Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

ΤΕΣΣΕΡΑ PHANTOM ΚΑΙ 2 F-16


Τέσσερα τουρκικά Φάντομ και 2 F-16 παραβίασαν, για άλλη μία φορά σήμερα, Τρίτη, τον εναέριο χώρο μας πάνω από νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Εξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα 4 τουρκικά Φάντομ πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι στα 500 έως 2500 πόδια στις 15:48 μμ ενώ τα 2 F-16 του τουρκικού σχηματισμού πέταξαν πάνω από τη Στρογγυλή του ίδιου συμπλέγματος στα 4000 έως 5000 στις 15:52 μμ.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου και στις 20 Αυγούστου τουρκικοί σχηματισμοί αποτελούμενοι επίσης από 4 Φάντομ και 2 F-16 είχαν πετάξει πάνω από το Αγαθονήσι - τα 2 F-16 - και πάνω από τους Ανθρωποφάγους - τα 4 Φάντομ - του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

ethnos.gr

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ "ΑΜΙΛΗΤΟΥ"

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν -με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη- οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτη σε βάρος του Δημοσίου και απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω νομικού προσώπου η μία από αυτούς, η οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.Ακόμη, διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και την παραπομπή όλων των εμπλεκομένων που θα προκύψουν, στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τον πλήρη και ενδελεχή λογιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του Οίκου του Ναύτη των τελευταίων ετών.
«Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα είναι μηδενική», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Οι έξι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο, από τον ανακριτή, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς κρατικών λειτουργών.
Οι κατηγορούμενοι, με πρωταγωνιστές δύο υπαλλήλους του ταμείου, φέρονται να επιχείρησαν μέσω πλαστών παραστατικών και τη βοήθεια ιδιοκτήτη κλινικής, ο οποίος και τους κατήγγειλε, να εισπράξουν ποσό περίπου ενός εκατομμυρίων ευρώ για δήθεν υπηρεσίες προς ασφαλισμένους του Οίκου του Ναύτου.
Μετά την επ΄αυτοφώρω σύλληψή τους, τη στιγμή που πήραν από τον ιδιοκτήτη της κλινικής ποσό 205 χιλιάδων ευρώ, ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης σε βάρος του Δημοσίου και πλαστογραφίας.
Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των κατηγορουμένων γίνεται λόγος για «μεθόδευση» καθώς το επίμαχο ποσό που θέλησαν να πάρουν οι κατηγορούμενοι με τα πλαστά παραστατικά προερχόταν από χρήματα του ταμείου που προορίζονταν για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν οι υπάλληλοι ενώπιον του ανακριτή: «Με τη μεθόδευση αυτή δεν θα υπήρχε κίνδυνος να διαπιστωθεί η απάτη» αφού «τυχόν μελλοντικός έλεγχος δεν θα είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διασταύρωση μεταξύ τιμολογηθέντων ιατρικών υπηρεσιών και αντίστοιχων πληρωμών ελλείψει των σχετικών παραστατικών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των κατηγορουμένων φαίνεται να προκύπτει η ύπαρξη ατόμου που αναφέρεται σε συνομιλία ως «αμίλητος» και για τον οποίο η βασική κατηγορουμένη, υπάλληλος του Ταμείου που υπηρετεί με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι αυτός «είναι για άλλη δουλειά» και ότι «βαράει».
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες ενώ νομικοί εκπρόσωποί τους χαρακτηρίζουν υπερβολική τη δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση.

newsit.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ , ΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑΚΕΪΚΩΝ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ




Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για «αυθαιρεσίες του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου». Μετά τα Νηπιαγωγεία, στο στόχαστρό του, μπήκαν και τα Δημοτικά Σχολεία.

Με έγγραφο της Δ/νσης Α/ΒάθμιαςΕκπσης Σάμου ο διορισμένος καθηγητής Πληροφορικής των σχολείων Μεσαίου, Όρμου και Κοντακεικων Καρλοβασίων κ. Κυριακίδης Δημήτριος αποσπάστηκε για ένα δίμηνο σε σχολείο της πρωτεύουσας αφή-νοντας τα παιδιά μας χωρίς παράλληλα να τοποθετηθεί αντικαταστάτης αντίστοιχης ειδικότητας.

Αυτό καταγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη  βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κοντακέικων, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σταύρο Καλογερή:

«Η παραπάνω αιφνιδιαστική ενέργειά η  οποία αποδέκτες έχει τα παιδιά μας, τους βρίσκει πλήρως αντίθετους και απαιτούν την άμεση επιστροφή του παραπάνω εκπαιδευτικού ή την άμεση αντικατάστασή του για αυτό το δίμηνο καθώς και την αιτιολόγηση κάτω από ποιες συνθήκες ήταν αναγκαία αυτή η ενέργεια.

