Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

H ΝΕL ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΝΤΙΝΗ



Έως χθες αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιούνταν σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΝΕΛ με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων της.
Στόχος του ομίλου είναι να βάλει στα ταμεία του 19,15 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, θα προέλθουν από τους παλαιούς μετόχους της.
Δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως, από τη στιγμή που επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της ΝΕΛ, άρχισε να τρέχει η περίοδος μέσα στην οποία θα περάσει η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών τής ΝΕΛ στα χέρια του κ. Αβραντίνη διά των off-shore εταιρειών συμφερόντων του που κατέχουν τις μετοχές. Όσοι έχουν μελετήσει τη συμφωνία εξυγίανσης, γνωρίζουν πως υπάρχει συμφωνία των μεγαλομετόχων του ομίλου για μεταβίβαση των μετοχών τους στον κ. Αβραντίνη.
Το ρευστό που αφορά στην αύξηση κεφαλαίου, θα προέλθει πιθανότατα από επενδυτές που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν ακτοπλοϊκές και άλλες επιχειρήσεις στον ελλαδικό χώρο. Ο κ. Αβραντίνης και το 2013 είχε καταφέρει να βρει επενδυτές που θα χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές του στην ακτοπλοΐα, ωστόσο εκείνη η αύξηση κεφαλαίου είχε ματαιωθεί επειδή δεν είχε επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της ΝΕΛ.
Το αν θα καταφέρει για δεύτερη φορά να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Όμως το ότι τα κατάφερε πριν από ένα χρόνο σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαγραφή χρεών που πέτυχε, δείχνει πως έχει πολλές πιθανότητες και τώρα.
Αν πετύχει η αύξηση κεφαλαίου, πιθανότατα η ΝΕΛ θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχει και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρει χρηματοδότηση από τράπεζες του εξωτερικού και έτσι θα μπει σε διαφορετική τροχιά.
Οι παραπάνω ενέργειες δε θα φέρουν θεαματικές αλλαγές για το επιβατικό κοινό των άγονων γραμμών του βορείου Αιγαίου, ωστόσο θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΝΕΛ να προμηθεύεται εγκαίρως καύσιμα για τα πλοία της και θα εξοφλήσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της προς τους εργαζομένους της. Έτσι θα σταματήσει η ταλαιπωρία από τις συχνές ματαιώσεις δρομολογίων είτε λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων, είτε λόγω συχνών βλαβών που παρουσιάζουν τα πλοία της.
Τόσο φέτος, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, όλοι οι ακτοπλοϊκοί όμιλοι είχαν βάλει σε δεύτερη μοίρα τη συντήρηση των πλοίων τους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες τους.
Ενίσχυση στο ταμείο τής ΝΕΛ και μάλιστα ουσιαστική θα αποτελέσουν τα αυξημένα έσοδα του καλοκαιριού. Πιθανότατα, αφού ο όμιλος κατάφερε να βγάλει έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, θα καταφέρει να βγάλει και το καλοκαίρι.
Αυτό δε σημαίνει ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου λόγω οικονομικής ασφυξίας, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως τουλάχιστον έχει μειωθεί αισθητά.

Διαμαρτυρία για τα δρομολόγια του «Νήσος Μύκονος»


nisos_mikonos_elliniki_aktoploia_
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας διαμαρτύρονται προς την εταιρεία Hellenic Seaways για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της πόλης της Σάμου από τα δρομολόγια του πλοίου «Νήσος Μύκονος», τα οποία αρχίζουν στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, οι δύο σύλλογοι «εκφράζουν την εντονότατη δυσαρέσκειά τους προς την ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways, η οποία για δεύτερη χρονιά αγνοεί το λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού μας και δρομολογεί το «Νήσος Μύκονος» σε ένα λιμάνι τοπικής σημασίας.
Το λιμάνι της πρωτεύουσας της Σάμου είναι από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα της χώρας και επιπλέον εξυπηρετεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κομμάτι του νησιού, αλλά και το 70% της τουριστικής κίνησης.
Καλούμε όλους τους φορείς της Σάμου να πάρουν θέση, καθώς εμείς επιφυλασσόμεθα όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας και κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το λιμάνι της Σάμου δεν καταργείται».

