Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ , ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.



της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στην περιοχή του Καστρομηνά, αλλά και τις μετέπειτα μικρές – ευτυχώς- σε έκταση πυρκαγιές που έγιναν στις παρυφές της πόλης, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για προστασία του περιαστικού δάσους.
Η πράσινη βίβλος, επιτάσσει την επανασύσταση των περιαστικών δασών με άξονα ένα ανθρωποκεντρικό αναπτυξιακό μοντέλο και σύμφωνα με τους κανόνες της αειφορικής ανάπτυξης ( Πράσινη βίβλος – Habitat agenda ).
Όμως παράλληλα χρειάζεται να γίνει και ένας καθορισμός του πλαισίου διαχείρισής τους, ανάμεσα σε Δασαρχείο και Δήμο Χίου . Στην ουσία θα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης (master plan), όπου θα προτείνει τις αναγκαίες και επιτρεπτές δράσεις για κάθε περιοχή
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει και ένα εκτεταμένο αναδασωτικό έργο, κυρίως στις καμμένες εκτάσεις, με στόχο να αυξηθεί το πράσινο
Οι δείκτες που μετρούν τη δημόσια υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, αλλά και τις δυνατότητες επιβίωσης του πλανήτη στο άμεσο μέλλον, έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Πρέπει να γίνει συνείδηση των πολιτών ότι κάθε δένδρο που ξεριζώνεται, κάθε τετραγωνικό μέτρο γης που οικοδομείται, κάθε πλατεία που πλακοστρώνεται ολόκληρη, κάθε πάρκο που εγκαταλείπεται και μαραίνεται, συρρικνώνει τις ήδη υπονομευμένες βασικές προϋποθέσεις ζωής της κοινωνίας και των ανθρώπων.