«Θα μπορούσατε μήπως να μας αιτιολογήσετε για ποιους λόγους προχωρήσατε στη συγκεκριμένη ενέργεια; Κάτω υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά είτε την ανάκληση της απόφασης απόσπασης του διορισμένου Καθηγητή Πληροφορικής αλλά και το διορισμό ωρομίσθιων και αναπληρωτών της αντίστοιχης ειδικότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ, ΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑΚΕΙΚΩΝ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κοντακέικων, ο οποίος διαμαρτύρεται εντόνως για την απουσία καθηγητή πληροφορικής στην προαναφερόμενη σχολική μονάδα, μετά την απόσπαση του μοναδικού εκπαιδευτικού με αυτό το αντικείμενο σε σχολείο της πρωτευούσης.

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σταύρο Καλογερή, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«ΠΡΟΣ: Δνση Α/ΒάθμιαςΕκπσης Σάμου
             Περιφερειακή ΔνσηΕκπσης Β. Αιγαίου
             Βουλευτή Σάμου κ. Καλογερή Αγνή

1.Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 25 Οκτ 2013 με έγγραφο της Δνσης Α/ΒάθμιαςΕκπσης Σάμου ο διορισμένος καθηγητής Πληροφορικής των σχολείων Μεσαίου, Όρμου και Κοντακεικων Καρλοβασίων κ. Κυριακίδης Δημήτριος αποσπάστηκε για ένα δίμηνο σε σχολείο της πρωτεύουσας αφή-νοντας τα παιδιά μας χωρίς παράλληλα να τοποθετηθεί αντικαταστάτης αντί-στοιχης ειδικότητας.
           
2. Η παραπάνω αιφνιδιαστική ενέργειά σας η  οποία αποδέκτες έχει τα παιδιά μας, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και συγκεκριμένα απαιτούμε την άμεση επιστροφή του παραπάνω εκπαιδευτικού ή την άμεση αντικατάστασή του για αυτό το δίμηνο καθώς και την αιτιολόγηση από εσάς κάτω από ποιες συνθήκες ήταν αναγκαία αυτή σας η ενέργεια.
          
Καρλόβασι 31 Οκτ. 2013

Η Γραμματέας
Αγγελική Ρήγα

Ο Πρόεδρος
Σταύρος Καλογερής».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση απόσπασης του μοναδικού καθηγητή πληροφορικής των σχολείων Μεσαίου, Όρμου και Κοντακεικων Καρλοβασίων, σε σχολείο της πρωτευούσης; Σε περίπτωση που τούτο δεν καθίσταται δυνατόν, θα αντικαταστήσετε τον προαναφερόμενο εκπαιδευτικό για αυτό το δίμηνο;

2.Προτίθεστε να προβείτε στο διορισμό ωρομίσθιων και αναπληρωτών της αντίστοιχης ειδικότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά;

3.Θα μπορούσατε μήπως να μας αιτιολογήσετε για ποιους λόγους προχωρήσατε στη συγκεκριμένη ενέργεια; Κάτω υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;

4. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε την παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος, που σαφώς ορίζει ότι «η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής τους συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες;»




Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ





ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΧΙΟΥ

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χίου, τιμά το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, τη μνήμη του αειμνήστου Υποσμηναγού (Ι) Στυλιανού Παναγυφτόπουλου στις 12:30 το μεσημέρι με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της αναθηματικής στήλης στη Λεωφόρο Ενώσεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.                                                                                                             Καλούμε τα Μέλη του Συνδέσμου, αλλά και τους συμπατριώτες μας να παρευρεθούν για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου χειριστού.

Υποσμηναγός(Ι) Στυλιανός Παναγυφτόπουλος.
Γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1966. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων(τμήμα Ιπταμένων) το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού(Ι). Υπηρετούσε στην 342 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού) της 114 ΠΜ (Πτέρυγα Μάχης).                                                                                                       Την 7η Νοεμβρίου 1994 και ώρα 2.20 το μεσημέρι, καθώς εκτελούσε πτήση σε προγραμματισμένη άσκηση με αεροσκάφος Mirage F-1CG στη διαδρομή Τανάγρα-Λέσβος-Χίος συντρίβεται λίγα μέτρα από τη παραλία στη Λεωφόρο Ενώσεως στο ύψος της Βίλας Μίχαλου.                                                                           Άφησε πίσω τη σύζυγο του και των λίγων ετών γιό του, που και εκείνος ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων(τμήμα Μηχανικών) και είναι πλέον Ανθυποσμηναγός(Μ) της ενδόξου Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Από το ΣΕΑΝ Χίου

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ κ.Κ. ΑΣΚΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ιδέα της φορολόγησης των ακινήτων από τους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης δήλωσε:
«Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση.
Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του Κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο.
Ζητάμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το ρόλο του θεσμού και της Αποκέντρωσης. Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους και ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος.

Εξάλλου, οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για συνάντηση μαζί του, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό».

O KΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Ένα θέμα που αφορά δεκάδες αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκείνο του αποκλεισμού των αποφοίτων της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων από τις κατατακτήριες εξετάσεις των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, έθεσε στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Στην Ερώτηση που σας επισυνάπτεται, ο βουλευτής, στο πλαίσιο της ευρύτερης  εκπαίδευσης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ζητά διευκρινίσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και να μπορούν οι αστυνομικοί, απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων να δίνουν κατατακτήριες και να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ


Τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α.
Ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, για τον μήνα Οκτώβριο, με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού να βελτιώνουν την «εικόνα» τους, αφού σύμφωνα με τη μελέτη και ανάλυση των στοιχείων από το epoli.gr, 7 Δήμοι, που μέχρι και τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριο) δεν είχαν προχωρήσει σε αποπληρωμές, τον Οκτώβριο να προχωρούν σε αποπληρωμές ύψους 11,77 εκ. ευρώ, 22 Δήμοι διπλασίασαν τον Οκτώβριο τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους - σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο - ενώ και άλλοι 167 συνέχισαν την «καλή» τους πορεία.
Αξιοσημείωτη και η ολική απορρόφηση του ποσού των 162,32 εκ. €, τον Οκτώβριο, για λοιπές οφειλές Ο.Τ.Α., ποσό που παρέμενε «ανέγγιχτο» έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι Περιφέρειες κατά το Οκτώβριο δεν προχώρησαν σε αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, έχοντας απορροφήσει 47,52 εκ. ευρώ, από τα 51,10 εκ. ευρώ.
Η ίδια «πορεία» και από το ΥΠ.ΕΣ., που «έμεινε» στα 14,13 εκ. ευρώ, από τα χρηματοδοτούμενα 14,56 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά,
Οι αποπληρωμές των Δήμων
41 Δήμοι (με χρηματοδότηση 255,30 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 147,96 εκ. €.
99 Δήμοι (με χρηματοδότηση 194,83 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 184,74 εκ. €.
27 Δήμοι (με χρηματοδότηση 58,92 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 73,21 εκ. €.
22 Δήμοι (με χρηματοδότηση 15,22 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 73,21 εκ. €.
7 Δήμοι (με χρηματοδότηση 13,86 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 11,77 εκ. €.
Οι αποπληρωμές των Περιφερειών
13 Περιφέρειες (με χρηματοδότηση 51,10 εκ. € - 31.10.12) έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές ύψους 47,52 εκ. €.
Οι αποπληρωμές Ν.Π. Ο.Τ.Α.
Νομικά Πρόσωπα Ο.Τ.Α. (με χρηματοδότηση 11,45 εκ. € - 31.10.12) δεν έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΟΚΤ. ‘13, σε πληρωμές.
Οι αποπληρωμές του ΥΠ.ΕΣ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, από τα 14,56 εκ. ευρώ, κατά το διάστημα ΔΕΚ. '12 – ΟΚΤ. '13, έχει διοχετεύσει στην Αγορά, 14,13 εκ. €.
Οι λοιπές οφειλές των Ο.Τ.Α.
Οι λοιπές οφειλές Ο.Τ.Α. από μηδενική απορρόφηση έως και το Σεπτέμβριο του 2013, των 162,32 εκ. €, τον Οκτώβριο, αντλήθηκε ολόκληρο το ποσό. 

epoli.gr

ΠΕΝΕΝ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ




Ανακοίνωση με θέμα τα τελευταία γεγονότα εξέδωσε ηΠανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. 

Από: Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Προς: - Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

- Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

- ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία

Θέμα: Σχετικά με την αποκάλυψη παράνομου κυκλώματος στον Οίκο Ναύτη

Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος που λειτουργούσε στον Οίκο Ναύτη και στο οποίο αναμειγνύονται 4 υπάλληλοι του Ταμείου μας, έχει δημιουργηθεί δικαιολογημένο κλίμα ανησυχίας στους χιλιάδες ασφαλισμένους ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

Η επιχείρηση πλαστών παραστατικών για ανύπαρκτες ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτη εγείρει βάσιμες υποψίες ότι δεν αποτελούσαν μεμονωμένο γεγονός.

Διερμηνεύοντας την βούληση του Ναυτεργατικού μας κόσμου η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει προς όλες τις αρμόδιες αρχές την ανάγκη να διεξαχθεί σε βάθος χρόνου πλήρης, ουσιαστικός και εξονυχιστικός έλεγχος σε παραστατικά ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτη.

