Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΝΕ ΓΙΑ " ΘΕΡΜΟ " ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ; - ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα ενέχει χαρακτηριστικά που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και καταδεικνύουν πως η Άγκυρα ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει μία κρίση για να δοκιμάσει όχι την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
 
Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι εκτιμήσεις έλεγαν πως η Τουρκία θα θελήσει να στείλει το μήνυμα των αξιώσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με μπαράζ προκλήσεων. Είναι άλλωστε κάτι που το συνηθίζει σε αλλαγή κυβέρνησης με κορυφαία βέβαια τη στιγμή του Ιανουαρίου του 1996 που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων.
 
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκάλυψε στην εκπομπή 360 μοίρες του Alpha πως «προσωπικά φοβόμουν ένα θερμό επεισόδιο στο διάστημα μεταξύ της νίκης στις εκλογές από τον Τσίπρα και της ανάληψης της πρωθυπουργικής θέσης. Σε αυτό το κενό… Οι Τούρκοι όταν μας βρίσκουν αδύναμους και εν κενώ κάνουν πάντα κάποιο επεισόδιο. Θυμηθείτε τα Ίμια…», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
 
Αντιθέτως όμως οι Τούρκοι δεν έκαναν ούτε παραβιάσεις την πρώτη εβδομάδα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα και αμέσως μετά ήρθε η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στα Ίμια να «ταράξει» τα νερά και να στείλει η ελληνική κυβέρνηση μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
 
Αυτά συνέβησαν το πρώτο διάστημα γιατί μετά οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι τις προκλήσεις στο Αιγαίο με πιο χαρακτηριστική αυτής της πτήσης της 6αδας των τουρκικών μαχητικών, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ, από τη Λήμνο και μέχρι το Καστελόριζο «πάνω» στον 25ο Μεσημβρινό. 
 
Εκείνη την ημέρα πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι όσα μαχητικά σήκωνε η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αναχαιτίσει τον σχηματισμό, η Τουρκία απογείωνε τέσσερα περισσότερα με σκοπό το ζεύγος F-16 του Τούρκου αρχηγού ΓΕΑ και το συνοδευτικό επίσης ζευγάρι να μην εμπλακούν σε μία αερομαχία με τα ελληνικά και να συνεχίσουν την πορεία τους. 
 
Η πτήση αυτή, η οποία κατεγράφη από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ως ποιοτικό χαρακτηριστικό πριν ακόμη ο Τύπος στην Άγκυρα αποκαλύψει πως επικεφαλής του σχηματισμού ήταν ο Τούρκος πτέραρχος, χαρακτηρίστηκε ως αναγνωριστική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς. Από εκεί και μετά ξεκίνησε και πάλι το «πάρτι» των προκλήσεων στο Αιγαίο με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όπου έξι τουρκικά μαχητικά ταυτόχρονα σημείωσαν υπερπτήσεις πάνω από τρία ελληνικά νησιά, ενώ ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου χτύπησε «κόκκινο» φθάνοντας τις 41.
 
Αυτή λοιπόν η συμπεριφορά των Τούρκων, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, όπως το περιστατικό με το Explora που αποκάλυψε το defencenet.gr και οι προκλήσεις στο FIR Λευκωσίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα με τη Συρία και όχι μόνο, είναι αυτά τα οποία δημιουργούν ανησυχία στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και φόβους για θερμό επεισόδιο.
 
Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας στο Αιγαίο εκτιμάται πως θα μπορούσε να εκτονώσει κάπως την κατάσταση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και να στρέψει τα βλέμματα ξανά στην Τουρκία που εμφανίζεται απομονωμένη από την πολιτική Ερντογάν. 
 
Το γεγονός δε ότι η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στα θέμα της οικονομίας, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα μπορούσε επίσης να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διατάζοντας την Τρίτη άσκηση «Πυρπολητή» με ενεργοποίηση ολόκληρης της δύναμης «Δέλτα» και απόκρουση «εχθρικής» απειλής από τον Έβρο και μέχρι τα Δωδεκάνησα. 
 
Έχουν γνώση οι φύλακες και λαμβάνονται μέτρα ανάλογα των τουρκικών κινήσεων απαντούν με νόημα από το Πεντάγωνο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό αρκεί…  

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΝΣ ΕΠΕΔΙΩΞΑΝ " ΘΕΡΜΟ " ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Πρωτοφανής ήταν η τουρκική αντίδραση μετά τη «σφαλιάρα» από την άκαρπη αποστολή του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS Explora εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία ακυρώθηκε εν τοις πράγμασι από την ελληνική αντίδραση.
Έτσι, σήμερα η τουρκική Αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφος ΑΦΝΣ επιχείρησε να διατρήσει πρακτικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι αυτή που ελέγχει το Αιγαίο, αλλά εις μάτην αφού τα μαχητικά της ΠΑ, τα οποία βρίσκονταν σε καθήκοντα readiness, αναχαίτισαν όλα τα ίχνη.
Επίσης, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που τα τουρκικά μαχητικά εγκλωβίστηκαν από τα αντίστοιχα ελληνικά σε βολές παραμέτρων πυραύλων μακρού βεληνεκούς AIM-120C. Eπίσης, τα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να ανταποδώσουν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις με αντίστοιχη χρήση των δικών τους ραντάρ...
Έτσι, εκτός από τις υπερπτήσεις που πραγματοποιήθηκαν πάνω από τις νήσους ν. Μακρονήσι, ν. Ανθρωποφάγοι και ν. Αγαθονήσι τα 6 τουρκικά μαχητικά F-16 και το ένα CN-235 πραγματοποίησαναριθμό ρεκόρ 41 παραβιάσεων του ΕΕΧ και 2 παραβιάσεων του FIR Αθηνών. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε πρακτικά σε όλο το Αιγαίο, από βορρά, στο κεντρικό Αιγαίο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Μια σημαντική διαφορά στο «ποιοτικό» σκέλος των παραβιάσεων ήταν ότι οι τούρκοι πιλότοι ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί στη συμπεριφορά τους καθώς με την εμφάνιση των ελληνικών μαχητικών ξεκινούσαν ελιγμούς εγκλωβισμού των ελληνικών αεροσκαφών, κάτι που έγινε αμέσως αντιληπτή από το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων).
Υπενθυμίζεται πως το ιταλικό ερευνητικό σκάφος OGS Explora, το οποίο θα πόντιζε καλώδιο οπτικών ινών, όντας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση το Μαρμαρά στις τουρκικές ακτές και έχοντας ζητήσει άδεια για διέλευση στην επικράτειά μας από την Τουρκία πρακτικά ανέκρουσε πρύμνα ύστερα από την ελληνική προειδοποίηση.  
H Ελλάδα προειδοποίησε ότι "θα αντιδράσει" αν συνέχιζε την πορεία του χωρίς να ανακαλέσει το αίτημα που είχε υποβάλλει στην Τουρκία για να του δώσει άδεια να περάσει μέσα από την ... ελληνική επικράτεια.
Το ιταλικό σκάφος "πείστηκε" από την ελληνική αντίδραση, ακινητοποιήθηκε περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και ενώ βρισκόταν κοντά του η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) προκειμένου  να το προστατέψει από τυχόν ελληνική αντίδραση και στη συνέχεια αναγκάστηκε να επιστρέψει
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

e- ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ



Του Κώστα Ιερίδη


Υψηλά θέτει τον πήχη για το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ο στόχος που έχει τεθεί για τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνεται σε 48,4 δισ. ευρώ. 

