Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών τέθηκε στη συνάντηση της Περιφερειάρχη με τη Γενική Γραμματέα της CPMR στις Βρυξέλλες




«Ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά αποτελεί μέτρο άρσης των ανισοτήτων. Η Ρήτρα Νησιωτικότητας πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο και να μη μένει κενό γράμμα στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Να αντιληφθούμε –σε Ελλάδα και Ευρώπη- ότι η νησιωτική Ελλάδα είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος». 

Αυτά δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στη συνάντησή της με τη Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR) κα. Ελένη Μαριάνου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Η κα. Καλογήρου επισκέφθηκε την CPMR στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης των ευρωπαϊκών φορέων για το ρόλο που τα ελληνικά νησιά μπορούν να έχουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά και επιβάλλουν την εφαρμογή πολιτικών σχεδιασμένων να άρουν τα γεωγραφικά και κοινωνικά εμπόδια που υφίστανται. 

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της κοινής επιστολής που οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έστειλαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ για το θέμα της νησιωτικότητας και του μειωμένου ΦΠΑ. 

«Το θέμα της νησιωτικότητας έχει απασχολήσει τη CPMR εδώ και καιρό και από το σχεδιασμό ακόμα της προγραμματικής περιόδου είχαμε ζητήσει να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα εμπόδια που δημιουργεί η νησιωτικότητα, αλλά και θα αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματά της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της CPMR, κα. Μαριάνου. 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, η Περιφερειάρχης έχει συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών. 

Επιστολή της Περιφερειάρχη στη 2η ΥΠΕ για την κάλυψη θέσεων ιατρών με την καταβολή πρόσθετου κινήτρου από την Περιφέρεια



Δεδομένης τη έλλειψης γιατρών και της ανάγκης ιατρικής κάλυψης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε απαντητική επιστολή στη 2η ΥΠΕ σε σχέση με τις προκηρυσσόμενες θέσεις επικουρικών και αγροτικών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με την αριθ. 28/02.04.2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτίθεται να παρέχει δωρεάν σίτιση ή/και στέγαση ανερχόμενη σε ποσό έως 500 ευρώ το μήνα, ως πρόσθετο κίνητρο και για όλο το χρονικό διάστημα που θα υπηρετεί ο ιατρός στο εκάστοτε νησί για τις παρακάτω θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν:
 
Α. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
 
Α/Α
ΦΟΡΕΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΘΕΣΕΩΝ
1
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ (Α)
του ΠΕΔΥ ΚΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ (ΓΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
1
2
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΑΓΙΑΣΣΟΥ (Γ)
του ΠΕΔΥ-ΚΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΓΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
1
3
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΣΙΓΡΙΟΥ (Α)
του ΠΕΔΥ-ΚΥ ΑΝΤΙΣΣΑΣ (ΓΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
1
4
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΘΥΜΑΙΝΑΣ (Α)
του ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
1
5
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑΣ (Α)
του ΠΕΔΥ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
1
6
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Α)
του ΠΕΔΥ-ΚΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ (ΓΝ ΣΑΜΟΣ)
1
7
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΨΑΡΡΩΝ (Α)
του ΠΕΔΥ-ΚΥ ΠΥΡΓΙΟΥ (ΓΝ ΧΙΟΣ)
1
8
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΚΛΕΙΟΥΣ (Α) του ΠΕΔΥ-ΚΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ (ΓΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
1
9
ΠΕΔΥ-ΠΙ ΚΑΡΚΙΝΑΡΓΙΟΥ – ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
1
 
 
 
 
 
Β. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
 
 
Α/Α
ΦΟΡΕΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΘΕΣΕΩΝ
1
ΠΠΙ ΨΑΡΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η ΓΕΝ.ΙΑΤΡ.
1
2
ΠΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η ΓΕΝ.ΙΑΤΡ.
1
3
ΠΠΙ ΦΟΥΡΝΩΝ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η ΓΕΝ.ΙΑΤΡ.
1
4
ΠΠΙ ΘΥΜΑΙΝΑΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η ΓΕΝ.ΙΑΤΡ.
1
5
ΠΠΙ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η ΓΕΝ.ΙΑΤΡ.
1
 
Στην επιστολή της η Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης να προκηρυχθούν και οι ακόλουθες τρεις θέσεις ιατρών, τις οποίες η Περιφέρεια προτίθεται να επιδοτήσει:
 
1.Π.Ι. Καρδαμύλων (ΧΙΟΣ)
2.Π.Ι. Βολισσού (ΧΙΟΣ)
3.Π.Ι. Άγρας (ΛΕΣΒΟΣ)
 
Η Περιφέρεια Βορείου είναι η πρώτη Περιφέρεια που αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος, με στόχο τα νησιά να αποτελέσουν επιλογή για τους γιατρούς και έτσι να γίνει πράξη η υγειονομική θωράκιση των κατοίκων τους.

 

Στη θέση της πρώτης Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR εξελέγη η Χριστιάνα Καλογήρου




Πρώτη Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR) εκλέχθηκε την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής. Παράλληλα, η κα. Καλογήρου εκλέχτηκε και μέλος του Πολιτικού Γραφείου –του ανώτατου πολιτικού οργάνου- της CPMR. 

Η CPMR εκπροσωπεί περίπου 160 Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη, κυρίως Περιφέρειες παραθαλάσσιες και συνοριακές και αποτελεί τον ισχυρότερο φορέα προώθησης των θεμάτων περιφερειακής και νησιωτικής πολιτικής στην Ευρώπη. 

Αμέσως μετά την εκλογή της η κα. Καλογήρου δήλωσε: «Η οργανωμένη προσπάθεια εξωστρέφειας που ξεκίνησε με τη δημιουργία γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες συνεχίζεται με τη σημερινή μου εκλογή στη θέση του πρώτου Αντιπροέδρου. 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διεκδικεί για τα νησιά μας θέση ισότιμου συνομιλητή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες και άμεσης επαφής με τα ευρωπαϊκά όργανα και χρηματοδότηση μιας ανάπτυξης συμβατής με τη νησιωτικότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους».

«Και η Γερμανία πλήρωσε για να πάρει το Μουντιάλ»!



Χωρίς τελειωμό οι καταγγελίες για δωροδοκίες και εκβιασμούς στην ανάληψη των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς μετά το Κατάρ, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, γίνεται αναφορά και για τη διοργάνωση του 2006.

Αυτή τη φορά η καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κονγκό και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο οποίος υποστήριξη πως οι Γερμανοί έδωσαν χρήματα και εξαγόρασαν ψήφους για αν αναλάβουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

«Είναι κοινό μυστικό ότι η Γερμανία δωροδόκησε για να κερδίσει τις ψήφους της Ωκεανίας. Δεν βλέπω, όμως, κανέναν να μιλά για αυτό το θέμα. Επειδή πρόκειται για τους Γερμανούς, θα τους αφήσουμε στο απυρόβλητο;» ήταν τα λόγια του Oμάρ Σελεμανί, τα οποία ήδη προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.



sdna.gr

Ο ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ " ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ " ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ , ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ... 42 ΧΡΟΝΩΝ

Είναι απηνής διώκτης των αιωνίων φοιτητών και χρειάστηκε 42 χρόνια για να πάρει πτυχίο. Είναι ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και δέχεται το... αγνό τρολάρισμα.
«Έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο γυμνάσιο…» έλεγε ο Κώστας Τσάκωνας στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» και αν ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός, θα συμπλήρωνε «… και 42 στο Πανεπιστήμιο».
«Έχω κάνει Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είμαι οικονομολόγος, μπήκα το '72 και το '76 χρώσταγα δύο μαθήματα και τα πέρασα τώρα. 42 χρόνια μετά πήρα το πτυχίο μου» είπε πρόσφατα ο βουλευτής του Ποταμιού στην εκπομπή «Ανατροπή» και αμέσως η φωτογραφία της αποφοίτησής του, έκανε το γύρο του διαδικτύου, ως πρώτη ύλη για απίθανο τρολάρισμα!
Η αλήθεια είναι πάντως, ότι πολλοί ταυτίζουν τον Γρηγόρη Ψαριανό, με τους αιώνιους φοιτητές, την ώρα που ο βουλευτής του Ποταμιού είχε περιθώριο 58 ακόμα χρόνων, μέχρι να χαρακτηριστεί τέτοιος….

