Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ CHIOS RUNNING ΣΤΟ ΠΙΤΥΟΣ



Εφόσον ο καιρός δεν είναι βροχερός , με την ίδια όρεξη συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τη Χίο μας!
Την Κυριακή 23-12-2012 και ώρα 09:00 ραντεβού στο Πιτυός (στο Δημοτικό Σχολείο).
Αναμένεται θεαματική διαδρομή διάρκειας 4 περίπου ωρών!
Προσυγκέντρωση, όπως την προηγούμενη φορά στις 08:15 το πρωί στο Δημαρχείο της Χίου, 
όπου θα διανεμηθούν τα άτομα στα αυτοκίνητα για ομαδική μετακίνηση.
Προσοχή σε ρουχισμό, τροφοδοσία και κατάλληλο υπόδημα!

Η ευθύνη συμμετοχής βαρύνει αποκλειστικά τον κάθε συμμετέχοντα,
σε περίπτωση ατυχίας του ή τραυματισμού του!

Πληροφορίες από τον Νικήτα Ντάτη, 697729616

ΦΕΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ


της ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ
Φέτος αποφασίζουμε να αγοράσουμε τα δώρα των Χριστουγέννων από τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς μας, από τη φίλη που δημιουργεί κοσμήματα και χειροτεχνίες, από τον τεχνίτη της
γειτονιάς, τον συνοικιακό βιβλιοπώλη, απ’ όποιον αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση της πόλης μας.
Ας δώσουμε τα χρήματά μας σε φίλους, γείτονες, γνωστούς, ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη… όχι στις πολυεθνικές και στους μεγάλους επιχειρηματίες που δίνουν μισθούς πείνας στους εργαζομένους και εγκαθιστούν τις επιχειρήσεις τους στο άλλο άκρο της Γης. Έρχονται γιορτές, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο θα ψωνίσουμε είτε δώρα, είτε τα απολύτως απαραίτητα. Κάποιοι που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα θα ταξιδέψουν κιόλας. Ας αποδείξουμε ότι αγαπάμε τη χώρα μας αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα και ας επισκεφτούμε τους πανέμορφους Ελληνικούς προορισμούς μας. Κανείς μας δεν χρειάζεται κάποιο αγαθό που η χώρα μας δεν μπορεί να του το προσφέρει. Αντιθέτως με το να κινηθεί η αγορά του τόπου μας ίσως εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο σε κάποιους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη επιβίωσης!

14/01/2013 ΑΝΟΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ (ΠΕΠ- 2013)

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2012


Επιτέλους!  Προκηρύσσεται στις 14 Γενάρη 2013 το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ! 
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) ύψους 456 εκατ. ευρώ και το ποσό κατανέμεται στις περιφέρειες. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση των οποίων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 80% των κονδυλίων θα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% νέες, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 22.500.000€.
Το ποσοστό επιχορήγησης προβλέπεται σε 50% για μικρές επιχειρήσεις, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής μας, και σε 40% για μεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών (έως τα μέσα Μαρτίου) για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα διαρκέσει δύο μήνες και εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013.
Οι επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, περιλαμβάνουν:
  • δαπάνες για βελτιώσεις κτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων,
  • δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού – μηχανημάτων – συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας – συστημάτων αυτοματοποίησης,
  • δαπάνες πιστοποίησης και εφαρμογής συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
  • δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας,
  • δαπάνες προβολής προώθησης,
  • δαπάνες λογισμικού,
  • λειτουργικές δαπάνες, κ.ά.
Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) δηλαδή τα επιμέρους επαγγέλματα που θα είναι επιλέξιμα για ενίσχυση, θα αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας: Μεταποίηση, Τουρισμό, Εμπόριο και Υπηρεσίες. Προβλέπεται μάλιστα να ομαδοποιηθούν από τις  περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες: υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας.  Το κριτήριο αυτό θα λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων και κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.  Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δίνεται στην καινοτομία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας.
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης (σύνολο δημόσιας δαπάνης και ιδιωτικής συμμετοχής), μπορεί να κυμαίνεται:
  • από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τους τομείς Μεταποίησης και Τουρισμού
  • από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τους τομείς του Εμπορίου και των Υπηρεσιών
Η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή με συνδυασμό των δύο.  Στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που διατίθενται μέσω των Τραπεζών. Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορούν να ζητήσουν την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ για δάνεια ή εγγυητικές επιστολές, ή την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Για περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι!

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013




Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα ισχύουν τα προγράμματα για τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και τα «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας».
Την παράταση των προγραμμάτων ανακοίνωσαν, σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276. Τα 43 Κέντρα Διημέρευσης εξυπηρετούν 1176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους.
«Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας στηρίζοντας με ότι δυνάμεις διαθέτει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά». Συμπλήρωσε δε ότι «μέσα από αυτές τις δομές στηρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με αναπηρία, που έχουν πραγματικά ανάγκη το κοινωνικό κράτος», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των προγραμμάτων ΚΗΦΗ και «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας». Τόνισε δε ότι η χρηματοδότηση των δυο αυτών προγραμμάτων εξασφαλίστηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( ΕΚΤ), ενώ το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης αυτών των δομών από φορείς του υπουργείου Εργασίας».
newsit.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΑΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Subject: Commission says Chios would probably not have received any aid from the European Solidarity Fund
[Greece, REGIONAL POLICY]
km-DNS-GR Thursday, December 20, 2012 7:10:00 AM CET
A spokesman for the European Commission answered a question tabled by Kathimerini newspaper, regarding the concern caused after a question tabled by MEP Nicholaos Chountis to Commissioner Johannes Hahn, on whether the island of Chios could receive aid from the European Solidarity Fund following last summer's catastrophic fires. Mr Hahn replied that Greece did not submit a relevant request and cannot submit such a request now, as the deadline has expired. Therefore, there was an impression that there was negligence on the part of the government. Yet, the Commission said yesterday that this impression is mistaken, as the fires on the island of Chios would probably not have been eligible for the European Solidarity Fund and Greece would have wasted time and money on an unsuccessful application. On the contrary, Avghi newspaper reveals a document by the Governor of the North Aegean Region, Athanasios Giakalis, which proves the island of Chios fulfilled the conditions to receive aid from the European Solidarity Fund. Avghi newspaper comments that the document refutes the organised attempt by the government to convince that Chios was not eligible for such an aid. The document, signed by Mr Giakalis, notes that the fires on Chios could be included in the extraordinary disasters category, according to article 2.2 of the European Solidarity Fund. MEP Nicholaos Chountis, who brought the document to light, spoke of a "crime against Chios".





Ανεπίσημη μετάφραση
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή λέει ότι η  Χίος πιθανώς δεν θα ελάμβανε καμία ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.  Έγγραφο στον Ευρωβουλευτή Χουντή αποκαλύπτει το αντίθετο.
[Ελλάδα, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ]
Πηγή countrykm-DNS-GR
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 7:10:00 πμ

Εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε η εφημερίδα Καθημερινή, σχετικά με την ανησυχία που προκαλείται μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νικόλαος Χουντής προς τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, σχετικά με το εάν το νησί της Χίου θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Hahn απάντησε ότι η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν μπορεί να υποβάλλει  ένα τέτοιο αίτημα τώρα, καθώς η προθεσμία έχει λήξει. Ως εκ τούτου, υπήρχε η εντύπωση ότι υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε χθες ότι η εντύπωση αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς η πυρκαγιά στο νησί της Χίου, πιθανώς δεν θα ήταν επιλέξιμη δαπάνη για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα θα είχε χάσει χρόνο και χρήμα σε μια ανεπιτυχή αίτηση. Αντίθετα, η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει ένα έγγραφο από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιου Γιακαλή, που υποστηρίζει  ότι  το νησί της Χίου πληρούσε τις προϋποθέσεις για να λάβει ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Στα σχόλια της εφημερίδας Αυγή υποστηρίζεται ότι το έγγραφο απορρίπτει την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η Χίος δεν ήταν επιλέξιμη για μια τέτοια βοήθεια. Το έγγραφο, που υπογράφεται από τον κ. Γιακαλή, σημειώνει ότι οι πυρκαγιές στη Χίο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των μεγάλων καταστροφών, σύμφωνα με το άρθρο 2.2 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης. Ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Χουντής, ο οποίος έφερε το έγγραφο στο φως, μίλησε για ένα «έγκλημα κατά της Χίου".

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η απάντηση της επιτροπής για τη Χίο Επιτροπή διευκρινίζει την υπόθεση σχετικά με τις πυρκαγιές στο νησί της Χίου / Η απάντηση της Κομισιόν για τη Χίο στην Καθημερινή, σελίδα 5, ΝΙΚΟΣ Χρυσολωράς: Πέμπτη 20 του Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΓΗ: Έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Χίος θα έχουν λάβει ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης / Χίος: Ενώ συντρέχουν οι όροι για δωρεάν χρηματοδότηση, δεν έστειλαν ποτέ την αίτηση, ΣΕΛΊΔΑ 11, ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΑΚΗΣ: Πέμπτη 20 του Δεκεμβρίου, 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
            «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
                                                                  
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012





Για το θέμα της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σημαντικών καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Χίο, όπως ενημερωθήκαμε από την Περιφερειακή Αρχή στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν υπεβλήθη σχετικό αίτημα από το αρμόδιο Υπουργείο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Με αφορμή τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, θέλουμε να καταθέσουμε την δική μας άποψη.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούνται, ήταν από την αρχή γνωστές ή τουλάχιστον έγιναν γνωστές στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι την ολοκλήρωση της πρότασης και την αποστολή της στο αρμόδιο Υπουργείο στις 17.10.2012, λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρότασης (27.10.2012). Αν λοιπόν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε θα έπρεπε να τεκμηριωθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην πρόταση που κατατέθηκε. Αν όμως δεν υπήρχαν, τότε ήταν λάθος να καλλιεργούνται προσδοκίες στους πολίτες της Χίου για μια πρόταση που δεν είχε καμία τύχη.

Αυτό όμως που όφειλε από την πρώτη στιγμή να πράξει η Περιφερειακή Αρχή και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου ήταν να παρακολουθήσει το θέμα και να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά κυρίως τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της Χίου για την πρόθεση του Υπουργείου να μην καταθέσει την πρόταση. Και αν το Υπουργείο αδικαιολόγητα είχε τη θέση αυτή, να ζητήσει να υπάρξει έντονη αντίδραση και να ασκηθεί πίεση απ’ όλους προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση.

Αντί αυτού, με έκπληξη χθες ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε και γραπτή ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο το Νοέμβριο σχετικά με την μη κατάθεση της σχετικής πρότασης γιατί δεν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Και για την εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα καμία απολύτως ενημέρωση και καμία αντίδραση από την Περιφερειακή Αρχή.

Ο καθένας συνεπώς μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ..  




Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί στη Χίο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο πλαίσιο συντονισμένων και όχι αποσπασματικών ενεργειών, με τη στενή και συνεχή συνεργασία όλων των φορέων, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αυτό επισημάναμε ως Παράταξη και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στη Χίο. Αυτό δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργαστούμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, να δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει αποτέλεσμα στην πράξη για τη Χίο.