Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ chiosrunnig.gr





Περπάτημα στις Αμάδες διοργανώνει αυτή την Κυριακή, 14 Απριλίου και ώρα 10:00, το chiosrunning.
Σημείο συνάντησης η Πλατεία Βουνακίου, στο Δημαρχείο, στις 8:45 για να μοιραστούν οι συμμετέχοντες στα διαθέσιμα αυτοκίνητα.

Η διαδρομή της πεζοπορίας είναι σχετικά εύκολη και είναι πραγματικά μια απόδραση στην άγνωστη φύση της Βόρειας Χίου.
Διάρκεια περίπου 2μισυ ώρες με δυνατότητα για συνέχιση της πεζοπορίας σε πιο δύσκολο δρόμο.
Προτείνεται νερό, ρουχισμό ανάλογο των καιρικών συνθηκών, τροφή, παπούτσι αθλητικό / μποτάκι trailer , κινητό τηλέφωνο.
Η ευθύνη βαρύνει τον κάθε συμμετέχοντα ατομικά.

Πληροφορίες στο τηλ. 6977296161 Νικήτας Ντάτης

Η ΙΚΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο, η οποία έλαβε χώρα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11-12.4.2013. Ειδικότερα στη Επιτροπή για την ενέργεια, το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους με την παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η έναρξη του προγράμματος "Οικολογικοί οικισμοί της Μεσογείου". Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε αποκλειστικά από την Ικαρία, ενώ υπήρχαν και οικισμοί από Γαλλία, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο, Κορσική, Αίγυπτο και Σλοβενία. Ο Δήμος Ικαρίας σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Ικαρίας κ.Χριστόδουλο Σταυρινάδη και το νομικό σύμβουλο κ. Ζαχαρία Κεσσέ (φωτό). Παρουσιάστηκε εισήγηση με την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί, το όραμα και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

απο το ikariamag

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ




Μικρής έντασης σεισμός, έγινε αισθητός στη Χίο πριν λίγα λεπτά .H  έτασή του ήταν 2,9 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος , 10.000 μετρα. Προήρχετο από το νότιο τμήμα της Χίου. Μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. 

ΘΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Αίσθηση και αναστάτωση προκάλεσε η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας "Παραπολιτικά" για το "διπλοθεσίτη" Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρη Τσάρτα. Το θέμα που προκύπτει είναι αν ο κος Τσάρτας θα καθαιρεθεί ή θα απολαύσει την "ασυλία"  της "ανοχής" ;
Η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αναφέρει:
Δίπορτο το... έχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πάρις Τσάρτας καθώς είναι καθηγητής οχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παραβιάζοντας τον νόμο που απαγορεύει σε επικεφαλής Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να απασχολούνται σε ανάλογη θέση σε άλλο ίδρυμα.
Ο Νόμος 4009 / 2011 είναι σαφής, όμως στην περίπτωση του κ. Τσάρτα δεν φαίνεται να ισχύει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Αρθρο 24, παράγραφο 20: Η ιδιότητα του πρύτανη, αναπληρωτή πρύτανη και κοσμήτορα είναι ασυμβίβαστη με επαγγελματική απασχόληση εκτός του ιδρύματος, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η παραβίαση του ασυμβιβάστου συνεπάγεται την υποχρεωτική παραπομπή του πρύτανη ή του υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με διευκρινιστική εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού Ιωάννη Πανάρετου με τίτλο "Εγκύκλιος σχετικά με εξωπανεπιστημιακή απασχόληση πρυτανικών Αρχών" και ημερομηνία 03.06.2011 : Σαφώς απαγορεύεται στα πρόσωπα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης που ασκούν τη διοίκηση ενός πανεπιστημίου νά έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική απασχόληση εκτός του πανεπιστημίου ή να κατέχουν οποιαδήποτε έμμισθη θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου εργάζεται στο ΕΑΠ, θέση η οποία όχι μόνο αποτελεί επαγγελματική απασχόληση εκτός του ιδρύματος, αλλά και έμμισθη.
Δείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία τα έγγραφα που εξασφάλισε το Lesvosnews.net
  • 1. Εγγραφο για την την τοποθέτηση του ως διευθυντή σε θεματική ενότητα (γεγονός που σημαίνει και μεγαλύτερες ευθύνες και άρα τελείως κατά παράβαση του πνεύματος του νόμου ο οποίος σύμφωνα με εγκύκλιο του Πανάρετου θεσμοθετεί το ασυμβίβαστο έτσι ώστε ο Πρύτανης να ασχολείται απρόσκοπτα με τη διοίκηση του ιδρύματος).
  • 2. Το έγγραφο για την πληρωμή του Φεβρουαρίου
  • 3. Το έγγραφο για την πληρωμή του Μαρτίου
  • 4. Νόμος 4009  

ΣτΕ : ΒΑΛΤΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΣΗ




Tο Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλες τις αιτιάσεις τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων («Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου», «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης», «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης») και έκρινε ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμη και σε δασικές περιοχές και μικρά νησιά επικυρώνοντας τη σχετική υπουργική απόφαση.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία και ότι η ανάπτυξη της επίμαχης παραγωγικής δραστηριότητας (αιολικά πάρκα, κ.λπ.) μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του δασικού νόμου δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για «τις περιοχές προστασίας της φύσης, τους πυρήνες των εθνικών δρυμών, τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης, τα αισθητικά δάση και τους οικοτόπους προτεραιότητας, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000».

Σημειώνει ότι με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008, τίθενται οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα εισάγονται οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν ειδική και εκτενή αναφορά για τις αιολικές κ.λπ. εγκαταστάσεις σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. 
Ειδικότερα, αφού αναλύουν το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον δασικό νόμο, διεθνείς και άλλες συμβάσεις, υπογραμμίζουν ότι τα δασικά οικοσυστήματα υπάγονται σε αυστηρά προστατευτικό καθεστώς, ωστόσο παρέχεται στον νομοθέτη η δυνατότητα να επιτρέψει κατ' εξαίρεση και «υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής.

Επιπροσθέτως, σημειώνουν ότι η μεταβολή ή η αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον εάν η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.) και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό.

Στη συνέχεια, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζουν ότι επιτρέπονται επεμβάσεις σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Ακόμη, σημειώνεται ότι η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των άρθρων 45 και 58 του ν. 998/1979 και 13 του ν. 1734/1987. «Στις περιοχές, δε, αυτές πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τον περιορισμό της βλάβης της δασικής βλάστησης».

Οι δικαστές επαναλαμβάνουν ότι η ρύθμιση της υπουργικής απόφασης, που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών μονάδων μέσα σε δάση και δασικές περιοχές, δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές και βρίσκεται εντός των νομοθετικών πλαισίων. 

Η επίμαχη ρύθμιση, που αφορά τις δασικές περιοχές, δεν αντίκειται και στις διατάξεις της συμβάσεως - πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και του Πρωτοκόλλου του Κιότο, από τις οποίες «δεν απορρέει απαγόρευση εγκαταστάσεως έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός δασικών οικοσυστημάτων», όπως υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις.

Για τα μικρά νησιά, που προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι δικαστές αναφέρουν ότι και στα μικρά νησιά δεν αποκλείεται η εφαρμογή μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε, τα μικρά νησιά αποτελούν προσφερόμενο πεδίο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.

