Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ





Το τρίτο κατά σειρά χτύπημα διαρρηκτών στο προσκύνημα του Μανταμάδου κατέγραψε το πρωί της Κυριακής η τοπική Αστυνομία. Οι κινήσεις των δραστών αποτυπώνονται στο σκληρό δίσκο με τον οποίο είναι συνδεδεμένες οι κάμερες παρακολούθησης, που έχουν τοποθετηθεί τόσο εσωτερικά όσο και στον αύλειο χώρο του προσκυνήματος.
Το οπτικό υλικό παραδόθηκε χθες για επεξεργασία στο εγκληματολογικό γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και σύμφωνα με πληροφορίες σ’ αυτό εικονίζονται δύο άτομα τα οποία διέρρηξαν το περίπτερο του ναού στην αυλή του προσκυνήματος.
Η διάρρηξη έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι δράστες μπήκαν από την πλάγια είσοδο στην αυλή του ναού  & στη συνέχεια παραβίασαν με λοστό την πόρτα του περιπτέρου στο οποίο παρέμειναν για περίπου μισή ώρα ψάχνοντας.
Αφού πήραν μαζί τους ένα μικρό ποσό σε κέρματα που βρήκαν μέσα στο περίπτερο, εγκατέλειψαν το σημείο κινούμενοι προς την κεντρική είσοδο της αυλής του ναού, όπου και καταγράφηκαν από άλλη κάμερα.
Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι τα δύο άτομα φορούσαν αθλητικά παπούτσια και μπουφάν με κουκούλες. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από στελέχη του στρατοπέδου που βρίσκεται από την κάτω πλευρά του ναού. Σύμφωνα με μαρτυρία στρατιώτη στην εφημερίδα μας, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου έγιναν αντιληπτά από στρατιώτες κάποια περίεργα φώτα όχι όμως από την πλευρά του ναού, αλλά από την κάτω πλευρά του στρατοπέδου μέσα σε χωράφια.
«Φαινόταν σαν να κινούνταν κάποια άτομα με φακούς και παρακολουθούσαμε με ένα συνάδελφό μου αυτές τις κινήσεις, καθώς μας φάνηκαν αρκετά περίεργες. Τώρα μετά τη διάρρηξη στο περίπτερο του ναού αυτό το οποίο σκεπτόμαστε είναι ότι ενδεχομένως επίτηδες να κινούνταν με φώτα κάτω από το στρατόπεδο, θέλοντας να αποσπάσουν σε άλλο σημείο την προσοχή μας για να δράσουν ανενόχλητοι στην εκκλησία», ανέφερε τηλεφωνικά o στρατιώτης στα "Νέα της Λέσβου".
Πάντως από το στρατόπεδο διαπιστώθηκε λίγες ώρες αργότερα να κινείται στον ασφαλτόδρομο έξω από το ναό ένα αγροτικό αυτοκίνητο έχοντας τη μουσική στη διαπασών, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συνέβη για να καλυφθεί τυχόν θόρυβος από την παραβίαση της πόρτας του περιπτέρου του ναού από τους διαρρήκτες.  Lesvosnews.net  Λέσβος
Η τρίτη διάρρηξη
Η διάρρηξη της Κυριακής αποτελεί το τρίτο κατά σειρά "χτύπημα" στο προσκύνημα του Ταξιάρχη με πρώτο τη μεγάλη διάρρηξη που έγινε τον Φεβρουάριο του 2012 μέσα στο ναό απ’ όπου εκλάπησαν τιμαλφή, η αξία των οποίων εκτιμάται σε πάνω από 30.000 ευρώ. Ακολούθησε όμως και δεύτερη διάρρηξη το προηγούμενο διάστημα στην κατοικία του ιερέα που βρίσκεται παραπλεύρως του ναού, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατατέθηκε τότε μήνυση κατά αγνώστων, ενώ με παρέμβαση του εφημέριου ζητήθηκε να μην δοθεί δημοσιότητα από την Αστυνομία.
Πάντως αστυνομικές πηγές απέδιδαν τη διάρρηξη στο περίπτερο του Ταξιάρχη του Μανταμάδου το πιθανότερο σε τοξικομανείς που έψαχναν "ψιλά" για να πάρουν τη δόση τους.

πηγη: εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου/ Στρατής Σαμιώτης

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ





Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αφού μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή δύο υπουργικών αποφάσεων και στην έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ενεργοποιήσει το ν. 3450 του 2006 για τις σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάστασης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ).

Ο υπουργός στοχεύει ταυτόχρονα σε «δύο ταμπλό», από τη μία να προσελκύσει πλοία στην ελληνική σημαία μέσω του e νηολογίου, και της μείωσης της γραφειοκρατίας και από την άλλη να ανοίξει το επάγγελμα του αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού σε περισσότερους νέους, στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που σήμεραξεπερνά το 50%.


Γραφείο σταδιοδρομίας

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, προωθείται η σύσταση Γραφείου Σταδιοδρομίας το οποίο θα κατευθύνει τη ναυτολόγηση των δοκίμων στα πλοία των ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ για την εξασφάλιση της επάρκειας πλοίων για τα δύο υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια, που περιλαμβάνονται στην εκπαίδευση συμφωνήθηκε από κοινού (υπουργείο, εφοπλιστές και ναυτικοί) η θεσμοθέτηση υποχρέωσης σε όλα τα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, για τη ναυτολόγηση ενός τουλάχιστον σπουδαστή ανά πλοίο.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης: «Οι σχολές ΝΕΚΕ θα λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Ακαδημιών και των λοιπών σχολών του Εμπορικού Ναυτικού. 

Οι σχολές αυτές θα ελέγχονται αυστηρά και θα εποπτεύονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και τα προσόντα των αποφοίτων θα πιστοποιούνται με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης».


Ο νόμος 

Σύμφωνα με το ν.3450 του 2006, στις ΝΕΚΕ κατάρτισης (οι αντίστοιχες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού) θα μπορούν να εγγραφούν, για φοίτηση, κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου ή κάτοχοι πτυχίου του ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού τομέα ή Β΄ κύκλου σπουδών TEE οι οποίοι αποδεικνύουν προηγουμένως την υγειονομική τους καταλληλότητα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αντίστοιχες διατάξεις για τους σπουδαστές των ΑΕΝ τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων εγγραφής σε αυτές.

Στις ΝΕΚΕ κατάρτισης, οι οποίες δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, η φοίτηση είναι τετραετής και αποτελείται από έξι εξάμηνα θεωρητικής διδασκαλίας και δύο εξάμηνα κατευθυνόμενης εκπαίδευσης επί πλοίου.

Η φοίτηση στις ΝΕΚΕ κατάρτισης καταλήγει σε χορήγηση τίτλου αποφοίτησης που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω απόκτησης διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. αντίστοιχα, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.


Οι ΑΕΝ 

Παράλληλα, το υπουργείο «τρέχει» ένα πρόγραμμα επενδύσεων για τη ναυτική εκπαίδευση ύψους περίπου 94 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια.

Ωστόσο, επειδή όπως επισημαίνει ο υπουργός, «κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια και αυτές οι σχολές πρέπει να στηρίζονται και να μπορούν να λειτουργούν στο διηνεκές και παράλληλα να αναπτύσσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και γιατί όχι και εκτός χώρας», το υπουργείο αναζητά τρόπους να καταστούν βιώσιμες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.


Πάγια θέση

Η δυνατότητα ίδρυσης σχολών ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί και πάγια θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης: «Δεδομένης της ανεπάρκειας των υφιστάμενων υποδομών των Ναυτικών Ακαδημιών μας να προσφέρουν περισσότερες θέσεις φοίτησης δοκίμων, η δημιουργία ιδιωτικών σχολών θα δώσει επαγγελματική διέξοδο σε αρκετούς νέους της πατρίδας μας σε μία εποχή όπου η ανεργία μαστίζει αδιακρίτως όλα τα επαγγέλματα της στεριάς».




naftemporiki.gr


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ



Ο Δήμος Οινουσσών και το Επιμελητήριο Χίου διοργανώνουν την προσεχή Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 1.30 μ.μ. στην Αίθουσα του ΣΦΟ «Μαρίας Π. Λαιμού» ενημερωτική συνάντηση για την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων δημοτών, κατοίκων και επιχειρηματιών σχετικά με τα προγράμματα επιδότησης και στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο σε εξέλιξη και σε σχεδιασμό.
Στη συνάντηση συμμετέχουν: ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γεώργιος Γεωργούλης και ο συνεργάτης του Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Περρής.  
Σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στη συνάντηση προετοιμάζοντας τα ζητήματα και τις ερωτήσεις, τις οποίες επιθυμείτε να θέσετε προς τους εισηγητές.  
πηγή : ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΦΙΛΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ"

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΑΙ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ



Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους Βουλευτές Π. Βογιατζή και Ν. Σηφουνάκη| «Ως νέοι Μαυρογιαλούροι  «διαμαρτύρονται»  για εκείνα που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει»
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εναντίον των Βουλευτών Π. Βογιατζή και Ν. Σηφουνάκη τους οποίους κατηγορεί για υποκριτική συμπεριφορά αφού κάνουν παρεμβάσεις και αναφορές στη Βουλή για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη στιγμή που οι ίδιοι – όπως αναφέρει – έχουν στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης με την ψήφο τους. Χαρακτηρίζει μάλιστα τους δυο βουλευτές «μαυρογιαλούρους» και «κοινούς πολιτικάντιδες»