e-nautilia.gr

«Να απομακρυνθεί ο πρόεδρος του ΝΑΤ»


nat_ktirio_
Επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έστειλε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με την οποία καταγγέλλουν τον πρόεδρο του ΝΑΤ Γιώργο Θεοτοκά και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου.
Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή το συνημμένο (σχετ. 1), από 10-4-2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), μέλους της Ομοσπονδίας μας, και με το οποίο καταγγέλλεται η προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του Προέδρου του ΝΑΤ Γ. Θεοτοκά, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10-4-2014 τόσο έναντι του εκπροσώπου της συγκεκριμένης Ενώσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και εναντίον της ίδιας της Οργανώσεώς μας, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, συνήλθε έκτακτα και ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα στις 11-4-2014 και αφού συζήτησε τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για την εν γένει συμπεριφορά του εν λόγω Προέδρου, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:
- Κατ’ αρχάς είναι παντελώς ανεπίτρεπτη και άκρως απαράδεκτη και προσβλητική η επιδειχθείσα και καταγγελλόμενη συμπεριφορά του εν λόγω Προέδρου τόσον ως ατόμου όσο και ως Διοικητή του αρχαιότερου Ασφαλιστικού Ταμείου της Χώρας και μάλιστα του Ταμείου των Ναυτεργατών.
- Φαίνεται ότι ο κ. Πρόεδρος παρεξήγησε τον ρόλο του ως διορισθέντος Διοικητή του ΝΑΤ και θεωρεί το Ταμείο ως προσωπικό του «βιλαέτι» λησμονώντας ότι αν υπάρχει το ΝΑΤ ως ΝΑΤ αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στους Έλληνες Ναυτεργάτες και ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΝ, οι οποίοι με τον μόχθο και την σκληρή εργασία τους και παλεύοντας στην κυριολεξία με τα κύματα, ίδρυσαν και άνδρωσαν το συγκεκριμένο Ταμείο το οποίο, με τα συναλλαγματικά του αποθέματα, έσωσε, όταν χρειάστηκε, την ίδια την Οικονομία της Χώρας.
Δεν έχει λοιπόν ούτε το δικαίωμα αλλά ούτε και το ανάστημα ο εν λόγω διορισμένος Πρόεδρος να συμπεριφέρεται προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπως έπραξε και μάλιστα να χαρακτηρίζει την Ομοσπονδία μας «μειοψηφία» και να της αποδίδει, συμπεριφορές που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας.
Και γιατί όλα αυτά κ. Υπουργέ:
Απλά διότι οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών και των συνταξιούχων αντέδρασαν στις επιχειρούμενες προσπάθειες για το ξεπούλημα της περιουσίας του εμπιστευθέντος σε αυτόν Ταμείου.
Και εξηγούμεθα:
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 27-3-2013 οι εκπρόσωποι των πρωτοβαθμίων σωματείων μας και των συνταξιούχων αποχώρησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την κατάδειξη της διαφωνίας και της αρνητικής θέσεως τους έναντι της επιχειρηθείσης προσπάθειας για το ξεπούλημα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ). Και επειδή ακριβώς λόγω της τοιαύτης αποχωρήσεως δεν υπήρχε ούτε η ποσοτική αλλά ούτε και η ποιοτική απαρτία ( άρθρα 4 και 7 του ΠΔ 913/1978) αφού ο αριθμός των απομεινάντων συμβούλων ήταν 5 άτομα χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται εκπρόσωπος των ναυτικών, ο κ. Πρόεδρος επιστράτευσε τον αναπληρωτή του εκπροσώπου των συνταξιούχων, τον οποίο θεώρησε, ως μη έδει, ως νόμιμα παρόντα και νόμιμα ψηφίσαντα, πράγμα όμως το οποίο και δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια και στα πράγματα. Το ίδιο αυτό αναπληρωματικό μέλος διευκρίνισε και ξεκαθάρισε τα πράγματα με την από 28 Μαρτίου 2014 ειδική προς τούτο Υπεύθυνη Δήλωσή του προς τον ίδιο τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΝΑΤ όπου και ρητά διευκρινίζει ότι κακώς εκλήφθηκε η φυσική του παρουσία στην εν λόγω συνεδρίαση, του ως ενεργή συμμετοχή και ως έκφραση γνώμης αφού, στην συνεδρίαση αυτή είχε προσέλθει ο τακτικός αντιπρόσωπος των Συνταξιούχων Ναυτικών, ο οποίος όμως και αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση λόγω διαφωνίας στην λήψη απόφασης για το ΝΙΕΝ, ως άνω αναφέρουμε. (ίδετε συν. σχετ. 2)
Παρά ταύτα όμως ο κ. Θεοτοκάς θεώρησε έγκυρη την απόφαση αυτή του ΔΣ και με περισσή «επιμέλεια» την επόμενη της συνεδρίασης, ήτοι στις 28-3-2014, εξέδωσε και κυκλοφόρησε την συνημμένη από 28-3-2014 πρόσκληση ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση» του ΝΙΕΝ με την μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, χωρίς στην ουσία να υπάρχει έγκυρη/5 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως ενάντια στα αληθή και πραγματικά συμφέροντα του Ταμείου. (δείτε συν. σχετ. 3)
Στην αμέσως λοιπόν συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ, ο εν λόγω Πρόεδρος, προφανώς αποθρασυνθείς από την αμέσως προηγούμενη «επιτυχία του» επιχείρησε να «υφαρπάξει» νέα απόφαση για την εκχώρηση νυν τεσσάρων (4) συνολικά κτιρίων του ΝΑΤ, χωρίς συγκεκριμένο ουσιαστικό αντάλλαγμα και χωρίς δημόσια διακήρυξη , με υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του ΝΑΤ και του Δήμου Αθηναίων (ίδετε συν. σχετ. 4)
Και επειδή ακριβώς ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ αντέδρασε, δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Ομοσπονδία μας τα «πυρά» και τις υβριστικές απειλές του «ενοχληθέντος Προέδρου», ο οποίος προτιμότερο και σοφότερο θα ήταν να ασχοληθεί με τα πραγματικά και ουσιαστικά καθήκοντα του Προέδρου και να προβεί στην σύνταξη των Ισολογισμών του ΝΑΤ, οι οποίοι έχουν να γίνουν από το 2003 και να αφήσει κατά μέρος τις προσπάθιες ξεπουλήματος και «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου μας.
Κύριε Υπουργέ,
Αρκετά είναι τα κρίσιμα και καυτά προβλήματα, που ταλανίζουν τον κλάδο μας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας θερίζει στην κυριολεξία τους ναυτεργάτες και ήδη έχει ξεπεράσει το 55%, τα δε κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα και οι συντάξεις μας συνεχώς απομειούνται.
Ας μην προσθέτει λοιπόν ο κ. Πρόεδρος και νέα προβλήματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές και προσπάθειες από όπου και αν προέρχονται.
Πέραν δε, και επιπλέον των νομίμων μέσων, τα οποία και θα χρησιμοποιήσουμε για την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων, ζητούμε την άμεση απομάκρυνση του εν λόγω Προέδρου.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την σοβαρότητα που σας διακρίνει και τη συστηματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων σας ως Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν θα ανεχθείτε και εσείς τέτοιες συμπεριφορές και θα δώσετε την κατάλληλη απάντηση στις καταγγελλόμενες συμπεριφορές και προσπάθειες του εν λόγω Προέδρου.
Με τιμή και με εντολή Διοικήσεως
Τα Μέλη Διοίκησης ΠΝΟ
Γιάννης Χαλάς


