Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ




Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δακοκτονίας 2011 ενημερώνει τα εξής:
• Το ποσοστό καρποφορίας είναι μεγαλύτερο του 25% και ποικίλει από Ενότητα σε Ενότητα με Μ.Ο από 25%-50%.Είναι αρκετά μειωμένο από την αρχική εκτίμηση της ανθοφορίας η οποία στις περισσότερες ενότητες ξεπερνούσε το 70%.
• Τον Ιούλιο (11-27) πραγματοποιήθηκε ο 1ος γενικός δολωματικός ψεκασμός. Ψεκάστηκαν 485.700 ελαιόδεντρα και προστατεύτηκαν 971.800, με εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λιποδιαλυτό εντομοκτόνο.
• Μετά τον Ψεκασμό και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία & υγρασία) δεν ευνοήθηκε η αύξηση του πληθυσμού του δάκου και έτσι είχαμε ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι τέλος Αυγούστου.



Η πορεία του Δάκου ανά Δ.Ενότητα τον μήνα Αύγουστο είναι η εξής:


Α/Α ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΑΚΟΣΥΛΛΗΨΕΩΝ/ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
1 ΧΙΟΥ 1,22
2 ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ-ΑΓ.ΜΗΝΑ 2,49
3 ΙΩΝΙΑΣ 0,46
4 ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ 0,63
5 ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ 2,49
6 ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 4,04
7 ΑΜΑΝΗΣ 5,47



• Από την δειγματοληψία ελαιοκάρπου που έγινε στις 1/8/2011 ,δεν παρατηρήθηκαν γόνιμες προσβολές στο σύνολο των Ενοτήτων
• Από τις 30 Αυγούστου πραγματοποιείται ο 2ος τοπικός ψεκασμός σε κοινότητες της Ενότητας Καρδάμυλων που εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό προσβολής και επεκτείνεται και στις Κοινότητες της Αμανής που παρουσιάζουν αυξημένη προσβολή(>5%).


Ο προσδιορισμός του χρόνου εφαρμογής ψεκασμού στηρίζεται στον υπολογισμό και τον συνδυασμό ορισμένων παραμέτρων(ποσοστό δακοπληθυσμού/πενθήμερο, ποσοστό γονίμων θηλυκών, κατάσταση ελαιοκάρπου, κλιματολογικές συνθήκες,
πορεία δάκου) που παρακολουθούνται από την Επόπτη ,τους Τομεάρχες, και Παγιδοθέτες Δακοκτονίας.
• Πριν την έναρξη ψεκασμού γίνεται ανακοίνωση με δελτίο τύπου και τηλεφωνική ενημέρωση των προέδρων των κοινοτήτων από τους Τομεάρχες Δακοκτονίας προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στην ομαλή και αποτελεσματική καταπολέμηση του Δάκου.