Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Tο βασικό μέρος επιστολής προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Χίου, για το θέμα έλλειψης πετρελαίου από τα σχολεία μας


ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ
Κύριε Πρόεδρε.
Εκ της θέσεώς σας ως Δ/ντης σχολείου γνωρίζετε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία μας εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αναγκάζει το προσωπικό να υπολειτουργεί τα συστήματα θέρμανσης , προκειμένου να εξοικονομήσει το λιγοστό πετρέλαιο που έχουν βάλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιδιά και εκπαιδευτικοί να λειτουργούν οριακά , αφού είναι αναγκασμένοι μέσα στην τάξη να φορούν τα πανωφόρια τους.
Τα πρόσφατα κυβερνητικά ψίχουλα επιμερίζονται σε 300-400 ευρώ για τα σχολεία ενώ για τα Νηπιαγωγεία είναι ανάξια λόγου τα προς επιμερισμό ποσά. Ταυτόχρονα , ψάχνοντας άλλοθι για τα τελευταία γεγονότα η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ακμή», προσφέρεται να χορηγήσει πετρέλαιο στα σχολεία, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας και την αξιοπρέπειά μας.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από τη στάση της Δημοτικής αρχής, η οποία αν και είχε προϋπολογίσει 45000 ευρώ-από τις 100000 ευρώ που έλεγε αρχικά- να δώσει στα σχολεία ως έκτακτη επιχορήγηση, εν τούτοις δεν έπραξε τίποτα με το πρόσχημα ότι δεν εγκρίνει τέτοια κονδύλια η επίτροπος, αφού ως λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται από το κράτος.
Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη υπό το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σας υπενθυμίζω το ζήτημα των λογαριασμών του νερού, για το οποίο έχει «δεσμευτεί» ο δήμαρχος να καλύψει αν η ΔΕΥΑΝΧ, προχωρήσει στις απαιτήσεις της. Εκεί το σίγουρο είναι ότι και πάλι η επίτροπος θα θέσει το ίδιο ζήτημα, οπότε και πάλι οι σχολικές επιτροπές θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρη.
Το πρόσχημα επομένως παύει να είναι πρόσχημα όταν ένας δημοτικός άρχοντας υψώνει το ανάστημα του και απαιτεί όχι τα νόμιμα , αλλά τα δίκαια. Αλλιώς να διορίζουν υπαλλήλους να διοικούν το δήμο, γιατί αυτό το ρόλο μέχρι στιγμής υποδύεται ο Δήμαρχος νίπτοντας κάθε φορά τα χέρια του! ΝΑΙ, έχουμε απέναντί μας την αναλγησία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί η τοπική διοίκηση να κλείνει τα μάτια, να αρκείται στα «θέλω μα δεν μπορώ»,, εκτός και ταυτίζεται, που αυτό κάνει ως βολική λύση, με την εν λόγω συγκυβέρνηση.
Εδώ είναι το μείζον ζήτημα που αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και των δασκάλων να ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΟΥΝ.
Ζητάμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μπει το θέμα της έκτακτης επιχορήγησης των σχολείων από το Δήμο, για εκταμίευση άμεσα των 45000 που υπάρχει πρόβλεψη , ως  έκτακτης ανάγκης, ως άμεσου κινδύνου δεν ξέρω ποια θα είναι η διατύπωση, αφού το γεγονός που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αναλαμβάνοντας όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν και ως ΔΣ και ως Ελεγκτικό συνέδριο.
Στο κάτω -κάτω δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να πληρώνουν την κυβερνητική αναλγησία και η Δημοτική αρχή να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικά τερτίπια της κυβέρνησης και του ελεγκτικού συνεδρίου, στο βαθμό που είναι όντως δικό του το πρόβλημα.
Ενισχυτικά σας επισυνάπτουμε την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών την οποία φυσικά γνωρίζετε, αν και έχετε εκφράσει διαφωνίες ως προς το επίμαχο ζήτημα του προσχήματος ή όχι.
Κλείνοντας  σας υπενθυμίζουμε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ που συνεκλήθη από εσάς  με αφορμή τη «σύλληψή» μου , για συζήτηση των προγραμματικών  συμβάσεων των ΚΟΙΝΣΕΠ στο επικείμενο ΔΣ, ζήτημα για το οποίο θεωρούμε ότι θα επιληφθείτε να συζητηθεί.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ

Τα σχολεία & Νηπιαγωγεία του νησιού παγώνουν από την έλλειψη πετρελαίου
Το Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμ. Κοραής» διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης που κλείνει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων στα σχολεία και νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους. Αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να οδηγούν τις σχολικές μονάδες στην αγκαλιά των χορηγών.
Οι πενιχρές επιχορηγήσεις στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νησιού έχουν οδηγήσει στο να υπάρχουν άδεια ντεπόζιτα και στην καλύτερη περίπτωση να λειτουργούν τη θέρμανση για ελάχιστη ώρα κάθε μέρα. Τα 30.000 ευρώ που δόθηκαν πρόσφατα  είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες των σχολείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλει επίσης τον εμπαιγμό που επιχειρείται απέναντι στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το   Δήμο Χίου, ο οποίος με πρόσχημα την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου , που όπως ισχυρίζεται δεν εγκρίνει κονδύλια για πετρέλαιο, αθέτησε την υπόσχεσή του για επιχορήγηση των σχολείων με 45000 ευρώ από τα 100 που έλεγε ο κ. Νύκτας. Έτσι εμπαίζονται όλοι οι φορείς της Εκπαίδευσης και από την κυβέρνηση και από το Δήμο.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς του νησιού σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων να αναπτύξουν κοινούς αγώνες διεκδίκησης άμεσης χρηματοδότησης των σχολείων & νηπιαγωγείων για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους με πετρέλαιο, τόσο προς την κυβέρνηση , όσο και προς το Δήμο που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
ΥΓ: Με την τρίτη παράγραφο όπου γίνεται καταγγελία διαφώνησαν τα μέλη του ΔΣ Καμπούρης Στέλιος και Γκιούλης Αντώνης «αφού η απόφαση του Δήμου για έκτακτη χρηματοδότηση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου προκειμένου να καλυφθούν ο ανάγκες σε πετρέλαιο, αλλά αρνήθηκε η επιτροπή την έγκριση του εντάλματος επειδή υπάρχει γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου που αποτελεί νομολογία. Ως εκ τούτου κανένας εμπαιγμός και προσχηματική αθέτηση εκ μέρους του Δήμου Χίου υφίσταται»
Η παράγραφος τρία ψηφίστηκε με 4 υπέρ (Αμπαζής, Μαυρέλος, Σκούφαλος, Τσίγκος) και 2 κατά (Καμπούρης, Γκιούλης)
Χίος, 11/2/2014

Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                                                   Τσίγκος Στέφανος