e-nautilia.gr


Μισθός ανάλογα με την απόδοση στο Δημόσιο


Σύστημα αμοιβών βάσει της απόδοσης των δημοσιων υπαλλήλων προαναγγέλλει ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας. Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων.
«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.
Ο μισθός του Χ. Θεοχάρη
Η θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών διατυπώνεται με αφορμή ερώτηση που είχαν καταθέσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας του να απαντήσει αν στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καταβάλλεται μπόνους.
Στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών παραθέτει τα στοιχεία που αφορούν στο μισθολογικό κόστος του γενικού γραμματέα Εσόδων και διευκρινίζει ότι πέραν των 4.750 ευρώ (οι αποδοχές του από βασικό μισθό, επίδομα θέσης και έξοδα παράστασης) δεν καταβάλλεται επί πλέον καμία άλλη αμοιβή.
Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν την ερώτηση ορμώμενοι από διάταξη, σύμφωνα με την οποία «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο».
Οι κ. Κουράκος και Νικολόπουλος είχαν επισημάνει ότι η σχετική διάταξη κινείται στο πλαίσιο της κινητροδότησης για την αύξηση εσόδων από φόρους και μεταλλάσσει το θεσμικό ρόλο της θέσης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

aftodioikisi.gr

Ξαφνική κρίση στον ανασχηματισμό-παρωδία! - Δεν τα βρίσκουν Σαμαρας - Βενιζέλος

Ξαφνική κρίση στον ανασχηματισμό-παρωδία! - Δεν τα βρίσκουν Σαμαρας - Βενιζέλος
Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός δέχεται σφοδρές πιέσεις εκ των έσω να μην υποκύψει στις απαιτήσεις για υπουργοποίηση συγκεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ - Κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει η νέα κόντρα Σαμαρά και Βενιζέλου.
Αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν, ότι στη συζήτηση μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Β. Βενιζέλου για τον ανασχηματισμό-παρωδία που ετοιμάζουν, εν πτήσει προς Βρυξέλλες, προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ψυχρότητα, που δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει πόσες και ποιες παρενέργειες θα έχει...
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μέσω επιλεκτικών διαρροών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ διαψεύδει τα σενάρια ανασχηματισμού και αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Οι λόγοι των διαφωνιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι:
• Η εμμονή Βενιζέλου να μπουν στην κυβέρνηση περισσότερα μέλη προερχόμενα εκ της Ελιάς ή εν πάση περιπτώσει προτάσεις του. Ο Σαμαράς έχει πρόβλημα, διότι –μεταξύ άλλων- θέλει να βολέψει αρκετά γαλάζια στελέχη αλλά και επειδή ήδη στη Ν.Δ. καταγράφονται οξύτατες αντιδράσεις, ότι ο πρωθυπουργός υποκύπτει μονίμως στους εκβιασμούς του αντιπροέδρου!
• Η ιταμή αξίωση –όπως το Νewsbomb.gr σας έχει ενημερώσει να τοποθετηθεί ο αποτυχημένος Α. Λοβέρδος στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, κάτι που επίσης έχει ανεβάσει στα κάγκελα πάρα πολλά στελέχη της Ν.Δ.
• Η απαίτηση του Βενιζέλου να πάρει το κόμμα του το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα να γίνει υπουργός ένας άλλος «κηπουρός» του, ο Π. Κουκουλόπουλος! Ο Σαμαράς επέμεινε στην έντονη συζήτηση που είχαν, ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να βάλει επικεφαλής του υπουργείου που ασχολείται με τις εκλογές ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ!
• Η διάθεση του Αντ. Σαμαρά να στείλει τον Γ. Στουρνάρα στην κρίσιμη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κάτι που δεν δέχεται ο Βενιζέλος...
Ήδη το τεταμένο μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου κλίμα έχει δημιουργήσει μια δυστοκία στον σχεδιασμό του επικείμενου ανασχηματισμού.
Πάντως καταβάλλονται προσπάθειες να σπάσει ο πάγος μέχρι την «επίσημη» μεταξύ τους συνάντηση...


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/452197/xafniki-krisi-ston-anashimatismo-parodia---den-ta-vriskoyn-samaras---venizelos#ixzz331NcGCg3

Δημόσιο: Περιορίζονται οι υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων- Τι θα ισχύει για τις αμοιβές


Περιορίζονται οι υπερωρίες των υπαλλήλων των φορέων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού με βάση την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία παράλληλα προβλέπει ότι από τις 5 Μαϊου 2014 και εφεξής, είναι πλέον δυνατή η καταβολή αμοιβής υπερωριακής απασχόλησης και στους  προϊσταμένους Διεύθυνσης των φορέων.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ώρες απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των ανωτέρων φορέων δεν μπορούν να υπερβαίνουν κατ΄ανώτατο όριο τις 120 ώρες ανά υπάλληλο για το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και 120 για το δεύτερο. Το κατά εξάμηνο ανώτατο αυτό όριο των 120 ωρών δύναται να αυξηθεί περαιτέρω έως τις 150 ώρες κατ΄άτομο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης οργάνου και με ισόποση μείωση του αριθμού των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.
Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν επίσης ότι, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν βάσει νόμου όλες τις ημέρες του μήνα ή σε 12ωρη ή σε 24ωρη βάση, ο αριθμός των καθ΄υπέρβαση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας ωρών νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες κατά το πρώτο και 96 ώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο, οι οποίες δύναται να αυξηθούν μέχρι τις 120 ώρες με ισόποση μείωση των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.