Επίσης πρέπει η έρευνα να επεκταθεί και να εξετασθούν τυχόν εικονικές εισαγωγές σε διάφορες συμβεβλημένες κλινικές με το ταμείο μας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός (που αποσιωπήθηκε από την πλειονότητα των ΜΜΕ) ότι ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση ήταν αποσπασμένο ως Γραμματέας στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Μάλιστα το εν λόγω πρόσωπο είχε την ευθύνη για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που επανδρώνει όλες τις υπηρεσίες του Οίκου Ναύτη εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες της με συνέπεια, υπευθυνότητα, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με παράνομες πρακτικές στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για την ανάγκη να επανέλθει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων ναυτικών και των οικογενειών τους στον Οίκο Ναύτη που είναι η μόνη λύση που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Ναυτικό μας κόσμο.


Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος  Νταλακογεώργος Αντώνης

 Ο Γεν. Γραμματέας  Κροκίδης Νικόλαος

ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : "ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΟ"

Θυσιάστε μερικούς φορείς του Δημοσίου, υποδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στην κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:
Οι τροϊκανοί επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με άγριες διαθέσεις, καθώς είναι ενοχλημένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κλείσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και από τις συνεχείς κυβερνητικές δηλώσεις ότι δεν θα ληφθούν μέτρα.
Οι ίδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένουν ότι μέτρα θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση. «Πείτε μας ποια μέτρα σχεδιάζετε», φέρεται να επαναλάμβανε ο Ματίας Μορς σε συνομιλητές του στην Αθήνα ενόψει της επιστροφής της τρόικας.
Σε χθεσινοβραδυνή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στη γραμμή του «όχι νέα οριζόντια μέτρα» με βασικό όπλο την καλή πορεία των εσόδων.
Για το ύψος των θεωρούμενων ως αναγκαίων – κατά την τρόικα – μέτρων, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ διέψευσε χθες ότι φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ. «Δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ποσό δεν βρίσκεται ούτε καν κοντά στην πραγματικότητα.
Δεδομένου ότι τα 2,9 δισ. ευρώ ήταν το ποσό με το οποίο ξεκίνησε η τρόικα τη διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο, η χθεσινή διάψευσή του ανοίγει μια πόρτα ενόψει της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα συζητά πλέον για ένα κενό κάτω από 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση μιλά για 500 εκατ. ευρώ, αλλά τεχνοκρατικές πηγές αναφέρουν ότι μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να βρίσκεται στο 1 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν αυτά τα ποσά χωρίς νέα μέτρα. Κατά την Κομισιόν, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση δεν πλησιάζει καν σε απόδοση τα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θεωρούν ότι ούτε η επιδιωκόμενη συμμόρφωση των ΔΕΚΟ με το ενιαίο μισθολόγιο θα αποδώσει τόσο πολύ ώστε να καλυφθεί το κενό. Αυτά είναι τα δύο μέτρα που έχει μέχρι στιγμής αναφέρει η κυβέρνηση.
Η τρόικα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροτείνει να κλείσουν, να συγχωνευθούν ή να συρρικνωθούν κάποιοι φορείς του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι οριζόντιο μέτρο.
Σημειώνεται ότι και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει δημοσίως ότι είναι αντίθετη σε νέα οριζόντια μέτρα.
ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Μεγάλο αγκάθι παραμένει, όμως, και αυτό των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, με κυριότερο τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ. Η τρόικα θέλει ουσιαστικά να κλείσουν τα ΕΑΣ και να διατηρηθεί μόνο ένα εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί αποκλειστικά τον Στρατό και δεν θα εχει εξαγωγική δραστηριότητα.
Η τρόικα θα συναντηθεί στις 12 με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο και στις 4 μ.μ. με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

aftodioikisi.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΣΤΟ "ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ" ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΤΑ


Διαθεσιμότητα: Στο στόχαστρο οι Ανώνυμες Εταιρείες των Ο.Τ.Α.
Την ερχόμενη Παρασκευή, η νέα και ταυτόχρονα κρίσιμησυνάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το κλιμάκιο της Τρόικας, με το Υπουργείο Δ.Μ.&Η.Δ. να έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες, για το δεύτερο «κύμα» κινητικότητας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr.
Διεργασίες, που έχουν, όμως, ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, αφού συνδέονται και με άλλα σημαντικά «αγκάθια» της συνολικής διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα, κι αυτά δεν είναι άλλα από, το «δημοσιονομικό κενό», που θέτει η Τρόικα καθώς και η κάλυψη αυτού, μέσω νέων περικοπών, τόσο σε δαπάνες, όσο και σε προσωπικό του Δημοσίου και την προσμέτρηση ή όχι των επικείμενων απολύσεων από την Αμυντική Βιομηχανία, στον απαιτούμενο - βάσει μνημονιακής δέσμευσης - συνολικό αριθμό των απολύσεων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr, στην περίπτωση νέας αρνητικής στάσης των δανειστών, αλλά και για την κάλυψη των δύο προαναφερόμενων ζητούμενων της συνολικής Ελληνικής διαπραγμάτευσης, οι Δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμη μία φορά το τίμημα αυτών.
Ήδη, στα χέρια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκονται λίστες με τις Ανώνυμες Εταιρείες των Ο.Τ.Α.:
- Μονομετοχικές Ανώνυμες Εταιρείες
- Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες και 
- Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες, 
λίστες, με το προσωπικό των εταιρειών αυτών, που αναμένεται να καλύψουν, πιθανά, τις όποιες επιπλέον απαιτήσεις της Τρόικας.

epoli.gr

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ 1/11/2013



Αγαπητοί φίλοι .ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Γνωρίζετε όλοι ότι  το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών  δεν είναι καινούριο, αλλά  ταλανίζει  δεκαετίες τα νησιά  μας , και το νησί μας.
Ως ΛΑΣ, βάλαμε τίτλο  ότι είμαστε στο ίδιο  υποκριτικό έργο θεατές , ότι βλέπουμε  ξανά τους υπεύθυνους και συνυπεύθυνους του προβλήματος  να κηρύττουν τον ανένδοτο  και να καμώνονται ότι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα.
Βλέπουμε υπουργούς και βουλευτές  της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ να χύνουν κροκοδείλια δάκρια  για την απομόνωση των νησιών μας.
Βλέπουμε τον Περιφερειάρχη  του ΠΑΣΟΚ και τον Αντιπεριφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ  μαζί με το Δήμαρχο Χίου του ΠΑΣΟΚ  να καλούν σε επανάσταση  λες και όλοι  αυτοί δεν είναι  οι ίδιοι που βάζουν πλάτη  στην ερήμωση των νησιών  μας , λες και όλοι  αυτοί δεν είναι οι ίδιοι  που στηρίζουν  τις κυβερνήσεις, συγκυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  με αριστερά και δεξιά δεκανίκια, λες και δεν είναι όλοι αυτοί  που ορκίζονται  στην ΕΕ, που ορκίζονται  στην οικονομία της αγοράς , με μια λέξη  στον καπιταλισμό.
Πού όμως βρίσκεται δεκαετίες  τώρα το πρόβλημα και όχι  μόνο των νησιών μας , αλλά και της χώρας μας και των άλλων  χωρών που στενάζουν  κάτω από  τη μπότα του  δήθεν φιλελεύθερου  συστήματος;
Το πρόβλημα  είναι  ότι το δικαίωμα του καθενός  από εμάς  να έχει ασφαλείς , φτηνές και όλο το χρόνο συγκοινωνίες , στα χέρια των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών γίνεται εμπόρευμα και ως  εμπόρευμα υπακούει  στον πρώτο και κύριο κανόνα  του μέγιστου κέρδους.
Όλοι εμείς οι νησιώτες , οι Χιώτες, για τους ακτοπλόους εφοπλιστές,  για το πολιτικό τους προσωπικό στην Ελλάδα και στην ΕΕ είμαστε εμπορεύματα. ΄Οσο αποδίδουμε κέρδη , ανοιξιάτικους  και κυρίως καλοκαιρινούς μήνες,  αξίζει να μας προσέχουν –πανάκριβα όμως-, όσο  δεν αποδίδουμε τους υπόλοιπους μήνες  μας πετάνε στο καλάθι των αχρήστων.
Και εδώ, επειδή συγκυβερνώντες μαζί με Περιφερειάρχες και Δημάρχους για να δικαιολογήσουν  την εφοπλιστική ασυδοσία  μιλούν για την κρίση , για το γεγονός ότι έχουν ζημιές  από τις γραμμές στο Αιγαίο  και άλλα φληναφήματα, ας δούμε κάποιους σταθμούς στο πρόβλημα.
Πρώτον, η κατάργηση του cabotage το 2001 είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το  85% της κίνησης του Αιγαίου  σε τρεις επιχειρηματικούς ομίλους, στη MIG, στη Grimaldi Group, στη SeaStar capital, που προ κρίσης  συσσώρευαν από  τον ιδρώτα  μας  τεράστια κέρδη  μέσω και των αυξήσεων στα ναύλα.
Με την κρίση  όλοι αυτοί,  επιχειρούν τις ζημιές  να τις φορτώσουν στις πλάτες μας αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ τα εισιτήρια , μειώνοντας  τα δρομολόγια, διατηρώντας υπέργηρα  πλοία σε πολλές γραμμές  και κυρίως στις άγονες .
Την ίδια στιγμή, ζεστό χρήμα από την φορολογία μας, που στάζει  πλέον αίμα, πηγαίνει με μορφή  επιδοτήσεων , θαλασσοδανείων , φοροαπαλλαγών  στις τσέπες της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Δυο στοιχεία 
Πλοίο 40.000 τόνων με χαμηλό ναύλο 8.100 δολάρια έχει κύκλο  εργασιών 2.956.500 δολάρια από ναύλα. Φόρος προς   το ελληνικό κράτος; 14.300 ευρώ!!!

Το 2010 τα φορολογικά έσοδα του Υπ. Οικονομικών από  πλοία ήταν 14,7εκατομ. Ευρώ.
Τα έξοδα του κράτους- που βρίσκεται στη δική τους υπηρεσία γι αυτό το λέμε αστικό- για επιδοτήσεις, απαλλαγές και χρηματοδότηση του ΝΑΤ, αφού δεν πληρώνουν οι εφοπλιστές, ήταν 1,5δις ευρώ.
Μιλώντας για το ΝΑΤ η κρατική ενίσχυση, δηλαδή τα λεφτά μας,  την περίοδο 1985-2012 ξεπερνά τα  15 δισεκατομμύρια, την ώρα που την περίοδο 2002-2012 δόθηκαν επιδοτήσεις στους ακτοπλόους  700 εκατομμύρια ευρώ, με πρόβλεψη  το 2013 να φτάσει τα 130  εκατ. Ευρώ.
Τα δώρα των εφοπλιστών;  Εκτός από τις λειψές συγκοινωνίες και τα πανάκριβα ναύλα, χάθηκαν  την τελευταία πενταετία  και 1900θέσεις εργασίας
Σήμερα με πλήρη σύμπνοια της συγκυβέρνησης και  της ΕΕ υπάρχει:
  • Πλήρης άρση του καμποταζ
  • Τεμαχισμός του δικτύου των ακτοπλοϊκών  συγκοινωνών  σε ζώνες εκμετάλλευσης , που σημαίνει  σε κερδοφόρες και μη  γραμμές, δηλαδή  οι μη κερδοφόρες στον καιάδα.
  • Οι εφοπλιστές θα καθορίζουν  τις τιμές των ναύλων
  • Κατάργηση  του δεκάμηνου της υποχρεωτικής  δρομολόγησης των πλοίων  και της ναυτολόγησης των ναυτεργατών.
  • Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων  και τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
  • Ξεπούλημα των λιμανιών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Τι λένε αλήθεια για όλα αυτά οι  εκπρόσωποι της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ  σε κυβερνητικό επίπεδο;
Τα προσυπογράφουν, τα προωθούν , τα επιδιώκουν.
Τι λένε οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και οι παρατρεχάμενοί τους σε τοπικό επίπεδο;
Υποκριτικές αγωνιστικές κορόνες και για την ταμπακέρα τσιμουδιά. Ετοιμάζουν το έδαφος για να γίνουν το μαξιλαράκι για να πέσουν στα μαλακά  κυβέρνηση, ΕΕ , εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Τι προτείνουν;
Νέες επιδοτήσεις στους ακτοπλόους εφοπλιστές , οικονομικές μελέτες για να δούμε ποιοι είναι  κερδοφόροι, νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα. Με απλά  λόγια ξανά ο λύκος να φυλά τα πρόβατα.
Τι λέμε  ως Λαϊκή Συσπείρωση; Ποιος είναι ο δικός μας μπούσουλας, με ποιους θα πάμε σε κοινό αγώνα;
  • Κατάργηση του ν.2932/01 και του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ που αφορά  στην απελευθέρωση  των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
  • Κατάργηση  των νόμων που ιδιωτικοποιούν τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια
  • Κατάργηση  των φοροαπαλλαγών  και επιδοτήσεων  στο εφοπλιστικό κεφάλαιο , φορολόγηση στο 45% των κερδών τους.
  • Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση  με Πειραιά
  • Τακτική σύνδεση  με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα νησιά  του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
  • Μείωση 50%  των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια  και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
  • Πλήρης και σταθερή δουλεία για τους ναυτεργάτες  με ασφαλείς οργανικές συνθέσεις.
  • Δημιουργία ενιαίου  δημόσιου φορέα  ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ,που θα εξυπηρετούν  τις λαϊκές ανάγκες  των κατοίκων των νησιών μας  και την ανάπτυξη του τόπου, αφού η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη  θα μετατραπεί ξανά σε βασικό πυλώνα παραγωγής πλοίων  από νεκροταφείο που την κατάντησαν  ΕΕ και κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Τα πεταμένα  λεφτά σε επιδοτήσεις , φοροαπαλλαγές, θαλασσοδάνεια θα επενδυθούν  στο να ναυπηγηθούν  σύγχρονα και  ασφαλή πλοία  αυτού του αποκλειστικά  δημόσιου φορέα, ο οποίος δεν θα παίζει ρυθμιστικό ρόλο, δεν θα  είναι τροχονόμος ανάμεσα σε εφοπλιστικά και κρατικά συμφέροντα, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ που για πολλοστή φορά πατά σε δυο βάρκες, αλλά θα υπηρετεί  το δικαίωμα της ασφαλούς  και συνεχούς μεταφοράς  των πολιτών . Θα υπηρετεί  τις λαϊκές ανάγκες  και όχι  τα επιχειρηματικά ή εφοπλιστικά συμφέροντα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Με ποιους πάμε;
Με τους εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, με αυτούς που στενάζουν από αυτές τις πολιτικές.
Δεν μπορούμε να συνευρεθούμε με φαρισαίους , υποκριτές που αύριο θα χτυπάνε την πόρτα σας για ψήφο στη ΝΔ , στο ΠΑΣΟΚ  ή σε κάποια κυβέρνηση δήθεν εθνικής ή  κεντροδεξιάς, κεντροαριστερής ή «αριστερής» σωτηρίας, που θα διαχειρίζεται την ίδια θλιβερή για το λαό μας κατάσταση σε βάρος του και υπέρ των εφοπλιστών και λοιπών επιχειρηματιών που τον απομυζούν.

ΌΛΟΙ ΤΗΝ Τρίτη, 5/11/2013 , στις 9.30 το βράδυ με το ΠΑΜΕ.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΟΪΚΑ : ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12.500 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ" - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 1.349 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΕΙ


Στο παρά πέντε της έλευσης της τρόικας στη χώρα μας έκλεισαν, λόγω υπουργείου Παιδείας, τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το τελικό ΟΚ δόθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την περασμένη Παρασκευή, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βρέθηκαν τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που έχουν σταλεί προς έγκριση στο ΑΣΕΠ.
Όπως τονίζουν στη Βασιλίσσης Σοφίας «πρόκειται, στην ουσία, για άθλο, καθώς από το μηδέν του περασμένου Ιουλίου βρέθηκαν 12.500 υπάλληλοι μέσα σε τέσσερις μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου».
Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκε σε αυτό το διάστημα να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς πέντε βήματα:
1) Αξιολόγηση δομών των υπουργείων και ορισμένων φορέων τους (όπως π.χ. νοσοκομείων
2) Τα νέα σχέδια στελέχωσης
3) Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού
4) Να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης
5) Να προχωρήσει η έκδοση δεκάδων ΚΥΑ
«Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο από μειονέκτημα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνεται αυτή τη φορά πλεονέκτημα», τονίζουν στην aftodioikisi.gr στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένουν να καθορισθεί τις επόμενες ημέρες το ραντεβού με την τρόικα ώστε να θέσουν και πάλι το θέμα της παράτασης της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου.
Πάντως αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση ( η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή) θα είναι δύσκολη, καθώς θα περιλαμβάνει θέματα που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δεν αφορούν άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», όπως οι 4.000 απολύσεις, η αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εκεί όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται (εδικά σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα).

aftodioikisi.gr

ΣΑΜΑΡΑΣ : ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Φρένο στα σενάρια κοινών υποψηφίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έβαλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο mega. «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Α. Σαμαρά στο σχετικό ερώτημα. Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε: «Και ούτε υπάρχει σχέδιο κοινών καθόδων στις εκλογές μεταξύ υμών και του ΠΑΣΟΚ;»  Ο πρωθυπουργός ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Όχι, όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, περί συμφωνίας, τελικά, του ΠΑΣΟΚ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαστε τώρα στα τελειώματα. «

Το απόσπασμα της συνέντευξης που αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι το εξής:
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα είναι και μέσα στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών θα είναι και ο εκλογικός νόμος.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα είναι και ο εκλογικός νόμος. Εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για Δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από τον δήμαρχο.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από όλο τον κόσμο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και για τον Περιφερειάρχη;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα υπάρξει απόλυτη αξιοκρατία. Βεβαίως για να υπάρχει αξιοκρατία. Το ζητάει ο κόσμος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κάνετε από αυτές τις εκλογές αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πρόθεσή μου είναι αυτό να το ζητήσω ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχει συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είμαστε τώρα στα τελειώματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στη διαπραγμάτευση.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια και είπατε για δημοτικές περιφερειακές εκλογές, μια ερώτηση. Τι υποψήφιους ιδανικά θα θέλατε να κατεβάσει η Ν.Δ.; Κομματικούς, ευρύτερους, θα είναι της συμπολίτευσης, θα είναι κοινοί υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ; Ή το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει κανονικά τους δικούς του; Η Ν.Δ. τους δικούς της, ο ΣΥΡΙΖΑ τους δικούς του και θα ψηφίσει ο κόσμος όποιον θέλει;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω σε αυτό.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και ούτε υπάρχει σχέδια κοινών καθόδων στις εκλογές μεταξύ υμών και του ΠΑΣΟΚ;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, όχι.

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ : ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ



Η απόφαση των ακτοπλόων εφοπλιστών να μειώσουν τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μετά το πέρας της θερινής περιόδου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι τοπικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού  (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ) και των φορέων της τοπικής διοίκησης, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΒΕ- Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ- Ε.Κ.ΧΙΟΥ) που συστηματικά κρύβουν τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων (βλέπε ΕΕ, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης)  εμφανίζονται ως "απατημένοι σύζυγοι"!
Είναι αποτέλεσμα της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με διαφορετικό μίγμα στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα της και ποιεί τη νήσσα. Είναι η προσαρμογή στον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε στην άρση του καμποτάζ,  (νόμος 2592/2001) για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Οι φιλοεφοπλιστικοί νόμοι άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου στο Αιγαίο, ώστε οι τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν το 85% των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (ΑΝΕΚ, BLUE STAR FERRIES, ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ) ενίσχυσαν την επιθετικότητά τους, χειροτέρευσαν τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων επιβατών κι οχημάτων, δυσκόλευσαν τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών, ενώ παράλληλα πίσω απ΄ τη βιτρίνα των υπερσύγχρονων πλοίων που διατηρούν τις ώρες πλεύσης σε 8-9, για λόγους "οικονομίας " καυσίμων παραμένει το πρόβλημα των υπερήλικων - υποσυντήρητων Ε/Γ- Ο/Γ πλοίων άνω των 30 χρόνων.

Επίσης, οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, επιδότησαν τη δεκαετία 2002-2012 τους εφοπλιστές απ' τον κρατικό κορβανά μέσω των δήθεν άγονων γραμμών με πάνω από 700 εκατ. αυξάνοντάς τις δε από 25 γραμμές το 2000 σε πάνω από 80 το 2012. Μόνο το 2012 τσέπωσαν 125 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις!!
Ο ν. 4150/2013 "για την ανασυγκρότηση του Υ.Ν.Α. κι άλλες διατάξεις" έρχεται να εξειδικεύσει νέα πιο σκληρά αντιναυτεργατικά και φιλοεφοπλιστικά μέτρα πατώντας πάνω στην οδηγία της ΕΕ  για την άρση του καμποτάζ . Ο νόμος αυτός προβλέπει :
  • Οι εφοπλιστές καθορίζουν τη συχνότητα των δρομολογίων με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους κι όχι τις λαϊκές ανάγκες των νησιωτών
  • Κατάργηση του δεκάμηνου της υποχρεωτικής δρομολόγησης πλοίων και τη ναυτολόγηση των ναυτεργατών
  • Οι εφοπλιστές καθορίζουν τις τιμές των ναύλων επιβατών κι οχημάτων , καταργώντας ή περιορίζοντας τις όποιες εκπτώσεις στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, τους φοιτητές, στρατιώτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους πολύτεκνους.
  • Καταργούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων (πρόσφατες απολύσεις μαγείρων, καμαρότων) κι ασφαλιστικά δικαιώματα ναυτεργατών
  • Καταργεί το δικαίωμα στην απεργία επιβάλει τη μόνιμη πολιτική της επιστράτευσης
  • Διευρύνει τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τις φοροαπαλλαγές
  • Κατάργηση  του οίκου ναύτου κι ένταξη στο ΙΚΑ των ναυτεργατών. ενώ μόνο η εισφοροδιαφυγή των εφοπλιστών, στο ΝΑΤ ξεπερνά τα 15 δις την περίοδο 1985- 2012 που αναπληρώθηκαν με κρατική ενίσχυση.
Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη μέσα κι έξω από τα καράβια στα λιμάνια με τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους και καλεί τους νησιώτες να προσανατολίσουν τη δράση τους μέσα από τα ταξικά σωματεία, ώστε με την καθημερινή πάλη να ανατρέψουν την ουσία των φιλομονοπωλιακών πολιτικών και μέτρων κι όχι να εγκλωβιστούν σε "λύσεις"  στα πλαίσια της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που προωθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Η ζωή επιβεβαιώνει ότι τόσα χρόνια παρά τους σημαντικούς αγώνες και των ναυτεργατών και των νησιωτών που είναι απαραίτητοι, όσο οι εφοπλιστές κατέχουν ιδιοκτησιακά τα πλοία και η ανάπτυξη της ναυτιλίας έχει κριτήριο το κέρδος τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οριστικά και συνολικά οι ανάγκες ναυτεργατών και των νησιωτών. Αντίθετα τα προβλήματα θα οξύνονται. 

Το ΚΚΕ παλεύει για: 
  1. Την υπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών αναγκών των νησιωτών όλη τη διάρκεια του χρόνου με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, με φθηνά εισιτήρια. Βασική προτεραιότητα η σύνδεση νησιωτικής κι ηπειρωτικής Ελλάδας.
  2. Κρατικός Ενιαίο φορέα μεταφορών με κεντρικό σχεδιασμό για την προώθηση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.
  3. Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές για τη διακίνηση προϊόντων επιβατών οχημάτων.
  4. Υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των ναυτεργατών. να καταβληθούν άμεσα_ τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών.
  5. Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων στα  εισιτήρια στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, τους φοιτητές, στρατιώτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους πολύτεκνους.