EKTAKTO ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ


Ώρα έκδοσης: 13/04/2013 - 10:00
WOGR91 LGAT 131000
"ΑΜΕΣΟ"
ΑΠΟ : ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 13/04/2013 - 1300 B
Α.Α. 13 / 2013
ΠΡΟΣ : ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/04/2013 ΚΑΙ 15/04/2013 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ,ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ 8 - 9 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 8 - 10 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/04/2013 ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/04/2013 ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Ή ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 8 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΡΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ.


 http://chiosport.blogspot.com

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ 15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ... ΜΕΤΡΟ



Σε συμφωνία για απολύσεις αλλά με… μέτρο των υπόλοιπων υπαλλήλων πλην των επίορκων φαίνεται ότι κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηριζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις των δύο εκ των τριών, οι Α. ΣαμαράςΒ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέληςσυμφώνησαν καταρχήν για την απόλυση των επίορκων χωρίς όμως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου αλλά με ορίζοντα τα τέλη του χρόνου, ενώ για τους υπόλοιπους οι απολύσεις με… μέτρο μέχρι τα τέλη του 2014,  θα γίνουν στη βάση της αξιολόγησης και παράλληλα με την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας του Α. Μανιτάκη, ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στο τελευταίο μέρος της συνάντησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει 4.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2013 και άλλες 11.000 το 2014, από αυτούς που οι οργανικές τους θέσεις θα καταργούνται. 
Πάντως, η συμφωνία των τριών αρχηγών θα πρέπει να «εγκριθεί» από την τρόικα, η οποία φαίνεται ότι δίνει πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιούνιο για να προχωρήσουν τα δύο σκέλη του προγράμματος: οι απολύσεις των επίορκων και το σχέδιο κινητικότητας του υπουργείου Μανιτάκης με την απολύση όσων δεν «περάσουν τη βάση» της αξιολόγησης.
Βενιζέλος:  Προτεραιότητα οι 1,5 εκατ. άνεργοι και όχι οι 15.000 στο δημόσιο
Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε εντός της συνάντησης από πλευράς του (αλλά και του πρωθυπουργού αναφέρουν οι πληροφορίες, που είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα τουμε τη συνέντευξή του στην Ημερησία) ήταν η άποψη  που εξέφρασε ο Β. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «όταν έχουμε τη χώρα 1,5 εκατ. ανέργους»  δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα οι 15.000 που ζητάει η τρόικα να αποχωρήσουν από το δημόσιο τομέα και τον ευρυτερο δημόσιο τομέα.
Εκτός από το συγκεκριμένο αριθμό που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο οποίος σημειωτέον είναι μικρότερος κατά 5.000 από αυτόν που προέπυπτε μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ) ο κ. Βενιζέλος, στο «κλίμα Σαμαρά», άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν και απευθείας απολύσεις «εκεί που δεν θα λειτουργήσει η κινητικότητα», ενώ εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις κια τις εθελούσιες αποχώρησεις μίλησε και για «κίνητρα αποχώρησης»:  «Υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο 1 προς ένα («για κάθε ένα που φεύγει θα μπαίνει ένα νέο παιδί»), ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να κλείσουμε τα θέματα τώρα και όχι να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να τα πηγαίνουμε για τον Ιούνιο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».
Κουβέλης: Όποιοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία θα τίθενται εκτός
Πιο συγκρατημένος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ο εκείνος μίλησε για απολύσεις με βάση την αξιολόγηση:  «Οι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν. Το προσωπικό όταν δεν θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός. Προσωπικό από συγχωνεύσεις θα ενταχθεί στην κινητικότητα. Δεν είναι δυνατό να δοθεί κανένας αριθμός. Νομίζω ότι με αυτή τη ρύθμιση θα προχωρήσουμε. Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως στο Δημόσιο. Υπερασπίζομαι το Δημόσιο βάσει του Συντάγματος. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με αξιολόγηση δομών, θεσμών και προσώπων. Οι μη επίορκοι θα κριθούν στη βάση της αξιολόγησης.«, τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.
Reuters: Επίτευξη συμφωνίας
Για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας – τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters,  που εκτιμά ότι πλέον απομένουν οι λεπτομέρειες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ειδικότερα πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών δήλωσε το Σάββατο στο πρακτορείο ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώμε την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας.
aftodioikisi.gr

ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΟΥ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΕΡΟΥΣΗΣ




Στην πόλη που περίπου πριν από ένα χρόνο δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο μαραθώνιο, επιστρέφει την Κυριακή ο Χριστόφορος Μερούσης (Ομ. Βροντάδων). Ο 31χρονος  δρομέας θα πάρει μέρος στον αγώνα του Ρότερνταμ, στον τρίτο μαραθώνιο της ζωής του με στόχο να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο είναι 2.22.07. 

«Καταρχήν θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Για το όριο δεν μπορώ να μιλήσω. Είχα κάποια προβλήματα των τελευταίο καιρό, που αποσυντόνισαν την προετοιμασία μου. Παρόλα αυτά προπονητικά είμαι καλά και πιστεύω πως θα έρθει ένα καλό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας βοηθάνε, τον προπονητή μου, την ομοσπονδία και την εταιρεία μου την New Balance, που στηρίζει την προσπάθεια μου», είπε ο αθλητής που γυμνάζεται με τον Σταύρο Καρρέ.

Να σημειώσουμε πως στον συγκεκριμένο Μαραθώνιο την Κυριακή θα αγωνιστούν πάρα πολλοι ακόμα Έλληνες δρομείς. Εκτος απο τον Μερούση κάποιοι απο αυτους που ξεχωρίζουν ειναι οι Δημήτρης Καλικακουδης, Γιάννης Χαμόδρακας, Ξένια Κατσιμάντου, Χαρά Σκουλαρίκη.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Απριλίου 13, 2013
 Νέες αποκαλύψεις  για λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου Χρηματικό ποσό ύψους 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (σ.σ. 8,2 εκατ. ευρώ) που φέρεται να συνδέεται με τον Έλληνα πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο έθεσαν στον «πάγο» οι αρμόδιες ελβετικές αρχές.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σε λογαριασμούς στη Γενεύη και στη Ζυρίχη. Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας έχουν ξεκινήσει παράλληλα έρευνα για το εάν και κατά πόσο πρόσωπα στην Ελβετία τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΠΕΝΕΝ :ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙ ΠΛΟΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με μια άκρως προκλητική και άθλια ως προς το περιεχόμενό της επιστολή το Επιμελητήριο Κυκλάδων έρχεται να συνδράμει και να προσφέρει «κοινωνική νομιμοποίηση» στο ΥΝΑ και στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας για τους Ναυτεργάτες των Ακτοπλοϊκών πλοίων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή διατυπώνεται η πρόταση να υπάρχει προσθήκη στο σχέδιο νόμου του ΥΝΑ για την προστασία των νησιών με πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας στην διάρκεια των απεργιών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των νησιών.

Η παραπάνω επιστολή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς κ.λπ.

Η ενέργεια αυτή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι πλήρως στοιχισμένη με την τρικομματική κυβέρνηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, στην βάρβαρη πολιτική που ασκείται σε βάρος των Ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων στην Ναυτιλία.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων δεν το απασχολεί φαίνεται καθόλου ότι στο Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργού Ν.Α το οποίο εισάγεται για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των άλλων προβλέπει:

· Κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης των Ακτοπλοϊκών πλοίων

· Μείωση του χρόνου δρομολόγησης των ταχύπλοων σκαφών από 8 σε 3 μήνες

· Απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων

· Αλλαγές στην δρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων με αντικατάσταση την χειμερινή περίοδο από μικρότερα και παλιότερα πλοία σε σχέση με αυτά της θερινής περιόδου

· Χαράτσωμα των Λιμενικών Ταμείων των νησιών με ειδικό τέλος υπέρ των εφοπλιστών που τα πλοία τους είναι δρομολογημένα με σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές)

Σημειώνουμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις του ανωτέρω πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ δεν πλήττουν μόνο τις θέσεις εργασίας των Ναυτεργατών, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υποβαθμίσουν την ασφάλεια των Ακτοπλοϊκών πλοίων, θα εντατικοποιήσουν την εργασία με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ναυτικών ατυχημάτων. Ανάλογα προβλήματα με επιπτώσεις στα νησιά θα προκύψουν από την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της Πλοηγικής υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν όχι μόνο στις άγονες γραμμές αλλά και σε νησιά με αυξημένη επιβατική κίνηση τον χειμώνα, τα παλιά υπερήλικα πλοία με συχνές βλάβες, ματαίωση και καθυστέρηση δρομολογίων, ταλαιπωρία επιβατών και όλων των χρηστών των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα ανατρέπουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ακτοπλοΐας και με το νέο μοντέλο που επιβάλλει το νομοσχέδιο στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νησιά της χώρας μας με επακόλουθο και συνέπεια να χειροτερεύσει το επίπεδο και τις υπηρεσίες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Για όλα αυτά υπάρχει ένοχη σιωπή από το Επιμελητήριο Κυκλάδων πράγμα που αποδεικνύει ότι το μόνο ενδιαφέρον με την επιστολή του ήταν να βάλει πλάτη και να στηρίξει τις άθλιες και αντεργατικές επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης και του αρμόδιου ΥΝΑ κ. Μουσουρούλη οι οποίοι με την πολιτική τους στηρίζουν και διευρύνουν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και του εφοπλισμού.

Σε αυτόν τον θλιβερό ρόλο με σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες, το Επιμελητήριο Κυκλάδων όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών αλλά ούτε και αυτά των μελών του που εκπροσωπεί στα νησιά των Κυκλάδων.

Κύριοι του Επιμελητηρίου η υποκρισία, ο φαρισαϊσμός και η απύθμενη προκλητικότητά σας έπρεπε να πάρει απάντηση από τους Ναυτεργάτες……
e-nautilia.gr

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ



Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών την προσεχή Τρίτη.

«Αναφορικά με την προκηρυχθείσα απεργία της ΠΝΟ για την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 ο Σύνδεσμός μας αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την απογοήτευσή του για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα ναυτεργατικά σωματεία για το μέλλον της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και τα συμφέροντα των χιλιάδων Ελλήνων ναυτικών.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον σαφής στο πανελλήνιο η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες επιβατηγών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα και στην Αδριατική με συσσωρευμένες ζημιές την τελευταία τριετία που ξεπερνούν τα €900 εκ. Επιβάτες, τοπικοί παράγοντες, οι ίδιοι οι ναυτικοί μας, αναγνωρίζουν την τελματώδη θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και αγωνιούν για το μέλλον στηρίζοντας τις προσπάθειες των εταιρειών για την επιβίωσή τους.

Κοινή επιδίωξη των εταιρειών μας και των ναυτικών μας είναι η κανονική εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατικών πλοίων, που αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για την επιβίωση του κλάδου, την ανάπτυξη των νησιών μας και του τουρισμού της Χώρας μας, αλλά και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η παρεμπόδιση της εκτέλεσης των δρομολογίων με αδικαιολόγητες απεργιακές κινητοποιήσεις υποδηλώνει άγνοια για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιβατηγός Ναυτιλία μας αλλά και αδιαφορία για τα συμφέροντα των ναυτικών. Παρόμοιες νοοτροπίες στο παρελθόν είχαν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση των Ελληνικών κρουαζιεροπλοίων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Είναι γεγονός, και το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι τα μέτρα που προτείνονται στο υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου του ΥΝΑ, αποτελούν ημίμετρα για τη σωτηρία της επιβατηγού ναυτιλίας στη Χώρα μας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να βοηθηθούν τα ακτοπλοϊκά πλοία. Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου προσφέρει ασπιρίνη στα προβλήματα αυτά. Ελάχιστη, αλλά απαραίτητη παρόλα αυτά κίνηση, από την οποία δεν θίγονται επί της ουσίας οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.

Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ οφείλουν επιτέλους να πουν την αλήθεια και να απεγκλωβίσουν τους ναυτικούς, οι οποίοι αν και δεν απεργούν όπως έχει φανεί σε όλες τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμποδίζονται να εργαστούν.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από κανένα νομοσχέδιο αλλά από την διακοπή των δρομολογίων των πλοίων και την πώλησή τους, φαινόμενα που παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά και για τα οποία περιέργως κανείς δεν ασχολείται και δεν ενδιαφέρεται να ερευνήσει τις αιτίες, ενώ το ΥΝΑ φαίνεται πως δεν δύναται πραγματικά να λάβει τις θαρραλέες αποφάσεις που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Καλούμε επομένως την ΠΝΟ να σταθεί ενώπιον των ευθυνών της και να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας για το καλό των ναυτικών, των νησιών και της πατρίδας μας».
e-nautilia.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ


Τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας. Δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρος:γενικα αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Την νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 24 βαθμούς κελσίου.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ




Προδιαγραφες προγραμματικων σχεδιων (MASTER PLAN) λιμενων  ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ



                                                       ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013


ΛΙΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Σε αυτούς ανήκουν οι λιμένες κατηγορίας Κ2, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 831 του 2007 (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007), και είναι οι εξής:
1.       ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
2.       ΖΑΚΥΝΘΟΥ
3.       ΘΗΡΑΣ
4.       ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
5.       ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
6.       ΚΟΡΙΝΘΟΥ
7.       ΚΥΛΛΗΝΗΣ
8.       ΚΩ
9.       ΛΑΓΟΣ
10.   ΠΑΡΟΥ
11.   ΠΡΕΒΕΖΑΣ
12.   ΡΕΘΥΜΝΟΥ
13.   ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ
14.   ΣΥΡΟΥ
15.   ΧΑΛΚΙΔΟΣ
16.   ΧΙΟΥ








ΤΜΗΜΑ «Α»: MASTER PLAN


Α! ΣΤΑΔΙΟ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1   Ονομασία / τίτλος του Μ.Ρ.

1.2   Φορέας – Υπεύθυνος επικοινωνίας – Ομάδα Μελέτης

1.3   Θέση – Γεωγραφικός προσδιορισμός υλοποίησης Μ.Ρ.

1.4   Χρόνος ισχύος Μ.Ρ. - Προτεινόμενη Επικαιροποίηση M.P.

2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Μ.Ρ.

4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ

4.1   Λιμενική Δραστηριότητα τελευταίας 10ετίας

4.1.1    Καταγραφή στοιχείων φόρτου (Εμπορικής (ανά είδος εμπορεύ­μα­τος), Ακτοπλοϊκής, Τουριστικής κίνησης κλπ)

4.1.2    Στοιχεία και Κινήσεις πλοίων (μεγέθη και συχνότητα)

4.1.3    Συγκριτική αξιολόγηση μεταφορικού έργου με τρέχουσες συνθήκες/ Πλε­ονεκτήματα-Μειονεκτήματα

4.2   Υφιστάμενες εγκαταστάσεις

4.2.1    Λιμενικές Υποδομές

Τεχνική Περιγραφή, που θα περιλαμβάνει επιπλέον φωτογραφική τεκμη­ρί­ωση, κα­θώς και αναφορά στο νομικό καθεστώς των λιμενικών υποδμών (νό­μιμα υφιστάμενες, προς νομιμοποίηση κλπ.)

