Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Να απομακρυνθεί ο πρόεδρος του ΝΑΤ»


nat_ktirio_
Επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έστειλε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με την οποία καταγγέλλουν τον πρόεδρο του ΝΑΤ Γιώργο Θεοτοκά και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου.
Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή το συνημμένο (σχετ. 1), από 10-4-2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), μέλους της Ομοσπονδίας μας, και με το οποίο καταγγέλλεται η προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του Προέδρου του ΝΑΤ Γ. Θεοτοκά, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10-4-2014 τόσο έναντι του εκπροσώπου της συγκεκριμένης Ενώσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και εναντίον της ίδιας της Οργανώσεώς μας, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, συνήλθε έκτακτα και ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα στις 11-4-2014 και αφού συζήτησε τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για την εν γένει συμπεριφορά του εν λόγω Προέδρου, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:
- Κατ’ αρχάς είναι παντελώς ανεπίτρεπτη και άκρως απαράδεκτη και προσβλητική η επιδειχθείσα και καταγγελλόμενη συμπεριφορά του εν λόγω Προέδρου τόσον ως ατόμου όσο και ως Διοικητή του αρχαιότερου Ασφαλιστικού Ταμείου της Χώρας και μάλιστα του Ταμείου των Ναυτεργατών.
- Φαίνεται ότι ο κ. Πρόεδρος παρεξήγησε τον ρόλο του ως διορισθέντος Διοικητή του ΝΑΤ και θεωρεί το Ταμείο ως προσωπικό του «βιλαέτι» λησμονώντας ότι αν υπάρχει το ΝΑΤ ως ΝΑΤ αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στους Έλληνες Ναυτεργάτες και ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΝ, οι οποίοι με τον μόχθο και την σκληρή εργασία τους και παλεύοντας στην κυριολεξία με τα κύματα, ίδρυσαν και άνδρωσαν το συγκεκριμένο Ταμείο το οποίο, με τα συναλλαγματικά του αποθέματα, έσωσε, όταν χρειάστηκε, την ίδια την Οικονομία της Χώρας.
Δεν έχει λοιπόν ούτε το δικαίωμα αλλά ούτε και το ανάστημα ο εν λόγω διορισμένος Πρόεδρος να συμπεριφέρεται προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπως έπραξε και μάλιστα να χαρακτηρίζει την Ομοσπονδία μας «μειοψηφία» και να της αποδίδει, συμπεριφορές που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας.
Και γιατί όλα αυτά κ. Υπουργέ:
Απλά διότι οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών και των συνταξιούχων αντέδρασαν στις επιχειρούμενες προσπάθειες για το ξεπούλημα της περιουσίας του εμπιστευθέντος σε αυτόν Ταμείου.
Και εξηγούμεθα:
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 27-3-2013 οι εκπρόσωποι των πρωτοβαθμίων σωματείων μας και των συνταξιούχων αποχώρησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την κατάδειξη της διαφωνίας και της αρνητικής θέσεως τους έναντι της επιχειρηθείσης προσπάθειας για το ξεπούλημα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ). Και επειδή ακριβώς λόγω της τοιαύτης αποχωρήσεως δεν υπήρχε ούτε η ποσοτική αλλά ούτε και η ποιοτική απαρτία ( άρθρα 4 και 7 του ΠΔ 913/1978) αφού ο αριθμός των απομεινάντων συμβούλων ήταν 5 άτομα χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται εκπρόσωπος των ναυτικών, ο κ. Πρόεδρος επιστράτευσε τον αναπληρωτή του εκπροσώπου των συνταξιούχων, τον οποίο θεώρησε, ως μη έδει, ως νόμιμα παρόντα και νόμιμα ψηφίσαντα, πράγμα όμως το οποίο και δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια και στα πράγματα. Το ίδιο αυτό αναπληρωματικό μέλος διευκρίνισε και ξεκαθάρισε τα πράγματα με την από 28 Μαρτίου 2014 ειδική προς τούτο Υπεύθυνη Δήλωσή του προς τον ίδιο τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΝΑΤ όπου και ρητά διευκρινίζει ότι κακώς εκλήφθηκε η φυσική του παρουσία στην εν λόγω συνεδρίαση, του ως ενεργή συμμετοχή και ως έκφραση γνώμης αφού, στην συνεδρίαση αυτή είχε προσέλθει ο τακτικός αντιπρόσωπος των Συνταξιούχων Ναυτικών, ο οποίος όμως και αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση λόγω διαφωνίας στην λήψη απόφασης για το ΝΙΕΝ, ως άνω αναφέρουμε. (ίδετε συν. σχετ. 2)
Παρά ταύτα όμως ο κ. Θεοτοκάς θεώρησε έγκυρη την απόφαση αυτή του ΔΣ και με περισσή «επιμέλεια» την επόμενη της συνεδρίασης, ήτοι στις 28-3-2014, εξέδωσε και κυκλοφόρησε την συνημμένη από 28-3-2014 πρόσκληση ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση» του ΝΙΕΝ με την μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, χωρίς στην ουσία να υπάρχει έγκυρη/5 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως ενάντια στα αληθή και πραγματικά συμφέροντα του Ταμείου. (δείτε συν. σχετ. 3)
Στην αμέσως λοιπόν συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ, ο εν λόγω Πρόεδρος, προφανώς αποθρασυνθείς από την αμέσως προηγούμενη «επιτυχία του» επιχείρησε να «υφαρπάξει» νέα απόφαση για την εκχώρηση νυν τεσσάρων (4) συνολικά κτιρίων του ΝΑΤ, χωρίς συγκεκριμένο ουσιαστικό αντάλλαγμα και χωρίς δημόσια διακήρυξη , με υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του ΝΑΤ και του Δήμου Αθηναίων (ίδετε συν. σχετ. 4)
Και επειδή ακριβώς ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ αντέδρασε, δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Ομοσπονδία μας τα «πυρά» και τις υβριστικές απειλές του «ενοχληθέντος Προέδρου», ο οποίος προτιμότερο και σοφότερο θα ήταν να ασχοληθεί με τα πραγματικά και ουσιαστικά καθήκοντα του Προέδρου και να προβεί στην σύνταξη των Ισολογισμών του ΝΑΤ, οι οποίοι έχουν να γίνουν από το 2003 και να αφήσει κατά μέρος τις προσπάθιες ξεπουλήματος και «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου μας.
Κύριε Υπουργέ,
Αρκετά είναι τα κρίσιμα και καυτά προβλήματα, που ταλανίζουν τον κλάδο μας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας θερίζει στην κυριολεξία τους ναυτεργάτες και ήδη έχει ξεπεράσει το 55%, τα δε κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα και οι συντάξεις μας συνεχώς απομειούνται.
Ας μην προσθέτει λοιπόν ο κ. Πρόεδρος και νέα προβλήματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές και προσπάθειες από όπου και αν προέρχονται.
Πέραν δε, και επιπλέον των νομίμων μέσων, τα οποία και θα χρησιμοποιήσουμε για την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων, ζητούμε την άμεση απομάκρυνση του εν λόγω Προέδρου.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την σοβαρότητα που σας διακρίνει και τη συστηματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων σας ως Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν θα ανεχθείτε και εσείς τέτοιες συμπεριφορές και θα δώσετε την κατάλληλη απάντηση στις καταγγελλόμενες συμπεριφορές και προσπάθειες του εν λόγω Προέδρου.
Με τιμή και με εντολή Διοικήσεως
Τα Μέλη Διοίκησης ΠΝΟ
Γιάννης Χαλάς


e-nautilia.gr