Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΟ "ΜΠΛΟΚΟ" ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ 26 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟneo-mploko-sti-diathesimotita-apo-to-protodikeio-irakleioy 
Την πρώτη νίκη κατέκτησαν, σήμερα, οι 26 εργαζόμενοι στο δήμο Ηρακλείου και τη ΔΕΠΤΑΗ, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη «μαύρη» λίστα της διαθεσιμότητας.

Με προσωρινή διαταγή το Δικαστήριο απαγορεύει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 9 εργαζόμενοι της ΔΕΠΤΑΗ και οι 17 του δήμου Ηρακλείου που κινδυνεύουν. Το Πρωτοδικείο Ηρακλείου απαγορεύει να τεθούν σε διαθεσιμότητα ως τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 8 Φεβρουαρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τηλ: 22710-26614, Fax:22710-26611


Καταδικάζουν το λαό του νησιού σε συνθήκες του περασμένου αιώνα

            Η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων και η ταυτόχρονη μεγάλη άνοδος της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν φέρει τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού σε απελπισία.

            Εκατοντάδες νοικοκυριά των λαϊκών συνοικιών (Βαρβάσι, Τουρλωτή, Κοφινάς, Καστέλο, Γιαλούρικα κ.α)  και των χωριών του νησιού μας περνούν τις μέρες των γιορτών σε συνθήκες παγωνιάς, αφού οι κυβερνητικές επιλογές για συνεχείς μειώσεις στα λαϊκά εισοδήματα και αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης το έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, που πολλές οικογένειες, αλλά και πολυκατοικίες, δεν έχουν κάνει ούτε μία παραλαβή πετρελαίου φέτος. Έτσι η απογείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών έρχεται να συμπληρώσει έναν ακόμα κρίκο στη σφοδρή πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα.
            Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κάλυψη των άλλων στοιχειωδών αναγκών για την καθημερινή επιβίωση. Απελπιστική είναι η κατάσταση που 'χουν διαμορφώσει στη θέρμανση των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, του Ειδικού σχολείου, του ΕΕΕΕΚ, των γυμνασίων και Λυκείων, του Πανεπιστημίου και της Φοιτητικής Λέσχης, τα οποία χτυπιούνται από την πλευρά της καρατόμησης των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων (είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό φέτος είναι κατά 50% μειωμένες), κατάσταση που οδήγησε τις περίπου 80 σχολικές μονάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα θέρμανσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι νηπιαγωγεία της πόλης με μεγάλη δυσκολία αγόραζαν κάποιες δεκάδες λίτρα πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική θα κλιμακωθεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
            Η εφαρμογή του νέου μέτρου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο φέτος, ήδη απογείωσε τις τιμές στη λιανική σε ποσοστό πάνω από 40%, και αυτό παρά την πλήρη ανυπαρξία λαϊκής κατανάλωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχίζει σε διαδικασία απότομης βύθισης, όπως και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ.
            Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010-2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011-2012) και στα 330 ευρώ για το φετινό χειμώνα. Πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για την παραπέρα απογείωση της ληστείας, φορτώνουν και το ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον 23%, όπως επίσης ισχύει και σε ολόκληρη τη γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.
            Το λεγόμενο «επίδομα θέρμανσης» που χορηγεί η συγκυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση διαχείρισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αποτελεί νέα βάναυση πρόκληση που αφορά στη δήθεν επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους από τα κλοπιμαία.
            Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που διακατέχει τα λαϊκά στρώματα και μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί σε ορμητικό ποτάμι, για τη ρήξη και την ανατροπή με την πολιτική και με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με τα κόμματα και τους κάθε είδους υπηρέτες και διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.
            Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από όλους αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Φτάνει πια η κοροϊδία με τα ψίχουλα του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Ας σταματήσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αιθαλομίχλη εκείνοι που έχουν αναγκάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να ζεσταίνονται με τις ξυλόσομπες.
            Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανέχονται να ζουν το 2013 σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων. Πρέπει να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.
Χίος 28/12/2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
Ημερομηνία Έναρξης: 07/12/2012
Διαγωνισμός σχεδιασμού με θέμα: «Μελέτη και σχεδιασμός ενός εικονικού φαρμακείου ή οπτικού καταστήματος»
Σχεδιαστές, διακοσμητές, μηχανικοί, άνθρωποι με φαντασία και ευρηματικό νου καλούνται να παρουσιάσουν ένα πλήρες φαρμακείο ή οπτικό κατάστημα.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και ενίσχυση Ελλήνων δημιουργών στο χώρο του σχεδιασμού και η προβολή τους στην αγορά, μέσω των δημιουργιών τους.
Φιλοδοξούμε να εμπνευστείτε πρωτότυπες, πρακτικές, καινοτόμες, και καλαίσθητες λύσεις για έναν εικονικό επαγγελματικό χώρο.
Προϋποθέσεις: Το κατάστημα θα είναι 50μ2 και πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ώστε να μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας από την εκάστοτε αρμόδια αρχή. Ο σχεδιαστής επιλέγει την τοποθεσία, τα ύψη, τα δάπεδα, τους χρωματισμούς, τον εξοπλισμό.
Η προβολή θα γίνει μέσω μιας πινακίδας που θα περιέχει φωτορεαλιστικές εικόνες και σχέδια (μέσω οποιουδήποτε προγράμματος: autocad, 3ds max, archicad, rhino κλπ) της μελέτης του κάθε συμμετέχοντα. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει ότι θεωρεί ο σχεδιαστής απαραίτητο για να παρουσιάσει την ιδέα του. Η πινακίδα θα αποσταλεί σε μορφή jpeg και διαστάσεις 1400x770 pixel, 300dpi, μέχρι 10/03/2013.
Μετά τις 11/03/2013 θα αναρτηθούν όλες οι πινακίδες στην ιστοσελίδα μας όπου θα μπορείτε να ψηφίσετε με like την λύση που σας αρέσει.
ΕΠΑΘΛΑ
1ος ΝΙΚΗΤΗΣ
1000€ μετρητά
δωροεπιταγή 1000€ για αγορές από το κατάστημα ΜΑΝΕΤΑΣ Α. - ΛΥΜΠΕΡΗ Κ. Ο.Ε.
δωροεπιταγή 1500€ για αγορές από την εταιρεία ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS Α.Ε.

ΧΟΡΗΓOΙ
LOGO_VOYATZOGLOU 647x356.jpglogo innovo.jpg1 deco.jpg
logo mpsal.jpgmanetas_logo.jpglogo minopta.jpg
menounos logo 1.jpgdiafimisou_3.jpg


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡ: Καλησπέρα σας, σας στέλνω λόγω κάποιων αποριών που μου έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το διαγωνισμό σχεδίου. Πρώτα απ'όλα δεν έχω καταλάβει αν χρειάζονται λεπτομερείς κατόψεις (ξυλοτύπου πλακών, δοκάρια, υποστηλώματα, λεπτομερείς διαστάσεις κτλ) ή αν απλά δίνετε βάση στη γενική μορφή του κτιρίου. Επίσης, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν ζητάτε ουσιαστικά όλα τα σχέδια που θα γίνουν να συμπεριληφθούν στη μία εικονα που θα σας στείλω. Ελπίζω να μην φαίνονται ανόητες οι απορίες μου, απλά έχω συνηθίσει σε πολλές λεπτομέρειες για μια μελέτη.
ΑΠ: Σχετικά με τις απορίες σας, σας ενημερώνουμε ότι η παρουσίασή σας θα γίνει με μια πινακίδα που θα περιλαμβάνει ότι θεωρείτε εσείς απαραίτητο για να παρουσιάσετε την ιδέα σας. Λεπτομερή σχέδια ξυλοτύπου, υποστηλωμάτων και δοκαριών δεν χρειάζονται. Διαμορφώνετε μία κάτοψη 50τ.μ. και στη συνέχεια δημιουργείτε φωτορεαλιστικές εικόνες. Ίσως χρειαστεί κάποια τομή ή όψη. Κάποιες διαστάσεις λογικά θα υπάρχουν ώστε να δίνεται καλύτερα η αίσθηση του χώρου. Είναι πάντα απραίτητο να πληρούνται οι προδιαγραφές διαμόρφωσης χώρων του κάθε καταστήματος ώστε να μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας από την αρμόδια αρχή που την εκδίδει.
ΕΡ: Μια διευκρίνιση...ο χώρος πρέπει να είναι πραγματικός,να υφίσταται δηλαδή το κατάστημα σαν ελεύθερος χώρος προς αξιοποίηση?
ΑΠ: 
Δεν είναι υποχρεωτικό να υφίσταται ο χώρος, μπορεί ο σχεδιαστής να τον διαμορφώσει όπως ο ίδιος επιθυμεί, αρκεί να περιλαμβάνονται και αποθήκες, εργαστήρια, wc, κλπ
ΕΡ: Η παρουσίαση θα πρέπει να δείχνει το χώρο εξωτερικά και εσωτερικά? 
ΑΠ: Ναι

60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ εξασφάλισε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Η χώρα μας εξασφάλισε σημαντικούς πόρους, που για κάποιους ήταν προεξοφλημένο ότι θα τους χάσουμε» τόνισε, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και πρόσθεσε: «Η έγκριση πληρωμής επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων, που είχε αναλάβει το υπουργείο, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα "Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων", το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Η μεθοδικότητα και η συνέπεια των ενεργειών του υπουργείου μας αλλά και η πλήρης ανταπόκριση στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα θέσπισης θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, καθώς και στις απαιτήσεις του σχετικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης διεθνούς κύρους, οδήγησε στην άρση των εμποδίων συγχρηματοδότησης και στην αποδέσμευση των παραπάνω πόρων» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

πηγη newsit

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΝΑΙ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΘΡΟΕΣΣτην παραδοχή ότι στο Δημόσιο θα υπάρξουν απολύσεις αρχής γενομένης από τους 800 επίορκους και στη συνέχεια τους ακατάλληλους προχώρησε για πρώτη φορά σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για αθρόες απολύσεις, ωστόσο όσοι κριθούν ανεπαρκείςκαι ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε δε ότι ήδη 800 επίορκοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.
Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ανέβασε τον αριθμό των υπαλλήλων που εντάχθηκαν σε διαθεσιμότητα εντός του 2012 σε 2500 (δηλαδή, μαζί με τους επίορκους 3300 και όχι 2000 που υποστήριζε το υπουργείο).
7500 τα κενά 
Πάντως, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι συγκεκριμένοι 2500 υπάλληλοι θα έχουν μετακινηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ επιβεβαίωσε τα όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα τα προσδιόρισε σε 7500, εκ των τα 3.314  στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 1.065 στο υπουργείο Εσωτερικών - δήμους, 704 στο υπουργείο Παιδείας - σχολεία, 650 στο υπουργείο Εργασίας - ασφαλιστικά ταμεία και 636 κενά στο υπουργείο Υγείας - νοσοκομεία.
Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε ότι η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τη διαδικασία κάλυψης των κενών, τα κριτήρια αλλά και τη συγκρότηση του Τριμελούς Συμβουλίου που θα κινήσει τη διαδικασίας θα εκδοθεί σήμερα.
Τέσσερις «δεξαμενές» για τη διαθεσιμότητα το 2013
Όπως είπε ο υπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων που σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα το 2013 θα υπάρξουν τέσσερις «δεξαμενές».
1)      Η  μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50%, τα νέα οργανογράμματα των οποίων θα είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.
2)      Η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου - όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ., που θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια.  Όπως είπε ο υπουργός  «σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση. Διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα», πρόσθεσε.
3)      Η υπό κατάργηση και συγχώνευση Ογρανισμοί
4)      Η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, που, όπως είπε κ. Μανιτάκης, «θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων»
aftodioikisi.gr

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  


Τη στήριξη και όχι τη συρρίκνωση του πανεπιστημίου Αιγαίου ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Λέσβου Θρασύβουλος Καλογρίδης για λόγους εθνικούς και αναπτυξιακούς. Ο κύριος Καλογρίδης ζητά συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Το πανεπιστήμιο προσφέρει τα μέγιστα στην προάσπιση και την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου» τονίζει ο κύριος Καλογρίδης «και η προοπτική της συρρίκνωσής του στα πλαίσια του σχεδίου Αθηνά, έχει δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο και ανησυχία στα νησιά και κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος στα πλαίσια της ανελέητης οικονομικής κρίσης, βιώνει την ανασφάλεια και την εγκατάλειψη από την πολιτεία, σε υπέρμετρο βαθμό σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί επίσης οικονομικό πνεύμονα υψίστης σημασίας για την περιοχή μας, το οποίο εκτός του ότι στηρίζει τις νησιωτικές, απομακρυσμένες από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και προβληματικές οικονομίες με τα εισοδήματα πολλών χιλιάδων καθηγητών, φοιτητών, και διοικητικού προσωπικού, έχει επιπλέον επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο, το οποίο βοηθά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρών και πολύ μικρών τοπικών μας επιχειρήσεων. Παράλληλα συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση της αεροπορικής και ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες, στην απασχόληση, την μεταφορά πόρων και στην κοινωνική συνοχή».

[[ΗΓΗ ΕΡΑ Β ΑΙΓΑΙΟΥ 

1200 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
Πάνω από 970 πινακίδες ΙΧ οχημάτων έχουν κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες στη ΔΟΥ Μυτιλήνης μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι. Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στις 890. Στη ΔΟΥ Χίου οι κατατιθέμενες πινακίδες έχουν ξεπεράσει τις 1.200. Τελευταία ημερομηνία υποβολής δήλωσης ακινησίας οχημάτων είναι η προσεχής Δευτέρα, οπότε αναμένεται να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός.
Σύμφωνα με τους πολίτες τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, η άνοδος των τιμών των καυσίμων, αλλά και η φορολογία δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να συντηρούν το αυτοκίνητό τους και προτιμούν την ακινησία ακόμα και αν πρόκειται για πρόσφατα αγορασμένα οχήματα.
Εν τω μεταξύ μεγάλες είναι οι «ουρές» στα υποκαταστήματα των τραπεζών και στα νησιά μας από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που προσέρχονται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών που δεν έχουν πληρώσει ακόμα

ΠΗΓΗ  ERA ΑΙΓΑΙΟΥ 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΕΙΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ


Δεν αποκλείει τη συνέχιση της λειτουργίας των Χημικών Υπηρεσιών στα νησιά της Χίου και της Σάμου ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική Αναφορά του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό του Κράτους, «στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δραστηριότητες κάθε περιοχής, καθώς και στη περίπτωση των παραμεθορίων νήσων όροι περιφερειακής ανάπτυξης και εθνικοί λόγοι».

EYXH KAI EΛΠΙΔΑ
του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ


Διάβασα ένα κείμενο που αγγίζει τις χορδές της ανθρώπινης ευαισθησίας ( όσης απόμεινε ή όσης μας έχουν αφήσει ) και γι αυτό το καταχωρώ αυτούσιο με την ευχή και την ελπίδα να μην είναι άλλα Χριστούγεννα τόσο απάνθρωπα, όσο τα φετινά για την Πατρίδα μας και για τους άνεργους νέους.
 Είναι το κείμενο μιας αριστούχου της δημοσιογραφίας, με θέμα «τι είναι βία». Το βιογραφικό της είναι φορτωμένο με δυο πανεπιστημιακά πτυχία, τρεις ξένες γλώσσες, ηλεκτρονική τεχνολογία, σπουδές μουσικής και χορού. Αξίζει να διαβαστεί γιατί βγαίνει από μια νεανική ψυχή, ζεστό, αγνό, αχτένιστο.
 - ΒΙΑ γραφεί, είναι να ξυπνάς από τα χαράματα, να δουλεύεις 12 ώρες για 400 €, να μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί ξέρεις ότι εκατό βιογραφικά περιμένουν στο συρτάρι του αφεντικού σου, που τελικά σε απολύει γιατί … δεν του «κάθεσαι».
 - ΒΙΑ είναι να είσαι ορφανή από πατέρα, να έχεις την μανούλα σου άνεργη, να ψάχνει ένα χρόνο για δουλειά, να μη την προσλαμβάνει κανείς γιατί είναι πάνω από 40 και να περιμένει στην ουρά στα «κοινωνικά παντοπωλεία» για τα τρόφιμα της ημέρας.
 - ΒΙΑ είναι η άνεργη μάνα σου να κλείνει ραντεβού στο ΙΚΑ για να εξεταστεί μετά από τρεις μήνες και να κάθεται πάλι στην ουρά στο «κοινωνικό φαρμακείο» για το φάρμακο της.
 - ΒΙΑ είναι να μην τολμάς να γυρίσεις στο σπίτι μόνη μετά τις 9 το βράδυ. Να ληστεύουν το διαμέρισμα σου για τρίτη φορά, όπως συνέβη με την νοικοκυρά μου και ο αστυνόμος να σου λέει « αφού δεν ήσουν μέσα πάλι καλά».
 - ΒΙΑ είναι να μένεις τέτοιες μέρες στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα, όπως οι 40.000 οικογένειες γιατί η ΔΕΗ και ο Στουρνάρας επιμένουν στο χαράτσι τους.
 - ΒΙΑ είναι να παρακολουθείς χωρίς αντίσταση το ανατριχιαστικό σήριαλ των σκανδάλων, Να ξέρεις ότι έχουν μπει στο “VIP” του κορυδαλλού ελάχιστοι απατεώνες, να βλέπεις ότι κουκουλώνονται επί τρεις μήνες οι λίστες των φοροφυγάδων, να διαβάζεις ότι οι 500 του πολιτικού συστήματος δηλώνουν τα «έσχον» αλλά κρύβουν τα «πόθεν» και ότι νομοθετεί για σένα η πλουσιότερη βουλή όλων των εποχών… Να μαθαίνεις ότι δυο πρώην πρωθυπουργοί τσεπώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ από στημένες διαλέξεις στο εξωτερικό, ότι, ότι, ότι…Και εσύ να μην μπορείς να αντιδράσεις γιατί είσαι ναρκωμένος..
 - ΒΙΑ είναι να ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου. Όχι για να την απολαύσεις, αλλά απλά επειδή ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο και επειδή δεν έχεις ούτε ένα ευρώ για μεθαύριο, όπως δεν είχαν οι τρεις χιλιάδες άνθρωποι που έβαλαν τέλος στην ζωή τους τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης.
Όμως η ελπίδα δεν πεθαίνει ή αν πεθάνει θα είναι τελευταία, ο λαός μας ως γνήσιος απόγονος του Οδυσσέα έχει τα γονίδια για να μην το βάζει κάτω, έχει την παλικαριά να αντιστέκεται και ν αντιδρά.  
 Θα προσθέσω πως ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ να βλέπεις τον περίγυρο σου να κλέβει το κράτος, να πλουτίζει παράνομα, να αδικεί εσένα και τις νέες γενιές αφού αυτό γίνεται εις βάρος σου και να φοβάσαι να το καταγγείλεις γιατί θα σε πούνε ρουφιάνο.

                                                                                     Γιάννης  Ξενάκης   

ΤΑ ΧΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα του θοδωρη παπαθεοδωρου και της συζύγου του, αγγελινας κυριακοπουλου, η καλύτερη ελληνική ράτσα προβάτων, η χιώτικη, βελτιώνεται γενετικά και σπάει τα ρεκόρ παραγωγής.

Εξι χρόνια πριν ο κ. Παπαθεοδώρου και η κ. Κυριακοπούλου αποφάσισαν να ασχοληθούν επισταμένα με την εκτροφή της καλύτερης ελληνικής φυλής προβάτων, της χιώτικης. Στην πρότυπη μονάδα τους επιτυγχάνεται η γενετική βελτίωση και η συνέχειά της. Το ζευγάρι επί είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια ζούσε στην Καρδίτσα και ασχολείτο με τη γη, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στην εμπορία γεωργικών μηχανημάτων, εντός κι εκτός συνόρων. Από εκείνη την περίοδο της ζωής του, κράτησε την εξάρτηση από τη γη, την αγάπη για καθετί ζωντανό και τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος με ισορροπία, περίσκεψη και ελάχιστες παρεμβάσεις.
Επιτυχία. Η κ. Κυριακοπούλου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και θεραπείας των προβάτων.
Επιτυχία. Η κ. Κυριακοπούλου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και θεραπείας των προβάτων.
«Η επιθυμία μας να επαναπατριστούμε μας ξανάφερε στον τόπο όπου γεννηθήκαμε, στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε κουραστεί πολύ και θέλαμε να ηρεμήσουμε. Υπήρχε στην περιοχή Γέφυρα της πόλης ένα κτήμα 5 στρεμμάτων, έτσι το 2006 κατασκευάσαμε έναν στάβλο και αγοράσαμε 130 καθαρόαιμα αρνιά της φυλής Χίου, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Φυλής Χίου «Μακεδονία», στον οποίο έκτοτε είμαστε μέλη. Ο στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας οικονομικά βιώσιμης εκτροφής προβάτων φυλής Χίου, με έμφαση στη γενετική βελτίωση, για την αύξηση αφενός της γαλακτοπαραγωγής και αφετέρου για την παραγωγή γεννητόρων», λέει ο ίδιος.
Το 2010, η φάρμα, που σήμερα διαθέτει 300 ζώα, εντάχθηκε σε επιστημονικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Νέας Μεσημβρίας, τον Συνεταιρισμό «Μακεδονία» και το Εργαστήριο ζωοτεχνίας της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Κάπως έτσι, «ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής της φάρμας ανά πρόβατο φτάνει τα περίπου 475 κιλά ετησίως. Αυτό το γάλα διοχετεύεται στις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής», λέει η κ. Κυριακοπούλου.
Η φάρμα, στην οποία όλα είναι αυτοματοποιημένα, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα γονοτύπισης για την πρόληψη της τρομώδους εγκεφαλοπάθειας, με σκοπό τη δημιουργία γενετικά βελτιστοποιημένων ζώων τα οποία θα αποκλείσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας στους απογόνους τους. Επίσης, στον τομέα της πρόληψης ασθενειών του προβάτου, από το 2009 διεξάγεται πανεπιστημιακή έρευνα με στόχο τον προσδιορισμό των γενετικών δεικτών που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των προβατίνων στις μαστίτιδες. Ετσι, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδων. H πρωτοτυπία της φάρμας, βέβαια, είναι η ελεγχόμενη γονιμοποίηση προς αποφυγήν της αιμομιξίας και της διατήρησης της καθαρότητας. Αποτέλεσμα, η καλύτερη ελληνική φυλή προβάτων συνεχίζει να υπάρχει και βελτιώνεται.
Bάσω Mιχοπούλου
vmihop@yahoo.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" 2012 ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ mastihashop Το Εθνικό Βραβείο «Υπεύθυνης και Συνολικής Επιχειρηματικότητας» για το έτος2012, απέσπασε η συμμετοχή τηςΈνωσης Μαστιχοπαργωγών Χίου στο διαγωνισμό Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας που συντόνισε στην Ελλάδα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
Το επιχειρηματικό έργο που παρουσίασε η Ένωση Μαστιχοπαργωγών Χίου και για το οποίο βραβεύτηκε είναι η ίδρυση της θυγατρικής της εταιρίαςMediterra S.A. και η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτωνmastihashop με στόχο την προβολή και προώθηση προϊόντων μαστίχας σε όλο τον κόσμο.
Chiosopinion.gr

... KAI TIΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ... ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ , ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ... ΑΛΛΑ 16 ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ !Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Δεκεμβρίου 27, 2012
http://www.onalert.gr/files/Image/zaman%20proklisi.PNGΑπίστευτη πρόκληση από την αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδα Zaman που υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει στην κυριότητα της 16 νησιά του αιγαίου και της Μεσογείου και γράφει «άρπαξε 16 νησιά λόγω της απουσίας της Τουρκίας, αναφέρουν οι ειδικοί» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος! Ανάμεσα στα νησιά που αναφέρει η εφημερίδα είναι οι Φούρνοι, η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, Γαϊδουρονήσι, η Καλόλιμνος κτλ.
Η πρόκληση ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωην αξιωματικού του τουρκικού στρατού και μέλους του δημοκρατικού κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ ο οποίος υποστηρίζει πως « η Τουρκία για να λάβει την ημερομηνία διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε επέτρεψε την αρπαγή των νησιών αυτών από την Ελλάδα, από το 2004 η Ελλάδα άρπαξε στο Αιγαίο 11 και στη Μεσόγειο άλλα 5 νησιά και οι Έλληνες στρατιώτες κρατούν σκοπιές στα νησιά αυτά».
Ο προκλητικός Γιαλίμ ισχυρίζεται πως «εφ’οσον τα νησιά αυτά δεν αναφέρονται στη συμφωνία της Λωζάνης τότε γιατί να ανήκουν στην Ελλάδα»
Ο πρώην πρέσβης Φαρούκ Λόγογολου, ο οποίος είναι ένας από τους αντιπροέδρους μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο «υπάρχουν γκρίζες ζώνες και σοβαρές ζώνες στο Αιγαίο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τζελαλετίν Γιαβούζ που είναι αντιπρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγηικών Αναλύσεων (TURKSAM) ο οποίος υποστηρίζει πως «στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες που η κυριότητα τους δεν έχει καθοριστεί. Δεν αναφέρονται πως έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τα νησιά που διεκδικούν οι Τούρκοι είναι οι Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.
Μια ίσως είναι η καλύτερη απάντηση στα δημοσιεύματα και στους ισχυρισμούς αυτούς. «Μολών Λαβέ»
onalert.gr

ANAKOINΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ . ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, φίλοι καταναλωτές! Μην ακούτε τα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης που νομοθετεί για το συμφέρον τους.
Ακούστε και τη δική μας φωνή. Δε λείπουν οι μέρες από το λαό για να ψωνίσει. Τα χρήματα λείπουν! Δεν ισχύει ότι οι καταναλωτές "δεν αδειάζουν" άλλη μέρα για ψώνια. Οι τσέπες είναι εντελώς άδειες!
Είναι προκλητικοί όσοι βγαίνουν από την κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης και όσοι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι αναπαράγουν τα ψέματα και τις ανοησίες:
Για τη δήθεν "τόνωση" της αγοράς με την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Για τη μείωση της ανεργίας.
Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο αυτό είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια και θα έχει ως αποτέλεσμα:
·        Την "τόνωση" των πολυεθνικών με το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών. Τη γιγάντωση της ανεργίας, τη νομοθέτηση καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους. Μεροκάματα Κίνας και Ινδίας χωρίς "γιορτές και σχόλες". Γι' αυτούς τους λόγους αξιοποιούν και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 30 Δεκέμβρη.
·        Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Ο,τι άρχισε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.
·        Πρόκειται για ένα μέτρο, που θα έρθει να προστεθεί στην άγρια φοροληστεία, στα χαράτσια, στα τιμολόγια, στους λογαριασμούς, στις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, στις απολύσεις, στα απλήρωτα μεροκάματα.
Μια Κυριακή είχε μείνει στις εργατικές οικογένειες, σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, για να βρίσκονται σαν οικογένεια και αυτή θέλουν να την φάνε!
Την Κυριακή 30 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι
στα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ απεργούμε!
Αυτή η απεργία δεν αφορά μόνο εμάς. Μας αφορά όλους.
Φίλοι καταναλωτές, βοηθήστε τον αγώνα μας, είναι και δικός σας αγώνας.
Χίος 27/12/2012 - Το ΔΣ
Ανάλογες αποφάσεις υπογράφουν τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Επίσης, τα κλαδικά των Λογιστών Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πειραιά - Λάρισας, Εργολαβικών Συνεργείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης.
Τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ Ν. Αττικής», «Κωνσταντακάτος», «Πράκτικερ».
Τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων: Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Σάμου, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χίου.
Επίσης, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας, το Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών Αθήνας (ΣΕΙΤΦΑ) και οι Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Μεσογείων.