topontiki.gr

Παίζουν τα ρέστα τους και ο Ψαριανός κουβαλάει τους καφέδες


Του Κώστα Βαξεβάνη
Πλησιάζουμε στο τέλος. Όχι στο τέλος με την εσχατολογική έννοια το οποίο προφητεύουν τέσσερις μήνες από τον τυφλό πολιτικά Θεοδωράκη έως την ανοιχτομάτα Ντόρα Μπακογιάννη. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Η οριοθέτηση του τέλους δεν ορίζεται από τις ημερομηνίες σύμφωνα με τις οποίες χρεοκοπούμε το δίχως άλλο, αλλά από τις συμπεριφορές.
Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια  να δημιουργηθεί κλίμα τελεσιγράφου προς την ελληνική πλευρά. Δηλώσεις με νόημα, δημοσιεύματα με βεβαιότητα καταστροφής, ακόμη και συνεντεύξεις χαμένες στη μετάφραση, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο. Ξανακούσαμε για Grexit, ξαναδιαβάσαμε πως η Ευρώπη είναι θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει απ την Ελλάδα, και συγκλονιστήκαμε από μια ακόμη προφητεία πως σήμερα μέρα Παρασκευή, έρχεται το capital control και το κλείσιμο των τραπεζών. Αν θυμάμαι καλά πριν δύο μέρες επίσης, δεν θα πληρώνονταν οι μισθοί.
Τι συμβαίνει λοιπόν και ενεργοποιήθηκαν όλα τα ξεχασμένα εργαλεία εκβιασμού μαζί με τα ζόμπι της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας;
Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια να πιεστεί η ελληνική πλευρά και να υποχωρήσει στην τελευταία γραμμή άμυνας, η οποία δεν θα έχει σχέση με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση.
Είναι λογικό συμπέρασμα πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Κάπου πρέπει να καταλήξει. Η διαιώνιση δεν κουράζει μόνο την ελληνική πλευρά, δεν φθείρει μόνο την κυβέρνηση, αλλά αποδυναμώνει ως απειλητικό εχθρό και τον Σόιμπλε και την παρέα του. Όλοι λοιπόν έχουν πολιτικούς λόγους και όχι μόνο οικονομικούς να τελειώσει αυτή η διαδικασία.  Έτσι, μπροστά στην τελική ευθεία για την συμφωνία, οι θεσμοί και οι δεσμοί της ευρωπαϊκής λιτότητας παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά.
Το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται  από δημοσιεύματα, διαρροές, ακόμη και δηλώσεις, δημιουργεί τις απαραίτητες πολιτικές και ψυχολογικές προϋποθέσεις για να πιεστεί η κυβέρνηση και να συρθεί στις πιο ευνοϊκές γι’ αυτούς θέσεις.
Τι θα γίνει όμως αν η ελληνική πλευρά ακολουθήσει άλλο δρόμο από αυτόν που προσπαθούν να διαμορφώσουν ως μονόδρομο μπροστά της; Αν επιλέξει μια αντισυμβατική συμπεριφορά, που δεν προβλέπεται και δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν; Ποιός θα πάρει το ρίσκο της αστάθειας στην δυνατή και σταθερή κατά τα άλλα Ευρώπη;
Αν μπορούσαν να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα χωρίς κόστος θα το είχαν κάνει. Ούτε ψυχοπονιάρηδες είναι, ούτε φιλεύσπλαχνοι. Επειδή έχω χάσει το μέτρημα για το πότε χρεοκοπούμε, πεθαίνουμε και έρχεται η δευτέρα παρουσία όπου θα εμφανιστεί ο Θεοδωράκης  ως άγγελος στο πλευρό της Μέρκελ μπροστά στην Bundesbank,  προτιμώ να σκέφτομαι το απλό και λογικό: φτάνουμε στο τέλος και παίζουν τα ρέστα τους. Ε και όπως είναι λογικό, σε ένα τέτοιο κουραστικό παιχνίδι, ο Ψαριανός κουβαλάει τα καφεδάκια.


koutipandoras.gr

Θάλαμοι βασανιστηρίων, καθαρτήρια και καθαριστήρια


Και ξαφνικά αντί να ασχολούμαστε με την ΕΡΤ ανακαλύπτουμε θαλάμους βασανιστηρίων στα σκοτεινά δωμάτια των Επιτροπών του ελληνικού Κοινοβουλίου…
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Πρόσφατα άρθρα
Ο Μοσκοβισί ζητά να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις
Καταληκτική ημερομηνία η 30ή Ιουνίου
«Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία ό,τι να΄ ναι»
Newsroom
Τετάρτη 27 Μαΐου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 Menelaos Myrillas / SOOC
 
Του Γιάννη Φλωράκη

Βολικό αυτό για πολλούς. Βολικό για τους αρθρογράφους που κάποιοι εσκεμμένα και μετά χαράς έσπευσαν να στέρξουν και να οικτίρουν τον κ. Ταγματάρχη, να του συμπαρασταθούν ως θύμα βασανιστηρίων από την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ξέχασαν όλοι ως δια μαγείας την προϋπηρεσία του κ. Ταγματάρχη στην ΕΡΤ και τις θέσεις του που δεν μοιάζουν να ταυτίζονται με τα εξαγγελθέντα σχέδια από την παρούσα κυβέρνηση.

