Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ



Χαιρετισμός του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Πλαστήρα στη Χίο, την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013.
Σεβασμιότατε,
κύριοι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας,
κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου,
κύριε βουλευτά Λέσβου,
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε αυτόν τον χαιρετισμό, που με τίμησε η Βουλή των Ελλήνων να απευθύνω σήμερα, ενώπιον της Χιώτικής κοινωνίας , να τον μετατρέψω σε έναν χαιρετισμό απέναντι σ’ένα μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό άνδρα. Απέναντι στον Νικόλαο Πλαστήρα.
Αρχηγέ ,γιατί αυτό ήταν το προσωνύμιο που σου έδωσε τούτος εδώ ο τόπος, η Χίος. Γιατί αυτό το προσωνύμιο του Αρχηγού το έδωσε τούτος ο τόπος σε έναν μόνο άνδρα τον Νικόλαο Πλαστήρα: αυτόν που άφησε τελευταίος τα έξι ναυτικά μίλια απέναντι,για να γλιτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Γιατί σήμερα, ακόμα και η δεύτερη γενιά των προσφύγων τούτου εδώ του τόπου, σε θυμάται, σε αναγνωρίζει και σε τιμά.
Γιατί Αρχηγέ, για ‘μας όλους, ο αγώνας σου για την δημοκρατία, για την εθνική μας συμφιλίωση, ο αγώνας για τους ακτήμονες αγρότες, ο αγώνας για τη μη διάκριση μεταξύ  γυναικών και ανδρών, ο αγώνας για την Ελλάδα είναι χαραγμένος βαθιά στην ψυχή, στην καρδιά στο μυαλό μας.
Γιατί Αρχηγέ, όλοι εμείς σήμερα, μαζευτήκαμε εδώ, για να τιμήσουμε αυτή την ιδέα, που ενέπνευσες με το προσωπικό σου παράδειγμα μέχρι να κλείσουν τα μάτια σου: για τον άνδρα εκείνο, που δεν επέτρεψε σε κανέναν ούτε να ευνοήσει τον ίδιο, ούτε την οικογένεια του.
Για να πεθάνει τιμώντας το στρατιωτικό του ράντζο, χωρίς δεκάρα, με 200 δραχμές στην τσέπη του. Γιατί για ‘σένα Αρχηγέ μαζευτήκαμε όλοι σήμερα εδώ, γιατί γνωρίζουμε ότι έφτασες μέχρι μέσα στην Μικρασία, για να προστατέψεις τη γη των προγόνων σου, τη γη των προγόνων μας. Καβαλώντας τούτο ‘δω, τούτο ‘δω το άλογο, το οποίο Αρχηγέ το ξέρουμε, και σε τιμούμε σήμερα όλοι, ότι ούτε αυτό σου ανήκε. Ανήκε στην Ελλάδα μας, στην Ελλάδα στην οποία ανήκε, ανήκει και θα ανήκει και αυτό το σπαθί με το οποίο όρισες ότι ως εδώ, δε θα περάσει. Και στήνοντας το στρατηγείο σου ακριβώς εδώ δίπλα στα 15- 20 μέτρα, όρισες ότι τούτη εδώ η γη είναι και θα παραμείνει Ελληνική.
Γι’αυτό Αρχηγέ σήμερα ερχόμαστε εδώ, και σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι. Σκύβουμε το κεφάλι η Βουλή των Ελλήνων, και οι πολιτικοί της νέας γενιάς, που εσένα έχουμε σαν πρότυπο
Σε ευχαριστούμε.