Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

303: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός εκδίδει το πρώτο έδικτο κατά των Χριστιανών.
391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1920: Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική πολιτική του. Σε μία μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.
1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.
1968: Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης. 134.461 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση Σκοτίας - Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Γεννήσεις

1786: Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Θαν. 16/12/1859)
1955: Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)
1989: Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας.

Θάνατοι

1704: Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)
1903: Παναγιώτης Ποταγός, γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού. (Γεν. 1839)
1980: Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)
epimeleia m.lagana

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: « Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στην καλλιέργεια πατάτας βάσει του Καν.1405/2006 και Καν.1914/2006».
Σχετικά με τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι η υποβολή της αίτησης– υπεύθυνης δήλωσης παραγωγών καλλιέργειας Ανοιξιάτικης πατάτας  για το έτος 2012 θα γίνεται δεκτή μέχρι και τις 10 Μαρτίου για πατάτες των οποίων η συγκομιδή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο απο 1ης Απριλίου μέχρι 31η Ιουλίου του ιδίου έτους. Η επιδοτούμενη, καλλιεργούμενη έκταση, ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα με ελάχιστη ανά αγροτεμάχιο το μισό στρέμμα και να έχει δηλωθεί στην Ενιαία αίτηση. Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε   60 Ευρώ ανά στρέμμα.
H υποβολή αίτησης ενίσχυσης μετά τη λήξη της προθεσμίας συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει, εάν η αίτηση ενίσχυσης είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερών, η αίτηση απορρίπτεται.
Με την αίτηση ενίσχυσης συνυποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
 α) Φωτοτυπία του βιβλιαρίου τραπέζης Α.Τ.Ε, στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός λογαριασμού και το  ονοματεπώνυμο του παραγωγού .
β) Φωτοτυπία των δυο  όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
γ) Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας .
ε) Για τις ιδιόκτητες εκτάσεις, ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με το πιστοποιητικό μεταγραφής.
 Εάν δεν υπάρχει νόμιμος τίτλος, υποβάλλεται κατ’ εξαίρεση το έντυπο Ε9 της φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος, στο οποίο εμφανίζεται το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.
στ) Για τις μισθωμένες εκτάσεις, το συμβολαιογραφικό έγγραφο ή το ιδιωτικό συμφωνητικό της μίσθωσης, στο οποίο αναγράφεται η τοποθεσία, η έκταση .
 Στην περίπτωση που η διάρκεια της μίσθωσης είναι μεγαλύτερη από εννέα (9) έτη υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου. Τα μισθωτήρια έγγραφα υποβάλλονται θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ  
Τα  απλά  μισθωτήρια διάρκειας  κάτω  των  εννέα  ( 9) ετών , θεωρούνται από  την  Υπηρεσία  μας . Για  τη  θεώρησή  τους όμως  απαιτείται η  επιβολή  ή  επίδειξη αποδεικτικών  κατοχής  του  ιδιοκτήτη, δηλαδή  τίτλο  ιδιοκτησίας  ( συμβόλαιο ) ή  Ε-9  του  ιδιοκτήτη του  αγροτεμαχίου, όπου  θα  καταγράφεται  αναλυτικά  το  κάθε  αγροτεμάχιο . 
ζ) Αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του έτους, για το οποίο αιτείται ο παραγωγός την ενίσχυση.
Η αίτηση- Υπεύθυνη δήλωση  υποβάλλεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας& Κτηνιατρικής Χίου  Κοντογιάννη 8 Χίος, τηλέφωνο 22710-44268.
                                                   Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ



                                                                     ΜΑΡΙΟΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΧ

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
Επειδή το θράσος περισσεύει στη Δημοτική Αρχή και στα στελέχη της στη ΔΕΥΑΧ:
Σύμφωνα με τον κανονισμό Δήμων και κοινοτήτων N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) ΑΡΘΡΟ 230 με τίτλο Έξοδα παράστασης - Αποζημίωση μελών, διαβάζουμε:
   2 .«Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας μπορεί να καθορίζονται έξοδα παράστασης στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, όταν ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους υπερβαίνει τα τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000 €). Τα ανωτέρω έξοδα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αντίστοιχων του οικείου δημάρχου ή προέδρου της Κοινότητας.»
Το ίδιο προβλέπεται στο άρθρο 3.7 του νόμου 1069/80.
Στον Καλλικράτη γίνεται μνεία για αντιδημάρχους και λοιπές θέσεις, σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που επιλέγουν από πού θα αμείβονται ή περικόπτεται κάποιο μέρος από το μισθό. Οι επιχειρήσεις τύπου ΔΕΥΑΧ είναι ανώνυμες εταιρείες και άρα δεν ισχύει, δηλαδή οι αιρετοί εκεί κατά τη δική μας γνώμη είναι διπλοθεσίτες ιδεολόγοι της γνωστής Πασοκικής πολιτείας και  φυσικά καθόλου μ….ς, αλλά σιτιζόμενοι από το Χιώτη που τους ψηφίζει για να τον γδέρνουν.
Να τους χαίρεται ο Δήμαρχος που τους υποστηρίζει, βεβαίως «Σαρξ εκ της σαρκός του είναι…»
Απάντηση πήραν στη δευτερολογία μας, που ίσως να σας διέφυγε ή να μην ήσαστε παρόντες λόγω μάκρους της συνεδρίασης, γιατί κι εμείς με το ζόρι τους αντέχουμε..
Σε κάθε περίπτωση πάντως η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά αντιμισθία σε κανέναν αιρετό από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται.! Όλοι αμείβονται από τα ταμεία που ανήκουν και τέλος. Αιρετός και αντιμισθία είναι ασυμβίβαστα!
Το κύριο όμως είναι ότι η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής , της πλειοψηφίας του ΔΣ και του Προέδρου της  εταιρείας ήταν και παραμένει τα χαράτσωμα του Χιώτικου λαού, η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού και η προσθήκη ακόμα μεγαλύτερων δυσκολιών στην πλάτη των εργαζομένων και συνταξιούχων του δήμου μας.
Αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού τους καθιστά υπόλογους για το θράσος τους να σιτίζονται και να ζητάνε και τα ρέστα κι από πάνω. 


