Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

MΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ



Από τους δήμους θα είναι ο κύριος όγκος των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα, καθώς απομένουν 8.200 υπάλληλοι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 που το Σεπτέμβρη πρέπει να είναι στις λίστες της κινητικότητας.
Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα στη σημερινή σύσκεψη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης.
Όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού στους Δήμους. Τα πρώτα στοιχεία θα έχουν συγκεντρωθεί στο τέλος Σεπτέμβρη.
Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται και η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που με την εμμονή της στην αξιολόγηση υποβοηθά το σκοπό της κυβέρνησης για απολύσεις.
Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση και για τους δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς όσοι κριθούν διαθέσιμοι είναι δυνατό να απορροφηθούν στο ΣΔΟΕ, στην υπηρεσία αγορανομικών ελέγχων και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

akidapress.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ UNESCO- XIOY – ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ- ΨΑΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΓΛΥΠΤΡΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



– 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» 

Kυρίες και κύριοι

H Unesco Xίου – Οινουσσών Ψαρών, άνοιξε στα φτερά της στο Βόρειο Αιγαίο, μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της UNESCO. Ετσι το πολυαγαπημένο μας νησί η Χίος μαζί με τα δοξασμένα Ψαρά ,και τη ναυτική πολιτεία των Οινουσσών , θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερο γνωστά ανά την υφήλιο, μέσα από τον μεγάλο πολιτιστικό Οργανισμό της Unesco , προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.

Αυτή την εποχή η Ελλάδα μας ως γνωστό , ζει μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά -ιδιαίτερα θα έλεγα- πολιτιστικών αξιών βιώνοντας δύσκολες συνθήκες σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Κάνοντας αυτή τη θλιβερή διαπίστωση, όλοι έχουμε υποχρέωση για την επαναθεμελίωση της βάσης του πολιτισμού μας.
Θέλοντας λοιπόν να συνεχίσουμε το υψηλό πνευματικό επίπεδο του νησιού μας και με την πρόθεση να προβάλλουμε τις γυναίκες της Χίου- που έχουμε πολλές αξιόλογες– και με την προοπτική να προβάλλουμε τον τόπο μας όχι μόνο πανελληνίως αλλά και διεθνώς επιλέξαμε την ΑΙΓΝΟΥΣΣΙΩΤΙΣΣΑ-ΧΙΩΤΙΣΣΑ, ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΠΟΝΤΙΚΟΥ -εκλεγμένη γυναίκα της Ευρώπης το 1990, μία γυναίκα διεθνούς ακτινοβολίας και η οποία με το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς χωρίς ποτέ να ξεχάσει την καταγωγή της και το κατ’ έτος προσκύνημα στον τόπο που γεννήθηκε

Η ΕΥΡΩΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,με το λόγο και την τέχνη τίμησε την πατρίδα μας, ιδιαίτερα μέσα από το ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα , προβάλλοντας τις Ελληνίδες 
γυναίκες τις οποίες αντιπροσώπευσε στις Βρυξέλλες το 1990 ως μέλος του Συμβουλίου Γυναικών Ευρώπης.

Η συμπατριώτισσά μας τότε κατέκτησε τον τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ένα τίτλο που απονέμεται σε γυναίκες διεθνούς εμβέλειας με σπουδαίο έργο . Με τον ίδιο τίτλο ετιμήθησαν οι κυρίες Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ Βιργινία Τσουδερού Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Νίκη Γουλανδρή, Ειρήνη Παπα και άλλες 
Η ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που έλαβε αυτό το βραβείο από τον θεσμό αυτό ,που τελεί υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει καθιερωθεί για να βραβεύονται οι γυναίκες με προσφορά στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην ειρήνη, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, και στις Ευρωπαϊκές ιδέες.
Η πρόταση για τη βράβευση αυτή προήλθε και για το εξαίσιο καλλιτεχνικό της έργο αλλά και για τις δραστηριότητές της να συσπειρώσει, και να συμβάλλει στην προώθηση της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των καλλιτεχνών ιδιαίτερα των Ελληνίδων γυναικών σε μία δύσκολη εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 60. Η συμπατριώτισσά μας ,διοργάνωνε τότε εικαστικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη με ανταλλαγή καλλιτεχνών ,στις οποίες συμμετείχαν ‘Ελληνίδες καλλιτέχνιδες ώστε να μην αισθάνονται ότι υστερούν έναντι των Ευρωπαίων. Αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας βρισκόταν στην εποχή της δικτατορίας τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η προσπάθεια ήταν πολύ αξιόλογη . Διότι οι ξένοι έβλεπαν μια άλλη Ελλάδα,που οι γυναίκες της συμμετείχαν ενεργά, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία στην αντίσταση, κατά του καθεστώτος που επρόσβαλε τη δημοκρατία.
Αλλά,… η Χιολάτρης Μαίρη μας ,επέκτεινε τη δραστηριότητά της και σε άλλους τομείς
Αναφέρω σαν ιδιαίτερα αγαπητό της θέμα τη μεταφορά του μύθου της ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ σε γλυπτική για να μπορέσει έτσι
να επισημάνει στην Ευρώπη την Ελληνικότητα του Αιγαίου μέσα στους αιώνες .
Πάντοτε ο καλλιτέχνης είναι εκείνος ο δημιουργός που αφουγκράζεται τους κοινωνικούς παλμούς και μεταφέρει τα συναισθήματά του μέσα από την Τέχνη του, η οποία εκφράζει την ίδια τη ζωή . Η δική μας Μαίρη, το πέτυχε αυτό κερδίζοντας, την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη Πιστεύω ότι από όλους τους τίτλους που της έχουν απονείμει ο τίτλος ΕΥΡΩΓΛΥΠΤΡΙΑ
τα λέει όλα.
Τον οποίο τίτλο και τον μεταχειρίστηκε για την αναβάθμιση της Πνευματικότητας της Ελληνίδας γυναίκας που ήταν και ο στόχος της

 Για τη ζωή, την καλλιτεχνική πορεία, και το έργο της ΕΥΡΩΓΛΥΠΤΡΙΑΣ θα μιλήσουν στη συνέχεια οι εκλεκτές κυρίες :η ιστορικός της Τέχνης κ. Φωτεινή . Ξυλά Φαφαλιού και Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη , τις οποίες ευχαριστώ, όπως και τον υποναύαρχο Σταύρο Μιχαηλίδη για τον συντονισμό της εκδήλωσης 
Κυρίες και κύριοι,
Η ανεκτίμητη προσφορά της Μαίρης Παπακωνσταντίνου- Ποντικού , έγινε μέσα από τα έργα της στέλνοντας το μήνυμα της Ειρήνης στους λαούς της Ευρώπης,και όχι μόνο, συμβάλλοντας στις αξίες του Ελληνικού πολιτισμούΚρατώντας τις έννοιες, και τα ιδανικά τα οποία πιστεύει , είναι τα ίδια που έχει ως σκοπό η Unesco. Aυτό ήταν ένα από τα κριτήρια να επιλέξουμε ως πρώτη των πρώτων Χίων γυναικών την Μαίρη Παπακωνσταντίνου Ποντικού για να την τιμήσουμε μ’ αυτή την εκδήλωση ως Επίτιμο μέλος του Ομίλου UNESCO Χίου και να της προσφέρουμε το μετάλλιο που αναπαριστά τη Σφίγγα που ηταν πάντα το σύμβολο της Χίου μέσα στους αιώνες .Θέλουμε να την αγκαλιάσουμε και να της εκφράσουμε την αγάπη μας , για ότι έχει κάνει για την Χίο μας και τα νησιά μας/
Μαίρη σ’ ευχαριστούμε και σ’ αγαπούμε!!!!
Σας ευχαριστώ

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Β΄ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας το αναλυτικό κείμενο του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση, σχετικά με την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και αναλυτικά σχεδιαγράμματα για την δομή της εκπαίδευσης, καθώς και για τα τμήματα προσανατολισμού που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν εντός αυτής. Οι σημαντικές αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014).
Οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:
  • Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές.
  • Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων.
  • Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου.
  • Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία.
  • Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.
  • Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.
  • Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
  • Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.
Η διαδρομή προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β' Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης. Αναλυτικά:
Στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα συνεχίσουν να διδάσκονται εννέα μαθήματα γενικής παιδείας, συνολικά 33 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα, ενώ θα εκπονούν και δίωρη ερευνητική εργασία.
Στη Β΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνονται 10 αλλά οι ώρες μειώνονται σε 30. Ταυτόχρονα, ξεκινούν τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού με 5 ώρες εβδομαδιαίως (είτε για τις ανθρωπιστικές είτε για τις θετικές επιστήμες).
Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5 και τρίτη ομάδα προσανατολισμού, αυτή των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.
Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνεται από τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ η επιλογή ενός ή δύο από τα επιστημονικά πεδία, στα οποία ανήκουν οι σχολές που τους ενδιαφέρουν. Τα επιστημονικά πεδία είναι τέσσερα:
  • Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες (1ο)
  • Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (2ο)
  • Επιστήμες Υγείας (3ο)
  • Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες (4ο)
Τέσσερα χρόνια στα Επαγγελματικά Λύκεια
Τετραετής θα είναι η φοίτηση στα ΕΠΑΛ, με την τριετή φοίτηση στις τάξεις να συμπληρώνεται από δεύτερο κύκλο με το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης.
Οι ομάδες προσανατολισμού θα είναι επίσης τέσσερις:
  • Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας
  • Γεωπονίας
  • Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής
  • Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Πανελλαδικές με 4 μαθήματα και συνυπολισμό του βαθμού των τάξεων
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, τόσο για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, όσο και για τους αντίστοιχους των ΕΠΑΛ που επιδιώκουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ.
Ο Βαθμός Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποτελεί συνδυασμό των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις και των βαθμών προαγωγής και απόλυσης από τις τάξεις του Λυκείου.
Για την επιστημονική παρακολούθηση και λειτουργία του νέου συστήματος συστήνεται Εθνικός Οργανισμός εξετάσεων.

ethnos.gr