Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ «ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ»


                                

                              απο την συνέντευξη τυπου της  Τεταρτης 28 Δεκεμβριου 


 ρεπορτάζ ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Το συνολικό έργο των 7 χρόνων στο «τιμόνι» της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Χίου  παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τετάρτη ,ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου  Σταμάτης Κάρμαντζης κάνοντας ένα εκτεταμένο απολογισμό σε έργα που έχουν γίνει, αλλά  και σε έργα τα οποία  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.
Έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει ένα «σκόπελο» γραφειοκρατικών εμποδίων από το Νοέμβριο του 2004, που ανέλαβε (άμισθη θέση) ,αφήνει στον διάδοχό του ένα χρηματικό αποθεματικό της τάξης των 800.000 ευρώ  και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, αν σκεφθούμε ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι Οργανισμοί και κακοδιοικούνται και είναι ελλειμματικοί.
Η ορθή διοίκηση , «το νοικοκύρεμα», οι στοχευμένες δράσεις, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα , και ο ίδιος ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε ότι: «αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για την πορεία του
                       Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η συνέντευξη άρχισε με την απαρίθμηση των έργων ,ξεκινώντας από τις παρεμβάσεις σε 20 και πλέον λιμάνια και λιμανάκια  σε όλο το μήκος της Χίου , αλλά και των Ψαρών και των Οινουσσών, που άλλαξαν άρδην και την λειτουργία  και  την εικόνα τους..
ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ - ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΑ
Στη συνέχεια ο κ. Κάρμαντζης έκανε αναφορά στα έργα  εκβάθυνσης του κεντρικού λιμένα της Χίου, που τον καθιστούν πλέον προσβάσιμο στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια  (8, 5- 9 μέτρα βάθος ), και μετά στα έργα βελτίωσης και θωράκισης των  τειχών και των κρηπιδωμάτων  τόσο στο Μπούρτζι , όσο και στην περιοχή του Χανδρή
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ -ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Ναυαρχίδα των παρεμβάσεων θεωρείται η κατασκευή των πεζοδρομίων  της παραλίας  που έχουν αλλάξει την παλιά άσχημη  όψη. Ήδη από την περασμένη άνοιξη οι Χιώτες απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλία,( μητέρες κυκλοφορούν με καροτσάκια, άτομα με ειδικές ανάγκες ,παιδιά και ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς  κίνδυνο) , και οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι, ενώ πέριξ έχουν γίνει και εικαστικές και αισθητικές παρεμβάσεις.
Για να ολοκληρωθεί πλήρως  αυτό το μεγάλο έργο  (απομένουν τα τμήματα Χανδρή- Κουντουριώτου) και το τμήμα της οδού Νεωρείων ), έχει  εγκριθεί μελέτη  από την Λιμενική Επιτροπή και έχει δεσμευτεί ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ, ποσό που το χαρακτήρισε επαρκές ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Το Λιμενικό Ταμείο συνέβαλλε με το ποσό των 55000, που διατέθηκε για τον εξοπλισμό  σε χερσαία και πλωτά μέσα που χρησιμοποιεί το Λιμεναρχείο,. Επίσης  εκπονήθηκε μελέτη αντιρρύπανσης και εφοδιασμού με τον απαραίτητο εξοπλισμό  για την παραλαβή στερεών και υγρών αποβλήτων.
Όλα τα παραπάνω ήταν απαραίτητα για τον ασφαλή και νόμιμο κατάπλου των πλοίων.
Η  ΜΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ  ΝΕΑΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ
Η μη παραλαβή της ιχθυόσκαλας οφείλεται  στη διαπίστωση ατελειών  στην κατασκευή του έργου της, τόνισε ο κ. Καρμαντζης
ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΝΟΧ
Το Λιμενικό Ταμείο συνέβαλλε με το ποσό των 30.000 στο πρόστιμο που επεβλήθη στα Καρδάμυλα για τις προσχώσεις. Με το ίδιο ποσό ενισχύθηκε και ο ΝΟΧ, για παρόμοια περίπτωση .
ΤA DUTY FREE ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ
Όλες οι προκαταρτικές μελέτες σύμφωνα πάντα με τους νόμους  έχουν ολοκληρωθεί, για να λειτουργήσει το DUTY FREE, όπως είναι και η εκφρασμένη επιθυμία του Δήμου Χίου, που από το Νέο Έτος λόγω ισχύος του Καλλικράτη, θα αναλάβει πλέον  και την ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Ξεκίνησε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, το κόστος είναι μηδενικό για το Λιμενικό Ταμείο, και το πρόγραμμα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  ήταν εισηγητής σε Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη  τον περασμένο Σεπτέμβριο   στο Ηράκλειο της Κρήτης με την συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο, όπου παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα της Χίου και η επάρκεια και των δύο λιμένων της Χίου και Μεστών.
Η προβολή της Χίου ως τουριστικού προορισμού κρουαζιέρας ήταν επιτυχής

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
Μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας  έγιναν ενέργειες για την διάδοση και διαφύλαξη της ναυτικής παράδοσης και του πολιτισμού. Υπήρξε καλή συνεργασία με φορείς  όπως την βιβλιοθήκη Κοραή, την Euroclassica, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για εκδόσεις βιβλίων. Τοποθετήθηκε η προτομή του Κουντουριώτη στο Κέντρο του Λιμανιού αποδίδοντας φόρο τιμής στον ελευθερωτή της Χίου . Το Λιμενικό Ταμείο επίσης συμμετείχε  στην 5η  πανελλήνια συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών στη Χίο , στο ράλλυ Αιγαίου, ενώ τίμησε εκλεκτούς συμπατριώτες μας για την προσφορά τους στην πατρίδα, στη ναυτιλία και στον πολιτισμό .

Τέλος ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε  ότι αποχωρεί από την Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου με το «κεφάλι ψηλά»,τώρα που  έληξε η θητεία του, και ότι διαχειρίστηκε τα θέματα της ευθύνης τομέα του έντιμα και σωστά ,ευχόμενος  «καλή συνέχεια» στον διάδοχό του, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνεργάτες του .Ανέφερε ότι παραμένει μάχιμος, από την θέση του ως Περιφερειακού Συμβούλου του  Βορείου Αιγαίου, και η προσφορά του στους συμπατριώτες του  και στο συμφέρον του τόπου θα συνεχιστεί.