Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

O ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ - ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χίου την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 , εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο τύπου και:

«Ο Ιατρικός κόσμος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες με έκπληξη παρακολουθεί τις ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλειας και Υγείας , συνεπικουρούμενες από τον Πρόεδρο του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μεθοδεύουν με σπασμωδικές ενέργειες την έναρξη λειτουργίας ενός νέου, ενιαίου οργανισμού παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δυστυχώς η πολιτεία προσπαθεί να εγκαινιάσει έναν οργανισμό που θα προσποιείται ότι παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους. Για μια ακόμη φορά ενεργεί χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη , χωρίς γνώση και χωρίς οικονομικούς πόρους .Θέλει να δημιουργήσει έναν οργανισμό φάντασμα, που δεν θα έχει ικανό αριθμό ιατρών να το στελεχώσουν και όσους ιατρούς απασχολεί δεν θα τους αμείβει αξιοπρεπώς για την εργασία τους.

Αιφνιδιαστικά λοιπόν, ο νέος οργανισμός ενημέρωσε όλους τους ιατρούς που διατηρούν συμβάσεις με τον Ο.Π.Α.Δ και Ο.Α.Ε.Ε. ότι λύνει αζημίως τις συμβάσεις τους από 31-12-2011.

Καλεί μάλιστα τους ιατρούς την τελευταία στιγμή, να δηλώσουν ότι συναινούν σε μια νέα σύμβαση, οι όροι της οποίας δεν έχουν πλήρως διαμορφωθεί και οι ελάχιστοι που μας έγιναν γνωστοί κρίνονται ως απεχθείς και αναξιοπρεπείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δηλώνει ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά ότι συμφωνεί με την ενοποίηση των φορέων υγείας. Πάγια θέση μας όμως είναι η σύναψη συλλογικής σύμβασης με το νεοσύστατο οργανισμό, με αξιοπρεπή αμοιβή, κατά πράξη και περίπτωση και όχι η σύναψη ατομικών συμβάσεων. Επίσης απαίτηση μας είναι να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, συμβεβλημένους και μη με τον οργανισμό. Μόνο έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει ελεύθερα τον ιατρό του και να αποζημιώνεται για τα φάρμακα και τις άλλες δαπάνες από τον ασφαλιστικό του οργανισμό.

Μετά την διακοπή λοιπόν των συμβάσεων όλων των ιατρών με τον Ο.Π.Α.Δ και τον Ο.Α.Ε.Ε., κάτι που έγινε με ευθύνη αποκλειστικά της πολιτείας, δηλώνουμε ότι κανένα από τα μέλη μας δεν δέχεται να προσχωρήσει με τους υπάρχοντες όρους, στον νέο οργανισμό, για να γίνει έτσι υποχείριο απροκάλυπτων κυβερνητικών μεθοδεύσεων . Ο μεγάλος χαμένος σαφώς είναι ο Έλληνας πολίτης, που θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην άδεια του τσέπη, για να μπορεί να έχει έστω και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Η επιστημονική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια όμως , σαν Λειτουργοί της Υγείας, δεν μας επιτρέπει να γίνουμε συνένοχοι στην επιχείρηση ισοπέδωσης του συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και εξαθλίωσης του Έλληνα ιατρού.

Δηλώνουμε ότι περιμένουμε την απάντηση της πολιτείας για να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας ως τις 31 Ιανουαρίου 2012 και καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς σε συστράτευση, ώστε να μην αλωθεί ο χώρος της υγείας εις βάρος των πολιτών, του επιστημονικού έργου των ιατρών αλλά και του εργασιακού τους χώρου ».

Προσκαλούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χίου σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 13.00 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, Καναλά 2 , 2ος όροφος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΔ

Σε βελτιωτικές κινήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις των μεταφορέων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες των δήμων για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών τη νέα χρονιά.
Αυτό προέκυψε από τις σημερινές ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης περιέγραψαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλοκάρει η μεταφορά των μαθητών από τις 8 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πολλοί από τους μέχρι τώρα διαγωνισμούς έχουν κηρυχθεί άγονοι.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε πρώτον, ότι το αργότερο εντός του επόμενου διμήνου θα καταβληθεί στους μεταφορείς το σύνολο των οφειλών για το 2011 από το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών καθώς επίσης και των οφειλών του κράτους για το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
Δεύτερον ότι, για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, θα εξεταστούν και θα κατατεθούν βελτιωτικές προτάσεις προς τους μεταφορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών καθώς και η ομαλή και διαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ «ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ»


                                

                              απο την συνέντευξη τυπου της  Τεταρτης 28 Δεκεμβριου 


 ρεπορτάζ ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Το συνολικό έργο των 7 χρόνων στο «τιμόνι» της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Χίου  παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τετάρτη ,ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου  Σταμάτης Κάρμαντζης κάνοντας ένα εκτεταμένο απολογισμό σε έργα που έχουν γίνει, αλλά  και σε έργα τα οποία  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.
Έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει ένα «σκόπελο» γραφειοκρατικών εμποδίων από το Νοέμβριο του 2004, που ανέλαβε (άμισθη θέση) ,αφήνει στον διάδοχό του ένα χρηματικό αποθεματικό της τάξης των 800.000 ευρώ  και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, αν σκεφθούμε ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι Οργανισμοί και κακοδιοικούνται και είναι ελλειμματικοί.
Η ορθή διοίκηση , «το νοικοκύρεμα», οι στοχευμένες δράσεις, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα , και ο ίδιος ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε ότι: «αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για την πορεία του
                       Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η συνέντευξη άρχισε με την απαρίθμηση των έργων ,ξεκινώντας από τις παρεμβάσεις σε 20 και πλέον λιμάνια και λιμανάκια  σε όλο το μήκος της Χίου , αλλά και των Ψαρών και των Οινουσσών, που άλλαξαν άρδην και την λειτουργία  και  την εικόνα τους..
ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ - ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΑ
Στη συνέχεια ο κ. Κάρμαντζης έκανε αναφορά στα έργα  εκβάθυνσης του κεντρικού λιμένα της Χίου, που τον καθιστούν πλέον προσβάσιμο στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια  (8, 5- 9 μέτρα βάθος ), και μετά στα έργα βελτίωσης και θωράκισης των  τειχών και των κρηπιδωμάτων  τόσο στο Μπούρτζι , όσο και στην περιοχή του Χανδρή
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ -ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Ναυαρχίδα των παρεμβάσεων θεωρείται η κατασκευή των πεζοδρομίων  της παραλίας  που έχουν αλλάξει την παλιά άσχημη  όψη. Ήδη από την περασμένη άνοιξη οι Χιώτες απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλία,( μητέρες κυκλοφορούν με καροτσάκια, άτομα με ειδικές ανάγκες ,παιδιά και ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς  κίνδυνο) , και οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι, ενώ πέριξ έχουν γίνει και εικαστικές και αισθητικές παρεμβάσεις.
Για να ολοκληρωθεί πλήρως  αυτό το μεγάλο έργο  (απομένουν τα τμήματα Χανδρή- Κουντουριώτου) και το τμήμα της οδού Νεωρείων ), έχει  εγκριθεί μελέτη  από την Λιμενική Επιτροπή και έχει δεσμευτεί ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ, ποσό που το χαρακτήρισε επαρκές ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Το Λιμενικό Ταμείο συνέβαλλε με το ποσό των 55000, που διατέθηκε για τον εξοπλισμό  σε χερσαία και πλωτά μέσα που χρησιμοποιεί το Λιμεναρχείο,. Επίσης  εκπονήθηκε μελέτη αντιρρύπανσης και εφοδιασμού με τον απαραίτητο εξοπλισμό  για την παραλαβή στερεών και υγρών αποβλήτων.
Όλα τα παραπάνω ήταν απαραίτητα για τον ασφαλή και νόμιμο κατάπλου των πλοίων.
Η  ΜΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ  ΝΕΑΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ
Η μη παραλαβή της ιχθυόσκαλας οφείλεται  στη διαπίστωση ατελειών  στην κατασκευή του έργου της, τόνισε ο κ. Καρμαντζης
ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΝΟΧ
Το Λιμενικό Ταμείο συνέβαλλε με το ποσό των 30.000 στο πρόστιμο που επεβλήθη στα Καρδάμυλα για τις προσχώσεις. Με το ίδιο ποσό ενισχύθηκε και ο ΝΟΧ, για παρόμοια περίπτωση .
ΤA DUTY FREE ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ
Όλες οι προκαταρτικές μελέτες σύμφωνα πάντα με τους νόμους  έχουν ολοκληρωθεί, για να λειτουργήσει το DUTY FREE, όπως είναι και η εκφρασμένη επιθυμία του Δήμου Χίου, που από το Νέο Έτος λόγω ισχύος του Καλλικράτη, θα αναλάβει πλέον  και την ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Ξεκίνησε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, το κόστος είναι μηδενικό για το Λιμενικό Ταμείο, και το πρόγραμμα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  ήταν εισηγητής σε Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη  τον περασμένο Σεπτέμβριο   στο Ηράκλειο της Κρήτης με την συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο, όπου παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα της Χίου και η επάρκεια και των δύο λιμένων της Χίου και Μεστών.
Η προβολή της Χίου ως τουριστικού προορισμού κρουαζιέρας ήταν επιτυχής

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
Μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας  έγιναν ενέργειες για την διάδοση και διαφύλαξη της ναυτικής παράδοσης και του πολιτισμού. Υπήρξε καλή συνεργασία με φορείς  όπως την βιβλιοθήκη Κοραή, την Euroclassica, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για εκδόσεις βιβλίων. Τοποθετήθηκε η προτομή του Κουντουριώτη στο Κέντρο του Λιμανιού αποδίδοντας φόρο τιμής στον ελευθερωτή της Χίου . Το Λιμενικό Ταμείο επίσης συμμετείχε  στην 5η  πανελλήνια συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών στη Χίο , στο ράλλυ Αιγαίου, ενώ τίμησε εκλεκτούς συμπατριώτες μας για την προσφορά τους στην πατρίδα, στη ναυτιλία και στον πολιτισμό .

Τέλος ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε  ότι αποχωρεί από την Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου με το «κεφάλι ψηλά»,τώρα που  έληξε η θητεία του, και ότι διαχειρίστηκε τα θέματα της ευθύνης τομέα του έντιμα και σωστά ,ευχόμενος  «καλή συνέχεια» στον διάδοχό του, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνεργάτες του .Ανέφερε ότι παραμένει μάχιμος, από την θέση του ως Περιφερειακού Συμβούλου του  Βορείου Αιγαίου, και η προσφορά του στους συμπατριώτες του  και στο συμφέρον του τόπου θα συνεχιστεί.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Εγκρίθηκε άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 877/11/15-7-2011 στην εταιρεία “ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.”, (συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου) για την εγκατάσταση σε 28.000 στρέμματα στον Αθέρα 110 ανεμογεννητριών. Αντί οι ανεμογεννήτριες να μπουν η μία δίπλα στην άλλη σε χώρο 28 στρεμμάτων (16x16x110) μπαίνουν σε 28 χιλιάδες στρέμματα σε...
όλη την κορυφογραμμή της Ικαρίας!

Η άδεια προβλέπεται να έχει ισχύ για 25 χρόνια με επιπλέον πρόβλεψη ανανέωσής της για άλλο τόσο χρόνο δηλαδή για 50 χρόνια!

Στην άδεια αναφέρεται ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στις θέσεις «Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- Υψώνας- Κασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας-Σαραντάδων- Ερίφη- Κουταλόπετρα- Βάρκα- Παπουλογάρι- Σελλάδια- Μεγάλοφος- Σαμάκι- Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης- Αναβάθρες- Ράντι- Σταυρί- Πούντα- Πρ. Ηλίας- Κακό Καταβασίδι-Αιθέρας όρος» του Δήμου Ικαρίας.

Οι ανεμογεννήτριες μαμούθ, θα έχουν ισχύ 3 MW η καθεμία, το ύψος τους θα φτάνει τα 150 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών 90 μέτρα.

Μετά την έκδοση της άδειας από τη ΡΑΕ κατατέθηκαν δύο προσφυγές:
1. ο Δήμος Ικαρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30-7-2011, προσέφυγε κατά της απόφασης της ΡΑΕ.
2. Ο Ηλίας Γιαννίρης επίσης κατέθεσε προσφυγή (Α.Π. 5590/2-8-2011 γρ. υπουργού).

