Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τηλ: 22710-26614, Fax:22710-26611


Καταδικάζουν το λαό του νησιού σε συνθήκες του περασμένου αιώνα

            Η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων και η ταυτόχρονη μεγάλη άνοδος της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν φέρει τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού σε απελπισία.

            Εκατοντάδες νοικοκυριά των λαϊκών συνοικιών (Βαρβάσι, Τουρλωτή, Κοφινάς, Καστέλο, Γιαλούρικα κ.α)  και των χωριών του νησιού μας περνούν τις μέρες των γιορτών σε συνθήκες παγωνιάς, αφού οι κυβερνητικές επιλογές για συνεχείς μειώσεις στα λαϊκά εισοδήματα και αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης το έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, που πολλές οικογένειες, αλλά και πολυκατοικίες, δεν έχουν κάνει ούτε μία παραλαβή πετρελαίου φέτος. Έτσι η απογείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών έρχεται να συμπληρώσει έναν ακόμα κρίκο στη σφοδρή πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα.
            Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κάλυψη των άλλων στοιχειωδών αναγκών για την καθημερινή επιβίωση. Απελπιστική είναι η κατάσταση που 'χουν διαμορφώσει στη θέρμανση των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, του Ειδικού σχολείου, του ΕΕΕΕΚ, των γυμνασίων και Λυκείων, του Πανεπιστημίου και της Φοιτητικής Λέσχης, τα οποία χτυπιούνται από την πλευρά της καρατόμησης των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων (είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό φέτος είναι κατά 50% μειωμένες), κατάσταση που οδήγησε τις περίπου 80 σχολικές μονάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα θέρμανσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι νηπιαγωγεία της πόλης με μεγάλη δυσκολία αγόραζαν κάποιες δεκάδες λίτρα πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική θα κλιμακωθεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
            Η εφαρμογή του νέου μέτρου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο φέτος, ήδη απογείωσε τις τιμές στη λιανική σε ποσοστό πάνω από 40%, και αυτό παρά την πλήρη ανυπαρξία λαϊκής κατανάλωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχίζει σε διαδικασία απότομης βύθισης, όπως και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ.
            Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010-2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011-2012) και στα 330 ευρώ για το φετινό χειμώνα. Πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για την παραπέρα απογείωση της ληστείας, φορτώνουν και το ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον 23%, όπως επίσης ισχύει και σε ολόκληρη τη γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.
            Το λεγόμενο «επίδομα θέρμανσης» που χορηγεί η συγκυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση διαχείρισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αποτελεί νέα βάναυση πρόκληση που αφορά στη δήθεν επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους από τα κλοπιμαία.
            Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που διακατέχει τα λαϊκά στρώματα και μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί σε ορμητικό ποτάμι, για τη ρήξη και την ανατροπή με την πολιτική και με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με τα κόμματα και τους κάθε είδους υπηρέτες και διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.
            Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από όλους αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Φτάνει πια η κοροϊδία με τα ψίχουλα του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Ας σταματήσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αιθαλομίχλη εκείνοι που έχουν αναγκάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να ζεσταίνονται με τις ξυλόσομπες.
            Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανέχονται να ζουν το 2013 σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων. Πρέπει να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.
Χίος 28/12/2012