aftodioikisi.gr

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν από σήμερα τα ΚΕΠ


Νέες υπηρεσίες στους πολίτες θα προσφέρουν από σήμερα Τρίτη 27 Μαΐου, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενισχύει και αναβαθμίζει τα ΚΕΠ, που έρχονται πλέον ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά του.
Συγκεκριμένα, μετά τη δημοσίευση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την έναρξη νέων διαδικασιών μέσω των ΚΕΠ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω αυτών για τα ακόλουθα:
• Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ
• Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, για τις ακόλουθες παροχές (η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2014):
α. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
β. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού
γ. Πρόγραμμα εκδρομών
δ. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων
ε. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων εισιτηρίων θεάτρων
«Τα ΚΕΠ είναι ένας θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται για περισσότερες ακόμα υπηρεσίες, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν βασικές υπηρεσίες με μία μόνο αίτηση, με μία μόνο επίσκεψη, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη νέα εποχή για τα ΚΕΠ, οι πολίτες μπορούν ήδη να λαμβάνουν, απλά και άμεσα:
• Πιστοποιητικά Δημοτολογίου:
- Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
- Βεβαίωση γέννησης
- Βεβαίωση ιθαγένειας
- Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
• Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
• Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ

aftodioikisi.gr

Είσαι δημόσιος υπάλληλος και διέπραξες πειθαρχικό παράπτωμα; Σε αργία αμέσως, με το 75% του μισθού


Αυτομάτως σε αργία θα τίθενται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα και δεν θα έχουν δυνατότητα να ανατρέψουν αυτή την απόφαση ακολουθώντας τη δικαστική οδό.
Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η ισχύουσα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αυτομάτως σε αργία (αυτοδίκαιη θέση σε αργία), έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ).
Συγκεκριμένα, το άρθρο 103 του παλαιού Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) αναμορφώθηκε με τον νόμο 4093/2012 και αυστηροποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε «να επιτυγχάνεται η άμεση και έγκαιρη απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα».
Σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ «η κατάσταση σε αργία δεν επιφέρει τη λύση της υπαλληλικής σχέσεως, ούτε την απώλεια της οργανικής θέσεως ή του κατεχόμενου από τον υπάλληλο βαθμού, ούτε αποτελεί πράξη απολύσεως από την υπηρεσία».
Ακόμη, η αυτοδίκαιη θέση σε αργία «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο, το οποίο συνεπάγεται την για λόγους δημοσίου συμφέροντος διακοπή της ενεργού ασκήσεως των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της πειθαρχικής ή ποινικής υποθέσεως», αλλά και η επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας «δεν ισοδυναμεί από πλευράς εννόμων αποτελεσμάτων προς απόλυση ή υποβιβασμό».
Επίσης, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε αργία λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους και η όλη πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί (σύμφωνα με τον νόμο) το πολύ μέσα σε τέσσερεις μήνες.
Η ισχύουσα διάταξη του άρθρου 103 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 20 του συνταγματικού χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως, αλλά ούτε και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
Την Ολομέλεια του ΣτΕ την απασχόλησε περίπτωση εκπαιδευτικού ο οποίος προσελήφθηκε στο Δημόσιο το 2000 και παράλληλα τη δωδεκαετία 2000-2012 δίδασκε και αλλού (Κέντρο Επιμόρφωσης) ως ωρομίσθιος καθηγητής με σύμβαση μίσθωσης εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ την τετραετία 2000-2004 δίδασκε και σε Σχολή. Για τις παράλληλες απασχολήσεις του δεν είχε λάβει την άδεια όπως προβλέπει ο νόμος για την πολυθεσία. Ακόμη, υπέβαλε ψευδώς δηλώσεις ότι δεν ενέπιπτε στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου περί πολυθεσίας.

