Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ


      

                                                γράφει ο 
                                            ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
                                        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο μου , με την τραγική  διαπίστωση ότι ο επερχόμενος «Καλλικράτης» στη ναυτική εκπαίδευση θα πλήξει πρωτίστως την Χιο και τις Οινούσσες, και θα προκαλέσει  μεγάλη καταστροφή
Από δημόσιο βήμα  μάλιστα κάλεσα και τους δύο βουλευτές του Νομού μας να κινητοποιηθούν και να γίνουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις
.Η ναυτική εκπαίδευση ήταν  πάντα διέξοδος των νέων  από την ανεργία, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που  «πληρώνει το μάρμαρο» η νέα γενιά. Η  επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι  καθηγητές των Σχολών, και δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ,  δυστυχώς επαληθεύει τραγικά την εκφρασμένη ανησυχία μου.
Είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας, ότι η ναυτομάνα Χίος, ο τόπος που τροφοδότησε και τροφοδοτεί παγκοσμίως την ναυτιλία μας με έμψυχο δυναμικό,
θα στερηθεί τις σχολές που λειτουργούν σε Χίο και Οινούσσες
Ενστερνιζόμενος τις ανησυχίες των υπευθύνων των Σχολών και των διδασκόντων, θεωρώ ανοσιούργημα  όχι μόνο   μία πιθανή κατάργηση των σχολών , αλλά ακόμη και  μια  πιθανή σκέψη για συρρίκνωση τους. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μόνος υγιής κλάδος- «ένα σωσίβιο» στην οικονομία μας και ο μόνος κλάδος  που δέχεται απανωτά πλήγματα  και σφυροκοπήματα. Οι σχολές λειτουργούν με τα καλύτερα  μηχανήματα  ( τελευταίας τεχνολογίας), οι εγκρίσεις από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν πάρει το δρόμο τους. Οι περισσότεροι Χιώτες εφοπλιστές έχουν βάλει το «χέρι στη τσέπη» με δωρεές και προσφορές, για  εξοπλισμό και κτίρια, κάτι που ήταν μονίμως  απρόθυμο και ανίκανο το κράτος να πράξει.
Χίος και ναυτιλία είναι δύο άρρηκτα δεμένες έννοιες, εδώ και αιώνες. Η ναυτιλία   είναι ένας τομέας που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες , στο νησί μας και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματός του.  Αυτή η καταστροφική  πρόθεση , θα αποδεκατήσει, θα αφανίσει, θα λεηλατήσει , τον πιο ελπιδοφόρο κλάδο  της πατρίδας μας .
Για άλλη μια φορά κάνω έκκληση  στους τοπικούς βουλευτές, να αντιδράσουν δυναμικά, Η βαρύτητα αυτού του θέματος και ο υπερεπείγον χαρακτήρας του,  πρέπει να απασχολήσουν και το προσεχές  Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, όπου η παράταξή «Αγώνας για τα νησιά» μας ,θα το φέρει προς συζήτηση.
Κανένας Χιώτης, αιρετός ή μη δεν πρέπει να μείνει απαθής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, οι Σχολές ΑΕΝ  Χίου και Οινουσσών, να συνεχίσουν να λειτουργούν  στα νησιά μας. Καλώ την Περιφέρεια,  και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την  προάσπιση του δίκαιου αιτήματος.
Καλώ το χιώτικο λαό σε επαγρύπνηση, για να μην περάσει  αυτό το εξοντωτικό σχέδιο,  με τις δραματικές επιπτώσεις σε τοπική οικονομία και κοινωνία .