Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ CITRUS



01.07 -  21.07   Έκθεσης φωτογραφίας «ΣΤΙΓΜΕΣ» της Lene Marie Fossen
Εγκαίνια έκθεσης: 01.07, 20:00 μμ         
Η Lene Marie Fossen, φωτογράφος από την Νορβηγία, αναφέρει: «Όταν ήμουν παιδί, ευχόμουν να μπορούσα να σταματήσω τον χρόνο. Έστω και για μία μόνο στιγμή. Ο χρόνος περνούσε τόσο γρήγορα, αλλά δεν ήθελα να μεγαλώσω, ήθελα να παραμείνω παιδί. Τότε άρχισα να φωτογραφίζω. Και ανακάλυψα το μαγικό μου ραβδί. Με την φωτογραφική μου μηχανή μπορούσα να σταματώ τον χρόνο».
·         01.07 -  21.07        Έκθεσης ζωγραφικής «ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» της Serpil Atagoz
Εγκαίνια έκθεσης: 01.07, 20:00 μμ         
Η Serpil Atagoz, ζωγράφος και εικαστικός από την Τουρκία, αποφοίτησε από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Διδασκαλικού Ινστιτούτου Buca το 1975. Εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών για 21 χρόνια. Τα θέματα που επιλέγει για τα ζωγραφικά και γλυπτικά της έργα είναι οι γυναίκες και τα προβλήματά τους.
·         01.07 & 02.07        Αλκίνοος Ιωαννίδης solo!
Ώρα έναρξης: 21:00
Ο Αλκίνοος, μόνος επί σκηνής, παρέα με την κιθάρα του, μας καλεί σε ένα μουσικό πέρασμα, μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και αρκετά τραγούδια άλλων δημιουργών που έχει αγαπήσει.
·         15.07 -  15.09       
Εγκαίνια έκθεσης: 15.07, 20:00 μμ         
Το Μουσείο CITRUS σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ATOPOS Contemporary Visual Culture φιλοξενεί στους χώρους του περιβολιού την πρωτοποριακή δουλειά του καλλιτέχνη SHOBOSHOBO. Κάτοικοι του καλλιτεχνικού σύμπαντος του SHOBOSHOBO και πρωταγωνιστές της έκθεσης ZzzzZzzz ΣΤΟ CITRUS είναι τα τέρατα. Πρόκειται για πέντε μεγάλα πολύχρωμα γλυπτά, ανθρωπόμορφες φιγούρες γιγάντων με πολύ μακριά πόδια και χέρια.
·         17.07, 19:00          Καλλιτεχνικό εργαστήρι με τον SHOBOSHOBO για παιδιά
Κρυμμένος πίσω από αυτό το προσωνύμιο βρίσκεται ο Γάλλος Mehdi Hercberg, καλλιτέχνης, εικονογράφος και μουσικός. O SHOBOSHOBO εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως περφόρμανς, μουσική, σχέδιο και μόδα. Πρόσφατα παρουσίασε στην Αθήνα, μια σειρά από εγκαταστάσεις και σχέδια στην έκθεση ZZZzzzzZZZ ΣΤΗΝ ATOPOS και αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην έκθεση ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα που διοργανώνει η ATOPOS στο Μουσείο Μπενάκη.
·         20.07, 20:00          ΣΥΛΛΟΓΗ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ-ΚΑΚΟΥΛΑ – ομιλία του Β. Αγιαννίδη
Η Αριάδνη Ευαγγελινού-Κακούλα ορίζει με τη διαθήκη της τη σύσταση μουσείου στο οποίο θα εκτεθούν τα έπιπλα, τα σερβίτσια και τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα για το γάμο της μητέρας της ώστε να εξοπλίσουν το αρχοντικό των Ευαγγελινών στον Κάμπο.
·         23.07 -  16.08        Έκθεσης φωτογραφίας «ΥΛΟποίηση» της Ολ. Θεοφανοπούλου – Παροικάκη
Εγκαίνια έκθεσης: 23.07, 20:00 μμ         
Η Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια και καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ. αναφέρει: «Η απόδοση των φλοιών των δένδρων της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου – Παροικάκη παραπέμπει στα ελληνικά τοπία με μία πλούσια χρωματική παλέτα και άριστη χρήση της απέριττης ελληνικής γραμμής. Η ενδελεχής ενδοσκόπηση που έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν προσωπικό μονόλογο και να αισθανθεί μία ψυχική υπέρβαση».
·         23.07, 21:00          Αντίς για φωνή είχε ένα λουλούδι… με την Αγνή Στρουμπούλη
Ο αθάνατος προφορικός λόγος, η απροσμέτρητη μνήμη που κουβαλάει το σώμα και ο κύκλος της συνάντησης γίνονται τα στημόνια, όπου περνούν τα κουρέλια της φαντασίας και υφαίνουν Παραμύθια. Την Αφήγηση πλουμίζει με μουσική και ήχους ο Σόλης Μπαρκή.
·         27.07, 20:00          Ο Γύρος του Θανάτου του Θωμά Κοροβίνη
Το Μουσείο Citrus, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ, θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» (εκδόσεις Άγρα). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας και ο Θωμάς Κοροβίνης.
·         29.07, 21:00          Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη
Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του στυλοβάτη του ρεμπέτικου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Εισηγητής και ερμηνευτής είναι ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, τραγουδοποιός και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού. Παίζουν οι μουσικοί: Λάζαρος Χαριτίδης (μπουζούκι, φωνή) και Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα).
·         03.08 – 06.08         «Η Φεγγαρόσουπα» - παιδική θεατρική παράσταση
Ώρα έναρξης:   19:00   
Οι Μιχάλης Γεράνιος, Παντελής Καβύρης, Αυγουστίνα Λυκουρίνα, Χρυσή Πυτιανού και Σοφοκλής Σκούλτσος ζωντανεύουν τη «Φεγγαρόσουπα»! Μια παραμυθοιστορία, γεμάτη τραγούδια και μαγικές συνταγές, που από μέσα της ξεπηδούν ο Μάγος Λωποδύτ και ο μπάτλερ του Μπάμιας, ο Μυτίκος και η Ματίνα, δύο παράξενα πλάσματα γεμάτα θησαυρούς.
Citrus άρωμα μνήμης, Αργέντη 9-11, Κάμπος, Χίος
Οι εκθεσιακοί χώροι λειτουργούν καθημερινά από τις 9:00 ως τις 21:00.
Η καφετέρια και το κατάστημα λειτουργούν καθημερινά από τις 9:00 ως τις 21:00.
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις στην είσοδο και στο κατάστημα
Citrus memories

BE SOCIAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του έργου BE _ SOCIAL , το οποίο υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG IVC . Ο πλήρης τίτλος του προτεινόμενου για χρηματοδότηση έργου είναι «Επιχειρησιακά  Οικοσυστήματα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας».
 
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός «μοντέλου» επιχειρηματικού οικοσυστήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κατά κύριο λόγο, το προτεινόμενο για χρηματοδότηση έργο βασίζεται στην ανάλυση και στην ανταλλαγή εμπειριών οι οποίες θα προσδιορισθούν ως Καλές Πρακτικές Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί (α) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (προληπτική και θεραπευτική) με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς στις μέρες μας το διαδίκτυο, οι κινητές εφαρμογές και η ψηφιακή εξέλιξη έχουν ήδη οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα (στην Tele-ιατρική και ιατρική εξ αποστάσεως) η ανάπτυξη των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις απομακρυσμένες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες της περιφέρειας μας, αλλά και (β) του τουρισμού (εμπορία, διεθνοποίηση, κοινή προώθηση τουριστικών προϊόντων).
 

Στην πρόταση, εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Πριμόρσκρα από την Σλοβενία ως Επικεφαλής Εταίρος, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Βαλένθια από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο από την Πορτογαλία, το Ινστιτούτο για την Καινοτομία Πέδρο Νούνιες από την Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας από την Ελλάδα, το Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας της Ουγγαρίας, το Ίδρυμα Φρίσλαντ για την Επιχειρηματική Καινοτομία από την Ολλανδία, το Τεχνολογικό Πάρκο του Τάρτου από την Εσθονία και το Ταμείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα και τις Επικοινωνίες από την Βουλγαρία (συνολικά 10 εταίροι, από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου είναι 1.964.235,66 € και αυτός χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, σχολίασε την υποβολή της αίτησης χρηματοδότηση ως ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόσο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης περισσότερων «ευρωπαϊκών πόρων» για έργα στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και κυρίως προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για το «μέλλον» έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την καινοτομία, τις σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και των επικοινωνιών και την μετάγγιση αυτών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου.