Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο & τις Επενδύσεις (TTIP).




"Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως έχω διαβάσει και με προσοχή το κείμενο της επερώτησης.  Και αυτό που έχω να πω ως γενική τοποθέτηση είναι ότι και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ περισσότερο ως Ελλάδα πρέπει να επιτύχουμε στο μεγάλο ζητούμενο: την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.  Και ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή είναι οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.
Συμφωνίες που μας ανοίγουν αγορές.  Συμφωνίες που μας ανοίγουν ορίζοντες.  Συμφωνίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια μιας μεσαίας οικονομίας όπως η δική μας.  Συμφωνίες που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να απελευθερωθούν ακόμη περισσότερες δυνατότητες από αυτές που κρύβουν μέσα τους ο τόπος και οι άνθρωποί του.  Γιατί το ελεύθερο εμπόριο ταιριάζει στο DNA του Έλληνα.  Γιατί το ελεύθερο εμπόριο είναι προνομιακό πεδίο για εμάς από τον Ηρόδοτο που «κατ` εμπορίαν και θεωρίαν» γύρισε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, μέχρι τον Τοσίτσα, το Ζάππα και τον Αβέρωφ των νεότερων χρόνων.
Γιατί το δικό μας πρότυπο και για τη χώρα και για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η στρατηγική της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και όχι το μοντέλο της φοβικής Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα και των κλειστών συνόρων.
Τόσο λοιπόν γενικά, όσο και στο ειδικότερο θέμα της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, την TTIP, νομίζω πάλι πως πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες.  Εμείς, χώρα που επιζητούμε την εξωστρέφεια, που χρειαζόμαστε τις επενδύσεις, δεν πρέπει να γυρίζουμε την πλάτη στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Στην ευκαιρία που μας ανοίγεται για άνοδο του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά €119 δις κατ` έτος.  Στην ευκαιρία για άνοδο των ευρωπαϊκών εξαγωγών κατά 6%.  Και μαζί με αυτά στην ευκαιρία για άνοδο κατά €545 στο ετήσιο καθαρό εισόδημα της μέσης ευρωπαϊκής οικογένειας.  Και €545 είναι ένα ποσό που δεν είναι καθόλου αμελητέο, όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας.
Γνωρίζω, βεβαίως, ότι η μελέτη αυτή που παραγγέλθηκε από την Ε. Επιτροπή χαρακτηρίζεται από μέρους σας ως μεροληπτική.  Και αντ` αυτής επικαλείστε, ως δήθεν ανεξάρτητη, μία ανάλυση του Αυστριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Διεθνή Ανάπτυξη.  Αποκρύπτοντας βεβαίως αυτό που και η ίδια η μελέτη που επικαλείστε γράφει στην πρώτη-πρώτη σελίδα της: ότι χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, από την πολιτική ομπρέλα δηλαδή που στεγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Λοιπόν εδώ περισσεύει η υποκρισία:  Μεροληπτική η έκθεση που ζήτησε ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε., ανεξάρτητη η έκθεση που μεταξύ άλλων πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Καταθέτω τη σχετική σελίδα στα πρακτικά για να λάβουν γνώση οι συνάδελφοι.
Σε ότι, δε, αφορά τη δική μας στάση να ξεκαθαρίσω κάτι: βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη τη μελέτη της Ε. Επιτροπής, ως θεσμικού οργάνου που αποτελεί τον εντολοδόχο του Συμβουλίου των Υπουργών.  Πιο πολύ όμως λαμβάνουμε υπόψη μας την πραγματικότητα.  Πιο πολύ λαμβάνουμε υπόψη μας την αξιολόγηση της πρώτης Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου που σύναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κορέα. Μια συμφωνία που συμπληρώνει πλέον τρία χρόνια εφαρμογής.  Και που οδήγησε σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα κατά 159%.  Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.  Μια συμφωνία που δεν έφερε την καταστροφή, όπως θεωρείτε ότι κάνουν οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, αλλά έφερε για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραπάνω δουλειές, αξίας €127 εκ.  Καταθέτω το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά.  Και βεβαίως όταν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα από μία αγορά 48 εκατομμυρίων όπως η Κορέα είναι να μην αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε άλλες μεγαλύτερες αγορές;
Προτού όμως προχωρήσουμε τη συζήτησή μας επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά που βρισκόμαστε σήμερα.  Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 7 γύροι διαπραγματεύσεων.
Έχουν συζητηθεί αρκετά θέματα, ομαδοποιημένα σε 3 πυλώνες:
1. Πρόσβαση στην αγορά, όπου η συζήτηση εστιάζεται στους δασμούς, τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και τις δημόσιες συμβάσεις
2. Ρυθμιστικά θέματα και μη δασμολογικοί φραγμοί
3. Θέσπιση κανόνων για τη διευκόλυνση των τελωνειακών και εμπορικών συναλλαγών αλλά και της συνεργασίας σε σειρά τομέων όπως ο ενεργειακός.
Οι συνομιλίες, ωστόσο, βρίσκονται σε σχετικά πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχει ακόμα καταρτιστεί το λεγόμενο ενοποιημένο κείμενο κάθε θέματος.  Δηλαδή το κείμενο που για να το πω σχηματικά παρουσιάζει σε ένα χαρτί τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να μπορέσει να εστιάσει και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Και ενώ τόσα σημαντικά θέματα είναι στο τραπέζι μας εγκαλείτε, διότι συνομιλούμε με την Αμερικανική πλευρά.  Και σας το λέω απερίφραστα για το TTIP έχω συνομιλήσει και με τον Αμερικανό Πρέσβυ και με το Λευκό Οίκο. Γιατί το καθήκον μου, μου επιβάλλει να είμαι παρών. Γιατί παρότι, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας, είναι η Κομισιόν αυτή που λαμβάνει τη διαπραγματευτική εντολή, εμείς δεν μπορούμε να αφεθούμε εξολοκλήρου σε αυτήν.  Γιατί θέλουμε να θέσουμε και ενώπιος ενωπίω στην αμερικανική πλευρά τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Τα θέματα για τα οποία μαχόμεθα και διεκδικούμε στο πλαίσιο της TTIP.  Και ενδεικτικά τέτοια θέματα είναι:
1. τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και οι γεωγραφικές ενδείξεις
2. η ανάγκη απελευθέρωσης των θαλασσίων μεταφορών εντός των ΗΠΑ
3. η ανάγκη για πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές στα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ, προκειμένου να γεφυρώσει η βιομηχανία μας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει σε σχέση με ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες
4. η παροχή στα παιδιά μας της δυνατότητας να έχουν πρόσβαση και στην αμερικάνικη αγορά εργασίας
5. η κατάργηση των νόμων BUY AMERICA, που αποκλείουν προϊόντα και υπηρεσίες μας από την αμερικανική αγορά
6. η δημιουργία επιπλέον ευκαιριών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Και ο αγώνας που κάνουμε αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου, στη Ρώμη, εκκλήθην από την Ιταλική Προεδρία να παρουσιάσω στον Αμερικανό ομόλογό μας τις ευρωπαϊκές θέσεις για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις.
Από τη συζήτηση επισήμανα και τα εξής σημεία στα οποία θα ήθελα να σταθώ:
1. Διαφάνεια
2. Ρυθμιστικά Καθεστώτα και Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας
3. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
4. Πνευματικά Δικαιώματα
5. Μηχανισμός Διακανονισμού Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους (ISDS)
6. Διαδικασία Επικύρωσης της Συμφωνίας
Γιατί μπορεί επί της αρχής να είμαστε υπέρ της TTIP, αυτό δεν σημαίνει ότι δίπλα στις ευκαιρίες δεν βλέπουμε και δύσκολα σημεία.  Για αυτό άλλωστε και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Στο συγκεκριμένο τομέα είναι αλήθεια πώς μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα.  Και σε επιστολή μου στον απερχόμενο Επίτροπο έχω τονίσει την ανάγκη οι αρχές και οι αξίες που αποτυπώνονται στο προοίμιο της TTIP να αντανακλώνται και να διαχέονται και στο σώμα της Συμφωνίας.  Υπό την έννοια αυτή είδαμε με ικανοποίηση τη δημοσιοποίηση των διαπραγματευτικών οδηγιών που δώσαμε στην Ε. Επιτροπή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.  Μία δημοσιοποίηση που ήρθε σε συνέχεια συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει επί Ελληνικής Προεδρίας και που προχώρησαν ουσιαστικά κατά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου, που είχα την τιμή να προεδρεύσω το Μάιο του 2014.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι και γενικά αλλά και ειδικότερα ως προς τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος τίποτε το περίεργο, το παράξενο ή το συνωμοτικό δεν υπάρχει στις διαπραγματευτικές οδηγίες, τις οποίες και επισήμως καταθέτω στα πρακτικά.  Ο όλος θόρυβος οφείλεται  στις εσωτερικές διαδικασίες των ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπουν μυστικότητα στην κυκλοφορία των αμερικανικών εγγράφων. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ απαγορεύεται η δημοσίευση των κειμένων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καθώς θεωρείται ότι οι θέσεις έχουν ήδη διαμορφωθεί κατόπιν διαβουλεύσεων σε πρωθύστερο στάδιο.
Επίσης, ο όγκος των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο site της Ε. Ένωσης έχει πολλαπλασιαστεί και η Ε. Επιτροπή έχει υποσχεθεί να δημοσιεύει άμεσα μετά τη λήξη κάθε διαπραγματευτικού γύρου, ειδική αναφορά για τα αποτελέσματα του.
Ακόμη, η δυνατότητα ανάγνωσης των αμερικανικών κειμένων από διαπιστευμένους εκπροσώπους στο reading room (αναγνωστήριο) στις Βρυξέλες είναι μία εξέλιξη θετικότερη από την πλήρη μυστικότητα. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιωθεί περεταίρω με τη δημιουργία αναγνωστηρίων στα γραφεία της Ε.Ε. στις πρωτεύουσες των Κρατών - Μελών.
Τέλος να τονίσω ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από την Ε. Επιτροπή και δεν μετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι πολυεθνικών, όπως εσφαλμένα αναφέρει το κείμενο της ερώτησης.  Οι κάθε είδους εκπρόσωποι ιδιωτικών συμφερόντων, όπως επιχειρήσεις, καταναλωτές, κλπ μπορούν βεβαίως να εκφράζουν τις απόψεις τους σε συναντήσεις και εκδηλώσεις, δεν είναι παρόντες σε συναντήσεις με την αμερικανική πλευρά.
Και παρεμπιπτόντως η Ε. Επιτροπή, μετά και από προτροπές των Κρατών - Μελών έχει αυξήσει τις συναντήσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε μία προσπάθεια να ακούσει καλύτερα την κοινωνία των πολιτών.  Καταθέτω για τα πρακτικά σχετικό πίνακα.
Σχετικά τώρα με όσα ισχυρίζεστε για χαλάρωση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών κανόνων, νομίζω ότι αντί να πιστεύουμε ανεπιβεβαίωτες φήμες και τις συνομιλίες υπαρκτών ή ανύπαρκτων ανώνυμων αξιωματούχων είναι καλύτερα να λάβουμε υπόψη μας αυτά που είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Επίτροπος η κα Malmström, η οποία δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι η θέσπιση νέων κανονισμών θα υπόκειται στις υπάρχουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Σε ίδιο μήκος κύματος και οι διαπραγματευτές της Ε. Επιτροπής κατά τον 7ο γύρο (20 Σεπτ.-3 Οκτ. 2014), ο οποίος επικεντρώθηκε στο κανονιστικό τομέα, διαβεβαίωσαν ότι η Ε. Επιτροπή αποκλείεται ποτέ να δεχτεί μείωση του επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος, ή της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή, ή την άμβλυνση άλλων στόχων της δημόσιας πολιτικής.  Καταθέτω τις σχετικές δηλώσεις.
