Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ : ΠΟΙΟ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΔΙΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει το μέγεθός του στο 1,5 δισ ευρώ και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο σε «δώρο Πάσχα» το οποίο προορίζεται κυρίως για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ενστόλων.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς το 70% του πλεονάσματος που υπερβαίνει τον αρχικό στόχο και αυτό σημαίνει ότι προκύπτει ποσό από 1,05 έως και 1,26 δισ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν για ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο (μηδενικό πλεόνασμα).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία«, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά στην έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ορισμένων κατηγοριών ενστόλων (ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας , «μάχιμοι» της Ελληνικής Αστυνομίας) αλλά και μακροχρόνια ανέργων για τους οποίους πιέζει το ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ποσά που θα διατεθούν θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης και όχι μόνιμης δαπάνης που θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όπως ρητά προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ:



Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε συνταξιούχους. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια. Επικρατέστερο είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα 200 με 300 ευρώ σε όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. άτομα και το συνολικό κόστος μπορεί να φθάσει τα 540 εκατ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί αν το βοήθημα δοθεί κλιμακωτά ανάλογα τις μηνιαίες αποδοχές (υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις και μικρότερο για όσους λαμβάνουν 1.000 ευρώ) ή αν θα είναι το ίδιο ποσό για όλους τους δικαιούχους. Όσον αφορά τους ένστολους, όπως τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση μέσω του πλεονάσματος ορισμένων κατηγοριών ένστολων, όπως είναι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας (ομάδα «Ζ», ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κ.ά.).
Πάντως το ζήτημα με τους ένστολους έχει γίνει περίπλοκο μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών μετά τις μειώσεις που υπέστησαν βάσει του νόμου για τα ειδικά μισθολόγια τον Αύγουστο του 2012. Μέρος των αναδρομικών μπορεί να καλυφθεί από το πλεόνασμα ως έκτακτη και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Πλέον υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση αν θα πρέπει να δοθεί στους ένστολους και οικονομική ενίσχυση πέρα από την κάλυψη μέρους των αναδρομικών τους.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Επιπρόσθετα θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίζει ότι μέσω του πλεονάσματος κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ενισχυθούν πολίτες που εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν καθόλου εισόδημα, όπως είναι οι άνεργοι και στη συνέχεια εφόσον υπάρξουν δυνατότητες να στηριχθούν και ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες.
Βουλευτής του Κινήματος υπογραμμίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιμείνει στο θέμα των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων.Το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στον σχεδιασμό για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την καταρχήν συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του. Μέχρι στιγμής υπάρχει προσέγγιση για τα στοιχεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και έχουν προκύψει μόνο οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς ορισμένα έσοδα και δαπάνες του πρώτου διμήνου «γράφονται» στον περσινό προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα μπορεί να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις μετά την επισημοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου.

imerisia.gr

Εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επιστροφή των κλεμμένων οι αιρετοί


Eκτος ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επιστροφή των κλεμμένων θα τεθούν βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ που διορίζονται από το κράτος. Αυτό θα προβλέπει ρύθμιση που σύμφωνα με την καθημερινή θα φέρει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Συγκεκριμένα, έχει έτοιμα προς κατάθεση δύο νομοσχέδια που δημιουργούν νέο περιβάλλον ποινικής αντιμετώπισης για σωρεία αδικημάτων, προκειμένου να επιστρέφονται στο Δημόσιο εκατ. ευρώ από οικονομικά εγκλήματα ή εγκλήματα κρατικής διαφθοράς, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξη.
- Σε περίπτωση που επιστραφούν πριν από την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή, τότε αντί ποινής ισόβιας κάθειρξης, θα επιβάλλεται μόνο φυλάκιση τριών ετών.
- Όταν η επιστροφή των χρημάτων γίνεται μέχρι την πρώτη δίκη, προβλέπονται καθείρξεις έως επτά έτη.
- Στα 10 χρόνια, όταν η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μέχρι να αρχίσει η δευτεροβάθμια δίκη.
Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει από την επιστροφή καταχρασθέντων και από τα δεσμευμένα χρήματα σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, περί τα 2,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πάντως ότι και το περασμένο καλοκαίρι είχε προαναγγελθεί ανάλογη ρύθμιση αλλά ουδέποτε έφτασε στη Βουλή.

aftodioikisi.gr

ΣΦΑΓΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΩΡΙΟΥ , ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ


Ενοπλοι κατέσφαξαν δεκάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους χριστιανούς, χθες το βράδυ σε χωριό της πολιτείας του Μπόρνο, στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Νιγηρία: Σφαγή δεκάδων κατοίκων χωριού από ενόπλους
"Σκότωσαν πολλούς, πολλούς ανθρώπους σε επίθεση χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχω, περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν", δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής από την ομοσπονδιακή πρωτεύουοσα Αμπούζα προσθέτοντας ότι οι αρχές υποπτεύονται ότι οι δράστες της σφαγής ανήκουν στην οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 90 κάτοικοι του χωριού σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

Κάτοικος του χωριού που γλίτωσε τη σφαγή δήλωσε ότι η ομάδα έφθασε στο χωριό επιβαίνοντας σε φορτηγά και μοτοσυκλέτες. Οι δράστες της σφαγής ζήτησαν από τους άνδρες να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και τους έσφαξαν. Στη συνέχεια ερεύνησαν τις κατοικίες σε αναζήτηση κατοίκων που κρύβονταν, πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν τα καταστήματα του χωριού.

