Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ.


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ. ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ 50% ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΟΙΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;»


Άλλο ένα κτύπημα δέχονται οι ΟΤΑ από τη συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ. Τους «κλέβουν» το 50% από τα έσοδα που έχουν από τις εκμισθώσεις των παραλιών που βρίσκονται μέσα στα όρια των Δήμων τους.

Με μία μνημονιακή απόφαση, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να κάνουν πλέον απευθείας μισθώσεις, παρά μόνο μισθώσεις με δημοπρασίες, από τις οποίες  η Κεντρική Διοίκηση θα παίρνει το 50% των εσόδων τους, απογυμνώνοντας τους ήδη πενιχρούς προϋπολογισμούς τους.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών  Γκίκα Χαρδούβελη και Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής τους Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει ότι οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Περιφερειάρχες που επανεξελέγησαν ή εξελέγησαν για πρώτη φορά, δεν υπερασπίζονται τους Δήμους τους και ΣΙΩΠΟΥΝ για να μην χαλάσουν τον μνημονιακό οίστρο της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.videotex.gr που έφτασε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

«Από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα γίνεται πλέον η απ’ ευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.»

«Οι δήμοι τίθενται εκτός και δεν θα μπορούν να κάνουν απευθείας μισθώσεις ενώ διατηρούν μόνο τις μισθώσεις με δημοπρασία.  Τα έσοδα από την παραχώρηση θα μοιράζονται 50%-50% μεταξύ δημοσίου και ΟΤΑ.»

«Για ποιο λόγο όλη αυτή η απαξιωτική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ΟΤΑ, οι οποίοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με εκατοντάδες αρμοδιότητες, χωρίς να τους έχουν μετακυλίσει τους σχετικούς πόρους;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ.

Κύριοι  Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων ανάρτηση της ιστοσελίδας www.videotex.gr , σε συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι ENA της Καβάλας, σχετικά με τον αποκλεισμό των Δήμων από τις απευθείας μισθώσεις αιγιαλών και παραλίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

«Από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τους δήμους, θα γίνεται πλέον η απ’ ευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.

Οι δήμοι τίθενται εκτός και δεν θα μπορούν να κάνουν απευθείας μισθώσεις ενώ διατηρούν μόνο τις μισθώσεις με δημοπρασία.  Τα έσοδα από την παραχώρηση θα μοιράζονται 50%-50% μεταξύ δημοσίου και ΟΤΑ.
Ειδικότερα ,οδηγίες για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τις Κτηματικές Υπηρεσίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του.

Το σχέδιο του μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο πρέπει να συντάσσεται από τις κτηματικές υπηρεσίες για τις περιπτώσεις απευθείας παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στις παραπάνω υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι Ο.Τ.Α και οι επιχειρήσεις  που ανήκουν στην χωρική τους αρμοδιότητα, ότι όλες οι απευθείας μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ολοκληρωθεί έως και την 31η Μαΐου 2014 θα πρέπει να διαβιβασθούν στις υπηρεσίες για την ολοκλήρωσή τους, ανεξαρτήτως των λόγων στους οποίους οφείλεται η μη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Επιπλέον, είναι ήδη γνωστό ότι από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις της απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερομένους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α.

Επίσης, εφιστάται η προσοχή, ότι θα πρέπει να διενεργήθούν αυτοψίες κατά τη θερινή περίοδο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι ιδιώτες έχουν εγκατασταθεί στους χώρους αιγιαλού και παραλίας άνευ μισθώσεως (αδείας) να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας.

Τέλος, όσον αφορά τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δημοπρασίας οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση.»

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1) Με το μέτρο αυτό επιδιώκετε να αφοπλίσετε τελείως τους Δήμους; Για ποιο λόγο όλη αυτή η απαξιωτική πολιτική της Κεντρικής Διοίκησης απέναντι στους ΟΤΑ;

2) Μπορείτε να μου γνωρίσετε τον αριθμό των Κτηματικών Υπηρεσιών και  τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές; Υπάρχουν στελέχη με εμπειρία και κατάλληλα προσόντα που να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα;

3) Κατανοείτε ότι με τις ενέργειές σας αυτές βάζετε την ταφόπλακα στους ήδη εξοντωμένους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, αφού τους στερείτε το 50% των εσόδων από την παραχώρηση;


Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