Ανήκουστο για κάποιους άλλους παρασυρμένους και παγιδευμένους σε έναν αστικό κώδικα ευγένειας που δεν μπορεί να ταιριάξει και πάντοτε στην πολιτική. Ξέχασαν κι αυτοί ότι πολλές φορές η ευγένεια αυτή ήταν που συσκότισε ακόμα και μεγάλα σκάνδαλα του δημόσιου βίου.

Και κατήγγειλαν όλοι βασανισμό...

Δεν ήταν βασανιστήριο η συνύπαρξή του με υπουργούς όπως ο κ. Ηλίας Μόσιαλος και τα σχέδια που δρομολογήθηκαν για το κλείσιμο της ΕΤ 1 και αποτέλεσαν δοκιμαστική άσκηση για το μαύρο. Ήταν, όμως, βασανιστήριο η βάσανος των ερωτήσεων από τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –η οποία, επιτέλους λειτουργεί πραγματικά- που φάνηκαν να έχουν ουκ ολίγα ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις από το προτεινόμενο ΔΣ της ΕΡΤκαι όχι μόνον από τον κ. Ταγματάρχη. Και, φυσικά, οι «βασανιστές» δεν ήταν μόνον η πρόεδρος της Βουλής ούτε και η κ. Ραχήλ Μακρή (παρά το άστοχο και περιττό ορισμένων ερωτήσεών της). Αν ήταν μόνον αυτές, η διαδικασία σίγουρα δεν θα διαρκούσε δέκα ώρες (!), όπως συνέβη χθες. Υπέβαλλαν ερωτήσεις όλοι οι βουλευτές της επιτροπής, αλλά και κάποιοι που απλώς παρακολουθούσαν (όπως ο κ. Σεβαστάκης του ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, κάποιοι όπως ο κ. Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να διατυπώσουν γενικότερες απόψεις αφήνοντας την εντύπωση ότι βρέθηκαν εκεί ως φρουροί κάποιας γραμμής ή ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και επινόησε τον χαρακτηρισμό «βασανιστήριο».

Κανείς τους δεν αναρωτήθηκε πώς μπορεί η διαδικασία συνέντευξης (έστω και εξοντωτικής) ενός δημόσιου λειτουργού να είναι «βασανιστήριο». Ίσως, αν η ΕΡΤ ήταν απλώς μία εισηγμένη στο ΧΑ ανώνυμη εταιρία αυτή η διαδικασία να είχε διαρκέσει περισσότερο με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του κ. Ταγματάρχη σε μέτοχους και διοικητικό συμβούλιο. Ίσως, να προστίθενταν σε αυτές και οι ώρες διερεύνησης της αλήθειας του βιογραφικού του απόντος του ιδίου, μα από ό,τι αντιλήφθηκα παρακολουθώντας τη χθεσινή διαδικασία τόσο το υπουργείο όσο και η Βουλή δεν είχαν στην κατοχή τους ένα πλήρες και αξιοπρεπές βιογραφικό του με τον ίδιο τον διορισμένο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ να επικαλείται το σύντομο του χρόνου που του διατέθηκε για να το γράψει και να το καταθέσει. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι στελέχη του μεγέθους του κ. Λάμπη Ταγματάρχη με μακρά προϋπηρεσία στα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν πάντοτε πρόχειρο ένα πλήρες βιογραφικό να καταθέσουν (υπάρχουν, ασφαλώς, και κάποια κακομαθημένα παιδιά που κερδίζουν θέσεις χωρίς αυτά).

Λησμόνησαν, πιθανώς, όλοι οι προαναφερόμενοι όψιμοι και μη συμπαραστάτες του κ. Ταγματάρχη ότι η Βουλή υποχρεούται να ελέγξει κάθε υποψήφιο δημόσιο λειτουργό κι ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος που πέρασε από τον «θάλαμο βασανιστηρίων» της Επιτροπής.

Μπροστά στα προαναφερόμενα λίγη σημασία έχει η διάρκεια της διαδικασίας, η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα των ερωτήσεων της προέδρου της Βουλής ούτε και του τρόπου που προήδρευσε της διαδικασίας. Ήταν, απλώς, αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και θα προτιμούσα σήμερα να διάβαζα γνώμες και ρεπορτάζ για τις παραλείψεις του αρμόδιου υπουργού και τον σχεδόν αλαζονικό τρόπο λειτουργίας του στην επιλογή του κατάλληλου διοικητικού συμβουλίου. Άλλωστε, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έκανε άλλο από το να ξεκαθαρίσει την ομίχλη που είχε κάτσει εδώ και ημέρες επάνω από το κτίριο της Μεσογείων με φημολογίες ή ακόμα και ύποπτα ρεπορτάζ έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων. Καλύτερα, λοιπόν, ένα καθαρτήριο από ένα καθαριστήριο, όπως είχαμε συνηθίσει ως τώρα.

Όσο για τη γενίκευση του πολέμου στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω την αίσθηση ότι περισσότερο τη δικαιώνει παρά τη φθείρει. Όταν, μάλιστα, κάποιοι χρησιμοποιούν και την ΕΡΤ για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους τότε μάλλον δεν παρέχουν και τα καλύτερα εχέγγυα για τη σωστή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από εδώ και πέρα.

  Γιάννης Φλωράκης


thepressproject.gr

Προς εκτόνωση η αντιπαράθεση ΥΠΑ - υπ. Μεταφορών, πιθανή η αναστολή της απεργίας


Προς εκτόνωση βαίνει η αντιπαράθεση των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με το υπουργείο Μεταφορών και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί η 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει.

Σε διάλογο που είχαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος συμφώνησαν να συναντηθούν στο υπουργείο μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «εκτιμώ τον πρωθυπουργό και εσάς προσωπικά κύριε υπουργέ», εξέφρασε τη λύπη του για τους χαρακτηρισμούς του σε βάρος του κ. Σπίρτζη την Πέμπτη («κωφάλαλος»), ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του προέδρου της ΟΣΥΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαθέσει μέρος των χρημάτων που εισπράττει από τα έσοδα της ΥΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Αεροπορίας. Είπε ακόμη ότι έχει βρεθεί ποσό 8 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί για την άμεση αντικατάσταση και επισκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων της υπηρεσίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- See more at: http://left.gr/news/pros-ektonosi-i-antiparathesi-ypa-yp-metaforon-pithani-i-anastoli-tis-apergias#sthash.2NvVzxTe.dpuf

Τηλεοπτική συνέντευξη Νίκου Παππά με αυστηρό μήνυμα προς διαφωνούντες


Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Επικρατείας: «Θα κριθεί η στάση του καθενός», σημείωσε. Σχετικά με τη συμφωνία στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ThePressProject την Πέμπτη, τόνισε ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση. Χαρακτήρισε ωστόσο αστεία την εκτίμηση ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μία κρίση
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Σχετικά άρθρα
Συνεδριάζει η Επιτροπή για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ
O Νίκος Παππάς στην τηλεόραση του ThePressProject
Λαπαβίτσας: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων»
Newsroom
Πέμπτη 28 Μαΐου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 Menelaos Myrilas / SOOC
Δεν είναι όλα τα κέντρα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο συμφωνίας, ανέφερε ο Νίκος Παππάς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν περιμένουμε άλλες τρεις εβδομάδες.

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση, τόνισε ακόμα ότι τους απασχολεί πάρα πολύ το τι θα γίνει στην Ελλάδα. Αφιερώνουν τόσο πολλές ώρες στο ζήτημα, όταν την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην Ανατολή, είπε.

Είναι αστεία η εκτίμηση πως είναι απολύτως διαχειρίσιμη μία κρίση, διευκρίνισε πάντως ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα.

Στενεύει τα περιθώρια το ΔΝΤ


Για το ΔΝΤ, τόνισε ότι του προκαλεί εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Δεν αφήνει περιθώριο ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, ανέφερε. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

«Ξέρουμε ότι και οι εταίροι θέλουν να συμφωνήσουμε. Δεν θα ασχολιόντουσαν με μία ιστορία που θα είχε απολύτως μηδενικό αποτέλεσμα. Είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε συμφωνία».

Σχετικά με το χρέος, τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λύσεις και ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους εταίρους. «Στεγνώνει η αγορά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν της επιτρέπεται να αναχρηματοδοτεί το χρέος, εξαιτίας των επιλογών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Εσωκομματική πειθαρχία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους Γεράσιμο Λιβιτσάνο και Κώστα Εφήμερο και επέμεινε ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Απόσπασμα: Για την κομματική πειθαρχία



Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

Επέμεινε δε: «δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Γρήγορα η συμφωνία

«Θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή, όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης ή ισχύει αυτό που λένε στο εξωτερικό ότι η συμφωνία θα καθυστερήσει», ρωτήθηκε ο υπουργός. «Έχω δει τόσους δημοσιογράφους να αναπαράγουν ως αποκλειστικά, ως βόμβα, δήλωση που αλλάζει τα πράγματα. Επειδή σήκωσαν ένα τηλέφωνο και κάποιος τους είπε κάτι… δεν ξέρω και εγώ από ποια βαθμίδα. Και να μην δίνουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που με σοκάρει. Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα», είπε ο κ. Παππάς.


Ειδικά για τις δηλώσεις και πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις».
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.
 

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό


Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI.

«Αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα, που είτε ήμασταν σε πρόγραμμα είτε δεν ήμασταν, θα το είχαμε. Είτε ήμασταν στην ΕΕ είτε όχι, θα το είχαμε. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δε έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν κατατεμαχισμένο με ειδικές πρόνοιες για μερικές ομάδες, με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο. Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολο να τα εξηγήσεις», είπε ο κ. Παππάς αλλά πρόσθεσε: «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε ‘στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. 'Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια.

Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».
 

Το χρέος


Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».

Απόσπασμα: Για το χρέος και την εξυπηρέτησή του



Το κρίσιμο για μια οικονομία είναι πόσους πόρους χρειάζεται για την εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς τους αναζητούμε. Θέλει επιμονή Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους, είπε ο κ. Παππάς.
 

Για τα σενάρια grexit


Ερωτηθείς για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί της πιθανότητας Grexit λίγες μάλιστα ώρες μετά την προτροπή του Πρωθυπουργού στους πολίτες να αγνοήσουν τις Κασσάνδρες, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «ο κάθε θεσμός και ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος του κάθε θεσμού έχει και το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες».

Σημείωσε δε πως δεν πρέπει να προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. «Για παράδειγμα κάθε φορά που έχει Σύνοδο Κορυφής υπάρχει μια δήλωση του κ. Σόιμπλε», παρατήρησε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι κατ΄ αποκλειστικότητα πολιτικό, ότι υπάρχουν τα πολιτικά κέντρα που έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, τις δικές τους ανάγκες απολογίας στα εσωτερικά ακροατήρια και κινούνται με βάση αυτά τα ελατήρια».

«Είναι σαφές ότι δεν είναι όλα τα κέντρα αυτά στο ίδιο επίπεδο προσδοκίας για λύση. Θα έλεγα τώρα που είναι οι ώρες αυτές οι κρίσιμες, θα ήθελα κι εγώ να επαναλάβω ότι θα πρέπει όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε με την ψυχραιμία που μπορούμε, και άλλο τόσο, γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση, όχι απλά μια συμφωνία αλλά μια λύση», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες και στο Brussels Group υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο πρόγραμμα και μια κεκτημένη ταχύτητα οποιαδήποτε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα.

«Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες, δηλαδή ο τεχνοκράτης έχει και αυτός τις δικές του κεκτημένες ταχύτητες, έχει ασχοληθεί, γνωρίζει το προηγούμενο μνημόνιο, θεωρεί ότι κάπως έτσι πρέπει να πάνε τα πράγματα, δεν έχει αναρωτηθεί εάν έχει κάτι πάει λάθος και γιατί. Η δική του δουλειά είναι να συντάξει μια αναφορά που θα πάει στον πολιτικό του προϊστάμενο και θα του πει σε αυτό γίνεται αυτό, στο άλλο γίνεται το άλλο», περιέγραψε για το Brussels Group.
 

Η δόση στο ΔΝΤ


Για τις δηλώσεις στελεχών ότι προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και έπεται η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως αυτή είναι μια πάγια αρχή την οποία έχει ακολουθήσει από την αρχή αυτή η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Κατέθεσε ωστόσο στο σημείο αυτό την αισιοδοξία του ότι «παρόλες τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες κατά τη γνώμη δεν έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει. Και δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών», είπε ακόμη ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Προφανώς το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μια οικονομία που έχει 25% με 30% καταγεγραμμένη ανεργία. Και έχουμε μια εμμονή σε αυτό».
 
Όλόκληρη η τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Παππά


Με πληροφορίες από ΑΠΕ



thepressproject.gr