Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

«ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ






Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Η χώρα μας έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών σε όλη την Ευρώπη, επειδή ακριβώς οι εν Ελλάδι κυβερνήσεις προφανώς έχουν συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι πρέπει να η επικέντρωση να γίνει στην διαφύλαξη των συνόρων των άλλων ... χωρών. Ενώ λοιπόν τα ελληνικά σύνορα είναι ορθάνοιχτα, ενώ στην πατρίδα μας μπαίνει όποιος θέλει, η προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας έχει πέσει στο να μην φεύγουν προς ευρωπαϊκές χώρες οι λαθρομετανάστες. Και μετά απορούμε γιατί κάποιοι στην ΕΕ σκέφτονται σοβαρά να μας πετάξουν απ' έξω. Ίσως επειδή σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα δεν θα κατοικείται από Ευρωπαίους αλλά από αφροασιάτες; Είχαμε που είχαμε κυβερνήσεις αφρικανικής υφής, οικονομίας ασιατικής υφής, ε τώρα θα έχουμε και αντίστοιχης υφής πληθυσμό. Οπότε για ποιόν λόγο να είμαστε στην Ευρώπη

Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από την επιστολή που απέστειλαν οι συνοριοφύλακες πριν λίγες μέρες στην πολιτική ηγεσία της χώρας και «χτυπάει το καμπανάκι» για την ανεξέλεγκτη  παράνομη  μετανάστευση
Τα νησιά του Αιγαίου ήταν πάντοτε η φυσική γέφυρα με την Ανατολή, και παραμένουν μέχρι σήμερα ο πιο "σίγουρος" δρόμος για την παράνομη είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τους, όμως, καταφέρνει να φύγει από τη χώρα μας. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται τελικός προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών, που έρχεται εξ ανατολών. 

Ακόμα και όσοι καταφέρνουν να μεταβούν σε άλλες κοινοτικές χώρες, εάν συλληφθούν εκεί, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω. Με βάση τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» (2003) την ευθύνη για κάθε λαθρομετανάστη έχει η πρώτη χώρα εισόδου. Εκτός αυτού, το ποσοστό επαναπροώθησης είναι ασήμαντο, επειδή τα κράτη προέλευσης των λαθρομεταναστών κατά κανόνα αρνούνται να τους δεχθούν πίσω. 
Πριν λίγους μήνες είχαν εξαγγελθεί κάποια βαρύγδουπα μέτρα και  αντισταθμιστικά οφέλη  για κάποια 14 κέντρα υποδοχής  λαθρομεταναστων στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και  στο Μυρσινίδι.  Από τότε  πυκνό πέπλο σιωπής καλύπτει την υπόθεση
Και ενώ οι σχετικές δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, το αρμόδιο  Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε υποβολή σχετικού αιτήματος για χρηματοδότηση των έργων, περιμένοντας από την Ε.Ε
το «μάννα» εξ ουρανού.
Αντί η Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει τους εταίρους της ενώπιον του προβλήματος και να απαιτήσει τη χάραξη ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, κοιμάται «ύπνο δικαίου»


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ, 27/12/2011



Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 27η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 17.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου





ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 27/12/2011.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 55148/2011 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)


Αρ. θέματος Θέμα
Εισηγητής
1 Έγκριση της Α φάσης της μελέτης Σχέδιο Xωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δ. Αμανής.
Τεχνική Υπηρεσία
2 Έγκριση σύμβασης συνεργασίας για την εκχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση της ανακύκλωσης.
κ. Δήμαρχος & κ. Σουρέλας
3 Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2012 του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δ. Χίου.
κ. Μάντικας,
Πρόεδρος του ΟΠΚΔΧ
4 Καθορισμός εξόδων παράστασης του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δ. Χίου.
κ. Δήμαρχος
5 Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» στο πλαίσιο αριθ. οικ. 2985 ανοιχτής πρόσκλησης της ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του έργου με τίτλο «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Δήμου Χίου»
κ. Δήμαρχος
6 Αποδοχή ποσού από το «Μαρίνειο ίδρυμα» για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή ράμπας και διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του πολυδύναμου ιατρείου Βολισσού για την πρόσβαση του ασθενοφόρου στο ιατρείο».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
7 Τροποποίηση του προϋπολογισμού για την εξόφληση του έργου <<Βελτίωση υδρευτικής κατάστασης Δ. Αμανής Ν. Χίου-Καλλιέργεια πηγών, ανόρυξη γεωτρήσεων, κατασκευή δικτύων στα δημοτικά διαμερίσματα Βολισσού, Μελανιούς, Νενητουρίων και Φυτών Δήμου Αμανής.>>

κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
8 Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Ποταμιάς-Πισπιλούντας-Χαλάνδρων-Κεράμου-Λεπτοπόδων-Αγιασμάτων-Κουρουνίων-Νενητουρίων-Διευχών-Κατάβασης-Κηπουριών-Φυτών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
9 Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Βολισσού-Πιραμάς-Παρπαριάς-Τρυπών-Μελανιούς-Αγ. Γάλακτος.»
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
10 Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Εσωτερική οδοποιία Καλαμωτής».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
11 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Θυμιανών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
12 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στην περιοχή Αγ. Νικόλαος Θυμιανών».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
13 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Διαπλάτυνση αγροτικών δρόμων Παρπαριάς».
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
14 Έγκριση 1ου ΑΠΕ Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Βολισσού, Πιραμάς, Παρπαριάς, Τρυπών, Μελανιούς, Αγ. Γάλακτος.
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
15 Παράταση της χρονικής διάρκειας της Π.Σ. Δ. Χίου-ΔΕΥΑΧ-ΣΥ.ΔΗ.ΝΟ.Χ. με τίτλο «Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού».
κ. Φυτούσης,
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
16 Παράταση της χρονικής διάρκειας της Π.Σ. Δ. Χίου-ΔΕΥΑΧ-ΣΥΔΗΝΟΧ με τίτλο «Κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών ανασχετικών φραγμάτων».
κ. Φυτούσης,
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
17 Έγκριση όρων για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου της ανακοίνωσης ΣΜΕ 1/2011 του Δήμου Χίου.
κ. Δήμαρχος
18 Τροποποίηση απόφασης για την συγκρότηση επιτροπής κρίσεως αυθαιρέτων.
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ.
19 Απογραφή και παράδοση αρχείων, κινητών περιουσιακών στοιχείων της Ν.Ε.Λ.Ε. Χίου-Συγκρότηση επιτροπής.
κ. Κλεισσάς, Πρόεδρος του Δ.Σ.
20 Συγκρότηση επιτροπών προμηθειών του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
21 Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής εργασιών, υπηρεσιών και μεταφορών του Π.Δ. 28/80 για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
22 Ορισμός μελών στην επιτροπή παραλαβής των έργων άνω των 5.896,41 ευρώ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
23 Ορισμός μελών στην επιτροπή παραλαβής των έργων κάτω των 5.896,41 ευρώ για το έτος 2012.
κ. Δήμαρχος
24 Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Χίου στη νέα διαχειριστική επιτροπή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης.
κ. Νύκτας,
Πρόεδρος Δ.Ε.Π.
25 Ορισμός ορκωτών ελεγκτών για τον οικονομικό έλεγχο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Χίου έτους 2011.
κ. Κοντούδης,
Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Χ.
26 Ορισμός ορκωτών ελεγκτών για τον οικονομικό έλεγχο της Αναπτυξιακής Ακινήτων Δήμου Χίου Α.Ε. έτους 2010.
κ. Δαμαλάς,
Αναπλ. Πρόεδρος Α.Ακ. Α.Ε.
27 Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Προμηθευτικής Ομηρούπολης Α.Ε.
κ. Δήμαρχος
28 Συμμετοχή του Δήμου Χίου στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της κατηγορίας παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