aftodioikisi.gr

226 οι δημοτικοί αστυνομικοί που οδηγούνται σε απόλυση (πίνακες)


Στους 226 ανέρχονται οι δημοτικοί αστυνομικοί που παραμένουν αδιάθετοι και οδηγούνται στην απόλυση, παρόλο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν 186 κενές θέσεις.
Το dimastin.gr δημοσιεύει τον τελικό πίνακα των αδιάθετων δημοτικών αστυνομικών, ο οποίος περιλαμβάνει 9 επιπλέον άτομα από τον προσωρινό πίνακα αδιάθετων που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου. Παράλληλα όμως, κατά 48 αυξήθηκαν και οι κενές θέσεις, οι οποίες πλέον φτάνουν τις 186.

Δείτε τις κενές θέσεις:


aftodioikisi.gr

Ορτσάρουμε τα πανιά και συνεχίζουμε κόντρα στον καιρό…


Επιεικώς απρεπή θα χαρακτήριζα την ενέργεια ορισμένων στελεχών των διεκδικητών του δημοτικού θώκου στο νησί μας, κατά το δεύτερο εκλογικό γύρο, οι οποίοι είτε με τρόπο πιεστικό είτε με παραινέσεις και προτροπές, προσπάθησαν να ψηφοθηρήσουν στελέχη και ψηφοφόρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είχαμε την ευτυχία να μην "αριθμηθούμε  μέσα στο ολικό ποσό", να μη βρεθούμε εκεί "απ΄ τες πολλές μονάδες μια". Όμως, όπως  και να έχει το πράγμα, η ουσία της απαράδεκτης αυτής κίνησής τους δεν αλλάζει.
Τώρα  που ο αγώνας επικράτησης του ενός εκ των δύο διεκδικητών κρίθηκε, τώρα που δε φοβάμαι ότι μπορεί η γνώμη μου να επηρεάσει οποιονδήποτε συνδημότη –κι αυτό εγώ το λέω σεβασμό-,  είναι καιρός να σπάσω  τη σιωπή μου και να εκφέρω δημόσια γνώμη  γι΄ αυτό που επιμένω να χαρακτηρίζω ως απρέπεια.
Μου είναι αδιανόητο πώς προσπάθησαν με περίσσιο θράσος να με πείσουν να ακολουθήσω το δρόμο τους. Ένα δρόμο που δοκιμάστηκε και διαπιστώθηκε πως δε βγάζει πουθενά, αφού ανοίχτηκε από τους κυβερνητικούς τοποτηρητές της βαρβαρότητας, για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της αριστοκρατίας και όχι αυτές του λαού. Δε φτάνει η τετράχρονη εμπειρία της κόλασης των ιδιωτικοποιήσεων στην οποία μας έριξαν, δε φτάνει η εξαθλίωση που υποστήκαμε από την καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, δε φτάνει η ανεργία ή η μισοδουλειά - μισοζωή που επέβαλαν με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας; Δε φτάνουν οι κεφαλικοί φόροι; Δε φτάνει το άδικο; Δε φτάνουν οι αυτοχειρίες μέσα στον αδιέξοδο δρόμο τους; Δε φτάνουν όλα αυτά;
Ξεκαθάρισα στους επίδοξους "θηρευτές" μου ότι κακώς δεν έχουν καταλάβει πως δεν είμαι από κείνους που "φρόνιμα και ταχτικά  πάω  με κείνον που νικά", ψηφίζοντάς τον ή επηρεάζοντας όσους τίμησαν με την ψήφο τους εμένα στον πρώτο γύρο, γιατί το θεωρώ αναξιοπρεπές. Διάλεξα έναν "άλλο δρόμο", δύσκολο, γνωρίζοντας  καλά ότι δεν κρατάει για πολύ η γεύση της εφήμερης και συγχρόνως μάταιης "γλύκας" ενός "ταξίματος για δουλειά", "για μια χάρη" ή η πίεση μιας "υποχρέωσης" που συνήθως πληρώνεται άμα τη εμφανίσει ψήφου.
Εξήγησα, χωρίς να επιβάλλω το λόγο μου, ότι σέβομαι όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιδεολογίας, χρώματος, εργασίας, κοινωνικής θέσης ή ιδιαιτερότητας. Εξάλλου σε τούτη την αρχή παρέμεινα πιστός θεματοφύλακας για 33 χρόνια της εκπαιδευτικής μου αποστολής. Αν όμως, κάθε δημοτική αρχή γίνει "γέφυρα" των εκατόνταρχων του πλούτου, προκειμένου αυτοί να ολοκληρώσουν το άθλιο έργο του εξανδραποδισμού του λαού μας, τότε είναι άξια της τύχης της.
Οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζω μέσα από τούτο το κείμενο, αφιερώνονται στον ασταμάτητο αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς δεσμά του νου και της ψυχής μας. Σ΄ όσους τίμησαν το πρόσωπό μου, βεβαιώνω ότι δεν "υποστέλλομαι" και δεν "παραδίνομαι" σε κανέναν. Στέκομαι στο μετερίζι που διάλεξα και δηλώνω πως οι ιδέες, οι αξίες, τα ιδανικά, η συνείδηση, δεν μπαίνουν ενέχυρο, δεν ξεφτίζουν, αλλά μένουν αναλλοίωτες στο χώρο και στο χρόνο…
Ορτσάρουμε  τα πανιά και συνεχίζουμε κόντρα στον καιρό…
Φραγκούλης  Π. Κυλαδίτης

Μέλος του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ θα υποβάλει ο Φώτης Κουβέλης στο προσεχές συνέδριο του κόμματος.
«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κουβέλης.
Και προσθέτει: «Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας».
«Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις», καταλήγει ο Φώτης Κουβέλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτακτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών από σήμερα

newsbomb.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΛΓΟ κ. Claudy Burnay , ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Dinant ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

     Την Παρασκευή, 23-05-2014, ο Αντιδήμαρχος Χίου Παντελής Στεφάνου συναντήθηκε με τον κ. Claudy Burnay, φιλέλληνα και λάτρη της Χίου, ο οποίος πρωταγωνίστησε για την αδελφοποίηση της Χίου με την πόλη Dinant του Βελγίου. Η εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την Αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Αποτελέσματα σταυροδοσίας Ευρωεκλογών εκλογικής περιφέρειας Χίου για τη Νέα Δημοκρατία


Ενσωμάτωση: 151/151 εκλογικά τμήματα ποσοστό 100%
Μουσουρούλης Κωστής
5.913
Γιαννόπα – Κατριβάνου Χριστίνα
1.507
Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ
1.330
Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ελισσάβετ
1.154
Σπυράκη Μαρία
    850
Ζαγοράκης Θεόδωρος
    695
Χολέβας Κωνσταντίνος
    649
Αμυράς Γεώργιος
    626
Κύρτσος Γεώργιος
    588
Ράπτη Ζωή
    384
Τζαβέλλα Φερονίκη
    315

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων η ΝΔ έλαβε 9.176 ψήφους
Σημειώνεται ότι όπως είχα εξ αρχής ενημερώσει ο Κωστής Μουσουρούλης επιλέχθηκε από το 65%, περίπου, των ψηφοφόρων της ΝΔ (64,43% για την ακρίβεια).
Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές ο Κωστής Μουσουρούλης
-          Τον Οκτώβριο του 2009,  είχε λάβει 6.215 ψήφους και η ΝΔ 12.478 (δηλαδή είχε λάβει το 49,8% των ψήφων της ΝΔ)
-          Τον Μάιο του 2012, είχε λάβει 3.617 ψήφους και η ΝΔ 7.782 (δηλαδή το 46,7% των ψήφων της ΝΔ)
Τέλος η ΝΔ τον Ιούνιο 2012 είχε λάβει στη Χίο 10.786 ψήφους



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεύτερη επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συμεών Κεδίκογλου, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τις αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προχθές, 26 Μαΐου, και προβλέπει τον υποβιβασμό από 6θέσια σε 5θέσια συνολικά 14 δημοτικών σχολείων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποβιβασμοί αφορούν 8 δημοτικά σχολεία στη Λέσβο, 4 δημοτικά σχολεία στη Σάμο και 2 στη Χίο και είναι εξαιρετικά σημαντικοί καθώς συνεπάγονται την κατάργηση των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως ολοήμερων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής είχε στείλει επιστολή με το ίδιο θέμα και στις 23 Μαΐου, προκειμένου να προλάβει την έκδοση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, ζητώντας από τον Υπουργό να προηγηθεί συνάντηση των Βουλευτών των νησιωτικών περιοχών με το Υπουργείο.
Τη σημερινή επιστολή συνυπογράφει και ο Βουλευτής Ν.Δ., Ν. Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.








ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:
- Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοιν.:
- Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
- Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Συμεών Κεδίκογλου

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ αρ.1329/τ. Β΄/ 26-05-2014, αλλά και σε συνέχεια της πρόσφατης επιστολής του Βουλευτή Λέσβου, κ. Βογιατζή, την 23 Μαΐου, στην οποία αναφέρονταν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ενδεχόμενος υποβιβασμός σχολικών μονάδων τόσο στο νησί της Λέσβου, όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα συνεπαγόταν δυσάρεστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα προκαλούσε ανισότητα στις ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και την εκπαίδευση, παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε για την άμεση τροποποίηση του εν λόγω ΦΕΚ, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τους υποβιβασμούς των σχολείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ, το οποίο υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεδίκογλου, προβλέπεται ο υποβιβασμός από 6θέσια σε 5θέσια ή 4θέσια συνολικά 8 δημοτικών σχολείων στη Λέσβο, 4 στη Σάμο και 2 στη Χίο, γεγονός που συνεπάγεται αυτομάτως και την κατάργηση αυτών των σχολείων ως ολοήμερων.
Ως Βουλευτές με μακρόχρονη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ως μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών μας, έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η λειτουργία των σχολείων ως ολοήμερα στις δυσπρόσιτες, ορεινές, αγροτικές περιοχές των νησιών συνιστά ανάγκη και συγχρόνως βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά και να μην ερημώσουν. Με κατανόηση συνεπώς, προς τον εξίσου αναγκαίο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου να αντιστοιχίσει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων με το μαθητικό δυναμικό τους, πρέπει συγχρόνως να γίνει σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας, καθώς και η αναγκαιότητα, αλλά και σπουδαιότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλα τα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς τους, προκειμένου όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επειδή τελικά δε δόθηκε η δυνατότητα μίας από κοινού συνάντησης όλων των συναδέλφων Βουλευτών νησιωτικών περιοχών με το Υπουργείο, όπως είχαμε προτείνει, αλλά και επειδή οι υποβιβασμοί των παραπάνω σχολικών μονάδων πρόκειται να πλήξουν άμεσα τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και κυριότερα τους ίδιους τους μαθητές και τις ευκαιρίες πρόσβασης στη μόρφωση που η Πολιτεία οφείλει ούτως ή άλλως να τους εξασφαλίζει, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις αναγκαίες διορθώσεις του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου οι υποβιβασμοί να μην ισχύσουν για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ευελπιστούμε στην κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Με τιμή,

Παύλος Βογιατζής
Βουλευτής Ν. Λέσβου


Σταμάτης Κάρμαντζης

Βουλευτής Ν. Χίου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Αγαπητές μαθήτριες και  αγαπητοί μαθητές,
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι η γέφυρα που σας οδηγεί από τη μαθητική ζωή στον κόσμο της επιστημονικής γνώσης και παράλληλα, το εφαλτήριο σ' ένα νέο περιβάλλον  γεμάτο εμπειρίες, επιτυχίες και προοπτικές.
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής σας λάβατε όλα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, και καλλιεργήσατε τις αξίες ώστε να ανταποκριθείτε σ’ αυτή τη δοκιμασία , που είναι βασική αλλά όχι και απαραίτητα καθοριστική για το εργασιακό  σας μέλλον
Τα δικά σας όνειρα είναι η ελπίδα μας για το αύριο.

Σας εύχομαι από καρδιάς, τα αποτελέσματα να δικαιώσουν τους δικούς σας κόπους και θυσίες, όπως και αυτούς των οικογενειών σας, που με αγάπη και αγωνία βρίσκονται στο πλευρό σας..

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΝΔ  ΧΙΟΥ