Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΙΑΡΟ

Φίλε Γιάννη,

Στην επιστολή σου αναφέρεσαι σε μια σειρά από θέματα, που σε απασχολούν κι έχεις διαπιστώσει,


αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές και οργανωτικές συγκυρίες του Καλλικράτη, ο δήμος μας προσπαθεί – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – να κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Γνωρίζεις ότι τα τελευταία χρόνια στην Καλλιμασιά – και με πρωτοβουλίες μου ως Νομάρχης Χίου – αλλά και από τις δημοτικές αρχές του πρώην δήμου Ιωνίας, κατασκευάστηκε το νηπιαγωγείο, το γήπεδο, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 1,6 εκ. ευρώ και ο,6 εκ. αντίστοιχα για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς, έγινε η σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό, ολοκληρώνεται η νέα πλατεία.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε νέο parking στην περιοχή Ληγούρα, ενώ δημοπρατήθηκε η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Καλλιμασιάς με μια σειρά παρεμβάσεων στον εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του οικισμού (δεδομένου ότι η ανακατασκευή των πετρόκτιστων τοίχων κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου μέσα από την Καλλιμασιά έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας).

Όπως διαπιστώνεις και μόνος σου, υποδομές γίνονται, ίσως να μην είναι επαρκείς, αλλά θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όπως προανέφερα, τα οργανωτικά προβλήματα και τις ελάχιστες πιστώσεις, που έχουμε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, και μπορούμε να διαθέσουμε για έργα και επενδύσεις για τον ενιαίο Δήμο Χίου.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα των οικισμών και ιδιαιτέρως των παραθαλάσσιων περιοχών, γεγονός για το οποίο - για το 2011 - δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο ποσοστό, αφενός, λόγω έλλειψης εποχιακού προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, αφετέρου, λόγω κατάργησης του ΕΥΟΔΟΥ και τέλος, λόγω μη έγκρισης προγραμμάτων αυτεπιστασίας εγκαίρως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θεωρώ ότι το 2012 με τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα απασχοληθούν πολλά άτομα, μετά την ψήφιση του νόμου για αυτεπιστασία, αλλά και με το νέο νόμο, που προβλέπει ότι, ειδικά για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, μπορούμε να υπογράφουμε σύμβαση με ιδιώτες, τα προβλήματα θα βελτιωθούν σημαντικά.

Άλλωστε γνωρίζεις ότι στα θέματα αυτά, «είμαι το ίδιο ευαίσθητος με σένα».

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα, που έχουν σχέση με το εθνικό επαρχιακό δίκτυο, ήτοι με την καθαριότητά του, τις διαγραμμίσεις, το κλάδεμα για λόγους ορατότητας, ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, θα την αναλάβει από 31/12/2012 κι αυτό, προς το παρόν, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Αντιλαμβανόμενος τη συγκυρία και τις δυνατότητες, που έχουμε, θεωρώ ότι το 2012 θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην πόλη, στους οικισμούς και στα χωριά του νέου δήμου Χίου, καθώς αυτό είναι και η επιδίωξη της δημοτικής αρχής του νεου Καλλικρατικού Δήμου Χίου.