4.2.2    Η/Μ Εξοπλισμός λιμένος

Τεχνική Περιγραφή, που θα περιλαμβάνει επιπλέον εκθέσεις δυνατοτήτων και παραγωγικότητας

4.2.3    Οδική κλπ. σύνδεση λιμένος, εσωτερική οδοποιία, συν­δυασμένες μετα­φορές (σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμιο)

α) Τεχνική περιγραφή με καταγραφή δικτύων, καθώς και εκεί­νων που ενδε­χο­­μέ­νως κατασκευά­ζονται (με εν εξελίξει εργολαβίες), με ανα­φορά στο νο­μικό καθε­στώς τους,
β) Σχέδιο σε κλίμακα 1:5.000 (ΓΥΣ) με τη θέση του λιμένα, τις συγκοι­νω­νί­ες του, (οδι­κό κλπ. δίκτυο της περιο­χής), τον πλησι­έ­στε­ρο αστικό ιστό κλπ., με ανα­φορά στο νομικό καθεστώς τους.

4.2.4    Χερσαίες υποδομές

Καταγραφή - φωτογραφική τεκμηρίωση των υφισταμένων κτιριακών υπο­­­δο­μών, χρήσεων, δραστη­ριοτή­των και Η/Μ εξοπλισμού, με αναφορά των αρ­μοδιοτήτων επί των λιμενικών τμημάτων και το νομι­κό τους καθε­στώς, των δικτύων υποδομής (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση ομβρί­ων και ακα­θάρ­των, πυρόσβεση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.), καθώς και εκεί­νων που ενδε­χο­μένως κατασκευάζονται (με εν εξελίξει εργολαβίες), με ανα­φορά για το νο­μικό κα­θε­στώς τους, των κτιρίων, με ανα­φορά για το νομικό κα­θε­στώς τους (νόμιμα υφιστάμενα, προς νο­μιμοποίηση κλπ.), των χώ­ρων στάθ­μευ­σης, των εγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κλπ., καθώς και των υφιστά­μενων Όρων Δόμησης και Χρήσεων Γης.

4.3   Πολεοδομική - Χωροταξική Οργάνωση εντός και εκτός ζώνης λιμένα

4.3.1.   Πολεοδομική οργάνωση

α.  Τεχνική Έκθεση περιλαμβάνουσα στοιχεία για την επέκταση του Σχε­δίου Πόλης ή άλλες δεσμεύσεις στην πε­ριοχή του λιμένα, συλλογή σχε­τικών ΦΕΚ και ρυμοτομικών διαγραμμάτων της περιοχής, κατα­γραφή όρων δόμησης και τυχόν περιορισμών αυτών και προτάσεις πολεοδο­μι­κών μελετών δίνοντας έμφαση στη διεπιφάνεια πόλεως - λιμενικού τμήματος
β.  Σχέδιο υπό κλίμακα 1:5.000 με το όμορο Σχέδιο Πόλεως σε απόσταση 1km από τα όρια του λιμένα και υπόμνημα, όπου θα αναγράφονται, αφε­νός οι χρήσεις γης και αφετέρου οι συντελεστές (όροι) δόμη­σης με τα σχε­τι­κά ΦΕΚ που τα συνοδεύουν, καθώς και οι οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας, χερσαίας και θαλάσσιας (βάσει ν. 2971/2001) ζώνης λιμένος.

4.3.2.   Χωροταξική οργάνωση

α.  Τεχνική Έκθεση περιλαμβάνουσα προτάσεις χωροταξικών μελετών δί­νον­­τας έμφαση στη διεπιφάνεια πό­λεως - λιμενικού τμήματος, τυχόν προ­­γραμ­ματιζόμενες μελέτες ή έργα στην περιοχή, συλλογή στοιχείων, με­λετών και πληροφοριών πληθυσμιακών, χωρο­ταξι­κών, τουριστικών κλπ. καθώς και κάθε είδους προϊόν­των και αγα­θών της ζώνης επιρροής του λιμένα κι ανάλυση της εξυπη­­ρε­τούμενης από το λι­μέ­να ενδοχώρας και των παραγωγικών και κατα­να­­λωτικών δυ­νατοτήτων της και κατά­νομή άλλων δραστηριοτήτων (εμπορικών, βιοτεχνικών, τουρι­στι­κών κλπ.) στην ευρύτερη περιοχή
β.  Σχέδιο υπό κλίμακα 1:5.000 με τη θέση του λιμένα, τις συγκοινωνίες του, δη­λαδή το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, τον πλη­σιέ­στε­ρο αστικό ιστό και τις γειτονικές χρήσεις γης και σχετικό υπόμνη­μα, στο οποίο θα υπάρχει αναφορά για το νομικό καθεστώς τους

4.4   Ανθρώπινο Δυναμικό

4.5   Υφισταμένη κατάσταση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

(Περίληψη από το αντίστοιχο κεφάλαιο του Τμήματος Β΄)

4.6   Οικονομική αποτίμηση λιμένος

Οικονομικά στοιχεία ενεργητικού τελευταίας 5-ετίας και ανάλυση της εξυπηρε­τού­με­νης από τον λιμένα ενδοχώρας και των πα­ρα­γωγικών και καταναλωτικών δυνα­τοτήτων της.

5. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

5.1   Δημογραφική και κοινωνικοοικονομική εικόνα

5.2   Χωροταξικός Σχεδιασμός (Εθνικό, Περιφερειακό, Δημοτικό Επίπεδο)

5.3   Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική θαλάσσιων μεταφορών

5.4   Αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων της αγοράς

Συγκέντρωση και αξιολόγηση αιτημάτων χρηστών, ναυτιλιακών εταιρειών, και το­πικής κοινω­νίας για την επέκταση και την λειτουργία του λιμένα (σύλλογοι χρη­στών λιμένα, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, κλπ.)

5.5   Σύστημα θαλάσσιων μεταφορών της ευρύτερης περιοχής - Σχέση του λιμένα με άλλους λιμένες ανάλογα με τους τομείς του χαρακτήρα του [Εμπορικός - Ακτοπλοϊκός - Τουριστικός (π.χ. κρουαζιέρα κλπ.)]

5.6   Αξιολόγηση του ανταγωνισμού

5.7   Προβλέψεις ροών για την επόμενη 25ετία

Πρόβλεψη ροών πλοίων, φορτίων, επιβατών, τουριστών, οχημά­των κλπ. ευμε­νούς, μετριοπαθούς και δυσμενούς σενα­ρίου.

5.8   Αξιολόγηση οικονομικών συνθηκών & Επισφαλειών

5.9   Αξιολόγηση υποδομών (λιμενικών, συγκοινωνιακών, κτιριακών κλπ) και εξοπλισμού σε σχέση με τις προβλέψεις - Δυναμικότητα υφιστά­με­νου λιμένα – Δυνατότητα συμπληρωματικής λειτουργίας λιμένα με άλλους λιμένες (π.χ. σύστημα λιμένων Αττικής)

5.10 Παρουσίαση πινακοποιημένων αποτελεσμάτων

6. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΙΜΕΝΑ

Διατύπωση Στρατηγικών Στόχων (Στρατηγική Αυτοδύναμης Ανάπτυξης, Στρα­τη­γική Ανάπτυξης σε Συνδυασμό με την Ανάπτυξη Γειτονικού Λιμένα, Τελική Επιλογή Στρατηγικής).

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

1.  Τεύχος Τεχνικής Έκθεσης (με τα περιεχόμενα των Κεφαλαίων 1. έως 6.)

2.  Παράρτημα με φακέλους απαντητικών εγγράφων από τη συλλογή, καταγραφή, των στοιχείων, ταξινομημένων κατά ημερομηνία και με περιεχόμενα και όλων των υποβληθέντων αιτημάτων, ταξινομημένων κατά ημερομηνία και με περιεχόμενα.

3.  Χάρτες και Σχέδια (πλέον των ως άνω)

·       Χάρτες υπό κλίμακα 1: 50.000 ή μικρότερη με σημειωμένη τη θέση του λιμένα και τη σχετική θέση του με άλλους λιμένες της ευρύτερης περιοχής καθώς και το δίκτυο των λιμένων με τους οποίους συνδέεται ή αποσκοπεί να συνδεθεί ή συν­δέ­εται.

·       Σχέδιο υπό κλίμακα 1:2.000 που θα συνοδεύει το τεύχος λήψεως φωτογραφιών και στο οποίο θα παρουσιάζονται οι θέσεις λήψεως αυτών.

·       Σχέδια κατ’ ελάχιστον υπό κλίμακα 1:2.000 της υφισταμένης καταστάσεως

·       Σχέδια υπό κλίμακα 1:2.000, όπου θα παρουσιάζονται έργα που ενδεχομένως έχουν προταθεί σε παλαιότερες μελέτες.




Β! ΣΤΑΔΙΟ

7. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ο σχεδιασμός των λιμενικών υποδομών στο Master Plan γίνεται σε προκα­ταρ­κτικό επίπεδο και οριστικοποιείται με τον τελικό σχεδιασμό των λιμενικών έργων σε με­τα­γε­νέστερο χρόνο.

7.1   Αρχές σχεδιασμού ανάλογα με την χρήση σε κάθε τμήμα λιμένα [Εμπορικός-Ακτο­πλοϊκός-Τουριστικός-Αλιευτικός κλπ]

7.2   Πλοία σχεδιασμού ανάλογα με τον χαρακτήρα του λιμένα

7.3   Παράμετροι σχεδιασμού και παραδοχές μελλοντικής εξέλιξης κίνησης

7.4   Τεκμηρίωση του «τύπου» των έργων με συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων.

7.5   Διερεύνηση της διαθεσιμότητας των υλικών στην περιοχή του έργου

7.6   Διερεύνηση για τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τυχόν υπάρ­χουσες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και θεσμικές δεσμεύσεις για την περιοχή των έργων

7.7   Αναφορά σε κώδικες, κανονισμούς και συστάσεις που λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό των έργων

7.8   Αναφορά σε παραμέτρους σχεδιασμού (φορτία σχεδιασμού, χαρα­κτηριστικά πλοίων σχεδιασμού κλπ) των έργων, όπως αυτά προκύ­πτουν από τα συλλεχθέντα στοιχεία.

7.9   Αναφορά σε ενδεχομένως προαπαιτούμενα έργα/παρεμβάσεις για την υλοποίηση του Masterplan (πχ κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, αυτοκινητόδρομου, logistics, κέντρο υποστηρικτικών υπη­ρε­σιών κλπ.)

7.10 Διερεύνηση μηδενικής λύσης και πιθανής αναδιάταξης χρήσεων, εγ­καταστά­σεων και εξοπλισμού με ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή και προσθήκες, επισκευές κλπ με στόχο τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευ­ση - Λόγοι απόρριψης

7.11 Εναλλακτικές λύσεις α) ως προς τη γεωγραφική θέση, β) ως προς την οργάνωση των χερσαίων χώρων σε σχέση με εναλλακτικά σενάρια δραστηριοτήτων, γ)λόγοι απόρριψης εναλλακτικών λύσεων

7.12.Ανάλυση SWOT

7.13 Υποστηρικτικές μελέτες σχεδιασμού λιμενικών έργων

Οι υποστηρικτικές μελέτες, όπως π.χ. μαθηματική προσομοίωση της διαταραχής των κυματισμών στην ευρύ­τερη περιοχή και διείσδυσης στην λιμενολεκάνη, ακτο­μη­χανική μελέτη ή διερεύνηση, μαθηματική προσομοίωση πλοήγησης πλοίων σχε­διασμού κλπ. είναι προαιρετικές. Το είδος και οι προδιαγραφές σύν­τα­­ξης των μελε­τών θα καθορίζονται από τον φορέα ανάθεσης.

7.14 H/M εξοπλισμός και εγκαταστάσεις λιμενικών έργων

Η/Μ εξοπλισμός φορτοεκφορτώσεως και γενικής λειτουργίας λιμένος, συντήρηση, σύ­στημα διαχείρισης φορτίων, εξέταση εναλλακτικών λύσεων, προτεινόμενη λύση.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

1.  Τεύχος Τεχνικής Έκθεσης για το ως άνω κεφάλαιο 7 με εκτίμηση της δαπάνης της κατασκευής των προτεινομένων έργων

2.  Χάρτες και σχέδια

2.1  Φάκελος απαντητικών εγγράφων από τη συλλογή, καταγραφή, των στοιχείων ταξινομημένα κατά ημερομηνία και με περιεχόμενα.
2.2  Σχέδιο γενικής διατάξεως (όλων των εναλλακτικών λύσεων) σε κλίμακα 1:2.000 με την πιθανή αναδιάταξη των υφιστάμενων χρήσεων και λειτουργιών του λιμένα και θέσεις των εξυπηρετούμενων σκαφών, ο τύπος, το μέγεθος και η έκταση που καταλαμβάνουν τα σκάφη / πλοία που χρησιμοποιούν τον υφιστάμενο λιμένα.
2.3  Σχέδια γενικής διατάξεως (Οριζοντιογραφίες) σε κλίμακα τουλάχιστον 1:2.000 των προτεινόμενων λιμενικών, κτιριακών, συγκοινωνιακών και Η/Μ έργων, στα οποία θα καθορίζονται και θα οριοθετούνται όλες οι χρήσεις, τα ενδεικτικά περιγράμματα των προτεινόμενων κτιρίων, η κυκλοφοριακή οργάνωση του λιμένα, η οργάνωση του λιμένα από λιμενικής απόψεως (θέση πλοίου, αποθηκών κλπ.) οι θέσεις στάθ­μευσης και ο τρόπος προσπελάσεώς τους από την πόλη με όλα τα στοιχεία. Τα σχέδια αυτά θα συνοδεύονται από αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο με κατάλληλες ενδείξεις θα καθορίζονται οι χρήσεις του σχεδίου γενικής διατάξεως. Θα περι­λαμ­βάνονται οπωσδήποτε οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, οι ζώνες λιμένος και τα σχετικά ΦΕΚ καθώς επίσης ο αριθμός, ο τύπος, το μέγεθος και οι θέσεις των υπό εξυπηρέτηση πλοίων και σκαφών (πλοία σχεδιασμού).

3.  Όλα τα επιμέρους σχέδια: οριζοντιογραφίες και τυπικές διατομές των προανα­φερ­θεισών μελετών

4.  Παραρτήματα

Το επίπεδο των υποστηρικτικών μελετών και το πλήθος τους καθορίζεται από τον φορέα ανάθεσης, ανάλογα με τα μεγέθη, τις ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες – βλ. 7,13.

8. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ελευθερων χωρων - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο σχεδιασμός των χερσαίων υποδομών στο Master Plan γίνεται σε προκαταρ­κτικό επίπεδο και οριστικοποιείται με τον τελικό σχεδιασμό των έργων της χερ­σαίας ζώνης του λιμένα σε μεταγενέστερο χρόνο.
Στο Master Plan θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μόνο οι αναγκαίοι χερσαίοι χώροι για την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν αμιγώς σχέση με την εξυπηρέτηση των κάθε τύπου εξυπηρετούμενων πλοίων. Χώροι εντός της Χερσαίας Ζώνης οι οποίοι δεν είναι εκ της φύσης τους ή εκ της θέσης τους απολύτως αναγκαίοι για λιμενικές δραστη­ριότητες θα αποχαρακτηρίζονται από Χ.Ζ.Λ. και η διαχείριση τους επανέρχεται στη Γε­νική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

8.1   Κυκλοφοριακή οργάνωση

Συνδετήριες οδοί λιμένα, εσωτερική οδοποιία (εφόσον προ­βλέπεται), καθορισμός διαδρόμων κίνησης (εφόσον προ­βλέπονται), χώροι στάθμευσης, εξέταση εναλλακτι­κών λύσεων, προτεινόμενη λύση.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Σχέδιο γενικής οριζοντιογραφίας σε κλίμακα από 1:5.000 έως 1:10.000 επί κα­ταλλήλου υποβάθρου (π.χ. χάρτες Γ.Υ.Σ.), όπου θα εμφαίνονται, πέραν της προτεινόμενης χάραξης των οδών / Σ.Γ., οι χρήσεις γης, γεωλογικά στοιχεία της περιοχής, σημαντικά δίκτυα Ο.Κ.Ω., μεγάλα τεχνικά έργα κλπ.
2.    Οριζοντιογραφία των οδών ή Σ.Γ. ή κόμβου ή συστήματος οδικών έργων (εφό­σον προ­βλέπονται)κατά κανόνα σε κλίμακα 1:1.000 έως 1:5.000 ανάλογα με το μέγεθος και το υπόβα­θρο (χάρ­τες Γ.Υ.Σ. ή φωτογραμμετρικά διαγράμματα ή ορ­θοφωτοχάρτες, από πρόσφατες, κατά το δυνατόν, αεροφωτογραφήσεις κλπ.)
3.    Σχέδιο γενικής διάταξης (Οριζοντιογραφία) σε κλίμακα τουλάχιστον 1:2.000 των προτεινόμενων λιμενικών συγκοινωνιακών έργων
4.    Τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει τεκμηρίωση της κυκλοφοριακής ικανό­τη­τας του συστήματος των οδικών έρ­γων (εφόσον προ­βλέπονται, τα στάδια ανά­πτυξης των τυχόν κόμβων (ισόπεδων – ανισόπεδων) (εφόσον προ­βλέ­πον­ται), περιγραφή του αντικειμένου, συνοπτική περιγραφή των κύριων τεχνικών χαρα­κτη­ριστικών των νέων έργων, όπως διατομή, εκτιμώμενος κυκλοφοριακός φόρ­τος κλπ.(εφόσον προ­βλέ­πονται), παράθεση στοιχείων από εκτελούμενα ή προβλεπόμενα στην περιοχή των οδών /Σ.Γ. έργα, καθώς και της επιρροής σε αυτά από την κατασκευή των οδών /Σ.Γ. έργα αναφορά στα απαιτούμενα σημαντικά τεχνικά έργα, στην αι­τι­ο­λόγηση της επιλογής των θέσεων τους και στην προσεγγιστική εκτί­μη­ση των διαστάσεών τους (εφόσον προ­βλέπονται) και διερεύνηση - πρόταση σύνδεσης των λειτουργιών του λιμέ­να με το υφιστά­μενο ή και σχεδιαζόμενο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
5.    Εκτίμηση της δαπάνης της κατασκευής των προτεινόμενων έργου και των εναλ­­λακτικών λύσεων, ως επίσης και τυχόν απαλλοτριώσεων (εφόσον προ­βλέ­πον­ται)

8.2   Κτίρια

Τεκμηρίωση και σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων, διερεύνηση της δυνατότητας εντάξεως των υφιστάμενων κτιρίων και αξι­ο­ποίησής τους, λαμβάνοντας υπόψη εν­δεχόμενη αλλαγή χρή­σεων και το οικονομικό κόστος της διατήρησης, προτάσεις κατε­δα­φί­σεων, τεκμηρίωση και σύνταξη λειτουργικών διαγραμμάτων των προτει­νό­μενων κτιρίων (νέα–υφιστάμενα), με εξέταση εναλλακτικών λύσεων και προτεινόμενη λύση.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Σχέδιο γενικής διάταξης (Οριζοντιογραφία) σε κλίμακα τουλάχιστον 1:2.000 των προτεινόμενων κτιριακών έργων με ενδεικτικά περιγράμματα
2.    Τεχνική Έκθεση
3.    Εκτίμηση της δαπάνης της κατασκευής των προτεινόμενων κτιρίων

8.3   Ελεύθεροι χώροι

Προγραμματική διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων (χώροι ελευθέ­ρων δραστηριο­τήτων , χώροι πρασίνου, περίφραξη κλπ.), διευθέτηση τυχόν ρεμάτων κλπ., με εξέταση εναλλακτικών λύσεων και προτεινόμενη λύση.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Σχέδιο γενικής διάταξης (Οριζοντιογραφία) υπό κλίμακα 1:2.000
2.    Τεχνική Έκθεση
3.    Εκτίμηση της δαπάνης της κατασκευής των προτεινόμενων κτιρίων

8.4   Η/Μ εγκαταστάσεις

Δίκτυα κοινής ωφελείας και δίκτυα κτιρίων, με εξέταση εναλλακτικών λύσεων και προτεινόμενη λύση

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Σχέδιο γενικής διάταξης (Οριζοντιογραφία) σε κλίμακα τουλάχιστον 1:2.000 των δικτύων (υφιστάμενα – επεκτάσεις – νέα)
2.    Τεχνική Έκθεση
3.    Εκτίμηση της δαπάνης της κατασκευής των προτεινόμενων έργων

8.5   Πολεοδομική Οργάνωση χερσαίου χώρου

Όρια χερσαίας ζώνης – προσχώσεις, γραμμή αιγιαλού – παραλίας, οικοδομικά τετρά­γωνα – εμβαδόν, επιτρεπόμενες χρήσεις, ποσοστά κάλυψης, συντελεστές δόμησης, ύψη, αποστάσεις, λοιποί περιορισμοί (προκήπια στοές κλπ.) και τυχόν προτεινόμενες προς πολεοδομική τακτοποίηση κατασκευές

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Τεχνική Έκθεση γενικής περιγραφής των προτεινόμενων λιμενικών έργων, που απαιτούνται για τη δημιουργία του λιμένα, καθώς και των προτεινόμενων χρή­σεων γης και όρων και περιορισμών δομήσεως και των βασικών έργων υπο­δο­μής για τη λειτουργία, εκμετάλλευση
2.    Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1 : 1.000 ή 1 : 2.000, στο οποίο θα εμφαί­νον­ται η αιτούμενη ζώνη του λιμένα, τα όρια της ιδιοκτησίας, η τυχόν καθο­ρι­σμέ­­νη οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας και του τυχόν παλαιού αιγι­α­λού και η πρόταση καθορισμού των νέων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας.
3.    Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακος 1 :500 ή 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και κα­τα­σκευών, στο οποίο θα εμφαίνονται τα στοιχεία του (2), η έκταση των προτει­νό­με­νων προσχώσεων στο θαλάσσιο χώρο, η οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης, οι προ­τει­νό­μενες χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, η έκταση της περί­φρα­ξης κλπ..
4.    Ρυμοτομικό σχέδιο υπό κλίμακα 1:1.00 (μικροί λιμένες, τουριστικοί λιμένες κλπ.) ή 1:2.000

9. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

9.1   Υφιστάμενες και νέες αναπτυσσόμενες χρήσεις και δραστηριότητες, τόσο στην περιοχή του λιμένα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή επιρ­ροής του λιμένα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:
1.    Τεχνική Έκθεση
2.    Γενικό Τοπογραφικό Διάγραμμα – χάρτης στο οποίο θα εμφαίνονται η ακριβής θέση του έργου, καθώς και οι χρήσεις γης της ευρύτερης περιοχής υπό κλί­μα­κα 1:5.000 ή 1:2.000.

9.2   Χωρική συμβατότητα της προτεινόμενης και των εναλλακτικών λύ­σε­ων του MP

Χωρική συμβατότητα της προτεινόμενης και των εναλλακτικών λύ­σε­ων του MP με την χωροταξική πολιτική (εθνικό χωροταξικό σχέδιο - περιφε­ρειακό χω­ροταξικό σχέδιο) και την πολεοδομική πολιτική (ΓΠΣ ή άλλα σχέδια τοπικού χαρακτήρα) - Αντιφάσεις που πρέπει να επι­λυθούν σε σχέση με την χωροταξική πο­λεο­δομική πολιτική.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:

1.    Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο λιμένα (βλΚεφ. 7 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ 2.3)
2.    Σχέδια εναλλακτικών λύσεων
3.    Τεχνική Έκθεση

10. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων, συμπεράσματα, επιλογή πρότασης, αντι­σταθμιστικά έργα, δαπάνη υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα κατασκευής, τεκμηρίωση της κάλυψης των στόχων από το προτεινόμενο Master plan, προτάσεις αξιοποίησης ακίνη­της περιουσίας (με κατάλογο προτεινόμενων χερσαίων χώρων προς εκμετάλ­λευση με σύ­ναψη προγραμματικών συμβάσεων, συγκριτική αξιολόγηση προτάσεων και συμπε­ρά­σματα).

11. ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

11.1 Ανάλυση κόστους – οφέλους έργων Master plan

         Κόστος επένδυσης νέων έργων & Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

(Λειτουργικό κόστος & λειτουργικά οφέλη, κατάσταση ταμειακών ροών και πινάκας συνο­λικών αποτελεσμάτων)

11.2 Πηγές χρηματοδότησης

Κρατικές ενισχύσεις, Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, Ευρωπαϊκά Χρηματο­δο­τι­κά Εργαλεία, Τραπεζικός Δανεισμός

12. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ (BUSINESS PLAN)

12.2 Πενταετής προγραμματισμός δράσεων

Ιεράρχηση & συνοπτικός προγραμματισμός των δράσεων (άμεσες, βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες)

12.3 Οικονομικός προγραμματισμός

12.3.1 Πίνακες οικονομικών προβλέψεων, Εκτίμηση των εσόδων – εξόδων,

12.3.2 Συγκεντρωτικός πίνακας εσόδων κατά πηγή και πίνακας δαπανών  με αντιστοίχιση τους με κάθε δράση, πηγή χρηματοδότησης, και χρονο­διάγραμμα δράσεων.


 
ΤΜΗΜΑ «Β»: Σ.Μ.Π.Ε.

 

1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Στο κεφάλαιο αυτό δίνεται μία μη τεχνική περίληψη του συνόλου της μελέτης.

2. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ

Δίνονται στοιχεία της αρχής σχεδιασμού του σχεδίου καθώς και του μελετητή της Σ.Μ.Π.Ε.

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ MASTERPLAN

Αναλύονται η σκοπιμότητα και οι στόχοι του σχεδίου.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται:
α)    οι διεθνείς ή κοινοτικοί ή εθνικοί στόχοι περιβαλλοντικής προστασίας που αφορούν στο σχέδιο,
β)    ο τρόπος με τον οποίο οι στόχοι αυτοί και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ελήφθησαν υπόψη κατά την προετοιμασία του,
γ) η σχέση του με άλλα σχετικά σχέδια και προγράμματα.

4.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

(Εκτεταμένη περίληψη από το αντίστοιχο Κεφάλαιο του Τμήματος Α΄)
Αναλύονται η σκοπιμότητα και οι στόχοι του σχεδίου.
Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται περιγραφή του σχεδίου με ιδιαίτερη αναφορά:
α)    στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του,
β)    στο περιεχόμενό του,
γ) στα έργα και στις δραστηριότητες που ενδεχομένως να προκύψουν από την εφαρ­μογή του.
Η περιγραφή των προτεινομένων έργων θα είναι σε κατ’ αρχήν επίπεδο και αφορά τόσο τα έργα εντός της λιμενικής ζώνης όσο και τα έργα εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα (κτιριακές εγκαταστάσεις, δίκτυα κοινής ωφέλειας, ηλεκτρομηχανολογικά έργα κλπ.).
Στην περιγραφή του σχεδίου περιλαμβάνονται επίσης:
§      Κυκλοφοριακή Θεώρηση
§      (Τόσο εντός όσο και εκτός λιμένα, σύνδεση με υπερτοπικά δίκτυα)
§      Στοιχεία υφιστάμενης και προβλεπόμενης διακίνησης εμπορευμάτων/επι­βατών/ οχη­μάτων
§      Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων πλοίων
§      Σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης

5.   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Περιγράφονται οι εύλογες εναλλακτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων
α) της μηδενικής λύσης,
β) των λόγων επιλογής των εναλλακτικών δυνατοτήτων που εξετάσθηκαν,
γ) των περιβαλλοντικά τεκμηριωμένων λόγων επιλογής του προτεινόμενου σχεδίου έναντι των άλλων εναλλακτικών δυνατοτήτων.

6    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος και δίνονται πληροφορίες για:
α) τα σχετικά στοιχεία της τρέχουσας κατάστασης του περιβάλλοντος στην περιοχή μελέτης και η βάσει αυτής πιθανή εξέλιξη εάν δεν εφαρμοσθεί το σχέδιο,
β) τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών που ενδέχεται να επηρεασθούν σημαντικά εντός της περιοχής μελέτης,
γ) τα τυχόν υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών της παραγράφου β’ ανωτέρω, κυρίως εάν πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως εκείνες που περιλαμβάνονται στο εθνικό σκέλος του Ευρωπαϊκού Οικολο­γικού Δικτύου Natura 2000.
Σημειώνεται ότι ως περιοχή μελέτης ορίζεται μια ευρύτερη περιοχή από εκείνη του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής του σχεδίου, στην οποία αναμένονται σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του. Η περιοχή αυτή ορίζεται κάθε φο­ρά από το μελετητή της Σ.Μ.Π.Ε. σε συνεργασία με την αρχή σχεδιασμού του σχεδίου.

7.  ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙ­ΒΑΛ­ΛΟΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Προσδιορίζονται, εκτιμώνται και αξιολογούνται οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ειδικότερα οι πρωτογενείς και δευτερογενείς, σωρευτικές, συνεργι­στικές, βραχυ-, μεσο-, μακροπρόθεσμες, μόνιμες και προσωρινές, θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε τομείς όπως, η βιοποικιλότητα, ο πληθυσμός, η ανθρώπινη υγεία, η πανίδα, η χλωρίδα, το έδαφος, τα ύδατα, ο αέρας, οι κλιματικοί παράγοντες, τα υλικά περιουσιακά στοιχεία, η πολιτιστική κληρονομιά συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτο­νι­κής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, το τοπίο και οι σχέσεις μεταξύ των ανωτέρω πα­ραγόντων.
Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται ο τρόπος διενέργειας της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Επίσης περιγράφονται:
α) οι προτάσεις / κατευθύνσεις / μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την, κατά το δυνατόν, αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, και
β) το σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου (monitoring).

8. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Στο κεφάλαιο αυτό δίνονται στοιχεία της κανονιστικής πράξης περιβαλλοντικής έγκρι­σης του σχεδίου και περιλαμβάνει:
α) τις προτάσεις / κατευθύνσεις / μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την, κατά το δυνατόν, αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, και
β) το προβλεπόμενο σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου (monitoring).

9. ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μνεία των τυχόν δυσκολιών (όπως τεχνικά ελαττώματα ή έλλειψη τεχνογνωσίας ή έλλειψη στοιχείων ή πληροφοριών) που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της μελέτης.

10. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Στο κεφάλαιο αυτό καταγράφονται οι απολύτως αναγκαίες πρόσθετες βασικές μελέτες και έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να εκπονηθούν πριν την έγκριση των έργων και δραστηριοτήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

α) Κείμενα Τεκμηρίωσης
β) Χάρτες – Σχέδια κατάλληλης κλίμακας, κατά την κρίση του μελετητή, ανάλογα με την χωρική διάσταση του σχεδίου.
Το σύνολο της μελέτης και των χαρτών – σχεδίων παραδίδονται και σε ηλεκτρονική μορφή.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

Το ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει την αλληλουχία των δράσεων για την εκπόνηση των MASTER PLANS και των Σ.Μ.Π.Ε. λιμένων Εθνικής Σημασίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1:      ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕ­ΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ MASTER PLANS ΛΙΜΕΝΩΝ

Π1.1 Σκοπιμότητα

Κάθε Master Plan πρέπει να παρουσιάζεται και ως με μια ειδική γεωπληροφο­ριακή βάση που να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί έτσι ώστε:
1.  Να προσφέρει μια χωρική/χρονική εικόνα της υφιστάμενης χωρικής κατάστα­σης των υποδομών του λιμένα, των προτεινόμενων σχεδίων και των επιδιω­κό­μενων τελικών στόχων.
2.  Να μπορεί να διασυνδεθεί με GIS συστήματα διαχείρισης λιμένων (port GIS).
3.  Να απαντά αποτελεσματικά σε ερωτήματα (querying), να υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.
4.  Να συμβάλει σε γενικότερες γεωπληροφοριακές υποδομές, αλλά και να αντλεί δεδομένα από αυτές, ακολουθώντας κανόνες προτυποποίησης γεωδεδομένων.
5.  Να επιτρέπει τη συσχέτιση διαφορετικών βάσεων δεδομένων και Master Plans που αναφέρονται σε διαφορετικούς λιμένες για τη στρατηγική σύγκριση και παρακολούθησή τους.

Π1.2 Οδηγίες

1.    Όλα τα δεδομένα ενός master plan πρέπει να ακολουθούν όσο το δυνατόν από­δεκτά συστήματα χωρικής και θεματικής αναφοράς (κατηγοριοποιήσεις, ταξινομήσεις, nomenclatures) ώστε να υποστηρίζεται διαλειτουργικότητα, με άλλα master plans αλλά και η σύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα ή αναπτυξιακά σχέδια. Συγκεκριμένα:
2.    Όλα ανεξαιρέτως τα δεδομένα θέσης, πρέπει να αναφέρονται στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ ‘87). Για τις διάφορες εργασίες χωρομε­τρίας, εξυπηρετεί η αξιοποίηση της δορυφορικής τεχνολογίας εντοπισμού όπως γίνεται στην υλοποίηση του ΕΓΣΑ ’87 από το Ελληνικό Σύστημα Εν­το­πισμού (HEPOS)[1] το οποίο αποτελεί υλοποίηση του ETRS89 (European Ter­restrial Reference System 1989) στην Ελλάδα.
3.    Υφιστάμενα δεδομένα και διαγράμματα σε διαφορετικό σύστημα αναφοράς πρέ­πει να μετατραπούν με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο (ακολου­θώντας δηλαδή κατάλληλους μετασχηματισμούς) ώστε να ενταχθούν στη βάση.
4.    Η κλίμακα για την ανάλυση των χωρικών δεδομένων και την εκπόνηση και παρουσίαση των σχεδίων κυμαίνεται από 1:1.000 έως 1:5.000, οριζόμενη όμως συγκεκριμένα κατά περίπτωση και θεματικό επίπεδο. Αυτή αποτελεί βασική κλί­μακα και για άλλες συσχετιζόμενες καταγραφές γης, όπως είναι το κτημα­τολόγιο αστικής κλίμακας, ο αιγιαλός και η παραλία. Από αυτή την κλίμακα μπο­ρεί να παραχθεί μέσω διαδικασίας γενίκευσης μια πιο εποπτική παρουσίαση κλίμακας 1:10.000.
5.    Τα Master Plans πρέπει να χρησιμοποιούν επικαιροποιημένα υπόβαθρα, έγ­κυρα αναφορικά με χώρο, χρόνο, θέμα, ανάλυση, και ακρίβεια-ποιότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, η υφιστάμενες γραμμές αιγιαλού και παραλίας, η ακτο­γραμμή της ΥΥΠΝ στην καλύτερή της ανάλυση, το ανάγλυφο, ο ορθοφωτο­χάρτης των παράκτιων περιοχών (ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ), η χρήση/κάλυψη γης, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, περιβαλλοντικές ζώνες, πολεοδομικές και χωροταξικές ζώνες , κ.ά.
6.    Τα γεωχωρικά δεδομένα που απεικονίζονται στα θεματικά επίπεδα των Master­Plans πρέπει να παραδίδονται ψηφιακά, οργανωμένα σε βάση δεδο­μένων-μεταδεδομένων, σύμφωνα με τα γενικά πρότυπα της Οδηγίας INSPIRE και τις ειδικές προδιαγραφές της εκάστοτε μελέτης. Να ληφθεί υπόψη πως τα δεδο­μένα των MasterPlans Λιμένων άπτονται συγκεκριμένων θεματικών επι­πέδων της Οδηγίας INSPIRE[2], όπως τα «Δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορι­κών και υδάτινων μεταφορών και οι αντίστοιχες υποδομές» (Παράρ­τημα Ι.7), «Ωκεανογραφικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά» (Παράρτημα ΙΙΙ.15) και «Θα­λάσ­σιες Περιοχές» (Παράρτημα ΙΙΙ.16)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2:      ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

α) Για το Masterplan
§      Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες
§   Μελέτες Οικονομικές.
§   Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες Διαμόρφωσης Εξωτερικών Χώρων
§      Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων
§      Μελέτες Λιμενικών Έργων
§      Μελέτες Τοπογραφίας
Επιπλέον προτείνεται η πρόβλεψη ειδικών συμβούλων για τις πα­ρα­κάτω κατη­γορίες μελετών:
§   Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες
§   Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Έργων
§   Μελέτες Μηχανολογικές – Ηλεκτρολογικές – Ηλεκτρονικές
β) για τις ΣΜΠΕ
§      Περιβαλλοντικές Μελέτες
Με την απαραίτητη συνεργασία των μελετητικών γραφείων / μελετητών της ομάδας μελέτης του Masterplan
Οι Φορείς ανάθεσης - εφόσον απαιτείται από τις κατά τόπους συνθήκες - θα πρέπει να να συμπληρώνουν την ομάδα μελέτης και με άλλες κατηγορίες μελετών/συμβούλων.





                                                                                         Πειραιάς, Απρίλιος 2013
                                                                                           Ο Γενικός Γραμματέας
                                                                                   Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής


                                                                                           Καθ. Κ.Ι. Μουτζούρης