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες παρεμβάσεων, αναφορών και ερωτήσεων προς τους Υπουργούς της κυβέρνησης από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού μας Παύλο Βογιατζή και Νίκο Σηφουνάκη για προβλήματα των κατοίκων των νησιών, που εδώ και τρία χρόνια δημιουργούνται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που οι ίδιοι στηρίζουν με τη ψήφο τους στο κοινοβούλιο.
Είναι αστείο, αν δεν ήταν τραγικό για παράδειγμα οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές να κάνουν παρεμβάσεις για τους αναπήρους και τα πολυτεκνικά επιδόματα, όταν πριν λίγο καιρό με τη ψήφο τους στο 3ο Μνημόνιο (Ν. 4093/12) ήταν 2 από τους 153 βουλευτές,  που φρόντισαν το κόψιμο των προνομιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων.
Τα δάκρυα τους για τις Δ.Ο.Υ. Λήμνου και Καλλονής είναι ψεύτικα, όταν ο μεν ένας (κ. Βογιατζής) σιώπησε, ο δε άλλος επέλεξε να λείπει από τη Βουλή, όταν θα ψηφιζόταν η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρησή τους  και τελικά  η κυβέρνηση με διάφορα συνδικαλιστικά τερτίπια φρόντισε να μη μπει καν σε ψηφοφορία. 
Η ένδειξη συμπάθειας, που ως νέοι Μαυρογιαλούροι εκδηλώνουν από εδώ κι από εκεί, για την απίστευτη ταλαιπωρία των νησιωτών με τα καράβια, για  τη διάλυση του Νοσοκομείου της Λήμνου και τη συρρίκνωση του νοσοκομείου της Λέσβου, για τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο Δήμο Λέσβου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ακόμα και σε γυναίκες που βρίσκονται σε άδεια επαπειλούμενης κύησης, που οφείλονται και στις δικές τους ψήφους είναι επίσης ψεύτικη.
Η φτώχια, η ανεργία και η μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό δεν είναι θεόσταλτα φαινόμενα - θεομηνίες, αλλά αποτέλεσμα της σιωπής της ψήφου και της ανοχής και αυτών των δύο βουλευτών του νησιού που όταν βρίσκονται στον τόπο μας «συμπάσχουν» με τους κατοίκους των νησιών μας και θεωρώντας μας αφελείς και ανόητους μοιράζουν «καθρεφτάκια» και συμπάθειες….
Αν νομίζουν πως μπορούν όσα αναφέρουν στα δελτία τύπου που εκδίδουν να τα πουν ανοιχτά στους πολίτες των νησιών, ας τολμήσουν να πάνε στις ανοιχτές συνελεύσεις, των κατοίκων, στις οποίες οι ίδιοι οι κάτοικοι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια.
Και καταλήγει αναφέροντας μεταξύ άλλων «..Ας έχουν όμως υπόψη τους πως πλέον τέτοια τερτίπια και τεχνάσματα δεν έχουν πέραση στο λαό της Λέσβου και της Λήμνου. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να εκθέτουν τους «κατασκευαστές» τους σαν κοινούς πολιτικάντηδες».
lesvosreport.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠ - ΟΤΑ



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης συνάντησε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΠΟΠ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μάρκο Δαρδαμάνη και συζήτησαν για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στους δήμους και αναζήτησαν από κοινού λύσεις σε όσα εξ αυτών οι δύο φορείς συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ειδικότερα μεταξύ των θεμάτων συζήτησαν:
  • Την αξιολόγηση των δομών των δήμων και των εργαζομένων, καθώς και τα κριτήρια που θα ισχύσουν. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης όχι για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων  στις υπηρεσίες και δομές των δήμων, αντιθέτως, αν διαπιστωθεί σε κάποιους δήμους πλεονάζον προσωπικό, να υπάρξει κινητικότητα προς δήμους που έχουν διαπιστωμένες ανάγκες.
Συμφωνήθηκε εντός των επόμενων 15 ημερών η ΠΟΠ-ΟΤΑ να καταθέσει τις προτάσεις για τα κριτήρια αξιολόγησης.
  • Για τη διαθεσιμότητα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πάγια αντίθεση της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή του μέτρου στους δήμους, καθώς οδηγεί τους ίδιους  και τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε κατάρρευση, καθόσον με την απαγόρευση των προσλήψεων από το 2010 και με τις χιλιάδες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, με το εναπομείναν προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν βασικές υπηρεσίες όλων σχεδόν των δήμων, όπως είναι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, η καθαριότητα, τα ΚΕΠ κ.α.
  • Την προώθηση ρύθμισης για τη μη κατάσχεση της μισθοδοσίας των εργαζομένων από τρίτους, προς τους οποίους οι δήμοι έχουν οφειλές. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησε με το αίτημα των εργαζομένων και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ




 Σας ενημερώνουμε ότι από το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φεβρουαρίου 2013 καθώς και οι επόμενες αγωνιστικές οι αγώνες με ώρα έναρξης 15:00 μμ θα γίνουν όλοι 15:30.
Ο αγώνας Φαρκαινα – Λέων την Κυριακή 17/02/2013 θα γίνει στις 11:00 αντί 10:30.
Ο αγώνας Δόξα – Κλασσικό και Μίνι την Κυριακή 17/02/2013 θα γίνει στις 13:00 αντί 12:45.
Ο αγώνας Πύργος – Δάφνη την Κυριακή 17/02/2013 θα γίνει στο Φαφάλειο 15:30 μμ αντί στο γήπεδο του Πυργιού λόγω τιμωρίας.
Ο αγώνας του παιδικού μεταξύ των ομάδων Βαρβασιακός – Κυβέλη/Λέων θα διεξαχθεί στις 13/02/2013 ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 στο Φαφάλειο αντί στο γήπεδο της Ε.Π.Σ Χίου.
 

ΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




Ορισμός Διαιτητών 11/02/2013
Ημερ/νία 
ωρα
ΓήπεδοΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΔιαιτητήςΑ΄ΒοηθόςΒ΄Βοηθός
13/02/2013
16:00
ΦΑΦΑΛΕΙΟΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣΠαίδωνΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝΠαίδωνΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΒΑΛΑΚΙΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
13/02/2013
18:15
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑΠαίδωνΔΟΞΑΠαίδωνΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
14/02/2013
18:15
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΠαίδωνΚΑΝΑΡΗΣ
Παίδων
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑΔΗΜΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




   Σας γνωρίζουμε τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 08/02/2013 και συγκροτήθηκε σε σώμα.
1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
3. Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
5. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΦΕΝΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
6. ΤΑΜΙΑΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ ΜΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8. ΜΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
9. ΜΕΛΟΣ ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 Επιτροπές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου.
1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΚΥΠΕΛΛΟΥ - ΜΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝΒΕΝΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΦΕΝΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΦΕΡΓΑΔΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΚΩΣΤΑΛΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΕΡΑΦΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΒΙΑΣ
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΕΡΑΦΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
3. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΥΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
4. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝΓΙΑΓΚΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΟΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
5. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ
ΚΟΥΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ



Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 11ης Φεβρουαρίου 2013, εγκρίθηκε η ψήφιση πίστωσης της οριστικής μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του κεντρικού δρόμου του Κάμπου, που ξεκινάει από την είσοδο των Θυμιανών και καταλήγει στον Κοκκαλά.
Με το έργο αυτό, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΟΣΑΠΥ(ΕΣΠΑ) συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000€, υπάρχει η προσδοκία να ανακουφιστεί η περιοχή από τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται μετά από βροχοπτώσεις, καθώς εστερείτο δίκτυο διαχείρισης ομβρίων υδάτων.
Αντίστοιχη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας προχωράει και για την περιοχή Φραγκοβουνίου.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β΄ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 11ης Φεβρουαρίου 2012, εγκρίθηκε η ψήφιση πιστώσεων, 47.500 € για την Α'βάθμια Εκπαίδευση και 38.900€ για την Β'βάθμια. Τα ποσά αυτά θα δοθούν για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του Δήμου μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
- ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, κ. ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ      


Το τελευταίο διάστημα, τόσο το νησί της Λέσβου, όσο και το νησί της Λήμνου, αλλά και το σύνολο των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη. Για ακόμη μια φορά, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, παραμένει δυστυχώς ζητούμενο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρότατα καθημερινά προβλήματα, τόσο στη μετακίνηση των κατοίκων, όσο και στη μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα προβλήματα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα με τη δρομολόγηση ενός σύγχρονου, αξιόπλοου πλοίου για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας με τη Θεσσαλονίκη. Με τακτικά δρομολόγια, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά για το επόμενο διάστημα, ενόψει μάλιστα της περιόδου του Πάσχα και της καλοκαιρινής περιόδου.
Σήμερα, η μόνη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που συνδέει τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο με την Καβάλα, με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, η οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.
Είναι γνωστά τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα από την οικονομική κρίση ο κλάδος της ακτοπλοΐας, γνωρίζω επίσης τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας, θα πρέπει όμως να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο αφορά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών, αποτελεί δε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για τον κλάδο του τουρισμού.
Με βάση τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.      Πότε πρόκειται να δρομολογηθεί ένα σύγχρονο, αξιόπλοο πλοίο για την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Λέσβου και της Λήμνου, αλλά και του συνόλου των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη ;



Ημερομηνία                                                                      
12/02/2013                                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
·         ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
·         ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ : κ.  ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ



Στον ορεινό Οικισμό της Άγρας στη Λέσβο, ο οποίος αριθμεί 1.200 μόνιμους κατοίκους και περισσότερους από 2.000 κατοίκους κατά τη θερινή περίοδο, και απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού 75 χλμ., η θέση του αγροτικού ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού παραμένει κενή από τον Αύγουστο του 2011.
Η έλλειψη αγροτικού ιατρού συνεπάγεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει υπό οιεσδήποτε συνθήκες να διανύσουν τουλάχιστον 30 χλμ. οδικώς μέχρι το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Να σημειωθεί επίσης, ότι στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού φοιτούν 80 μαθητές και άλλοι 100 μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα άμεσης και καθημερινής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμη, απίστευτη είναι η ταλαιπωρία των συνταξιούχων για να μπορέσουν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για να στελεχωθεί η συγκεκριμένη θέση, το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι του χωριού προχώρησαν εθελοντικά και με δικούς τους πόρους σε εργασίες για τη διαμόρφωση χώρου σε δημοτικό ακίνητο, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για τη διαμονή του αγροτικού ιατρού.
Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, στις οποίες οι κάτοικοι, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, αλλά και την περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πλήρωση των κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των περιοχών αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.      Προτίθενται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να δώσουν κίνητρα σε όσους ιατρούς επιθυμούν να στελεχώσουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις νησιωτικές, και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες νησιωτικές, περιοχές της χώρας;
2.      Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε υποχρεωτική στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου της Άγρας, σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην προκήρυξη της αντίστοιχης θέσης που έχει ανακοινωθεί ήδη, και πότε αναμένεται η τοποθέτηση του αγροτικού ιατρού στο χωριό;

Ημερομηνία                                                                      
12/02/2013                                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

EΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ





ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Καταχρηστικές πρακτικές των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Η de facto συνεννόηση των αεροπορικών εταιρειών Aegean Αirlines και Olympic Air τα τελευταία έτη, έχει δημιουργήσει καθεστώς απουσίας υγιούς ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές προς πολλά νησιά του Αιγαίου. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι υπηρεσίες μεταφοράς πολλών κατοίκων των νησιών, κυρίως από και προς την πρωτεύουσα της χώρας, που είναι  αναγκαίες για την διεκπεραίωση προσωπικών, επαγγελματικών και κοινωνικών υποθέσεων. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» τους τελευταίους μήνες και μάλιστα σε  περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επιβάλλεται να παρέμβει για αποτροπή μονοπωλιακών καταστάσεων και αυθαίρετων, όσο και καταχρηστικών πρακτικών.

Πρόσφατο κρούσμα αποτέλεσε η απαράδεκτη ενέργεια των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» να αυξήσουν, κατά την διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών, τον αριθμό των λεγόμενων premium θέσεων στις πτήσεις τους από και προς Χίο, περιορίζοντας έτσι τις οικονομικές θέσεις ανά πτήση και υποχρεώνοντας τους πολίτες της Χίου, να αγοράσουν πανάκριβα εισιτήρια της premium θέσης.

Την στιγμή, δηλαδή, που υπήρχε πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, αντί η εταιρεία να διευκολύνει την δυνατότητα μετάβασης και επιστροφής των κατοίκων προς και από Αθήνα, αύξησε τον αριθμό καθισμάτων «πρώτης θέσης» στα αεροσκάφη της, με αποτέλεσμα οι έχοντες ανάγκη να ταξιδέψουν να αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ πιο ακριβά την διαδρομή. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι τα αεροσκάφη που διατίθενται για τις συγκεκριμένες γραμμές είναι μικρά τύπου “bombardier” και με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Δεδομένου ότι αυτή η ενέργεια είναι καταφανώς καταχρηστική, λειτουργεί εκβιαστικά, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική δυνατότητα μετακίνησης την συγκεκριμένη περίοδο, και προστίθεται σε σειρά προηγούμενων ανάλογων πρακτικών από τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές», κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε υπήρχε αυξημένη ζήτηση σε εισιτήρια,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» προς τα νησιά του Αιγαίου;

2.     Προτίθεται να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με σκοπό τον έλεγχο των συνεπειών από τις μονοπωλιακές καταστάσεις που επικρατούν στις αερομεταφορές στους περισσότερους προορισμούς του Αιγαίου;
3.     Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις αερομεταφορές που εκκρεμεί από το έτος 2010;


11 Φεβρουαρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ



Χαιρετισμός του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Πλαστήρα στη Χίο, την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013.
Σεβασμιότατε,
κύριοι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας,
κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου,
κύριε βουλευτά Λέσβου,
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε αυτόν τον χαιρετισμό, που με τίμησε η Βουλή των Ελλήνων να απευθύνω σήμερα, ενώπιον της Χιώτικής κοινωνίας , να τον μετατρέψω σε έναν χαιρετισμό απέναντι σ’ένα μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό άνδρα. Απέναντι στον Νικόλαο Πλαστήρα.
Αρχηγέ ,γιατί αυτό ήταν το προσωνύμιο που σου έδωσε τούτος εδώ ο τόπος, η Χίος. Γιατί αυτό το προσωνύμιο του Αρχηγού το έδωσε τούτος ο τόπος σε έναν μόνο άνδρα τον Νικόλαο Πλαστήρα: αυτόν που άφησε τελευταίος τα έξι ναυτικά μίλια απέναντι,για να γλιτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Γιατί σήμερα, ακόμα και η δεύτερη γενιά των προσφύγων τούτου εδώ του τόπου, σε θυμάται, σε αναγνωρίζει και σε τιμά.
Γιατί Αρχηγέ, για ‘μας όλους, ο αγώνας σου για την δημοκρατία, για την εθνική μας συμφιλίωση, ο αγώνας για τους ακτήμονες αγρότες, ο αγώνας για τη μη διάκριση μεταξύ  γυναικών και ανδρών, ο αγώνας για την Ελλάδα είναι χαραγμένος βαθιά στην ψυχή, στην καρδιά στο μυαλό μας.
Γιατί Αρχηγέ, όλοι εμείς σήμερα, μαζευτήκαμε εδώ, για να τιμήσουμε αυτή την ιδέα, που ενέπνευσες με το προσωπικό σου παράδειγμα μέχρι να κλείσουν τα μάτια σου: για τον άνδρα εκείνο, που δεν επέτρεψε σε κανέναν ούτε να ευνοήσει τον ίδιο, ούτε την οικογένεια του.
Για να πεθάνει τιμώντας το στρατιωτικό του ράντζο, χωρίς δεκάρα, με 200 δραχμές στην τσέπη του. Γιατί για ‘σένα Αρχηγέ μαζευτήκαμε όλοι σήμερα εδώ, γιατί γνωρίζουμε ότι έφτασες μέχρι μέσα στην Μικρασία, για να προστατέψεις τη γη των προγόνων σου, τη γη των προγόνων μας. Καβαλώντας τούτο ‘δω, τούτο ‘δω το άλογο, το οποίο Αρχηγέ το ξέρουμε, και σε τιμούμε σήμερα όλοι, ότι ούτε αυτό σου ανήκε. Ανήκε στην Ελλάδα μας, στην Ελλάδα στην οποία ανήκε, ανήκει και θα ανήκει και αυτό το σπαθί με το οποίο όρισες ότι ως εδώ, δε θα περάσει. Και στήνοντας το στρατηγείο σου ακριβώς εδώ δίπλα στα 15- 20 μέτρα, όρισες ότι τούτη εδώ η γη είναι και θα παραμείνει Ελληνική.
Γι’αυτό Αρχηγέ σήμερα ερχόμαστε εδώ, και σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι. Σκύβουμε το κεφάλι η Βουλή των Ελλήνων, και οι πολιτικοί της νέας γενιάς, που εσένα έχουμε σαν πρότυπο
Σε ευχαριστούμε.

ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ : ΦΥΤΕΥΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ


Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΜΧ σήμερα το μεσημέρι 


Τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη και απρογραμμάτιστη φύτευση μαστιχοδέντρων που δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές τόνισε το ΔΣ της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου,μετά από πρόσφατες επεκτατικές κινήσεις  φύτευσης με προμήθειες από  εξωτερικά φυτώρια , που δεν έχουν σχέση με την Ένωση . Το θέμα πέραν της νομικής υπόστασης , έχει και συνέπειες διατάραξης της βιοποικιλότητας και της φυσικής ισορροπίας, όπως υπογράμμισε  ο υπεύθυνος παραγωγής της ΕΜΧ  κ. Σμυρνιούδης , στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
"Η μαστίχα πρέπει να παράγεται με τον φυσικό τρόπο που παραγόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και  η όποια προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς έλεγχο θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων".
Ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Μονίαρος , από την πλευρά του ανέφερε ότι ," η Ένωση έχει εξαντλήσει  την ενημέρωση,την επικοινωνία ,τόσο με τους παραγωγούς, όσο και  Δήμους, φορείς και δωρητές μαστιχοδέντρων για την διαφύλαξη της  ποιότητα και η συνέντευξη τύπου ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών για να πεισθούν οι μαστιχοκαλλιεργητές , να μην εμπιστεύονται κανέναν τρίτο πέραν της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών.
" Φυτεύετε με τον παραδοσιακό τρόπο" ήταν η προτροπή του προς τους μαστιχοπαραγωγούς .

ENHMEΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ


     Ο Δήμος Χίου ενημερώνει τους δημότες του ότι οι δυνατότητες που υπήρχαν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το TAXIS NET να εκτυπώνουν βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. φυσικού προσώπου, καθώς και βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, κατόπιν εντολής του Υπ. Οικονομικών έχουν διακοπεί από τις αρχές του 2013. Θα υπάρξει ενημέρωση από την Υπηρεσία μας, σε περίπτωση που επανισχύσουν οι ανωτέρω παρασχόμενες υπηρεσίες από τα Κ.Ε.Π.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΦΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


     Μετά τη διαπίστωση της προσβολής ενός φοίνικα του Δημοτικού Κήπου από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών, το συνεργείο του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Χίου προχώρησε  στη μηχανική εξυγίανση του προσβεβλημένου φοίνικα και στην εγκατάσταση συστήματος σωληνώσεων για εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων, με σκοπό την προστασία των υπόλοιπων 41 ιστορικών φοινίκων του Δημοτικού Κήπου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤ3


Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
       Αξιότιμη κυρία Ταράντου,

       Μετά από την προβολή του αφιερώματος στην Χίο από την εκπομπή, ΄΄Του νερού τα παραμύθια ΄΄ θα ήθελα κατ΄ αρχήν να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τα οποία παρακαλώ να μεταφέρετε σε όλους τους συντελεστές της εκπομπής, για την εξαιρετική εκπομπή σας με την πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και πολυποίκιλη θεματολογία.
       Παράλληλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το αφιέρωμα στην Χίο, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να προβληθούν η μαστίχα αλλά και οι μοναδικές ομορφιές της Χίου και των Οινουσσών. Ο τόπος μας, όπως και εσείς θα διαπιστώσατε , προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον κάθε επισκέπτη και κάθε προσπάθεια προβολής του είναι ευπρόσδεκτη και σημαντική για την τόνωση της τοπικής οικονομίας μας μέσω του τουρισμού, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.
        Μαζί με τις ευχαριστίες μου παρακαλώ δεχθείτε και τις ευχές μου για καλή συνέχεια, δημιουργικότητα και την ευόδωση των στόχων της εκπομπής σας και θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας φιλοξενήσουμε στο νησί μας και στο προσεχές μέλλον. Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε δυνατή συνεργασία.


                                                                                                    
          Με ιδιαίτερη εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς

 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ                                                                 
                                                               

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ" ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ





Από τις 14 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο ΄΄ΑΡΓΩ΄΄ στην Αθήνα το εξαιρετικό έργο της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου ΄΄Πιτσιμπούργκο΄΄ , ένα έργο αφιέρωμα στο νησί της Χίου και στους κατοίκους του.
        Το έργο που είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο των Χιακών εκδόσεων ΄΄Αιγεάς΄΄ έχει σαν κεντρικό θέμα την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ δύο συζύγων στις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστολές που ταξιδεύουν από το Πιτσιμπούργκο της Αμερικής στην Χίο.    
     Μέσα από την αλληλογραφία διαφαίνεται η κοινωνική ζωή της Χίου και οι δύσκολες συνθήκες ζωής των Ελλήνων μεταναστών, μέσα από το θαυμαστό ιδίωμα της Χιώτικης γλώσσας.
     Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου έχει θέσει από την αιγίδα της την παράσταση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου 2013, ενώ καθόλη τη διάρκεια των παραστάσεων θα διανέμονται στους θεατές τουριστικά φυλλάδια της Χίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο θα έχουν σήμερα Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και αντιπροσωπεία δημάρχων πόλεων που φιλοξενούν πανεπιστήμια. Θέμα της συνάντησης οι ενστάσεις και οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Επίσης αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη θα συναντηθεί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη προκειμένου να καταθέσει τις παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο
«Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις».

Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και στο αυριανό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συνέρχεται στη 1 το μεσημέρι.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνέρχεται αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 65, 3ος όροφος).
Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

  • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα.

  • Παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις».
Εισηγητές: Φ. Προβατάς, πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού.
Ε. Χατζηνικολάου, επιστημονική συνεργάτης της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού.

  • Παρατηρήσεις και προτάσεις επί της 1ης Εγκυκλίου του υπουργείου Ανάπτυξης: «Σχεδιασμός και Κατάρτιση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιόδου 2014- 2020».
Εισηγητές: Φ. Προβατάς, πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού.
Π. Μαΐστρος, επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού.

  • Προτάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2121/1993 «Πνευματικά Δικαιώματα, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα».
Εισηγητής: Γ. Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού.



ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ





Σύντροφοι ναυτεργάτες,

Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας.

Η απαίτηση της κυβέρνησης για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχει ήδη δρομολογηθεί με άγριο τρόπο και για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα του νησιού μας.

Η νέα γενιά – βάρδια της εργατικής τάξης ελέω νομοθετικού πλαισίου της συγκυβέρνησης, επιχειρείται να δουλεύει χωρίς δικαιώματα.

Η σταθερή σας πορεία όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο πιο εκμεταλλευτικό κομμάτι τους εφοπλιστές αποτελεί για μας ελπίδα για το μέλλον.

Μπροστά μας μπαίνει η αναγκαιότητα να συμπαραταχθούμε μαζί σας να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης γιατί παραδίδει εργαζόμενους, νησιώτες, λιμάνια, μαρίνες και ακτοπλοϊκές γραμμές στην αγριότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, με την επιβολή της επιστράτευσης στους απεργούς ναυτεργάτες και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της.


Ο Πρόεδρος

Ευγενία Κώττη
Η Γραμματέας

Στέλλα Αμπαζή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ





Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην οικονομική ομηρία των εργαζομένων του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Σάμο, που εδώ και 28 μήνες παραμένουν απλήρωτοι, εκφράζει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Σάμου του Κινήματος, Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα από τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζομένους του προαναφερόμενου προγράμματος, είναι δεσμευμένα στο ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος «Σαμιακή Αρωγή» του Δήμου Σάμου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να εκταμιευθούν».

Και επειδή ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα περισσεύει, πρόσφατα η ΔΕΗ, παρά τις όποιες εκκλήσεις των εργαζομένων, προχώρησε σε διακοπή της ρευματοδότησης στα σπίτια τους!

«Τι άλλο θα πρέπει να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που καθημερινά χάνουν την αξιοπρέπειά τους; Να ζήσουν χωρίς ρεύμα ή μήπως να συμπληρώσουν το φρικτό κατάλογο των χιλιάδων αυτοκτονούντων συμπολιτών μας, συμβάλλοντας έτσι και οι ίδιοι στην «εθνική προσπάθεια» της τρικομματικής σας κυβέρνησης για την αποπληρωμή των τοκογλύφων δανειστών μας;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για «τον ακριβή χρόνο που θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζομένους το προγράμματος».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ


ΘΕΜΑ : ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,
Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Γαρυφάλλου, οι εργαζόμενοι του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Σάμο,  εδώ και 28 μήνες (!!) παραμένουν απλήρωτοι.
Ενδεχομένως λόγω λαθών ή παραλείψεων των προηγούμενων διοικήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων κοινωνικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης.
Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα από τα χρήματα βρίσκονται δεσμευμένα στο Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» του Δήμου Σάμου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να εκταμιευτούν.
Η οργή και η αγανάκτηση τούς οδήγησε να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της Σαμιακής Αρωγής προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι το γεγονός ότι εδώ και 20 μέρες έχουν φτάσει χρήματα στα ταμεία του ΝΠΔΔ που χειρίζεται το πρόγραμμα, όμως λόγω δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων που έχουν τελεσιδικήσει, πρέπει να καταβληθούν και οι προσαυξήσεις, κάτι που προκαλεί μείζον πρόβλημα, μιας και τα χρήματα αυτά δεν είναι σε θέση να τα δώσει ο δήμος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιους από τους εργαζόμενους αυτούς που αδυνατούσαν να πληρώσουν, η ΔΕΗ παρά τις όποιες εκκλήσεις τους, προχώρησε σε διακοπή της ρευματοδότησης στα σπίτια τους!!

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Για ποιο λόγο μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αυτοί τόσο καιρό; Πότε θα τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές τους;
2.Τι άλλο θα πρέπει να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που καθημερινά χάνουν την αξιοπρέπειά τους; Να ζήσουν χωρίς ρεύμα ή μήπως να συμπληρώσουν τον φρικτό κατάλογο των χιλιάδων αυτοκτονούντων συμπολιτών μας, συμβάλλοντας έτσι και οι ίδιοι στην «εθνική προσπάθεια» της τρικομματικής σας κυβέρνησης για αποπληρωμή των τοκογλύφων δανειστών μας;


Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ



ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 : "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ" ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Μπορεί από το στόμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να μη βγαίνει η λέξη «απόλυση», μπορεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης να διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνει καμία απόλυση, ωστόσο, η ελληνική μετάφραση του μνημονίου ΙΙΙ λέει άλλα: μιλά καθαρά για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του και η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015. Και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προβλέπει ότι η διαθεσιμότητα των 25.000 θα… ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, αφού «το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο».
Με το δεδομένο, λοιπόν, πως -σύμφωνα με το μνημόνιο 3- θα πρέπει να βγουν 25.000 υπάλληλοι φέτος στη διαθεσιμότητα (6.250 ανά τρίμηνο – οι πρώτοι, με βάση τη συμβατική υποχρέωση της χώρα, πρέπει να βγουν στο τέλος Μαρτίου), και με το δεδομένο πως δεν μπορεί να καλυφθεί ο αρχικός αριθμός των 4.000-5.000 επίορκων υπαλλήλων που υπολόγιζε η κυβέρνηση (λόγω μπλόκου στη σύνθεση των Πειθαρχικών από δικαστές και υπουργούς – έχουν βγει μέχρι στιγμής 895 υπάλληλοι),  αναμένεται… αθρόα «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» από το Δημόσιο, αφού… τα νούμερα δε βγαίνουν, όπως είχε πει κάποτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Αναλυτικότερα:
Στο κεφάλαιο «2.7.1.2 Σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση θα:
1. Συνδυάσει την αξιολόγηση του θεσμικού περιβάλλοντος με την κινητικότητα, αποχωρήσεις, μείωση των προσωρινών συμβάσεων, πειθαρχικές διαδικασίες και υποχρεωτικές αποχώρησεις. Αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει στην μείωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015, σχετικά με τα επίπεδα που επικρατούσαν κατά τα τέλη του 2010.
2. Τοποθετήσει 25.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους στο σχέδιο κινητικότητας το 2013, εκ των οποίων τους μισούς έως τα μέσα του 2013. Το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο.
3. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013, τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια Υπουργεία θα έχουν ολοκληρωθεί, και αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.
4. Υιοθετήσει το νόμο περί της κινητικότητας μεταξύ υπουργείων προς όφελος των υπηρεσιών (Νοέμβριος 2012).
5. Χαράξει μία στρατηγική ανθρωπίνων πόρων ούτως ώστε: (i) να αναγνωρίσει τις αδυναμίες της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων στον δημόσιο τομέα, (ii) να εντοπίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο τροποποίησης των διαδικασιών πρόσληψης, διορισμών, εκπαιδεύσεων, καθώς και της κινητικότητας. Αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται στη νομοθεσία (Ιανουάριος 2013). Αυτή η νομοθετική πράξη θα παρέχει την αξιολογική βάση για τις ικανότητες των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών.
6. Αξιολογήσει την εντολή, του ρόλους και τις ευθύνες των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικά διορισμένων καθώς και των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών (Φεβρουάριος 2013). Η αξιολόγηση αυτή θα οδηγήσει σε μία τροποποίηση της τρέχουσας νομοθεσίας, με το να αποσαφηνίσει και να θέσει τα πλαίσια της σχέσης ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, τις διοικητικές θέσεις και τις υπηρεσίες. Εντός αυτού του πλαισίου, ο αριθμός των συμβούλων θα μειωθεί και περιοριστεί, και κάθε σύμβουλος θα έχει μία συγκεκριμένη περιγραφή της θέσης εργασίας του. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί θεσμική συνέχεια και υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση (Μάιος 2013).
Εκτός προβλέψεων το μνημόνιο 3
Να σημειωθεί πως το μνημόνιο 3 προβλέπει μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016 (13 δισ. ευρώ υπολογίζονται για την περίοδο 2013-14). «Το ποσό για το 2013-2014 είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε την στιγμή της έγκρισης του προγράμματος και αντανακλά την μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση όπως επίσης και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προηγούμενων μέτρων και πιέσεις από την πλευρά των δαπανών υγείας. Χωρίς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, τα μέτρα που απαιτούνται για το 2013-2014 υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνοντας 13 δισ. ευρώ για το 2013)», αναφέρεται στο μνημόνιο 3. Μόνο για φέτος η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ που αναμένεται να προέλθουν από μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, τις συντάξεις και τις μεταβιβάσεις.
aftodioikisi.gr