O "ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ" ΣΤΗ ... ΣΜΥΡΝΗ

    Ο Δήμος Χίου στα πλαίσια της προβολής του νησιού και ειδικότερα του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, θα πραγματοποιήσει σχετικές εκδηλώσεις στη Σμύρνη,  σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Σμύρνης και τη θερμή υποστήριξη του Προέδρου του κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς.         .

  Την προσεχή Παρασκευή  24 Φεβρουαρίου αποστολή από το Δήμο Χίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο Τουριστικής Προβολής Δ.Χίου κ. Κων/νο Μούνδρο, μαζί με  μέλη της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Χίου και επαγγελματίες τουρισμού , θα μεταβεί στη Σμύρνη με σκοπό την παρουσίαση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, σε χώρο του Επιμελητηρίου. 
   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση και στο ξενοδοχείο ΗILTON Σμύρνης,  σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Θεόδωρο Τσακίρη, προσφορά του έλληνα ομογενή, διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Θ. Καλαμάρη.  

  Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποκτούν εξέχουσα σημασία καθώς πραγματοποιούνται λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και σε μια εποχή, κατά την οποία η ευρωπαϊκή τουριστική ροή προς τη χώρα μας ενδέχεται να παρουσιάσει τάση συρρίκνωσης, σε αντίθεση με την ανερχόμενη τουρκική αγορά.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Οι διατάξεις αυτές αφορούν σε νέες περικοπές εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη νέα μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ).
Από τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις :

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας έχει συμβάλλει μέχρι τώρα όσο κανείς άλλος θεσμός στις περικοπές δαπανών για την αντιμετώπιση της σφοδρής οικονομικής κρίσης της χώρας. Παρόλα αυτά είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει φανερό αποτέλεσμα στη δράση του και στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο μια κοινωνία που παραπαίει. 
  • Με το νέο Μνημόνιο και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2012 οι ήδη μειωμένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώνονται εκ νέου, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι στον υπό αναμόρφωση προϋπολογισμό θα εγγραφούν τα 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί, και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν στους δήμους.
Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των δήμων οδηγεί σε αναστολή βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών τους προς τους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ακολουθεί η Ελλάδα, ενισχύοντας την Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
Εκτός αυτού με βάση και τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του κράτους αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί  με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, αφού τα χρέη από δάνεια όλων των δήμων αντιστοιχούν μόλις στο 0.9% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης.
  • Με το νέο Μνημόνιο, έρχεται και νέα μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν στην υλοποίηση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης. Η ΣΑΤΑ, βασικός αναπτυξιακός πόρος των δήμων, ενώ στον προϋπολογισμό ήταν 608 εκ. ευρώ, μειώθηκε στα 478 εκ. ευρώ και με τα νέα μέτρα μειώνεται περαιτέρω κατά 140 εκ. ευρώ και φτάνει τα 338 εκ. ευρώ.
Ενώ λοιπόν και οι πιο αδαείς περί τα οικονομικά θεωρούν ότι το αντίδοτο στην κρίση και την ύφεση είναι η στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο της ανάπτυξης της χώρας, με τη δεύτερη κατά σειρά μείωση της ΣΑΤΑ μέσα στο 2012, κάθε σχέδιο και πρόγραμμα για επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις των δήμων οδηγείται στη «χώρα της φαντασίας».
Να σημειωθεί ότι πριν από μία βδομάδα η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και όλοι οι αδιάθετοι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων να διατεθούν για την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω των εθνικών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Κατά συνέπεια αποτελεί ύψιστη ανάγκη να υιοθετηθεί έμπρακτα και στη χώρα μας ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών, στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Με τούτο δεδομένο λοιπόν η ΚΕΔΕ ζητά τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών, η μείωση των αναπτυξιακών πόρων να γίνει με ισόρροπο επιμερισμό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης να επισκεφθεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να τους καταστήσει κοινωνούς του προβληματισμού της για την κατάσταση που διαγράφεται στη λειτουργία των δήμων μετά την ψήφιση των διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου και να τους ζητήσει την αρωγή τους προκειμένου να μην καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες και την κοινωνία.

Επίσης εντός της επόμενης εβδομάδας η ΚΕΔΕ, με συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει εκτενώς την μέχρι σήμερα συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης καθώς και τις προτάσεις και θέσεις της για τις νέες προτεραιότητες που η ίδια η πραγματικότητα θέτει σε ότι αφορά το ρόλο των δήμων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ"





Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΙΟΥ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ
ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SAMUEL»
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Φεβρουαρίου 2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 5:30μ.μ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ
Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.