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κατερίνα Σαββαΐδου επιδιώκεται:

  • η βεβαίωση από πλήρεις φορολογικούς ελέγχους ποσού άνω του 1,04 δις ευρώ (εξαιρούνται οι υποθέσεις με χαμηλή ή μηδενική αναμενόμενη εισπραξιμότητα π.χ. ανύπαρκτοι/πτωχοί/εξαφανισμένοι φορολογούμενοι και υποθέσεις με πλαστά και εικονικά στοιχεία. (Αύξηση κατά 50% έναντι του επιτευχθέντος αποτελέσματος την 31/12/2014),
  • η αύξηση της βεβαίωσης από μερικούς φορολογικούς ελέγχους κατά 50% έναντι του επιτευχθέντος αποτελέσματος την 31/12/2014 (ήτοι βεβαίωση ποσού άνω των 700 εκ. ευρώ),
  • η μείωση του ποσοστού των υποθέσεων ελέγχου, για τις οποίες ασκείται ενδικοφανής προσφυγή, κατά 25% σε σχέση με το έτος 2014,
  • η επίτευξη εισπράξεων επί των βεβαιωθέντων τόσο από πλήρεις όσο και από μερικούς ελέγχους των Δ.Ο.Υ. ποσού άνω των 170 εκατ. Ευρώ (εισπραξιμότητα τουλάχιστον 10%),
  • η επαναξιολόγηση υφιστάμενων υποθέσεων Δ.Ο.Υ. με εντολές ελέγχου και υποβολή εισήγησης προτεραιοποίησης και αναμενόμενης απόδοσής τους στη Γεν. Δ/νση Φορολογικής Διοίκησης μέχρι 13/03/2015,
  • η διενέργεια τουλάχιστον 2.000 ελέγχων φορολογίας κεφαλαίου,
  • η διενέργεια ικανού αριθμού ελέγχων πρόληψης (σε αρκετές περιπτώσεις επιτόπιων) από τις Δ.Ο.Υ. και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η λαθρεμπορία και το παρεμπόριο,
  • η διενέργεια τουλάχιστον 15.000 ελέγχων πρόληψης από τις Δ.Ο.Υ. σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα (πλήθος επιχειρήσεων με παράβαση ως προς το σύνολο των ελέγχων σε ποσοστό άνω του 25%) και
  • η διενέργεια τουλάχιστον 5.000 προληπτικών ελέγχων από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκ. ευρώ (από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.).
Επιτάχυνση διαδικασιών
Παράλληλα, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση εκκρεμών υποθέσεων η ΓΓΔΕ θα προχωρά:

  • Στην έκδοση Πράξεων Επιβολής Προστίμων (Π.Ε.Π.), το αργότερο εντός τριών μηνών από τη διαπίστωση των παραβάσεων κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της λαθρεμπορίας. Ειδικά για τις εκκρεμείς υποθέσεις με διαπιστωμένη παράβαση μέχρι 31/10/2014, η σύνταξη έκθεσης και η έκδοση Π.Ε.Π. πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 13/03/2015.
  • Στην ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., από τις οποίες 40 αφορούν απάτες στο Φ.Π.Α.
  • Στην αύξηση κατά 400% των εντοπιζόμενων διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια ερευνών της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., σε σχέση με το 2014.
  • Στη διαπίστωση διαφορών προς καταλογισμό τουλάχιστον στο 80% των υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που ερευνά η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
  • Στη βελτίωση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για στόχευση υποθέσεων ελέγχου και εξειδίκευση ανά κατηγορία ελεγχόμενων υποθέσεων, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας σε όλα τα είδη φορολογικού ελέγχου
Νέα... όπλα στα χέρια της Εφορίας
Ακόμη, νέα «όπλα» με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δημιουργηθούν έως το τέλος της χρονιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Το υφιστάμενο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα επεκταθεί σε δανειακές συναλλαγές και χρηματιστηριακά προϊόντα.
  • Θα συγκεντρώνονται και θα διατίθενται όλα τα ταυτοποιούμενα και αξιοποιήσιμα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. στο προφίλ φορολογούμενου του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των Ελεγκτικών Υπηρεσιών (ELENXIS).
  • Θα δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου
  • Θα βεβαιώνεται αυτόματα ο φόρος ακόμη και στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων όλων των φορολογιών. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το άρθρο 33 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που προβλέπει ότι «σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες».
  • Θα διασταυρώνονται τα στοιχεία βάσης οχημάτων της διεύθυνσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη βάση οχημάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για οχήματα που δεν έχουν Κ.Τ.Ε.Ο.
zougla.gr

Η συμφωνία σε απλά ελληνικά

Σταύρος Χριστακόπουλος


«Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

Με αυτήν τη χαιρέκακη – και γερμανικής κατανάλωσης – ατάκα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να πει στο εσωτερικό της χώρας του, από τη Βουλή της οποίας θα πρέπει να ψηφιστεί η νέα τετράμηνη συμφωνία - γέφυρα για την Ελλάδα, ότι είναι ο μεγάλος νικητής στην αναμέτρηση με τη χώρα των «τεμπέληδων» και «μπαταχτσήδων» του Νότου και την εξτρεμιστική και αυθάδη κυβέρνησή της.

Από τις γερμανικές ειρωνείες που εκστομίστηκαν αυτές τις μέρες κρατάμε ακόμη δύο:

◆  «Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» (Σόιμπλε).

◆ «Γελάσαμε ακούγοντάς το, αλλά δεν θελήσαμε να του δώσουμε συνέχεια» (άνθρωπος από το περιβάλλον του Σόιμπλε στον ανταποκριτή του «Βήματος» στο Βερολίνο Νίκο Χειλά ειρωνευόμενος «την προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup σαν δική τους νίκη»).

