Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/3
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ
  • Άμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων. Ανάκτηση απωλειών
  • Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους
Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ολα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται «τρεις θεσμοί», διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων.
Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι ονομαζόμενες «σκληρές», που διεξάγονται μέσα στα τείχη της ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η δήθεν «περήφανη» διαπραγμάτευση ήταν διαφημιστική απάτη.
Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος, π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας, που η κυβέρνηση αποκαλεί «λιτό βίο».
Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα» και θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δε θα τίθενται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάκαμψη της οικονομίας και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι' αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Για να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.
Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό και βαφτίζει «εθνική» υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου, που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Αλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά «εθνικοί στόχοι» των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληγαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.
Η θέληση του λαού να απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, να απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός διεκδικήσει με τον αγώνα του όσα έχασε, απαιτώντας εδώ και τώρα:
  • Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.
  • Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
  • Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Η εργατική τάξη, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/3
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ


Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε θέματα της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου



Μεταξύ άλλων, το Π.Σ. συζήτησε τα παρακάτω θέματα:
·  DIGEA: Έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) και των άλλων Συμβούλων της αντιπολίτευσης το θέμα της δαπάνης περίπου 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την εγκατάσταση ψηφιακών αναμεταδοτών στην Περιφέρεια και τούτο γιατί δεν τους τοποθέτησε, ως όφειλε, η DIGEA προφασιζόμενη ότι είχε υποχρέωση να καλύψει το 95% του εδάφους (στη πραγματικότητα καλύπτει το 87%). Ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Στρατής Κόρακας, κατάγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανάθεση της αποκλειστικής διαχείρισης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στη DIGEA, που ανήκει στους μεγαλοκαναλάρχες, με μια σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα . Πρότεινε να μη πληρώσει η Περιφέρεια, να διεκδικήσει την κάλυψη, με το ψηφιακό σήμα, ολόκληρης της Περιφέρειας, τη διάλυση της DIGEA και τη διαχείριση του ψηφιακού σήματος και των συχνοτήτων από το δημόσιο. Τελικά δεν έγινε δεκτό το τελευταίο σκέλος της πρότασής του στη διατύπωση του ψηφίσματος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
·  Υγεία:  Με πρόταση της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» (ΣΥΡΙΖΑ) το θέμα της Υγείας στο χώρο της Περιφέρειας . Η εισηγήτρια περιορίστηκε στο να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας και να αναφερθεί στις ανάγκες, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αιτίες αυτής της κατάστασης. Παρεμβαίνοντας ο Στρατής  Κόρακας  αναφέρθηκε συνοπτικά στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα με δραματικές επιπτώσεις στα νησιά μας.: τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, υποδομές, ακόμα και σε στοιχειώδη αναλώσιμα. Τόνισε ότι το όποιο έργο προσφέρεται από τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας –και αυτό είναι τεράστιο- οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’ αυτά. Κατάγγειλε ότι «η κατάσταση αυτή δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται  στον τομέα , τροφοδοτώντας έτσι τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της Υγείας με ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία. Μετατρέπεται έτσι η Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, προνόμιο μόνο όσων έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Να γιατί λέμε ότι δεν φτάνει μόνο να περιγράφουμε την άσχημη κατάσταση στον δημόσιο τομέα Υγείας αλλά πρέπει να αποκαλύπτουμε και τις αιτίες της και να παλεύουμε για την ανατροπή τους. Και κατέληξε: Διεκδικούμε απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη υγειονομική φροντίδα για όλους. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται δραστική αύξηση των πόρων για την Υγεία και γι’ αυτό σύγκρουση, ρήξη με την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στο όνομα της οποίας όμως ορκίζεται και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντώνης Δράκος, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, με τεράστιες ελλείψεις σε  προσωπικό και μέσα και πρόβαλε τα αιτήματα των κατοίκων των δυο νησιών με στόχο την εξασφάλιση δωρεάν κάλυψης του πληθυσμού των νησιών.
·  Τροποποίηση προϋπολογισμού: Πρόκειται για μια τροποποίηση στα πλαίσια της διαχείρισης της μιζέριας «αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα μειωμένο προϋπολογισμό», όπως σημείωσε ο Στρατής Κόρακας. Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αλλάζει την κατάσταση. Αποβλέπει στο να πληρώσει ένα μέρος παλιών οφειλών και δεν χρηματοδοτεί κανένα νέο έργο, ούτε καν αυτά που επιβάλλονται για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές «θεομηνίες», όπως πριν λίγες μέρες στη Χίο.
·  Ετήσιο Πρόγραμμα Έργων Περιφέρειας Β. Αιγαίου :Και στην εισήγηση αυτή αναγκαστικά, λόγω δραματικής έλλειψης πόρων, είναι ελάχιστα τα νέα έργα που προτείνονται, σημείωσε ο Στρατής Κόρακας, και αυτά με ελάχιστη έως μηδαμινή χρηματοδότηση.
·  Χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης: Συζητήθηκε -και με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης- το θέμα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης (Χίου, Σάμου, Λέσβου και Λήμνου. Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα Κ.Π. επιτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, έργο. Πράγματι δεν ασχολούνται μόνο με τα θύματα της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολλούς συμπολίτες μας η βάρβαρη πολιτική του καπιταλισμού που βιώνουμε. Χωρίς υπερβολή υα Κ.Π. σώζουν ζωές. Ενώ η Περιφέρεια οφείλει συμβατικά να καλύπτει το 25% των δαπανών λειτουργίας του κάθε Κέντρου (περίπου 50.000 ευρώ για κάθε Κέντρο), κατέβαλε, μέχρι σήμερα, ένα μικρό μόνο μέρος. Παίρνοντας υπόψη το έργο των Κ.Π. πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους. Δυστυχώς η συμπολίτευση αποφάσισε να συνεχίσει την απαράδεκτη στάση που κράτησε και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

·  Ορισμός εκπροσώπου στην Επιτροπή αδειοδότησης λειτουργίας οίκων ανοχής. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Στρατής Κόρακας, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της, στην ίδια την ύπαρξη των οίκων ανοχής ως εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , ίδιον του καπιταλιστικού συστήματος που οδηγεί ανθρώπινες υπάρξεις να πωλούν το σώμα τους για να ζήσουν. Ζήτησε, μάταια, να μην ορίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αντιπρόσωπο ως ελάχιστη διαμαρτυρία. 

Δημόσιο – ΔΕΚΟ – Τράπεζες: Οι 14+1 κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να αποφύγουν τη βέβαιη αύξηση ορίων ηλικίας


Παράθυρα εξόδου με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη σε ηλικίες 50-61 ετών μπορούν να αξιοποιήσουν 14+1 κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο, της ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν τη βέβαιη αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 και στα 67, με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.
Στο μεν Δημόσιο θα κλείσουν τα παράθυρα που οδηγούν στη σύνταξη από τα 50, ενώ στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών θα εξαλειφθούν επιπλέον και οι δυνατότητες πρόωρης αποχώρησης με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως αναφέρεται στο κείμενο των δεσμεύσεων που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για να πάρει τέσσερις μήνες παράταση, επιδιώκοντας μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία με τους δανειστές.
1

2
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

1.251 νέες προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους


Νέους διαγωνισµούς για την πρόσληψη 1.251 εποχικά εργαζοµένων εκδίδουν η µια µετά την άλλη Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία. Η νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισµού αφορά εργαζοµένους ειδικότητας φυλάκων, νυχτοφυλάκων, καθαριστών και εργατοτεχνιτών που θα προσληφθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Προκηρύξεις εξέδωσαν και δέχονται αιτήσεις το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπου θα προσληφθούν 112 εποχικοί, ενώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κατανέµονται 246 και 45 θέσεις, αντιστοίχως. Οι περισσότερες θέσεις θα καλυφθούν στην Ακρόπολη, στο θέατρο Διονύσου και στην Αρχαία Αγορά.

aftodioikisi.gr

ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F - 16 ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΑΜ

Σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν επτά τουρκικά αεροσκάφη αμέσως μετά την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις και επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από έναν σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα. Το μεμονωμένο αεροσκάφος ήταν ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.
Η απόσυρση της ΝΟΤΑΜ έκανε την Άγκυρα να νιώσει "πληγωμένη" και προσπάθησε να δημιουργήσει "κλίμα" με εισβολή στον εθνικό εναέριο χώρο. H απάντηση της ΠΑ ήταν άμεση και εκδιώχθηκαν από τον ΕΕΧ, δίνοντας ένα δείγμα του τι είναι αποφασισμένη η νυν ηγεσία να πράξει για να υπερασπιστεί την εθνική επικράτεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ 19 ΤΖΑΜΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Κουρσουνλού τζαμί στα Τρίκαλα που οι Τούρκοι απαιτούν την επαναλειτουργία του μαζί με άλλα 19 τζαμιά σε όλη την επικράτεια.
Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα είναι μόνο η αρχή της νεοοθωμανικής επέλασης στην χώρα μας που φιλοδόξει να εκπροσωπήσει τον συνολικό μουσουλμανικό πληθυσμό οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια με άκρως επικίνδυνα αύξοντα ρυθμό και με την «καθοριστική» βοήθεια του τουρκικού παράγοντα. 
Έτσι πρόσφατα διατυπώθηκε από τουρκικής πλευράς η απαίτηση της επαναλειτουργίας μιας σειράς τζαμιών που είχαν λειτουργήσει επί οθωμανικής εποχής σαν πρώτο βήμα για τις ανάγκες των μουσουλμάνων απάσης της χώρας.
Τα τζαμιά αυτά σε πρώτη φάση εξισλαμισμού της χώρας, όπως τα παρουσίασε σε ειδικό αφιέρωμα η τουρκική εφημερίδα Zaman και τα οποία σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα έχουν και ιστορική αξία, είναι τα εξής :
1) Yeni Cami. Το γνωστό Γιενή Τζαμί των Ντονμέδων, (εξισλαμισμένων Εβραίων), στην Θεσσαλονίκη που κτίστηκε το 1900-1903 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Vitiliano Poseli. Το τζαμί αυτό ήταν το πρώτο το οποίο με πρωτοβουλία του γνωστού φιλότουρκου δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρη, ξαναλειτούργησε για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.
2) Fethiye Cami. Το Φετιγιέ Τζαμί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Κτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456-1458.
3) Mustafa Voyvoda Camı. Το γνωστό τζαμί στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Κτίστηκε από τον Βαλή Μουσταφά Βοϊβόντα τον 18ο αιώνα.
4) İbrahim Paşa Cami. Ιμπραήμ πασά τζαμί. Είναι στην Καβάλα Κτίστηκε από τον γνωστό ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ πασά.
5) Halil Bey Cami. Χαλίλ μπευ τζαμί. Είναι στην Καβάλα. Είναι το πιο παλιό τζαμί της Καβάλας. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο.
6) Ağa Paşa Cami. Αγά πασά τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Κτίστηκε το 1730. Χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εθνοσυνέλευση της επανάστασης του 1821.
7) Ulu Cami. Ουλού τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Είναι το πιο παλιό τζαμί του Ναυπλίου. Σήμερα είναι θέατρο.
8) Çelebi Sultan Mehmet Cami. Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί. Το μεγάλο τζαμί του Διδυμοτείχου. Είναι του 14ου αιώνα.
9) Yeni Cami. Γιενή τζαμί. Είναι στην Λάρισα. Είναι του 19ου αιώνα και σήμερα είναι αρχαιολογικό μουσείο.
10) Osman Sah Kurşunlu Cami. Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στα Τρίκαλα. Το έκτισε τον 16ο αιώνα ο Οσμάν Σαχ, γαμπρός του σουλτάνου Σελίμ του πρώτου.
11) Monemvasia Camisi. Το τζαμί της Μονεμβασίας, (σύμφωνα με την Zaman). Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο.
12) Süleymaniye Cami. Σουλεϊμανιέ τζαμί. Βρίσκεται στην Ρόδο. Κτίστηκε από τον γνωστό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1531. Σήμερα είναι μνημείο.
13) Murad Reis Cami. Μουράτ Ρέϊς τζαμί. Και αυτό βρίσκεται Στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1636.
14) Ağa Cami. Αγά τζαμί. Και αυτό είναι στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1819 από τον Χατζή Μεχμέτ Αγά.
15) Deftedar Cami. Ντεφτεντάρ τζαμί. Βρίσκεται στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1724 από τον Ντεφτεντάρ Ιμπραήμ Πασά. Το τζαμί αυτό λειτουργεί κάθε Παρασκευή.
16) Lonca Cami. Λόντζα τζαμί. Στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1776.
17) Aslan Paşa Cami. Ασλάν πασά τζαμί. Βρίσκεται στα Γιάννενα. Κτίστηκε από τον Ασλάν πασά και σήμερα είναι εθνογραφικό μουσείο.
18) Fethiye Cami. Φετχιγιέ τζαμί. Και αυτό είναι στα Γιάννενα. Προφανώς τα τζαμιά των Ιωαννίνων προορίζονται και για τους μουσουλμάνους Τσάμηδες που ονειρεύονται να ξαναέρθουν στην περιοχή.
19) Kurşunlu Cami. Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στην Καστοριά.
Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα οπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός πλησιάζει σύμφωνα και με τις τουρκικές εκτιμήσεις τους 700.000, συχνά παρουσιάζονται ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές, (πρόσφατη μεγάλη τηλεοπτικη παρουσίαση στο τουρκικό κανάλι Kocaeli TV), που καυτηριάζουν την ελληνική στάση να μην δοθεί ξανά στην λειτουργία τον γνωστό «Βοεβόδα τζαμί» στο Μοναστηράκι. Το τζαμί αυτό παρουσιάζετε σαν ένα από τα τρία οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί στην Αθήνα από τα 86, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ειδικοί, τζαμιά λουτρά κ.α.
Εμπρός λοιπόν για μια ισλαμική νεοοθωμανικού τύπου Ελλάδα, ή καλύτερα… Γιουνανιστάν. Και μη παρέκει!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Ή ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΗΣ ΝΟΤΑΜ

Η Τουρκία μπορεί να απέσυρε την προκλητικότατη ΝΟΤΑΜ με την οποία χώριζε στα δύο το Αιγαίο και αξίωνε να δημιουργηθεί ένα πεδίο βολής στην «καρδιά» του Αρχιπελάγους παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και κάθε ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα, αλλά ο «κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει» λένε δεικτικά επιτελείς του Πενταγώνου.
 
Τι εννοούν; Πως η Άγκυρα μετά το κάζο που έπαθε και κατόπιν της σφοδρής ελληνικής αντίδρασης με διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ICAO αναγκάστηκε να μαζέψει διαδοχικά  τη ΝΟΤΑΜ Α/0889/15 και μπορεί να «χτυπήσει» τις επόμενες ημέρες σε μία περιοχή του βορείου ή του νοτίου Αιγαίου με πρόκληση «πρώτου μεγέθους».
 
Η Τουρκία διατηρεί σε ισχύ δύο ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τις οποίες έχει δεσμεύσει σε διεθνή χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο αλλά εντός του FIR Αθηνών δύο περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Η μία περικλείει μεγάλες περιοχές στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο τμήμα Αγίου Όρους, Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου και η άλλη την προσφιλή της περιοχή νότια της Ρόδου και μέχρι το Καστελόριζο.
 
Να σημειωθεί επίσης πως η Άγκυρα μπορεί να απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που προκάλεσε «διπλωματικό πυρετό» στην Αθήνα, αλλά δεν απέσυρε την NAVTEX 201/15 που τι συνόδευε και βάσει αυτής έχει δεσμεύσει μεταξύ Σκύρου και Λήμνου, σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μία περιοχή για ασκήσεις. 
 
Έχει φροντίσει λοιπόν η Τουρκία να διατηρεί ταυτόχρονα ανοιχτά τρία σημεία στα οποία μπορεί να στείλει είτε πλοία της είτε μαχητικά της και να στήσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο. Αυτό ασφαλώς θα πει κάποιος ότι θα μπορούσε να το πράξει ανά πάσα στιγμή. 
 
Το θέμα όμως είναι πως μετά την εξέλιξη με τη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα εμφανίζεται να έχει σπάσει τα μούτρα της και αυτό πιθανόν να θελήσει να το αποκαταστήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη της με μία «επιθετική» ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας είτε στο βόρειο Αιγαίο είτε στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές.
 
Η πιθανότητα μεγάλης τουρκικής πρόκλησης απασχολεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, τα οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο, ενώ σε στρατιωτικό υπάρχει διαρκής καταγραφή των τουρκικών κινήσεων, όπως έγραψε και το defencenet.gr σε προηγούμενο άρθρο του, με ετοιμότητα και των Ένοπλων Δυνάμεων.
 
Έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» ή ακόμη και μία προβοκάτσια.
 
Ραντάρ, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και η δύναμη «Δέλτα» είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας. Οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα, ιδίως στην περιοχή των Ιμίων, έχουν στείλει και υποβρύχια για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα…
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1st Chios Ladie Run

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Χίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας (8 Μάρτη), θα συμμετέχει στην δράση «s1st Chios Ladie Run» μοιράζοντας έντυπο υλικό και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις υπηρεσίες του Κέντρου. 

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ



Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά σχετικά με την αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και κυρίως η μη επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση τμήματος της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ κρατά δεμένα τα χέρια του οικονομικού επιτελείου ως προς τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής πολιτικής.

Όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών παίρνουν παράτασηΣύμφωνα πάντως, με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών παίρνουν παράταση. 

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος, αλλά η τροποποίησή του ή η αντικατάστασή του αναμένεται να «παγώσει» για το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως ακόμη ο ίδιος ανέφερε, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί κατά τον επόμενο προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, ασαφές παραμένει εάν και πότε αλλά και ποια θα είναι η κατηγορία των «εχόντων» επί των οποίων σχεδιάζεται να επιβληθεί έκτακτος φόρος, όπως και εάν ο φόρος στα τσιγάρα και το αλκοόλ αυξηθεί.

Ενιαίος ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για την θέσπιση ενός ενιαίου ΦΠΑ 16%, με τον κ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει απαράδεκτο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο το 23%. 

«Θα ήθελα να τον μειώσω εφόσον βέβαια μπορούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή» σημείωσε.

Την πρόταση αυτή είχε εξετάσει το 2010 η ηγεσία του τότε οικονομικού επιτελείου, αλλά την είχε απορρίψει, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Ωστόσο, θα μειωνόταν κατά 7% σε υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια

zougla.gr

Οι 122 κολασμένες μέρες



Oι κρίσιμοι «σταθμοί» για την κυβέρνηση και τη χώρα μέχρι τη λήξη του τετραμήνου

Τρίτη μεσημέρι και το Eurogroup ύστερα από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης καταλήγει με συνοπτικές διαδικασίες σε συμφωνία. Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ένταση, ένα «πινγκ - πονγκ» από e-mails ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και αυτήν των δανειστών, ώστε το τελικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η Ελλάδα να βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές.

«Και τώρα τι;» ήταν το κυρίαρχο ερώτημα λίγα λεπτά μετά την έκδοση του επίσημου ανακοινωθέντος. Η απάντηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους που παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις ήταν σαφής: κερδίσαμε λίγες εβδομάδες χρόνο. Θα πρέπει να δείξουμε αποτελέσματα.

Οι λίγες εβδομάδες, στις οποίες αναφέρθηκε το κυβερνητικό στέλεχος, είναι στην πραγματικότητα 122 ημέρες. Τυπικά, ο χρόνος μετράει από... Δευτέρα, έτσι ώστε να έχει εξασφαλιστεί και το πράσινο φως από τα εθνικά Κοινοβούλια για την τετράμηνη παράταση.

• Τι είναι λοιπόν αυτό που πρόκειται να συμβεί σε αυτές τις 122 ημέρες;
• Πότε θα συμβεί;
• Σε ποια θέση θα θέλαμε να βρίσκεται η Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου;
• Οι «σταθμοί» σε αυτήν την κρίσιμη ολιγόμηνη πορεία έχουν ως εξής:

28 Φεβρουαρίου

Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων, το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας παρατείνεται – και με τη βούλα πλέον – για επιπλέον τέσσερις μήνες μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015.

Η χώρα ανανεώνει την ιδιότητά της ως «ευρισκόμενης σε πρόγραμμα», κάτι που επιτρέπει στις τράπεζες της χώρας να δανειστούν και πάλι απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιορίζοντας την έκθεσή τους στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, γνωστό και ως ELA).

Ταυτόχρονα, αρχίζει να τρέχει ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιδείξει έργο επί των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με το κείμενο των μεταρρυθμίσεων – από εδώ και στο εξής μάλλον θα αναφερόμαστε σε αυτό ως «e-mail Βαρουφάκη».

5 Μαρτίου
Οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης συνεδριάζουν για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, από το οποίο βεβαίως θα απέχει η Ελλάδα με τα ελληνικά ομόλογα. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί (αν δεν έχει ανακοινωθεί νωρίτερα) ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και πάλι δεκτά ως εγγύηση, κάτι που θα μειώσει την έκθεση των ελληνικών συστημικών τραπεζών στον ELA περίπου κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

9 Μαρτίου
Ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησε το θέμα Ελλάδα – 11 Φεβρουαρίου το πρώτο έκτακτο Eurogroup, 16 Φεβρουαρίου το τακτικό που οδηγήθηκε στο γνωστό τελεσίγραφο, 20 Φεβρουαρίου με την επίτευξη συμφωνίας και 24 Φεβρουαρίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) με την επικύρωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων – η ευρωομάδα συνέρχεται πάλι. Αυτήν τη φορά, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αναμένεται να είναι το «κεντρικό πρόσωπο», καθώς θα έχει περάσει μόλις μια εβδομάδα από τις συνολικά 122 ημέρες της παράτασης.

18 Μαρτίου
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για τον ELA των ελληνικών τραπεζών. Δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αναμένεται να υπάρξουν, ειδικά αν έχει μεσολαβήσει από τις 5 Μαρτίου η απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης να γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Είναι πιθανό να συζητηθεί και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες – κατόπιν συνεννόησης και με τους άλλους δύο θεσμούς, δηλαδή Κομισιόν και ΔΝΤ – να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε το τελευταίο να μπορέσει να καλύψει ένα μέρος από το χρηματοδοτικό κενό που έχει εντοπιστεί για το πρώτο εξάμηνο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Η απόφαση του Eurogroup με την οποία δόθηκε η τετράμηνη παράταση, δεν προβλέπει τίποτα για χρηματοδότηση παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος Απριλίου.

Μέχρι τότε, η Ελλάδα καλείται να βρει τρόπο, με την πειθώ απέναντι στους δανειστές της και με ευρηματικότητα, ώστε τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που πρέπει να αποδώσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα να αποδοθούν απευθείας στο ΔΝΤ χωρίς καν να περάσουν από το Λογιστήριο του Κράτους.

27 Μαρτίου
Ενώ η Ελλάδα θα έχει δαπανήσει ήδη τον πρώτο από τους δύο μήνες που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να δείξει ουσιαστικά δείγματα γραφής επί του κειμένου με τις μεταρρυθμίσεις, ο οίκος Moody’s είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία και τα ομόλογα.

Τέλος Απριλίου
Χρονικό σημείο - σταθμός: οι «θεσμοί» μπαίνουν σε διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση χρημάτων από τους δανειστές. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, μέρος στις διαπραγματεύσεις θα πάρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η σχέση με το οποίο δεν χρειάστηκε καμία παράταση καθώς διαρκεί μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Πώς θα γίνει αυτή η αξιολόγηση; Ερωτηθείς, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι το σκηνικό... τρόμου που βίωσε η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν θα υπάρξει ξανά. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι δεν θα αναμένουμε την άφιξη των τριών ανώτατων υπαλλήλων της τρόικας, οι οποίοι, αν και υπάλληλοι, κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με υπουργούς, τις περισσότερες φορές εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στο ερώτημα πώς θα γίνεται η διαδικασία, ξεκάθαρη απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι οι ανταλλαγές στοιχείων και απόψεων θα γίνεται μέσω Βρυξελλών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο.

Ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς θα αρχίσουν πλέον να λύνονται οι απορίες σε θέματα τα οποία μας είναι γνωστά μόνο σε μορφή τίτλων.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1 Τι θα γίνει με τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας; Θα μας επιβληθεί ΕΝΦΙΑ, ο ΦΜΑΠ και ποιο θα είναι το ύψος του;
2 Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης του ΦΠΑ; Θα αυξηθούν συντελεστές και, αν ναι, πού;
3 Πώς θα κλείσουν τα παράθυρα που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση; Θα καταργηθούν προνόμια που απολαμβάνουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες μπορούν και σήμερα να συνταξιοδοτούνται στα 52 ή στα 55;
4 Τι και πώς θα αλλάξει στα εργασιακά; Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό και πότε;

11 Μαΐου
Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι πιθανό να ξανατεθεί το θέμα Ελλάδα.

Αν όλα έχουν πάει με βάση τον σημερινό προγραμματισμό – και εφόσον η ελληνική οικονομία περάσει τις «εξετάσεις» –, το Eurogroup ουσιαστικά θα ανάψει το πράσινο φως για να πάρει χρήματα η Ελλάδα (κατ’ ελάχιστον την δόση των 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον EFSF, αλλά και τα 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, λογικά θα πρέπει να ξεκινάει η συζήτηση για το τι θα περιέχει το «συμβόλαιο», όπως συχνά - πυκνά το περιγράφει ο Βαρουφάκης, εννοώντας τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της για την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε και τυπικά θα έχει λήξει και η δεύτερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

18 Ιουνίου
Μια ακόμη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα βρισκόμαστε πλέον δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της παράτασης και είναι πολύ πιθανό, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, να μπαίνει στο τραπέζι ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη συζήτηση αναμένεται να έχουμε σύμμαχο τουλάχιστον έναν από τους τρεις θεσμούς» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος δείχνοντας προς την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεδομένου ότι το «κούρεμα» έχει βγει εκτός συζήτησης, θα αναζητηθούν οι «έξυπνοι τρόποι» που θα επιτρέψουν την απομείωση των τόκων που θα καλούμαστε να πληρώνουμε ως χώρα για την περίοδο μετά το 2015 και ειδικά μετά το 2021, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος που έχει δώσει ο EFSF για την καταβολή των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Ειδικά το 2021 και το 2022, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα βουνό από τόκους (όπου το βουνό μεταφράζεται σε ποσά της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως).

25-26 Ιουνίου
Για τη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει ανακοινωθεί από τώρα η ατζέντα. Είτε όμως η Ελλάδα είναι σε αυτήν είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: το θέμα θα κυριαρχεί στην επικαιρότητα καθώς οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας – μιας συμφωνίας η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα καλύψει την περίοδο από το 2015 μέχρι και το 2019 – θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Και πάλι θα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα. Πολύ απλά διότι, με το που θα μπει ο Ιούλιος, η χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «βουνό» δανειακών υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν όχι μόνο για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: για να μπορέσει να μπει και η Ελλάδα, τελευταία από τις χώρες της ευρωζώνης, στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ.

Ίσως με αυτόν τον τρόπο να πειστούν και οι αγορές για την οριστική έξοδο την Ελλάδας από τη ζώνη του κινδύνου με αποτέλεσμα την ταχεία αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων.

Συμπέρασμα
Από αυτό το «ταξίδι» των 122 ημερών είναι προφανές ότι η αποτυχία από την επιτυχία απέχει όσο μια επιτυχημένη σκληρή – ίσως πιο σκληρή από αυτήν που έγινε μέχρι σήμερα – διαπραγμάτευση. Και όχι μόνο. Σε αυτές τις 122 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο εξελέγη: να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με απτά αποτελέσματα και να φέρει στην επιφάνεια τα πρώτα φαινόμενα διαφθοράς.

Από τους καρπούς σε αυτά τα δύο μέτωπα θα κριθεί το κυβερνητικό έργο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.
topontiki.gr

ΙΣΧΥΡΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΣΙΠΡΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Καθόλου εφησυχασμένος δεν πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τις συνεδριάσεις τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η έκταση των διαφωνιών που καταγράφηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σίγουρα δεν του επιτρέπει να φέρει το θέμα της παράτασης της δανειακής σύμβασης στη Βουλή,αν προηγουμένως δεν κατορθώσει να κάμψει τις αντιστάσεις δεκάδων (!) βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την ευρωομάδα, αλλά και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση της Αθήνας στις Βρυξέλλες. Δεν είναι το ζήτημα ότι ο πρωθυπουργός θα κινδύνευε να μην περάσει από τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση ή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, στην οποία λίστα δεν έχει συμπεριληφθεί ατόφια καμία (!) απολύτως από τις προεκλογικές του υποσχέσεις στη Θεσσαλονίκη. Τα μνημονιακά κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν με χέρια και με πόδια τις ρυθμίσεις αυτές. Για τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα όμως θα συνιστούσε πολιτική καταστροφή να καταψηφίσουν δέκα, είκοσι ή περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστάμενοι από πολλαπλάσιους μνημονιακούς νεοδημοκράτες! Ακόμη δυσκολότερα αποδείχθηκαν τα πράγματα για τον πρωθυπουργό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εν πρώτοις ο νέος «τσιπρικός» γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος πήρε μόλις... 102 ψήφους από τα 200 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται για κάποιο αξιοζήλευτο ποσοστό. Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τις 64 ψήφους που πήρε ο υποψήφιος που προτάθηκε από την Αριστερή Πλατφόρα, Αλέκος Καλύβης, και τις 32 ψήφους των λευκών, το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα γίνεται οριακό (102-96). Κάτι ανάλογο έγινε και κατά την ανάδειξη των μελών της 11μελούς πλέον Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξι από τα μέλη της είναι «προεδρικοί», τέσσερα ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και ένα μέλος ανήκει στην ΚΟΕ - άρα τελικό σκορ 6-5. Εύκολα «καθαίρεσαν» διά της μη επανεκλογής του οι «προεδρικοί» τον υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής του κόμματος (!) Γιάννη Μηλιό, από τη στιγμή που αυτός διαφώνησε από τα αριστερά. Εξίσου εύκολα «εξαφάνισαν» από την Πολιτική Γραμματεία τους «Πασοκογενείς», έστω και αν αυτές οι απομακρύνσεις «φτώχυναν» πολιτικά το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν αναίρεσε το γεγονός ότι οι διαφωνίες απέναντι στη συμφωνία με την ευρωομάδα παραμένουν βαθύτατες, ενδεχομένως και αγεφύρωτες κυριολεκτικά. «Βόμβα» αποτέλεσε η κίνηση της Αριστερής Πλατφόρμας να υποβάλει τροπολογία στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, η οποία ερχόταν σε ολομέτωπη σύγκρουση με την ασκηθείσα κυβερνητική γραμμή στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.
Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση -και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση- με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων η τροπολογία αυτή. «Παρά τις συμφωνίες του Eurogroup», η τροπολογία αυτή έβαζε γραμμή να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας φυσικά και την κυβέρνησή του «στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων». Η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε με 92 από τις 200 ψήφους των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατά, 68 υπέρ και 5 λευκά, ενώ 35 μέλη της ΚΕ δεν ψήφισαν για διάφορους λόγους.
Οταν όμως μόλις το 56% όσων ψήφισαν απέρριψε μια πρόταση που συνιστά πλήρη διαφωνία με την ασκηθείσα στο θέμα αυτό κυβερνητική πολιτική (ποσοστού που αποτελεί το 46% του συνόλου των μελών της ΚΕ, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι θα ψήφιζαν αυτοί που απείχαν), είναι εξόφθαλμο ότι υφίσταται σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Οταν σχεδόν τα μισά ανώτατα στελέχη της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν πειστεί για την ορθότητα της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση, είναι άραγε δυνατόν να έχει πειστεί η ελληνική κοινωνία; Μπορεί να είναι ευρηματική ως ρήση αυτή του Νίκου Παππά ότι «οι κριτικές είναι φυσικά καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», αλλά το πρόβλημα υπάρχει και είναι βαθύ.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015
iskra.gr

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ «ΜΕΣΟΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»...



Του ΣΤΑΘΗ* 
Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο. Χρόνο υπέρ της. Και χρόνο εναντίον της.
Η συμφωνία του Eurogroup, μεταβατική προς την τελική συμφωνία του Ιουλίου, εξασφάλισε για την κυβέρνηση χρόνο στο εξωτερικό (υπέρ της κι εναντίον της) και χρόνο στο εσωτερικό (υπέρ της).
Εις ό,τι αφορά τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, νομικώς συνεχίζονται, πολιτικώς αμφισβητούνται. Και τα δύο. (Και μόνον αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μην έρθει στη Βουλή για επικύρωση, αλλά μόνον προς ενημέρωσιν συμφωνία του Εurogroup, διότι

η υπερψήφισή της θα επικύρωνε τα προηγούμενα χωρίς να έχουν κατακτηθεί τα επόμενα. Ορισμένα εκ των οποίων, αν εν τέλει κατακτηθούν, μπορεί με τις αναμενόμενες συμφωνίες του Ιουλίου να ανατρέπουν ορισμένα απ’ τα προηγούμενα.) Η τελική συμφωνία είναι αυτή που θα πρέπει να έρθειστο Κοινοβούλιο προς υπερψήφιση (ή καταψήφιση) και τότε θα είναι φανερό αν η χώρα θα έχει βγειαπ’ το Μνημόνιο. Τότε θα γίνει φανερό αν μπορεί να τροποποιηθεί, να βελτιωθεί και πάντως να υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση χωρίς Μνημόνιο. Και τότε, τέλος, θα γίνει φανερό αν μπορεί να επισυμβεί επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με σκοπό την ουσιώδη απομείωσή του.
Τις πρώτες τριάντα μέρες μετά τις εκλογές, ο χρόνος για την κυβέρνηση, τον λαό και τη χώρα υπήρξε πολύ πυκνός και ταυτοχρόνως αδρανής. Εις ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας έλαβε το βάπτισμα του πυρός όπως οι «παίδες εν καμίνω»
κι επιπροσθέτως στον «λάκκο των λεόντων». Αν ερμηνεύω σωστά όσα σε χαμηλούς τόνους λέει ο κ.Δραγασάκης, η ύπαρξη στο εξής εναλλακτικών σχεδίων στη διάθεση της κυβέρνησης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Διότι μπορεί το μεταδιαπραγματευτικό σόου του κ. Βαρουφάκη να συνεχίζεται, αλλά επί της ουσίας ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στα ζέοντα. Μπορεί να ’ναι και «δική μας τράπεζα η ΕΚΤ», μπορεί να είμαστε «μέλη του ΔΝΤ», αλλά η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση που δεν μπορεί να θεραπεύεται με λεκτικές ακροβασίες, οι οποίες μάλιστα τα τελευταία πολλά εικοσιτετράωρα καταναλώθηκαν έως σκασμού.
Αυτό που δίνει δυνατότητες στον χρόνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο είναι ηπρωτοφανής λαϊκή υποστήριξη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός
ότι ενώ η κυβέρνηση (έχει μεν εξαγγείλει αλλά ακόμα) δεν έχει πάρει φιλολαϊκά νέα μέτρα, ο λαός την υποστηρίζει όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα. Οχι μόνον λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της απέναντι στον λαό και να πάρει ασμένως τα πρώτα απ’ αυτά τα μέτρα, αλλά και να χρησιμοποιήσει αυτήν την πρωτοφανή υποστήριξη του λαού και στα δύο μέτωπα που έχει ανοίξει. Και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Και ας μην αυταπατώνται ορισμένοι ότι ο λαός θέλει λίγα και θα μείνει ευχαριστημένος με αυτά. Ο λαός θέλει λίγα για αρχή (ώστε να αποδειχθεί ότι είναι εφικτά τα πολλά που θέλει για το μέλλον, το εγγύς μέλλον). Και όταν λέμε «πολλά» εννοούμε αυτά που του αξίζουν.
Τη στιγμή αυτή ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονος. Ο διάλογος στην κοινωνία, όχι τόσο, αλλά ακριβώς επειδή χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της αναμονής (που τρέφει την ελπίδα), είναι ένας διάλογος καθοριστικός. Και με ορατό ορίζοντα. Ή η κοινωνία θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την υποτέλεια, με αποτέλεσμα η υποστήριξή της στην νέα κατάσταση να ριζώσει και να γίνει όπλο, ή θα διαπιστώσει ότι η παθολογία που επί μακρόν την ταλάνισε επαναλαμβάνεται με αμελητέες αυξομειώσεις, οπότε θααποστασιοποιηθεί. Με απογοήτευση ή οργή, ό,τι κι αν σημαίνουν αυτά τα δύο.
Ερχεται η άνοιξη (και καλόν μήνα σ’ όλους σας) κι αυτήν την άνοιξη το «φείδου χρόνου» αποδεικνύεται ιδιαιτέρως κρίσιμο, αν θέλουμε η πατρίδα μας να οδηγηθεί σε μια νέα άνοιξη, σε μια νέα αρχή. Οι εχθροί του λαού δεν αδρανούν, διά των συγκροτημάτων τους βυσσοδομούν για «νέες» κιόλας κυβερνήσεις με «Παπαδήμους» και «ποταμόψαρα», τρέμουν μήπως και απονεμηθεί δικαιοσύνη, λεονταρίζουν και καγχάζουν. Ταυτοχρόνως η Γερμανική Ηγεμονία βυσσοδομεί με τη σειρά της σε όλα τα επίπεδα και με όπλα τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας συν τις δημοσιονομικές της ανάγκεςθέλει να τη σφάξει μέρα μεσημέρι, στη μέση στο παζάρι, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όλης της Ευρώπης, των λαών της και της κάθε είδους αριστεράς, πλην των σοσιαλδημοκρατών και των χρήσιμων αριστεριστών που έχει ήδη ενσωματώσει.
Αυτή η επίφαση δημοκρατίας που κρατάει απ’ αυτήν το τελετουργικό της και σκοτώνει την ουσία της στη «μάχη της Ελλάδας», αν νικήσει, θα κλείσει έναν κύκλο. Της μετασοβιετικής εποχής, όσον ακόμα υπήρχαν κοινωνικές δομές υπέρ της εργασίας και στην υποδομή και στο εποικοδόμημα. Ασθενείς κι όλο ασθενέστερες δομές, αλλά ακόμα υπαρκτές.
Στην Ελλάδα φθάσαμε 6.500.000 Ελληνες να ζουν κάτω απ’ το όριο, στο όριο και μέσα στη φτώχεια. Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός, προϋποθέτει ήττα σε πόλεμο ευρείας κλίμακας.
Αυτοί που μας έφεραν έως εδώ, οι εταιρείες τους, τα κόμματά τους, οι δημοσιογράφοι τους, οι διασυνδέσεις τους είναι εδώ και «τραγουδάνε ακόμα», απειλούν ακόμα. Επιδιώκουν, κιόλας, ρεβάνς!Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Το μόνον όπλο που έχουμε εναντίον τους είναι η κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας που οι ίδιοι ψηφίσαμε. Και η ψήφος μας κάνει το έργο αυτής της κυβέρνησης βαρύ (όσο και κρίσιμο). Κάθε παθολογία απ’ το παλιό, που ο οποιοσδήποτε Συριζαίος, είτε απ’ την κυβέρνηση, είτε απ’ το κόμμα, επαναλαμβάνει, συνιστά χτύπημα για τις λαϊκές προσδοκίες και κίνδυνο για τον λαό.
Ρουσφέτια, διορισμοί κολλητών, επιδοτούμενες τέχνες, διασπάθιση του κρατικού χρήματος μέσω των αμαρτωλών ΜΚΟ δεν έχουν καμμιά θέση στη νέα διακυβέρνηση. Οσοι νομίζουν ότι η ηθική επανάσταση
είναι άσχετη με την οικονομική ανάταξη και την πολιτική ανόρθωση, είναι βαθειά νυχτωμέοι. Οσοι νομίζουν ότι η αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος είναι ηθικολογία κι όχι συστατικό εκ των ων ουκ άνευ για τη νέα διακυβέρνηση, απλώς είναι ιδιοτελείς και τυχοδιώκτες. Ο,τι πιο καταστροφικό, δηλαδή, σε μια ιστορική στιγμή, που η χώρα χρειάζεται, περισσότερον παρά ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια, μεταρρυθμιστές και επαναστάτες...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

iskra.gr

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
Με σημερινό  του άρθρο στη βρεταννική Guardian ο Κώστας Λαπαβίτσας εξηγεί τι συνέβη στη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου, τι κερδήθηκε και τι πρέπει να διεκδικηθεί τους επόμενους κρίσιμους τέσσερις μήνες. Αναλύει τι σημαίνει "Η μάχη για την Ελλάδα μόλις άρχισε" (Τhe fight for Greece has just begun), που ήταν και ο αρχικός τίτλος του άρθρου τον οποίο η εφημερίδα άλλαξε σε "To beat austerity Greece must break free from the euro" (δηλαδή: " Για να κτυπηθεί η λιτότητα, η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ). 
Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και της ΕΕ μετά από τρεις βδομάδες εντόνων διαπραγματεύσεων, αποτελεί ένα συμβιβασμό που επιτεύχθηκε κάτω από οικονομικούς εξαναγκασμούς. Το κέρδος για την Ελληνική πλευρά είναι ότι κράτησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να δώσει τη μάχη την επόμενη μέρα.
Αυτή η μέρα δεν είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τον Ιούνιο μια μακροχρόνια οικονομική συμφωνία, έχοντας μπροστά της την αποπληρωμή δύο σημαντικών δόσεωντον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο. Στους επόμενους τέσσερεις μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να δράσει πολύ καλύτερα, αλλά να διαπραγματευτεί, να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που έχει  ανακοινώσει. Όλη η Ευρωπαϊκή Αριστερά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μια ενδεχόμενη ελληνική επιτυχία θα σημάνει ότι το δόγμα λιτότητας που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να ξεπεραστεί.
Στη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σε μια διπλή παγίδα. Από τη μία  ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ ως προς την παροχή ρευστότητας, χωρίς την οποία η λειτουργία τους θα σταματούσε. Όμως ο κ. Draghi της ΕΚΤ αύξησε την πίεση προς την ελληνική πλευρά περιορίζοντας τους όρους της παροχής ρευστότητας. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες φοβούμενες τις εξελίξεις και με τους καταθέτες τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους εν όψη τερματισμού των διαπραγματεύσεων, βρέθηκαν να χάνουν εκατομμύρια ευρώ ρευστότητας καθημερινά. Από την άλλη, ήταν η ανάγκη του ελληνικού κράτους για χρηματική βοήθεια, ώστε να εξυπηρετήσει το χρέους και ταυτόχρονα να πληρώσει έγκαιρα μισθούςσυντάξεις, κλπ. Όσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις η ανάγκη για χρηματοδότηση μεγάλωνε. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΕ καθοδηγούμενη από τη Γερμανία περίμενε κυνικά μέχρι η πίεση στις ελληνικές τράπεζες να φτάσει στο ζενίθ. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑθα έπρεπε να αποδεχθεί τη συμφωνία ή να αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα χαοτικές οικονομικές συνθήκες, για τις οποίες δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη.
Η συμφωνία επέκτεινε την ήδη υπάρχουσα δανειακή σύμβαση, δίνοντας στην Ελλάδα τέσσερεις μήνες εγγυημένης χρηματοδότησης, υποβαλλόμενη σε τακτική αξιολόγηση από θεσμούς όπως ηΕυρωπαϊκή Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Η χώρα εξαναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποδέχεται να συμμορφωθεί «πλήρως και στην ώρα τους» με όλες τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Επίσης, ότι θα στοχεύσει στην επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων, θα παραιτηθεί απόμονομερείς ενέργειες που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς της στόχους και θα ξεκινήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αντίθετες σε ότι εξείγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις, το βασικό μισθό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξάλειψη της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα του να παραμείνει ζωντανή. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη το 2014 καταγράφηκε μόλις στο 0.7%, ενώ το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά το τελευταίο τετράμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 3.8% τον Δεκέμβριο και ακόμα και στις λιανικές πωλήσεις σημειώθηκε πτώση κατά 3.7% παρά την περίοδο Χριστουγέννων. Η πιο ανησυχητική ένδειξη όμως είναι η πτώση των τιμών κατά 2.8% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μια οικονομία που έχει εισέλθει σε μια συνεχή τροχιά υποτίμησης, με ελάχιστο ή μηδαμινό έλεγχο της κατάστασης. Απέναντι σε αυτό το φόντο, η επιμονή της ΕΕ στη λιτότητα και στις πρωτογενείς ισορροπίες φαντάζει ως μία καθαρή εκδικητική τρέλα.
Οι τέσσερεις μήνες που έρχονται θα είναι μια περίοδος συνεχούς αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο να περάσει με επιτυχία την αξιολόγηση του Απριλίου, ώστε οι θεσμοί όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΚ να εγκρίνουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο βαριά που τα γεγονότα μπορεί να προκύψουν ακόμα γρηγορότερα. Ο φόρος εισοδήματος καταρρέει, εν μέρει λόγω του οικονομικού παγώματος και εν μέρει λόγω του ότι ο κόσμος καθυστερεί τις πληρωμές ελπίζοντας σε πολιτικές ελάφρυνσης από τη δυσβάσταχτη φορολογία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.
Τα δημόσια ταμεία ήδη θα στερεύουν μέχρι τον Μάρτιο όταν θα πρέπει να γίνουν σημαντικές πληρωμές του χρέους. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει επιτυχώς την χώρα μέσα από αυτές τις δυσκολίες, τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια μακροχρόνια οικονομική συμφωνία. Η παγίδα του Φεβρουαρίου είναι ακόμα ενεργή και έτοιμη να εμφανιστεί ξανά.
Το ερώτημα είναι τι θα πρέπει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε και πως θα μπορούσε η Αριστερά ανά την Ευρώπη να βοηθήσει. Το πιο ζωτικής σημασίας βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς  την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα.
Για να αποφύγει τη συντριβή ή την ολοκληρωτική παραχώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη περίοδο πρέπει να είναι ειλικρινά ριζοσπαστικός Η δύναμή μας αντλείται αποκλειστικά από την μεγάλη στήριξη του κόσμου την οποία ακόμα δεχόμαστε. Η κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν την εργατική τάξη από την τρομακτική πίεση των τελευταίων ετών: απαγόρευση πλειστηριασμών, διαγραφή εγχώριου χρέους, επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση κατώτατου μισθού, διακοπή ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το πρόγραμμα με το οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η επιτήρηση από τους θεσμούς θα πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα στις προτεραιότητές μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λαϊκή υποστήριξη.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή μας πρέπει να προσεγγίσει τις διαφαινόμενες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό του Φεβρουαρίου. Η ΟΝΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει ποτέ μια πιο φιλική νομισματική ένωση προς τον εργαζόμενο λαό. Η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει μια σημαντική γκάμα επιλογών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να προετοιμαστεί για έκτακτα μέτρα ρευστότητας λαβαίνοντας υπ’ όψιν ότι όλα τα ενδεχόμενα μπορούν να είναι διαχειρίσιμα εάν ο λαός είναι έτοιμος. Εν τέλει, η ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την ανασύνθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μόνο εάν η Αριστερά αποτινάξει τις αυταπάτες της και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές, οι οποίες θα βγάλουν επιτέλους την Ευρώπη από τον παραλογισμό που μπήκε με την επιβολή του κοινού νομίσματος. Τότε, μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία να εξαλειφθεί η λιτότητα που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως, ο χρόνος περνάει γρήγορα για όλους μας.
* Πηγή: costaslapavitsas.blogspot.gr