε χιώτικα θαλασσινά τοπία, από τον Χιώτη Παντελή Θαλασσινό. Γιατί τα τοπία εκτός από τη δική τους εκδοχή ιστορίας, μυθολογίας και πολιτικής, έχουν και τη δική τους φωνή.

Στην Αποθύκα και στην Αυλωνιά
στα Μαγεμένα, στα Φανά
λίγο πριν πέσει ο ήλιος στ’ ανοιχτά
φωτιές ανάβουν τα παιδιά
σιγά μιλούν
παρηγοριά δεν έχουν
και μουρμουρούν


Βγερού, Βγερού
Βγερού, Άγια Βγερού
Βγερού, Άγια Βγερού
γλυκά Φανού
ευλογημένη
εσύ την Άγια Δύναμη
εσύ και το Άγιο Γάλα
εσύ που χάνεις τα μικρά
και βρίσκεις τα μεγάλα
σαν μικρομάνα παφλασμού
κι απόκοσμο τραγούδι
Βγερού, Άγια Βγερού
γλυκά Φανού

Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Στίχοι: Γιώργος Χατζόπουλος



Θέατρο του Θερμαϊκού
Το «Θέατρο του Θερμαϊκού» ιδρύθηκε από τους Ελευθερία & Λεωνίδα Τέτουλα το φθινόπωρο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Η «Βγερού γλυκά Φανού» είναι η πρώτη του παραγωγή. Πρόθεση του θεάτρου είναι μέσα από ένα ήθος συνεργατικής δουλειάς ν’ αναπτύξει παραγωγές που θ’ αναδεικνύουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της παράδοσής προκειμένου να τις υποβάλλουν σ’ ένα διάλογο με το σήμερα. Με αφετηρία ένα project, όπου έρευνα, μελέτη και δημιουργία θα εμπλέκονται, το τελικό προϊόν, η παράσταση, να λειτουργεί ως μνημονική πράξη και ως πολιτική και πολιτισμική παρέμβαση.