Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΓια το πρωί της Δευτέρας έχει οριστεί συνάντηση στην Κουμουνδούρου μεταξύ των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι της μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο με πιθανότερο αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας.Στη συνέχεια, το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Στ. Θεοδωράκη, στην οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης του Ποταμιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.
Κατόπιν αυτών,  πιθανόν και τη Δευτέρα αναμένεται να σχηματιστεί η πρώτη ελληνική κυβέρνηση με κορμό ένα αριστερό κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού της χώρας θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα.
 
Η ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού αναμένεται την Δευτέρα το απόγευμα – Ενα υπουργείο στους ΑΝΕΛ με πιθανότερο το Εμπορικής Ναυτιλίας
Tsipras 3
Οι αρμοδιότητες της νέας κυβέρνησης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να κατανεμηθούν ως εξής:
Όλα δείχνουν ότι κορυφαίο και κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γ. Δραγασάκης, πιθανότατα από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.
Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Κάποιες πηγές πάντως επιμένουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει τελικώς άλλο ρόλο.
Σε αυτή τη δομή θα είναι ενταγμένη η ομάδα διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί και στην οποία αναμένεται και ακούγεται ότι θα ανατεθούν ρόλοι σε πρόσωπα όπως η Ράνια Αντωνοπούλου (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και κατά κάποιους, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σε περίπτωση που η Λούκα Κατσέλη αναλάβει επικεφαλής στο ΤΧΣ θα αποτελεί και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.
Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για το συγκεκριμένο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δ. Παπαδημούλη, ενώ μελετάται το αν θα συμπεριληφθεί στο σχήμα κάποιος από τους ΠαΣοΚογενείς, πιθανώς ο Αλ. Μητρόπουλος.
Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Επίσης, έχει αποφασιστεί η κατάργηση του υπουργείου Τύπου. Θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά πάσα πιθανότητα ο Π. Σκουρλέτης.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν πιθανώς ο Ν. Παππάς, από θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου, σημερινού αρθρογράφου της Αυγής, Θ. Καρτερού για κάποια επιτελική θέση.
Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, και βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. Διαφορετικές συνθήκες για το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαμορφωθούν πάντως αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Π. Καμμένος θα το διεκδικήσουν.
Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Πέραν των υπουργικών θέσεων, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις θεσμικές αρμοδιότητες και στην αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.
Πηγή : Το ΒΗΜΑ

ΥΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ , ΨΗΦΙΣΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με γιουχαίσματα και αποδοκιμασίες "συνόδευσαν" οι πολίτες τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ψηφίσει. Όταν τον αντίκρισαν στο εκλογικό τμήμα όπου πήγαινε να ασκήσει το εκλογικό του δικαιώμα αρκετοί ήταν αυτοί που τον αποδοκίμασαν δείγμα της πολιτικής που εφάρμοσε και της καταιγίδας που έρχεται για το ΠΑΣΟΚ μετά το "χαράτσι" και τόσους άλλους φόρους.
 
Η μικρότερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ από πολιτικό αρχηγό μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, και η μικρότερη δήλωση που έχει κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν η σημερινή του αφού ψήφισε στη Θεσσαλονίκη.
 
«Εύχομαι σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνοδευόταν από στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
 
Τη στιγμή που προσερχόταν στο 2ο εκλογικό τμήμα, κόσμος, που τον περίμενε έξω από το εκλογικό κέντρο, μόλις τον είδε να καταφθάνει, άρχισε να... τον γιουχάρει άγρια και φωνάζει συνθήματα που είχαν σχέση με το ΔΝΤ, με τον ίδιο να χαμογελάει (από αμηχανία)...
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ήττα Του ΝΟΧ Από Τη Βουλιαγμένη


ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης 24/1/15Την ήττα με σκορ 5-8 γνώρισε το Σάββατο 24/1/15 ο ΝΟΧ από το ΝΟ Βουλιαγμένης για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Επόμενος αγώνας για την ομάδα μας είναι το άλλο Σάββατο κόντρα στον Υδραϊκό. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής:
ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης: 5-8
Τα οκτάλεπτα: 0-1, 2-4, 2-2, 1-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χίου (Μ. Τζόρτζεβιτς): Γαλανόπουλος, Γκιάλης 1, Μιμίδης 2, Φαζός, Πρέκας, Κώστας, Κανδιόγλου, Βιτέλλας, Ντούλος 1, Φουντούλης Γιώρ. 1, Καλαργυρός, Αλάτσης, Αγιωργούσης, Γκιουβέτσης, Σωτηράκης
ΝΟ Βουλιαγμένης (Τ. Λοράντος): Τσαλκάνης, Κοπελιάδης 2, Μασμανίδης, Λουιζίδης, Χρυσοσπάθης 1, Γούβης 1, Αφρουδάκης Χρ. 2, Ελμισιάν, Αλβέρτης, Καπότσης 2, Τίγκας, Καπετανάκης, Ζερδεβάς
ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης 24/1/15Ολυμπιακός  - ΝΟ Καλαμακίου: 14-2
Τα οκτάλεπτα: 4-0, 4-0, 2-1, 4-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Ολυμπιακός (Θ. Βλάχος): Γαλανίδης, Μυλωνάκης 2, Δελακάς, Βλαχόπουλος 1, Φουντούλης Ι. 5, Ράντζεν, Ποντικέας, Ντόσκας, Μουρίκης 2, Κολόμβος, Γούνας 4, Δεληγιάννης, Δερβίσης
ΝΟ Καλαμακίου (Α. Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος 1, Μητρόπουλος, Σάντα,
Δουδέσης, Σαλάχας, Χατζηδάκης, Καφετζόπουλος 1, Κατσαούνης, Κεχαγιάς Χ., Λιοτσάκης, Σαρρής, Μασουρίδης

Υδραϊκός ΝΟ - Εθνικός Πειραιά: 7-10
Τα οκτάλεπτα: 5-3, 1-3, 1-3, 0-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Υδραϊκός ΝΟ (Δ. Μαυρωτάς): Φλέγκας, Καϊάφας, Εμμανουηλίδης Ι., Κοκκινάκης 1, Μαυρωτάς Γ., Αγκόρτσας, Μπλάνης 2, Λάζαρης, Αργυρόπουλος, Μπιτσάκος 1, Μπαγλατζής, Εμμανουηλίδης Β. 1, Κούφαλης, Στελλάτος 2
Εθνικός Πειραιά (Φ. Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης, Θαλασσινός, Κουτσιαλής, Χατζηκυριακάκης 1, Μπιλάλης, Βουλγαράκης 3, Καρούντζος 4, Τσαχειλίδης, Κόχειλας, Μπεριστιάνος 1, Αϊβαλιώτης, Βουνισέας, Αργυρόπουλος Σ. 1

Νηρέας Λαμίας - Παναθηναϊκός: 7-12
Τα οκτάλεπτα: 2-5, 0-0, 2-4, 3-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Νηρέας Λαμίας (Ζ. Αναστασιάδης): Φλώρος, Αναστασιάδης 3, Πίσσας, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης 1, Καλαμάρης, Πετρόχειλος, Χαριτάκης 1, Καστανάκης 1, Σταυρόπουλος, Φλώρος Ανδ. 1, Μπελέρης
Παναθηναϊκός (Κ. Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα 1, Σαρτζετάκης 2, Κόχειλας Ν., Κουρλιάφτης 1, Θεοδωρόπουλος, Παπαδόγκωνας 2, Καλογεράκος 1, Αφρουδάκης Γ. 2, Χαραλαμπόπουλος 3, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Πανταζόπουλος

ΠΑΟΚ - Παλαιό Φάληρο: 16-10
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-3, 3-1, 8-4
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Π. Βέργος): Κεχαγιάς Στρ., Σαρησάββας 1, Μιτελούδης 1, Αληχανίδης 4, Προσινικλής, Νικολαϊδης 1, Κόλιανιν 4, Παπαποστόλου, Βογιατζόγλου, Σολανάκης 4, Μαζοκοπάκης 1, Βαχαρέλης, Φοροτζίδης, Αντιβαλίδης, Δημητριάδης
Παλαιό Φάληρο (Ν. Βενετόπουλος): Γαβαλάς Θ., Πολυχρόνης, Τσβέτκοβιτς 2, Ξενάκης 2, Σιώνης 1, Σπηλιωτόπουλος, Παναγούλης, Βερύκοκος, Φυτάλης, Φωκάς 1, Κουκουμάκης, Τσαγκάρης 1, Πεβερέτος, Σαλτερής, Παπαναστασίου 3  

Πανιώνιος - ΑΝΟ Γλυφάδας: 6-12
Τα οκτάλεπτα: 0-4, 2-1, 1-4, 3-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Πανιώνιος (Α. Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης 2, Κοκκάλας 1, Φώσκολος 1, Θωμάκος 1, Δανουρδής, Ζώρζος, Γρηγορόπουλος, Λύκαρης, Βέκκος, Γαβαλάς 1, Καρακατσάνης, Μιγόπουλος
ΑΝΟ Γλυφάδας (Μ. Βολτυράκης): Πλατίδης, Γκίκας, Πατακός, Παπούκας 2, Αγγελίδης 1, Κουλιεράκης 4, Κατρουτζανάκης 1, Φούτρης, Χατζηγούλας, Παπαδόπουλος 3, Γιαννόπουλος, Λομβάρδος 1, Λέντζος, Φωτόπουλος, Δουρίδας

Επόμενη Αγωνιστική
10η Αγωνιστική 31/1/2015Σάββατο
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ-ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΝΟ ΧΙΟΥ-ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ
ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ-ΠΑΟΚ

noxiou.gr

Ο Αντ. Σαμαράς εγκαινίασε έργο που δεν έχει άδεια!


egkainia_cosco_

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εκλογικά συμφέροντα της Ν.Δ., η διοίκηση της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) οργάνωσε φιέστα με καλεσμένο μόνο τον Αντ. Σαμαρά και κανέναν άλλο για τα εγκαίνια δήθεν του έργου του δυτικού προβλήτα III.
Είναι χαρακτηριστικό της βιασύνης τους, ώστε έστειλαν προσκλήσεις για τα εγκαίνια της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου μόλις την Τρίτη 20 Ιανουαρίου!
Όμως το έργο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης πρέπει να αρχίσει εντός 3 μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν έχει ακόμα άδεια κατασκευής, αφού ο αρμόδιος Υπουργός ΥΝΑ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης δεν έχει υπογράψει την Υπουργική Απόφαση που απαιτείται, ούτε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά έχει χορηγήσει άδεια κατασκευής, σύμφωνα με το νόμο και τη Σύμβαση. Επομένως παρέστησαν σε παράνομο έργο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα απαιτούμενα έγγραφα η ΣΕΠ, τα κατέθεσε επίσημα στον ΟΛΠ και τα υπέγραψε ο εκπρόσωπός της μόλις την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου!!!, μαζί με φακέλους που έλλειπαν, δηλαδή μία μέρα πριν τα εγκαίνια!
Φυσικά στα προεκλογικά εγκαίνια αυτά δεν παρέστη κανένας δήμαρχος, κανένας φορέας του λιμανιού και φυσικά ούτε η διοίκηση του ΟΛΠ.
Στο μεταξύ «φουντώνουν» οι φήμες ότι κρίση ξέσπασε στη μητρική εταιρία της ΣΕΠ την Cosco PASIFIC, της οποίας ο Πρόεδρος Li Yunpeng παραιτήθηκε, ενώ ο Πρόεδρος της ΣΕΠ cpt Fu αποχωρεί κι αυτός για την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και μέσα στη ΣΕΠ έντονες αντιδράσεις για τα εγκαίνια αυτά, που θα φανούν τις επόμενες μέρες.
Χρειάζονται σχόλια για τον πανικό τους;

e-nautilia.gr

Υποχρεωτική ψήφος - Τι προβλέπεται για την αποχή


Με φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος τιμωρείται ο εκλογέας, που αδικαιολόγητα δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Γι 'αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία.
Σημειώνεται, ότι επί της ουσίας ο νόμος είναι ανενεργός και ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις σε πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν.
Εκείνοι πάντως, που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν, είναι οι εκλογείς που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Επίσης, δικαιολογείται να μην ψηφίσουν υπάλληλοι του Δημοσίου, υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, λόγω σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης, καθώς και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, για λόγους υγείας.


aftodioikisi.gr

Ποιο θα είναι το υπουργικό συμβούλιο μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Με την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας οι συζητήσεις οδηγούν στην επόμενη ημέρα στην περίπτωση που κερδηθεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι τα πρόσωπα, ποιοι θα στελεχώσουν τα υπουργεία, ποια και πόσα θα είναι τα υπουργεία.
Ήδη στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στίγμα των προθέσεών του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευτεί για τη συγχώνευση ή κατάργηση υπουργείων και κυρίως για τον περιορισμό του τεράστιου αριθμού συμβούλων επιτροπών και πάσης φύσεως πολυδαίδαλων διακλαδώσεων.
Συλλέγοντας πληροφορίες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει μια εκδοχή της επόμενης κυβέρνησης.
Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα είναι φυσικά ο Νίκος Παππάς είτε ως υπουργός Επικρατείας είτε με άλλη ιδιότητα, μη υπουργική αλλά πάντως επιτελική.
Τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης είναι πιθανό να πάρει ο Πάνος Σκουρλέτης, αν δεν γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο διευθυντής της «Αυγής», δημοσιογράφος Νίκος Φίλης, ενδέχεται να αναλάβει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο πόστο θα αποκτήσει ξανά κανονική λειτουργία, με ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις κυβερνητικές προθέσεις, αποφάσεις και θέσεις.
1. Το υπερ-υπουργείο (τα πάντα όλα) των Οικονομικών (οικονομία, ανάπτυξη, υποδομές κλπ.) με επικεφαλής γενικό συντονιστή τον έμπειρο και νηφάλιο Γιάννη Δραγασάκη θα στελεχώσουν οι: Γιώργος Σταθάκης,Ευκλείδης Τσακαλώτος και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο, αν στο συγκεκριμένο υπουργείο ενωθούν όλοι οι τομείς που αφορούν την εθνική οικονομία της χώρας, θα χρειαστούν κι άλλα στελέχη για να μπορέσουν να κρατήσουν όλα τα γκέμια γερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ευτυχώς σε αυτό τον τομέα μεγάλο… πάγκο.
2. Για το  υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να θεωρείται φαβορί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε χθες ειδική υπουργική θέση δίπλα του για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ σημειώνουμε επίσης ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει μεγάλη γνώση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είναι σκληρό καρύδι και η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της σκληρές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο μπορεί να δούμε πρόσωπο εκτός του στενού κομματικού σχηματισμού, με κύρος και πείρα στα ζητήματα του κρίσιμου αυτού υπουργείου, που πρέπει να λύσει χρόνια προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν άμεσα πολλές μεγάλες δίκες με προεξάρχουσα τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Περισσότερο πιθανό είναι ότι το κρίσιμο αυτό υπουργείο θα αναλάβει πρόσωπο με ευρεία αποδοχή και αναγνώριση, πιθανότατα με την ιδιότητα του καθηγητή νομικού ή συνταγματολόγου.
3. Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί προς το παρόν μεγάλο σταυρόλεξο μια και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις αν επικρατήσουν επιλογές με έντονα εθνικιστικά πρόσημα. Πάντως το πιθανότερο είναι να το αναλάβει πρόσωπο εκτός του κομματικού μηχανισμού αλλά με τη βέβαιη συμμετοχή και της Νάντιας Βαλαβάνη.
4. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαβορί θεωρείται ο Θοδωρής Δρίτσας που έχει άλλωστε εδώ και χρόνια την αρμοδιότητα αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται πλέον καλός γνώστης των θεμάτων αυτών. Πιθανότατα κοντά του και ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας.
5. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έρθει επιτέλους στα χέρια των πλέον αρμόδιων, δηλαδή των καθηγητών. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και η Θεανώ Φωτίου αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο γι’ αυτό το υπουργείο, συνεπικουρούμενοι πιθανότατα και από τον Τάσο Κουράκη.
6. Με μια ιστορικά συμβολική κίνηση το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Άσχετα με την προέλευση και τις πολιτικές θέσεις του βουλευτή, με αυτήν την κίνηση θα αποτυπωθεί μετά από μεγάλο διάστημα ένα δυνατό χνάρι στο κράτος Δικαίου.  Δίπλα του γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο τέως βουλευτής Ανδρέας Ξανθός.
7. Το νέο υπερυπουργείο Πολιτισμού (πολιτισμού, αθλητισμού, ναυτιλίας -εκτός του λιμενικού που θα πάει στο Άμυνας- και τουρισμού) θα χρειαστεί φυσικά περισσότερα από ένα πρόσωπα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.
8. Το άλλο υπερυπουργείο των Εσωτερικών είναι πιθανό να αναγκάσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη να αφήσει την Ευρωβουλή. Βέβαιο σχεδόν είναι ότι  θα στελεχωθεί μεταξύ άλλων από τους Δημήτρη Στρατούλη και Σταύρο Κοντονή.
9. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εμπλουτισμένο και με νέο υφυπουργείο ειδικά για τη μετανάστευση, «παίζουν» τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά, με το κομμάτι της μετανάστευσης να προορίζεται για την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρο και εξαιρετικά έμπειρη στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέση την οποία κατείχε και στην αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
10. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης θα παίξει ρόλο ο Αλέξης Μητρόπουλος και προφανώς κάποια ακόμα γνωστά στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα υπόλοιπα υπουργεία, αλλά ούτε και πλήρης εικόνα το πώς ακριβώς θα συνενωθούν, πλην αυτών που περιγράψαμε.
Ούτως ή άλλως όλα αυτά προϋποθέτουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ακούσουμε ξανά τη γνωστή θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Επιλογή πάντως του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναλάβουν τα υπουργεία άνθρωποι που θα έχουν στενή και προφανή σχέση με το αντικείμενο κι όχι σύμφωνα με τη γνωστή «παράδοση» του κριτηρίου της καταγωγής τους.
Πηγή: efsyn.gr


aftodioikisi.gr

Ο “οδικός χάρτης” των εκλογών- Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι


Σε 9.808.760 ανέρχονται οι εκλογείς, την ψήφο των οποίων θα διεκδικήσουν την Κυριακή τα 18 κόμματα και οι 4 συνασπισμοί. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 56 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται 288 έδρες (και 12 έδρες από βουλευτές Επικρατείας) με μεγαλύτερη τη Β΄Αθηνών με 1.426.759 ψηφοφόρους  και μικρότερη τη Λευκάδα με 29,152.
Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν σε 19,733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών.
Η ψήφος είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει με την αστυνομική μας ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Πόσους σταυρούς βάζουμε
Για την κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).
Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α’ Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες), Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).
Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης.
Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από 2 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν 3 σταυρούς προτίμησης.
Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.
  • Πώς γίνεται η ψηφοφορία
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
  • Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.
Δείτε που ψηφίζετε εδώ
  • Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν υπάρχει το όνομά μας στον εκλογικό κατάλογο
Να απευθυνθούμε στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είμαστε εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και να ζητήσουμε πιστοποιητικό εγγραφής για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.


aftodioikisi.gr

Εφάπαξ με νέο σύστημα: Ποιοι είναι οι 52.293 δικαιούχοι


Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η λίστα αναμονής για το εφάπαξ, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ταμείων πρόνοιας, που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», 52.293 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο, το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, περιμένουν να πληρωθούν το εφάπαξ.
Από το σύνολο των δικαιούχων:
– Οι 40.700 περιμένουν εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία εγκρίθηκα υπερωρίες, για να διεκπεραιωθούν οι 40.700 αιτήσεις.
– Οι 8.843 δικαιούχοι προέρχονται από τους τομείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.
– Οι 2.750 ασφαλισμένοι περιμένουν εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
– Το 92% των δικαιούχων έχει συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και, ως εκ τούτου, «εμπίπτει» στο νόμο που προβλέπει ότι για όσους αποχωρούν με σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά το εφάπαξ θα είναι ανάλογο με το πλήθος των αιτήσεων που θα μπορεί να πληρώνει το κάθε Ταμείο. Ο χρόνος πληρωμής θα ξεκινήσει πιθανότατα μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, αν και οι εκλογές είναι πιθανό να πάνε ακόμη πιο πίσω τις αρχικές ημερομηνίες.
Σύμφωνα με το νόμο, το τελικό ποσό θα καθοριστεί:
– Αφού υπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
– Αφού υπολογιστεί πόσο στοιχίζουν όλα τα εφάπαξ που είναι σε αναμονή κάθε χρόνο.
– Αφού υπολογιστεί το ποσό που μπορεί να πληρωθεί μέσα στο έτος, ώστε ο τελικός λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος, δηλαδή τα εφάπαξ που θα πληρωθούν, να μην υπερβαίνουν τα έσοδα του Ταμείου και να μην υπάρχει καθόλου έλλειμμα.
etypos 2401 efapax a
etypos 2401 efapax b
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»


aftodioikisi.gr