Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ




H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει σεμιναρίο με θέμα «Περιβαλλοντική  Εκπαίδευση και Αειφορία» στις  26 Μαρτίου 2012 , που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Ώρες υλοποίησης του σεμιναρίου είναι: 16:30 έως 21:00. 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους  εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χίου. Aιτήσεις συμμετοχής, θα κατατεθούν στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων μέχρι και το πρωί της 26ης Μαρτίου 2012.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
16:30 – 17:00    Προσέλευση-Εγγραφές
17:00 – 17:30 « Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αειφορία – Μεθοδολογικά Βήματα» Μαρκέλλα Δημίδου -  Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων
17:30- 18:00 « Η έννοια της αειφορικής διαχείρισης των βιωτικών πόρων στα νησιά»  Δημήτριος Τσούχλης - Διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου
18:00 – 18:30  Διάλειμμα
18:30 – 20:30 Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι «Δάσος πηγή πνοής» Σταύρος Σπυράκης  -  Υπεύθυνος ΚΠΕ Ομηρούπολης


Δ

Οινούσσες


Ένα μικρό συγκρότημα από νησιά, γνωστά από τα αρχαία χρόνια για τα γνωστά τους κρασιά. Οι Γενουάτες τους ονόμαζαν Σπερμανδόρες, στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αργότερα στα μέσα του 17ου αιώνα, αποικήθηκε από βοσκούς από το χιώτικο χωριό Καρδάμυλα, όντας γεμάτο από κατσίκια και ονομάστηκε Εγνούσα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι, εργάζονταν στη θάλασσα, έγινα πλοιοκτήτες και σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 500 πλοία. Πολλά μέλη των φατριών του Λιβανού, του Λεμού και του Πατέρα (κάθε δρόμος του χωριού ή πλατεία φέρει το επώνυμο αυτών των οικογενειών), γεννήθηκαν στις Οινούσσες. Έτσι οι Οινούσσες θωρούνται ότι είναι το πιο πλούσιο νησί σε όλον τον κόσμο. Δύο νησάκια - εκκλησάκια, κάθε ένα από το οποία είναι ιδιωτικό, φυλάει το ασυνήθιστα καλά προστατευμένο λιμάνι, η πόλη των Οινουσσών είναι εκπληκτικά μεγάλη για το μέγεθος του νησιού, και βρίσκεται στις πλαγιές λόφων περιφράσσοντας ένα φαράγγι. Τα σπίτια δείχνουν ένα μείγμα τοπικού και μη πολυτελή νεοκλασικού στυλ. Το υπόλοιπο του ήρεμου νησιού, τουλάχιστον η νοτιότερη επιφάνεια, έχει πράσινο και πολύ καλά φροντισμένη, δεν υπάρχουν πηγές, έτσι το νερό προέρχεται από ένα μείγμα καθαρού και γλυφού πηγαδιού, όπως και ενός ταμιευτήρα. Η περιοχή είναι  καθαρή και ήρεμη στη νότια ακτή, μεταξύ των παραλίων μπορείτε να διαλέξετε από τη Ζεγάπα, τη Βιλάλη ή το Κάστρο, αντίστοιχα πέντε, είκοσι και τριάντα λεπτά περπατήματος δυτικά του λιμανιού. Η πιο απομονωμένη η Φαρκερού βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά. Στο τέλος στο δυτικού δρόμου, κάτω από το κάστρο βρίσκεται το Ησυχαστήριο του Ευαγγελισμού το οποίο κατασκευάστηκε το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια του Παναγιώτης και της Κατίγκως Πατέρα. Το μοναστήρι, χτισμένο σε στυλ βυζαντινής αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει ψηφιδωτά γνωστού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.
http://www.chiosonline.gr

O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο Παρασκευή 23/3, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με αίθριο καιρό, με την θερμοκρασία στους 16 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

ΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥΣ






Κάθε τόπος έχει το δικό του μέλι…

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, περιπατάει η δόξα μονάχη έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και δεν είχε άδικο.
Μόνο που τελευταία διαπίστωσα ότι η ράχη των Ψαρών δεν είναι μαύρη αλλά μωβ.
Και είναι μωβ εξ αιτίας των αμέτρητων θυμαριών που υπάρχουν εκεί.
Πάμε να γνωρίσουμε τα Ψαρά λοιπόν….

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί βορειοδυτικά της Χίου.
Τόπος θρυλικός και ένδοξος, στα Ψαρά γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης του 1821 και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κανάρης αλλά και πολλοί άλλοι ήρωες.

Τα ψαρά έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας καθώς ο αγώνας τους για την ελευθερία, και το τίμημα που υπέστησαν γι αυτόν τους τον αγώνα οι Ψαριανοί είναι μεγάλο, με το ολοκαύτωμα του νησιού από τους Τούρκους.



Τα Ψαρά έχουν έκταση 42τ.χλμ ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του είναι άγονο.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ο ρυθμός της αρχιτεκτονικής των κτηρίων του ακλουθεί την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
Στα ψαρά υπάρχουν πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά όπως αυτή του κάτω γιαλού αλλά και το κατσούνι.


Ο πληθυσμός του νησιού είναι 422 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Οι κάτοικοι των ψαρών είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλότιμοι και πολύ ντόμπροι.

Το νησί έκτος των άλλων, φημίζεται για τα φρέσκα και νόστιμα ψάρια του, για την κοπανιστή και την μυζήθρα του καθώς και για το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι του.
Οι Ψαριανοί μελισσοκόμοι έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία στο νησί τους, και μόνο από αυτήν περιμένουν να τρυγήσουν μελάκι.



Η αύρα των Ψαρών, και το δροσερό αεράκι του Αιγαίου δυναμώνουν τα εκατομμύρια θυμάρια που υπάρχουν στο νησί, κι έτσι οι Ψαριανές μελισσούλες μας δίνουν το περίφημο θυμαρίσιο Ψαριανό μέλι.
Πραγματικά όσοι το γεύονται μαγεύονται αυτό το μέλι.
Τα μελίσσια στο νησί κρατούν γόνους καθ όλη την διάρκεια του χειμώνα επειδή είναι θαλάσσια περιοχή και δεν πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά καθώς και στην Κρήτη.



Έχουν όμως και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, καθώς το νησί είναι πάνω στο διάβα πολλών αποδημητικών πουλιών όπως πχ των μελισσοφάγων, έτσι κάθε άνοιξη, και κυρίως κάθε φθινόπωρο που περνούν τα πουλιά από εκεί ξεκληρίζουν τις λιγοστές μελισσούλες των Ψαριανών οι οποίοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.


Όποιος λοιπόν βρεθεί στα όμορφα Ψαρά μην διστάσει να δοκιμάσει τα παραπάνω, κι αν ανέβει στη μαύρη ράχη καμιά μέρα, ας κάνει μια γερή εισπνοή, λέγεται ότι ο δροσερός αέρας που έρχεται στα Ψαρά από το Αιγαίο μυρίζει καλύτερα κι από κάθε τι άλλο…
Επίσης αξίζει να επισκεφτεί κανείς και το μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου βόρεια του νησιού.

Όπως διαπιστώνετε και μόνοι σας απο τις φωτογραφίες, εδω έχουμε τεράστιες εκτάσεις με θυμαρι μόνο.
Απο τετοια μερη βγαίνει το καλυτερο μελι του κόσμου, με γυρεόκοκκους που πλησιάζουν το 100%.

Και δεν ειναι μονο τα Ψαρά που εχουν αυτο το προνόμιο, υπάρχουν πολλα νησια  που βγάζουν τετοιο μελι.

Αναρωτιέμαι ωστόσο αν βρέθηκε κανεις να το κανει ΠΟΠ αυτο το μελι...

Για την ιστορια να πω πάντως οτι βρεθηκαν πολλοί που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτο το εξαιρετικό μελι.
Να το εξομοιώσουν με μελια που εχουν μόλις 3% γυρεόκοκκους, αλλα και να το συκοφαντήσουν οτι ειναι νοθευμένο με σιρόπια.

Ισως ειχαν ειδικούς λογους να το κανουν...

Ονοματα δεν λεω, παντως οι νησιώτες μήνυσαν τους συκοφαντες και καλα τους εκαναν.

Ο νοών νοήτο λοιπον και οποιος γνωρίζει καταλαβαινει τα γραφόμενα μου.



πηγη ΜΕLISOCOSMOS

ΕΔΕΥΑ : 139 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 447,2 ΕΚΑΤ.κ.μ. ΝΕΡΟΥ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ



Ένα σημαντικότατο έργο επιτελούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας, κάνοντας από έργα βιολογικού καθαρισμού μέχρι τηνυδροδότηση 5,2 εκατ. δημότων. Πόσα κυβικά μέτρα νερού παρέχουν συνολικά στους καταναλωτές τους ανά έτος οι ΔΕΥΑ; 447,2 εκατ. κ.μ. νερού (έναντι περίπου 300 εκατ. κ.μ της ΕΥΔΑΠ).
Όπως είπε, μιλώντας στην aftodoikisi.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, «οι ΔΕΥΑ εξασφαλίζουν πόσιμο νερό επαρκούς ποσότητας και άριστης ποιότητας στους καταναλωτές, να καθαρίσουν το χρησιμοποιημένο νερό προκειμένου να το απορρίψουν σε κάποιον αποδέκτη και να διευθετήσουν την απορροή των όμβριων υδάτων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία του αστικού ιστού. Επίσης, οι ΔΕΥΑ, με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του ιδρυτικού τους νόμου, μπορούν πλέον να επεκτείνουν το αντικείμενο τους στην άρδευση, στην τηλεθέρμανση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο φυσικό αέριο και στην εμφιάλωση και εμπορία νερού».
Στα 30 περίπου χρόνια της λειτουργίας τους, οι ΔΕΥΑ προέβησαν σε επενδύσεις περίπου 8,5 δισ. ευρώ (σημερινές τιμές), συμβάλλοντας τόσο στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών στην περιφέρεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην τόνωση των τοπικών κοινωνιών μέσω της αύξησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΕΥΑ, τα 139 μέλη της-δημοτικές επιχειρήσεις:
  • προσφέρουν εργασία σε 6.500 περίπου εργαζόμενους και η αναλογία που προκύπτει σε σχέση με τον πληθυσμό είναι ένας εργαζόμενος ανά 660 δημότες.
  • η μέση κατανάλωση ανέρχεται σε 86 Μ3 ανά κάτοικο και ανά έτος.
  • ενισχύουν σε ετήσια βάση τις τοπικές κοινωνίες με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνεισφέρουν ετησίως στο κράτος: α) σε ασφαλιστικές εισφορές με ποσό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και β) σε ΦΠΑ και φόρους με ποσό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ύπαρξη των ΔΕΥΑ
Είναι ο κυριότερος λόγος που ολοκληρώθηκαν πολλά έργα αποχέτευσης και λειτουργούν τα έργα αυτά σήμερα ασύγκριτα καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Από όλες τις κατά καιρούς απογραφές των έργων προκύπτει ότι ό λα σχεδόν  τα  έργα  βιολογικών καθαρισμών για πάνω από 5.000 ισοδύναμους κατοίκους έχουν ολοκληρωθεί ή λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό με την ευθύνη των ΔΕΥΑ.
Πέρα, όμως, από τους βιολογικούς καθαρισμούς, οι ΔΕΥΑ συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των ασθενειών παρέχοντας άφθονο και υγιεινό νερό στους καταναλωτές. Ένας σημαντικός αριθμός ΔΕΥΑ ασχολείται συστηματικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του παρεχόμενου πόσιμου νερού εφαρμόζοντας τις Οδηγίες τόσο της Ε.Ε. όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαθέτει εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό για τον σκοπό αυτό. Οι ΔΕΥΑ εφαρμόζουν πλήρως την εθνική νομοθεσία και την νομοθεσία της Ε.Ε. για το πόσιμο νερό και οι καταναλωτές τους εγγυημένα πίνουν νερό που ελέγχεται στην ποιότητά του.
Λειψυδρία
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας οι ΔΕΥΑ έχουν προβεί σε εκτεταμένη αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης ώστε να μειώσουν σημαντικά τις διαρροές.  πιπλέον, χρησιμοποιούν όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων και τα τελευταία χρόνια οργανώνουν ευρείες ενημερωτικές καμπάνιες για την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού ώστε να γίνει πλέον συνείδηση ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος «εν ανεπαρκεία».
Η λειτουργία των ΔΕΥΑ, παρά τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, ανέδειξε τα σημαντικά πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τους ΟΤΑ δικαιώνοντας τους υπέρμαχους του Ν. 1069/80 και των ΔΕΥΑ, αλλά και όλους που ισχυρίζονται ότι χωρίς τις ΔΕΥΑ ο τομέας ύδρευσης-αποχέτευσης θα ήταν ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τους αντίστοιχους τομείς των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Ο «Καλλικράτης» στις ΔΕΥΑ
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στις ΔΕΥΑ δημιούργησε  ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα:
1. Οι μικρές ΔΕΥΑ που υπολειτουργούσαν και αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερες.
2. Σε βάθος χρόνου οι ΔΕΥΑ θα ενδυναμωθούν και ενισχυθούν, αφού θα διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και άρα θα αυξήσουν τα έσοδά τους.
3. Η ενδυνάμωσή τους θα δώσει στις Δ.Ε.Υ.Α. τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση, αλλά και να διευρύνουν το αντικείμενό τους πέρα από την ύδρευση και την αποχέτευση και σε άλλους τομείς σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει σ' αυτές το θεσμικό τους πλαίσιο, π.χ., ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΕΔΕΥΑ ως εκπρόσωπος των ΔΕΥΑ πιέζει την Πολιτεία προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ και της ενίσχυσής τους ώστε να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται από τον «Καλλικράτη».
aftodioikisi.gr

"ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΘΕΣΕΙΣ ΟΤΑ



Τη γνωστή μέθοδο του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» (και μάλιστα με τσεκούρι) ακολουθεί ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης προκειμένου να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα, σύμφωνα και με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 35, στο (άσχετο) νομοσχέδιο «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (Ν. 4053/2012,ΦΕΚ 44/7.3.2012/τ. Α'), μπλοκάρει τη δυνατότητα, κυρίως, των δήμων να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις έργων για μικρά ποσά (μέχρι 20.000 ευρώ) και να παρεμβαίνουν για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και την εκτέλεση μικροεπισκευών σε σχολεία, στην αγροτική οδοποιία κ.λπ.
Αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, αφενός να μην μπορούν να παρέμβουν άμεσα για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους αλλά και να αδυνατούν να εκτελέσουν τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά τους προγράμματα, τα οποία συντάχθηκαν βάσει της παρεχόμενης δυνατότητας απευθείας αναθέσεων μικρών έργων.
Το άρθρο 35
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «Η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων επιχειρήσεων ως τρόπος επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή δημόσιου έργου αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και επιτρέπεται μόνο» σε απόρρητα ή ειδικά έργα.
Τι ισχύει σήμερα
Οι εργασίες συντήρησης και τα έργα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 9 παρ Ε του Π.Δ. 171/87 που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 28 του Ν. 3669/08, αποτέλεσαν μέχρι τώρα ένα σημαντικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, δεδομένου ότι ο κάθε ΟΤΑ μπορούσε άμεσα να επεμβαίνει και να εκτελεί μικροεπισκευές και έργα συντήρησης σε σχολεία, δημοτικά κτήρια, αγροτικούς δρόμους κ.λπ., ασχέτως του «εργαλείου» που του δινόταν στα «χέρια» και έκανε κακή διαχείριση, διότι:
  • για έργα προϋπολογισμού μέχρι 10.271,46 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δεν απαιτούνταν δημοπρασία
  • για έργα μέχρι του ποσού των 5.869,41 (πλέον ΦΠΑ) απαιτούνταν μόνο τεχνική περιγραφή και η ανάθεση γινόταν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
  • για εργασίες συντήρησης μέχρι του ποσού των 20.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δινόταν η δυνατότητα ανάθεσης του έργου με απόφαση δημάρχου με προφανή στόχο την άμεση και απρόσκοπτη εκτέλεση του.
Κομήτσας: Πρέπει να διευκρινιστούν
εάν εξαιρούνται αναθέσεις και ποιε
ς
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος και ανέδειξε το θέμα, τόνισε ότι «αυτό το άρθρο πλήττει άμεσα τον τεχνικό προγραμματισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό των δήμων, ενώ δίνει ένα σημαντικό πλήγμα και στους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που "συνυπάρχουν" με τα έργα αυτά, καθώς πλέον θα τα αναλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες».
«Με την κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων δίδεται ένα ισχυρό πλήγμα στη λειτουργία των δήμων, κυρίως των περιφερειακών, αφού καθίσταται αδύνατη η ταχεία παρέμβαση των δημοτικών αρχών και των δημοτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ακόμη και των μικρότερων προβλημάτων στο αντικείμενο ευθύνης τους, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για δήμους, σαν τον Κιλελέρ, με τους τόσους αγροτικούς δρόμους».
Όπως σημείωσε, «δε διευκρινίζει ποια μικρά έργα εξαιρούνται, άρα θα πρέπει να υπάρξει σχετική διευκρίνιση», και μάλιστα όπως αποκαλύπτει, «το συγκεκριμένο άρθρο μπήκε ερήμην της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μίλησα με δεκάδες συναδέλφους, αλλά κανείς δεν ήξερε τίποτε».
Επιστολή προς Πρωθυπουργό
Σε επιστολή του, μάλιστα, προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο Ρ. Κομήτσας, πέραν των προαναφερομένων, του επισημαίνει πως «με τις διατάξεις που εισάγει το άρθρο 35 του Ν. 4053/2012, οι δήμοι πέραν του ότι δε θα μπορέσουν να εκτελέσουν τους Προϋπολογισμούς και τα Τεχνικά τους Προγράμματα, τα οποία συντάχθηκαν βάσει της παρεχόμενης δυνατότητας απευθείας αναθέσεων μικρών έργων με στόχο τις άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις και μικροεπισκευές, θα αδυνατούν, πλέον, να λύσουν σε λογικό χρόνο και τα μικρότερα των προβλημάτων, ακόμη και σε τομείς όπου η ταχεία παρέμβαση κρίνεται επιτακτική, όπως στα σχολεία κ.λπ.».
Μάλιστα, φέρνοντας ως παράδειγμα το δήμο του, υπογραμμίζει ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς περιφερειακούς δήμους, όπως, λ.χ., στο Δήμο Κιλελέρ, υφίσταται ένα εκτεταμένο δίκτυο των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε περίοδο αιχμής από πλήθος αγροτών και πρέπει να είναι επαρκώς συντηρημένοι. Με το νέο καθεστώς ο προγραμματισμός για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν την έναρξη της εκάστοτε καλλιεργητικής περιόδου (είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπρασίας-μελέτη, δημοσιεύσεις, δημοπρασία, ενστάσεις, τελεσιδικία, σύμβαση) κάτι που επί της ουσίας είναι φύσει αδύνατο, καθώς η κατάσταση των αγροτικών δρόμων συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, και δεν μπορούν οι δήμοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποιες περιπτώσεις και ποιοι θα είναι οι δρόμοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα πρέπει να συντηρηθούν.
»Ένα άλλο παράδειγμα για τα προβλήματα, που εγείρει το νέο καθεστώς στη λειτουργία των Δήμων, αφορά στην ανάγκη εκτέλεσης μικροεπισκευών στα σχολεία και σε άλλες δομές τις οποίες έχουν υπό την ευθύνη τους. Με το νέο πλαίσιο, εάν χαλάσει το καζανάκι στην τουαλέτα κάποιας σχολικής μονάδας (κόστος επισκευής 30 ή 50 ευρώ), οι μαθητές θα πρέπει να περιμένουν επί μήνες για τη δημοπράτηση του έργου, ώστε να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα πάει στο σχολείο για να επισκευάσει τη βλάβη στο καζανάκι».
Και συνεχίζει: «Εκτιμούμε ότι με τις διατάξεις που εισάγει το άρθρο 35 του Ν. 4053/2012, οι δήμοι πέραν του ότι δε θα μπορέσουν να εκτελέσουν τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά τους προγράμματα, τα οποία συντάχθηκαν βάσει της παρεχόμενης δυνατότητας απευθείας αναθέσεων μικρών έργων με στόχο τις άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις και μικροεπισκευές, θα αδυνατούν, πλέον, να λύσουν σε λογικό χρόνο και τα μικρότερα των προβλημάτων, ακόμη και σε τομείς όπου η ταχεία παρέμβαση κρίνεται επιτακτική, όπως στα σχολεία κ.λπ.».
«Κατόπιν τούτων, θεωρούμε ότι προκύπτει με σαφήνεια η ανάγκη άμεσου επαναπροσδιορισμού του νομικού πλαισίου που διέπει το σκέλος των απευθείας αναθέσεων έργων από του δήμους, προκειμένου να μπορέσουν να εκτελέσουν τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά τους προγράμματα και να είναι σε θέση να δίνουν άμεσα και σωστά λύσεις στην αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων και στην εκτέλεση έργων μικρής κλίμακας και κόστους αλλά μείζονος σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει στην επιστολή του ο δήμαρχος Κιλελέρ.
aftodioikisi.gr

ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ


      

                                                γράφει ο 
                                            ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
                                        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο μου , με την τραγική  διαπίστωση ότι ο επερχόμενος «Καλλικράτης» στη ναυτική εκπαίδευση θα πλήξει πρωτίστως την Χιο και τις Οινούσσες, και θα προκαλέσει  μεγάλη καταστροφή
Από δημόσιο βήμα  μάλιστα κάλεσα και τους δύο βουλευτές του Νομού μας να κινητοποιηθούν και να γίνουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις
.Η ναυτική εκπαίδευση ήταν  πάντα διέξοδος των νέων  από την ανεργία, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που  «πληρώνει το μάρμαρο» η νέα γενιά. Η  επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι  καθηγητές των Σχολών, και δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ,  δυστυχώς επαληθεύει τραγικά την εκφρασμένη ανησυχία μου.
Είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας, ότι η ναυτομάνα Χίος, ο τόπος που τροφοδότησε και τροφοδοτεί παγκοσμίως την ναυτιλία μας με έμψυχο δυναμικό,
θα στερηθεί τις σχολές που λειτουργούν σε Χίο και Οινούσσες
Ενστερνιζόμενος τις ανησυχίες των υπευθύνων των Σχολών και των διδασκόντων, θεωρώ ανοσιούργημα  όχι μόνο   μία πιθανή κατάργηση των σχολών , αλλά ακόμη και  μια  πιθανή σκέψη για συρρίκνωση τους. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μόνος υγιής κλάδος- «ένα σωσίβιο» στην οικονομία μας και ο μόνος κλάδος  που δέχεται απανωτά πλήγματα  και σφυροκοπήματα. Οι σχολές λειτουργούν με τα καλύτερα  μηχανήματα  ( τελευταίας τεχνολογίας), οι εγκρίσεις από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν πάρει το δρόμο τους. Οι περισσότεροι Χιώτες εφοπλιστές έχουν βάλει το «χέρι στη τσέπη» με δωρεές και προσφορές, για  εξοπλισμό και κτίρια, κάτι που ήταν μονίμως  απρόθυμο και ανίκανο το κράτος να πράξει.
Χίος και ναυτιλία είναι δύο άρρηκτα δεμένες έννοιες, εδώ και αιώνες. Η ναυτιλία   είναι ένας τομέας που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες , στο νησί μας και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματός του.  Αυτή η καταστροφική  πρόθεση , θα αποδεκατήσει, θα αφανίσει, θα λεηλατήσει , τον πιο ελπιδοφόρο κλάδο  της πατρίδας μας .
Για άλλη μια φορά κάνω έκκληση  στους τοπικούς βουλευτές, να αντιδράσουν δυναμικά, Η βαρύτητα αυτού του θέματος και ο υπερεπείγον χαρακτήρας του,  πρέπει να απασχολήσουν και το προσεχές  Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, όπου η παράταξή «Αγώνας για τα νησιά» μας ,θα το φέρει προς συζήτηση.
Κανένας Χιώτης, αιρετός ή μη δεν πρέπει να μείνει απαθής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, οι Σχολές ΑΕΝ  Χίου και Οινουσσών, να συνεχίσουν να λειτουργούν  στα νησιά μας. Καλώ την Περιφέρεια,  και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την  προάσπιση του δίκαιου αιτήματος.
Καλώ το χιώτικο λαό σε επαγρύπνηση, για να μην περάσει  αυτό το εξοντωτικό σχέδιο,  με τις δραματικές επιπτώσεις σε τοπική οικονομία και κοινωνία .
                           

ΟΙ ΔΗΜΟΙ, Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ





Με αφορμή την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),  σημειώνει τα εξής:

Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά στοχοποιείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα τα οποία απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Επισημαίνεται ότι οι ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα υπόκεινται σε προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο.

Με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην Έκθεση, από τα 617.937 εντάλματα που αφορούσαν δαπάνες Α΄και Β΄ Βαθμού της Τ.Α, μόλις τα 7.264 εντάλματα, ποσοστό 1% επεστράφησαν αθεώρητα.

Από τον κατασταλτικό έλεγχο, το συμπέρασμα που αναδεικνύεται είναι ότι, από τα 130 συνολικά εντάλματα, προέκυψαν καταλογιστικές πράξεις μόλις σε μια περίπτωση.
Η απόδειξη ότι στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση φαίνεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των αθεώρητων ενταλμάτων του Δημοσίου ύψους 771,2 εκατ. ευρώ, μόλις το 9% αφορά δαπάνες ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
 
Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αφού έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις, τα εντάλματα αυτά, έλαβαν τελικά, την έγκριση του Ελεγκτικού  Συνεδρίου. Άρα σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καμιά απολύτως απώλεια χρημάτων.

Τα προαναφερθέντα παραδείγματα καταδεικνύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση  καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να εναρμονιστεί σε ουσιαστικό αλλά και τυπικό επίπεδο με το γράμμα του νόμου.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι ταλαιπωρούνται από την ελεγκτική διαδικασία, με ελέγχους σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις, εντοπίζονται διαφορετικές αποφάσεις από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ίδια υπόθεση, που οφείλεται σε διαφορετική ερμηνεία ή ασάφεια του Νόμου. Πολλές εγκεκριμένες δαπάνες από τα αρμόδια εποπτικά όργανα, κατά τον προληπτικό έλεγχο, δεν θεωρούνται, λόγω της διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.

Το γεγονός απασχόλησε τον περασμένο Ιανουάριο, το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, όπου και διεφάνη ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούν να αναζητήσουν κοινούς τόπους συνεννόησης και συνεργασίας, προκείμενου να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ  τον περασμένο Ιανουάριο, αναγνώρισε, ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ότι πολλές φορές οι έλεγχοι νομιμότητας παρεκκλίνουν και υπεισέρχονται στη σκοπιμότητα, διογκώνοντας τα προβλήματα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο δανεισμός των δήμων έχει περιοριστεί ενώ η Ελληνική ΤΑ, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, έχει το μικρότερο δανειακό βάρος, και συγκεκριμένα το 0,8% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «ακτινογραφείται» από έντεκα επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ από τις αρχές του 2011 όλες οι αποφάσεις των δήμων που προκαλούν δαπάνες δημοσιεύονται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποστέλλονται υποχρεωτικά στο υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ...


Από τη συμμετοχή των οικολόγων πράσινων στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.»
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, διαπιστώνοντας ότι οι διορθώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στο νόμο «Καλλικράτη» απέχουν πολύ από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη σήμερα ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση στις προτεινόμενες αλλαγές, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. (http://www.opengov.gr/ypes/?p=1258). Η αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη ένα ακόμα συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας. Για τον εκδημοκρατισμό του θεσμού  με έμφαση στην αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την μέριμνα για τον πολίτη, προτείνουμε:
·                       Την επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων πέρα από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα περιλαμβάνει φιλοξενία αστέγων, κοινωνικά ιατρεία, κέντρα σίτισης, συλλογικές κουζίνες, κοινοτικούς κήπους.
·                       Την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου στη διαχείριση των οικονομικών των Δήμων και την καθημερινή λειτουργία τους και την επιδίωξη ευρύτερης συμμετοχής πολιτών και συλλογικοτήτων προκειμένου να υπάρχει κοινωνική αποδοχή στη διαχείριση των οικονομικών τους.
·                       Την προστασία των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων από την κατάργηση οργανικών θέσεων και την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εφαρμογή καλών πρακτικών για τη βιώσιμη λειτουργία τους.
·                       Τη λειτουργία των Επιτροπών των Περιφερειών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις, για την διαφάνεια, τον έλεγχο και τον δημοκρατικότερο τρόπο λειτουργίας τους.
·                       Την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον περιορισμό των κρατικών αρμοδιοτήτων, με την παράλληλη ενίσχυση της λειτουργίας των δύο υπαρχόντων βαθμών αυτοδιοίκησης, που αποτελούν άλλωστε τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.
·                       Τη δημιουργία Επιτροπών των Περιφερειακών Ενοτήτων,με αρμοδιότητες ανάλογες με τα ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, για την επίτευξη του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
·                       Στην ίδια λογική της αποκέντρωσης προτείνουμε τη θεσμοθέτηση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ενός συλλογικού οργάνου, τουΣυμβουλίου Περιφερειακής Ενότητας (Σ.Π.Ε.)που θα ασκεί το δημοκρατικό έλεγχο, έχοντας αποφασιστικό ρόλο για θέματα διαδημοτικά και περιβαλλοντικά.

Από την πλευρά μας, επιμένουμε στην ανάγκη να συνδεθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με θεσμούς που προάγουν τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και την ποιότητα ζωής, λειτουργώντας σαν δίχτυ ασφαλείας των πολιτών σε καιρούς κρίσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 και ώρα 13.00 μ.μ. , σνεδριάζει στο Δημαρχιακό Κατάστημα Χίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου,με 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Σε συνέχεια του σχετικού δελτίου τύπου μας στις 20-3-2012, με θέμα τα προβλήματα, που έχουν προκύψει, από την κατάργηση του ΝΑΤ, ενημερώνουμε τους πολίτες του νησιού μας ότι, παρά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 22-3-2012, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των ναυτικών μας.
Παράλληλα καλούμε όλους τους φορείς με αντίστοιχες ενέργειες, να υποστηρίξουν τα αιτήματα του κλάδου, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση, που θα γίνει την Πέμπτη 22-3-2012 και ώρα 11.00π.μ. στην πλατεία Βουνακίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ Λ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


Σύμφωνα με την Π1Β ΟΙΚ 3217/3-8-2000 Υπουργική Απόφαση , ΦΕΚ 974/7-8-2000 καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή τροφείων σε όλους τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας.
Το ποσό που έχει οριστεί είναι 50 € σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2008, ( Α.Δ.Σ 9/14-2008) και ισχύει ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας που φιλοξενούνται. ( Α.Δ.Σ 22/15-5-2009 ) .
Ο Δήμος Χίου, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες και σε συνεννόηση με το Νομικό Πρόσωπο , με την σύσταση του νέου προϋπολογισμού θα φροντίσει στην περαιτέρω μείωση των τροφείων, ενώ θα διασφαλίσει την μη επιβολή προσαυξήσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής .

ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σχετικά με δημοσιεύματα διαφόρων μαζικών μέσων ενημέρωσης, όσον αφορά τον τρόπο της έγκρισης προνοιακών επιδομάτων, κάνουμε γνωστά τα εξής:
Ο ενδιαφερόμενος ΑμεΑ, για να τύχει του επιδόματος, εξετάζεται από την Πρωτοβάθμια επιτροπή, η οποία συγκροτείται από την ΔΥΠΕ (Περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας), προκειμένου να προσδιορισθεί το ποσοστό αναπηρίας.
Καμία ανάμιξη και συμμετοχή στις αποφάσεις αυτών των επιτροπών δεν έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού.
Η μόνη συμμετοχή του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία των προνοιακών επιδομάτων είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος για την έκδοση των επιταγών.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε αποπροσανατολιστική οποιαδήποτε αναφορά και εμπλοκή του ονόματος της αυτοδιοίκησης σε αυτή τη διαδικασία

ΤΟ ... "ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ" ΣΤΗ ΧΙΟ

Σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα και συγκεκριμένα με το επίδομα τυφλότητας, επειδή αναφέρθηκαν λανθασμένα στοιχεία, σας ενημερώνουμε ότι, επί 52590 κατοίκων επίδομα τυφλότητας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, παίρνουν 452 άτομα δηλαδή ποσοστό 0,86% επί του πληθυσμού. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                  Αθήνα, 21/03/2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                             Αρ. Πρωτ.Γ.Υ.32α
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
         ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς:
κα Ελπίδα Τσουρή
Βουλευτή  Ν. Χίου ΠαΣοΚ


Αγαπητή  Ελπίδα,
Σε απάντηση της επιστολής σου σχετικά με την ενσωμάτωση του Οίκου Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα ήθελα να σου επιβεβαιώσω ότι οι υπάρχουσες υποδομές θα διατηρηθούν αυτοτελώς, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυσή τους.
Ταυτόχρονα, σε ενημερώνω ότι το υγειονομικό προσωπικό θα μεταφερθεί αυτοδικαίως στο νέο οργανισμό,  ενώ το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δύναται να συνεχίσει τη μέχρι τώρα συνεργασία του, όπως συνέβη και με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


ΚΑΛΕΣΜΑ


25η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.


Τιμούμε τους αγώνες του λαού μας. Ο εφετινός εορτασμός συμπίπτει με τη μακρόχρονη υποδούλωση του Ελληνικού λαού, μέσα από το Μνημόνιο 2.
Καλούμε τους πολίτες της Χίου σε μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην παράδοση του κόσμου της εργασίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους ξένους δανειστές και τοκογλύφους.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι που ψήφισαν το Μνημόνιο 2 δε νομιμοποιούνται να εκπροσωπήσουν το λαό αυτή την ημέρα μνήμης. Όλοι στη συγκέντρωση των μαζικών φορέων την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο για να εκφράσουμε ειρηνικά τα αιτήματά μας για δημοκρατία, εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΧΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ
ΣΕΣΝΟΧ
ΕΛΜΕ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ "ΗΛΙΟ" ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ



Εν καιρώ κρίσης, η Ελλάδα, ως γνωστόν, «εισάγει» γερμανικά δάνεια, τεχνογνωσία και επιτρόπους (Χορστ Ράιχενμπαχ,επικεφαλής της Task Force, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, γερμανός υπουργός παρακολούθησης της... Ελλάδας) για τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία. Ωστόσο, και η χώρα μας σύντομα θα εξάγει ένα «προϊόν» της προς τη Γερμανία, πέραν της μελλοντικής ενέργειας μέσω του προγράμματος «Ήλιος»: τα σκουπίδια του Δήμου Ερμιονίδας, όπως αποκαλύπτει, με συνέντευξή του, στηνaftodioikisi.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής.
Με το πρόβλημα των 2.000 δεμάτων σκουπιδιών που έχει αποθηκευμένα σε χώρο του δήμου του, πρόβλημα το οποίο διογκώνεται ημέρα με την ημέρα, η Περιφέρεια ήρθε να του δώσει μια λύση, όπως λέει ο ίδιος: «Μας υπεσχέθη ότι θα κάνει έναδιαγωνισμό για 1.000 δέματα μόνο, που η μεταφορά τους στηΓερμανία ή στη Σουηδία θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ηπροηγμένη, δηλαδή, οικονομικά και πολιτιστικά Ελλάδα θα στείλει τασκουπίδια της στη Γερμανία και στη Σουηδία. Και δεν μπορούμε νατα στείλουμε στη Φυλή...», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πηγές σημείωσαν στην aftodioikisi.gr ρητά και κατηγορηματικά, (αφού υπογράμμιζαν πως «ο δήμαρχος Ερμιονίδας είναι ένας από τους ιδιαίτερα ικανούς αιρετούς και διεκπεραιώνει τη δουλειά του στον ύψιστο βαθμό, σε σχέση με την εμπιστοσύνη που του έχουν δώσει οι δημότες του») ότι «η "εξαγωγή" των σκουπιδιών εκτός περιφέρειας θεωρείται βάσει ΠΕΣΔΑ παράνομη διαδικασία. Η περιφέρεια δεν παρανομεί».
«Μπλόκο» στην κομποστοποίηση
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας αναφέρεται και στην προσπάθειά του να κάνει κομποστοποίηση στο δήμο του, αλλά -όπως σημειώνει στηνaftodioikisi.gr- η όλη διαδικασία σταμάτησε διότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του είπε πως το ζήτησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Δεν ζήτησε τίποτε η περιφέρεια. Το ΕΠΠΕΡΑΑ μας κάλεσε, επειδή οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στην παρούσα φάση, και μας είπε, επειδή τις προτάσεις των δήμων δεν τις θεωρούσε αξιόπιστες, να κάνουμε μια συνολική πρόταση, όχι μόνο για την κομποστοποίηση, αλλά και για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή τους. Επίσης, δεν μπορούσε το ΕΠΠΕΡΑΑ, η διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΚΑ, να εμπιστευθεί τους δήμους ότι θα κλείσουν τους ΧΑΔΑ. Ουσιαστικά, δηλαδή, το υπουργείο φώναξε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να παρέμβει», σχολίασαν σχετικά στην ιστοσελίδα οι πηγές από την περιφέρεια.
«Πράσινα σημεία»
Βλέποντας το μέγεθος των σκουπιδιών στο δήμο του να διογκώνεται ημέρα με την ημέρα, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Καμιζής, με την αρωγή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, άρχισε να εφαρμόζει στην πόλη του το σύστημα των «πράσινων σημείων»: εγκατέστησε 35 κάδους ανακύκλωσης, προκειμένου να γίνει διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σύμμεικτα και έτσι να επιτευχθεί μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Μέχρι στιγμής, ο όγκος έχει μειωθεί κατά 20%, και όπως λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος, «αν μπορούσαμε ναυλοποιούσαμε την πρόταση με την κομποστοποίηση θα μειώναμετον όγκο των σκουπιδιών κατά 50% και πλέον...»
aftodioikisi.gr