Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟΝ "ΗΛΙΟ" ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ



Εν καιρώ κρίσης, η Ελλάδα, ως γνωστόν, «εισάγει» γερμανικά δάνεια, τεχνογνωσία και επιτρόπους (Χορστ Ράιχενμπαχ,επικεφαλής της Task Force, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, γερμανός υπουργός παρακολούθησης της... Ελλάδας) για τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία. Ωστόσο, και η χώρα μας σύντομα θα εξάγει ένα «προϊόν» της προς τη Γερμανία, πέραν της μελλοντικής ενέργειας μέσω του προγράμματος «Ήλιος»: τα σκουπίδια του Δήμου Ερμιονίδας, όπως αποκαλύπτει, με συνέντευξή του, στηνaftodioikisi.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής.
Με το πρόβλημα των 2.000 δεμάτων σκουπιδιών που έχει αποθηκευμένα σε χώρο του δήμου του, πρόβλημα το οποίο διογκώνεται ημέρα με την ημέρα, η Περιφέρεια ήρθε να του δώσει μια λύση, όπως λέει ο ίδιος: «Μας υπεσχέθη ότι θα κάνει έναδιαγωνισμό για 1.000 δέματα μόνο, που η μεταφορά τους στηΓερμανία ή στη Σουηδία θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ηπροηγμένη, δηλαδή, οικονομικά και πολιτιστικά Ελλάδα θα στείλει τασκουπίδια της στη Γερμανία και στη Σουηδία. Και δεν μπορούμε νατα στείλουμε στη Φυλή...», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πηγές σημείωσαν στην aftodioikisi.gr ρητά και κατηγορηματικά, (αφού υπογράμμιζαν πως «ο δήμαρχος Ερμιονίδας είναι ένας από τους ιδιαίτερα ικανούς αιρετούς και διεκπεραιώνει τη δουλειά του στον ύψιστο βαθμό, σε σχέση με την εμπιστοσύνη που του έχουν δώσει οι δημότες του») ότι «η "εξαγωγή" των σκουπιδιών εκτός περιφέρειας θεωρείται βάσει ΠΕΣΔΑ παράνομη διαδικασία. Η περιφέρεια δεν παρανομεί».
«Μπλόκο» στην κομποστοποίηση
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας αναφέρεται και στην προσπάθειά του να κάνει κομποστοποίηση στο δήμο του, αλλά -όπως σημειώνει στηνaftodioikisi.gr- η όλη διαδικασία σταμάτησε διότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του είπε πως το ζήτησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Δεν ζήτησε τίποτε η περιφέρεια. Το ΕΠΠΕΡΑΑ μας κάλεσε, επειδή οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στην παρούσα φάση, και μας είπε, επειδή τις προτάσεις των δήμων δεν τις θεωρούσε αξιόπιστες, να κάνουμε μια συνολική πρόταση, όχι μόνο για την κομποστοποίηση, αλλά και για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή τους. Επίσης, δεν μπορούσε το ΕΠΠΕΡΑΑ, η διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΚΑ, να εμπιστευθεί τους δήμους ότι θα κλείσουν τους ΧΑΔΑ. Ουσιαστικά, δηλαδή, το υπουργείο φώναξε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να παρέμβει», σχολίασαν σχετικά στην ιστοσελίδα οι πηγές από την περιφέρεια.
«Πράσινα σημεία»
Βλέποντας το μέγεθος των σκουπιδιών στο δήμο του να διογκώνεται ημέρα με την ημέρα, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Καμιζής, με την αρωγή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, άρχισε να εφαρμόζει στην πόλη του το σύστημα των «πράσινων σημείων»: εγκατέστησε 35 κάδους ανακύκλωσης, προκειμένου να γίνει διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σύμμεικτα και έτσι να επιτευχθεί μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Μέχρι στιγμής, ο όγκος έχει μειωθεί κατά 20%, και όπως λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος, «αν μπορούσαμε ναυλοποιούσαμε την πρόταση με την κομποστοποίηση θα μειώναμετον όγκο των σκουπιδιών κατά 50% και πλέον...»
aftodioikisi.gr