Ο Σόιμπλε φαινόταν βέβαιος για το τι η κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να εξηγήσει στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις προσωπικοτήτων της Αριστεράς (Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Γλέζος) και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη γνωστές, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση υποχώρησε άτσαλα και γρήγορα από βασικές διεκδικήσεις της.

Είναι όμως αμφίβολο το αν οι ενστάσεις αυτές θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, η οποία μόλις άρχισε και θα διαρκέσει όλο το επόμενο τετράμηνο.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ταχεία προσαρμογή στο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο οι δανειακές συμβάσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι συμφωνίες κορυφής που έχουν δομηθεί εν μέσω της κρίσης (δημοσιονομικό σύμφωνο).

Προφανώς ο Βαρουφάκης ήταν ειλικρινής όταν έλεγε, στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ότι αναζητούνται νέοι... ευφημισμοί για να προκύψει ο «έντιμος» και «αμοιβαία επωφελής» συμβιβασμός. Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πολλές υποχωρήσεις αποκομίζοντας κέρδη τα οποία είναι σαφώς μικρότερα και υπό όρους. Είναι όμως σαφώς μεγαλύτερα από αυτά που είχαν κατά καιρούς αποσπάσει οι προκάτοχοί της.

Άλλωστε, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η κυβέρνηση Τσίπρα, αμέσως μόλις εξέθεσε τους «μαξιμαλιστικούς» στόχους της στους δανειστές, είδε κατά πρόσωπο το... «θηρίο», που δεν ήταν άλλο από την άμεση και ευθεία απειλή για πιστωτική ασφυξία, η οποία θα την έφερνε πολύ σύντομα αντιμέτωπη με πολύ δυσάρεστα ενδεχόμενα:

◆  Να τρέξει σύντομα παρακαλώντας για μια νέα συμφωνία, εξαιρετικά ετεροβαρή και με πλήρη αποδοχή πολύ σκληρών όρων.

◆  Να αντιμετωπίσει κλειστές τράπεζες και την οργή του κόσμου, που έως τότε τη στήριζε ενθέρμως, με συνέπεια η κυβερνητική επιβίωση να μετατραπεί σε όνειρο θερινής νυκτός.

Πλην όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί να δηλώνει – και είναι – κερδισμένη από τη διαπραγμάτευση, διότι έχει πάρει μια ευκαιρία να εφαρμόσει σημαντικό μέρος από την πολιτική που προεκλογικά εξήγγειλε. Υπό τον απαράβατο όρο της... αποτελεσματικότητας βεβαίως.

◆ Το ένα μέρος της συμφωνίας αποτελεί τη σύμπτωση απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ (κόμματος - κορμού της κυβέρνησης) και των δανειστών στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία φαίνεται να θεωρείται η μόνη εναλλακτική δυνατότητα άντλησης περαιτέρω φορολογικών εσόδων παγκοσμίως. Αλλά και της αναδιοργάνωσης του κράτους, η οποία αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτοχρόνως απαίτηση των δανειστών, που δεν υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

◆ Το άλλο μέρος της ίδιας συμφωνίας αποτελεί η μεταφορά των περισσότερων βασικών προβλέψεων του δεύτερου μνημονίου (με κορωνίδα τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού) στη νέα μεταβατική περίοδο, ώστε σε δύο στάδια – τέλος Απριλίου το πρώτο και τέλος Ιουνίου το δεύτερο – να γίνει η αξιολόγηση πρώτα των κοστολογημένων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και ύστερα των πεπραγμένων. Μαζί βεβαίως με τη διαπραγμάτευση για το επόμενο πρόγραμμα.

Οι «ευφημισμοί»

Ξεκινώντας τον απολογισμό πρέπει να σημειώσουμε τα εξής στοιχεία:

1. Δεν καταργείται, αλλά μετονομάζεται η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η οποία στο εξής θα αποκαλείται «θεσμοί». Ερώτημα αποτελούν οι λεπτομέρειες της τυπικής λειτουργίας των «θεσμών», δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν αυτό το μεταβατικό διάστημα οι εκπρόσωποι των επιτηρητών σε σχέση με τους υπουργούς κ.λπ. Όμως η ουσία του ρόλου τους δεν αλλάζει: με αυτούς επιτηρητές θα κλείσει η αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου, την οποία αρχικά η κυβέρνηση είχε αρνηθεί.

2. Δεν καταργείται, αλλά αλλάζει όνομα το μνημόνιο, το οποίο θα αποκαλείται εφεξής «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Βεβαίως δεν μεταφέρεται αυτούσιο το μνημόνιο στη μεταβατική περίοδο, αφού λείπουν βασικές παράμετροί του. Αυτό άλλωστε σημειώνει και η κατάληξη της επιστολής Ντράγκι προς τον πρόεδρο του Eurogroup για την κυβερνητική πρόταση επί των μεταρρυθμίσεων: «Οι δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαφέρουν από αυτές του τρέχοντος προγράμματος σε αρκετά σημεία».

Στην πραγματικότητα λοιπόν υπάρχουν σοβαρές παραχωρήσεις εκ μέρους των δανειστών, οι οποίες προσφέρουν όχι μόνο ανάσα, αλλά και την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι ένα διαφορετικό πρόγραμμα, εναντίον της λιτότητας και της ύφεσης, μπορεί να είναι εφαρμόσιμο και λειτουργικό. Κάτι που θα της επιτρέψει να μπει με άλλον «αέρα» στην επόμενη και πιο σοβαρή διαπραγμάτευση.

3. Η κυβερνητική πρόταση για το πακέτο μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους δανειστές και τα τρία μέρη της τρόικας, αλλά μόνο ως επαρκής βάση για να αρχίσει η αξιολόγηση. Μάλιστα το ΔΝΤ διά της Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρες οι ελληνικές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος χρηματοδότησης».

Όμως αυτές που σημειώνει η Λαγκάρντ δεν είναι οι μόνες ασάφειες στην επιστολή Βαρουφάκη. Το ότι, ωστόσο, έγιναν αποδεκτές είναι μια νίκη της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε την εν λόγω επιστολή με το περίφημο mail του Χαρδούβελη, το οποίο δεχόταν ρητά και κατηγορηματικά μια σειρά επώδυνα μέτρα. Αν μη τι άλλο, παραμένει ανοιχτό το πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Οι υποχωρήσεις

Επί της ουσίας το e-mail του Βαρουφάκη – ακόμη και αν αποδειχθεί τελικά ότι πρόκειται για τυπική και όχι ουσιαστική υποχρέωση – αποδέχεται αρκετά σημεία από την προηγούμενη συμφωνία, παρότι η νέα είναι αρκετά τροποποιημένη. Τα τέσσερα πιο καυτά είναι:

◆  Δεν σταματούν οι τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις ούτε ακυρώνονται οι ήδη διενεργηθείσες, παρότι υπάρχει ένα απειροελάχιστο περιθώριο κινήσεων με την αναφορά ότι «στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο».

