Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ





Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αφού μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή δύο υπουργικών αποφάσεων και στην έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ενεργοποιήσει το ν. 3450 του 2006 για τις σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάστασης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ).

Ο υπουργός στοχεύει ταυτόχρονα σε «δύο ταμπλό», από τη μία να προσελκύσει πλοία στην ελληνική σημαία μέσω του e νηολογίου, και της μείωσης της γραφειοκρατίας και από την άλλη να ανοίξει το επάγγελμα του αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού σε περισσότερους νέους, στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που σήμεραξεπερνά το 50%.


Γραφείο σταδιοδρομίας

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, προωθείται η σύσταση Γραφείου Σταδιοδρομίας το οποίο θα κατευθύνει τη ναυτολόγηση των δοκίμων στα πλοία των ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ για την εξασφάλιση της επάρκειας πλοίων για τα δύο υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια, που περιλαμβάνονται στην εκπαίδευση συμφωνήθηκε από κοινού (υπουργείο, εφοπλιστές και ναυτικοί) η θεσμοθέτηση υποχρέωσης σε όλα τα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, για τη ναυτολόγηση ενός τουλάχιστον σπουδαστή ανά πλοίο.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης: «Οι σχολές ΝΕΚΕ θα λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Ακαδημιών και των λοιπών σχολών του Εμπορικού Ναυτικού. 

Οι σχολές αυτές θα ελέγχονται αυστηρά και θα εποπτεύονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και τα προσόντα των αποφοίτων θα πιστοποιούνται με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης».


Ο νόμος 

Σύμφωνα με το ν.3450 του 2006, στις ΝΕΚΕ κατάρτισης (οι αντίστοιχες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού) θα μπορούν να εγγραφούν, για φοίτηση, κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου ή κάτοχοι πτυχίου του ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού τομέα ή Β΄ κύκλου σπουδών TEE οι οποίοι αποδεικνύουν προηγουμένως την υγειονομική τους καταλληλότητα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αντίστοιχες διατάξεις για τους σπουδαστές των ΑΕΝ τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων εγγραφής σε αυτές.

Στις ΝΕΚΕ κατάρτισης, οι οποίες δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, η φοίτηση είναι τετραετής και αποτελείται από έξι εξάμηνα θεωρητικής διδασκαλίας και δύο εξάμηνα κατευθυνόμενης εκπαίδευσης επί πλοίου.

Η φοίτηση στις ΝΕΚΕ κατάρτισης καταλήγει σε χορήγηση τίτλου αποφοίτησης που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω απόκτησης διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. αντίστοιχα, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.


Οι ΑΕΝ 

Παράλληλα, το υπουργείο «τρέχει» ένα πρόγραμμα επενδύσεων για τη ναυτική εκπαίδευση ύψους περίπου 94 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια.

Ωστόσο, επειδή όπως επισημαίνει ο υπουργός, «κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια και αυτές οι σχολές πρέπει να στηρίζονται και να μπορούν να λειτουργούν στο διηνεκές και παράλληλα να αναπτύσσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και γιατί όχι και εκτός χώρας», το υπουργείο αναζητά τρόπους να καταστούν βιώσιμες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.


Πάγια θέση

Η δυνατότητα ίδρυσης σχολών ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί και πάγια θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης: «Δεδομένης της ανεπάρκειας των υφιστάμενων υποδομών των Ναυτικών Ακαδημιών μας να προσφέρουν περισσότερες θέσεις φοίτησης δοκίμων, η δημιουργία ιδιωτικών σχολών θα δώσει επαγγελματική διέξοδο σε αρκετούς νέους της πατρίδας μας σε μία εποχή όπου η ανεργία μαστίζει αδιακρίτως όλα τα επαγγέλματα της στεριάς».




naftemporiki.gr