Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ




Στα κάγκελα οι Μαστιχοπαραγωγοί στη Χίο, από τον απάνθρωπο εμπαιγμό της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά τις πληροφορίες που του κοινοποιήθηκαν από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Χίου και λαμβάνοντας υπόψη άρθρο - ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «politischios.gr», δεν διστάζει να καταγγείλει ότι:

«Οι μνημονιακές συγκυβερνητικές δυνάμεις, εκτός από την εγκληματική ΟΛΙΓΩΡΙΑ Χατζηδάκη, προχωρούν τώρα στην ανάλγητη εφαρμογή ΑΔΙΚΗΣ και παράλογης ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ στον ήδη πολύπαθο κλάδο των μαστιχοπαραγωγών, μέτρο που αποδεικνύεται ακόμα πιο χειρότερο και από την πυρκαγιά που έπληξε το νησί το 2012».

Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

κ. κ. Υπουργοί

Σας μεταφέρω, χωρίς προλόγους εκ μέρους μου, άρθρο - ρεπορτάζ της ιστοσελίδας politischios.gr σχετικά με την οργή των μαστιχοπαραγωγών Χίου, απότοκος της ανέντιμης στάσης της συγκυβέρνησης εναντίον τους.

«Το δάκρυ των μαστιχοπαραγωγών για τις καταστροφές μετά την πυρκαγιά του 2012 μετατράπηκε σε οργή κι αγανάκτηση, δυο χρόνια σχεδόν μετά, ύστερα από την ανικανότητα της πολιτείας να ανταποκριθεί και να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το κερασάκι στην τούρτα για τους μαστιχοπαραγωγούς έρχεται με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τους αναγκάζει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, να κάνουν απογραφές σε ένα προϊόν όπως η μαστίχα που είναι δύσκολο από τη φύση του να απογραφεί.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Ο ένας μετά τον άλλο οι συνεταιρισμοί των Μαστιχοχωρίων παίρνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις μετά από γενικές συνελεύσεις. Τα Αρμόλια, οι Ολύμποι, τα Πατρικά, η Βέσσα, το Βουνό και τελευταίο προχθές το Πυργί με μια Συνέλευση στον συνεταιρισμό που ξεπερνούσε σε συμμετοχή τα 100 άτομα αποφασίζουν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς. Όλοι οι συνεταιρισμοί και η ΕΜΧ, όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Δικαιότερο φορολογικό και αποζημιώσεις», δήλωσε στον «π» από τον συνεταιρισμό Πυργίου ο Γ. Τούμπος που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Οι μαστιχοπαραγωγοί διεκδικούν δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι το είδος της καλλιέργειας.

Δεν γίνεται μαστιχοπαραγωγοί 60-70 χρόνων να αναγκάζονται τώρα να βγάζουν βιβλία εσόδων εξόδων, να κάνουν περιοδικές δηλώσεις  απογραφές του προϊόντος κ.λπ. «Πώς θα γίνει η απογραφή; Το μαστίχι όταν το φέρνεις από το χωράφι με όλες τις φερτές ύλες έχει βάρος πολλαπλάσιο αυτού που στο τέλος θα μείνει μετά τον καθαρισμό.

Δεν ζητάμε να μην φορολογηθούμε. Να φορολογηθούμε αλλά με ένα δίκαιο σύστημα χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες και κυρίως χωρίς επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Το δεύτερο αίτημα αφορά στον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Όλοι οι παραγωγοί πληρώνουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, ανταποδοτικά αφού σε περίπτωση καταστροφής υποτίθεται ότι ο ΕΛΓΑ θα τους αποζημιώσει. Η πυρκαγιά και οι καταστροφές απέδειξαν στους μαστιχοπαραγωγούς ότι δεν αποζημιώνονται ούτε ανάλογα ούτε ανταποδοτικά σε σχέση με όσα πληρώνουν.

Γι αυτό ζητούν να καταρτιστεί μια νέα μελέτη που να καλύπτει την απώλεια  της παραγωγής αλλά και του φυτικού κεφαλαίου».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Αμελήσατε και τότε, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, μέσα στα πλαίσια των στοιχειωδών υποχρεώσεών σας, για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της νήσου Χίου. Προτίθεστε πλέον να κινηθείτε ΑΜΕΣΑ, έτσι ώστε οι μαστιχοπαραγωγοί να μην ταλαιπωρηθούν άλλο; (!)
2.      Όπως φαίνεται, εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές του 2012 οι μαστιχοπαραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αδικία και τον παραλογισμό ενός φορολογικού συστήματος, το οποίο τους αναγκάζει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να κάνουν απογραφές σε ένα προϊόν, όπως η μαστίχα, που είναι δύσκολο από τη φύση του να απογραφεί! Τι θα κάνετε για αυτό;
3.      Σε ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, στις 18.09.2012 και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Χίο δήλωνε ότι «Υπάρχει ειδική δράση για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και για να δείτε τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο προϊόν ο τόπος, πήραν μέσα στον Ιούνιο 1,2 εκατ. € από κοινοτικές ενισχύσεις για τη μαστίχα».
Μπορούμε να μάθουμε τι απέγινε με αυτές τις κοινοτικές επιδοτήσεις; Ή αρκεστήκατε στην ελεημοσύνη του 1,2 εκ, μπροστά στις τεράστιες ζημιές που καταγράφηκαν;

O ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