Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 : "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ" ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Μπορεί από το στόμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να μη βγαίνει η λέξη «απόλυση», μπορεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης να διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνει καμία απόλυση, ωστόσο, η ελληνική μετάφραση του μνημονίου ΙΙΙ λέει άλλα: μιλά καθαρά για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του και η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015. Και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προβλέπει ότι η διαθεσιμότητα των 25.000 θα… ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, αφού «το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο».
Με το δεδομένο, λοιπόν, πως -σύμφωνα με το μνημόνιο 3- θα πρέπει να βγουν 25.000 υπάλληλοι φέτος στη διαθεσιμότητα (6.250 ανά τρίμηνο – οι πρώτοι, με βάση τη συμβατική υποχρέωση της χώρα, πρέπει να βγουν στο τέλος Μαρτίου), και με το δεδομένο πως δεν μπορεί να καλυφθεί ο αρχικός αριθμός των 4.000-5.000 επίορκων υπαλλήλων που υπολόγιζε η κυβέρνηση (λόγω μπλόκου στη σύνθεση των Πειθαρχικών από δικαστές και υπουργούς – έχουν βγει μέχρι στιγμής 895 υπάλληλοι),  αναμένεται… αθρόα «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» από το Δημόσιο, αφού… τα νούμερα δε βγαίνουν, όπως είχε πει κάποτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Αναλυτικότερα:
Στο κεφάλαιο «2.7.1.2 Σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση θα:
1. Συνδυάσει την αξιολόγηση του θεσμικού περιβάλλοντος με την κινητικότητα, αποχωρήσεις, μείωση των προσωρινών συμβάσεων, πειθαρχικές διαδικασίες και υποχρεωτικές αποχώρησεις. Αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει στην μείωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015, σχετικά με τα επίπεδα που επικρατούσαν κατά τα τέλη του 2010.
2. Τοποθετήσει 25.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους στο σχέδιο κινητικότητας το 2013, εκ των οποίων τους μισούς έως τα μέσα του 2013. Το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο.
3. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013, τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια Υπουργεία θα έχουν ολοκληρωθεί, και αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.
4. Υιοθετήσει το νόμο περί της κινητικότητας μεταξύ υπουργείων προς όφελος των υπηρεσιών (Νοέμβριος 2012).
5. Χαράξει μία στρατηγική ανθρωπίνων πόρων ούτως ώστε: (i) να αναγνωρίσει τις αδυναμίες της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων στον δημόσιο τομέα, (ii) να εντοπίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο τροποποίησης των διαδικασιών πρόσληψης, διορισμών, εκπαιδεύσεων, καθώς και της κινητικότητας. Αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται στη νομοθεσία (Ιανουάριος 2013). Αυτή η νομοθετική πράξη θα παρέχει την αξιολογική βάση για τις ικανότητες των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών.
6. Αξιολογήσει την εντολή, του ρόλους και τις ευθύνες των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικά διορισμένων καθώς και των ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών (Φεβρουάριος 2013). Η αξιολόγηση αυτή θα οδηγήσει σε μία τροποποίηση της τρέχουσας νομοθεσίας, με το να αποσαφηνίσει και να θέσει τα πλαίσια της σχέσης ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, τις διοικητικές θέσεις και τις υπηρεσίες. Εντός αυτού του πλαισίου, ο αριθμός των συμβούλων θα μειωθεί και περιοριστεί, και κάθε σύμβουλος θα έχει μία συγκεκριμένη περιγραφή της θέσης εργασίας του. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί θεσμική συνέχεια και υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση (Μάιος 2013).
Εκτός προβλέψεων το μνημόνιο 3
Να σημειωθεί πως το μνημόνιο 3 προβλέπει μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016 (13 δισ. ευρώ υπολογίζονται για την περίοδο 2013-14). «Το ποσό για το 2013-2014 είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε την στιγμή της έγκρισης του προγράμματος και αντανακλά την μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση όπως επίσης και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προηγούμενων μέτρων και πιέσεις από την πλευρά των δαπανών υγείας. Χωρίς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, τα μέτρα που απαιτούνται για το 2013-2014 υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνοντας 13 δισ. ευρώ για το 2013)», αναφέρεται στο μνημόνιο 3. Μόνο για φέτος η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ που αναμένεται να προέλθουν από μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, τις συντάξεις και τις μεταβιβάσεις.
aftodioikisi.gr