Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ,ΣΤΙΣ 11/10/2013, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ. , ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε συνεδρίαση.
Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας (Άγιος Κήρυκος – Ικαρίας ) την 11-10-2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 για συνεδρίαση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:
Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.
Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.
ΘΕΜΑ:1ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ – ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Εισηγητής: κ. Νικόλαος Κουλουλίας Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας.
ΘΕΜΑ:2ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. << ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ >>.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:3ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ << ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΕΜΑ << ΜΕΛΕΤΗ >> ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ >>.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:4ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ Ο.Σ.Κ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 – 1Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:5ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ( ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ << ΑΡΜΟΝΙΑ >>.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:6ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΓΟΥ 2012ΕΠ08800000 ΑΠΟ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ Π.Δ.Ε. – 5Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:7ο ΈΓΚΡΙΣΗ 12ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:8ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΑΕΠ 088, ΕΡΓΟ 2012ΕΠ08800000 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:9ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ Ο.Σ.Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:10ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:11ο ΈΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ UNWTO.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:12 ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΠ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ 2013 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ:13 ΈΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΗΝΑ - ΧΙΟΣ - ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το Εργατικό Κέντρο Χίου συμμετέχει και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να στηρίξουν το μποϊκοτάζ των αεροπορικών δρομολογίων Αθήνα-Χίος-Αθήνα από 13 έως 19 Νοεμβρίου 2013 που πρότεινε η Ένωση Καταναλωτών Χίου.

Θεωρούμε ότι πρέπει στηρίζοντας το καταναλωτικό κίνημα στο νησί μας να δώσουμε ένα πρώτο μήνυμα στην εταιρεία ότι  δεν θα ανεχτούμε την απομόνωση του νησιού μας και να οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις μας καλώντας την κυβέρνηση να θυμηθεί που σταματούν τα σύνορα της χώρας και τι σημαίνει νησιωτικότητα.


Πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα της Χιώτικης κοινωνίας αν και με τους μισθούς που παίρνουν οι εργατοϋπάλληλοι δεν ταξιδεύουν πια με αεροπλάνο παρά μόνο για θέματα υγείας και άλλης ανάγκης.

NAYTIKO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ HELMEPA



Η HELMEPA προσφέρει στους αξιωματικούς και στελέχη των εταιρειών μελών της ένα νέο διήμερο Σεμινάριο με τίτλο "MANAGEMENT OF RISK IN SHIPBOARD OPERATIONS". Συγκεκριμένα, το Σεμινάριο θα διεξαχθεί 3 φορές μέχρι το τέλος του έτους στις ημερομηνίες Τετάρτη 30 - Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, Τρίτη 12 - Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και Τρίτη 17 - Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τη σημασία της διαχείρισης του ρίσκου στην πρόληψη ατυχημάτων πάνω στο πλοίο, παρουσιάζοντας τα βασικά βήματα και τις τεχνικές εκτίμησης ρίσκου, παράλληλα με πλούσια παραδείγματα από την εμπειρία της εφαρμογής του σε διαφορετικούς τύπους στόλων από 4 διαφορετικές εταιρείες - μέλη της HELMEPA.

Οι ειδικότεροι εκπαιδευτικοί στόχοι του Σεμιναρίου είναι οι εξής: 

· Η σύνδεση της εκτίμησης ρίσκου με τους τρέχοντες κανονισμούς της ναυτιλίας και η ένταξή του στο γενικότερο πλαίσιο της ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου. 

· Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη λογική και τις βασικές τεχνικές αναγνώρισης κινδύνου και εκτίμησης ρίσκου. 

· H σύνδεση της εκτίμησης ρίσκου με τα υπόλοιπα στάδια μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας διαχείρισης του ρίσκου. 

· Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την έννοια του περιβαλλοντικού ρίσκου μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων. 

· Η παρουσίαση εναλλακτικών προσεγγίσεων στη διαχείριση του ρίσκου μέσα από την εμπειρία της εφαρμογής του σε διαφορετικούς τύπους στόλων. 

Τόπος διεξαγωγής είναι τα γραφεία της HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη, 2ος όροφος. 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA στο τ/φ 210 9343088 ή στο e-mail: training@helmepa.gr training@helmepa.gr> 

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "SPRINDER"


Εργαζόμενοι - εργαζόμενες
Το κλείσιμο των Sprider στη Χίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ. Η επιχείρηση "SPRIDER" ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα και στη Χίο, ενώ ήδη έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Το κλείσιμο των καταστημάτων της και στη Χίο έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Κερδοφορία και ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές και στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα ( 4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτοι δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λ.π.)
Η "SPRIDER" και η τύχη των καταστημάτων της δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διοικητικής αστοχίας ή της πολιτικής των τραπεζών. Στο κλάδο του Εμπορίου είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ. Είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ως επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTATOP, ΦΩΚΑΣ, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών τους αυξάνονταν την ίδια περίοδο με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια ώρα που έκλειναν οι ιδιοκτήτες τους επένδυαν κεφάλαια σε άλλους τομείς που τα κεφάλαια τους είχαν μεγαλύτερες πιο σίγουρες αποδόσεις.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Από τις εξελίξεις στα "SPRIDER" οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να διδαχτούν να βγάλουν συμπεράσματα. Η ανάπτυξη που μας καλούν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι η ανάπτυξη τύπου "SPRIDER", τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση.
Και μετά κρίση, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών επιχειρήσεων αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματά της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των "SPRIDER" θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν. Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ είναι στο πλάι των εργαζομένων στα "SPRIDER" του νησιού, προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Χίος 4/10/2013

BΡΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΡΤΙΟΝ"

     Δεκάδες παιδιά και οι συνοδοί τους, φίλοι και μέλη του ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’  και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Αγ. Γεωργίου Φρουρίου, οι μαθητές του ιδιωτικού νηπιαγωγείου ‘’Καραμέλα’’ και πολλοί ξένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στην Ηλιάστρα (πλατεία Φρουρίου)για να παρακολουθήσουν  τις εκδηλώσεις για τις βρύσες και τις πηγές του Κάστρου, που οργάνωσε ο Σύλλογος  ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’.
     Ο ξεναγός Θωμάς Καραμουσλής με τις γνώσεις, το γνωστό χιούμορ και τον εκλα’ι’κευμένο τρόπο της ξενάγησής του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του περιπάτου στο βορειοδυτικό τμήμα του Κά-στρου.
     Αρχίζοντας από τη ‘’χαμένη‘’  βρύση στην πλατεία του Φρουρίου, προχωρώντας προς τις αναπαλαιωμένες από την 3η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κρήνες και πηγές, η ξενάγηση συνεχίστηκε στα Οθωμανικά Λουτρά, σε ιδιωτικά πηγάδια, στην αυλή και τις κρήνες του Αγ.  Γεωργίου και κατέληξε στη μεσαιωνική κινστέρνα γνωστή ως ΄΄Κρύα Βρύση΄΄ του Κάστρου.
     Τα παιδιά κρατώντας φαναράκια και μικρά μουσικά όργανα αλλά και οι συνοδοί  τους με πολύ ενθουσιασμό κι ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση η οποία εμπλουτίσθηκε απ΄ τις πληροφορίες που έδωσαν τα μέλη  του Συλλόγου για τις μαγικές δυνάμεις του νερού, τα λαογραφικά στοιχεία, τις παραδόσεις  αλλά και τη θέση του ως  πολύτιμο αγαθό.
     Η συνοδεία με λαούτο και κρουστά του Μπάμπη Κοιλιάρη και της Ειρήνης Αρνίδη έκανε τον περίπατο πιο απολαυστικό και την ξενάγηση  ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
     Κατά την επιστροφή στο καφέ ‘’Ηλιάστρα’’  προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ‘’Οι κρήνες του Κάστρου της Χίου’’.Στη συνέχεια τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία με τους εμψυχωτές του ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’ να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι  αντλώντας έμπνευση από όσα είχαν δει και ακούσει.
   
     Οι εκδηλώσεις με θέμα το  νερό θα συνεχισθούν από το   ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’  στο άμεσο μέλλον.


Η  Πρόεδρος                                                                                 Η  Γραμματέας


Βάσω  Κριτάκη                                                                            Πελαγία Κοντού



ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑ : ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Οι προφυλακίσεις ΜιχαλολιάκουΠαππάΛαγού, όπως επίσης οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους ΚασιδιάρηΠαναγιώταροΜίχο και το ξετύλιγμα του κουβαριού της εγκληματικής δράσης τηςΧρυσής Αυγής δημιουργούν νέα δεδομένα σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα διαμορφωθούν τα ποσοστά αυτού του κόμματος (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση), οι κεντρικοί του σχεδιασμοί έχουν ήδη ανατραπεί.
Για το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου η μάχη της Αθήνας θα ήταν η μητέρα των μαχών. Ο Η. Κασιδιάρης είχε φωνάξει πως «σε λίγο καιρό θα ελέγχουμε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας«. Και στο παρασκήνιο γίνονταν συζητήσεις της Χρυσής Αυγής με πρώην υπουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της ΝΔ, όπως επίσης με στελέχη του ΛΑΟΣ, προκειμένου να κατέβουν ως υποψήφιοι. Αφενός, αυτές οι συνεννοήσεις δυσκολεύουν πλέον αφού πολύ δύσκολα θα πάρει χρίσμα Χρυσής Αυγής κάποιος που προέρχεται από κόμμα του «συνταγματικού τόξου», αφετέρου οι υποψήφιοι της Χ.Α θα βρίσκονται συνεχώς υπό το άγρυπνο μάτι των αρχών για θέματα σεβασμού της έννομης τάξης.
Το βιογραφικό ακόμη και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων θα ψάχνεται ενδελεχώς από τους πολιτικούς αντιπάλους και κάθε σκελετός που βρίσκεται σε ντουλάπι εύκολα θα έρχεται στο φως.
Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές, λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων που αιφνιδίασε την ηγεσία της Χ.Α, είναι αν θα επιλεγούν ως υποψήφιοι -για προφανείς λόγους- κορυφαία πολιτικά πρόσωπα ακόμη και αν βρίσκονται στη φυλακή.
Ο Η. Κασιδιάρης κατέστησε ήδη γνωστό ότι θα διεκδικήσει οπωσδήποτε το Δήμο της Αθήνας με στόχο να μαζέψει αριθμό ψήφων τέτοιο που θα προκαλέσει σοκ στο σύστημα. Αλλά μετά τη σύλληψή του, μπορεί εύλογα κανείς να θεωρήσει ότι η υποψηφιότητά του δεν θα έχει την ίδια δυναμική που είχε πριν. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από τις άλλες υποψηφιότητες. Αν ας πούμε βρει απέναντί του τον Νίκο Δένδια(εφόσον επιμείνει το Μαξίμου, γιατί ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται). Αν θα κατέβει ο Γιώργος Καρατζαφέρηςπου μυρίζεται ευκαιρία να καλύψει ένα δυνητικό κενό δεξιά της ΝΔ. Και άλλα «αν» που αυτή τη στιγμή δεν είναι προβλέψιμα.

aftodioikisi.gr

ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ



Τα Αναπτυξιακά Προγράμματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης Γ. Μιχελάκη και Κ. Χατζηδάκη.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γ. Μιχελάκης: «Πριν από δύο μήνες ανακοινώσαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη την πρωτοβουλία “Κάθε δήμος και ένα έργο” με στόχο να διευρύνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό.
Σήμερα, 231 ώριμα έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Τα έργα που δρομολογούνται σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό και την οδοποιία.
Πρόκειται για έργα πνοής που θα επιλύσουν προβλήματα δεκαετιών και θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο ενισχύοντας σημαντικά την αναπτυξιακή της προοπτική».
Κ. Χατζηδάκης: «Το ΕΣΠΑ τρέχει και αλλάζει τη ζωή μας. Τα 231 έργα που γίνονται σε ισάριθμους δήμους της χώρας και τελειώνουν σύντομα, έχουν ένα προϋπολογισμό ύψους 452 εκατομμυρίων ευρώ.
Συμφωνήσαμε με τον κ. Μιχελάκη να υπάρξει μια μεικτή επιτροπή, κοινή επιτροπή των δύο Υπουργείων, έτσι ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο αυτών των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Επίσης συμφωνήσαμε, η ίδια επιτροπή, από τώρα να ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις των δήμων όλης της χώρας και για το επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και το καινούργιο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».