Ανακοινώσεις κατά των ανεμογεννητριών εξέδωσαν:

Η "Αρχιπέλαγος Ι.Θ.Π."
Η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας"-ΛΑΣ Ικαρίας
Η δημοτική παράταξη "Αυτόνομη Συσπείρωση ΠΟλιτών Ικαρίας"-ΑΣΠΙ
Η "Κίνηση Πολιτών Ευδήλου"
Η περιφερειακή παράταξη "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο"

Ιστορικό
Στην Ικαρία υπήρξαν και λειτούργησαν από τη ΔΕΗ εφτά ανεμογεννήτριες, με ύψος περίπου 30 μέτρα, στη θέση Φυρή Άσπα, πάνω από τον Άγιο Κήρυκο. Παρ ‘ ότι ήταν τόσο κοντά στο δρόμο ή αισθητική τους παρουσία ήταν θετική και φάνταζαν σαν οικείο τεχνολογικό έργο. Μπορούσαν να καλύπτουν το 12% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας και ήταν σε λειτουργία ιδιαίτερα τον Αύγουστο που η κατανάλωση ρεύματος ήταν στο ζενίθ.

Ενεργειακά, η Ικαρία δεν έχει ανάγκη από τις νέες ανεμογεννήτριες.
Η Ικαρία σήμερα έχει μέγιστη δυνατότητα για 12,5 MW (από το θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Κηρύκου). Έχει και 600 KW από Ανεμογεννήτρια ιδιώτη (Περδίκι).

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρωτοποριακού (για την Ευρώπη) υβριδικού έργου στη Δυτική Ικαρία (Πέζι - Προεσπέρα-Κάτω Προεσπέρα) θα δίνει στην Ικαρία ενεργειακή αυτονομία προσφέροντας 6,5 MW. Επίσης, ιδιώτες εγκαθιστούν και μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών που μπορεί να φτάνει και το 1 MW.

Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς ενεργοποιούνται για να αξιοποιηθεί ενεργειακά η γεωθερμία, για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση (εξοικονόμηση ενέργειας) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να απαλλαγεί η Ικαρία από τους πετρελαϊκούς σταθμούς.

Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας σε περίοδο αιχμής είναι μόλις 9 MW (10 περίπου μέρες το δεκαπενταύγουστο).

Επιπτώσεις
Κάθε ανεμογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς τα θεμέλιά της. Απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση. Πρέπει να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16μ. x 16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων και εχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Απαιτούνται 110 τέτοια θεμέλια. Κάθε ανεμογεννήτρια συνοδεύεται από ένα κτήριο. Η μεταφορά μιας ανεμογ εννήτριας 3 MW θα γίνει με τεράστιες νταλίκες. Τεράστιοι δρόμοι θα διανοιχτούν.

Τέλος, μια ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό (εναέρια -κολώνες, ή υπόγεια -εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων. Μεγάλο κτήριο απαιτείται και για τον υποσταθμό στο σημείο που θα ποντίζεται το καλώδιο για να μεταφέρει το εξαγόμενο ρεύμα στην Αττική!

Για να γίνει η συζητούμενη επένδυση αντί για 28 στρέμματα σε 28.000 στρέμματα, θα ανασκαφτεί όλη η κορυφογραμμή και θα υπάρχουν παντού δρόμοι έτοιμοι για το μεγάλο πλιάτσικο των τουριστικών επενδύσεων με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο!

Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA (SAC και SPA). Θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα, σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα:
• Το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη»,
• Τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές της (NATURA 2000-Ορνιθολογική),
• Τόπους με τεράστια παλαιολιθική, νεολιθική, ιστορική και πολιτιστική αξία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκτρύφτης, Εριφή κλπ)
• Τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα,
• Τους περίφημους πέτρινους φραγμούς, με πιο σπουδαίο το φραγμό που βρίσκεται κατά μήκος του Αθέρα,
• Τις πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της βουνοκορφής.

Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν για να γίνει ένα ιδιωτικό επενδυτικό έργο, σε δημόσια-δημοτική γη και ίσως σε ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο το κέρδος για 50 χρόνια και βάλε...

Θα υπάρχουν οφέλη;
Λένε ότι με τέτοιες επενδύσεις ανεμογεννητριών μπορούμε να κλείσουμε ένα λιγνιτωρυχείο.
Όμως ο ίδιος επενδυτής (Μυτιληναίος) ενδιαφέρεται να πάρει και λιγνιτωρυχείο για 300 MW στη Βεύη Φλώρινας! http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_02/08/2011_451198

Το περίφημο αντισταθμιστικό τέλος το οποίο α καρπούται ο Δήμος Ικαρίας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ το χρόνο [Κ. Θεοφύλακτος, ενημερωτική εκδήλωση, αίθουσα Ραχών Ικαρίας, 22-8-2011].

Ας συγκρίνουμε αυτό το όφελος με το κόστος της βροχόπτωσης του Οκτωβρίου 2010 στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Έγιναν καταστροφές από τις επιφανειακές ροές που δημιουργήθηκαν κυρίως από τους διάφορους δρόμους που κατέληγαν στο επαρχιακό δίκτυο. Η συνολική ζημιά εκτιμήθηκε ότι ήταν της τάξης των 13.000.000 ευρώ.

Αν υλοποιηθεί το έργο των ανεμογεννητριών, μετά τις εκχερσώσεις και τις διανοίξεις των απαιτούμενων δρόμων στον Αθέρα για τη μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία των 110 ανεμογεννητριών θα δημιουργηθούν επιφάνειες απορροής υδάτων που θα προστεθούν σε αυτές που προκάλεσαν την πλημμύρα του Οκτωβρίου 2010.

Κανείς δεν ξέρει πόσες τέτοιες έντονες βροχοπτώσεις θα υπάρξουν στα επόμενα 25 ή 50 χρόνια και πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας

Οι υπογράφοντες/υπογράφουσες αυτό το κείμενο, άτομα και σύλλογοι, είμαστε κατά της τοποθέτησης των 110 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 MW στον Αθέρα της Ικαρίας.

Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί:
• Θα μετατρέψει τον Αθέρα σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μήκους άνω των 27 χιλιομέτρων.
• Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις στον Αθέρα για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.

• Θα αυξήσει την τρωτότητα της Ικαρίας σε πλημμύρες και σε φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
• Θα καταστρέψει το Δάσος του Ράντη και άλλες δασικές περιοχές.
• Θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής NATURA της Ικαρίας (οικότοπος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) που βρίσκεται στη Δυτική Ικαρία καθώς και εκείνης που βρίσκεται ανάμεσα στην Πούντα και το Κακό Καταβασίδι.
• Θα καταστρέψει τους βιότοπους και τις περιοχές που φωλιάζει η ορνιθοπανίδα της Ικαρίας, η οποία, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι μεγάλης σπουδαιότητας.
• Θα μειώσει το ζωτικό παραγωγικό και αισθητικό χώρο των Ικαρίων για πολλές δεκαετίες.
• Θα αλλοιώσει δραματικά το Ικαριακό τοπίο καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στο μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής.
• Θα γεμίσει με χιλιόμετρα καλωδιώσεων και πάνω από 110 συνοδευτικών κτηρίων για αποθήκευση, φύλαξη, και υποσταθμούς όχι μόνο τον Αθέρα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ικαρίας, μέχρι το σημείο της βύθισης του καλωδίου προς την Αττική.
• Θα ακυρώσει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πολιτιστικές διαδρομές, τόνωση της τοπικής οικονομίας των ορεινών χωριών, ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών κλπ)
• Θα μειώσει την σημερινή ελκυστικότητα της ενδοχώρας της Ικαρίας από τους παραθεριστές που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά και τα μονοπάτια της Ικαρίας και θα απειλήσει τις σημερινές τουριστικές δραστηριότητες που γίνονται όλο το χρόνο από ομάδες ξένων, κυρίως, περιπατητών.

Θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και αντίθετη με τα συμφέροντα του νησιού διότι:
• αγνοεί την τοπική βούληση.
• σχεδιάζεται και μεθοδεύεται χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα καθώς οι σημερινές προβλέψεις προς το Δήμο και την τοπική κοινωνία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον, ιδιαίτερα με τη σημερινή οικονομική συγκυρία.
• είναι άσχετη με τις ενεργειακές ανάγκες της Ικαρίας και αποβλέπει μόνο στην κερδοφορία του επενδυτή.
• δεν συνυπολογίζει τα δρομολογημένα ενεργειακά έργα της Ικαρίας.
• προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον.
• παραβιάζει κατάφορα την αρχή της αναλογικότητας καθώς η Ικαρία, που χρειάζεται 9-12 ΜW καλείται να συμβάλει υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με τα 330 MW αυτής της επένδυσης.
• δεν έχει συνεκτιμηθεί η 25ετής ή 50ετής οικονομική ζημιά από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του βουνού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, η ενδεχόμενη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση περιουσιών, μελισσοκομία, καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία και κυνήγι, τροφοσυλλογή, εναλλακτικός τουρισμός κλπ.).

Και τέλος, διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, μετά τη λήξη της επένδυσης (25 ή 50 χρόνια), το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 110 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα κτήρια και τα χιλιόμετρα καλωδίων θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.

Καλούμε τον Δήμο Ικαρίας:
• να μην δεχτεί αυτό το αποικιοκρατικό επενδυτικό σχέδιο,
• να μη δεχτεί διαπραγματεύσεις για καμιά χωροθέτηση που να είναι στην περιοχή του Δάσους του Ράντη και μέσα στις περιοχές NATURA,
• να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία, όπως την αυξημένη συμμετοχή του στο αναστρέψιμο-υβριδικό έργο των Ραχών, από όπου μπορεί να αντλήσει σημαντικά έσοδα, αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ικαρίας ενδεχομένως μέσα από πολυμετοχικά σχήματα τοπικών, κυρίως, συμφερόντων όπου θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος, αντλώντας και τα σχετικά οικονομικά ανταλλάγματα (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ).

Η ΒΙΟΖΩ Υποστηρίζει την Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΕΟΤ

Συνέχεια έδωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στο θέμα με την παραχώρηση των ακινήτων του ΕΟΤ στις περιφέρειες, μετά μάλιστα και την αντίδραση του δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, ζητώντας με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο την απευθείας ανάθεση των ακινήτων στους δήμους.

Την απευθείας παραχώρηση στους αντίστοιχους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου των ακινήτων διαχείρισης της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε» ζητεί και προτείνει με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης προς τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.

Από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού, απάντησε ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, στον οποίο και κοινοποιήθηκε η επιστολή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Με δήλωσή του, διευκρίνισε πως τα ακίνητα που βρίσκονται στη Ρόδο περιέρχονται στο Δήμο Ρόδου και τα ακίνητα που βρίσκονται στην Πάτμο περιέρχονται στο Δήμο Πάτμου. Όπως διευκρίνισε, η αναφορά στις περιφέρειες στο αρχικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου έγινε μέχρι να καθοριστούν και να ταυτιστούν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα ακίνητα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η επιστολή Μαχαιρίδη

Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορούμενοι από τα Μέσα Ενημέρωσης το περιεχόμενο του άρθρου 38 στο σχέδιο νόμου με θέμα «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο «η κυριότητα, καθώς και η διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που αναφέρονται και περιγράφονται σε σχετικό πίνακα, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε», παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στις αντίστοιχες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις», σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνουμε, τα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι Δήμοι (Ρόδου, Πάτμου, Θήρας, Νάξου), ή ανήκουν στη διαχείρισή τους, να παραχωρηθούν απευθείας στους αντίστοιχους Δήμους.

Η πρότασή μας αυτή είναι απολύτως εναρμονισμένη με το πνεύμα και το γράμμα των πάγιων θέσεων που διαχρονικά εκφράζουμε και έχουμε έγκαιρα καταθέσει εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι στον ισχυρό Δήμο αποκεντρώνεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναγνωρίσετε και θα προσυπογράψετε την αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασής μας, αναθεωρώντας και προσαρμόζοντας αναλόγως την αρχική πρόβλεψη, όπως αυτή διατυπώνεται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και στο άρθρο 38.

Με τιμή

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑΚΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου στις 18:00 το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας σε συνεργασία με την Περιηγητική Λέσχη Χίου διοργανώνει στη πλατεία Βουνακίου τον καθιερωμένο διαγωνισμό με τα Αγιοβασιλιάτικη Βαποράκια.

AΠΟΦΑΣΕΙΣ 27/12/2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ (ΣΧΟΟΑΠ, μηδενική αύξηση στα ανταποδοτκά κ.λ.π.)

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Δεκεμβρίου 2011, ήταν η απόφαση για μηδενική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Χίου για το 2012,προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.


Στην εν λόγω συνεδρίαση εγκρίθηκε η Α΄φάση της μελέτης Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δ.Αμανής.

Συζητήθηκαν εκτενέστερα οι όροι της σύμβασης για την υλοποίηση της ανακύκλωσης και αποφασίσθηκε ότι στη διακήρυξη, που θα προετοιμάσει η Οικονομική Επιτροπή, βασικός όρος θα είναι η 6ετής εκχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, σύμφωνα με τη μελέτη, που έχει εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου Δ.Χίου για το έτος 2012.

Ελήφθη απόφαση για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης &Νήσων Αιγαίου 2007-2013» στο πλαίσιο αριθ.οικ.2985 ανοικτής πρόσκλησης της ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του έργου με τίτλο «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Δήμου Χίου», σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε γι΄αυτό το σκοπό.

Τέλος αποφασίσθηκε η συμμετοχή του Δήμου Χίου στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στο πλαίσιο της Δράσης 7»Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της κατηγορίας παρέμβασης1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή του δήμου στη στήριξη της απασχόλησης και στην πρόσληψη ανέργων.

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ...






του ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ ------



Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με ότι χειρότερο και ότι πιο φοβήσιμο γίνεται τον Έλληνα πολίτη και οι πολιτικοί "διαβουλεύονται" μεταξύ τους, αποφασίζοντες πίσω από καλά κλειστές πόρτες, ερήμην των πολιτών.
Ο Έλληνας πολίτης αυτή την στιγμή, το μόνο που γνωρίζει πολύ καλά, είναι η φοροδοσία, κάτι που έχει ξεπεράσει τα όριά του, εδώ και πολύ καιρό. Ο ξένος παράγοντας διοικεί εκ του μακρόθεν ή εκ του σύνεγγυς, αφήνοντας πίσω του την Ελληνική λαϊκή ετυμηγορία, κάτι που θα χρησιμοποιήσει (ο ξένος παράγοντας), μόνο όταν κρίνει ότι η πλήρης εξαθλίωση θέλει και την ..."δημοκρατική" της επίφαση. Ουσιαστικά, η χώρα αυτή την στιγμή διοικείται,από μια κυβέρνηση που στερείται λαϊκής και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Διοικείται από μια κυβέρνηση που δεν έχει ψηφισθεί από τον Ελληνικό λαό, αλλά από την πλειοψηφία των 300 της Βουλής, μια πλειοψηφία που δεν έστειλε στην φυλακή κανέναν πολιτικό για το σκάνδαλο "Βατοπεδίου", στέλνει όμως στην φυλακή , έναν καλόγερο..., με απόφαση βέβαια της Δικαιοσύνης.
Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, έχει καταντήσει "λάστιχο", που "παίζει", από την 19η Φεβρουαρίου 2012, μέχρις ότου συναινέσουν γι'αυτήν , οι Έλληνες πολιτικοί και ο ξένος παράγοντας.Κάτι δηλαδή που προσβάλλει τα ηθικά και δημοκρατικά ιδεώδη των πολιτών. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολιτικός της ανομοιγενούς συγκυβέρνησης, που να παίρνει το θέμα "επάνω του" και να λέει στον λαό την πραγματική αλήθεια και το πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, έχει εκτραπεί από την πραγματική δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό, όπως λένε και κάποιοι ξένοι πολιτικοί, κάτι όμως,που όπως φαίνεται, δεν σοκάρει τα αυτιά των πολιτικών της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά το συμφέρει η παρούσα κατάσταση. Και το συμφέρει,γιατί όσο πιο μακριά πάει η ημερομηνία των εκλογών, τόσο πιο εύκολα, πιστεύει, ότι θα ξεχασθούν τα πεπραγμένα της 2ετίας του από τον Ελληνικό λαό.
Το φορτίο πέφτει στον Αντώνη Σαμαρά και στη Νέα Δημοκρατία, που οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει στον Ελληνικό λαό, την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών και την επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα...