Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ, ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





Η Επιτροπή αποτελείται από τους:
1) Τον Καλαϊτζή Ευάγγελο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Διοικητικού Οικονομικού Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ως Πρόεδρο, με αναπληρώτρια του την Μελαχροινούδη Ευαγγελία, Προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης Ν.Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
2)Τον Στεφάνου Παντελή, Αντιδήμαρχο Δήμου Χίου με αναπληρωτή τον Καλαγκιά Αντώνη, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Χίου
3)Τον Βρατσάνο Κωνσταντίνο, Δήμαρχο Ψαρών με αναπληρώτρια του την Θλιβίτου Αθηνά, Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας
4)Τον Κωνσταντινίδη Γεώργιο, Διευθυντή του 4ο Γυμνασίου Χίου με αναπληρώτρια του την Πασσάδη Αθηνά, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Χίου
5) Την Μπαχά Αρετή, Διευθύντρια του ΓΕΛ Βροντάδου με αναπληρώτρια την Κατσάλα Βασιλική, Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Χίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1726: Ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα, ιδρύει την πόλη Μοντεβιδέο.
1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι Silent Night (Άγια Νύχτα). Θα παρουσιαστεί σε κοινό την επόμενη μέρα και θα παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων.
1823: Ο λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι.
1893: Ο Χένρι Φορντ κατασκευάζει την πρώτη του πετρελαιομηχανή και την δοκιμάζει στη αυλή του σπιτιού του.
1906: Αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει για πρώτη φορά στα ερτζιανά μουσικό κομμάτι.

Γεννήσεις

1809: Κρίστοφερ Χιούστον Κάρσον, γνωστότερος ως Κιτ Κάρσον, από τους πρωτοπόρους της μετανάστευσης στη Δύση. (Θαν. 23/5/1868)
1818: Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, άγγλος φυσικός, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης της οποίας φέρει το όνομά του. (Θαν. 11/10/1889)
1837: Ελισάβετ, γνωστότερη με το χαϊδευτικό Σίσσυ, αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας. (Θαν. 10/9/1898)

Θάνατοι

1873: Τζονς Χόπκινς, αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του. (Γεν. 19/5/1795)
1905: Απόστολος Μακράκης, θεολόγος, πατριώτης και ιεροκήρυκας. Πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα, που άφησε έντονα ίχνη στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής του. (Γεν. 1831)
1935: Άλμπαν Μπεργκ, αυστριακός συνθέτης. Υπήρξε διακεκριμένο μέλος της λεγόμενης Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, μαζί με τους Άρνολντ Σένμπεργκ και Άντον Βέμπερν. (Βότσεκ, Λούλου) (Γεν. 9/2/1885)
Γιορτάζουν:

ΧΙΟΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ!

O XIΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΣΤΑΙΝ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

O Eλληνας δάσκαλος του Aλμπερτ Αϊνστάιν




Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής : O Eλληνας δάσκαλος του Aλμπερτ Αϊνστάιν«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα» -  
Aλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το 1955

Βιογραφικά στοιχεία

Γόνος γνωστής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, προασπίζοντας από τις θέσεις αυτές τα συμφέροντα των Ελλήνων ομοεθνών τους, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή --όπως επικράτησε να λέγεται-- αποτελεί έναν αξιόλογο εκπρόσωπο, μέσω της έρευνάς του, του μαθηματικού πνεύματος του 20ού αιώνα που χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην κλασική εντέλεια των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών.


Γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Πετροκόκκινου, γεννιέται στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, όπου ο πατέρας του είναι πρεσβευτής της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε μικρή ηλικία χάνει τη μητέρα του και την ανατροφή του ίδιου, όπως και της αδελφής του Ιουλίας, αναλαμβάνει η γιαγιά του. Μεγαλώνει σε ένα ευρωπαϊκό, επιστημονικό και αριστοκρατικό περιβάλλον, με ζωντανά τα στοιχεία της ελληνορθόδοξης οικογενειακής καταγωγής. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά. Φοιτά στη Σχολή της Ριβιέρας και του Σαν Ρέμο. Στο γυμνάσιο των Βρυξελλών, από όπου αποφοιτά, νιώθει στο μάθημα της γεωμετρίας ότι η σχέση του με τα μαθηματικά θα είναι δια βίου.


Ένας διαγωνισμός μαθηματικών, στον οποίο καλείται η τάξη του να διαγωνιστεί επί δύο κατά σειρά χρόνια, αποδεικνύει τις μαθηματικές του ικανότητες. Αναδεικνύεται πρώτος και τις δύο χρονιές. Όνειρό του, η ενασχόληση με τα μαθηματικά. Ο πατέρας του θεωρεί τη μαθηματική επιστήμη «επάγγελμα χωρίς μέλλον». Δεν τον αφήνει να σπουδάσει το αγαπημένο του θέμα και ο Κωνσταντίνος, ακολουθώντας την πατρική προτροπή, σπουδάζει στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, από την οποία αποφοιτά ως αξιωματικός του Μηχανικού. Η αγάπη του για τα μαθηματικά αποτελεί όμως γι΄ αυτόν «σαράκι».


Συνεχίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς μαθηματικών, στους οποίους και διαπρέπει. Το 1898 έρχεται στην Αίγυπτο, όπου παραμένει για δυο χρόνια και εργάζεται ως μηχανικός --βοηθός μηχανικού αρχικά-- στο φράγμα του Ασουάν. Οι μαθηματικές αναζητήσεις αποδεικνύονται πολύ γοητευτικές για τον νεαρό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος δεν κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες... Τον Ιούνιο του 1900, εγκαταλείπει την Αίγυπτο, τα φράγματα, το επάγγελμα του μηχανικού, για τη μεγάλη του αγάπη: τα μαθηματικά.


Κάθεται ξανά στα θρανία της μαθηματικής σχολής των Πανεπιστημίων του Βερολίνου και του Γκέτιγκεν, όπου αναδεικνύεται διδάκτορας το 1908. Η διδακτορική του διατριβή «Περί των ασυνεχών λύσεων στο λογισμό των μεταβολών» είναι η πρώτη μελέτη η οποία ασχολείται συστηματικά με τη θεωρία των σποραδικών λύσεων, καθώς μέχρι τη στιγμή αυτή υπάρχουν μόνο περιορισμένα συμπεράσματα. Η μετέπειτα έρευνά του στον κλάδο αυτό αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε σειρά άλλων τομέων. Την ίδια χρονιά, το 1908, παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη την Ευφροσύνη, το γένος Καραθεοδωρή, μακρινή συγγενή του. Από τον γάμο αυτόν αποκτά δύο παιδιά, τη Δέσποινα και τον Στέφανο.


Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβάνει έδρες διδασκαλίας μαθηματικών στα γερμανικά πανεπιστήμια της Βόννης, του Ανοβέρου, του Μπρεσλάου, του Γκέτιγκεν, του Βερολίνου και του Μονάχου. Αναδεικνύεται έτσι σε κορυφαίο μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου. Το 1920, αναλαμβάνει κατ΄ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μεταφέροντας τους τόμους της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1922-1924 είναι καθηγητής μαθηματικών και μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1924, εγκαθίσταται οριστικά στο Μόναχο. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1930, προκειμένου να συμβάλει στην αναδιοργάνωση των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.


Πολύπλευρος και παραγωγικός μαθηματικός πια, ο Κ. Καραθεοδωρή βάζει τη σφραγίδα της επιτυχίας στα θέματα με τα οποία ασχολείται, τα οποία όμως λατρεύει... Το πεδίο της έρευνάς του, ευρύ. Λογισμός των μεταβολών, μερικές διαφορικές εξισώσεις, πραγματικές συναρτήσεις, μιγαδικές συναρτήσεις, γεωμετρική οπτική, θερμοδυναμική, γεωμετρία, θεωρία των συνόλων, αστρονομία, ειδική θεωρία της σχετικότητας του Α. Αϊνστάιν. Πρέπει να σημειωθεί η στενή επιστημονική συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν τον θεωρεί δάσκαλό του. Δεν έχει σημασία ότι ο Καραθεοδωρή δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό όσο ο Αϊνστάιν.


Εκτός από το πλήθος των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύει, πλουτίζει τη διεθνή μαθηματική βιβλιογραφία με σειρά συγγραμμάτων. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η μαθηματική τους αυστηρότητα που συνδυάζεται με επιμελημένη επεξεργασία λεπτομερειών και, κυρίως, μια διαυγή διατύπωση των εννοιών και των αποδείξεων. Διερευνά προβλήματα μεταβολών των m-διάστατων επιφανειών εντός ενός n-διάστατου χώρου. Κάνει ευρεία χρήση των μερικών διαφορικών εξισώσεων πρώτου βαθμού ή πρώτης τάξης, των πολλαπλών ολοκληρωμάτων και των γεωμετρικών μεθόδων.
Συμβάλλει με την έρευνά του στη θεωρία των μιγαδικών συναρτήσεων. Ασχολείται με το θεώρημα του Εμίλ Πικάρ, περί προβλημάτων των συντελεστών με τις κανονικές οικογένειες συναρτήσεων πολλών μεταβλητών ή με τη σύμμορφη απεικόνιση... Στον Καραθεοδωρή οφείλεται η αναγνώριση της σπουδαιότητας θεωρήματος του Χέρμαν Σβαρτς, το οποίο δεν είχε έως τότε παρατηρηθεί. Η παρέμβασή του, όμως, σε συνδυασμό με άλλες μαθηματικές έρευνες, ανοίγει νέους ορίζοντες στη μαθηματική επιστημονική έρευνα, οι οποίοι οδηγούν στη μετονομασία από τον Καραθεοδωρή του εν λόγω θεωρήματος σε «λήμμα του Σβαρτς», όπως άλλωστε γίνεται γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο Καραθεοδωρή, ασχολούμενος με τις πραγματικές συναρτήσεις, εμπνέεται μια αξιωματική διατύπωση για τη μετρικότητα και το μέτρο των σημειοσυνόλων στο n-διάστατο ευκλείδειο χώρο. Εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και όταν η «Γενική Ανάλυση» περιλαμβάνει ως ειδικές περιπτώσεις και τις υπόλοιπες «Αναλύσεις». Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζεται την αλγεβροποίηση της έννοιας του ολοκληρώματος.


Τα συγγράμματά του αποτελούν, από την εποχή του μέχρι τώρα, πηγή πληροφόρησης για τους μαθηματικούς... «Λογισμός των μεταβολών και μερικές διαφορικές εξισώσεις πρώτης τάξης»... η πραγματεία που είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα, με τίτλο «Σύμμορφη απεικόνιση»... και δημοσιεύσεις, όμως, όπως οι «Πραγματικές συναρτήσεις»... Πολλές εργασίες του δημοσιεύονται λίγο μετά τον θάνατό του. Το διάστημα 1954-1957, η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών εκδίδει σε πέντε τόμους όλα τα συγγράμματά του. Το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και της φυσικής ή της αρχαιολογίας. Οι εργασίες του στη φυσική αφορούν τη θερμοδυναμική, τη γεωμετρική οπτική, την οπτική γενικότερα, την ειδική σχετικότητα και τη μηχανική.


Οι αρχαιολογικές του μελέτες αναφέρονται σε κατασκευές της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Αιγύπτου, ειδικότερα σε ναούς, πυραμίδες ή αρδευτικά έργα... Έγραψε 232 περίπου εργασίες, από τις οποίες δημοσιεύθηκαν οι 165. Όλες σχεδόν οι εργασίες του, όμως, αποτελούν θεμελιώδεις έρευνες εξαιρετικής έμπνευσης που τον αναδεικνύουν ως έναν από τους λίγους στην παγκόσμια επιστήμη. Έναν ρυμοτόμο της μαθηματικής διανόησης. Από το 1927, είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ανακηρύσσεται μέλος των Ακαδημιών του Βερολίνου, του Γκέτινμπενγκ, του Μονάχου, της Μπολόνια και των Λιγκών της Ρώμης.


Για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή, η κόρη του είπε πριν από λίγα χρόνια, μιλώντας σε επετειακή προς τιμήν του εκδήλωση: «Κάθε Κυριακή πηγαίναμε στη δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία του Μονάχου, η οποία είχε παραχωρηθεί στους Έλληνες. Ο πατέρας μου μας μεγάλωσε σαν Έλληνες. Πηγαίναμε σε γερμανικό σχολείο, αλλά δύο φορές την εβδομάδα ερχόταν στο σπίτι ο αρχιμανδρίτης και μας έκανε μαθήματα ελληνικών. Ο πατέρας μου, κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα, με έπαιρνε μαζί του. Στη Γερμανία, όταν με ρωτούσαν από πού είμαι, έλεγα με καμάρι ότι είμαι από την Ελλάδα, γιατί τότε τη θαύμαζαν την Ελλάδα...


Ο Κ. Καραθεοδωρή διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον μαθητή του, Α. Αϊνστάιν. Την ύπαρξη της αλληλογραφίας αυτής, η κόρη του ανακάλυψε μετά τον θάνατο του πατέρα της. Κάποιες από τις επιστολές πουλήθηκαν, άγνωστο πώς. Σε μια από αυτές, που έμειναν στην κόρη του, ο Αϊνστάιν γράφει:


«Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό σας... Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε τη θεωρία σε αυτή τη μορφή στα Χρονικά της Φυσικής, καθόσον οι φυσικοί κατά κανόνα αγνοούν αυτό το αντικείμενο, όπως κι εγώ άλλωστε. Με το γράμμα μου θα πρέπει να σας φαίνομαι σαν τον Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το Crunewald* και αναρωτιέται αν ζούσαν εκεί άνθρωποι πιο πριν. Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εκθέσετε επιπλέον και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε σε μένα έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν, όμως, λύσετε το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια... Πίσω από αυτό το ζήτημα κρύβεται κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των αρίστων».


( * Το Grunewald ήταν φημισμένο προάστιο του Βερολίνου με πολυτελέστατες βίλες). 
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950.

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ M.LAGANA

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ) ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και η Γραμματέας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ευρισκόμενες, πάντα, δίπλα στα προβλήματα των νοικοκυριών και ιδίως των ανέργων γυναικών ενημερώνουμε για τα ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μέσα από αυτή την ενημέρωση, ελπίζουμε να προσφερθούν δυνατότητες και ευκαιρίες σε συμπολίτες μας.
Έτσι, λοιπόν, παρατίθενται, ακολούθως, τα ενεργά και αναμενόμενα προγράμματα, που στοχεύουν, σε ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΝΕΡΓΑ: Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτων – Όλη η Ελλάδα


Τίτλος Σκοπός Περιοχή Δαπάνη / Επιχορήγηση Προθεσμία

Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων & νέων επιχειρηματιών (σε φάση start up)
Ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων επιχειρηματιών & των ανέργων Όλη η Ελλάδα εκτός Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου Έως 35.000€/ 100% 15/11/2011 - 15/1/2012
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων & των εργαζομένων τους Στήριξη των επιχειρήσεων & των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης & παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης & την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας Όλη η Ελλάδα εκτός Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου Έως 35.000€/ 100% 15/11/2011 - 15/1/2012

Leader – Όλη η Ελλάδα (Περιφέρεια κυρίως)

Τίτλος Σκοπός Περιοχή Δαπάνη / Επιχορήγηση Προθεσμία
123-Αύξηση της Αξίας Γεωργικών&Δασοκομικών Προϊόντων Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών & Δασοκομικών Προϊόντων Βάσει προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)
Έως 500.000€/ Έως 65% Βάσει των σχετικών προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)


311-Διαφοροποίηση προς Μη Γεωργικές Δραστηριότητες Διαφοροποίηση προς Μη Γεωργικές Δραστηριότητες Βάσει προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)
Έως 600.000€/ Έως 65% Βάσει των σχετικών προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)


312-Στήριξη της Δημιουργίας & Ανάπτυξης Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Στήριξη της Δημιουργίας & Ανάπτυξης Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Βάσει προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)
Έως 300.000€/ Έως 65% Βάσει των σχετικών προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)

313 – Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων
Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων Βάσει προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)
Έως 600.000€/ Έως 65% Βάσει των σχετικών προσκλήσεων ανά νομό (Άξονας 4)


Αναμενόμενα Προγράμματα

Τίτλος Σκοπός Περιοχή Δαπάνη / Επιχορήγηση Προθεσμία
Ενίσχυση μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων Eκσυγχρονισμός Μεταποιητικών Επιχειρήσεων,
αγορά πρώτων υλών κ.α. Όλη η Ελλάδα Έως 60% Σε αναμονή προκήρυξης
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων Ενίσχυση
μισθοδοτικών δαπανών 20.000 επιχειρήσεων, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους Όλη η Ελλάδα εκτός Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου Έως 50%/ Έως 10.000€ Σε αναμονή προκήρυξης

Εθνικό αποθεματικό απρόβλεπτων
Με χρηματοδότηση του συνόλου του επιχειρηματικού σχεδίου (100%) ενισχύονται επιχειρήσεις με ποσό έως 20.000€ και εφόσον δημιουργήσουν μια νέα θέση εργασίας ενός χρόνου με το επιπλέον ποσό των 15.000€.
Με προϋπολογισμό 72 εκ. και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ.

• Ενισχύονται έως 3.600 επιχειρήσεις, προκειμένου να αντέξουν στις συνθήκες της ύφεσης.
• Δημιουργούνται έως 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αφορά:

• Ανέργους που θα ιδρύσουν επιχείρηση, καθώς και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά την 1/1/2011, για κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
• Επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν την 1/1/2011 και απασχολούν τουλάχιστον πέντε εργαζομένους, για την αναδιάρθρωσή τους και την κατάρτιση των εργαζομένων τους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 15 Ιανουαρίου 2012

EYXEΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων σας
εύχεται Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενα και οικολογικά.
Το νέο έτος 2012 να είναι ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο κόσμο!
Σε προσωπικό επίπεδο σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και ελπίζω
το νέο έτος να έχουμε μόνο καλές ειδήσεις.

"ΔΩΡΑ ΑΓΑΠΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ - "ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΤΗΤΑ ΧΙΟΥ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι ο εμπορικός κόσμος του νησιού μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για συγκέντρωση «δώρων αγάπης», για τους μικρούς φίλους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη.
Τα δώρα αυτά θα παραδοθούν στο Παράρτημα Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γανιάρη την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 12:30 μ.μ. στο κτήριο της Π.Ε.

Στη συνέχεια θα διανεμηθούν στο τραπέζι αγάπης που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε συνεργασία με τον κ. Αντώνη Φεγγουδάκη και το Ξενοδοχείο «Ελληνικό Κάστρο» και την συνδρομή της ΠΕΚΕΒ την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 13:00 για τους άπορους συμπατριώτες μας.
Ο Αλέκος, η Κική Γεωργούλη και η «Παρέα Φίλων του Μουσικού Θεάτρου» θα μας κρατήσουν μουσική συντροφιά. Χορηγοί για το τραπέζι αγάπης είναι: Οι ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις «Φεγγουδάκη», τα super markets: «Lidl», «Βερόπουλος», «Χαρά», «Key food» και «Βιδάλης», τα κρεοπωλεία: «Γ. & Μαμούνα» και «Αφοί Μαλλά» (Βολισσός), το Οπωροπωλείο «Φρουτόραμα», τα γαλακτοκομικά «Μαστέλο» και «Πελινναίον», τα ζαχαροπλαστεία «Candio» και «Αυγουστάκης» και τα κρουστικά «Αντωνιάδης».

Τα καλάθια αγάπης για τους μικρούς μας φίλους «γέμισαν» οι επιχειρήσεις:


Alexiandriotti Accessories ΕΙΔΗ ΜΠΙΖΟΥ
BIZZ ACCESSORIES ΑΞΕΣΟΥΑΡ
BYE ME ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
COSMORAMA ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
CHICCO ΕΙΔΗ ΜΠΕΜΠΕ
DISNEYLAND ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
HONDOS CENTER
INFINITY ΡΟΥΧΑ
MIND SCHOOL
OH LA LA fashion accessories
PLECTANA ΔΑΜΑΛΑ 29
PRESENCE ΡΟΥΧΑ
REGINA ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ
SUN-RISE ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ -ΑΤΣΑΛΗ ΡΟΥΧΑ
THE BODY SHOP ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
TRADY SHOP ΑΞΕΣΟΥΑΡ
VENUS ΕΣΩΡΟΥΧΑ
WORK SHOP ENΔΥΜΑΤΑ -ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ
ΑΛΦΑ-ΠΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΡΟΥΧΑ
ΑΝΕΜΟΣ
ΒΑΓΙΑΝΟΣ ΔΩΡΑ ΟΙΚΙΑΚΑ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΣΕΤΖΗΣ ΥΑΛΕΜΠΟΡΟΣ
ΔΗΡΑΚΗΣ BABY D
ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΜΠΑΛΟΝΙΑ
ΕΝΤΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ 33
ΘΕΟΔΩΡΑ Δ. ΜΙΚΕΔΗ CD-ΚΑΣΣΕΤΕΣ-ΔΩΡΑ-ΜΠΙΖΟΥ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΥΑΛΙΚΑ- ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
ΚΑΚΟΥΛΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΚΑΠΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ (ΣΙΝΙΑΛΟ)
ΚΕΝΤΡΙ SHOES
ΚΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΚΟΥΜΗΣ ORCHESTRA ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΚΥΔΩΝΗΣ -ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΟΥΣΦΟΥΚΑ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
ΞΥΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΞΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ( ΠΑΝ) ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΘΝΙΚ-ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
ΣΑΛΑΓΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΣΚΑΦΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΑΓΙΟΡΑ
ΣΟΔΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
ΣΤΕΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ
ΣΥΜΙΡΙΩΤΗ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΦΟ ΜΠΙΖΟΥ
ΣΥΡΑΚΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ-ΑΞΕΣΟΥΑΡ
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΡΟΥΧΑ
ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΗ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΥΛ. ΞΥΔΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΧΡΥΣΟΣ ΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
ΨΥΧΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΑ



ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Μ. ΒΡΟΥΖΗ
Κ.ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Κ.ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ


Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΞΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Μετά την υπ’ αρίθμ. 623 της 12/12/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, σας γνωρίζουμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

Το 1ο στάδιο θα περιλαμβάνει την υπογραφή 6 ετούς σύμβασης συνεργασίας με ιδιώτη ο οποίος θα μας παραχωρήσει τον εξοπλισμό για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου μας, σύμφωνα με την μελέτη Η σύμβαση αυτή θα είναι πανομοιότυπη με τους όρους της σύμβασης της ΕΕΑΑ, η οποία μετά από 2 αιτήματά μας, μας δήλωσε αδυναμία συνεργασίας.

Το 2ο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δημοσίευση του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.

Άρα σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε για το 1ο στάδιο που περιλαμβάνει την εξαετή υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με ιδιώτη για την παραχώρηση εξοπλισμού για το πρόγραμμα ανακύκλωσης σύμφωνα με τους όρους σύμβασης που επισυνάπτεται στην εισήγηση.







Ο εισηγητής

Σουρέλας Σταμάτιος

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝ (Ε.Ε.) 945/2010

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ενημερώνει ότι το έτος 2011 εφαρμόστηκε ο ΚΑΝ (Ε.Ε). αριθ. 945/2010 που αφορά τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευθύνη εφαρμογής του στην Π.Ε. Χίου έχει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.
Στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος διανεμήθηκαν στους απόρους δικαιούχους, συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου 14,79 τόνοι ζυμαρικά, 11,11 τόνοι λευκασμένου μακρύσπερμου ρυζιού και τέλος 88Ο κιλά Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.
Η διανομή έγινε από τους συλλόγους που είχαν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, στους δικαιούχους μέλη τους, βάσει κριτηρίων που καθορίστηκαν με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 φορείς υλοποίησης (σύλλογοι) με τελικούς αποδέκτες 274 άπορα άτομα και 242 οικογένειες πολυτέκνων.
Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το πρόγραμμα θα ισχύσει και για το νέο έτος.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


ΜΑΡΙΟΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου

εύχεται στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους

και σε όλο τον κόσμο

Υγεία, Ευτυχία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη

και Κοινωνικούς Αγώνες

για έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας

"Cockpit" ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε η ελληνική εκδοχή του ευρωπαϊκού έργου «Cockpit», στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση και τη συνεχή βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρονται σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Το «Cockpit», είναι ένα ερευνητικό έργο που αποτελεί μια νέας μορφής πλατφόρμα διαβούλευσης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δημόσιων υπηρεσιών ή το σχεδιασμό νέων. Μέσα από μια ομάδα ηλεκτρονικών εργαλείων που αναπτύσσει, υποστηρίζει μια σύγχρονη συμμετοχική προσέγγιση στο σχεδιασμό των δημόσιων υπηρεσιών, εμπλέκοντας ενεργά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε μια ανοικτή διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών η διαφάνεια κ.λπ.

Μέσω της πλατφόρμας του «Cockpit», η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικά σενάρια εκτέλεσης της εσωτερικής διαδικασίας μιας δημόσιας υπηρεσίας, και μέσω προσομοιώσεων των σεναρίων που θα επιλέξει η πλειονότητα πολιτών-επιχειρήσεων, να εκτιμήσει τα λειτουργικά κόστη, ώστε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη τόσο για τον βέλτιστο τρόπο παροχής της κάθε υπηρεσίας, όσο και για τους πόρους που απαιτούνται για την παροχή της.

Η υπηρεσία που έχει επιλεγεί για την ελληνική πιλοτική έκδοση, αφορά στην «Έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού του ΙΚΑ» (κατάσταση ενσήμων), υπηρεσία που οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσω της δικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και το ελληνικό πιλοτικό, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.cockpit-project.eu.


aftodioikisi.gr

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ;

Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. υφυπουργός Θανάσης Μπούρας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση σχετικά με τους απλήρωτους εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς, ζητώντας να μάθει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Η Αυτοδιοίκηση σήμερα βρίσκεται σε δραματικά δύσκολη θέση. Γίνονται μεγάλες, άγριες, πρωτοφανείς περικοπές των πόρων των δήμων, ενώ παράλληλα οι ίδιοι επιφορτίζονται με πολλές αρμοδιότητες στις οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν από οικονομικής απόψεως. Η έλλειψη πόρων όμως έχει σαν συνέπεια βασικές λειτουργίες και θεσμοί να κινδυνεύουν να διακοπούν», σημειώνει ο βουλευτής.

«Συγκεκριμένα, οι παιδικοί σταθμοί, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης των δήμων, πολύ σύντομα θα επιβάλουν οικονομική συμμετοχή των γονιών για να συνεχίσουν να δέχονται τα παιδιά τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε πολλούς δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες», καταλήγει.


aftodioikisi.gr