κ. Δήμαρχος
29 Καθορισμός ανταποδοτικών τελών έτους 2012.
κ. Δήμαρχος
30 Τροποποιήσεις προϋπολογισμού.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
31 Έγκριση απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου για τροποποίηση του προϋπολογισμού.
κ. Γιαννάρας,
Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.
32 Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
33 Διαγραφές οφειλών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
34 Τροποποίηση της αριθ. 36/2011 απόφασης του Δ.Σ. περί ορισμού ειδικού εκπροσώπου e-banking των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
35 Μετακινήσεις.
κ. Δήμαρχος


ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ;




Ως γνωστόν, στο διπλανό οικόπεδο από τον καινούργιο χώρο στάθμευσης των οχημάτων, στην περιοχή της Αγίας Άννας Καπέλλας, κοντά στην κλινική "Αυγουστή", επί της οδού Σκαραμαγκά, βρέθηκαν αρχαία, με αποτέλεσμα αυτός ο χώρος να περιφραχθεί και να ..."παραδοθεί" στην Αρχαιολογία.Αυτός ο χώρος έκτοτε έχει μεταβληθεί σε ..."ζούγκλα", γεμάτος αγριόχορτα και λάκκους με νερό από την βροχή, δημιουργώντας ουσιαστικά έλος... Επιπλέον,στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων έχουν ανοίξει στα ... "μουλωχτά" μια τρύπα, με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα νερά του χώρου στάθμευσης, να κατευθύνονται στους... αρχαιολογικούς λάκκους και έτσι να επιβαρύνεται κι' άλλο η κατάσταση με το ... έλος.
Είναι γνωστό επίσης, ότι στο περιφραγμένο από την Αρχαιολογία οικόπεδο, έχουν βρεθεί και ψηφιδωτά, τα οποία έχουν καλυφθεί με νάϋλον και άμμο, με αποτέλεσμα , να μη φαίνονται πλέον και να νομίζει ο καθένας ότι πέραν των λάκκων , δεν υπάρχει κάτι άλλο...
Ερωτώ λοιπόν την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Χίου, τι σκοπεύει να κάνει με τον συγκεκριμένο χώρο,με τα καλυμμένα πλέον ψηφιδωτά και με τους χορταριασμένυς λάκκους που έχουν μετατραπεί σε σημεία σώρευσης νερού, με ότι αυτό συνεπάγεται... Επίσης θα ήθελα να πληροφορηθώ, αν σκοπεύει να κάνει κάτι με την τρύπα, μέσω της οποίας, σωρεύεται βρόχινο νερό από τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων προς το περιφραγμένο οικόπεδο ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1606: Κάνει πρεμιέρα η τραγωδία του Ουίλιαμ Σέξπιρ Βασιλιάς Λιρ.
1825: Ο Ιμπραήμ φθάνει στο Μεσολόγγι και αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις εναντίον της πόλης, αφού αντικατέστησε τον Κιουταχή στην αρχηγία των τοπικών τουρκικών στρατευμάτων.
1860: Το πρώτο καταγεγραμμένο ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ. Και οι δύο ομάδες αγωνίζονται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας.
1865: Ο αμερικανός Τζέιμς Μέισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φίλτρο του καφέ.
1868: Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από τον γιο του Λεωνίδα, αποβιβάζεται στον Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Επανάσταση στη νήσο.
1962: Εκπρόσωπος του ΚΚΣΕ ανακοινώνει ότι η ενασχόληση των νεαρών ρώσων συνθετών με τον δωδεκαφθογγισμό δεν είναι καλό πράγμα.

Γεννήσεις

1791: Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος ανακάλυψε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Θαν. 18/10/1871)
1893: Μάο Τσε Τουνγκ, ο μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας. (Θαν. 9/9/1976)
1918: Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Θαν. 15/3/2006)

Θάνατοι

1890: Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος. (Γεν. 6/1/1822)
1985: Ντάιαν Φόσι, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη. (Γεν. 16/1/1932)
1997: Κορνήλιος Καστοριάδης, φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. (Γεν. 11/3/1922)
Γιορτάζουν: