Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
- ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, κ. ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ      


Το τελευταίο διάστημα, τόσο το νησί της Λέσβου, όσο και το νησί της Λήμνου, αλλά και το σύνολο των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη. Για ακόμη μια φορά, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, παραμένει δυστυχώς ζητούμενο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρότατα καθημερινά προβλήματα, τόσο στη μετακίνηση των κατοίκων, όσο και στη μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα προβλήματα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα με τη δρομολόγηση ενός σύγχρονου, αξιόπλοου πλοίου για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας με τη Θεσσαλονίκη. Με τακτικά δρομολόγια, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά για το επόμενο διάστημα, ενόψει μάλιστα της περιόδου του Πάσχα και της καλοκαιρινής περιόδου.
Σήμερα, η μόνη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που συνδέει τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο με την Καβάλα, με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, η οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.
Είναι γνωστά τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα από την οικονομική κρίση ο κλάδος της ακτοπλοΐας, γνωρίζω επίσης τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας, θα πρέπει όμως να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο αφορά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών, αποτελεί δε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για τον κλάδο του τουρισμού.
Με βάση τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.      Πότε πρόκειται να δρομολογηθεί ένα σύγχρονο, αξιόπλοο πλοίο για την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Λέσβου και της Λήμνου, αλλά και του συνόλου των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη ;



Ημερομηνία                                                                      
12/02/2013                                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