Σχετικά με τα όσα αναφέρατε για το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας και εδώ νομίζω ότι το κείμενο της ερώτησης δεν είναι ακριβές.  Καμία δημόσια εξουσία δεν πρόκειται να δοθεί σε εταιρείες.  Το Συμβούλιο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών, από δημόσιους λειτουργούς δηλαδή.  Φοβάμαι πως ή έχετε παραπληροφορηθεί ή ακόμη χειρότερα προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Αυτό που είπε ο απερχόμενος Επίτροπος στην ομιλία του στο Aspen Institute της Πράγας αφορούσε τους επικεφαλής των κανονιστικών αρχών Ε.Ε. και ΗΠΑ.  Αφορούσε το δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα.  Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί βεβαίως να κάνει προτάσεις για θέματα που εντοπίζει, όχι όμως να εκπροσωπεί την Ε.Ε.  Για του λόγου το αληθές καταθέτω το σχετικό κείμενο της ομιλίας του Επιτρόπου και συστήνω και στο Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ να ανασκευάσει τη σελίδα 14 της παρουσίασής του για την TTIP αποκαθιστώντας την αλήθεια.
Κατά τα λοιπά, ως προς τον κ. Froman, δεν επιλέξαμε εμείς τον εκπρόσωπο της άλλης πλευράς, ως προς τον δε απερχόμενο Επίτροπο, πάλι δεν τον επιλέξαμε εμείς, ούτε ως χώρα ούτε ως Κυβέρνηση. Και αν έχει δικαστικές εκκρεμότητες ας επιληφθεί η δικαιοσύνη της πατρίδας του.  Εγώ δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ κανέναν άλλον πέρα από την αλήθεια.
Αναφερθήκατε κύριοι συνάδελφοι και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Και πραγματικά μας απασχολεί το θέμα, γιατί αν για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της για την Ελλάδα αποτελούν το σύνολο σχεδόν της οικονομία της.  Αλλά η TTIP αποτελεί μάλλον ευκαιρία παρά κίνδυνο για αυτές.  Γιατί τις απελευθερώνει από διοικητικό άχθος και δασμούς δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξάγουν σε νέους προορισμούς.  Γιατί οι πολυεθνικές έχουν οργανωμένα τμήματα που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες, ενώ οι μικρομεσαίοι πολλές φορές στερούνται των συγκεκριμένων δυνατοτήτων.  Ένα ολόκληρο κεφάλαιο της TTIP θα είμαι αφιερωμένο σε ευεργετικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για του λόγου το αληθές καταθέτω σχετική παρουσίαση της Ε.Ε.
Άκουσα με προσοχή το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στη φαρμακοβιομηχανία.  Θα μου επιτρέψετε όμως να συστήσω στο συγκεκριμένο κομμάτι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.  Γιατί πάνω στην ίδια αρχή βασίζουμε την επιχειρηματολογία μας για τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι οι μέθοδοι παραγωγής τους αποτελούν συλλογικά διακατεχόμενα από τις τοπικές κοινωνίες πνευματικά δικαιώματα.  Προσοχή, λοιπόν, εδώ να μην πριονίσουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.
Ως προς το μηχανισμό διακανονισμού διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), εδώ καταρχήν να πω ότι ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις δηλώσεις του νέου Προέδρου της Ε. Επιτροπής κ. Γιούνκερ επί του θέματος και συντασσόμαστε βεβαίως μαζί του, ως προς την ανάγκη τα Κράτη Μέλη να εξακολουθήσουν να είναι κυρίαρχα.
Από την άλλη πλευρά ένα είδος ISDS θα πρέπει να υπάρχει στη συμφωνία.  Και τούτο γιατί το νομικό σύστημα των ΗΠΑ δεν επιτρέπει σε εταιρείες να χρησιμοποιήσουν διεθνείς συμφωνίες ως νομική βάση στα δικαστήρια των ΗΠΑ.  Και έχουμε υποχρέωση να μεριμνήσουμε για δικλείδες ασφαλείας προς όφελος των επιχειρήσεών μας.  Καταθέτω εδώ επίσημες σχετικές δηλώσεις της Ε. Επιτροπής.
Βεβαίως το ISDS αν είναι να εισαχθεί στη συμφωνία θα πρέπει να προδιαγραφεί σωστά και να αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την άρνηση πρόσβασης στη δικαιοσύνη ή την απαλλοτρίωση περιουσίας χωρίς αποζημίωση.  Δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να είναι επί παντός επιστητού.  Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το ISDS στην TTIP, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν περί τα τέλη του μήνα.
Τέλος, η προσέγγιση ότι το ISDS θα αναγκάσει μία υποτιθέμενη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει από τις υποσχέσεις της για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μου μοιάζει σαν «προφάσεις εν αμαρτίαις» και σαν αναζήτηση δικαιολογιών και άλλοθι.  Βλέπετε κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας για όποιον υπόσχεται στους πάντες τα πάντα.  Και τότε ψάχνει τρόπο για κυβισθήσεις.
Ερχόμενοι επίσης στο χαρακτήρα της συμφωνίας θεωρούμε ότι αυτός είναι μεικτής αρμοδιότητας.  Και δεν μείναμε στο τι θεωρούμε.  Παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν πετύχαμε επί της Προεδρίας μας απόφαση του Συμβουλίου  που αναγνωρίζει το μεικτό χαρακτήρα της Συμφωνίας με τον Καναδά.  Δημιουργώντας  προηγούμενο και για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ.  Γιατί το δικαίωμα των Κοινοβουλίων και των Εθνικών Κυβερνήσεων να εγκρίνουν και να μην κλείσει η Συμφωνία με μια υπογραφή της Κομισιόν χρειαζόταν αγώνα για να διασφαλιστεί και να περιφρουρηθεί.  Και αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.  Και μειώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο η αναφορά που υπάρχει στο κείμενο της επερώτησης ότι οι συνάδελφοι που θα είναι τότε όταν δουν μπροστά τους το κείμενο της Συμφωνίας «έ, τι θα κάνουν θα το εγκρίνουν».
Σε κάθε, δε, περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι από πλευράς μας και με τη βοήθεια των αρμόδιων Υπηρεσιών θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων πολύ στενά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα περιλαμβάνει προβλέψεις που θα εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και στον Τομέα της Ανάπτυξης και στον Τομέα της Απασχόλησης.  Ανοίγοντας αγορές, ανοίγοντας ορίζοντες, δημιουργώντας ευκαιρίες!
Σας ευχαριστώ!"