Την περασμένη εβδομάδα, ένοπλοι της οργάνωση Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 43 ανθρώπους σε δύο χωριά του Μπόρνο, προκαλώντας την έξοδο εκατοντάδων κατοίκων προς την τοπική πρωτεύουοσα Μαϊντουγκούρι.

Ενοπλοι επέδραμαν επίσης χθες σε χωριό ψαράδων στις όχθες της λίμνης Τσαντ και άνοιξαν πυρ αναγκάζοντας τους κατοίκους να διαφύγουν προς τη λίμνη και να πνιγούν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή.

Από τον περασμένο Μάιο ο στρατός της Νιγηρίας διεξάγει επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε τρεις πολιτείες της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας, των μελών της χριστιανικής μειονότητας της βόρειας Νιγηρίας και των ομάδων αυτοάμυνας που έχουν συγκροτήσει οι κοινότητες της περιοχής.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μουσουλμανικός πληθυσμός της χώρας. Ο πληθυσμός της νότιας Νιγηρίας είναι στην πλειοψηφία του χριστιανικός.

ethnos.gr

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών


Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την νέα πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών, ενώ αποφάσισε ότι θα ελέγχονται όσοι υπάλληλοι θα «μεταφέρονται» μέσω του θεσμού της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων.
Ειδικότερα, το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπει ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη που τοποθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο ίδιο δικαστήριο.
Η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή στο ίδιο δικαστήριο μπορεί να μετατεθεί, είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».
Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότητα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εξάλλου, σε άλλη δεύτερη απόφασή της (την υπ΄ αριθμ. 1/2014) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας του νόμου 4172/2013, θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τους δικαστές, το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια, για το αν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

aftodioikisi.gr

Πλούσιοι εκτός συνόρων: 143 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ με εμβάσματα 32 εκατ. ευρώ


Από κόσκινο περνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς τη λίστα με τους 143 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010.
Ηταν την περίοδο που δίνονταν πολιτικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, αλλά όπως προκύπτει οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ηδη έχουν ασκηθεί οι πρώτες πέντε διώξεις, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».
Πρόκειται για υπαλλήλους που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν. Πρόκειται για εμβάσματα 550.000 ευρώ στη μία περίπτωση, από 200.000 σε άλλες δύο και από 100.000 ευρώ σε δύο ακόμη περιπτώσεις.
Σε αυτούς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, ενώ οι φάκελοί τους είναι στα χέρια του εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών παραβάσεων. Παράλληλα, σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για επτά ακόμη υπαλλήλους.
Το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, καταθέσεις 150.000, 210.000, 350.000, 400.000, 460.000 και 730.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση ενός ακόμη υπαλλήλου με έμβασμα 170.000 ευρώ.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την περιουσιακή κατάσταση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 και μετά, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.
Πρόκειται για 91 εφοριακούς, 10 εργαζομένους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, 8 τελωνειακούς, 8 εργαζομένους στο Γενικό Χημείο του Κράτους, 7 διοικητικούς, 9 εργαζομένους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, 7 εργαζομένους στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και 3 εργαζομένους στη Βουλή.
Από αυτούς, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» ο πιο «φτωχός» έστειλε στο εξωτερικό έμβασμα 22.000 ευρώ. Ωστόσο, περίπου δύο στους τρεις έβγαλαν εμβάσματα από 100.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ περίπου δέκα είναι εκείνοι που βρέθηκαν με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Δύο μάλιστα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται εφοριακός με έμβασμα 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ ο δεύτερος ακολουθεί με 1.100.000 περίπου. Πάντως οι εξηγήσεις που έχουν δώσει οι 129 από τους 143 έχουν κριθεί προς το παρόν ικανοποιητικές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 14 υπαλλήλους.
Ανάλογα αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Εντοπίστηκαν 50 πολεοδόμοι που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, με το ποσό να ξεπερνά τα 300.0000 ευρώ σε 14 περιπτώσεις.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι πολεοδόμοι της επαρχίας με 30 εμβάσματα συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 20 εμβάσματα από πολεοδόμους της Αττικής συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: «Κοπανατζήδες» έπαιρναν «μπόνους» – τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ


Σχετική έννοια φαίνεται πως είναι το ωράριο στο Δημόσιο όπως δείχνουν έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα πρώτα πορίσματα έδειξαν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που κόστισε σχεδόν 19.500 ευρώ και δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Υπάλληλοι που κάνουν τα … στραβά μάτια αν και είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν την τήρηση του εργασιακού χρόνου και να επιβάλλουν πειθαρχικές και διοικητικές ποινές. Αναρρωτικές άδειες που μοιράζονται αριστερά και δεξιά σαν καραμέλες.
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για:
*Εκτεταμένα φαινόμενα μη τήρησης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας από υπαλλήλους στους οποίους ήδη έχουν διαταχθεί η αναλογική περικοπή του μισθού τους και ο πειθαρχικός έλεγχος τόσο των ιδίων όσο και των προϊσταμένων του.
*Περιπτώσεις επί μακρόν απουσιαζόντων, για τους οποίους εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις του νόμου. Δηλαδή, η πειθαρχική παραπομπή τους με το ερώτημα οριστικής παύσης.
Παράλληλα:
*Στο υπουργείο Τουρισμού το 2012, οι αναρρωτικές άδειες έδιναν και έπαιρναν χωρίς κάποιος από τους αρμοδίους να ενδιαφερθεί για να πράξει τα δέοντα. Να στείλει για κατ’οίκον εξέταση γιατρό, αφού και σε αυτή τη θέση υπήρχε… έλλειψη. Από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 μέρες αναρρωτικής άδειας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά μέσο όρο από δέκα ημέρες ο καθένας.
*Στις Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η… αιτία ήταν η αμέλεια να μπει το μηχάνημα στην… πρίζα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι αν και από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012. Με καθυστέρηση 14 ετών!
*Στις Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας 2, εντοπίστηκαν 6 υπάλληλοι που είχαν ξεχάσει ότι απασχολούνται στο Δημόσιο. Μία υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για περισσότερους από δύο μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα αφού συνάδελφός της κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Απουσίαζε για 7 συνεχόμενους μήνες, ενώ για 6 μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο.

*Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού όταν τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος, μόνο τρεις στους δέκα εργαζομένους χτυπούσε κάρτα, τηρώντας την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσις του χρόνου εργασίας.
*Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όταν οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους βρήκαν ότι ποσοστό 74,54% και 62,27% έφευγαν νωρίτερα από το πόστο του. Το τραγελαφικό όμως δε σταμάτησε εκεί. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών και πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, αλλά τους χάρισαν και μπόνους. Μάλιστα, χορηγήθηκε σε εργαζόμενους που την… έκαναν νωρίτερα, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.
Σοβαρές παρατυπίες στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΑ
Φαινόμενο από μόνη της αποτελεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς οι υπερωρίες που πληρώθηκαν έφτασαν σχεδόν τις 100.000 ευρώ μέσα σε μία πενταετία.
Έπειτα από καταγγελίες το ΣΕΕΔ πραγματοποίησε έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι στο κτίριο της Διεύθυνσης Διοικητικού υπάρχει από το 2011 εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που δεν ήταν ενεργοποιημένο και το οποίο κόστισε 19.478 ευρώ.
Επίσης, ο έλεγχος της συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας από το προσωπικό μέχρι τον Φεβρουάριο 2013 περιοριζόταν στην ημερήσια καταγραφή των απόντων και δεν τηρούνταν στοιχεία αναφορικά με το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης από την Υπηρεσία, πλην ορισμένων περιπτώσεων.
Πέρα από το ωράριο, το σύνολο του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας συμμετέχει σε έξι ΟΦΕ (Ομάδα Φυλακής Επαγρύπνησης), οι οποίες παγίως εκτελούν καθεμία έξι βάρδιες ανά μήνα. «Από τον έλεγχο δεν προέκυψε ειδική, πλήρης και σαφής αιτιολόγηση της αναγκαιότητας υπερωριακής απασχόλησης του συνόλου του προσωπικού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι τυχόν υφιστάμενες ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την κατανομή του απαραίτητου προσωπικού σε βάρδιες στο πλαίσιο της άνω 24ωρης λειτουργίας», σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον έλεγχο, ο προγραμματισμός, η εποπτεία της εκτέλεσης και ο έλεγχος της υπερωριακής απασχόληση στις ΟΦΕ παρουσιάζουν ανεπάρκειες. Όπως επισημαίνεται, το σύνολο του προσωπικού λαμβάνει παγίως αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα για το μέγιστο των επιτρεπόμενων ωρών ανά μήνα (20 ώρες ημερήσιας και 16 ώρες νυκτερινής απασχόλησης, εξαιρέσιμων ημερών και αργιών). Το 2012 ενώ στην ΥΠΑ εργάζονταν περίπου 2.800 υπάλληλοι συνολικά είχε εγκριθεί η υπηρεσιακή απασχόληση για 3.500 υπαλλήλους προκειμένου να καλυφθούν εργαζόμενοι που θα μετακινούνταν εντός του έτους στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η δαπάνη για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, κατά την τελευταία 5ετία ανήλθε στα 95.300.000 ευρώ.
Πηγή: news247.gr

aftodioikisi.gr

Ερχονται νέες μειώσεις μισθών (έως 70 ευρώ το μήνα) για τους δημόσιους υπαλλήλους


Μειωμένους μισθούς θα παίρνουν από τον Μάρτιο οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των αλλαγών που θα ισχύσουν στις κρατήσεις τους για επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, οι περικοπές θα φτάσουν ακόμη και τα 70 ευρώ τα μήνα.
Οι μεταβολές αυτές δεν προκαλούνται από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1η/12/2013 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από το γεγονός ότι στο εξής οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του ενιαίου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο καταργήθηκε το όριο των 1.666 ευρώ και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα επιβάλουν από τον επόμενο μήνα την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ. Ετσι, η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού και θα κινείται μεταξύ 4 και 70 ευρώ

aftodioikisi.gr

Ο Γαβριήλ προκαλεί πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ: Από το «ρίσκο» του Λαφαζάνη στα «ρηχά νερά» των γκάλοπ


Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι πολύ χαμηλές επιδόσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όπως αποτυπώθηκαν στη δημοσκόπηση της metron analysis για τη διαδικτυακή τηλεόραση thetoc αλλά και σε δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο: Της mrb για τη realnews και της alco για το πρώτο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται, μόλις, στην πέμπτη θέση με  10% (metron analysis), 9,6%  (mrb) και 10,7% (alco) κάτω ακόμη και από τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας,  Παναγιώτη Λαφαζάνη, του οποίου υπήρξε συνεργάτηςότι «πρόκειται για ρίσκο»,  βρίσκεται πολύ  σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά:
-          Είναι, επίσης πέμπτος μαζί με τον Νικήτα Κακλαμάνη στην παράσταση νίκης (10% έναντι 17% των κυρίων Καμίνη και Σπηλιωτόπουλου που προηγούνται)
-          Δεν συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τον επιλέγει μόλις το 42% όσων ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
-          Βρίσκεται στην έβδομη θέση από άποψη δημοτικότητας με 20% θετικές και 25% αρνητικές γνώμες
-          Βρίσκεται στην 9η θέση από πλευράς αναγνωρισιμότητας, ξεπερνώντας μόνο τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
-          Δεν έχει πέραση ανθρώπους της ηλικίας τους καθώς τον ψηφίζει μόλις το 9% των νέων 18 έως 34 ετών, ενώ αντίθετα συγκεντρώνει το 20% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Πάντως, στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς και αποδίδουν τα συγκεκριμένα αποτέλεσμα, κυρίως, στην έλλειψη αναγνωρισιμότητας που έχει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε μιλώντας στο mega και ο ίδιος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βγει νικητής στο δήμο, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

aftodioikisi.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ 246 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ



«Ισχυρό ΚΚΕ παντού στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ και η προοπτική».
Αυτό δηλώνουν 246 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για συνδικαλιστές, κατά κύριο λόγο εκλεγμένους σε προεδρεία και σε ΔΣ Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ υπογράφοντας το παρακάτω κείμενο:
«Eμείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, έχουμε επιβεβαιώσει μέσα από την πείρα της ζωής μας ότι δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο, βάσανο της λαϊκής οικογένειας, που να μην έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο της ΕE που να μην έχει γίνει αποδεκτό, που δεν έχει υλοποιηθεί στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης από Περιφερειάρχες και Δημάρχους.
Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Ο ρόλος της ΕΕ είναι πρωταγωνιστικός στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο, στη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην προώθηση του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, τη λεγόμενη αξιολόγηση.
Το "νέο σχολείο", που διαστρεβλώνει το επιστημονικό περιεχόμενο της μόρφωσης, τα νέα σχολικά βιβλία, τα προγράμματα, όλα βασίζονται σε κατευθύνσεις της ΕΕ.
Επιβεβαιώνεται από τα πράγματα ότι δεν επιδιώκουν ένα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Φτιάχνουν το σχολείο που θα εκπαιδεύει τους εργαζόμενους των 300 ευρώ, δούλους του 21ου αιώνα. Θέλουν εκπαιδευτικούς "να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, με επιχειρηματικό πνεύμα" όπως επίσημα δηλώνουν.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Οταν όλες οι άλλες δυνάμεις μάς έταζαν λαγούς με πετραχήλια, όταν μας καλωσόριζαν στον παράδεισο της ΕΕ και του ευρώ, ήταν το ΚΚΕ η μόνη πολιτική δύναμη που με συνέπεια και σταθερότητα πήγε ενάντια στο ρεύμα. Αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕE, εναντιώθηκε στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, στις καταστροφικές συνέπειες αυτής της στρατηγικής.
Σήμερα, που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι η ΕΕ είναι όπλο και οχυρό των καπιταλιστικών ομίλων, υπάρχουν δυνάμεις που επιχειρούν και πάλι να μας εξαπατήσουν, λέγοντας ότι η ΕΕ τάχα μπορεί να μεταμορφωθεί, να γίνει φιλολαϊκότερη!
Καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιες δυνάμεις! Μας εξαπατούν με τα ίδια φθαρμένα επιχειρήματα. Το δρόμο της "αριστερής παραπλάνησης" τον δοκιμάσαμε χρόνια και βρίσκεται ο λαός μας ήδη με την πλάτη στον τοίχο. Είναι ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας. Επιτυχημένος για το κεφάλαιο, καταστροφικός για το λαό.
Η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται!
Εχουμε πια πείρα! Είδαμε δεκάδες κυβερνήσεις στην ΕΕ και στη χώρα μας να εναλλάσσονται αφήνοντας άθικτη την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων. Η ζωή μας όμως πήγε από το κακό στο χειρότερο.
Η πιο βαθιά καταδίκη της βάρβαρης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημαίνει σήμερα καταδίκη της ΕΕ, μαζί και των κομμάτων που την εξωραΐζουν. Διαφορετικά, θα αλλάζουν κυβερνήσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα και τα Μνημόνια Διαρκείας θα μένουν.
Λύση υπάρχει! Βρίσκεται στην πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, κυρίαρχο και αφέντη στον πλούτο που παράγει.
Σήμερα, πέρα από κάθε επιφύλαξη, παίρνουμε θέση με το ΚΚΕ, παλεύουμε για την αποφασιστική ενίσχυσή του!
Ισχυρό ΚΚΕ σήμερα σημαίνει ισχυρή μαχητική αντιπολίτευση στη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Σημαίνει ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οχυρό και ελπίδα του λαού.
Για να την παρεμποδίσουμε την αντιλαϊκή επέλαση, να την ανατρέψουμε στη συνέχεια.
Στηρίζουμε το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία που ονειρευόμαστε, την κοινωνία που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπου η εκπαίδευση κι ο εκπαιδευτικός μπορούν να συναντηθούν με την πραγματική τους αποστολή».
Χάριν συντομίας σας αποστέλλουμε τα ονόματα που αφορούν το Αιγαίο
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αυγουστίδης Παναγιώτης
Γιαννέλης Βασίλης
Μακροθανάσης Δημήτρης
Μπεκιάρης Γιώργος
Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Νιαουνάκη Βασιλική
Σαββόγλου Γεώργιος
Σαλίχος Βασίλειος
Στυλιανίδου Δέσποινα
Αμπαζής Γιώργος
Λιγνός Γιάννης
Νικήτας Παναγιώτης
Σκούφαλος Μάρκος
Τσίγκος Στέφανος
Ευαγγελίδης Θεόδωρος
Τσούτσας Ηλίας
Ρούσος Ηλίας
Γιουρούκογλου Τάσος
Καραπάνου Ειρήνη
Ξυνού Χρύσα
Παπανικολάου Ιωάννα
Παύλου Ιωάννης
Σχοινάς Θανάσης
Κρητικός Δημήτρης
Μακκήνας Λεωνίδας
Ρούσσος Μιχάλης
Τουμανίδη Βάνα
Κριαράς Στέλιος
Χατζηδιάκος Αγαπητός
Χάλκος Βαγγέλης


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ , ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παντελής Θαλασσινός
Μουσικός


Η Λευτεριά του Σολωμού κι η Αρετή του Κάλβου θα ξανάρθουν, όπως λέει ο Βάρναλης «στην πατρικιά τους γη, του Εικοσιένα». Εδώ είναι το σπίτι τους. Οχι όμως από μόνες τους. «Θέλει δουλειά πολλή», κι αγώνα. Το θέμα δεν είναι μόνο κομμουνιστικό, αλλά παλλαϊκό. Είναι λαϊκή επιταγή. Οχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να αντιταχθεί στις δουλικές διαχειριστικές κυβερνήσεις ξένων συμφερόντων. Ας καταλάβει πια ο κόσμος ότι η μεταπολίτευση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον ήρθαν καπιταλιστικά μορφώματα, που ονομάζουν Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία χωρίς Σύνταγμα, χωρίς απλή αναλογική, χωρίς τίποτα, ...μόνο στ' όνομα. Ξεχάσαμε πίσω την πατρίδα. Ξεχάσαμε τι θα πει δουλειά και χάσαμε την αξιοπρέπεια, σαν κέρμα στον υπόνομο. Ξεχάσαμε τη γη μας και μαζί μ' αυτή από πού βγαίνει ο Ηλιος. Ας μην το επιτρέπουμε. Ανατρέψτε τους. Ας πολεμήσουμε λοιπόν με ό,τι «νόμιμο όπλο» διαθέτουμε... (Μιλώντας για κομμουνιστές, γνωστοποίησα ήδη την ψήφο μου).

ΤΟ ΘΕΟΦΙΛΟΣ «ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ» ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΜΑΛΑΓΑΡΙΟΥ





Βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σάμου, ότι το Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» Ν.Μ. 35, κατά το χειρισμό πρόσδεσής του στο λιμένα Μαλαγαρίου, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Καβάλα-Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο, ήρθε σε επαφή με την προβλήτα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στρέβλωση/εκδορές στο δεξί πρυμναίο προστατευτικό προφυλακτήρα και απόξεση χρώματος.
 
Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ το πλοίο, κατόπιν επιθεώρησης από ναυπηγό του τοπικού κλιμακίου, συνέχισε το εγκεκριμένο δρομολόγιο του για Χίο-Μυτιλήνη-Λήμνο-Καβάλα.

Tο βασικό μέρος επιστολής προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Χίου, για το θέμα έλλειψης πετρελαίου από τα σχολεία μας


ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ
Κύριε Πρόεδρε.
Εκ της θέσεώς σας ως Δ/ντης σχολείου γνωρίζετε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία μας εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αναγκάζει το προσωπικό να υπολειτουργεί τα συστήματα θέρμανσης , προκειμένου να εξοικονομήσει το λιγοστό πετρέλαιο που έχουν βάλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιδιά και εκπαιδευτικοί να λειτουργούν οριακά , αφού είναι αναγκασμένοι μέσα στην τάξη να φορούν τα πανωφόρια τους.
Τα πρόσφατα κυβερνητικά ψίχουλα επιμερίζονται σε 300-400 ευρώ για τα σχολεία ενώ για τα Νηπιαγωγεία είναι ανάξια λόγου τα προς επιμερισμό ποσά. Ταυτόχρονα , ψάχνοντας άλλοθι για τα τελευταία γεγονότα η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ακμή», προσφέρεται να χορηγήσει πετρέλαιο στα σχολεία, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας και την αξιοπρέπειά μας.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από τη στάση της Δημοτικής αρχής, η οποία αν και είχε προϋπολογίσει 45000 ευρώ-από τις 100000 ευρώ που έλεγε αρχικά- να δώσει στα σχολεία ως έκτακτη επιχορήγηση, εν τούτοις δεν έπραξε τίποτα με το πρόσχημα ότι δεν εγκρίνει τέτοια κονδύλια η επίτροπος, αφού ως λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται από το κράτος.
Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη υπό το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σας υπενθυμίζω το ζήτημα των λογαριασμών του νερού, για το οποίο έχει «δεσμευτεί» ο δήμαρχος να καλύψει αν η ΔΕΥΑΝΧ, προχωρήσει στις απαιτήσεις της. Εκεί το σίγουρο είναι ότι και πάλι η επίτροπος θα θέσει το ίδιο ζήτημα, οπότε και πάλι οι σχολικές επιτροπές θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρη.
Το πρόσχημα επομένως παύει να είναι πρόσχημα όταν ένας δημοτικός άρχοντας υψώνει το ανάστημα του και απαιτεί όχι τα νόμιμα , αλλά τα δίκαια. Αλλιώς να διορίζουν υπαλλήλους να διοικούν το δήμο, γιατί αυτό το ρόλο μέχρι στιγμής υποδύεται ο Δήμαρχος νίπτοντας κάθε φορά τα χέρια του! ΝΑΙ, έχουμε απέναντί μας την αναλγησία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί η τοπική διοίκηση να κλείνει τα μάτια, να αρκείται στα «θέλω μα δεν μπορώ»,, εκτός και ταυτίζεται, που αυτό κάνει ως βολική λύση, με την εν λόγω συγκυβέρνηση.
Εδώ είναι το μείζον ζήτημα που αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και των δασκάλων να ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΟΥΝ.
Ζητάμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μπει το θέμα της έκτακτης επιχορήγησης των σχολείων από το Δήμο, για εκταμίευση άμεσα των 45000 που υπάρχει πρόβλεψη , ως  έκτακτης ανάγκης, ως άμεσου κινδύνου δεν ξέρω ποια θα είναι η διατύπωση, αφού το γεγονός που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αναλαμβάνοντας όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν και ως ΔΣ και ως Ελεγκτικό συνέδριο.
Στο κάτω -κάτω δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να πληρώνουν την κυβερνητική αναλγησία και η Δημοτική αρχή να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικά τερτίπια της κυβέρνησης και του ελεγκτικού συνεδρίου, στο βαθμό που είναι όντως δικό του το πρόβλημα.
Ενισχυτικά σας επισυνάπτουμε την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών την οποία φυσικά γνωρίζετε, αν και έχετε εκφράσει διαφωνίες ως προς το επίμαχο ζήτημα του προσχήματος ή όχι.
Κλείνοντας  σας υπενθυμίζουμε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ που συνεκλήθη από εσάς  με αφορμή τη «σύλληψή» μου , για συζήτηση των προγραμματικών  συμβάσεων των ΚΟΙΝΣΕΠ στο επικείμενο ΔΣ, ζήτημα για το οποίο θεωρούμε ότι θα επιληφθείτε να συζητηθεί.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ

Τα σχολεία & Νηπιαγωγεία του νησιού παγώνουν από την έλλειψη πετρελαίου
Το Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμ. Κοραής» διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης που κλείνει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων στα σχολεία και νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους. Αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να οδηγούν τις σχολικές μονάδες στην αγκαλιά των χορηγών.
Οι πενιχρές επιχορηγήσεις στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νησιού έχουν οδηγήσει στο να υπάρχουν άδεια ντεπόζιτα και στην καλύτερη περίπτωση να λειτουργούν τη θέρμανση για ελάχιστη ώρα κάθε μέρα. Τα 30.000 ευρώ που δόθηκαν πρόσφατα  είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες των σχολείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλει επίσης τον εμπαιγμό που επιχειρείται απέναντι στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το   Δήμο Χίου, ο οποίος με πρόσχημα την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου , που όπως ισχυρίζεται δεν εγκρίνει κονδύλια για πετρέλαιο, αθέτησε την υπόσχεσή του για επιχορήγηση των σχολείων με 45000 ευρώ από τα 100 που έλεγε ο κ. Νύκτας. Έτσι εμπαίζονται όλοι οι φορείς της Εκπαίδευσης και από την κυβέρνηση και από το Δήμο.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς του νησιού σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων να αναπτύξουν κοινούς αγώνες διεκδίκησης άμεσης χρηματοδότησης των σχολείων & νηπιαγωγείων για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους με πετρέλαιο, τόσο προς την κυβέρνηση , όσο και προς το Δήμο που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
ΥΓ: Με την τρίτη παράγραφο όπου γίνεται καταγγελία διαφώνησαν τα μέλη του ΔΣ Καμπούρης Στέλιος και Γκιούλης Αντώνης «αφού η απόφαση του Δήμου για έκτακτη χρηματοδότηση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου προκειμένου να καλυφθούν ο ανάγκες σε πετρέλαιο, αλλά αρνήθηκε η επιτροπή την έγκριση του εντάλματος επειδή υπάρχει γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου που αποτελεί νομολογία. Ως εκ τούτου κανένας εμπαιγμός και προσχηματική αθέτηση εκ μέρους του Δήμου Χίου υφίσταται»
Η παράγραφος τρία ψηφίστηκε με 4 υπέρ (Αμπαζής, Μαυρέλος, Σκούφαλος, Τσίγκος) και 2 κατά (Καμπούρης, Γκιούλης)
Χίος, 11/2/2014

Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                                                   Τσίγκος Στέφανος


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ




Στα κάγκελα οι Μαστιχοπαραγωγοί στη Χίο, από τον απάνθρωπο εμπαιγμό της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά τις πληροφορίες που του κοινοποιήθηκαν από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Χίου και λαμβάνοντας υπόψη άρθρο - ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «politischios.gr», δεν διστάζει να καταγγείλει ότι:

«Οι μνημονιακές συγκυβερνητικές δυνάμεις, εκτός από την εγκληματική ΟΛΙΓΩΡΙΑ Χατζηδάκη, προχωρούν τώρα στην ανάλγητη εφαρμογή ΑΔΙΚΗΣ και παράλογης ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ στον ήδη πολύπαθο κλάδο των μαστιχοπαραγωγών, μέτρο που αποδεικνύεται ακόμα πιο χειρότερο και από την πυρκαγιά που έπληξε το νησί το 2012».

Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

κ. κ. Υπουργοί

Σας μεταφέρω, χωρίς προλόγους εκ μέρους μου, άρθρο - ρεπορτάζ της ιστοσελίδας politischios.gr σχετικά με την οργή των μαστιχοπαραγωγών Χίου, απότοκος της ανέντιμης στάσης της συγκυβέρνησης εναντίον τους.

«Το δάκρυ των μαστιχοπαραγωγών για τις καταστροφές μετά την πυρκαγιά του 2012 μετατράπηκε σε οργή κι αγανάκτηση, δυο χρόνια σχεδόν μετά, ύστερα από την ανικανότητα της πολιτείας να ανταποκριθεί και να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το κερασάκι στην τούρτα για τους μαστιχοπαραγωγούς έρχεται με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τους αναγκάζει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, να κάνουν απογραφές σε ένα προϊόν όπως η μαστίχα που είναι δύσκολο από τη φύση του να απογραφεί.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Ο ένας μετά τον άλλο οι συνεταιρισμοί των Μαστιχοχωρίων παίρνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις μετά από γενικές συνελεύσεις. Τα Αρμόλια, οι Ολύμποι, τα Πατρικά, η Βέσσα, το Βουνό και τελευταίο προχθές το Πυργί με μια Συνέλευση στον συνεταιρισμό που ξεπερνούσε σε συμμετοχή τα 100 άτομα αποφασίζουν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς. Όλοι οι συνεταιρισμοί και η ΕΜΧ, όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Δικαιότερο φορολογικό και αποζημιώσεις», δήλωσε στον «π» από τον συνεταιρισμό Πυργίου ο Γ. Τούμπος που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Οι μαστιχοπαραγωγοί διεκδικούν δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι το είδος της καλλιέργειας.

Δεν γίνεται μαστιχοπαραγωγοί 60-70 χρόνων να αναγκάζονται τώρα να βγάζουν βιβλία εσόδων εξόδων, να κάνουν περιοδικές δηλώσεις  απογραφές του προϊόντος κ.λπ. «Πώς θα γίνει η απογραφή; Το μαστίχι όταν το φέρνεις από το χωράφι με όλες τις φερτές ύλες έχει βάρος πολλαπλάσιο αυτού που στο τέλος θα μείνει μετά τον καθαρισμό.

Δεν ζητάμε να μην φορολογηθούμε. Να φορολογηθούμε αλλά με ένα δίκαιο σύστημα χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες και κυρίως χωρίς επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Το δεύτερο αίτημα αφορά στον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Όλοι οι παραγωγοί πληρώνουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, ανταποδοτικά αφού σε περίπτωση καταστροφής υποτίθεται ότι ο ΕΛΓΑ θα τους αποζημιώσει. Η πυρκαγιά και οι καταστροφές απέδειξαν στους μαστιχοπαραγωγούς ότι δεν αποζημιώνονται ούτε ανάλογα ούτε ανταποδοτικά σε σχέση με όσα πληρώνουν.

Γι αυτό ζητούν να καταρτιστεί μια νέα μελέτη που να καλύπτει την απώλεια  της παραγωγής αλλά και του φυτικού κεφαλαίου».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Αμελήσατε και τότε, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, μέσα στα πλαίσια των στοιχειωδών υποχρεώσεών σας, για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της νήσου Χίου. Προτίθεστε πλέον να κινηθείτε ΑΜΕΣΑ, έτσι ώστε οι μαστιχοπαραγωγοί να μην ταλαιπωρηθούν άλλο; (!)
2.      Όπως φαίνεται, εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές του 2012 οι μαστιχοπαραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αδικία και τον παραλογισμό ενός φορολογικού συστήματος, το οποίο τους αναγκάζει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να κάνουν απογραφές σε ένα προϊόν, όπως η μαστίχα, που είναι δύσκολο από τη φύση του να απογραφεί! Τι θα κάνετε για αυτό;
3.      Σε ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, στις 18.09.2012 και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Χίο δήλωνε ότι «Υπάρχει ειδική δράση για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και για να δείτε τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο προϊόν ο τόπος, πήραν μέσα στον Ιούνιο 1,2 εκατ. € από κοινοτικές ενισχύσεις για τη μαστίχα».
Μπορούμε να μάθουμε τι απέγινε με αυτές τις κοινοτικές επιδοτήσεις; Ή αρκεστήκατε στην ελεημοσύνη του 1,2 εκ, μπροστά στις τεράστιες ζημιές που καταγράφηκαν;

O ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Α.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΛΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;
Ως υποψήφιος του σωλήνα παρουσιάστηκε ξανά στην πολιτική ζωή του τόπου ο κ. Βρουλής και μάλιστα , βλέποντας , όπως λέει το κενό της αντιπολίτευσης!!!
Όταν  είσαι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ  από τα δρώμενα της Χίου, αλλά και από τα δρώμενα της περιφέρειας , στην οποία τον έταξε ο χιώτικος λαός στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπηρετήσει τα συμφέροντά  του ,  είναι απολύτως φυσικό και για μας κατανοητό να μη βλέπεις όχι μόνο τον αγώνα των άλλων, αλλά κα να διεκδικείς ρόλο μεσσία.
Μεσσία  μάλιστα «ανεξάρτητου», αλλά με στήριξη ΝΔ και όποιου άλλου λάχει , αρκεί να κινείται μέσα στη γνωστή συνταγή «Ευρωπαϊκή Ένωση-ευρώ,  Καλλικράτης , υποταγή  στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα δεκανίκια της και ο λαός στη γωνία».
Αυτό που ξεκάθαρα ο κ. Βρουλής μας λέει είναι ότι είμαι εδώ, πρόθυμος για όλα , ώστε ο λαός μας να συνθλίψει τα οράματα της ζωής του ανάμεσα σε Λαμπρινούδη –Βρουλή, να εγκλωβιστεί ξανά  σε ένα κάλπικο δίπολο που το μόνο που θα του προσφέρει είναι νέα δεινά, νέο τέλμα, νέο ιερατείο και παρατρεχάμενους μνηστήρες, νέα ρουσφέτια,  με λίγα λόγια να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς, άλλωστε δεν πέρασαν δα και αιώνες από τη θητεία Βρουλή ούτε από τις «τράμπες Λαμπρινούδη- Βρουλή» στις τελευταίες εκλογές τοπικής διοίκησης.
Οι εκθέσεις ιδεών , που αναφέρεται ο ίδιος και άλλοι επίδοξοι σωτήρες μας, αποδίδουν όρκους πίστης και στο νόμο Καλλικράτη, την ταφόπλακα της υπαίθρου και της όποιας  ελάχιστης αυτοδιοίκησης είχε απομείνει και στην ευνομία, δηλαδή, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια ,υπακοή, γονυκλισία στις περικοπές της κεντρικής κυβέρνησης, στην ανταποδοτικότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και πολλά άλλα.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι σ ‘ αυτήν τη διπλή εκλογική μάχη, ο καθένας και η καθεμιά,  να ψηφίσει με κριτήριο τη ζωή του, τα προβλήματά του, τις δυσκολίες του, την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια που βλέπει να τον κοροϊδεύουν οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι δήθεν ανεξάρτητοι ή αντιμνημονιακοί και να συνταχθεί,  να συμπορευτεί σε ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα που θα ανατρέψει όχι μόνο τη δημοτική αρχή Λαμπρινούδη,  αλλά και τις πολιτικές της, ώστε ο Δήμος να γίνει πόλος αντίστασης για τα συμφέροντα του λαού, για τα δικαιώματά του και τις απαιτήσεις του.

Γι αυτό και η ψήφος παντού και στο δήμο και στην περιφέρεια και στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και των συμμάχων της, στο ΚΚΕ, τη μόνη εγγύηση για να ξεφύγει ο λαός  από μεσσίες και σωσίες που είναι νεροκουβαλητές και όψεις του σημερινού βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.