Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Hellenic-NEL:Αναζητούν τρόπους επιβίωσης εν μέσω κρίσης με πωλήσεις πλοίων


hellenic_nel_
Σε νέες πωλήσεις πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του στόλου και του τραπεζικού δανεισμού τους.
Τα τελευταία χρόνια, που η κρίση πλήττει την ελληνική ακτοπλοΐα, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica, Hellenic Seaways, Minoan Lines, NEL) πούλησαν συνολικά 16 πλοία και ο στόλος τους μειώθηκε, από τα 81 πλοία το 2008, στα 65 πλοία στο τέλος του 2013, σύμφωνα με μελέτη της XRTC.
Οι προσπάθειες για πώληση πλοίων συνεχίζονται και το τρέχον έτος. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η πώληση του επιβατηγού – οχηματαγωγού «Blue Star Ithaki» της Attica Group και ειδικότερα της θυγατρικής Blue Star Ferries, στο καναδικό δημόσιο, έναντι 31,2 εκατ., με τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία να φτάνουν τα 4 εκατ.
Επισημαίνεται ότι, το εν λόγω πλοίο, ναυπηγήθηκε στην Κορέα το 2000 και ήταν το πρώτο μιας σειράς νεότευκτων επιβατηγών πλοίων, που δρομολογήθηκαν στο Αιγαίο. Η Atticα Group, τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε δυο νεότευκτα στο στόλο της, το Blue Star Delos (2011) και το Blue Star Patmos (2012), προχωρώντας παράλληλα και σε πωλήσεις πλοίων. Ειδικότερα, το 2013 πούλησε το Superfast VI, έναντι τιμήματος 54 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.
Επίσης, η ΑΝΕΚ πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης δυο πλοίων, των «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη». Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 21 εκατ., με το οποίο θα μειωθεί ισόποσα ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας.
Σε πωλήσεις πλοίων προχωράει και η Hellenic Seaways. Στη διάρκεια της χρήσης του 2013 πούλησε τα οχηματαγωγά πλοία «Hellenic Master» και «Hellenic Trader», ενώ τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε στην πώληση του επιβατηγού – οχηματαγωγού «Εξπρές Σαντορίνη».
Πέντε εταιρείες συνθέτουν σήμερα τον ακτοπλοϊκό χάρτη του Αιγαίου. Εναν χάρτη πάνω στον οποίο αποτυπώνονται συμμαχίες, συγκρούσεις και οικονομικά αδιέξοδα. Μεταξύ αυτών η Hellenic Seaways και η ΝΕΛ.
Hellenic Seaways 20 πλοία – Η εταιρεία με τον μεγαλύτερο στόλο
Κατέχει το μεγαλύτερο σε αριθμό και μέγεθος στόλο. Σήμερα διαχειρίζεται 20 πλοία, τα οποία είναι διαφοροποιημένα από πλευράς τύπου και δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και στην Αδριατική. Από αυτά 7 είναι ταχύπλοα (HSC), 4 είναι υδροπτέρυγα και 10 είναι επιβατηγά-οχηματα­γωγά. Η συνεχιζόμενη μείωση του στόλου της εταιρείας σε σχέση με το 2012 οφείλεται στην πώληση των RO-RO Hellenic Master και Hellenic Trader. Στις αρχές του 2013, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων χρονοναυλώσεων των πλοίων Hellenic Wind και Express Santorini στο εξωτερικό.
ΝΕΛ 13 πλοία – Στο χείλος του γκρεμού
Τα διαχειριστικά θαύματα του παρελθόντος, η τακτική των πολλών ναυλώσεων και του αθέμιτου ανταγωνισμού την έχουν φέρει σε δεινή θέση. Πολλοί πίστεψαν ότι η ύπαρξή της αποτελεί κίνδυνο για τις άλλες, αλλά είναι βέβαιο ότι η απουσία της από τον χάρτη θα οξύνει τις μονοπωλιακές τάσεις της αγοράς, με απρόβλεπτες συνέπειες στη χάραξη της πολιτικής επιχορηγήσεων αλλά και του ίδιου του χάρτη της ακτοπλοΐας.

e-nautilia.gr