◆  Παραπέμπεται στο μέλλον η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα: «Η έκταση και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ILO, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος (independent body) για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».

◆  Επιπλέον η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς δεσμεύεται για μια «σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία (σ.σ.: και όχι τη δέσμευση) για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης».

◆  Συνεχίζεται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω σύνδεση των εισφορών και των συντάξεων, στην κατεύθυνση του ανταποδοτικού συστήματος (κόντρα στην προηγούμενη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στήριζε την αναδιανεμητική λογική), και προχωράει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει ότι και τα αυτοχρηματοδοτούμενα ταμεία, τα μη εξαρτώμενα από τον προϋπολογισμό, θα πέσουν στη δίνη της ασφαλιστικής κρίσης. Άλλωστε καταργούνται όλες οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες στήριζαν τη λειτουργία των ταμείων αυτών, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό από τι – και αν – αντικαθίστανται.

◆  Καταρρίπτεται η – ουτοπική άλλωστε – προγραμματική δέσμευση για χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την ελάφρυνση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν τελικά σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους δανειστές και υπό μια σειρά όρους.

Τα θετικά βήματα

Στον – θετικό – αντίποδα έρχεται η αποδοχή, εκ μέρους των δανειστών και της τρόικας, των προτεινόμενων από την κυβέρνηση παρεμβάσεων σε αρκετά θέματα, έστω και αν αυτά θα περάσουν από την κρησάρα των δανειστών και των επιτηρητών ή η εφαρμογή τους θα κριθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Πρόκειται κυρίως για τα κεφάλαια:

◆   Φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και αναδιάρθρωση του συστήματος βεβαίωσης και είσπραξης φόρων με στόχο την καταπολέμηση της παραοικονομίας και την αύξηση των εσόδων.

◆   Λειτουργία των ΜΜΕ – καταβολή αντιτίμου στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και απαγόρευση λειτουργίας ΜΜΕ με συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις χωρίς διαφανή ανακεφαλαίωσή τους.

◆   Διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς – με μέτρα που θα εξειδικευθούν.

◆   Παράκαμψη των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο, οι οποίες δεν υπάρχουν στο e-mail Βαρουφάκη που έγινε δεκτό από τους δανειστές – αντ’ αυτών η δέσμευση αφορά μισθολογικές ανακατανομές που δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

◆   Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εδώ η εξέλιξη είναι σίγουρα θετική, αφού πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε δεσμευτικό κείμενο, αλλά θα πρέπει να δούμε πόσες και ποιες ρυθμίσεις θα επιτραπούν, αφού τα περιθώρια θα εξεταστούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Δημιουργική ασάφεια

Στη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου που ανοίγει, τον πιο κρίσιμο ρόλο θα παίξει η χρήση – από τις δύο πλευρές – του όρου «ευελιξία», την οποία επικαλέστηκε και ο Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου μετά την κρίσιμη συνεδρίαση και την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για το θέμα της Ελλάδας. Όπως περιέγραψε στο «Βήμα της Κυριακής» (ρεπορτάζ Ν. Χειλάς) κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει θετική χρήση:

«Όταν λέμε ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά. Όπως εννοούμε στα σοβαρά ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του Έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος».

Ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα «ευελιξίας» που χρησιμοποιεί η κυβερνητική αυτή πηγή, το οποίο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

«Αν η Αθήνα λέει ότι η ιδιωτικοποίηση εταιρειών του Δημοσίου είναι ασύμφορη επειδή δεν βρίσκει αγοραστές, ή επειδή η τιμή πώλησης είναι εξευτελιστική, εντάξει, το αποδεχόμαστε. Τότε όμως πρέπει να αντικαταστήσει το κενό σε έσοδα που προκύπτει από τη μη πώληση με εισπράξεις από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Με λίγα λόγια, η... δημιουργική ασάφεια που διακρίνει τη συμφωνία επί του e-mail Βαρουφάκη αφήνει πολλά περιθώρια άσκησης μέρους της πολιτικής της στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πολλά περιθώρια βέτο στην πλευρά δανειστών και επιτηρητών, οι οποίοι – ας μην το ξεχνάμε –, μπορεί να ενδύθηκαν την προβιά, αλλά παραμένουν λύκοι. Οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν το πανίσχυρο όπλο του ελέγχου της ρευστότητας για μια χώρα που βρίσκεται εκτός αγορών.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγο να βλέπει κανείς πρώτη φορά, στη λήξη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, ελληνικό χρώμα σε μια συμφωνία με τους λύκους της ευρωζώνης. Ο ένας μήνας κόντρας δεν πήγε χαμένος, όσο και αν η κατάσταση επιβάλλει περισσότερη προσοχή και λιγότερους πανηγυρισμούς...
topontiki.gr

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΡΩΝΕΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Χαστούκι στο κύρος της κυβέρνησης ο προχθεσινός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», όπως και ο κεντρικός τίτλος του χωριστού οικονομικού τμήματος της ίδιας εφημερίδας, όπως και το κύριο άρθρο, όπως και τα ρεπορτάζ της. «Ελλάδα: Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτάσσεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών» διαλαλούσε η «Μοντ» από την πρώτη της σελίδα. «Ο Τσίπρας ξεχνάει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες» διατυμπάνιζε η πρώτη οικονομική σελίδα. «Οι μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα υπόσχεται να κάνει είναι εκείνες που είχε εγγράψει σε λίστα η ''τρόικα'' και τις οποίες είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ» τονιζόταν στους τίτλους ενός ρεπορταζιακού κομματιού. Οσο για το κύριο άρθρο της γαλλικής κεντρώας εφημερίδας, αυτό χειρίζεται τον Αλέξη Τσίπρα περίπου σαν ένα μικρό, άτακτο παιδί που, όπου να 'ναι, συμμορφώνεται οριστικά. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει την ΕΕ ολομόναχος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το επαναστατικό κίνημα που θα σαρώσει τις πολιτικές λιτότητας» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Η Ελλάδα παραμένει μια ανωμαλία στην Ευρώπη στο θέμα της συλλογής φόρων -παρόλο που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχίσει να καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία- και η ορθόδοξη εκκλησία διατηρεί απαράδεκτα προνόμια. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να επιτεθεί σε αυτά τα κακά. Πρέπει να τον υποστηρίξουμε γιατί πρόκειται για επιχείρηση που απαιτεί πολιτικό θάρρος. Ειδικά τη στιγμή αυτή που ο χειρισμός της αναμέτρησής του με την ''τρόικα'' κινδυνεύει να τον αφήσει ξεκρέμαστο στην ελληνική Αριστερά της Αριστεράς» τονίζει η κεντρώα γαλλική εφημερίδα. Πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία έχει όμως η τελευταία φράση, με την οποία κλείνει το κύριο άρθρο της: «Περνώντας οι πρώτες μπουνιές που έφαγε στο σαγόνι, αν ο κ. Τσίπρας δώσει εγγυήσεις σοβαρότητας και αυθεντικής μεταρρυθμιστικής θέλησης, θα έχει έρθει η στιγμή να τον υποστηρίξουμε χωρίς υστεροβουλία»! «Αν τον αφήσει ξεκρέμαστο η Αριστερά, να τον πάρουμε εμείς!» είναι η γραμμή που δίνει η κεντρώα «Μοντ»!