Προμήθεια μηχανημάτων στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΕΔΥ ΜΥ Χίου


Οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των μικροβιολογικών εξετάσεων, αλλά και η αναστολή λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο κτίριο του ΙΚΑ Χίου, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων έχει έρθει επανειλημμένα στη Βουλή, με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς, μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.
Η κατάσταση για τους ασφαλισμένους που θέλουν να πραγματοποιήσουν μικροβιολογικές εξετάσεις δεν έχει σημειώσει αλλαγές, με τη συμφόρηση και την πολύμηνη αναμονή στο νοσοκομείο της Χίου, να εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε πρόσφατη Ερώτηση, που υποβλήθηκε για το θέμα, ο Υπουργός Υγείας απαντούσε, μεταξύ άλλων ότι, στο πρόγραμμα προμηθειών που υπέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και είναι προς έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχουν περιληφθεί οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη χορηγητή-των της προμήθειας αντιδραστηρίων για το μηχάνημα που υπάρχει στο ΙΚΑ της Χίου.
Επειδή, όμως, δεν έχει, ακόμη, υπάρξει εξέλιξη, ο υπεύθυνος του ΠΕΔΥ ΜΥ Χίου αντιπροτείνει, με σχετική επιστολή του, την αγορά μηχανημάτων για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, με τη χρήση αντιδραστηρίων που θα προμηθεύεται από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.
Στην επισυναπτόμενη επιστολή αναφέρεται το κόστος για την παραπάνω επιλογή, η οποία κρίνεται ως η συμφερότερη λύση και αναφέρεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι από πενήντα ασφαλισμένοι ημερησίως, γεγονός που θα περιόριζε ριζικά την τεράστια αναμονή για την πραγματοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων στη Χίο.
Η λύση αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, προκρίνεται ως η ποιο ενδεδειγμένη. Η δημιουργία, όμως, ενός ενιαίου κέντρου αίματος, όπου θα γινόταν η επεξεργασία των εξετάσεων θα εξοικονομούσε χρόνο και χρήμα και θα μειωνόταν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στη Χίο.

06 Νοεμβρίου 2014
Ο αναφέρων βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος


«Κίνδυνος κατάργησης νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα»


nautergatis_
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίου τύπου σχετικά με την δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο οποίος προανήγγειλε την αλλαγή των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα «κοπεί» το ξενοδοχειακό προσωπικό.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΝΑ στις 4/11/2014 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την συμβολή των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών στην ελληνική οικονομία.
Στην σύσκεψη παρέστη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στην ομιλία του μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα παρακάτω σχετικά με τον βασικό νόμο που αφορά την επάνδρωση και την οργανική σύνθεση των πληρωμάτων (Ναυτικών) των επιβατηγών Ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι το Π.Δ 177/74:
«Είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε πολλά πράγματα σε αυτό, ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τα προσόντα των ναυτικών, έτσι όπως εκδόθηκε μετά από δική μας πρωτοβουλία πριν από μερικές μέρες. Ένα διάταγμα που ουσιαστικά εκσυγχρονίζει τα προσόντα των Ναυτικών και σε αυτή τη βάση είμαστε διατεθειμένοι τηρώντας τις Διεθνείς Συνθήκες για την ελάχιστη επάνδρωση των πληρωμάτων να συζητήσουμε».
Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η αναφορά του ΥΝΑ περί «ελάχιστης επάνδρωσης» παραπέμπει σε πάγιες απαιτήσεις που είχε και έχει προβάλει κατά διαστήματα ο ΣΕΕΝ. Αυτό σημαίνει την κατάργηση ουσιαστικά από την οργανική σύνθεση του συνόλου του ξενοδοχειακού προσωπικού και πιθανότατα μέρος των πληρωμάτων καταστρώματος και του μηχανοστασίου.
Η άποψη ότι το ξενοδοχειακό προσωπικό δήθεν δεν αποτελεί μέρος της οργανικής σύνθεσης, ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, ήταν μόνιμο σλόγκαν που χρησιμοποιούσαν οι εφοπλιστές της τουριστικής Ναυτιλίας στην επιδίωξή τους να αποβάλουν και να εξοστρακίσουν το ξενοδοχειακό προσωπικό από την τουριστική ναυτιλία.
Το ξενοδοχειακό προσωπικό αποτελούσε και αποτελεί ενιαίο, αδιαίρετο και αναπόσπαστο συγκροτημένο τμήμα που μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα και εντάσσεται πλήρως στο σύνολό του στο προσωπικό ασφαλείας συμμετέχοντας στην διαίρεση στα μέσα ασφαλείας των Ε/Γ- Ο/Γ και Ακτοπλοϊκών πλοίων, σωστικά – πυροσβεστικά κ.λπ.
Οποιαδήποτε απόπειρα από τους πολιτικούς λακέδες του εφοπλιστικού κεφαλαίου να αμφισβητηθεί η πραγματικότητα αυτή συνιστά πράξη και ενέργεια που δυναμιτίζει και υπονομεύει την ασφάλεια του επιβατικού μας κόσμου, του πληρώματος και των ίδιων των πλοίων!!!
Η κυνική ομολογία του Υπουργού Ν.Α ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο Π.Δ για την απόκτηση των ναυτικών προσόντων δείχνει ότι ήδη έχει δρομολογηθεί σε συμμαχία με τους εφοπλιστές ο εκδιωγμός των Ναυτεργατών αυτών και ο αφελληνισμός της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Η ΠΕΝΕΝ, το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο Ναυτεργατικός κόσμος θα αντιδράσουν άμεσα, δυναμικά και αγωνιστικά στα άθλια σχέδια της κυβέρνησης η οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αδίστακτη στην υλοποίηση των εφοπλιστικών απαιτήσεων, βάζοντας και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τις θέσεις εργασίας χιλιάδων ελλήνων Ναυτεργατών και οδηγώντας στην πλήρη διάλυση και καταστροφή τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Ένας δρόμος υπάρχει μπροστά μας αυτός της ενότητας, της συσπείρωσης, της συντονισμένης δράσης και του αγώνα για να εμποδίσουμε τα νέα εγκληματικά κυβερνητικά σχέδια που επιδιώκουν να υλοποιήσουν οι πολιτικοί υπηρέτες των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Καλούμε τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή και επαγρύπνηση για την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

e-nautilia.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο είχε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμού των δράσεων των δύο υπουργείων για τη δημιουργία προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον τουρισμό για ξένους και Έλληνες φοιτητές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η πραγματοποίηση του στόχου εξωστρέφειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ως επόμενο βήμα των θεσμικών ζητημάτων που εκκρεμούν είναι οι αποφάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης.

ethnos.gr

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή και από το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή από το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, οι οποίες σταδιακά μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά σταδιακά θα ασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.
Την Κυριακή είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ethnos.gr

ΑΝΟΙΚΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝΕΛΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΣΤΥΛΙΟ : " ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ! "

Ανοίκεια επίθεση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη εξαπέλυσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος στη Βουλή.«Θέλετε Κασιδιάρη. Αλλά δεν θα με κάνετε Κασιδιάρη», είπε προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΚΚΕ αλλά και του προεδρείου.
Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον realfm 97,8 «Δεν ξέρω τι συνέβη προηγουμένως γιατί ο κ. Στύλιος είναι υφυπουργός εδώ, στο υπουργείο Παιδείας και είναι υποχρέωσή μου να είμαι κοντά του. Εγώ στη θέση του δεν θα το έλεγα», είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε: «Και θα τον παρακαλούσα επειδή πολλές φορές μας ξεφεύγουν κουβέντες να το επανορθώσει. Θα του ζητούσα να το επανορθώσει. Νομίζω θα το κάνει».
Συγγνώμη και παραδοχή για «λεκτικές υπερβολές»
Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους προσπάθησε να ανασκευάσει κάνοντας λόγο για «λεκτικές υπερβολές» κατά την απαντησή του στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη και της ζήτησε συγγνώμη.
«Οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λεκτικές υπερβολές. Προφανώς, δεν ήθελα να θίξω την κ. Κανέλλη και της ζητώ συγγνώμη. 'Ηταν λάθος η αναφορά στο όνομα του κ. Κασιδιάρη και στις συμπεριφορές του, τις οποίες καταδικάζω» δήλωσε ο κ. Στύλιος.
Συγγνώμη και από τον Πρόεδρο της Βουλής
Αμέσως μετά το συμβάν, η κ.Κανέλλη πήγε άμεσα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε για το επεισόδιο και ζήτησε την παρέμβασή του.
Ο κ.Μεϊμαράκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει συγνώμη εξ ονόματος της Διάσκεψης των Προέδρων και θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στην κ. Κανέλλη.
Η βουλευτής του ΚΚΕ ωστόσο τόνισε ότι δεν καλύπτεται από τη συγγνώμη του Προέδρου ασχέτως εάν αυτή θα δοθεί «ως όφειλε». Οπως τόνισε, η υπουργική ιδιότητα και δη αυτή στο υπουργείο Παιδείας δεν είναι θέμα Κοινοβουλίου.
Οι διάλογοι της αντιπαράθεσης
Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας ξεκίνησε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, για τον υποσιτισμό των παιδιών.
Η κ. Κανέλλη σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, είπε ότι «της θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα και την ιστορία με το παντεσπάνι». Ο υφυπουργός είχε μιλήσει για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στις οποίες και το πρόγραμμα «βάλε το φρούτο στη ζωή σου» ενώ πρόταση του ΚΚΕ είναι ένα γεύμα την ημέρα σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία.
«Μου ακουστήκατε σαν τη Μαρία Αντουανέτα. Σαν τον μύθο. Τα παιδιά πεινάνε. Δώστε τους ένα φρούτο την ημέρα. Δώστε τους παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι θα πει πείνα. Λιποθυμία από την πείνα. Δώστε στο παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, να μην έχει φάει ένα 24ωρο και θα σωθεί», είπε η κ.Κανέλλη απευθυνόμενη στον υφυπουργό.
Ο κ.Στύλιος απάντησε: «Δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Έχω τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο σε χωριό, στην Άρτα, σε ορεινό χωριό με τους συμμαθητές μου και δεν δέχομαι κυρία Κανέλλη να μου κάνετε μάθημα εσείς. Δεν έχετε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσα εγώ. Δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές. Λοιπόν και δεν ήμουν ευνοημένος. Σας αρέσει, σας εκφράζει η ένταση κυρία Κανέλλη. Κυρία Κανέλλη η ένταση όπου εσείς…».
Η κυρία Κανέλλη αντέδρασε λέγοντας: «Αρνούμαι να ακούσω την απάντησή σας. Σας κόβω στις εξετάσεις. Που ήρθατε με το προσωπικό σας παράδειγμα να μιλήσετε για τα παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα».
Η φράση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υφυπουργό Παιδείας ήταν αυτή που ακολούθησε, καθώς ο κ.Στύλιος είπε, απευθυνόμενος τόσο στην κ.Κανέλλη όσο και στον πρόεδρο του σώματος, ότι «τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό. ... Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη! Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό ... θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη. Δεν θα γίνω Κασιδιάρης όμως. Γιατί έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε ημέρα. Και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική. Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε αλλά η προσωπική σας δεν με απασχολεί. Εγώ μίλησα για προγράμματα...».
«Εγώ έκανα τον Κασιδιάρη, Κασιδιάρη ή ήταν από μόνος του; Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δε ντρέπεσαι…Σα δεν ντρέπεσαι!», εξερράγη η βουλευτής του ΚΚΕ, για να απαντήσει ο υφυπουργός ότι «Δεν σας ακολουθώ στην ένταση, στην υπερβολή, στην ένταση και στα μεγάλα λόγια».
Η κ.Κανέλλη αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη προς τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Ι. Δριβελέγκα επειδή δεν παρενέβη, με τον τελευταίο να σχολιάζει: «Να ντρέπομαι εγώ; Εσείς που διακόπτετε και δεν περιμένετε την απάντηση. Ορίστε μας. Κι εσείς κύριε υπουργέ τι εκφράσεις είναι αυτές; Ήθελε να αποχωρήσει, ας αποχωρήσει».
Ο κ.Στύλιος είπε στον προεδρεύοντα ότι θα έπρεπε να είχε κλείσει το μικρόφωνο της κ.Κανέλλη, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να μην τον διακόπτει κατά την απάντησή του


ethnos.gr

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ

Την Δευτέρα εκδίδεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου (ΝΔ) και σε ότι αφορά στις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ότι η κατεύθυνση από το υπουργείο θα είναι να προστρέξουν οι ασφαλισμένοι που έχουν χρέη στα ταμεία να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση, να υποβάλλουν δηλαδή άμεσα την αίτηση, καθώς προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τρέχουσες οφειλές.

ασφαλισμένοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή άνω των 15.000 ευρώ σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης

«Αν όμως αφήσουν να κάνουν την αίτηση τον Μάρτιο, τότε μπορεί να έχουν τρέχουσες οφειλές και άρα να μην μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση», είπε ο κ. Κεγκέρογλου προσθέτοντας ότι η υπαγωγή θα μπορεί να γίνει εντός του Νοεμβρίου.

Η βουλευτής της ΝΔ είχε νωρίτερα επισημάνει ότι σήμερα ασφαλισμένοι, που έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή άνω των 15.000 ευρώ σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δεν μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης με τη διαδικασία της παρακράτησης και του συμψηφισμού των οφειλομένων, εάν δεν καταβάλουν προηγουμένως εφάπαξ τα ποσά που υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια. Σημείωσε δε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές των τελευταίων και μόνον ετών αλλά έχουν καταβάλει επί σειρά ετών το σύνολο των προβλεπομένων εισφορών.

Ταυτόχρονα όμως η κ. Πατριανάκου μετέφερε στον υφυπουργό Εργασίας το μήνυμα ότι θα υπάρξει τεράστια κοινωνική αντίδραση, εάν με την επικείμενη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες επιβληθεί παρακράτηση για οφειλές στον ΟΓΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας έσπευσε πάντως να επικαλεστεί ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα δοθεί άμεσα η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης χωρίς να αφαιρεθεί ποσό έναντι οφειλών στον ΟΓΑ. Στο σημείο αυτό επισήμανε όμως ότι δεν είναι δυνατό κάποιος, είτε αγρότης είτε ασφαλισμένος άλλου επαγγελματικού κλάδου, να περιμένει επιδότηση 30.000 ευρώ και την ίδια ώρα να μην αναζητηθεί τρόπος να καταβάλλει τις οφειλές του στον ασφαλιστικό του φορέα.

Στο ερώτημα της κ. Πατριανάκου τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949 (σ.σ. για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους), ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη γνώμη του το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διάταξη που θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 έστω και σταδιακά.

Τέλος, στο ερώτημα που έθεσε η κ. Πατριανάκου για τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν εισπράττουν μόλις 20 ευρώ από άλλη χώρα, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι θα ενταχθούν χωρίς προσκόμματα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το ποσό που απομένει μέχρι τη συμπλήρωσή του

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

newsit.gr

ΣΤΟΝ κ.ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Στον Αν. Υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα αιτήματα της ΚΕΔΕ
Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συναντήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τον Α' Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απ. Κοιμήση. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, με σκοπό να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι απόψεις και τα αιτήματα του ανώτερου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης, ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το έτος 2015. 
Επισημαίνεται, ότι, οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, σχετικά με το νέο Προϋπολογισμό, διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που ήταν ταυτόχρονα και το πρώτο που διεξήχθη μετά την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών του. 
«Να ξεκαθαριστεί άμεσα πόσα χρήματα θα δοθούν στους Δήμους»
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, έθεσε καταρχήν στον Αν. Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το ζήτημα ότι δεν καταγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το ύψος των πόρων που προορίζονται να δοθούν από την Πολιτεία στους Δήμους της Χώρας. 
«Η πρόβλεψη για απόδοση πόρων 2.947 εκ. €  στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Α’ και Β’ Βαθμό - δικαιολογημένα δημιουργεί σύγχυση κι ανησυχία, γι αυτό πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί πόσα τελικά χρήματα θα κατευθυνθούν στους Δήμους» τονίστηκε στον κ. Σταϊκούρα, «ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πλεονάσματος». 
Υπενθυμίζεται επί του θέματος, ότι το 2013 αναμένεται να παρουσιάσει 1.319 εκατ. € πλεόνασμα, όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας είχαν προϋπολογιστεί 565 εκατ. €.
«Για το λόγο αυτό» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «πρέπει η Πολιτεία να επιβραβεύσει τους Δήμους και στον Προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να επιδοκιμαστούν έμπρακτα για τη συμβολή τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων».
Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ
Στο πλαίσιο αυτής της επιβράβευσης, η ΚΕΔΕ έθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια σειρά από αιτήματα, «άμεσα και επείγοντος χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό» όπως τονίστηκε.
Συγκεκριμένα,
· Να παράσχει η Πολιτεία τους Συνταγματικά και Νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους (Ν.3852), σε πλήρη απόδοση και χωρίς περικοπές, ώστε να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού αποτελεσματικά το καθήκον της.
· Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
· Να διατεθούν 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους.
· Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της Χώρας.
· Να αποδοθούν στους Δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
· Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους Δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
· Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
· Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των Δήμων, λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων. 
Μέτρα στήριξης των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού κι απομακρυσμένων Δήμων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και μικρών σε μέγεθος πληθυσμού. 
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:
· Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
· Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
· Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
· Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης Δημοτικών Συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.
Για τα δύο τελευταία ζητήματα η θέση του Υπουργού ήταν θετική, με  δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο. 


epoli.gr

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια



Σε λιγότερο από 2 μήνες λήγει η απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, αλλά αντίθετα φαίνεται ότι λειτουργεί με προχειρότητα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
Οι σκόρπιες δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης και οι διαρροές δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς τα μόνα δεδομένα που έχουμε είναι η τροπολογία που  κατατέθηκε στη Βουλή, για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και οι ατυχείς και ανεύθυνα διατυπωμένες «σκέψεις» του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα, το σχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων, το οποίο προέκυψε χωρίς δημόσια διαβούλευση και έπειτα από εν κρυπτώ διαδικασίες, είναι αμφίβολο αν θα δώσει όντως ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς για ακόμα μία φορά οι τράπεζες είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται, ενώ έχει πλήθος ασαφών και προβληματικά διατυπωμένων διατάξεων.
Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας που θα ισχύσει από το 2015, θα έχει αποτελέσματα μόνο αν τροποποιηθεί ώστε α) να περιλαμβάνει και τις οφειλές που έχουν καταγγελθεί, β) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των περισσότερων του ενός πιστωτών, γ) να είναι λιγότερο γραφειοκρατικός και δ) να περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες.
Επομένως, με εξαίρεση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αφορά οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απουσία προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρηματίες στον κίνδυνο να χάσουν τη στέγη τους το 2015. Είναι χρέος της κυβέρνησης να  λάβει ρεαλιστικά και ουσιαστικά μέτρα και πιο συγκεκριμένα:
o              Αναστολή των πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για τα επόμενα τρία έτη. Προστασία της κύριας κατοικίας χωρίς προϋποθέσεις και των άλλων ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ.
o              Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με διαγραφή της διαφοράς που προκύπτει και όχι «παρκάρισμά» της στο μέλλον, αποστερώντας έτσι από το δανειολήπτη το κίνητρο να πληρώνει, αφού θα πρόκειται για μια οφειλή που δε θα τελειώσει ποτέ.
o              Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.

o              Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη για την Εθνική Εορτή των Ελευθερίων της Χίου 11η Νοεμβρίου 1912


«Άπαντες διαδηλούμεν την ελευθέραν ημών απόφασιν να αποτελέσωμεν εσαεί αναπόσπαστον τμήμα του Ελληνικού Βασιλείου δικαίωμα ημών τούτο ιερόν εξαγορασθέν δια ποταμών αιμάτων.»
Με αυτά τα λόγια, οι πρόγονοί μας Χίοι του 1912, υποδέχτηκαν τον ελευθερωτή Ελληνικό Στρατό και Στόλο, καλωσόρισαν την Ελευθερία και την Ένωση της Χίου με την μητέρα πατρίδα.  Αυτή την επέτειο τιμούμε στις 11 Νοεμβρίου κάθε έτους, με σεβασμό και συναίσθηση της ιστορικής της σημασίας. 
Τιμούμε τους ελευθερωτές της Χίου, που έδωσαν τα πάντα για τη δική μας ελευθερία.  Τιμούμε ταυτόχρονα τους προγόνους μας που για εκατοντάδες χρόνια πλήρωσαν με ποταμούς αίματος τον άσβηστο και αδιαπραγμάτευτο πόθο για την ένωση με την Ελεύθερη Ελλάδα.
Γι’ αυτούς τους λόγους είναι βέβαιο ότι η 11η Νοεμβρίου 1912, μεταφέρει και μηνύματα για το σήμερα και το αύριο. Και πάνω απ’ όλα το μήνυμα ότι ο πόθος για την Ελευθερία, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν βρίσκει το δρόμο για τη δικαίωσή του. Αυτό το πολύτιμο μήνυμα ας κρατήσουμε, όλοι και όλες, τιμώντας και τη φετινή Ιστορική Επέτειο.

Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

11η Νοεµβρίου1912
Ηµέρα Απελευθέρωσης Χίου
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούµε να τιµήσετε µε την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που διοργανώνουµε, µε την ευκαιρία της επετείου Απελευθέρωση της Χίου απο την τουρκική κατοχή.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
ANTIΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

∆ευτέρα 10η Νοεµβρίου 2014
Ώρα 12.00
Οµιλίες στα Σχολεία Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, για τη σηµασία της επετείου και σηµαιοστολισµός των Σχολείων.
Ώρα 13.00
Πρσκύνηµα στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τη µαθητιώσα νεολαία, τους Προσκόπους και Οδηγούς, µε επικεφαλής τους δασκάλους, καθηγητές και βαθµοφόρους - σηµαιοστολισµός του Ηρώου.
Ώρα 17.00
Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Ώρα 18.30
Πάνδηµος ανά την πόλη της Χίου, Ιερή Λιτανεία της εικόνας των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, Πολιούχων της Χίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γενικός σηµαιοστολισµός απο της ανατολής µέχρι και της δύσεως του ηλίου
     της 10ης και της 11ης Νοεµβρίου.
Φωταγώγηση όλων των ∆ηµοσίων και ∆ηµοτικών Καταστηµάτων της πόλης της
     Χίου, καθώς και των καταστηµάτων Ν.Π.∆.∆. και Ν.Π.Ι.∆. κατά τις βραδινές ώρες
     της 10ης και της 11ης Νοεµβρίου.
Σηµαιοστολισµός και Φωταγώγηση των ναυλοχούντων πλοίων στις 10 και 11 Νοεµβρίου,
     µε φροντίδα του Κεντρικού Λιµεναρχείου Χίου.
Φωταγώγηση πλατείας Βουνακίου, Προκυµαίας, Ηρώου των Πεσόντων και
     οδών απο τη δύση του ηλίου µέχρι και τις πρωινές ώρες στις 10 και 11 Νοεµβρίου,
     µε µέριµνα του ∆ήµου Χίου και του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου.
Τρίτη 11η Νοεµβρίου 2014
Ώρα 7.00
Θα σηµάνουν χαρµόσυνα οι καµπάνες των εκκλησιών της πόλης και η Φιλαρµονική του ∆ήµού Χίου θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαµβευτικά εµβατήρια.
Ώρα 8.00
Έπαρση σηµαίας στο Ηρώο των Πεσόντων, µε τη συµµετοχή στρατιωτικού τιµητικού αγήµατος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α∆ΤΕ.

Ώρα 10.30
Τέλεση ∆οξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ηµέρας απο την κα Κυριακούλα Χούλη, Καθηγήτρια Φιλόλογο του Γυµνασίου Βροντάδου.
Ώρα 11.30
Επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
Ώρα 12.00
Παρέλαση της Φιλαρµονικής του ∆ήµου Χίου, των Αναπήρων και Θυµάτων πολέµου, παλαιών πολεµιστών, των µαθητών και µαθητριών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, των οδηγών και προσκόπων, τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, των µαθητών και µαθητριών ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης καθώς και αντιπροσωπευτικών τµηµάτων του Στρατού, του Ναυτικού και της Στρατιωτικής Μπάντας 96 Α∆ΤΕ.
Μετά την Παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση από το
∆ήµο
Xίου στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο, για τις Αρχές καθώς και για το κοινό.
Ώρα 13.00
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωµατεία και Σχολεία της Χίου στη Πλατεία Βουνακίου µε την επιµέλεια της κας Γεωργίας Μάντικα.
Ώρα 16.50
Υποστολή σηµαίας στο Ηρώο των Πεσόντων, µε τη συµµετοχή στρατιωτικού τιµητικού αγήµατος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α∆ΤΕ.
Ώρα 17.00
Αρχιερατικός Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Με την ευγενική τους φροντίδα ρυθµίζουν:
Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τα σχετικά µε τις Ιερές Ακολουθίες, η 96 Α∆ΤΕ τη συµµετοχή του στρατού στις εορταστικές εκδηλώσεις, ο Ναυτικός Σταθµός Χίου τη συµµετοχή του Πολεµικού Ναυτικού
στις εορταστικές εκδηλώσεις, η Αστυνοµική ∆/νση για την τάξη και το Τµήµα Αθλητικών Θεµάτων
της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χίου τα σχετικά µε την παρέλαση πολιτικών τµηµάτων.
Υποστήριξη - Συνεργασία: ∆ήµος Χίου, ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χίου.
Τελετάρχης Εορτασµού: κ. Ιωάννης Λαγός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γραφείο Αθλητικών Θεµάτων της
Β’/βαθµιας Εκπαίδευσης Χίου, βοηθούµενος απο Υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
τηλ.: 22713 50549 fax: 22713 50550 email: ds_nachios@yahoo.com

Οργάνωση - Επιµέλεια: Βάσω Κριτάκη