Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα. Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται. 1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». 1904: Ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά. 1932: Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές. 1957: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου. 1964: Ο γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
Γεννήσεις

1790: Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)1830: Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια. (Θαν. 15/5/1886)1876: Σβεν Βίνγκβιστ, σουηδός εφευρέτης και βιομήχανος, συνιδρυτής της βιομηχανίας SKF, του μεγαλύτερου παραγωγού ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) παγκοσμίως. (Θαν. 17/4/1953)
Θάνατοι

1041: Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 1010)1198: Αβερρόης, άραβας φιλόσοφος. (Γεν. 1126)1896: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. (Γεν. 21/10/1833)

MAΣΤΙΧΟ -ΔΕΝΔΡΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΡΑ

Αστυνομικη επιχειρηση σε εξέλιξη αυτη την στιγμή στις κεντρικες οδούς Ροδοκανακη και Βενιζέλου και στο υψος της ΜΙLLENIUM. Προφανώς έχει σχέση με τις σημερινές συλλήψειςτων LOCO'S κατα πληροφορίες μας. Ως γνωστόν καταζητούνται και άλλα άτομα
Σ.Σ Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η παρουσια ισχυρης αστυνομικής δυναμης συνδέεται με προσαγωγές στην εισαγγελική αρχή. Οι κατηγορούμενοι φορουσαν κουκουλες.Μπροστά από τα Δικαστήρια υπήρχαν περίπου 4 "κλούβες".

ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ





του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται στην εποχή μας επιτακτική. Η παγκοσμιοποίηση έφερε στο προσκήνιο εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, καθώς στην πίτα της ενέργειας προστέθηκαν πληθυσμοί, οι οποίοι πριν απαιτούσαν αμελητέες, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, ενεργειακές καταναλώσεις. Μαζί με την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού της γης (πρόβλεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για αναγκαία αύξηση κατά τουλάχιστον 70% της σημερινής αγροτικής παραγωγής για να τραφούν τα 9 δις του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050) η ζήτηση ενέργειας γίνεται εκρηκτική. Τέλος η κλιματική αλλαγή επιβάλλει περιβαλλοντικά μέτρα και δεν επιτρέπει να συνεχιστεί ο καθιερωμένος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Για τη χώρα μας η επιτακτική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση, αλλά και πρόκληση ορθολογικής αξιοποίησης του εξαιρετικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των κλιματικών χαρακτηριστικών με τα οποία είναι προικισμένη η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως τα κακώς κείμενα γίνονται συχνά και στην περίπτωση αυτή τροχοπέδη για την παραγωγική, κερδοφόρο επένδυση και στον τομέα αυτό
Η ανάπτυξη στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης και της πολυδιαφημιζόμενης σήμερα πράσινης οικονομίας δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν συνοδευτεί από τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, με την ανάπτυξη εγχώριας έρευνας και τεχνογνωσίας, την οποία είμαστε σε θέση να εξάγουμε αντί να εισάγουμε τελικά πλήττοντας αντί να βελτιώνουμε το ισοζύγιο των συναλλαγών μας. Η επιτυχία εξαγωγικής δραστηριότητας πολλών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στο χώρο των ηλιακών συλλεκτών τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε. Δεύτερον, η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη αν περιοριστεί σε έργα ολίγων ισχυρών ομίλων και δεν δώσει ευκαιρίες συμμετοχής στις χιλιάδες των μικρομεσαίων, μικρών και ακόμη πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας να συμμετέχουν

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΙΑΡΟ

Φίλε Γιάννη,

Στην επιστολή σου αναφέρεσαι σε μια σειρά από θέματα, που σε απασχολούν κι έχεις διαπιστώσει,


αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές και οργανωτικές συγκυρίες του Καλλικράτη, ο δήμος μας προσπαθεί – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – να κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Γνωρίζεις ότι τα τελευταία χρόνια στην Καλλιμασιά – και με πρωτοβουλίες μου ως Νομάρχης Χίου – αλλά και από τις δημοτικές αρχές του πρώην δήμου Ιωνίας, κατασκευάστηκε το νηπιαγωγείο, το γήπεδο, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 1,6 εκ. ευρώ και ο,6 εκ. αντίστοιχα για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς, έγινε η σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό, ολοκληρώνεται η νέα πλατεία.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε νέο parking στην περιοχή Ληγούρα, ενώ δημοπρατήθηκε η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Καλλιμασιάς με μια σειρά παρεμβάσεων στον εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του οικισμού (δεδομένου ότι η ανακατασκευή των πετρόκτιστων τοίχων κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου μέσα από την Καλλιμασιά έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας).

Όπως διαπιστώνεις και μόνος σου, υποδομές γίνονται, ίσως να μην είναι επαρκείς, αλλά θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όπως προανέφερα, τα οργανωτικά προβλήματα και τις ελάχιστες πιστώσεις, που έχουμε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, και μπορούμε να διαθέσουμε για έργα και επενδύσεις για τον ενιαίο Δήμο Χίου.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα των οικισμών και ιδιαιτέρως των παραθαλάσσιων περιοχών, γεγονός για το οποίο - για το 2011 - δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο ποσοστό, αφενός, λόγω έλλειψης εποχιακού προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, αφετέρου, λόγω κατάργησης του ΕΥΟΔΟΥ και τέλος, λόγω μη έγκρισης προγραμμάτων αυτεπιστασίας εγκαίρως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θεωρώ ότι το 2012 με τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα απασχοληθούν πολλά άτομα, μετά την ψήφιση του νόμου για αυτεπιστασία, αλλά και με το νέο νόμο, που προβλέπει ότι, ειδικά για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, μπορούμε να υπογράφουμε σύμβαση με ιδιώτες, τα προβλήματα θα βελτιωθούν σημαντικά.

Άλλωστε γνωρίζεις ότι στα θέματα αυτά, «είμαι το ίδιο ευαίσθητος με σένα».

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα, που έχουν σχέση με το εθνικό επαρχιακό δίκτυο, ήτοι με την καθαριότητά του, τις διαγραμμίσεις, το κλάδεμα για λόγους ορατότητας, ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, θα την αναλάβει από 31/12/2012 κι αυτό, προς το παρόν, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Αντιλαμβανόμενος τη συγκυρία και τις δυνατότητες, που έχουμε, θεωρώ ότι το 2012 θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην πόλη, στους οικισμούς και στα χωριά του νέου δήμου Χίου, καθώς αυτό είναι και η επιδίωξη της δημοτικής αρχής του νεου Καλλικρατικού Δήμου Χίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

γαπητέ κύριε Διευθυντή,
παρακαλώ να δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, που αφορά στον εντοπισμό και στη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης στο νησί μας.
Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε απασχολήσει εντονότατα την τοπική κοινωνία και εμένα προσωπικά, αφού πέραν από τον προφανή παράνομο χαρακτήρα της_ ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ασύμβατο με τα ήθη, τις αντιλήψεις και τον τρόπο ζωής των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο προβληματισμός και η ανησυχία όσων είναι γονείς, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των επαγγελματιών του νησιού μας, και απόλυτα δικαιολογημένος, αφού πράξεις, όπως, η διακίνηση ναρκωτικών, βίαια επεισόδια κατά πολιτών και εργαζόμενων σε Σώματα Ασφαλείας, καταστροφές περιουσίας, ήταν πληγή, η οποία θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες συνέπειες.
Η μεθοδικότητα, η συνέπεια, η επιμονή, η αφοσίωση και η συνεργασία είχαν, για μιαν ακόμη φορά, θετικό αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι. Είμαι βέβαιη, ότι η συστηματική προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος και η Δικαιοσύνη θα καταλογίσει αμερόληπτα τις ευθύνες όπου υπάρχουν, από όπου και αν προέρχονται, και με τον τρόπο που αρμόζει.
Σας παρακαλώ να διαβιβάσετε σε όλους όσους εργάστηκαν, για την υπόθεση αυτή, θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχαριστίες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ




Ο Δήμος Χίου ζητά οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έθιμο πατροπαράδοτο έθιμο με τα ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής έως την 15η Δεκεμβρίου 2011, ώστε να καταστεί δυνατή η, όσο το δυνατόν, καλύτερη οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Στεφανίδη στο τηλέφωνο: 22710-29210.





Δ

ΑΝΟΙΞΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί στις Οινούσσες το πρώτο Φαρμακείο. Το παραδοσιακό κτήριο όπου στεγάζεται το φαρμακείο, είναι η οικία του αειμνήστου Κώστα Μ. Λεμού, ανακαινίσθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της φαρμακευτικής νομοθεσίας, πλήρως εναρμονισμένο με τον παραδοσιακό οικισμό. Το φαρμακείο της Εγνούσσας πλέον, αποτελεί μια πραγματικότητα για το μικρό νησί. Η πολυετής προσπάθεια του Δήμου ευοδώθηκε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της προσέλευσης και της μόνιμης εγκατάστασης ακόμη μιας νέας οικογένειας, ως επιλογή ζωής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Εγνούσσα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αντιπροσωπεία των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή, πραγματοποιώντας μία ιδιαίτερη συνέντευξη μαζί του, στα πλαίσια εργασίας τους για την καταγραφή της ιστορίας του σχολείου τους.

Οι μαθητές που φοιτούν στην 1η τάξη του Πειραματικού Λυκείου θέλοντας να συλλέξουν πληροφορίες από αποφοίτους του ιστορικού σχολείου τους από τα παλαιά χρόνια ως την εποχή τους, ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη να κάνει μία αναδρομή στα εφηβικά του χρόνια και να τους διηγηθεί τις αναμνήσεις του όταν εκείνος βρισκόταν στα θρανία που κάθονται αυτοί σήμερα.
Ο κ. Γιακαλής με χαρά μοιράστηκε μαζί τους θύμησες από τα μαθητικά του χρόνια, τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του από το σχολείο του που τότε στέγαζε το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, ενώ για να διευκολύνει την εργασία τους, τους υποσχέθηκε να τους δώσει και υλικό από το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο.
Οι μαθητές και η επιμελητής καθηγήτρια της εργασίας τους, ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη για την ανταπόκριση στο κάλεσμά τους και εκείνος τους ευχήθηκε να έχουν καλή πρόοδο στα μαθήματά τους, συμβουλεύοντάς τους να ζήσουν και να απολαύσουν κάθε στιγμή της μαθητικής τους ζωής, γιατί αυτές οι εικόνες και οι αναμνήσεις θα τους συντροφεύουν για πάντα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio και τη συνοδεία του, υποδέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής.
Σκοπός της συνάντησης αυτής που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Chaves, στα πλαίσια των επαφών γνωριμίας του με τα νησιά και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου είναι η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων της χώρας του «με τα νησιά που έχουν την ιδιαιτερότητα να αποτελούν και το σύνορο της Ευρώπης με την Ασία» -όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος- αλλά και η προώθηση ενδεχομένως μίας μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας των νησιών με τη χώρα του.
Ο κ. Γιακαλής συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας, παρατηρώντας με ευχαρίστηση πως είναι εξαιρετικός γνώστης τόσο της ελληνικής ιστορίας, όσο και της κουλτούρας και της παράδοσης της Λέσβου. Αντάλλαξε δώρα μαζί του και τον προσκάλεσε να παρευρεθεί του χρόνου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου. Αντίστοιχα ο κ. Chaves συμπεριέλαβε τον Περιφερειάρχη στην τιμητική λίστα των 300 καλεσμένων της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας από όλον τον κόσμο, για την παρακολούθηση των επερχόμενων Εθνικών της εκλογών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ , Ή ..."ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ"

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο γραφείο του Δημάρχου με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του τμήματος εσόδων του Δήμου και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Το θέμα της σύσκεψης αφορούσε την επιβολή του ειδικού τέλους, που εισπράττεται, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τη χρέωση σε βοηθητικούς χώρους (υπόγεια), που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Η δημοτική αρχή επιδιώκει να εξευρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, που έχει προκύψει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες μας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ..."Loco's"

Κύριε Διευθυντή

Παρακαλώ να μεταβιβάσετε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την πρόσφατη επιτυχία εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε στο νησί μας. Τα στελέχη της Α.Δ. Χίου έδρασαν με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό αλλά πάνω απ’ όλα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.
Ανάλογες επιτυχίες συμβάλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας, με ιδιαίτερη σημασία για τον ευαίσθητο χώρο της νέας γενιάς του τόπου μας.
Η τοπική μας κοινωνία, η κάθε οικογένεια, ο κάθε συμπολίτης καλούνται να συνδράμουν τις διωκτικές αρχές στο έργο τους, αλλά κυρίως να απομονώσουν κοινωνικά και να καταγγείλουν ανάλογα φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία, δυστυχώς, έχουν εμφανιστεί και στο νησί μας.



Με εκτίμηση


Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ 18 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ "Loco's" ΣΤΗ ΧΙΟ

Επί τρία ολόκληρα χρόνια η συμμορία «Loco’s» είχε γίνει πραγματικός εφιάλτης, όχι μόνο για την Αστυνομία αλλά και για τους κατοίκους της Χίου.

Η οργανωμένη ομάδα που είχε απασχολήσει με επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές, συμπλοκές, εμπρησμούς και εμπορία ναρκωτικών, εξαρθρώθηκε με μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησε στα κρατητήρια 18 νεαρούς, μεταξύ των οποίων και ανήλικους!

Άλλα τρία μέλη της πολυμελούς οργάνωσης που η Ασφάλεια Χίου χαρακτηρίζει εγκληματική, δεν έχουν βρεθεί ακόμη και αναζητούνται παντού. Το σημαντικό είναι ότι συνελήφθη ο 28χρονος Έλληνας που φέρεται ως επικεφαλής και ιδρυτής των «Loco’s», για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία ότι προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών τις οποίες διακινούσαν στην ευρύτερη περιοχή τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν άλλοι 13 Έλληνες ηλικίας από 16 έως 32 χρόνων, τρεις Ελληνίδες 21 και 19 χρόνων και ένας 19χρονος Ουκρανός στους οποίους θα απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι εντοπίστηκαν από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους!

Στα σπίτια τους και σε ένα κρησφύγετο που διατηρούσαν, κατασχέθηκαν συνολικά 130 γραμμάρια ηρωίνης, πέντε γραμμάρια κοκαΐνης και 220 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, διάφορα σύνεργα για την χρήση ναρκωτικών και ένα κυνηγητικό όπλο για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι κλεμμένο. Οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης.

protothema.gr

ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ , ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.



της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στην περιοχή του Καστρομηνά, αλλά και τις μετέπειτα μικρές – ευτυχώς- σε έκταση πυρκαγιές που έγιναν στις παρυφές της πόλης, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για προστασία του περιαστικού δάσους.
Η πράσινη βίβλος, επιτάσσει την επανασύσταση των περιαστικών δασών με άξονα ένα ανθρωποκεντρικό αναπτυξιακό μοντέλο και σύμφωνα με τους κανόνες της αειφορικής ανάπτυξης ( Πράσινη βίβλος – Habitat agenda ).
Όμως παράλληλα χρειάζεται να γίνει και ένας καθορισμός του πλαισίου διαχείρισής τους, ανάμεσα σε Δασαρχείο και Δήμο Χίου . Στην ουσία θα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης (master plan), όπου θα προτείνει τις αναγκαίες και επιτρεπτές δράσεις για κάθε περιοχή
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει και ένα εκτεταμένο αναδασωτικό έργο, κυρίως στις καμμένες εκτάσεις, με στόχο να αυξηθεί το πράσινο
Οι δείκτες που μετρούν τη δημόσια υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, αλλά και τις δυνατότητες επιβίωσης του πλανήτη στο άμεσο μέλλον, έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Πρέπει να γίνει συνείδηση των πολιτών ότι κάθε δένδρο που ξεριζώνεται, κάθε τετραγωνικό μέτρο γης που οικοδομείται, κάθε πλατεία που πλακοστρώνεται ολόκληρη, κάθε πάρκο που εγκαταλείπεται και μαραίνεται, συρρικνώνει τις ήδη υπονομευμένες βασικές προϋποθέσεις ζωής της κοινωνίας και των ανθρώπων.

17 ΜΕΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΧΙΟ



Όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου με τη συνδρομή υπηρεσιών της Α.Δ. Χίου, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης (Loco’s), μέλη της οποίας, κατά την τελευταία 3ετία, εισήγαγαν και διακινούσαν σύμφωνα με την αστυνομία μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στη περιοχή της Χίου.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 17 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων ένας 19χρονος υπήκοος Ουκρανίας, 13 ημεδαποί ηλικίας από 16 έως 32 ετών και 3 ημεδαπές ηλικίας 21 και 19 ετών, με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς επίσης της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 28χρονος ημεδαπός ως επικεφαλής και ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο 28χρονος προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη, κοκαΐνη και ινδική κάνναβη) τις οποίες στη συνέχεια τα λοιπά μέλη της διακινούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Χίου.
Σε έρευνες, σε οικίες συλληφθέντων και σε άλλο χώρο αποθήκευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (130 γραμ. ηρωίνης, 5 γραμ. κοκαΐνης και 220 γραμ. ινδικής κάνναβης), ζυγαριές ακριβείας, διάφορα σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών καθώς και ένα κυνηγητικό όπλο του οποίου ερευνάται η προέλευση.
Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου και για τυχόν εξελίξεις θα σας ενημερώσουμε με νεότερο ρεπορτάζ μας.
ΠΗΓΗ chiospress.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Π.Β.Α." ΣΤΗ ΧΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Χίου) προσκαλεί τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, παραγωγούς και επιχειρήσεις, στην παρουσίαση που θα γίνει την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς» για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».
Πρόκειται για την εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ήδη από το καλοκαίρι, έχει συσταθεί στην Π.Β.Α. ομάδα εργασίας, από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία κατόπιν διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αλλά και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει ετοιμάσει ένα κείμενο εργασίας, το οποίο μετά τις παρατηρήσεις που θα γίνουν από τους τοπικούς φορείς, παραγωγούς και επιχειρηματίες των νησιών της Περιφέρειας θα αποτελέσει τη βάση του επιχειρησιακού σχεδίου που θα κληθεί να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα προϊόντα που αποτελούν το «Καλάθι της Περιφέρειάς μας» παράγονται, μεταποιούνται ή και συσκευάζονται στα γεωγραφικά όρια των νησιών μας και είναι σημαντικά για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον μας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για :
 Προϊόντα εθνικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, ή δυνατότητα
 Παραδοσιακά προϊόντα
 Τοπικά προϊόντα που απευθύνονται στις τοπικές αγορές, βελτιώνοντας το βαθμό αυτάρκειας των νησιών μας.
Η συμμετοχή των τοπικών παραγωγικών φορέων, των μεμονωμένων παραγωγών και των επιχειρήσεων στην παρουσίαση αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου, που θα καθορίσει και τη στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας κρίνεται απαραίτητη για να υπάρξει μια ουσιαστική διαβούλευση σε ό,τι αφορά στην προβολή και προώθηση των προϊόντων της Χίου.