Εντυπωσιακή η επιλογή που προτείνει - της ενσωμάτωσης του πρωθυπουργού στο ευρωκατεστημένο. Πρώτο θέμα ήταν προχτές η ελληνική κυβέρνηση και οι προτάσεις της και στον γερμανικό Τύπο. «Ο Ντάισελμπλουμ αποκλείει Grexit» ανέφερε ο υπότιτλος του κεντρικού πρωτοσέλιδου θέματος της σοβαρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνει και αυτός κατανόηση για τους «άσχετους» που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Ελλάδας: «Ηταν αναγκαίο να αντιληφθεί η νέα κυβέρνηση πώς φαίνεται η χρηματοοικονομική και η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας» δήλωσε με έκδηλη ικανοποίηση.
Πολύ σοβαρότερο είναι όμως το κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα της. «Ο φραστικός αφοπλισμός της αθηναϊκής κυβέρνησης υποδεικνύει ότι έγινε ρεαλιστική και ότι φεύγουν από ανάμεσά μας οι αντιπαραθέσεις, τις οποίες μόνο να χάνει μπορεί» αναφέρει με γνήσια γερμανική υπεροψία. «Πολύ περισσότερο είναι τώρα η Αθήνα έτοιμη να ακούει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει πλέον υπερβολικές απαιτήσεις...» συνεχίζει. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, καταλάβαμε πολύ καλύτερα γιατί εξέχοντες νομικοί, αν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Μητρόπουλος, όχι μόνο αντιτάσσονται στη συμφωνία που επετεύχθη στην ευρωομάδα, αλλά και επιμένουν ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει επ' ουδενί να έρθει στη Βουλή.
Ο λόγος είναι ότι οι Γερμανοί θεωρούν αυτό το κείμενο νομικά δεσμευτικό κείμενο, το οποίο στα μάτια τους ισοδυναμεί με το... πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Προσοχή, σε τέτοια θέματα δεν είναι να παίζει κανείς με τους Γερμανούς! «Η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι επίσης για δύο θεμελιώδεις λόγους σημαντική για την ευρωομάδα. Αφενός αποτελεί τώρα το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (σ.σ. της Αθήνας), ο οποίος δεν είχε δώσει ακόμη κάποια συνθήκη του συνασπισμού. Αφετέρου είναι αξιοσημείωτο ότι στη λίστα δεν υπάρχει ούτε ''κούρεμα'' του χρέους ούτε προεκλογικά συνθήματα όπως η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού» γράφει το κύριο άρθρο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
«Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει η ίδια τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, δεν θα της επιτρέπει πλέον να ισχυρίζεται δημοσίως ότι η Ελλάδα έχει υποταχθεί σε υπαγόρευση όρων από ξένους» τονίζει η γερμανική εφημερίδα, εμφανώς ικανοποιημένη από τις εξελίξεις.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ…



Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*   
Παρατήρηση πρώτη: Τα όσα υπογράφηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των «εταίρων» της στο Eurogroup αποτελούν μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους… «θεσμούς». Θα ήταν αδιανόητο μια τέτοια συμφωνία να μην περάσει από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε επανάληψη και συνέχιση των μαύρων τακτικών των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένων. Των τακτικών που βύθισαν ακόμα και αυτή την αστική δημοκρατία στα Τάρταρα την προηγούμενη 5ετία. Το θέμα πρέπει να λήξει άμεσα. Τώρα. Χωρίς «δημιουργικές ασάφειες» και χωρίς… τσαλίμια
Παρατήρηση δεύτερη: Εκείνο που ακούγαμε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τέλος του Μνημονίου από το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Και όχι η «επέκτασή του». Εσχάτως όποτε ασκείται τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση για όσα δεσμεύτηκε με τους «εταίρους» της, εκείνο που ακούγεται σαν δικαιολογία είναι: «Και τι μπορούσε να κάνει, οι τράπεζες θα έμεναν χωρίς ρευστό». «Θα παθαίναμε ό,τι και η Κύπρος». «Θα μας πήγαιναν σε ξαφνικό θάνατο» κι άλλα τέτοια.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα ήταν τα «επιχειρήματα» των προηγούμενων κυβερνήσεων μετά από κάθε συνάντησή τους με την τρόικα και μετά από κάθε επιστροφή τους από τις Βρυξέλλες. Αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «δικαιολογίες», για «υποταγή» και για «υποτέλεια». Τότε όλη αυτή η «επιχειρηματολογία» εκλαμβανόταν – και από τον ΣΥΡΙΖΑ – σαν «εμπόριο φόβου». Τώρα από πού κι ως που διεκδικεί κλέη «ρεαλισμού»;  
Παρατήρηση τρίτη: Ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε την επέκταση της Δανειακής Σύμβασης και των Μνημονίων διότι, τελικά, στις εκλογές δεν πήρε από τον λαό «εντολή ρήξης» αλλά εντολή «παραμονής στο ευρώ και την ΕΕ». Δεν νομίζουμε ότι αυτή είναι και πολύ ειλικρινής ανάγνωση του μηνύματος των εκλογών. Ο λαός στις εκλογές δεν ψήφισε ούτε για «έξοδο», ούτε για «παραμονή» στην ΕΕ.Πρωτευόντως ψήφισε και ζήτησε τέλος της λιτότητας, τέλος της καταστροφής, τέλος των Μνημονίων, τέλος του Αγγλικού Δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι ισχυρίστηκε; Ότι αυτά, τα στοιχειώδη, τα αναγκαία, τα ελάχιστα, μπορεί να τα πετύχει εντός της ΕΕ. Με διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τους «εταίρους». Και η λαϊκή πλειοψηφία πείστηκε ότι όσα ζητά μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα στην ΕΕ και του είπε του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμπρός, κάντα». Αν τώρα αποδεικνύεται – όπως υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι κομμουνιστές - ότι εντός της ΕΕ, εντός των «θεσμών», με «διαπραγματεύσεις και όχι με ρήξεις, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε ψίχουλα, ούτε μια στοιχειώδη ανακούφιση του λαού, ούτε τις γάζες για τα νοσοκομεία, ούτε εθνική κυριαρχία, τότε αυτή είναι μια υπέροχη ομολογία! Είναι μια ενδιαφέρουσα βάση για να σκεφτούμε και να αναστοχαστούμε: Εντός ή εκτός ΕΕ, λοιπόν;… Αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα, κι άλλο πράγμα να επανεισάγεται από το παράθυρο εκείνο το «πάση θυσία στο ευρώ» - δηλαδή η θεωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Άλλο πράγμα για την υπογραφή της κυβέρνησης να τα ρίχνουν κάποιοι στην «κοινωνία», με μια ρητορική του στυλ «φταίει η κοινωνία που δεν είναι έτοιμη για ρήξεις». Και πολύ περισσότερο είναι άλλο πράγμα να εμφανίζεται η επέκταση Δανειακών Συμβάσεων και Μνημονίων σαν «απαίτηση» του λαού!
Παρατήρηση τέταρτη: Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – για λόγους «λογικής και επιβίωσης» έλεγε ο κ.Τσίπρας – θα ήταν να νομοθετήσει στη Βουλή την ακύρωση του Μνημονίου.  
Το ΚΚΕ, όπως σημειώνεται και στο κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο του Κόμματος - στο Σύνταγμα στις 7μμ - θα ζητήσει την υπερψήφιση στη Βουλή της πρότασης νόμου που κατέθεσε πριν λίγες μέρες για την ακύρωση των Μνημονίων. Την αντίστοιχη προηγούμενη πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που κατατέθηκε μετά τις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε ψηφίσει. Όποιος υποψιάζεται ότι αυτή την φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την πρόταση - που τότε την είχε υπερψηφίσει - μάλλον βουλωμένο γράμμα διαβάζει…  
Υστερόγραφο: «Ακούμε ότι το ΚΚΕ περίμενε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει συλλαλητήριο ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τίποτα»… Επειδή αν μη τι άλλο αυτό είναι χοντρή συκοφαντία,όχι για το ΚΚΕ, αλλά για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, υπενθυμίζουμε: από την πρώτη στιγμή της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 2009 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές στο εργατικό κίνημα,πραγματοποίησαν εκατόν τριάντα (αριθμός: 130) συλλαλητήρια, απεργίες και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα!
Ειδικά το ΚΚΕ, το πρώτο κομματικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε επί μνημονίων ήταν στις 15 Μάη του 2010. Μια βδομάδα, δηλαδή, μετά την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης (στις 8 Μάη 2010).  Τώρα, το πρώτο κομματικό του συλλαλητήριο το ΚΚΕ το πραγματοποιεί σήμερα στις 27 Φλεβάρη. Δηλαδή, και πάλι μια βδομάδα μετά την επέκταση της Δανειακής Σύμβασης που υπογράφτηκε στις 20 Φλεβάρη. Αυτά για όσους μιλούν για συνέπεια.    
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

Πρόγραμμα 15ης Αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


ΝΟ Χίου - ΝΟ ΚαλαμακίουΤο ΝΟ Καλαμακίου αντιμετωπίζει ο ΝΟ Χίου το Σάββατο 28/2/2015 και ώρα 16:30 στο Ιωνικό Κολυμβητήριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/2/2015
ΝΟ Χίου - ΝΟ Καλαμακίου (Κουρέτας, Αχλαδιώτης): Κολ. Ιωνικό (16.30)
Εθνικός - ΑΝΟ Γλυφάδας (Σκαλοχωρίτης, Χατζηαναστασίου): Κολ. Εθν. Πειραιά (15.00)
Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο (Μπουδραμής, Βόσικας): Κολ. Ιλίσιο (16.00)
ΠΑΟΚ - ΝΟ Βουλιαγμένης (Σταυρόπουλος, Σπανούδης): Κολ. Ποσειδώνιο (17.00)
Νηρέας Λαμίας - Πανιώνιος (Σταυρίδης, Πολυχρονόπουλος): Κολ. Νέας Σμύρνης (15.30)
Υδραϊκός - Ολυμπιακός (Δαμιανάκης, Στεφανάκης): Κολ. ΑΝΟΓ (15.00)

noxiou.gr

Ανεπίτρεπτο «χτύπημα» στην αξιοπρέπεια περήφανων Ελλήνων ναυτεργατών


theofilos_nel_lines_
Μέχρι πριν λίγες μέρες, δεν είχαν ούτε ρεύμα. Παγωνιά και απελπισία. Μεσολάβησαν τα σωματεία και τώρα έχουν πετρέλαιο, τα τρία πλοία. Ως πότε όμως ;
Nel lines. Η εταιρεία, που αποδεικνύεται πως έφθασε στο σημείο να «βασανίζει» τα πληρώματα της.
«Θεόφιλος».»European Express».»Ακουα Τζούελ». 115 ναυτεργάτες , με ένα πιάτο φαΐ, χωρίς τσιγάρα, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη να το πάνε στις οικογένειες τους….
Όλοι δουλεύουν κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως το απόγευμα στα πλοία στον Ν.Μώλο Δραπετσώνας, όπου, όπως μας κατήγγειλε, σήμερα, ένας ναυτικός, έχει σταματήσει πλέον κάθε επισκευή.
Ορισμένοι από επαρχίες αδυνατούν να πάνε σπίτια τους.Στους δικούς τους. Κοιμούνται στα πλοία.
Νοιώθουν μεγάλη απογοήτευση και θλίψη. Ρεφενέ στα άλλα πλοία ή μεταξύ τους για ένα ευρώ.Και ένα τσιγάρο!!!!
Υπάρχουν ναυτεργάτες που τους οφείλει η εταιρεία 25.000 ευρώ.8-9 μηνιάτικα.Η κατάσταση είναι τραγική.
Ο απλήρωτος ναυτεργάτης καταγγέλλει στο peiratiko reportaz:
«Δεν μας δίνουν σημασία. Πήγαμε στον υπουργό , οποίος φαίνεται πολύ καλός άνθρωπος, αλλά κι αυτός δεν μας έδωσε κάποια λύση. Να τους ’49δεσμεύσουν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις να μας ξοφλήσουν. Δεν φεύγουν κάποιοι, αν και έχουν βρει αλλού δουλειά, περιμένοντας τα χρήματά τους. Τα δουλέψαμε. Υπάρχει ναυτικός, που έρχεται κάθε πρωί από την Νίκαια με τα πόδια στο πλοίο, στον Ν.Μώλο Δραπετσώνας , γιατί δεν έχει ο΄τε ένα ευρώ στην τσέπη και δουλεύει από τις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα. Τα παιδιά του όμως πεινάνε. Η λέξη αυτή τα λέει όλα. Εξαθλίωση οικογενειών. Κομμένο ρεύμα στο σπίτι. Απλήρωτα νοίκια. Απειλή έξωσης. Τα χρέη τρέχουν. Εμείς εδώ τρώμε ένα πιάτο φαΐ- πρέπει να τους χρωστάμε και υποχρέωση για αυτό;- αλλά τα παιδιά μας δεν έχουν να φάνε. Τι θα απογίνουμε; Ζητάμε βοήθεια. Το μόνο, που μας λένε είναι πως δεν έχουν λεφτά. Εμείς τι φταίμε; Ναυτικοί, ορισμένοι από το 1970 και το 2015 μέσα στο λιμάνι της Δραπετσώνας δεν έχουν ούτε ένα τσιγάρο να καπνίσουν….Τραγωδία μεγάλη!!!
Φωνάζουμε….ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!!7*
Δεν μπορούμε νά κάνουμε κάτι. Δεν μας δίνουν μια λύση. Κι αυτό μας τρελαίνει. Απόγνωση.Γράψτε το αυτό.ΑΠΟΓΝΩΣΗ!!!!
Πόπη Χριστοδουλίδου
peiratikoreportaz.blogspot.gr

e-nautilia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Στις 24 Φλεβάρη η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου είχε κοινοποιήσει σε όλα τα  μέλη του Δ.Σ. το παρακάτω  σχέδιο ψηφίσματος, που αφορούσε το θέμα της κατάργησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε την πρόθεση να βάλει προ ημερήσιας διάταξης στο συμβούλιο της Τετάρτης 25-2-2015.Το ψήφισμα αυτό δεν πέρασε, με 13 ψήφους στους 26 και πέρασε της Χιακής Συμπολιτείας με διπλή ψήφο του προέδρου, αφού φυσικά το κατέθεσε λίγο πριν την έναρξη του Δ.Σ. με πολλά σημεία «δημιουργικής ασάφειας». Αν και έγινε προσπάθεια σύνθεσης στο σώμα, προκρίναμε την κατάθεση του ψηφίσματος ως έχει, γιατί τελικά το κρασί θα νερωνόταν σε βαθμό που θα ξύνιζε…
«Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου για το θέμα της κατάργησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο Δ.Σ. την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου
Το θέμα που τέθηκε για κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι μείζον θέμα και αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι, αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ για τη μεθόδευση κατάργησης των 2,6 δισ. που μέσω των ΚΑΠ αποδίδονται στους δήμους.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία.
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.
Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - αθλητισμός), αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών, αντί  από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Ως ΔΣ Χίου καταδικάζουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της νέας συγκυβέρνησης και ζητάμε όχι μόνο να μην καταργηθούν οι ΚΑΠ, αλλά να αυξηθούν με βάση τις αυξημένες ανάγκες και αρμοδιότητες των δημοτών μας.»

ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ!



Συνεχίζεται το γαϊτανάκι της απόσεισης ευθυνών για τις καταστροφές των πρόσφατων βροχοπτώσεων με εστίαση στον επαρχιακό δρόμο Χίου Βολισσού, ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Δήμο της Χίου, στο φόντο του οικονομικού στραγγαλισμού και των δύο φορέων από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα , που παρέδωσε τη σκυτάλη στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.
Αυτό, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τους τοπικούς παράγοντες , ώστε την ώρα που κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες  στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου , που ο επαρχιακός δρόμος έχει εξαφανιστεί, αυτοί να επιδίδονται σε χαρτοπόλεμο τυπολατρείας, προκειμένου να βρεθεί τίνος ευθύνη είναι ο δρόμος και αν είναι επαρχιακή οδός όχι.
Ιδιαίτερα η Περιφερειακή αρχή  γνωρίζει δεκαετίες τώρα τη χρήση της οδού ως κάθοδος της σύνδεσης με τη Βολισσό, εκτός και αν θεωρεί τις επαρχιακές οδούς ως μονόδρομο και όμως μέχρι στιγμής κανείς από το πολιτικό προσωπικό δεν έσπευσε να δει τη ζημιά!
                Γνωρίζουν επίσης και οι δύο τι σημαίνει Προγραμματική Σύμβαση εκτέλεσης έργων και ας αφήσουν στην άκρη τις προφάσεις και ισχυρισμούς-εκφράστηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κάρματζη- περί νομιμότητας εκτέλεσης και καταλογισμών.
Μέχρι στιγμής καμιά μελέτη δεν έχει ξεκινήσει, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας  ή εμπόδισης του φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει παρθεί, ενώ μια νέα επιδείνωση του καιρού εγκυμονεί νέους κινδύνους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα πάρθηκαν αποφάσεις και στο  μέτωπο του αιτήματος  των έκτακτων επιχορηγήσεων όσο  και στο μέτωπο του να κηρυχτεί ως επείγουσα η όλη κατάσταση, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά αν δε γίνουν πράξη ,  αν  η Περιφερειακή αρχή  συνεχίσει να κωφεύει και να δηλώνει παρελκυστικά μέχρι στιγμής αναρμόδια.
Ζητάμε άμεσα:
·         Να εκταμιευτούν από την κυβέρνηση προς την Περιφέρεια έκτακτα κονδύλια για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
·         Να συνεργαστούν δήμος και Περιφέρεια ώστε να παρθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την εξέλιξη της καταστροφής τόσο στην περιοχή του Βροντάδου όσο και όπου υπάρχουν πανόμοια προβλήματα, Βολισσός, Καταρράκτης , Λαγκάδα κλπ) μέσω και προγραμματικών συμβάσεων.
·         Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες αποκατάστασης ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν τα τεχνικά έργα, που πρέπει να παίρνουν υπόψη τους τα προηγούμενα τεχνικά λάθη και αυθαιρεσίες.
·         Να αποκατασταθούν οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία που συνδέεται με τη ζωή των αγροτών μας.

·         Να ξεκινήσει επιτέλους ένα συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα το νησί και τα νησιά της Περιφέρειας ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια φαινόμενα που η «θεραπεία» τους είναι πιο επώδυνη και κοστοβόρα.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου




Γ. Πατούλης: «Εντός 10 ημερών εκδίδεται η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας»


Τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία και να εκδοθεί η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας συζήτησε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Από την Κ.Ε.Δ.Ε. στη συνάντηση παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ., Δ. Καφαντάρης, Γ. Μουράτογλου, Σ. Δανιηλίδης και ο Δ. Μπίρμπας.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, «η αναπληρώτρια υπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η προκήρυξη για τις θέσεις θα εκδοθεί το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προσωπικό εντός Απριλίου. Η δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη των 32.000 θέσεων θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ».

 Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, στην συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Στην προκήρυξη που θα εκδοθεί και αφορά στις 32.000 εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικές φόρμες οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις δημοτικές αρχές. Οι φόρμες θα περιγράφουν το αντικείμενο απασχόλησης των ωφελούμενων καθώς και το παραγόμενο έργο. 


Να επισημανθεί τέλος ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ της, έχει προτείνει σε επόμενο κύκλο προσλήψεων  να επανεξεταστούν και τα κριτήρια επιλογής των ανέργων. Η σχετική πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο, ενώ ο προσδιορισμός των νέων κριτηρίων θα αποτελέσει αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου και της Κ.Ε.Δ.Ε.

Συνάντηση Ευρωβουλευτών της ομάδας των Ευρωπαίων Πράσινων και της ΕΓ των ΟΠ, με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη


Στήριξη ευρωβουλευτών στον Γιάννη Τσιρώνη και τη νέα κυβέρνηση

Με πρώτη επίσκεψη στο γραφείο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ξεκίνησαν οι ολοήμερες επαφές των Ευρωπαίων Πρασίνων και της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Οι Sven Giegold(Γερμανία) και ο Ernest Urtasun (Καταλονία) εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους στον νέο Υπουργό, ενώ σημείωσαν ότι είναι ιδιαίτερα θετικό που ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας του Πράσινου Κόμματος, όπως ο Γιάννης Τσιρώνης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος στη νέα κυβέρνηση. Στην συνάντηση συμμετείχαν και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου(συντονίστρια ΕΓ), Κώστας Καλογράνης και Κώστας Λουκέρης.
Στη συζήτηση που διήρκησε περίπου μια ώρα, μεταξύ άλλων προωθήθηκε η τριμερής συνεργασία για μια επί της ουσίας Οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει μεταξύ τους διαρκής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Στην «πράσινη» ομάδα θα προστεθούν το μεσημέρι η Ska Keller (ευρωβουλευτής) και η Simone Peter(συνπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων). Οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιωργο Σταθακηκαι τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα το απόγευμα, στις 6:30μμ, η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πράσινων και η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος των ΟΠ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και του πρώτου εκλεγμένου Πράσινου βουλευτή, Γιώργου Δημαρά, θα δώσουν Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία των Οικολόγων Πράσινων, (Πλ. Κουμουνδούρου 14), με θέμα την αξιολόγηση των συναντήσεων με την κυβέρνηση και τη δρομολόγηση κοινών ευρωπαϊκών δράσεων.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 10ΗΜΕΡΟ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "

Στο επόμενο 10ήμερο η προκήρυξη για την Κοινωφελή Εργασία
Τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία και να εκδοθεί η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους, μέσω του Προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», συζήτησε η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Γ. Πατούλη και τα μέλη, Δ. Καφαντάρη, Γ. Μουράτογλου, Σ. Δανιηλίδη και Δ. Μπίρμπα, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα, με την αναπληρώτρια Υπουργό για την Καταπολέμησης της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, η αναπληρώτρια Υπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση, ότι η προκήρυξη για τις θέσεις θα εκδοθεί το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου οι Δήμοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προσωπικό εντός Απριλίου, με την δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη των 32.000 θέσεων να δημοσιοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, στη συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του Προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. 
Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με νέα προκήρυξη, που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. 
Στην προκήρυξη που θα εκδοθεί και αφορά στις 32.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους, μέσω του Προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικές φόρμες, οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις Δημοτικές Αρχές και θα περιγράφουν το αντικείμενο απασχόλησης των ωφελούμενων, καθώς και το παραγόμενο έργο.  
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της, έχει προτείνει σε επόμενο κύκλο προσλήψεων να επανεξεταστούν και τα κριτήρια επιλογής των ανέργων. 
Η σχετική πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο, ενώ ο προσδιορισμός των νέων κριτηρίων θα αποτελέσει αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου και της Κ.Ε.Δ.Ε.

epoli.gr

Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ»

Τριήμερη περιοδεία στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος :

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οφείλει και θα αφουγκράζεται την περιφέρεια.Οφείλει να καταγράφει τα θέματα προβλήματα που θέτουν για επίλυση κοινωνικοίπαραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς.

Αυτό κάνω ως Υφυπουργόςπροκειμένου μετά από επεξεργασία των θεμάτων με τον Υπουργό Αλέκο Φλαμπουράρηνα προωθούνται για απαντήσεις και λύσεις στα αρμόδια ΥπουργείαΔιαδρομή που θα παρακολουθούμε μέχρι τέλουςΕίναι η δουλειά μας αυτή...»

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΧΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Άφιξη αεροπορικώς 07.30
09:30  ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «Σκυλίτσειο»
12:00 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ
12:45 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
13.15 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ)
18:00 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ
19:00 ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
08:25 Άφιξη ακτοπλοϊκώς στη Μυτιλήνη  Αναχώρηση για Ι.Μ ΠαμμεγίστωνΤαξιαρχών Μανταμάδου
10:40 Επίσκεψη στο Διοικητή της 98 Α.Δ.Τ.Ε
11:00 Επίσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειάρχης)
12:00 Επίσκεψη στο Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου
12:30 Επίσκεψη στο κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
13:00 Επίσκεψη στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης
13:30 Συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου
14.00 Δηλώσεις στα ΜΜΕ (στο γραφείο Δημάρχου)
18:30 Κοπή Βασιλόπιτας των ΑΝΕΛ στο Ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο

ΣΑΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
12.30 Άφιξη στο Βαθύ Σάμου
12:45 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
13:20 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
14:00 ΔΗΜΑΡΧΟΣ
14.30 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ)