Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Νέα ταλαιπωρία για επιβάτες του «European Express»...Και αυτό είναι της ΝΕL LINES


european_express_nel_lines_elliniki_aktoploia_
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Σάμου από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ »EUROPEAN EXPRESS» σημαίας Κύπρου ότι κατά τη διαδικασία απόπλου του από το λιμένα Βαθέος προς εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου για Καρλόβασι – Φούρνους – Άγιο Κήρυκο – Εύδηλο – Σύρο – Πειραιά, παρουσίασε πρόβλημα ασφάλισης καταπέλτη.
Ανωτέρω πλοίο, στο οποίο επέβαιναν σαράντα επτά (47) επιβάτες, είκοσι (20) Φ/Γ, τέσσερα (04) Ι.Χ. & τρία (03) Δ/Κ, επέστρεψε και προσέδεσε στην προβλήτα Μαλαγαρίου όπου και παραμένει.
Από το Λιμεναρχείο Σάμου απαγορεύτηκε ο απόπλους του »EUROPEAN EXPRESS» μέχρι προσκομίσεως βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.


e-nautilia.gr

Ευρωεκλογές 2014: η επόμενη ημέρα για τους Πράσινους στην Ευρώπη



Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα καθορίζουν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, όχι μόνο με τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου αλλά και με τις πολιτικές τάσεις που ενισχύθηκαν μέσα  στους θεσμικούς φορείς και τις κοινωνίες. Μια άμεση συνέπεια των αποτελεσμάτων είναι η – προς το παρόν τουλάχιστον – εξαφάνιση από τη ευρωπαϊκή ατζέντα των συζήτησεων για μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη που θα επιτάχυνε την ενοποίηση της ευρωπαϊκής ένωσης ή για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει, επίσης, ο “αγώνας εξουσίας” που έχει ξεσπάσει ήδη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου (του παλιού, προς το παρόν) κι Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κυβερνήσεις), σε αυτή τη φάση για το ποιος θα έχει τον αποφασιστικότερο ρόλο στην εκλογή του προέδρου της Κομισιόν (τυπικά ο πρόεδρος θα βγει με συν-απόφαση των δυο αυτών θεσμικών οργάνων της ΕΕ).

Σε άλλο άρθρο αναλύουμε τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη συγκρότηση των πολιτικών ομάδων αλλά και την επιρροή που αναμένεται να έχουν οι διάφορες πολιτικές οικογένειες το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ομάδα των Πράσινων.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τους Πράσινους

Όπως και το 2009, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για μια πολύ μικρή ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο διαψεύστηκαν. Οι Πράσινοι θα έχουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τουλάχιστον 50 ευρωβουλευτές, περισσότερους από αυτούς που τους έδιναν οι προβλέψεις (μεταξύ 39 και 44), ελάχιστα πιο λίγους από αυτούς που είχαν στο ξεκίνημα της περιόδου 2009-2014.

Τα μηνύματα των ευρωεκλογών υπήρξαν διττά για τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την μία, είχαν ιδιαίτερα αξιόλογες ή τουλάχιστον καλές επιδόσεις σε αρκετές χώρες και εκλογή ευρωβουλευτών από νέα κράτη μέλη, όπως η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Λόγω  υψηλού εκλογικού ορίου, αν και βρέθηκαν πολύ κοντά σε αυτό, δεν εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές από Τσεχία και Ιρλανδία, παρά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα που πέτυχαν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής, Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται πως έχουν κουραστεί από τα ίδια και τα ίδια και, παρά τις Κασσάνδρες, στρέφονται σε σημαντικό βαθμό προς τους Πράσινους, επιβεβαιώνοντας πως κάθε πράσινη ψήφος είναι ψήφος συνείδησης και ευθύνης αλλά και πολιτικής εντολής για μια διαφορετική αλλά περισσότερη Ευρώπη.  Από την άλλη, όμως, η Ομάδα έχει μείνει με πολύ περιορισμένη πλέον εκπροσώπη από το Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν, πλέον, στους Πράσινους μόνο δυο ευρωβουλευτές από τον Νότο,  Ισπανοί, ενώ δεν υπάρχουν πράσινοι ευρωβουλευτές από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο. Κι όμως, οι Πράσινοι ήταν η μόνη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που από την αρχή της κρίσης άσκησε κριτική στη λιτότητα που επιβλήθηκε αλλά κι εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τις κοινωνίες που βιώνουν τη βαθιά κρίση! Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι εξ αιτίας των πολιτικών πρωτοβουλιών της ξεκίνησε η διαδικασία λογοδοσίας της τρόικα που είχε ως κατάληξη να υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13/3/2014 δυο πολύ σημαντικές εκθέσεις κριτικής στην τρόικα και στις πολιτικές λιτότητας αλλά και πακέτο αλλαγών που πρέπει να γίνουν άμεσα τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και θεσμών.

Οι ευρωεκλογές κατέδειξαν πως η Ευρώπη δεν είναι μόνο συντηρητικοί, ακροδεξιοί και σοσιαλιστές. Σε χώρες όπως η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, οι Πράσινοι συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά, 15%, ενώ πολύ καλά αποτελέσματα σημείωσαν σε Βρετανία και Αυστρία, αυξάνοντας σε 3 τους ευρωβουλευτές από τις χώρες αυτές. Στη Βρετανία, οι Πράσινοι κέρδισαν στις τοπικές εκλογές 23 επιπλέον έδρες σε δημοτικά συμβούλια παρά το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 μεγάλα κόμματα. Συνολικά, πλέον, οι Βρετανοί Πράσινοι έχουν 162 συμβούλους σε 56 Δημοτικά Συμβούλια. Αύξηση της εκλογικής δύναμης των Πράσινων σημειώθηκε και στην Ολλανδία, η οποία εξέλεξε 2 Πράσινους ευρωβουλευτές. Ο μεγαλύτερος αριθμός Πράσινων ευρωβουλευτών προέρχεται από τη Γερμανία (11), ενώ η Γαλλία εξέλεξε 6. Και στις δυο χώρες οι Πράσινοι έχασαν όμως ευρωβουλευτές, στη Γερμανία κυρίως λόγω κατάργησης του εκλογικού ορίου (έτσι ορισμένες έδρες πέρασαν σε μικρά κόμματα) αλλά και μείωσης των εδρών που έχει η χώρα αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη Γαλλία λόγω και της σημαντικής μείωσης των εκλογικών ποσοστών τους από το ιστορικό 16% του 2009 σε περίπου 8% το 2014.

Η απώλεια της εκπροσώπησης από την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και δημιούργησαν μεταξύ 2007-2010 μια δυναμική που τους οδηγούσε να παίξουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, δεν κατάφεραν τελικώς να συγκροτήσουν έναν αξιόπιστο πολιτικό φορέα και έτσι χάθηκε, μεταξύ άλλων, η εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και μειώθηκε αντί να αυξηθεί η αντιπροσώπευσή τους στην αυτοδιοίκηση. Παρά την σημαντική πολιτική και κοινωνική δουλειά από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και τον ευρωβουλευτή, διαμορφώθηκε μια κλίκα μελών που ασχολήθηκε συστηματικά, για πάνω από 3 χρόνια, με θέματα εσωκομματικής εξουσίας, πελατειακών σχέσεων, προσωπικής ανάδειξης με κάθε μέσο, ιδιαίτερα δια του αποκλεισμού άλλων στελεχών ή της ώθησής τους στην έξοδο. Παρά την αξιόλογη δουλειά στους θεσμούς και στις περιφέρειες κυριάρχησαν φαινόμενα παραδοσιακής κομματικής νομεκλατούρας, που δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστούν εκ των έσω, παρά τις μεγάλες πλειοψηφίες στα συνέδρια που απαιτούσαν την αντιμετώπισή τους αλλά και σημαντικές αλλαγές. Στην αποτυχία σημαντικό ρόλο έπαιξαν συχνά και οι προσωπικοί σχεδιασμοί και φιλοδοξίες.

Η δημιουργία - απο στελέχη των ΟΠ αλλά κυρίως από στελέχη κοινωνικών κινημάτων – ενός νέους σχήματος, των “ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία” έξι εβοδομάδες πριν τις ευρωεκλογές ήταν μεν μια πρωτοβουλία για το μέλλον αλλά δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εκπροσώπηση, πολύ περισσότερο που επικράτησαν άλλα κριτήρια στις εκλογές και απουσίασε η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα. Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ” (www.prasinoi.gr) αν και είχαν ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφοδέλτιο και συγκροτημένο πολιτικό πρόγραμμα, αποτέλεσμα της πολιτικής και κοινωνικής τους εμπειρίας, δεν είχαν την δυνατότητα και τα μέσα να αναλύσουν τις προτάσεις τους σε ευρύτερο ακροατήριο, αποκλείστηκαν πλήρως από τα ΜΜΕ, ενώ σύγχυση στους ψηφοφόρους υπήρξε και σε σχέση με το παλιό σχήμα (Οικολόγοι Πράσινοι).

Η νέα Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο 2014-2019

Οι ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πράσινων (συμπεριλαμβανομένων αυτών από την συνεργαζόμενη Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και ορισμένους ανεξάρτητους) προέρχονται σήμερα από τις μισές περίπου χώρες της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο,  Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Εσθονία.

Εκτός από τους Πράσινους, στην Ομάδα Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές που προέρχονται από κόμματα που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) καθώς και μερικοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, όπως από το γερμανικό κόμμα των Πειρατών (1) και ένα μικρό Γερμανικό κόμμα της Βαυαρίας, το “Οικολογία και Δημοκρατία” (1).

Μια μικρότερη αλλά με πολιτική ταυτότητα και αξίες ομάδα

Ορισμένοι επικρίνουν τις κινήσεις που έκαναν όσοι από τους Πράσινους ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις με άλλους ευρωβουλευτές και κόμματα για τη συγκρότηση της ομάδας στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Θεωρούν ότι η Ομάδα των Πράσινων θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη αν γίνονταν τα σωστά “ανοίγματα” και παραχωρήσεις “προνομίων” προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως έκανε, για παράδειγμα, η Αριστερά που έδωσε την δυνατότητα να συνυπάρχουν χαλαρά στην ομάδα τους δυνάμεις που δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική συνοχή μεταξύ τους. Είναι γεγονός ότι συχνά η πολιτική συνοχή και η πολιτική αξιών παραχωρεί τη θέση της σε κινήσεις εντυπωσιασμού κι επικοινωνιακού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο που ανάλογα με τη δύναμή της στο Ευρωκοινοβούλιο κάθε πολιτική Ομάδα έχει από τον Κανονισμό διαφορετική αντιμετώπιση σε κρίσιμα ζητήματα (ύψος χρηματοδότησης, εκπροσώπηση στις διάφορες Επιτροπές και προεδρεία, χρόνοι ομιλίας, δυνατότητα σύνταξης εκθέσεων, αριθμός επιστημονικών συνεργατών, κα). Για παράδειγμα η Ομάδα μας θα πρέπει τώρα να μειώσει τον αριθμό των επιστημονικών συνεργατών των κατά 15 άτομα αφού η δύναμη της περιορίστηκε σε 50 ευρωβουλευτές.

Συμμετείχα στις πολλές συζητήσεις που αφορούσαν στην συγκρότηση της νέας Ομάδας. Θεωρώ ότι σωστά οι περισσότεροι επέμειναν σε μια πολιτική συνοχή και αξίες που κάνουν τους Πράσινους να ξεχωρίζουν και δεν επιδίωξαν να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της Ομάδας με αντίτιμο την απώλεια της ταυτότητάς της. Θα μπορούσε, ίσως, η  Ομάδα των Πράσινων να έχει 4-5 επιπλέον μέλη.   Για τον σκοπό αυτό έγιναν σχετικές διαβουλεύσεις με ορισμένους ευρωβουλευτές από άλλα κόμματα, με τις ιδιομορφίες που έχει καθένα από αυτά. Οι λόγοι που οδήγησαν  πολλές από τις διαπραγματεύσεις να μην ευωδοθούν είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, σε άλλες κυριάρχησαν εθνικά κριτήρια ή επικράτησαν κριτήρια που επηρεάστηκαν από τα ιδιαίτερα προνόμια που παραχωρούσαν άλλες πολιτικές ομάδες. Οι Πράσινοι έκαναν μια σειρά συζητήσεων με:
-        Τα δυο κόμματα για τα Δικαιώματα των Ζώων, από Ολλανδία και Γερμανία – από έναν ευρωβουλευτή το καθένα. Επέλεξαν, τελικώς, την Αριστερά, παρά το γεγονός ότι είχαν πολύ περισσότερα κοινά με τους Πράσινους στα περιορισμένα θέματα με τα οποία ασχολούνται.
-        Το “Κόμμα των Φεμινιστριών” από την Σουηδία – με μια ευρωβουλευτή. Τελικώς επέλεξε την Αριστερά, κυρίως λόγω του φόβου απορρόφησής του από το ισχυρό πράσινο κόμμα της Σουηδίας, με το οποίο μοιράζονται κατά βάση κοινές θέσης στα θέματα ισότητας και φεμινισμού,
-        Το συντηρητικό “πράσινο” κόμμα  της Λετονίας “Ενωση Πράσινων και Αγροτών” - με έναν ευρωβουλευτή. Κατέληξε στους Φιλελεύθερους (ALDE), λόγω σημαντικών πολιτικών διαφωνιών.
-        Το πορτογαλικό “Κόμμα της Γης” (με δυο ευρωβουλευτές, έναν γνωστό νομικό και έναν πρώην στέλεχος των Πράσινων της Πορτογαλίας), το οποίο κατέληξε στους Φιλελεύθερους (ALDE). 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην πραγματικότητα είχε αποκλειστεί η δυνατότητα συνεργασίας των Πράσινων με δυο ακόμα κόμματα:
- το βελγικό αντιμεταναστευτικό, δεξιό/φιλελεύθερο κόμμα  Ν-VA (4 ευρωβουλευτές), που έδειξε να θέλει να συνομιλήσει αρχικά με τους Πράσινους, στη συνέχεια με τους Φιλελεύθερους (ALDE) για να καταλήξει στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των συντηρητικών (ECR - Ευρωπαίου Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές),
- το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων, του Πέππε Γκρίλλο (17 ευρωβουλευτές). 

Η ιστορία με τον Πέππε Γκρίλλο και το ιταλικο “Κίνημα των 5 Αστέρων”

Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή ή όχι στους Πράσινους των 17 ευρωβουλευτών του “Κινήματος 5 Αστέρων” του Πέπε Γκρίλλο από την Ιταλία απασχόλησε την συνεδρίαση της ομάδας μας για πολλές ώρες, ενώ υπήρξαν και πολλές, εκτός ομάδας, συζητήσεις και ανεπίσημες επαφές. Η τυχόν συμμετοχή τους στην Ομάδα των Πράσινων θα αύξανε την δύναμη της και θα της έδινε – πιθανόν - την τρίτη από άποψη αριθμού ευρωβουλευτών θέση στο Ευρωκοινοβούλιο (από 50 θα αύξανε την δύναμή της στους 67). Το “Κίνημα των 5 Αστέρων” είχε αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από δυνάμεις της αριστεράς στην Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν και βασίστηκε στην μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στη διαφθορά στην Ιταλία, εξελίχθηκε σε έναν ιδιόμορφο σχηματισμό, με αντιφατικές συμφεριφορές, με έναν αρχηγό που μπορεί και διαγράφει το ¼ των εκλεγμένων βουλευτών του, με αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές απόψεις, με εκρήξεις ευρωσκεπτικισμού έως και αντιευρωπαϊσμού.  Τι νόημα θα είχε αν οι  Πράσινοι αύξαναν την δύναμή τους αλλά έχαναν την διακριτη πολιτική ταυτότητα και συνοχή τους με την ένταξη σε αυτούς 17 ευρωβουλευτών – θα ήταν η μεγαλύτερη εθνική κοινοβουλευτική ομάδα – εκ των οποίων ελάχιστοι μοιράζονται πράσινες αξίες; Είναι γεγονός ότι ο Πέπε Γκρίλλο προκάλεσε σοκ όταν ξεκίνησε συζήτηση – αναμενόμενο για κάποιους που έχουν γνωρίζουν τις απόψεις του –  με τον ακραίο, αντιευρωπαίο βρετανό Φάρατζ για συμμετοχή των 17 ιταλών ευρωβουλευτών σε αυτή την ομάδα. Ο ίδιος ο Γκρίλλο πήγε στις Βρυξέλλες στις 28/5 για να συναντήσει τον αρχηγό του UKIP, του Βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας και της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι συνομιλίες Φάρατζ – Γκρίλλο είχαν καταλήξει κατά 95% σε συμφωνία. Διανοούμενοι, όμως, όπως ο Ντάριο Φο που υποστηρίζουν τον Πέππε Γκρίλλο, επικοινωνιολόγοι και μέλη του “Κινήματος των 5 Αστέρων” που προέρχονταν κυρίως από οικολογικά και κοινωνικά κινήματα πίεσαν – και δημόσια και με ανεπίσημες επαφές – να ενταχθούν οι ευρωβουλευτές αυτοί στην Ομάδα των Πράσινων. Η επίσημη θέση της Ομάδας των Πράσινων ήταν ότι όσο διαρκούν οι συζητήσεις με τον Φάρατζ, οι Πράσινοι δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν επίσημο διάλογο μαζί τους. Oι δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και ο διάλογος στα σοσιαλ μίντια εξανάγκασαν τον Πέππε Γκρίλλο  να προχωρήσει σε “συμβουλευτικό δημοψήφισμα” πριν παρθεί η τελική απόφαση, αν και η συμφωνία με τον Φάρατζ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Πριν από αυτό, επιχειρήσε να μεταθέσει την ευθύνη της αποτυχίας συνεργασίας στους Πράσινους, με μια σειρά προβοκάτσιες, από επικοινωνιακού τύπου “εισβολές” στελεχών του “Κινήματος” στα γραφεία των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι αρθρογραφία στο προσωπικό του μπλογκ. Ο ίδιος ο Πέππε Γκρίλλο επέλεξε να θέσει ως επιλογές  στο δημοψήφισμα  τρεις μόνο δυνατότητες: Συμμετοχή των ευρωβουλευτών του στην αντιευρωπαϊκή ομάδα του Φάρατζ (Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας – EFD), στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των συντηρητικών (ECR - Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και στην ομάδα των Μη- Εγγεγραμμένων (ακροδεξιοί και ΚΚΕ!).  Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων στελεχών του, δεν έθεσε στο “Συμβουλευτικό Δημοψήφισμα” επιλογή συνεργασίας με τους Πράσινους, με δικαιολογία ότι οι Πράσινοι δεν είχαν δείξει επίσημα ενδιαφέρον για μια τέτοια προοπτική. Στο “δημοψήφισμα” ψήφισαν 29.584 (αν και οι ψηφοφόροι του “Κινήματος” ήταν κάποια εκατομμύρια), από τους οποίους οι 23.121 υποστήριξαν τη συνεργασία με τον  Φάρατζ, 2.930 τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστικές (ECR) και 3.533 επέλεξαν τους Μη – Εγγεγραμμένους. 

Η συνέχιση της συνεργασίας μας με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρά το γεγονός ότι οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα περιλαμβάνουν  ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, τις χώρες της κρίσης, υπάρχει εκφρασμένη διάθεση συνεργασίας και εκπροσώπης των απόψεων και προτάσεων μας από την Ομάδα. Η καλή συνεργασία με τους πράσινους ευρωβουλευτές όλο αυτό το διάστημα και η αλληλοεκτίμηση που βασίζεται σε μια αξιόλογη δουλειά που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός κοινοβουλίου, εκφράζεται και από την δέσμευση των νέων ευρωβουλευτών να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας. Αυτή η διάθεση αποτυπώνεται τόσο στις πολιτικές προτεραιότητες της Ομάδας που συναποφασίστηκαν στις συνεδριάσεις της  του Ιουνίου, στις οποίες συμμετείχαν, παλιοί και νέοι Πράσινοι ευρωβουλευτές, όσο και στις προσωπικές συζητήσεις που είχα με αρκετούς ευρωβουλευτές πριν ολοκληρωθεί η θητεία μου στις 30/6. Η εκφρασμένη διάθεση στενής συνεργασίας και την επόμενη μέρα, αφορά ιδιαίτερα σε θέματα αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από εναλλακτικές στρατηγικές αλληλεγγύης και όχι λιτότητας, σε θέματα κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, απασχόλησης, κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Μπορεί να μην υπάρχει από 1/7/2014 πράσινη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως η συστηματική συνεργασία και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσα σε συνεργασία με πολλούς φορείς από όλη τη χώρα καθώς και τα αποτελέσματα στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι πράσινες προτάσεις έχουν χώρο και απήχηση στις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής, με τις όποιες ιδιομορφίες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2014 με τις πραγματικές πολιτικές προτάσεις που πρέπει να αναδειχθούν στην ελληνική κοινωνία. Το στοίχημα δεν χάθηκε κυρίως σε πολιτικό επίπεδο αλλά στο εσωτερικό του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα.

Πλέον πρέπει να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές, να εμπνεύσουμε την ελληνική κοινωνία για να αλλάξει, να σταματήσει να παγιδέυεεται σε αδιέξοδα διλήμματα και σε οργή χωρίς λύσεις. Είναι θέμα επιβίωσης, περισσότεροι πολίτες της χώρας μας να στραφούν συνειδητά στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή, στην υπεύθυνη και βιώσιμη οικονομία και στην οικολογία. Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” δεν δημιουργηθήκαμε ως πυροτέχνημα, με ορίζοντα μόνο τις ευρωεκλογές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ελλάδα και μια διαφορετική Ευρώπη, ευελπιστώντας να εκφράσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που από την οργή έχει περάσει στη συνειδητή διάθεση να αλλάξει δημιουργικά την κατάσταση. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο για την αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα.

Έρχονται έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό τον Ιούλιο


Νέο τοπίο για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, χιλιάδες εργαζομένους με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και για το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν οι έξι μείζονες αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα. Προ των πυλών και η ενοποίηση των Ταμείων.
Οι έξι παρεμβάσεις αλλάζουν το «τοπίο» σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις ακόμα και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.
Συνοπτικά οι αλλαγές περιλαμβάνουν :
1) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%:  Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και έτσι από την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% με το μεγαλύτερο κέρδος να προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αλλά και τους μισθωτούς να βλέπουν μια μικρή διαφορά από οκτώ ως και 20 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές τους.
2) Μειώσεις από την 1η Ιουλίου, της τάξης του 5,2%, στις επικουρικές συντάξεις: Επιπλέον, μειώσεις της τάξης του 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου αποφάσισε την Παρασκευή η διοίκηση του ΕΤΕΑ, το επικουρικό Ταμείο όλων των μισθωτών του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με την απόφαση αυτή η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται στα 190 ευρώ και μετά την προτεινόμενη μείωση θα πέσει στα 180,12 ευρώ.  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία, ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), η μέση επικουρική θα πέσει από τα 173 στα 164 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από τα 187 στα 177 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) από τα 250 στα 237 ευρώ, στον τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) από τα 237 στα 224, στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (ΤΕΑΠ ΔΕΗ) από 139 στα 132 ευρώ, στο ΤΕΑΠ ΟΤΕ από τα 207 στα 196 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ) από τα 206 στα 195 ευρώ.
3) Ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε τρία Ταμεία: Η σχετική μελέτη από το ΚΕΠΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ενώ ως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί και το εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων που θα ασκεί τον κεντρικό έλεγχο.
4) Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων μέσω ΟΑΕΔ:  Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα μέσω ΟΑΕΔ με τους δικαιούχους να πρέπει να απευθυνθούν πλέον στον ΟΓΑ για να λάβουν το αντίστοιχο επίδομα.
5) Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση
6) Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων:  Πληροφορίες αναφέρου ότι σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι κατά έξι μήνες ως δύο χρόνια των ετών για όσους έχουν δικαίωμα σε πρόωρη ασφάλιση, ενώ εάν ισχύσει το σενάριο που θέλει η τρόικα τότε πάμε σε αυξήσεις ορίων από οκτώ ως και 10 έτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «έθνους» τον επόμενο μήνα γίνεται και το πρώτο καθοριστικό «βήμα» στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επίσκεψη» της τρόικας στη χώρας, που θα ανοίξει την ατζέντα για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα.


aftodioikisi.gr

Δημόσιο-ΙΚΑ: Πώς μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη τέσσερα χρόνια νωρίτερα (οδηγίες)


Με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο και αναγνώριση πλασματικών χρόνων στο ΙΚΑ μπορούν οι ασφαλισμένοι να βγουν τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 58 αντί στα 62 από το ΙΚΑ και στα 61 αντί στα 65 ή στα 63 αντί στα 67 από το Δημόσιο δίνει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου.
Συγκεκριμένα, οι άνδρες ασφαλισμένοι του Δημοσίου  μπορούν να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 61 (με 25ετία το 2011) και στα 63 με 25ετία το 2012. Επίσης, μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στα  56 και στα 58. Αν όμως η 25ετία συμπληρώθηκε το 2010, τότε το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι το 65ο έτος και το 60ο για μειωμένη, που σημαίνει ότι συμφέρει από κάθε άποψη η 25ετια να συμπληρωθεί μέσα στο 2011 ή στο 2012, καθώς έτσι παίρνουν το μειωμένο όριο για σύνταξη 4 χρόνια νωρίτερα.
Παράλληλα με την 25ετία όμως κλειδώνουν και οι άλλες προϋποθέσεις εξόδου, δηλαδή σύνταξη στα 58 με συνολικά 35 έτη ασφάλισης εφόσον η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και σύνταξη στα 59 με συνολικά 37 έτη ασφάλισης εφόσον η 25ετία συμπληρώνεται το 2012.
Αναφορικά με το ΙΚΑ, οι άνδρες που έχουν 10.000 ημέρες ως το 2012 από πραγματική ασφάλιση κατοχυρώνουν μεν σύνταξη στο 60ο έτος για μειωμένη ή στο 62ο – 63ο έτος και 6 μήνες για πλήρη, αλλά μπορούν να κατεβάσουν το όριο ηλικίας στα 58 ή στα 59 αναγνωρίζοντας πλασματικό χρόνο 500 ημερών ώστε οι 10.000 ημέρες να γίνουν 10.500. Αυτομάτως και με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων (από στρατιωτική θητεία, παιδιά και σπουδές) κατοχυρώνουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και κατεβάζουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 4 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση οι 10.500 ημέρες θα πρέπει να συμπληρωθούν ως το 2012 ώστε οι ασφαλισμένοι να κλειδώσουν την ηλικία εξόδου στα 58 ή στα 59 και να έχουν κατά το χρόνο συνταξιοδότησης είτε 10.800 ημέρες είτε 11.100.


aftodioikisi.gr

Ποια είναι τα 12 προαπαιτούμενα για να πάρουμε τις δύο «μικρές» δόσεις – Εκτός οι απολύσεις (λίστα)


Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης μπαίνουν τα 12 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο «μικρές» δόσεις του 1 δισ. ευρώ η καθεμία. Τα προαιπαιτούμενα θα «σπάσουν» σε δύο «δόσεις», όπως άλλωστε και τα χρήματα που αναμένει η χώρα μας με  τα έξι πρώτα που κανονικά έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί εντός του Μαΐου, να επιχειρείται να κλείσουν έως 8 Ιουλίου που αναμένονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα.  Πάντως σε αυτά δεν περιέχονται απολύσεις και διαθεσιμότητες που έχουν «κλείσει» στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας. Μένει όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να καταγράψουν την πρόοδο για τις 7.000 απολύσεις που απομένουν για το 2014. Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να καταθέσεις το νομοσχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
*Την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη ολοκληρωθεί)
*Τη θέσπιση νόμου  για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό – ο γνωστός νόμος περί αιγιαλού
*Την επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο). Πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα
*Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης)
*Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για ένταξη της είσπραξης χρεών (και κοινωνικών εισφορών) από τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης
*Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.
Τον Αύγουστο τα υπόλοιπα έξι
Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε η δόση να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο.
• Νομοθεσία για υπαγωγή στο ΕΤΕΑ (ενοποιημένο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015
• Κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας
• Νόμος για τα δάση
• Νόμος για τη μείωση των διοικητικών βαρών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
• Δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και εκκαθάριση όλων των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ
• Νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών και νέος νόμος για το πόθεν έσχες με παρακολούθηση μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων


aftodioikisi.gr

Ποιοι δικαιούνται οικογενειακό επίδομα – Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων


Στις 11 Ιουλίου έχει προγραμματίσει ο ΟΓΑ να καταβάλει την 2η δόση των οικογενειακών επιδομάτων του 2014 σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με ένα η περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.
Για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται οι οικογενειάρχες οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, τόσο τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013 όσο και τις αιτήσεις Α21.
Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι οικογενειάρχες αντιστοιχούν στο 1/4 των ετήσιων ποσών των επιδομάτων και καλύπτουν το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες δικαιούχων


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου ισχύει το «ακατάσχετο»


Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν τον μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης, θέτει σε λειτουργία εντός των επομένων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανακοινώθηκε, «ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας γνώση των περιπτώσεων αυτών, μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για την αποφυγή των εσφαλμένων κατασχέσεων και από τις 14/04/2014 εξέδωσε την ΠΟΛ 1109/2014, για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης».


aftodioikisi.gr

«Τσεκούρι» στο Εφάπαξ – Κατεβαίνει στα 4.650 ευρώ – Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός


Μειώσεις-σοκ, που κατεβάζουν το εφάπαξ από τις 25.000 στις 4.650 ευρώ, βγάζει ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος με την εφαρμογή του ετήσιου συντελεστή βιωσιμότητας, που θα ισχύσει για όσους αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.
Οι περικοπές με το νέο μαθηματικό τύπο μπορεί να φτάνουν, δηλαδή, για ορισμένους φορείς Πρόνοιας έως και 81,4%, εξαϋλώνοντας κυριολεκτικά το εφάπαξ σε Ταμεία με ελλείμματα, που είναι τα περισσότερα και, κυρίως, αυτά του Δημοσίου.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο οποίος δημοσιεύει επίσημο έγγραφο που έστειλε το ΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας στις 19 Ιουνίου, με το χαρακτηρισμό του ως «Εξαιρετικά Επείγον», ζητώντας άμεσα να διευκρινιστούν σημεία της  υπουργικής απόφασης σχετικά με τον υπολογισμό του βοηθήματος για τις νέες αιτήσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο νέος μαθηματικός τύπος και ο συντελεστής βιωσιμότητας έχουν εφαρμογή στον υπολογισμό των εφάπαξ για όσους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1/9/2013 και μετά, ενώ τα εφάπαξ που παίρνουν όσοι αποχώρησαν μέχρι 31/8/2013 υπολογίζονται με τον παλιό τρόπο και χωρίς τις νέες μειώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που δικαιούνται να πάρει εφάπαξ 30.000 ευρώ, μετά την εφαρμογή του συντελεστή 0,179 θα πάρει 5.370 ευρώ (30.000 ευρώ Χ 0,179=5.370 ευρώ).
Όσο υψηλότερος και πλησιέστερος στην ακέραια μονάδα είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας τόσο μικρότερες θα είναι και οι μειώσεις.
Δηλαδή, για αρχικό εφάπαξ 30.000 ευρώ με συντελεστή βιωσιμότητας 1 το ποσό δεν αλλάζει, ενώ με συντελεστή 0,75 το ποσό πέφτει στις 22.500 ευρώ και με συντελεστή 0,65 πέφτει στις 19.500 ευρώ.
Επιβεβαιώνει ο Σπυρόπουλος
Διευκρινίσεις αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» για την μείωση του εφάπαξ από το ΙΚΑ έδωσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν έχει διαβάσει το επίμαχο έγγραφο, που αναφέρεται στον τύπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το ύψος του εφάπαξ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την ισχύ αυτού του εγγράφου.
«Δεν έχω δει την απάντηση των υπηρεσιακών δομών του υπουργείου», είπε ο κ. Σπυρόπουλος.


aftodioikisi.gr

Συνεχίζεται το βόλεμα παρά τις απολύσεις – Πού και πώς τοποθετούνται οι «ημέτεροι»


Τη στιγμή που έχει ανοίξει εντός της κυβέρνησης  η συζήτηση για ένα νέο κύκλο απολύσεων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, η πρακτική του βολέματος των «ημετέρων» εξακολουθεί να εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τα «δικά μας παιδιά», συγγενείς και φίλοι πολιτικών που τους διόρισαν, παραμένουν σε καθεστώς ειδικής προστασίας στη Βουλή. Μάλιστα το εν λόγω προσωπικό, σύμωνα με την εφημερίδα ακόμη και στις μερες μας «αυξάνεται και πληθύνεται» αυτή τη φορά δια της μεθόδου των μετακλητών των νέων μετακλητών υπαλλήλων οι οποίοι εξακολουθούν να τακτοποιούνται.
Τα κριτήρια παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Βασικά προσόντα αποτελούν η συγγένεια και η εντοπιότητα.

Κατάντια / Δένδιας-Γιακουμάτος πλακώθηκαν για τα έπιπλα του ΑΚΗ !


Δημοσιεύθηκε από onpolitika στο Ιουνίου 22, 2014


βουλη

Πως δεν… μάλωσε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμο Γιακουμάτο, ισχυρίζεται ο υπουργός Νίκος Δένδιας, μετά το δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος που κυκλοφορεί, και αναφέρεται σε καβγά τον δύο αντρών για τα πολυτελή έπιπλα. Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, επισημαίνει πως η όποια μεταφορά επίπλων έγινε, πραγματοποιήθηκε στο




πλαίσιο φιλοξενίας επισκεπτών.
Τι απαντά ο υπουργός Ανάπτυξης
Με μία ανακοίνωση απάντησε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», με τον τίτλο «Καβγάς για τα πολυτελή γραφεία του Άκη».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, στην απάντησή του σχετικά με το θέμα αναφέρει: «Ουδείς “καβγάς” υπήρξε σχετικά με “μεταφορά πολυτελών επίπλων” στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια, με οιονδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα, ούτε φυσικά με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο. Αυτό το οποίο στην πραγματικότητα συνέβη – και θα μπορούσε να το πληροφορηθεί η εφημερίδα με ένα τηλεφώνημα – ήταν η μεταφορά ολιγάριθμου αριθμού απλών επίπλων, που ουδεμία σχέση έχουν με “πολυτέλεια”, από κλειστό και μη χρησιμοποιούμενο γραφείο στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (στην πλατεία Κάνιγγος), στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην οδό Νίκης. Ο λόγος ήταν η αντικατάσταση κατεστραμμένων επίπλων, χωρίς να χρειασθεί να αγορασθούν καινούρια, ενόψει της επίσκεψης του Επιτρόπου κ. Χαν, του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράιχενμπαχ και της Διοίκησης μεγάλης επενδυτικής τράπεζας της Κίνας, στο γραφείο του υπουργού» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τι απαντά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Να αμβλύνει τις εντυπώσεις – αν και επί της ουσίας επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες μας- επιδιώκει με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στην αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος πως στελέχη των κ.κ. Δένδια και Γιακουμάτου παρ’ ολίγον να έλθουν στα χέρια για έπιπλα που θέλησαν οι άνθρωποι του πρώτου να μεταφέρουν από το γραφείο του δεύτερου. Πολυτελή έπιπλα που είχαν αγοραστεί επί των ημερών υπουργίας του ευρισκόμενου σήμερα στον Κορυδαλλό Άκη Τσοχατζόπουλου. Δίχως να απαντάει η ανακοίνωση του υπουργείου τίποτε για τις μομφές που υπάρχουν ως προς τις ανύπαρκτες σχέσεις υπουργού και υφυπουργού που δυσχαιρένουν την κυβερνητική προσπάθεια, περιορίζεται να πει πως: «Ουδείς “καβγάς” υπήρξε σχετικά με «μεταφορά πολυτελών επίπλων» στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια». Και η ανακοίνωση συνεχίζει «αυτό το οποίο στην πραγματικότητα συνέβη – και θα μπορούσε να το πληροφορηθεί η εφημερίδα με ένα τηλεφώνημα- ήταν η μεταφορά ολιγάριθμου αριθμού απλών επίπλων, που ουδεμία σχέση έχουν με “πολυτέλεια”, από κλειστό και μη χρησιμοποιούμενο γραφείο στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (στην πλατεία Κάνιγγος), στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην οδό Νίκης. Ο λόγος ήταν η αντικατάσταση κατεστραμμένων επίπλων, χωρίς να χρειασθεί να αγορασθούν καινούρια, ενόψει της επίσκεψης του Επιτρόπου κ. Χαν, του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράιχενμπαχ και της Διοίκησης μεγάλης επενδυτικής τράπεζας της Κίνας, στο γραφείο του υπουργού». Βέβαια, η ολική ανακαίνιση του γραφείου του κ. Δένδια – για την οποία επίσης κουβέντα δεν γίνεται – σαφώς και δεν πραγματοποιείται μόνο για τις επαφές με τον κ. Χαν καθώς πληθώρα συναντήσεων με την παλιά «ντεκορασιόν» είχαν γίνει κι επί των ημερών του κ. Χατζηδάκη…

olympia.gr

Τσίπρας: “Κόψτε την πλάκα”-Προανακριτική για τα υποβρύχια


Δημοσιεύθηκε από onpolitika στο Ιουνίου 22, 2014

ts

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους μετατρέπουν σε καρικατούρα τις δηλώσεις και την τακτική του εντός του κόμματος απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του το απόγευμα της Κυριακής στην Κεντρική Επίτροπής. Είπε πως ο ίδιος δεν

έκανε κεντροαριστερή στροφή και κατέληξε: «να τελειώνει η πλάκα!».
Επίσης ο κ. Τσίπρας επιχείρησε άνοιγμα σε όσους ψηφοφόρους δεν έχουν πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, δε, πρωτοβουλία στη Βουλή για να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποβρυχίων. Ο κ. Τσίπρας, πιθανότατα, εννοούσε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεδομένου ότι οι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό ζητούν διερεύνηση τυχόν αδικιμάτων πολιτικών προσώπων. Σημείωσε ότι θα καλέσει βουλευτές που διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή να στηρίξουν αυτή την πρόταση.
Αρχικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς και ότι πρέπει να αντιστοιχηθεί το 1,5 εκατ. όσων ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εκατοντάδες χιλιάδες που αμφιταλαντεύονται. Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ειναι ένα σπίτι με γερά θεμέλια και με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε όλο αυτόν τον κόσμο.
Για το μέλλον του κόμματος περιέφραψε πως υπάρχουν δύο επιλογές:
- να αφεθεί η κυβερνηση να «βράσει στο ζουμί της» και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να βράσουν «μέχρι να ειναι έτοιμοι να τους φάμε, να πέσουν σαν ώριμο φρούτο»
- να γίνουν τα πάντα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων να υπάρξει πρόσκληση προκειμένου να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρώτη επιλογή θα απογοητεύσει τον κόσμο κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες κινηματικής άμποτης και όχι παλίρροιας.
Υπογράμμισε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την κυβέρνηση θα την κερδίσει για να έρθει σε συγκρούσεις.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν είναι τεχνικό θέμα, δευτερεύον. Ανέφερε επίσης πως η αποτροπή εκλογής είναι μια σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει σε πλαίσιο θεσμικών συνδιαλλαγών σε επίπεδο κορυφής.
Είπε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση πλατιού λαϊκού μετώπου σε θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η συμπαράσταση στους αγώνες εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες.
Επιπλέον δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει και τους βουλευτές που διαφοροποιούνται να στοιχηθούν, ενώ θα δημιουργήσει μέτωπα έξω και μέσα στη Βουλή.
Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των υποβρυχίων και είπε πως «θα καλέσουμε βουλευτές που διαφοροποιούνται» και όσους δεν είναι έτοιμοι να επανέλθουν παρά την εκστρατεία να εξαγοραστούν συνειδήσεις, να υποστηρίξουν πρόταση για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Μιλώντας σε όσους τον αμφισβητούν είπε πως «το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε να φτιάχνουμε καρικατούρα τις απόψεις του άλλου».
Είπε πως δεν είναι σωστό να λέγεται πως αυτός έφερε πρόταση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και παρέπεμψε στις σχετικές αποφάσεις του συνεδρίου.
Επιπλέον εξέφρασε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της κεντροαριστεράς «αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί, αν αδιαφορήσουμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου, αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημικό σχέδιο για το Ποτάμι, αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αυτόν που έβαλαν». Τόνισε επίσης πως δεν θα ανεχτεί «να λένε κάποιοι εδώ ότι το σχέδιο είναι να οδηγήσουν τον λαό σε μια διάψευση, σε νέες Βάρκιζες», όπως είπε. «Να τελειώνει η πλάκα!», είπε με έμφαση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως το μονο αποτελεσματικό και νικηφόρο είναι το σχέδιο μιας ριζοσπαστικόποίησης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της περιφέρειας Αττικής όπου, όπως τόνισε «θα κριθεί η ριζοσπαστικότητά μας»


olympia.gr